Kedves Lányok4
Most elõszedem a megválaszolatlan kérdéseket, és amíg birom, addig írok. (Most 23 óra van).
Petra!
A Canesten hüvelytablettának relatív ellenjavallata a terhesség elsõ harmada, vagyis a haszon/kockázat mérlegelése szükséges. Szerintem jobb a gomba ellen a korábban általam javasolt "magisztrális" vagyis gyógyszertár által elkészített kúp, ami nem szívódik fel, csak lokálisan, azaz helyileg hat. Ha csípne (ez néha elõfordul) akkor ki kell hagyni belõle az acidum boricumot és nátrium boricumot.
Cipomama!
Az endometriosis kiújulhat 1-2 év mulva, ez gyakran elõfordul. Érdemes lenne újabb laparoscopia ennek vizsgálatára, különösen, ha erõs hasi fájdalmak jelentkeznek, fõleg menses idején, és nemcsak az alhas közepén. Egyébként 4 sikertelen ciklus mégnem jelent semmit. De lehet, hogy az inszem. azért volt sikeres, mert olyan hormon kezelés elõzte meg és követte, ami a spontán, de sikertelen terhességben nem volt, és emiatt sikerült a gyermek. Ebben az eseztben valóban célszerû lenne az inszenm-et megismételni.
Névtelen B26!
A P2-3 az én cytológusom terminológiájában ismeretlen fogalom. Van P2 és van P3. A P2 negatív lelet, a P3 azt jelenti, hogy gyulladás elleni kezelés után meg kell ismételni, és ha ismételten P3, akkor azt a bizonyos kis mûtétet el kell végezni 2 okból:
1.szövettani vizsgálat céljából, mely pontosan megmutatja, hogy milyen elváltozás van a méhszájon
2. ez egyben gyógykezelés is, mert a korrekten elvégzett mûtét ezt az elváltozást az épben eltávolitja.
A kívánt terhessség elõtt mindenképpen el kell érni, hogy negatív legyen a citológia (P1 vagy P2), mert terhesség alatt romolhat.
Ha elkészült a ciklusról a hõmérõzés, kiértékelem. Remélem, a korábi tanácsaim szerint fogja mérni, mert úgy tudom kiértékelni.
Doris!
Gondolom, a másik gyógyszer a Mikrofollin volt. A véruzés után neki kell fogni a babagyártásnak sürgõsen, mert kiújulhat az endometriozis. Valószínûleg ovuláció indukcióra is szükség lesz.
Tovább haladva a Babanet-en, látom, hogy írod: valóban Mikrofollint kaptál.
Szami!
Sajnálom azt a háziorvost, aki olyan tehetetlen, hogy csak géppel tud gyógyszert felírni! A Pharmindex zsebkönyvben benne van a Gynevac, és a legtöbb háziorvos számító gépében is benne van, csak ki kell keresnie. Ha a gépében nincs, nézze meg a zsebkönyvben. (2000-2001-es kiadásokban). Remélem, azóta sikerült felíratni! Nem kuruzslás, hanem hivatalos, törzskönyvezett gyógyszer!
Másikviki!
Írtam egy hosszú levelet az e-mail címedre, de azt hiszem, nem ment át, hanem elszállt, és ezek után elment a kedvem tõle, hogy még egyszer leírjam. Úgy gondoltam, Isten nem akarja, hogy azt a véleményemet, amit akkor írtam, nyilvánosságra hozzam, még négy szem közt se.
Nem tudom, miért kell a 10. napon ösztradiol mérésre menni,talán a csúcsot akarják kimérni? De ez késõbb van még 28 napos ciklus esetén is, hosszabb ciklusban még késõbb. Az ösztradiol a tüszõ hormon, mely a tüszõrepedésig folyamatosan emelkedik, utána lecsökken. Az UH-val a tüszõ növekedését ki lehet mérni ebben az idõben.
Gombóc!
Hogy miért eltérõ az orvosok véleménye? Mert az orvostudomány nem 2x2. Van 5+1 orvos egyetemi klinika, 6 intézetvezetõ professzorral, akik legtöbbször nem fogadják el egymás tanait. Ezen kívül az orvosok egy része tovább képzéseken, külföldi irodalomból, vagy saját kutatásai és tapasztalatai alapján tovább fejleszti tudását, mások megrekednek egy szinten. És ez mind belefér az orvosi suabadságba. Egyet kell szem elõtt tartani:"nil nocere!" azaz nem ártani! Persze az az igazság, hogy sokszor azzal is ártunk, ha nem csinálunk semmit, noha csinálhatnánk, vagy nem a leghelyesebb utat járjuk, mert el vagyunk maradva. - Megjött-e a mensesed?
Zsu26!
Hogy mikorra rendezõdik a gátseb? Erre se lehet egyértelmû a válasz. Minden esetrte amíg fáj, és sárga folyás van, mellõzni kéne a sexet, mert az késlelteti a teljes gyíógyulást. A sárgás folyás gyulladást, esetleg a sebben keletkezett "vadhúst" jelezhet. A babakrém, babaolaj, de leginkább a fehét vazelin nem allergizál.
Mackóka!
A menses jelentkezése is különbözõ a legtöbb nõnél. Van, aki 9 hónapig szoptat, de szülés után 4 héttel már jelentkezik a mensese, és utána rendszeres. Másnak a szoptatás abbahagyása után hónapokkal jelentkezik, és van, akinek a kettõ közt valamikor. A menstruásció jelentkezésétõl lehet fogasmzásgátló tablettát szedni.
Névtelen Gabi!
Töredelmesen bevallom, hogy ehhez nem értek, és idáig még nem is sikerült kiderítenem ezeknek az antitesteknek a jelentését. De a normálértékekhez hasonlítva valóban mind magas, és ez bizonyára baj.
M4
Tudom, azóta megjött a vérzésed. Mivel sárgatest hormon az utrogestan, hosszabb idõre is kitolhatja a mensest. De pozitív terhességi reakciót valóbannem okozhatnak, mivel a sárgatest hormon az nem lepény hormon, a terhességi reakciót pedig a lepény hormonja csinálja.
Tea!
Meggyógyultál a Cyprobay-tól?
Hüvely váladékból tenyészteni felesleges, és azért káros, mert félre vezetõ! (Mondja ezt nagyon gyakran Gardó professzor, aki a nõgyógyászati gyulladások elismert szakértõje). A Gynevac-ot pedig célszerû nem a nõgyógyásszal, hanem a házi orvossal felíratni a honlap segítségével. A nõgyógyász általában nem szereti, ha a beteg "rendeli" a gyógyszert.
Lora!
Tudom, már nem aktuális a válasz.
Kedves Erika 73!
A gyógyszerek teratológiai (=fejlõdési rendellenességet okozó)hatására vonatkozóan kérlek, hívd fel a Schöpf-Merey kórházban dr. Horváth László tanár urat. Tel: 215-1055/193. mellék, du. 14 óra után. Úgy tudom,õ tud ebben teljesen megnyugtató véleményt mondani.
Vedina!
Már bizonyára nem aktuális a válasz. Nem igazán értem, mit jelent az, hogy túl lassan és elégtelenül dolgozik a petefészek? Milyen tünetek, leletek (labor, UH) vannak? Egy sikertelen inszemután nem szabad feladni! Van, aki 28 sikertelen inszem és 3 sikertelen lombik után kapott egy Gynevac kúrát, és spontán terhes lett. Ugy hogy nem feladni!
Inhoff Anita!
Ez a válaszom is már elkésett bizonyára, hiszen ma volt az UH.
Volt már olyan terhesem nem egy, aki spirál mellett lett terhes, és egészséges gyermeket szült. A spirál ilyenkor a lepény és méhfal között helyezkedik el, és nem zavarja a babát. Csak az okoz vetélést, ha ettõl megijedve, leveszik a spirált. Éppen ezért, ha valaki meg akarja tartani a terhességet, annak nem szabad eltávolitani!
Heni!
A méhszáj kinyílását nem lehet megérezni. A nyilallások inkább valami gyulladásra engednek következtetni. Ez viszont koraszülést okozhat. Célszerû lenne azt a kúpot felíratni, mondjuk a házi orvossal, amit egy korábbi válaszomban írtam, és amit terhesség alatt is nyugodtan lehet használni. (Gyógyszertár készíti el.)Ha nem találod, a többiek (akik már felíratták, pl. Moncsi) bizonyára bemásolják Neked.
Lora!
Én minden pénteken utazom, rendelek egy távoli városban. Ezen kívül még gyakran máskor is utazom. Most pl. szombaton a román határ mellé.
Levendula!
Ha még nem kértétek: kérjétek a nõgyógyásztól, vagy ha az eredménytelen, a házi orvostól a Gynevac-ot. Ez sok esetben megszûnteti a gennyet a spermában. (Kinyomtatni a honlapot:
www.elender.hu/gynevac és elvinni az orvosnak: ezt szeretném megkapni,írja fel és adja be). Ez azért is jó lenne, mert a genny oka prosztata gyulladás is lehet (ami lehet Chlamydiától, de mástól is), és annak is az egyik legjobb és legtartósabb gyógyszere a Gynevac. Az urológusok azonban még annyira sem ismerik, mint a nõgyógyászok. Valóban lehet a genny Chlamydiától is, mert ez egyébként is nagyon sokszor oka a meddõségnek. Ezt én a köveztkezõ módon szoktam gyógyítani: 3 hétig, a menses elsõ napjától kezdve 1 kapszula Doxycyclin mindkettõtöknek + 2-3x1 Nystatin a gombásodás megelõzésére, ezalatt sex tilalom 2 okból: ping-pong fertõsés megelõzése miatt, és azért, mert a Doxycyclin erõsen teratogén hatású.
HSG-t csak a Gynevac után néhány hónappal javasolnám elvégeztetni, ha addig nem jön össze a baba.
Névtelen Kati!
30 hetesen, elsõ terhességnél nem túl jó, ha nyílik a külsõ méhszáj. A folyást meg kell szûntetni, mert az gyulladás jele, és koraszülést okozhat. (Mint elõbb is írtam). Azért célszerû többet pihenni, 2-3 hét múlva újra megnézni a méhszájat, hogy nem nyílt-e ki a belsõ is. Amíg a belsõ zárt. addig nincs nagy veszély.
Okanna!
Kár, hogy nem írtad le a hormonok mértékegységét, mert így nem lehet megállapítani, hogy jók-e? 2 féle mértékegységben mérik, az egyik szerint jók, a másik szerint nem, úgy hogy légy szives még egyszer leírni õket mértékegységgel együtt. FSH, LH, mérés nem volt?
A Verospiron a mellékvesekéreg túlmûködésének csökkentésére szolgáló gyógyszer, ha az okozza a virilizációt (= féfias tüntek jelentkezése). Fontos: Szedés alatt nem szabad terhesnek lenni, mert a terhesség a Verospiron szedédének ellenjavallata!
Vanda!
Nem tudom,milyen elõírások vannak az MR vizsgálathoz, de holnap (csütörtökön) megpróbálok utána nézni. Bár holnap kb. éjfélig rendelek, de utána írok Nekesd, ha sikerült megtudnom.
Bromocryptint én is szoktam együtt adni a Mastodynonnal, mivel a Mastodynon is prolactin csökkentõ hatású homeopátiás (recept köteles) gyógyszer, és reményeim szerint kevesebb gyógyszer kell a néha kellemetlen mellékhatású Bromocryptinbõl. Folsav szedhetõ együtt ezekkel. A Maca Vibét nem ismerem, csak Tõletek olvastam róla, ez nem törzskönyvezett gyógyszer, nincs róla véleményem.
Moncsi!
Ha csíp a golyó, a következõt próbáld meg: csináltass olyan golyót mondjuk 5 darabot, amiben nincs acidum boricum és natrium boricum. Talán az 5 db után az elõzõ kúp se fog csípni.
Szoptatás alatt azért nem szabad terhesnek lenni, mert a mellbimbó ingerlése oxytocin termelést illetve felszabadulást indít az agyalapi mirigyben, az oxytocin viszont méhösszehúzódásokat okoz. Ez egyrészt rontja a fejlõdõ embrió táplálását, másrészt ettõl függetlenül is vetélést indít meg.
Azt hiszem, a Gynevac Nyugat Európában forgalmazott ikertestvérének, a SolcoTrichovac-nak illetve Gynatren-nek az elõiratára nincs ráírva, hogy formalin érzékenyeknek nem adható.
Gy.Anett!
Ha a 3x1 Clostylbegyt nem volt elég a progeszteron beállítására, indokolt a 2x2 adása, de meg lehetne próbálni a Serophenbõl a 3x1-et. Ha jól rémlik, Besztinek ettõl sikerült. Tisztább készítmény mint a Clostylbegyt, csak drágább: a TB nem támogatja. A férj spermáját is meg lehet nézetni, de ez nem befolyásolja a progeszteron szint beállításának szükségeségét. A vetélés arra utalhat, hogy akkor is lehetett progeszteron hiányod.
Most megint 3 órán keresztül írtam a válszokat, remélem, meg vagytok elégedve velem!
Mindenkit üdvözlök
Erazmusz