Új privát üzeneted érkezett!

Kerdesem az,. hogy muben fagyasztjatok le a felesleget. Tudom, hogy kaphato erre a celra kifejlesztett tasak, s bar az anyatej megfizethetetlen "joszag", nem tartom realisnak, hogy az is megfizethetetlen , amiben fagysztom.
Varom a tapasztaltak es gyakorlottak tippjeit!
Koszi:
Eniko
Névtelen
 


Szia Enikő !

Én kis cumisüvegbe szoktam lefagyasztani a anyatejcit, de már kifogytam a cumisüvegekből, nem tudom hogy a bébi ételes üvegek túlélnék-e a fagyasztást ?
Lehetne talán kis joghurtos pohárkába is fagyasztani, vagy margarinos tálkába ( én a főzeléket szoktam ebbe fagyasztani )
Remélem segítségedre voltam!?
Mennyi idős a picid ? Mennyit sikerül kifejned szopizás után ?
Nekem a pici 6 hónapos lesz 10 nap múlva.

Szia Szilvy
Szilvy
 


Az egyik baratnom regebbi tipusu jegkocka tartoban fagyasztja. ez abbol a szempontbol is jo, hogy az adagolas is konnyebb, az otlet egyebkent Novegiabol valo.
Eva
Eva
 

 
 

Szia Enikő!

Én is a jégkockakészítőt használtam, kibéleltem folpackkal úgy hogy a tetejét is be tudjam fedni, így nem vette át a szagokat sem, a kis kockák könnyen kivehetők voltak, alkalmas pl. főzelékbe is, mikor már nem szopizott, bár azt hallottam, hogy csak 3 hónapig lehet a mélyhűtőben tárolni, ez nem valami hosszú idő.
Szia
Névtelen
 


Sziasztok,

örülök, hogy ezt a témat is felfedeztem, mert lassan nalunk is aktualis lesz a fagyasztgatas-felengedés.

én nemsokara visszamegyek dolgozni, igaz csak szombatonként, de szeretnénk anyatejet adnia az akkorra 4 honapos kislanyomnak tovabbra is.

Na most én megvettem a steril tasakokat, van mar egy-két adagom is,kérdésem csak annyi lenne, hogy a férjemnek majd mikor és hogy kellene ezeket felengednie a mélyhütöböl?

Azt is hallottam mar, hogy az anyatejet csak egyszer szabad felmelegiteni.
és mi van ha a pici nem issza meg az egészet, vagy még kivanna??

és még egy: Lepumpalni valoszinüleg én majd éjjel fogom a tejet, olyan éjfél körül, akkor ujra van egy "evésre valo".

Jasmine-t most probalom egy kicsit "beritmizŕlni", hogy lehetöleg mindig adott idöben egyen.
Ez a férjemnek is jobb, mert nem kell kapkodnia, vagy tul koran készen allnia a cumisüveggel.

Szoval, ti hogy engeditek fel? A Tasaknŕl azt irja, hogy meleg vizes poharban. Nem értem...

Köszi a valaszokat.
Judit
judit
 


Sziasztok!

Szilvy, én fagyasztottam bébiételes üvegben, nálunk bevált.
Ami viszont nem vált be: műanyagpohárkák. Rendszeresen szétrepedeztek, úgyhogy most egy nagy halom "hasznavehetetlen" műanyag kávéspoharunk van.

Judit, én is úgy tudom, hogy ha kivetted a mélyhűtőből és felengedted, akkor már nincs visszaút. Ezért érdemes akkora adagokat fagyasztani, amekkorát egyszerre megeszik a pici. Felengedés: fogod a lezárt tasakot (vagy amiben van), beleállitod a meleg vizes pohárba/edénybe (esetleg cumisüveg-melegitőbe), és várod, hogy felengedjen. Ez a tasak esetében meglepően gyorsan bekövetkezik. Mikrózni az anyatejet nem ajánlják, mert az bizonyos alkotóelemeit tönkreteszi.

Az is érdekes kérdés lehetne, hogy mennyi ideig lehet a lefagyasztott anyatejet tárolni. Én 3 hónap és 1 év között már szinte minden variációt hallottam. :)) Ugyanez áll a hűtőben tárolásra is, csak itt 12 órától 3 napig volt a szórás. Most akkor hogy legyünk mi okosak?!

Sikeres szoptatást mindenkinek! Üdv: Jutka
Jutka
 


Sziasztok!

En mar mindent fagyasztottam.
A bebisuvegek nagyon jok a fagyasztasra. Nekem is azok valtak be. A mai napig azt hasznalom. Az anyatejre tenyleg a legjobb az eloregyartott kis tasak, de ha van gyorsfagyasztod, akkor nyugodtan el lehet bebisuvegekbe is rakni.
Tenyleg nagy gond, hogy mennyit engedjunk fel egyszerre. En ezt ugy oldottam meg, hogy egy heten keresztul irtam, hogy mennyit eszik ( nagyon eltero volt a reggeli, deli,esti...stb mennyiseg), es annak alapjan keszitettem el az adagokat. En nem sokaig tartottam hutoben anyatejet, de harom honapig biztos eltarthato. En rairtam mindegyik uvegre, hogy mikor tettem be, majd mindig a legregebben betettet vettem ki. Nem sokszor fordult elo, hogy ket hetnel tovabb bent lett volna.
A hutoben tarolassal szerintem vigyazni kell! Csak sterilizalt uvegben szabad tobb oranal tovabb eltartani az anyatejet es a tapszert is. En ugy tudom ( es a Dorinal igy csinaltam ), hogy harom honapos koraig kell az uvegeket sterilizalni, utana ha azonnal megeszi, nem kell. En hutoben tejet max. a kovetkezo etetesig tartanek el. En utana mindig kidobtam, nem mertem odaadni a Dorinak.
Judit! Hogy megy Jasmine "beritmizalasa"? Hogy fogadta(ja)?

Alma.
Alma
 


Sziasztok!

Én az ikrek mellett rengeteg tejjel rendelkeztem, és igyekeztem bespájzolni, amikor majd nem lesz nekik elég. Hát mondanom sem kell, akkor is elég volt nekik a friss. Így nálunk elsősorban gyümölcsturmixokba, meg főzelékbe fogyott a mirelit anyatej. De volt olyan, ami kb. 6 hónapig volt lefagyasztva. A gyerekeim, egyik sem szerette , valahogy más a fagyasztás után. (én sem szeretem a fagyasztott tehéntejet).
A bébiételes üvegek menetek nagyon, de vettem 1-2dl -es egyszerhasználatos műanyagpoharakat, azokat Neomagnollal fertőtlenítettem használat előtt. (az üvegeket kifőztem). A kiolvasztott tejet én is mindig egyből elhasználtam. Egyébként a több hónapos tejnek sem volt semmi baja, meg tőle a gyerekeknek sem. (rendes -18 fokos fagyasztóládában őrizve).
Én mikróban olvasztottam, bár én mindent ott is melegítettem, van aki ezzel sem ért egyet.
Ami a zacskócskákat illeti, szerintem aki kitalálta, úgy gondolta, a kismamákat ő is megfeji.


Ildi
Pethes Ildikó
 


Hello mindenkinek,

tegnap kiprobaltuk a fagyasztott anyatej elfogyasztŕsŕt, ami elég jol ment, persze elöször nagy szemekkel csodalkoztunk, hogy most meg mi van, de kiszivattyuzta az egészet.

A gondom mŕr csak annyi, hogy nem tudom mennyit iszik meg egyszerre, de inkabb több legyen az üvegben, mint kevesebb. Egy férj sajnos nem tud "hozzaszopiztatni..."

Alma, a beritmizalast ugy csinalom, hogy egy par napja irom, mikor kel, mikor eszik mikor alszik-ébred napközben.
Ez persze még naprol napra eltérö.(1-2 ora + -)

Aztan majd összenézem az eredményt, és ahol a legtöbbször azonos idöben csinal valamit, pl. eszik 13.30 körül, akkor arra az idöpontra probalok én is raallni.Most mar sikerült, hogy kb. 3x-or alszik napközben egy-egy oracskat.
Irtam a nyügösebb idöpontokat is, ami altalaban kaki elött van.
EZ a modszer eddig nalunk nagyon jol bevŕlt, mert mar kb. lehet tudni, hogy mikor lesz almos, éhes.
Persze most a hülye melegben ez is egy kicsit felborul, mert nyügösebb, szomjasabb.
de majd csak kialakul.

mas:

Ez az anyatej fagyasztas jégkockatartoban tényleg jo ötletnek hallatszik. Különösen ilyen meleg napokon, amikor csak egy par korty elég a szomjusag oltasara (nalunk a tea nem megy...), vagy néha elalvashoz szükség van egy kis tejcsire.

Nekem (mint mar valahol elmeséltem) mŕr kétszer begyulladt a mellem, és valoszinü abbol az okbol is, hogy összevissza szoptattam, és sosem tudott kiürülni a mellem.

üdv. judit
judit
 


Sziasztok!
Én a lefagyasztást úgy csináltam, hogy kifolpackkoztam a kávés poharainkat és beleöntöttem a tejcsit.Betettem a fagyasztóba.Ez másnapra szépen megfagyott és ki lehetett emelni a zacskókat a poharakból, amikbe hűthettem az újabb adagokat.A megfagyottakat pedig felcimkéztem és a gombócokat beletettem egy fagyasztószacsiba.Ez azért volt praktikus mert kitapasztaltam, hogy nekem akkorák a kávéspoharaim, 1 gombóc kb. 40 ml tejet jelent és így tudtam saccolni, hogy kb. mennyi tejet olvasztok ki.
A kiolvasztásról. A mikrót tényleg nem ajálják, bár 1-2 alkalom nem okozhat gondot.Az én védőnénim szerint hagyni kellene szobahőn kiolvadni. Mi úgy csináltuk, hogy feltettünk egy fazékba forrni vizet.Ebbe beleállítottunk egy hőállópoharat(mérőhengert, amit a gyógyszertárban is lehet kapni) és ebbe beletettem a gombócokat, amikről előtte letéptem a foliát.Mikor a víz felforrt, a gázt kikapcsoltam, de a tejet benne hagytam, hogy olvadjon.Mielőtt cumisüvegbe tettem, leszűrtem, hogy ne maradjon benne véletlenül sem folpack.
A fagyasztott tej szerintem hasznos, ha rövid időn belül felhasználja az ember.Nekem mikor fogyott a tejem, örömmel fordultam a fagyasztott tejcsihez, nagy büszkén, hogy szerencsére nekünk van ilyen.Mire kiolvadt borzasztó szaga lett, és ízre sem volt a régi.(ráadásra menet közben a ciciben lévő tej is megváltozott a lefagyasztott korabelihez képest).Szóval nem ízlett a babámnak, ki is kellett önteni.Azután minden este 1-1 hónappal újabbat, frissebbet próbáltam neki és a 3 hónapnál nem régebbit fogadta csak el.Én hagytam a régieket és elfogyasztottuk ezeket az újabbakat, mielőtt ezek is "átváltoznak".Sokan mondták, hogy nem baj, a régebbi majd jó lesz főzelékbe, stb.Ez nálunk nem vált be, mert attól, hogy hozzákavartam valami teljesen újhoz, furcsa ízű péphez, amit egyébként is idegenkedve fogadnak, ez a régi anyatej ugyanolyan rossz volt.Végül én a régieket fájó szívvel, de kidobtam.Örültem neki, hogy volt, amit elfogadott és így az besegített.Amikor ugyanis fogyni kezdett a tejcsi, tápszerrel is próbálkoztam volna, amire nagy szinészi tehetséggel öklendezve válaszolt.
Persze minden baba más.Van akinél az összes fagyasztott anyatej kárba vész, van aki elfogadja a fél éveset is. Én ennél régebbit nem ajánlok.
Szerintem is az egyszer kiolvasztott tejet ki kel önteni, ha egyből nem fogy el. Majd meglátod, hogy miért.
Üdv: Adrienn
Adienn
 


Sziasztok!
Jótanács az anyatej fagyasztáshoz: én a gyógyszertárban vettem fél decis és decis orvosságos üvegeket (csavaros tetejűek), és a lefejt anyatej mennyiségétől függően használtam őket. Mindegyikre címkét ragasztottam a lefejés-lefagyasztás dátumával. Praktikus, és kis helyet foglal a fagyasztóban. Arra kell csak ügyelni, hogy ne töltsétek nagyon tele, mert akkor szétreped a fagyás közbeni tágulástól. Aztán ha már nem használjátok az üvegeket, a gyógyszertárban kiöblítés után visszaveszik őket, így a pénz se veszik kárba, és nincs fölös szemét se.
Krisztina
 


Sziasztok!

Krisztina, ez a gyógyszeres üveg ötlet egyszerűen fantasztikus, de kár, hogy nem 8-10 hónappal ezelőtt jött :))) Virág baba ugyanis már 11 hónapos, mi már csak főzeléket fagyasztunk.
Jutka
 


Sziasztok!
En az USA-bol irok nektek es itt kis zacskokban vagy fagyasztoallo uvegekben fagyasztjuk a tejcit.Amit nem szabad elfelejteni az a datum,ugyanis a tejet csak 3honapig lehet fagyasztani.DE,ha van melyfagyasztod akkor 6honapig is elall.Vigyazzatok hogy ne a fagyaszto ajtajaba rakjatok a tejet, mert a homerseklet ingadozhat!Ami a felolvasztast illeti bar nem ajanljak de a mikroban is fel lehet olvasztani,igy gyorsabb es a gyerkoc sem uvolt olyan sokaig.
Sok szerencset! Ditta
Ditta Huser
 


Sziasztok !

Fagyasztással kapcsolatos, csak most nagyobb babák anyukájának lehet hasznos, legalábbis nekem megkönnyitette a főzicskézést. Főzelékekhez amikor már lehet húsit is adni én azt csináltam, hogy pl. a csirke húsit megfőztem és összeturmixoltam, folpakkal kibéleltem a jégkocka tartót és abba fagyasztottam le a húsit, így a frissen készített főzelékhez adtam a kockányi húsit, nem kellett állandóan pici húsival vacakolni.
Sziasztok Szilvy
Szilvy
 


Sziasztok !
Én is elmondom a tapasztalatomat, ami jó ötlettel indult, de valami mégis tönkretette. Én 1dl-es müanyag kávéspoharakba fagyasztottam le. Filctollal ráírtam a dátumot, és folpakkal lefedtem. Így kb 6 liter jött össze. Amikor abbahagyta a baba a szopizást el kezdtem elöszedni a pohárkákat. De nem tudtam hasznosítani öket, mert rendkívül büdösek és ihatatlanok voltak. Nem tudom miért. Többféle dátumut is kipróbáltam, de egyik sem volt jó. Igy ki kellett önteni mindet !
Reni
Reni
 


Sziasztok,

4 honapos a babam, hetvegen es neha hetkoznapokon az anyosom vigyaz ra, ezert rendszeresen kap mirelit tejet.
En egyszeruen begyujtottem a kis 1,5-2 decis uvegeket a csaladbol, azokat jol kiaztatattam fertotlenito folyadekban, es a lefejt tejet abban tarolom. Peldaul a tormas uveg pont meretes, csak nagyon sokaig kell elso alkalommal aztatni.
En a folpack-jegkockatarto megoldasokat nem tartom jonak, nem szigetelnek es a tej igy at tudja venni a hutoben levo mas etelek szagat.

Kiolvasztani csakis melegitett vizben, a mikro allitolag nem jo.
Pocak
 


Sziasztok,

többször olvastam, hogy a lefagyasztott tejek ihatatlanok, bebüdösödtek, stb.
Miért?

Véleményem szerint a folpack és a helytelen tarolas az oka.
A tej nagyon érzékeny élelmiszer, és nagyon hamar atveszi mas ételek izét-büzét a hütöböl. Még a mélyhütöböl is. Meg az én meglatasom szerint a folpack nem a legegészségesebb taroloeszköz. Nem tartalmaz valamennyi fémet?

Nem véletlenül talaltak ki a steril zacskokat!!!
Tudom, Magyarorszagon megfizethetetlen.

Probaljatok mas alternativat keresni. Lényeg, hogy a tej zart helyen legyen. és ne sokaig. Max. 3 honapot javasolnak mindenhol. Biztos nem véletlenül.

és mégegy.
Ne nézzétek az ujitasokat egyböl ŕtverésnek, csalasnak, "kismama-csapolonak".

én még mindig a steril tasakok mellett vagyok.

üdv. katica
katica
 


Sziasztok!

Mivel újból felmerült a mikró, leírom amit én erről gondolok.

Utánanéztem itt a neten, itt azt írják, hogy azért nem jó, mert ha 60 fok fölé melegszik a tej, akkor a védelmet nyújtó fehérjék elpusztulnak.
Azaz, egyrészt tápanyag stb. fogyaszthatóság szempontjából még ekkor is teljesen jó.
Másrészt véleményem szerint nem szükségszerű, hogy mikroban történő felolvasztáskor a tej (vagy egy része) 60 fok fölé melegedjen.
Ezt most azért írom le, mert szeretném "megvédeni" a mikrot. Szerintem kisgyerek mellett egy nagyon hasznos valami.
Mint fentebbi mutatja, károsnak semmiképp nem nevezhető. Amikor mini adagokat kell rövid idő alatt melegíteni, akkor pedig a lehető legjobb. Leégetés nélkül,akár a hosszantartó evés közben is lehet újra melegíteni a közben kihűlt ételt.
Nem azért hogy kritizáljam a fazékba meleg víz és abba bele az edényt módszert, de ez így praktikusabb. A gyerek úgyis műanyag tányérból eszik, nem kerül pluszköltségbe, hogy ez a mikrot is bírja.

Ami meg a steril zacskót illeti. Nem tudom Katica összesen mennyi tejet fagyasztott ilyenben, nekem anno napi 4 dl-t kellett megoldani. Az négy ilyen zacskó lenne. Ezt kell megszorozni havi 30 nappal és 6 hónappal. És ezután a zacskó árával. tuti hogy nem éri meg.
(Amúgy a klinikán is fertőtlenített üvegeket használnak.)

Végül is a nadrágpelenkát sem a kismamák ájtverése céjából találták ki, de azt senki sem tagadhatja, hogy a betétpelenkák árának emelkedése (ezelőtt kb.5 évvel) egyértelműen azért történt, hogy a nadrágpelenkához képest ne nagyon érje meg. Mégis sokan egyiket sem fizetik inkább ki...

Még egy. Melyiktek szereti a tehéntejet (normál pasztőrözött) fagyasztás után? Pedig az zacskóban van.

Sziasztok:

Ildi
Pethes ILdikó
 


Mit csináltok még a lefagyasztott tejböl ?

En lefagyasztottam a tejemet, de mivel van elég a babának, nem tudom felhasználni.
Adnátok pár ötletet, hogy mit lehet vele csinálni ?
Olvastam, hogy pl. fözelékebe jó ? De milyen fözelékbe ? Tudnátok recepteket irni ?
Köszönöm elöre is.
Kriszti
 


Szia Kriszti!

Nem tudom, te főzelékképpen mit adsz a kicsinek. Nálunk az volt az alaprecept, hogy megfőztük az adott zöldséget, egy jódarabig krumplit is hozzá, meg alkalmasint az adott husit stb. Az egészet lemixeltem, és akkor habarás stb.-képpen ment bele az anyatej. Főzelékben a legtutibb, mert ha amugy nem szereti a fagyasztott tej ízét, itt akkor is elfogy.
Ezenkívül mindenféle gyümölccsel turmixképpen, ill. akár háztartási keksszel stb. sűrűbb kajának is.
Meg lehet nagyobbnak kakaót csinálni belőle, bár nekem a nagyobb gyerek sose akart inni belőle.

És ha úgy alakul, hogy rendes tej helyett főzve használod fel, még akkor is jobb a kicsinek, mintsem ha tehéntejből készíted az adott dolgot.
(a tej alkotórészek akkor is megmaradnak, az immunanyagok (fehérjék) pusztulnak el, azaz ezt a plusz funkciót, hogy véd a betegségektől, ezt veszted legfeljebb el. )(gondolok itt ezalatt a tejbepapis kajákra pl.)

Szia:

ILdi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok!

Sajnos én csak a lány 4 hónapos koráig tudtam kizárólag szoptatni ( addig sem volt túl sok tejem, de kihúztuk). Így én csak akkor fagyasztottam a tejet, amikor valamiért el kellett otthonról menjek és - a kevés tej miatt - gyűjtögető életmódot kellett folytassak. Szóval napokon keresztül fejegettem, hogy a szükséges mennyiség meglegyen. Tejfölös poharakba tettem, és folpack-kal lett letakarva, erre irtam a dátumot. A mindenkori pesztonka pedig mikroban melegítette fel. Én nem látok ebben problémát, hiszen a vizalapú-részecskéket rezegtetve melegiti az ételt a mikro, és 160-350 W között nagyon kellemes melegségű ételt kapunk.

Többen írtátok, hogy bébiüvegeket használtatok kifőzve, ezek szerint ezek bírják a forralást illetve a fagyasztást?
Bea
Bea
 


Szia Bea!

Az üvegek a forralást (kifőzést) nagyon jól bírják. A fagyasztást is, bár itt jobb úgy eltenni, hogy ne legyen teljesen tele. Én ezt szerettem legjobbban, mert a műanyag poharakat csak Neomagnollal tudtam fertőtleníteni, annak meg azért van némi szaga.

Szia:

ILdi
Pethes Ildikó
 


Szia Ildi!

Köszi a választ, bár igazándiból ez már inkább olyan költői kérdés volt, mert az előzőkből kiderült a válasz. Irigyellek benneteket, hogy van mit lefagyasztanotok. Én még esténként fejek, hogy ne apadjon el teljesen a tejem, ( alány már nem akar egyáltalán szopizni) de igy is csak kb 30 ml van. De hát ilyen az élet!
Sziasztok, Bea
Bea
 


Sziasztok!
Az anyatejet én 2 dl-es joghurtos pohárba fagyasztottam le amit úgyis megvettünk, így pénzbe nem került, majd a tetejét lefóliáztam a két fólia közé írtam a dátumot, de sajnos teljesen feleslegesen, mert nem volt az a pénz amiért megitta volna a kislányom utánna. Most ismét babát várok, de azthiszem mostmár nem fagyasztok le egy cseppet sem. Sok ismerősöm szült és akik fagyasztottak senkinek nem itta meg a babája a lefagyasztott anyatejet. Nem akarok senkit lebeszélni róla, hisz neki még lehet szerencséje, de én inkább nekiadom valakinek akinek szüksége van rá még frissibe.
Renáta
Renáta
 


Sziasztok!
Érdekes módon az én csemetém megitta a fagyasztott tejet, bár szerintem is nagyon más, mint a friss. Mindegy volt neki, csak tej legyen. Ugyanígy elfogadta a tápszert az anyatej után, és a rendes tápszert a (kesernyés?)HA tápszer után. Lehet, hogy csak szerencsés vagyok vele? (a "rendes" ételekben sem válogatós hála istennek)
Én is kipróbáltam több tárolási módot is.
A jégkockatartó szerintem körülményes a folpackozás és az átvett szagok miatt, valamint túl picik az adagok: két jégkocka-tartónyit kell felengedni 100ml tej nyeréséhez.
Az sem jó, mikor kis tartóban lefagyasztva kivesszük és külön zacskóban tároljuk.
Mai eszemmel mindenképpen bébiételes üvegben tenném el a tejet, máig minden kismama-ismerősömet el szoktam látni egy-egy doboz összegyűjtött üveggel. Szagot nem enged át, és szerintem kifőzve nem lehet gond a higiéniával sem.
De a gyógyszertári üvegeket én is zseniális ötletnek tartom, mert azoknak a nagysága is kifogástalan.
Ami a legfőbb: fejni az elejétől kezdve. Nem szabad sajnálni a fáradságot, mert akinek nincs bőségesen teje, sokat nyerhet a fagyasztott készlettel egy pár hónap múlva.
Janka
 


SZiasztok!

ÉN is azon szerencsések közé tartozom, akiknek a gyermeke megeszi a lefagyasztott tejet. Szerintem állati rossz íze és szaga van, de Ő lelkesen issza. Érdekes módon azt figyeltem meg, hogy a hőmerséklettől nagyon sok függ. A túl meleget persze eredendően nem issza meg, de érdekes, ha nem éppen testhőmérsékletű, egy kicsit is kevesebb, rögtön elutasítja.

Én is fagyasztottam jégkockatartóban is, de a zacskós változatban, és most a főzelékeknél egy-egy kocka (10ml)pont elég egy főzelékhez. Higiénikus és gyors, mert ollóval csak egy kockát max.kettőt kell levágnom. Amit ma már másképp csinálnék:Biztosan kisebb és nagyobb adagogat fagyasztanék le.,Most vagyok abban a helyzetben, hogy van még pár darab 150-200 ml-es csomagocskám, de a 60-80 ml-sek már elfogytak, s mivel csak esténként adok pótlásként kb. 60ml-t, sajnálom felolvasztani a nagyobbat, mert a maradékot ki kell önteni. Vésztartaléknak spórolom arra az időre, amikor el kell mennem itthonról! Így hát marad a tápszer,abból tetszőleges mennyiséget meg lehet csinálni. (szerencsére megeszi)

Most megpróbálkozom újra a fejésel, hátha visszajön a szükséges mennyiség - legalább is a nagykönvy szerint így kellene lennie...

Enci
Enci
 


Sziasztok!

Az en kislanyom sem issza meg a fagyasztott tejet semmi penzert sem. De en azt hittem a cumi nem jo. Mar jo par fajtaval probalkoztam, egyik sem valt be. De ugy tunik az is lehet, hogy nem szereti a fagyasztott tejet! Erre nem gondoltam. O a harmadik gyerekem es az elso kettonel ez nem volt gond.
Evi
Evi
 


Ha valaki tud olyan steril zacskót, amihez nem kell megvenni a csipeszt és a talpakat is akkor kérem írja meg! Köszi. Éva.
Névtelen
 


Szia "Névtelen"!

Nem tudom, hol laksz, de steril zacskókat az AVENT szakboltban kapsz Budapesten a Dorozsmai u. 52. sz. alatt. 40db/csomag. Érdemes őket előtte felhívni, hogy éppen van-e. Tel: 06-1-363-2903.
Azt hiszem, postán is küldenek. Én is jó soká találtam ilyen zacsikat. Sok sikert, szia. Kati
Kati
 


Sziasztok!
Gyógyszertárban is lehet kapni az AVENT zacskókat, ráadásul amikor én vettem volt más fajta is, de annak nem tudom a nevét. Érdemes megkérdezni a gyógyszertárban.
Kati
Csőre Katalin (cskati)
 


"Névtelenül" mindkét Katinak koszi az információt, sokat segítettetek vele.Éva.
Névtelen
 


Szerintetek meddig tárolható a fagyasztott tej a mélyhutoben?
Van aki 3 és van aki 6 hónapot mond.
Ti a fel nem használt tápszert rögtön kiöntitek vagy a hutoben még eláll pár órát?
Köszi
Névtelen
 


Kedves Névtelen,
a fagyasztott tejet illetõleg szerintem senki nem tud 'biztosat', ugyanis én már évek óta hallom ezt a 3 vagy 6 hónap vitát!
Fel nem használt tápszert ki kell önteni, nem szabad újramelegíteni!!!!! Andi
andi
 


Szia Névtelen!

Valóban szerintem sincs konszenzus a fenti két idõpont között. Ezzel együtt nekem közel 1 éves lefagyasztott anyatejem is volt, és fogyott el jó egészségben! Fontos, hogy valódi, -18 C, ill. alatti hõmérsékleten legyen tárolva.
Ildi
Pethes Ildikó
 


Én a fél évig tárolt anyatejet biztosra tudom mondani, hogy elfogyott és semmi baja nem lett a lányomnak töle , steril zacskoban tároltam és igy még büdös sem lett.
Móni
Moncsi
 


Sziasztok!

Sajnos nekem már nincsen tejecském,nagy bánatomra a kisfiam nem akart szopizni/pedig a nagyobbik 18 hónapig kapot anyatejet mégis tejalergiás lett/ha van valakinek
kérem segítsen.
,,egy éhes kisbaba''

üdv: Liza
Névtelen
 


Sziasztok!

Én is fagyasztottam le tejecskét régebben steril AVENT zacskókban. Mostanában kezd fõzelékezni a kisfiam, és elõvettem a legrégebbi csomag tejecskét, hogy azzal készítsem el a krumplipüréjét. Kicsit több, mint 3 hónapos volt a tej, akkoriban még mindent örökké fertõtlenítettem, szóval steril mellszívóval volt fejve, és steril zacskóban tárolva kb. 3,5 hónapig. Forró vízben olvasztottam ki, és furcsa, rossz szagát éreztem. Felforraltam, hogy kiderüljön, megromlott-e, nem ment össze, de a szaga úgy megerõsödött, hogy majdnem elhánytam magam. Iszonyúan büdös volt, semmihez nem tudnám azt a szagot hasonlítani! Kép Tudtok errõl valamit? Miért lesz büdös? Ez normális a lefagyasztott - felolvasztott anyatejnél? Nem tudom, Lacika elfogadná-e, de én nem tudnám vele megetetni, az tuti. Öklendezve futottam ki a konyhából. Kép Lehet, hogy az egész készlet mehet a szemétbe? Ráadásul most, hogy kezd a tejecskén kívül mást is enni, újra van egy kis fölösleg, azt reméltem, hogy milyen jó lesz majd a fõzelékeibe, tejpépbe, vagy hallottam már olyat, aki tejberizst fõzött a kisbabájának anyatejbõl. De ha mind ilyen büdös lesz, akkor semmi értelme az egésznek. Kép Tudtok errõl valamit? Van valami ötletetek?

BMárti

BMárti
 
 


Kedves BMárti!

Ne ijedj meg a tej nem romlott meg, csak a fagyasztást nem bírja az egyik összetevõje (valamelyik enzim, már nem emlékszem pontosan, hülyeséget meg nem akarok írni), az "büdösödik" meg. Az én fiam simán megitta, és a fõzelékbe is szerette. Viszont nekem - úgyanúgy mint Neked - iszonyatos hányingerem volt tõle. Ezért kostoltam meg a hamiját mielõtt beleraktam a tejet. Ha a kissrác elfogadja ok, ha nem frissen fejj egy kicsit a kajába - ezt csináltam néha én is. Több ötletem nincs..

Pusszantás!
Zsófi
Csucsuka
 


Szia BMárti!
Én is csatlakozom ZsófihozKép
Én 15hónapig leadtam az anyatejet,de volt sokszor hogy nem voltunk itthon,és le kellett fagyasztanom.
Persze ugyanúgy steril mellszívó meg stb...
Mikor kiolvasztottam,nekem is büdi volt,és azonnal felhívtam az anyatejgyûjtõt,hogy ez miért van.
Ilyen részletesen ugyan nekem nem mondták el mint Zsófi,de az volt a lényeg,hogy ez elõfordulhat, kostoljam meg,és ha én is szívesen megenném,akkor adhatom a babának.
Nem mindegyik büdösödik megKép
Nekem kb harmnincból talán 2 volt büdi.
zmariann
 


Sziasztok!

Zsófi! Azonnal megbüdösödik, amikor lefagyasztom, vagy csak a hónapok telésével-múlásával? Amit mondjuk tegnap fagyasztottam le, az is büdös lehet? Végül én inkább frisset fejtem a kajájába (szerencsére van elég), csak most nem tudom, mi legyen a készletekkel, és van-e értelme tovább készletezni.

ZMariann! Hát, én nem enném meg szivesen azt, ami büdös, még akkor se, ha az ízével semmi gond... Kép De adtál némi reményt, hátha nem mind ilyen. Kép

BMárti

BMárti
 
 


BMárti!
Én még a nem büdöstõl is kicsit undorodtam mikor megkóstoltamKép
Azért javasolták az anyatejgyûjtõbe,hogy amit én is szívesen megennék(gondolom aminek nincs szaga),azt adhatom a babának.
De ha gondolog,van egy számom (ÁNTSZ) ahol bevizsgálják hogy jó-e.
De mivel mindent sterilizáltál,én azt tanácsolom,ami büdi azt dobjad ki,a többi meg mehet a fõzelékbeKép
Pussz.
(persze én is beparáztam az elején mikor megéreztem a rossz szagút,sõt még arra is gondoltam hogy biztos a hûtõ elromlott)
zmariann
 


Hali!

Én már elõre tudtamKép, de a hatás borzasztó voltKép, Márti, ha ellenérzésed van, meg sok tejed, akkor nincs problémaKép, dobd ki. Idõ-büdösség közötti összefügést még nem nagyon vizsgálták, lehet, hogy a friss még nem büdös...

Pusszantás!
Zsófi
Csucsuka
 


Sziasztok!

Nagyon köszönök minden tanácsot, az ÁNTSZ talán túlzás, zacskónként kellene bevizsgáltatni (?), és elég kis adagokban van. De végül is tényleg van elég tejem, és a déli gyümölcsözés után úgyse szopizik valami sokat a kisfiam, úgyhogy akkor szoktam mostanában kifejni annyit a maradékból, amennyi bõven elég lesz az esti fõzelékbe. Azért majd egy párat szúrópróbaszerûen még kiolvasztok a fagyasztott készletekbõl, hátha tényleg nem mind ilyen.

BMárti

BMárti
 
 


Próbált már valaki sajtot készíteni a lefagyasztott és "hagyományos" felhasználásra kevéssé alkalmasnak vélt tejbõl? Akkor lehet, hogy tovább is eltartható lenne.
Megkérdeztem email-ben néhány tejipari vállalatot, volt aki nem válaszolt, volt aki elküldött a ...-ba amiért ilyen eretnekség egyáltalán eszembe jut és csupán egy volt, aki azt mondta, hogy próbáljam meg úgy, mintha kecskesajtot csinálnék. De, hogy azt hogyan kell, azt már nem írták le...
Era
 


Sajtkészítés
[url=http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky252.html" TARGET="_top]http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky252.html[/url]
A francia sajtok
[url=http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/sajt/francia.html" TARGET="_top]http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/sajt/francia.html[/url]
Házi sajtkészítés .... lenne
[url=http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9017706&tp=01100" TARGET="_top]http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9017706&tp=01100[/url]

[url=http://www.kfki.hu/" TARGET="_top]http://www.kfki.hu/[/url](html3)/~cheminfo/hun/teazo/sajt/sajt.html

[url=http://www.cheezio.hu/download/sajtlexikon4.doc" TARGET="_top]http://www.cheezio.hu/download/sajtlexikon4.doc[/url]

[url=http://mitglied.lycos.de/recept/t/sajtok.html" TARGET="_top]http://mitglied.lycos.de/recept/t/sajtok.html[/url]#magyar:
Névtelen
 


Nekem aventes kézi mellszívóm van, de én úgy tudom, ahhoz nem lehet zacsit kapni, csak poharat. Azt írják a zacsira, hogy a medelás mellszívóra csatlakoztatható. Nem tudjátok, nem lehet az aventesre is csatlakoztatni?

kétfiús anyuka
 


Sziasztok!

Én nem anyuci, hanem nagynéni vagyok, és érdekelt h hogy tudok segíteni a tesómnak, hogy ha orvoshoz stb menie kell és én vigyázok rá, legyen 1 kis ellátmány ha éhes a drága és anyuci nincs a közelben.

Nagyon jó ötleteket adtatok, sok info jött össze :)

Mi AVENT edényeket örököltünk egy szettben és abba raktuk le, a pici poharakban, rendesen sterilezés után (befértek a gépbe) de még nem próbáltuk felvenni.

Utánakerestem, és ezt találtam ,hátha segít valakinek: http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/smcikk5.htm

Amúgy élettan meg mikrobi alapon az jutott eszembe h lehet h azért nem fogadja el a régebbi tejet, mert az összetétele nyilván változik az anyatejnek, és épp evéskor nem arra van szüksége már mint a fagyasztáskor volt a tejci. Aki elfogadja, ott lehet h nem változott annyit, próba-cseresznye, mi is meglátjuk nálunk mi lesz :)

Szem a műanyag cuccokkal lehet tényleg az a baj h mivel porózusak ezek a műanyagok meg az edények, megélhet bennük olyan baci, ami "elbújt" a fertőtlenítéskor, mert ezeket nem lehet ugye rendesen hőkezelni :( de a patkai üveg nagyon jó ötlet!

Ami nagyon büdi felengedéskor, az sztem nem csak a bomlásnak tudható be, hanem a zsírok amik a tejben vannak kezdtek el bomlani.

Nem tudom h amikor felengedem, szerintetek kell forralni a biztonság kedvéért v ha már jó a hőfoka, adhatom a babának?

Mert arra tippelek, akkor azért az is elbomlik (enzimek, vitaminok 1 része, immunanyagok mind elég szűk tartományban stabilak) amit még nem tett tönkre a fagyasztás, és attól tartok a végén csak 1 fehér büdi lötyit kap majd a manó nulla tápértékkel...

Tanácstalan vagyok, nektek mi vált be?

Másik kérdés, kicsit nem ide vág: mekkora korától kezdtetek vele sétálgatni/levegőre vinni? Mármint úgy óra-2óra hosszára, nem csak kirakni a babakocsival napozgatni? Uncsihugom 4 honapos lesz lassan...

Köszi előre is, jó babázást mindenkinek! üdv Katus
katus01
Szigetmonostor
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet: