Új privát üzeneted érkezett!

Még egy dolog eszembe jutott:

Irtátok, hogy a tej 80-90%-a szoptatás alatt termelödik, nem a szoptatások közötti idöben.
Én ezen sokat gondolkodom, de még mindig nem értem.

Ha szopi közben termelödik a tej, akkor ez azt jelentené, hogyha szopik a baba 100 g-ot, akkor a szoptatás befejeztével ismét azonnal rendelkezésre áll mondjuk 80g???
Ha ez igy lenne, akkor miért van az, hogy 2 órával az elözö szoptatás után csak 40g-ot tud szopizni a baba, viszont ha 5 óra múlva szoptatom meg, akkor már 120g-ot...?
Mert igy az derül ki, hogy minél több idö telik el a két szoptatás között, annál többet tud szopizni a következö szoptatás alkalmával a baba. Tehát ez alapján a szoptatások között termelödhet a tej.

Szóval én nem vitatkozni akarok, csak nem értem, hogy hogyan termelödhet a szoptatás alatt a tej, ha a gyakorlat egészen mást mutat?

Köszi, szijasztok, Lara
lara

Sziasztok!

Ti hogyan orvosoltátok a berepedt mellbimbót?Az egyik bimbón lett egy nagy repedés,a falat rugdosom kínomban minden szoptatásnál,amikor az van soron.A garmastan jó erre,vagy csak hagyjam és majd magától is megoldódik?(néhány napja már meg vanKép)

Köszi.Sziasztok!
Mariann
Mariann

Lara

Szerinetm azert eszik 2 oraval elozo eves utan csak 40 g mert annyira ehes csak. Ha ehesebb tobbet enne. 5 oraval eves utan meg sokkal ehesebb tehat sokkal tobbet eszik.

De te honnettudod ilyen pontosan mikor mennyit eszik babucid? Mindig meregeted?

Mar sokszor akartam irni hogy szerintem cseppet se baj ha sokszor kevesebbet eszik a baba hisz azt sokkal konyebb neki feldolgoznija es kevesbe tagitja ki a gyomrat. Igy felnotkent se fog tul sokat enni es elhizni. Peldaul nekem is sokkal jobban esik gyakrabban megenni kisebb adagokat mint egyszerre egy tulmereteset, megha osszessegebe mondjuk kb ugyan annyit is fogyasztok el egesz nap. Ti nem vagyok igy etkezessel?

Napocska
napocska

Marian
Garmastan jo ra. Meg sokat kene hagyni levegoztetni. Segithet ha szopizas elott te kis tejjel fellazitod. Akkor nem picur tepi meg kicsit konyebb. En nagyon regen meg hasznaltam ilyenkor paradicsomot is ra, nekem az is segitet, en mindenfele sebre szoktam paradicsomot hasznalni.
Ezenkivul meg kene nezni picur szajat nincs e szajpenesze mert attol is szokot elofordulnija mamanak kirepedt cici.

Mielobbi gyogyulast

Napocska
napocska

Sziasztok!

Mariann. Nálam a nagylányomnál volt hasonló, azzal a "kis" különbséggel, hogy szabály szerint "kiharapott" egy kis darabot a mellbimbómból. Na az mire rendbejött, az nagyon rossz volt. Sokszor sírtam, mert fejnem is kellett, nem volt elég a szopi, és a mellszívóba szép rózsaszínû tejcsi csordogált a seb miatt. De végülis az vált be, hogy hagytam a baba nyálát meg a tejcsit rászáradni, és sokat levegõztettem. És csak közvetlenül etetés elõtt mostam le és az elejét kifejtem, hogy a mellbimbó kicsit szokja a strapát, és utána már a baba sem volt olyan drasztikus.
Nálunk ez jött be. Gyors gyógyulást kívánok.

Csak kicsit eldicsekednék, mert most nagyon örülök. Bánk ma három hónapos, 200 grammot hízott most is egy hét alatt, és 6530 gramm, vagyis 70 gram híján megduplázta már most a születési súlyát. Ennek most azért is örülök annyira, mert korábban írtam, hogy milyen kínkeservvel mennek a nappali szopik, 5-10 perc alatt szopja ki az adagját, ha végre sikerül erre rávennem. Mivel nem méregetem, nem szoktam tudni, hogy mennyiket evett, és mindig a heti mérlegelésen derül ki hogy gyarapodott-e és ha igen, akkor mennyit. Ezek szerint nálunk az éjjeli szopik meg a nappali röpke szopik elégségesek neki.KépKépKép

Mindenkinek jó hétvégét, sziasztok: Norcsi.
norcsi
Lenti

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat,most éppen az a cici jön,már ráz a hideg.
Gratula Bánknak,nagyon ügyesKép
Mindenkinek jó gyarapodást!
Mariann
Mariann

Köszi Mariann!

Remélem hamarosan már csak rossz emlék lesz ez a mellsebesedés, és már csak a jó oldalát élvezed a szoptatásnak.KépKépKép

Szia, és nektek is jó gyarapodást: Norcsi.
norcsi
Lenti

Sziasztok!

Lara, ha belegondolsz, te is van, hogy csak egy almát csócsálsz el, van, hogy két tányér pörkölt után is éhes vagy...Kép Hát, így van ez a babáknál is. Ha éhesebb lenne, akkor 2 óra után is 100 akárhány grammot enne. Amúgy az is lehet, hogy csak szomjas, mert a szoptatás elején csak a vizes elsõtej jön ki, ami szinte átlátszó (sok kismama ezért is hiszi, hogy híg a teje, pedig dehogy, ez a vízszerû tej pl. tele van laktózzal és ebben vannak az immunanyagok is...), és amikor megérzi, hogy már a zsírosabb jön, abbahagyja, mert nem akar igazából enni, csak a szomját oltani. Ezt mondjuk onnan is meg tudod állapítani, hogyha mondjuk Hanga amúgy egy órát szopizik, ilyenkor pár korty után abbahagyja. Végülis, nagyon okosan ki van ez találva, nem? Pia, kaja egy helyrõl, a nõi mell tejet, bort adó kút...Kép Mint a mesékben...Kép
A 80-90% termelõdés fõleg a zsíros tejre igaz, pár csepp elsõtejet szinte mindig ki tudsz préselni a cicidbõl.
Egyébként nagyon ügyik vagytok! Csak így tovább, meglátod, egy hét múlva már Hanga is irtó ügyi lesz, és sokkal jobban fogjátok majd egymás rezdüléseit. És akkor majd nem fogsz attól se félni, hogy azért sír-e, mert éhes. Tudni fogod, hogy éhes-e vagy sem.

Kedves Mariann! Csak azt tudom mondani, amit az elõzõ hozzászólók! Szellõztesd, szopi után kenj szét rajta egy kis anyatejet (gyulladáscsökkentõ és segíti a sebek gyógyulását is), és ha úgy érzed, még ez sem elég, kend be Garmastannal. Amúgy ez nekem is sokat segített az elsõ hetekben. Nekem is hasonló berepedésem volt, még vérzett is a fránya. Még annyi, hogy ha fogszorítva is, csillagokat is látva, de kibírod ezt az idõszakot, vsz. késõbb ilyen már nem fog elõfordulni. Ja, és figyelj arra, hogy a babóca mindig jól kapja be a cicit, jól legyen rajta, állítólag fõleg ezek hiányában fordulnak elõ az ilyen berepedések.
Gyors gyógyulást!

Puszi mindenkinek:

Dia
Dia

Sziasztok!

Köszi Diának isKép!
Mára mintha alakult volna már egy kicsit a helyzet,bár a tenyeremrõl még így is ömlik a víz szoptatás közben.Próbálom szellõztetni,bár elég komikus vagyok,amint szoptatás után úgy mászkálok a lakásban,hogy az egyik cici kint van a melltartóbólKépKenegetem is.Arra mindig figyelek,vagy legalábbis próbálok figyelni,hogy jól kapja be.Ezzel is szoktam küszködni,mert ha elsõre nem jól kapja be és elveszem tõle,akkor már úgy megszívta,hogy spriccel belõle a tej.Eddig még oké lenne,viszont ilyenkor a kisaranyos elkezd tátogni a tej után,vagy csak nyalakodik.Gondolom azt hiszi,hogy így is elég lesz.A tej közben már áztatja a törölközõt alattunk...
Mi hétfõn fogunk mérni,már nagyon kíváncsi vagyok.Az elõzõ héten nem sok voltKép

Még egyszer köszönöm a tanácsokat!

Sziasztok.Mariann
Mariann

Sziasztok!

Lara, nem cumizik Hanga? Azért kérdezem, mert általában azok a babák kérnek 4-5 óránként szopit, akik a komfortszopási igényüket cumin elégítik ki. (Van persze kivétel is.) A cumi pedig nem csak a szopási technikát zavarhatja meg, hanem a kereslet-kínálat egyensúlyába is beavatkozik.
Az teljesen normális, ha egy baba délután, este többet akar szopizni vagy ha úgy tûnik, hogy olyankor kevesebb a tej.

A tejtermelõdésrõl: A tejtermelés a prolaktin nevû hormon hatására történik. Prolaktin viszont akkor termelõdik, amikor a kisbaba szopik. Ez egy kör tehát, minél többet és minél hatékonyabban szopik egy csecsemõ, annál több tej termelõdik. Igazad van abban, hogy a tejtermelés közvetlenül azután a legélénkebb, hogy a kisbaba szopizott. (De késõbb már nem.) Ezért is kell a babát megfelelõ ideig a mellen hagyni. Egy szoptatás alatt többször is beindul a tejelválasztás, mivel a prolaktin hatására folyamatosan termelõdik a tejcsi. A két szoptatás közötti idõben azonban nem éri inger a melleket, nem termelõdik elegendõ prolaktin, tehát a tejtermelés nem jelentõs. Két szoptatás között az összes tejmennyiségnek mindössze egyharmada termelõdik.

Azok a babák, akik gyakrabban szopiznak, általában beérik kisebb mennyiséggel is egyszerre, míg a ritkábban szoptatott babák egyszerre több tejet vesznek magukhoz. Nem azért, mert több lett a mellben az eltelt idõben, hanem azért mert régebb óta nem szopiztak.

Ha este a napközben lefejt tejet adod Hangának, éppenhogy nem serkented a melleidet újabb munkára.

Még egy tévhitrõl: nincs maradék, amit le kell fejni. Az a tej, amit szoptatás után találsz a melledben, nem maradék, hanem azóta termelõdött. Lefejni inkább csak akkor van mit, ha valamiért kimarad egy szoptatás és túltelítõdik a mell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szükségtelen fejés problémákhoz vezet (tejcsatorna-elzáródás, mellgyulladás). Itt a Babaneten is megfigyelhetõ, hogy azok a mamák, akik fejnek, általában nem kerülik el a mellgyulladást (persze, itt is van kivétel).

Tehát a leghatékonyabb módja a szoptatásnak, az igény szerinti szoptatás, ha nincs mesterséges cumi, a baba a komfortszopási igényét is a mellen elégítheti ki, ezáltal nem csak elegendõ tej termelõdik, hanem a kereslet és a kínálat is egyensúlyba kerül. Az idõhöz kötött szoptatás problémákhoz vezethet. És ez nem csak egy újszülöttre, de nagyobb babára is igaz.

Mariann, jól harap rá a kisbabád a melledre? A rossz szopási technika, vagy a helytelen mellrehelyezés vezet leggyakrabban a mellbimbó kisebesedéséhez. Itt korábban leírtam, hogyan kell mellretenni a babát, esetleg keresd meg és figyeld meg a babádat, hogy csinálja. kirepedt mellbimbó esetén még nagyon hatásos, ha váltott testhelyzetekben szoptatsz: egyik szopinál ülve, következõnél fekve, aztán hónaljtartásban, újra ülve, stb. Mennyi idõs a babád?

Norcsi, szerintem, nem ördöngösség pohárból itatni egy csecsemõt, csak másképpen kell hozzáfogni, mint egy nagyobb gyereknél. Nálam az vált be, ha ülõ helyzetben kissé elõredöntöttem a babámat, a poharat pedig csak annyira döntöttem meg, hogy a folyadék éppen a szájához érjen. Õ, ahogy belehajolt, elkezdte kiszopizni a pohárból a tejcsit, csepp se ment mellé.
De beválhat még a szemcseppentõ, kiskanál, fecskendõ is. A kiskanál is hasonlóan a pohárhoz, ha a baba hajol elõre, akkor kiszopizza belõle és nem dõl a nyakába a lé. Kép

Kriszta, biztos, hogy tápláló a tejed és egy 9 hónapos babának még nagy szüksége van az anyatejre. Az elsõ életévben az anyatej a fõ táplálék, ha bevezeted nála a fõzeléket, akkor sem kell kihagyni miatta a szopizásokat. Ez még nem az elválasztás ideje. A WHO és az UNICEF ajánlása szerint is legalább két éves korig (vagy tovább is) fontos a szoptatás.
Nyugodtan hagyd õt akárhányszor is szopizni, vannak babák akik egyéves korukig kizárólag anyatejen élnek.
Hogy érted, hogy nyûgös?

Ágci, mi lett mellgyuszi ügyben? Remélem, ezúttal megúsztad!

Emese, elképzelhetõ, hogy pszichés okai voltak annak, hogy nem jött a tejcsid. Az biztos segíteni fog, ha elõtte "rendbeteszed" magad és fõleg nem görcsölsz. Sok mamánál elõfordult már, hogy amikor végleg beletörõdött abba, hogy õ már nem tud szoptatni, akkor sikerült. Mert ellazult, nem stresszelt tovább. De így utólag, meg látatlanban nehéz okosnak lenni.

Erika, vannak olyan babák, aki nem jó helyre teszik a nyelvüket, õket néhány gyakorlat segítségével meg lehet tanítani a helyes technikára. Nagyon szépen fejlõdött a kis Boti és az is természetes, hogy most már nem hízik olyan ütemben, mint eleinte.

Sziasztok
Iboly
iboly

Szia Iboly!
Segitségedre lenne szükségem!
A kisfiam már 11 hónapja szopizik.Egy pár napja iszonyúan viszkednek a melleim belül.Úgy mint mikor terhes voltam.
Kb mindig fél órával elõtte,mikor enni szokott.
Amikor már szopott,abbamarad a viszketés.A következõ etetés elõtt jön a másik.
Van tipped hogy mitõl lehet,vagy hogyan lehet elmúlasztani?
Elõre is köszi,
Mariann
zmariann

Mariann, úgy érted, hogy a melleid belsõ oldalán a bõr viszket? Nem vagy terhes? Nem túl száraz a bõröd?
Ha emailt írsz, hamarabb tudok válaszolni, nem biztos, hogy a következõ napokban feljutok ide. eboy@freemail.hu Addig utánanézek, mi okozhatja még.

Szia
Iboly
iboly

Sziasztok Kismamák!

Nekem a következõ gondom van a szoptatással.

Kislányom pici súllyal született, és többen mondták, hogy minél elõbb be akarja majd hozni a súlybéli hátrányát, és nagyon sokat fog enni. Ez így is történt: õ szinte folyton éhes volt, én meg akkor adtam neki enni, amikor kért. Aztán két hetes korában nagyon fájt a pocakja, és a gyermekorvos szerint a következõ volt a gond: az anyatej emésztési ideje két óra, és ha szopizás után két órán belül adok neki újra cicit (õ úgy mondta: ráetetek) akkor emésztetlen tejcsi megy a kis gyomrából a beleibe, ez okozza a hurutos kakit és a hasfájást. Kapott a kislányom Lactobactot, ez egy baktériumfajta, ami kialakította a bélflóráját és további megoldásként azt javasolta a dokinõ, hogy ha két órán belül enni/inni kér, semmiképpen ne adjak neki cicit, hanem limonádét, természetesen cumisüvegbõl.
A limonádé állandó vita alapját képezni nálunk: Apamackó és anyukám pártolják, én viszont tejcsit adnék neki, ha kér, függetlenül a két óra leteltétõl. Ilyenkor viszont állandóan veszekszenek velem, mondván: "azt akarod, hogy megint hasfájása legyen a gyereknek?"

Szerintetek igaz ez a két óra? És lehet egyáltalán annyira szomjas, hogy ne legyen elég az anyatej neki? (Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nálunk nagyon meleg van a lakásban.)
Én utálom, ha cukros limcsit iszik, szerintem a leendõ fogainak sem tesz jót.

És még egy: szerintetek van összefüggés az általam elfogyasztott folyadék mennyisége és a tejcsim sûrûsége között? Magyarul: ha több folyadékot iszom, lehet attól hígabb a tejem?

Ha valaki tud segíteni, elõre is köszönöm.

Sziasztok: Laura
Laura

Sziasztok!

Laura: ha már plussz folyadék, akkor nem lehetne üres bébi teával próbálkozni?

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Szia Laura!

Elõször is arra válaszolnék, hogy szerintem nincs összefüggés az általad elfogyasztott folyadék mennyisége és a tejed hígsága között. A folyadék ahhoz szükséges, hogy elég tej termelõdjön, illetõleg ahhoz, hogy az általad tejként kiválasztott folyadékot a te szervezeted is pótolhassa valahonnan. De hidd el, a tejed biztosan megfelelõ a lányodnak, ha akkor adsz neki enni, amikor kér. (Egyébként állítólag a túl sok folyadék fogyasztása akár csökkentheti is a tejtermelést, ha jól tudom, de Iboly majd kijavít, ha nem igaz...Kép)
Attól ne ijedj meg, ha a tejed egy része a szoptatás elején hígnak, vizesnek tûnik, ez direkt így van kitalálva, arra szolgál, hogy a baba szomját oltsa. Amikor ezt kiszívja a mellbõl, elkezd kiválasztódni a zsíros tej is. Mondjuk ehhez el kell telnie egy bizonyos idõnek, azért szokták mondani, hogy az egy mellbõl való szopizás minimum 20-30 perc legyen.
Az elsõ tej fõleg tejcukorban és immunanyagokban gazdag. A tejcukor bontása pedig az egész pici babáknál még nem elégséges, ezért ennek egy része a vastagbélben elkezd erjedni, gázokat termel, ami bántja a baba hasát. Ettõl lehet pl. a babának hascsikarása. Amint a bélrendszere egy kicsit jobban adaptálódik már (a normál idõre születõ babáknál ez általában a 6-12. hét), ritkulnak, majd teljesen megszûnnek a hasfájásos rohamok.

Szerintem ne adj neki plusz folyadékot. Fõleg ne limonádét. Nemcsak a cukor miatt, hanem a citrom miatt se. Egy: allergizálhat, kettõ: elég rendesen savas. A plusz folyadék pedig be is kavarhat nála, mert ugyan egy idõre eldugítja a pocakját, viszont semmi tápértékkel nem bír (max. egy kis C vitamin, de csupán ettõl még nem lakik jól). Azaz, elõfordulhat az a helyzet, hogy amikor éhes, megitatjátok, és így nem eszik, a melled nem kap ingert, kevesebb tej termelõdik. Aztán tulajdonképpen kihagy egy szoptatást...

Szerintem, bármennyire is durva egy-egy hasgörcs, inkább cicit adj neki. Amit javasolni tudok ennek a kivédésére, az az, hogy a te folyadékbeviteledben kapjon helyett az ánizs vagy az édesköménytea (bár ez utóbbi egy némely babánál még erõsebb görcsöket vált ki), ezeknek a hatóanyaga átmegy a tejbe is, és a babánál is ki tudja fejteni jótékony hatását.
Ha görcsöl a pocija, tegyél rá egy meleg vizes palackot (lehet direkt ilyen gyógypalackot kapni), masszírozd, tornáztasd. Ez az állapot nem tart örökké, bár tudom, hogy nem kellemes, sõt egyenesen idegõrlõ. De ha cicit kér, adj neki, az ital és étel egyben megtalálható az anyatejben. (Ameleg lakásról annyit, hogy az én lányomnak sikerült a 40 fokos nyári kánikulát is simán cicivel kidekkolnia, igaz, kb. fél-, egy óránként kért cicit, de pár korty után ki is köpte, tehát csak ivott.)

Ja, és még valamit: láttad már, hogy a citromlé mit csinál a tejjel? Túróvá állítja össze...Kép

Puszi és sok sikert:

Dia
Dia

Laura

Ugy latszik mindenhol neked irok ma. Szoval hivatalos allaspont szerint nem kell es nem szabad, de en nem hivatalos sajat tapasztalat az hogy, legkisebb lanyom idonkent sirt kb 3 honapos koratol. Amikor hiaba probaltam ciciztetni. Egyszeruen elfordult tole. En egyszer kinomba sima vizzet tettem cumisuvegebe. Amit mi hutobe tartunk, mert itt szerintem csapviz ihatatlan, de ez mas tema. Nekem picur elso alkalommal a hutohideg vizbol kb 10 ml megivott. Utana majd 2 oraig tunemenyes volt. Nem tudom viz kellett e neki vagy hideg eset jol neki, de megoldodott siras. Utana en ha sirt es cicit nem fogadta el akkor kis hidegvizet adtam neki. Valtozo eredmennyel hol egy ket kortyot hol 10 ml is megivott belole. Aztan volt hogy az se volt jo neki.

Csaladoddal nincs otletem mit kene csinalni,lehet ferjednek par LL ligas szorolapot kene kezebe adni, hatha nezetett valtana. Elmeletileg tenyleg elegnek kene lennije anyatejnek neki. De talan ha belemesz hogy oke kap inni de nem cukrosat akkor talan picurod csak akkor inna ha szomjas, etvagyat nem venne el. Ok is megnyugodnanak es vegulis picurt se tomtetek tele cukros folyadekkal.

Ja folyadek bevitelem es tej surusege kozott en nem vettem eszre osszefuggest, de folyadek bevitel es tej mennyisege az nalam ossze fugg, nagyon is.

Napocska
napocska

Sziasztok!

Mégis sikerült ma feljönnöm.

Laura, inkább nem minõsítem az orvos tudását... Amúgy lehet, hogy jó orvos, csak nem jól informált szoptatás-ügyben.

Szóval, azt javaslom, fogadd meg Dia tanácsait, akkor nem lehet baj!

Limonádéval kapcsolatban pedig teljesen igazad van: NE!

Nem lehet azt állítani, hogy a tejet két óra alatt emészti meg a baba. Ez nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtõl, a baba emésztõrendszerétõl, anyagcseréjétõl, meg attól, hogy mennyi elsõtejet illetve hátsótejet fogyasztott.
A lényeg: az anyatej gyorsan, könnyen emészthetõ, teljesen bababarát táplálék Kép Az is normális, ha egy baba szopi után fél órával újra kér, az is, ha csak pár óra múlva, meg az is, ha átalussza vele az éjszakát. Hallgass csak a szívedre és szoptasd meg a kisbabádat olyan gyakran, amilyen gyakran csak szeretné! (Úgy is mondhatnám: a babát figyeld, ne az órát! Kép )Ha megerõsítésre van szükséged a család felé, töltsd le a Liga honlapjáról a tájékoztató füzeteket, újságcikkeket. [url=http://www.lll.hu/" TARGET="_top]http://www.lll.hu/[/url]

Dia, kérdésedre utánanéztem a dolognak (valahol már én is hallottam ezt), de nem találtam ilyen megállapítást. Viszont az igaz, hogy egy felmérés szerint, semmivel sem lett több tejük azoknak az anyáknak, akik mintegy 25%-kal több folyadékot ittak, mint azok az anyák, akik akkor ittak, ha szomjasak voltak. Drink to thirst - mondja az angol.

Üdv.
Iboly
iboly

Szija lányok!

Napocska, Dia! Köszi a segitségetKép

Iboly! Nagyon ari vagy, hogy ilyen részletesen leirtad a tejtermelödés folyamatát, igy már tisztább az ügy!

Viszont tegnap voltunk tanácsadáson. Lemérték Hangát: 5600g. 18 nap alatt csak 190g-ot gyarapodott. A dokinö szerint két hét alatt 250-300g-ot kell hiznia egy ekkora gyereknek. És kijelentette, hogy kevés a tejem, és ezzel a lendülettel fogta a tollat és felirta a tápszert. Mondta, hogy mérjem evések után és mindig pótoljam ki tápszerrel, hogy egész nap kb.900g-ot egyen.
Ime a szoptatásbarát hozzáállás.

Az igaz, hogy csak 500g-ot eszik egy nap a baba, de bármit csináltam többet nem evett, és egyáltalán nem úgy nézett ki, mint egy éhes gyerek. Ezért sem aggódtam.
A doktornö szerint, szegény kisbaba enne többet, de mivel kevés a tej neki, igy megszokta, hogy ennyit kap és ezzel el is van, ezért nem látszódik éhesnek.
Szerinte a szoptatás elején gyorsan és könnyedén jön a tej, ki is szopizik mondjuk 50g-ot, utána viszont csak cseppenként jön, amiért nagyon meg kell, hogy dolgozzon a baba, egy ideig szivja is szerencsétlen, de egy idö után elfárad és abbahagyja.

Akkor ez azt jelentené, hogy Hanga szopizna több tejet, ha több lenne.
Az egészben csak az dühitett, hogy nemhogy azt tanácsolta volna, mint ti, hogy szoptassak sürübben + fejjek, hogy több legyen a tej, hanem megállapitotta, hogy kevés a tejem, törödjek bele, hogy ennyi van és kész és felirta a tápszert.

Természetesen nem váltottuk ki.
Most azt csinálom, hogy 3 óránként szoptatok, és minden szoptatás után fejek, de csak az egyik cicit fejem le, amelyikböl szopizni kezdett. Ja és a védönö azt tanácsolta, hogy ezt az egy cicit legalább 30-40 percig fejjem. Gondolom ezáltal ahogy Iboly is irta a prolaktin hormon a szoptatáson túl is termelödik a fejés ideje alatt. (1óra szopi+30perc fejés=1,5 óra cici ingerlésKép)

Szóval most tejtermelést serkentö buli van itthon: szoptatok-fejek egész nap, hiszen az eddig termelt tejmennyiségnek a dupláját kéne felmutatnom.

A lefejt tejet egyenlöre lefagyasztom, nem adom oda pótlásnak, mert mint ti is irtátok, az negativ irányba befolyásolná a tejtermelést.
Hát kiváncsi vagyok, hogy hány nap alatt fog összejönni a több tejcsi...

Ugye jól csinálom a tejszaporitást?

Szijasztok, Lara
lara

Sziasztok!

Lara: ez nagyon vicces! Mármint a védõnõk. Veled közlik, hogy 250-300-at kéne híznia hetente, velem meg közlik, hogy túl gyorsan hízik a fiam (5 hét alatt 1200-at hízott, ami ugyebár átlagosan 240/hét). Szerintem amíg hízik, és nem fogy, addig nagy gond nem lehet.

Nekem is lenne egy kérdésem. Az oké, hogy a két mellem nem egyformán termel tejet, de ez a különbség nálam odáig tolódott, hogy ha akarnám, a jobb mellembõl egész nap meg tudnám etetni. A bal mellembõl meg egy szoptatást sem tudok végig csinálni. Hogy tudnám kicsit normalizálni az arányt?

cory

cory
Budapest

Sziasztok Lányok!

Most harmadszorra kezdek bele válaszom megírásába, remélem, most sikerül is befejeznem. Kép

Dia, szija! Köszönöm a válaszod!
Igen, tudom, hogy az elsõ tej sokkal hígabb, mint a hátsó tej, ezért nem is értettem, miért kellene folyadékot adni a babának.
Azt mondod, hogy 20-30 perc után kezd kiválasztódni a zsírosabb tejcsi. A dokinõ szerint úgy kell szoptatni, hogy 20 percig az egyik cicbõl, majd büfi, és utána a másik cicivel kínáljam meg a babát. Kérdezném tõle: hát ezek szerint csak iszik a baba, nem? De hát nem szándékozom összeveszni vele. Kép

És hogy milyen érdekes a természet, arra van is egy példám. Kislányom, Romola pici súllyal született. Ennek megfelelõen eleinte sûrû, zsíros volt a tejem, olyan sárga, mint a méz. Aztán most, hogy behozta a lemaradását, akkora, mint a többiek, a tejcsim hígabb, kevésbé zsíros és fehér, mint a hó. Hát ezt csinálja meg a tápszer, ha tudja!

Cory, Napocska! Köszi nektek is! Tegnap már Mecsek tea került a cumisüvegbe (kamilla + édeskömény), semmi cukros! Családomról: Apamackó már eljutott odáig, hogy nem ragaszkodik kizárólag a dokinõ véleményéhez, figyelembe veszi az LLL-t is! Tehát haladunk. Kép

Iboly! Régebben olvastam "Az elsõ napok, hetek" topicban, hogy te is tagja vagy az LLL-nek. (Remélem, jól emlékszem.) Így hát, mint a Liga képviselõjét kérdezem, arra nem gondoltatok, hogy elõször a gyermekorvosok fejében kellene "rendet tenni"? A gyermekorvosoknak fel kellene hívniuk a kismamák figyelmét a szoptatás jelentõségére, illetve rátok. Márpedig én eddig sehol nem találkoztam egyetlen LLL kiadvánnyal, szórólappal sem, a Liga létezését is csak innen, a babanetrõl tudom.

Mennem kell, sziasztok: Laura és a kis Romola (9 hetes)
Laura

Sziasztok!

Lara, nagy-nagy gratula!!! Asszem, megtaláltad magadban azt az önbizalmat, ami a szoptatás sikeréhez kellhet!
Én azt mondom, bár nem vagyok ugye gyerekorvos (Kép), hogy 1. nem gyarapodhat minden héten mindig ugyanannyit egy gyerek. Lehet, hgy most csak 150 grammot hízott, és lehet, hogy jövõ héten majd 400-at produkál, 2. ha éhségrõl van szó, nincs olyan gyerek, amelyik nyugodtan, mosolyogva gõgicsél bele a nagyvilágba, az biza üvölt, ahogy a torkán kifér.
Amit kérdezni akartam, az, hogy nem vetted-e esetleg észre, hogy nyúlt volna a lányod? Ugyanis, nekem pl. a védõnõ is azt mondta, de én is azt figyeltem meg, hogy ha hosszra gyúr egy gyerek, akkor szinte alig hízik, aztán kicsit lassul a növekedés, viszont ráhúz a hízásban.

És IGEN! NAGYON-NAGYON JÓL CSINÁLOD, CSAK ÍGY TOVÁBB! Azért arra figyelj, hogy te is megfelelõen táplálkozz, és igyál eleget. SOK SIKERT, ÉS CSAK ÍGY TOVÁBB!!!KépKépKép

Cory! Szerintem próbáld meg azt, hogy esetleg mindig a kevesebbet termelõ melleddel kezded a szoptatást, amikor Balu még jó éhes. Elõször szívja ki azt, aztán még ehet a másikból is. Így azt fogja több inger érni, és valószínûleg jócskán több tejet is fog termelni, mint most. Azért arra figyelj, hogy közben a másikban ne legyen csomó, ha ilyet észlelsz, akkor kezd el újra váltani a kezdõ mellet, egyszer az egyikkel kezd, másszor a másikkal.

Laura! Ez a büfis dolog nem hülyeség ám, így kevésbé fordulhat elõ az, hogy a babádnak fájjon a hasa, de utána ne a másik mellbõl kezdd el szoptatni, hanem tedd csak vissza a kezdõ mellre, így a levegõ is kijöhet belõle és a zsírosabb tejhez is hozzájut.
Egyébként a megfigyelésed teljesen helytálló, pl. koraszülõtt babáknál a mama teje abszolút ahhoz alkalmazkodik, hogy a még nem eléggé érett babának milyen anyagokra van szüksége. Õk szopnak is rendületlenül, aztán a tej mindig alkalmazkodik az igényeikhez. Akár egy szoptatáson belül is...
Sok sikert nektek is, ha gond, baj vagy kérdés van, csak írj ide, szívesen segítünk.Kép

Puszi mindenkinek:

Dia
Dia

Szija lányok!

Cory! 2 hét alatt minimum meglegyen a 250g, a doki szerint. Ha több az gondolom nem baj.

Dia! De nyúlt, már 62cm. Szóval most hosszra tényleg nött, az igaz. Dehát a doktornöt pl a hossza egyáltalán nem érdekelte, csak a súlya és fél, hogy ha most ennyiben hagyjuk, hogy csak ilyen picit gyarapodik, akkor megszokja és visszaeshet a fejlödésben...
Egyébként szerintem sem lehet éhes, ha egész nap vigyorog és gögicsél, mondtam is a dokinak, hogy nem egészen igy néz ki egy éhes gyerek, de nem érdekelte, csak a mérleg által mutatott súlyKép

Hát nem jött be a tervem...a tejszaporitást illetöen.

Hanga úgy szokott enni, hogy szopizik egy órát, utána fenn van és nézelödik másfél-két órát, aztán alvás. Namost én próbáltam 3 óránként etetni, de ezt csak úgy lehet kivitelezni, ha felébresztem. Szegényke éppen hogy elaludt, máris ébresztettem, mert letelt a 3 óra. A 18 órai etetés már úgy nézett ki, hogy mellre tettem, mire elájult a fáradtságtól és egy kortyot sem evett.

Nagyon úgy tünik, hogy ö nem akar egy nap 6-szor enni.
Ebböl az következik, hogy nem tudom gyakrabban mellre tenni, csak egy nap 4-szerKép, mert ö ennyit igényel.

Tehát a tejszaporitás egyetlen módja a fejés maradt. Namost én fejtem a mai nap minden szoptatás után, és azt tapasztaltam, hogy nemhogy több tej lenne, hanem egyre kevesebb van. Fentebb emlitettem, hogy a 18 órai szopnál eccerüen elaludt, gondoltam lefejem a maradékot. Összesen 10g-ot sikerült fejni. Akkor 3 óra alatt ennyi termelödött? Dehát egyre többnek kéne termelödnie, nem?

Mostmár nem értem az egészet. Gyakrabban szoptattam + fejtem minden szopi után és az lett az eredménye, hogy most a nap végére már alig van tej...

Vagy ez igy normális, ha az ember több tejet próbál elöállitattni a mellével?
Vagy valamit rosszul csinálok?

Szijasztok, Lara
lara

SZiasztok!

Lara: Balunak volt úgy 2 hónapos kora körül egy hét, mikor összesen 50g-ot hízott, és aztán megint sokat.

cory

cory
Budapest

Lara!

Ne izgulj! Hol van az az elõzõ önbizalom???Kép Anélkül nehezebb lesz!

A dokinéni majd 3 hónapos kora körül fogja megmérni a hosszát, majd akkor bambul egyet...Kép Ezzel szerintem ne törõdj. Amíg hízik, (akármilyen keveset is), addig elég neki a tej, hiszen, ha nem lenne elég kalóriabevitel, mibõl tudna tartalékolni? Akkor fogyna, ez egyértelmû.
Lehet, hogy a lányodnak elég a 4x-i szopi, ezek szerint csak jóllakott lehet, máskülönben nemhogy elaludna a cicin, de úgy tapadna rá, mint egy kis pióca.

Amiatt pedig ne aggódj, ha olykor-olykor kevesebbet fejsz egy-egy alkalommal, ugyanis 1: estefelé kevesebb, de sokkal zsírosabb, azaz táplálóbb tej termelõdik, ebbõl a kevesebb is elég a babának, 2. az eredmény nem egy nap után jelentkezik... Kell egy pár nap, amíg alkalmazkodik a tejtermelésed. Tehát egy napon belüli alkalmaknál nem szabad hosszútávú következtetéseket levonni.

Majd meglátod, mikor a lányod olyan három hónapos lesz (kb.), egyszer csak az isten minden teje se lesz elég neki...Kép Akkor hirtelen nem négyszer, de akár majd óránként is fog kérni enni. Ilyenkor ugyanis megnõ az étvágyuk, és a tejtermelésnek majd alkalmazkodnia kell. Ezt csak azért említem, mert akkortájt pl. nekem durván egy hét volt, mire a tejtermelésem átállt egy magasabb szintre.

Puszi és csak kitartás, és tessék bízni magadban, meg abban a gyönyörû nevû, mosolygos, gügyögõs, kis Hangában.

Dia
Dia

Sziasztok!
Lara!
Én is teljesen egyetértek Diával. Próbálj kicsit lazítani, az idegességtõl is kevesebb a tejed! Nagyon jól csinálod, csak így tovább!

Ha én a dokinénire hallgattam volna (azóta váltottam) az elsõ lányomnál, szegény nem sokáig szopizott volna. Õ is mérlegcentrikus volt, felírta a tápszert is, és mindig azt hallgattam tõle, hogy kell annak a gyereknek más is, nem csak az én tejem. Mit képzelek, hogy fog ettõl felnõni? A lányom szemlátomást jól fejlõdött és volt is elég tejem. Fejtem is, biztos ami biztos, a hûtõszekrény szép lassan tele lett. Az elején én is kétségbe estem, mert volt, hogy csak pár cseppet tudtam kipréselni. A végén meg annyi lett a fölösleg, hogy egy ikerpár is kapott belõle.
A mérleget elég hamar számûztem, nem mértük állandóan Zsófit. Láttam rajta, hogy elég neki amit kap. Az elválasztással kacsolatban is mindig vitáztunk a dokinénivel, minden oltásnál megkaptam, hogy ugyan miért szopik még ez a gyerek (27 hónapig szopott). Szerencsére elég ritkán láttuk a dokinénit. (Az akkori védõnõnk is hasonló nézeteket vallott.)

Szerintem sem ártana, ha az LLL egy kicsit rendet tenne az orvosok és védõnõk fejében. Többek között ezért fontolgattam én is, hogy belépek. (Majdnem el is kezdtem, de akkor közbejött egy pár dolog, így abbamaradt.)Sok kórházban is lenne mit alakítani a nézeteiken.....

A második lányomnál (6 hónapos lesz) már lazább vagyok.Csak a legelején fejtem, és mérlegünk sincs itthon. 1 hónapos kora után úgy adódott, hogy több, mint két hónapig nem mehettünk védõnõhöz, nem kaphatott oltást sem (a férjem kapott egy hepatitis A fertõzést), így ezalatt az idõ alatt egyáltalán nem mértük. Látszott, hogy fejlõdik, mert a ruháit folyamatosan nõtte ki.
Õ is mindig az igényeihez alakítja a szoptatási rendet. Eleinte átaludta az éjszakát, aztán kétszer is felébredt enni, késõbb csak egyszer. Most megint aludt egész éjjel.
Napközben is régebben 1 órát is elvolt a cicimen (ami a nagyobbnak nem nagyon tetszett, de közben meséltem neki), ma 5-10 perc alatt is képes eleget enni. Ez nekem is furcsa volt, annak idején Zsófi mindig hosszabb ideig szopott. De Luca 10 perc szopi után is csak 4 óra múlva kér megint. Hát igen, nem egyformák a gyerekek....

Az új dokinénitõl mindig dícséreteket kapunk, milyen szépen fejlõdik ez a gyerek, és hogy csak szopjon tovább... A hozzátáplálást sem sürgeti (szerencsére), õ is azt mondta, várjam meg, amíg Luca jelzi, hogy mást is enne. (Zsófi 8-9 hónapos koráig nem nagyon evett mást, csak egy kis gyümölcsöt szopi után, mást nem is fogadott el. Én meg nem erõltettem.)

Szóval önbizalom és kitartás, biztos menni fog!
Eddig is nagyon ügyik voltatok! Kép

Andi

Andi
andi3

Sziasztok!
Elsõsorban Lara, de bárki másnak is:

A fejésrõl: ha az ember (melle) nem szokott hozzá, és 2-3 hónapig lényegében nem fejt, akkor könnyen lehet, hogy a fejéssel nem tudja a tejleadó reflexet kiváltani. Én csináltam ezt az elsõ fiamnál, akinél 2 hónapig nem fejtem, majd a doktornõ rámijesztése miatt nekiálltam. (késõbb meg technikailag -egy evés kiskanállal amíg nem vagyok otthon - kénytelen voltam) És volt, hogy tele volt a mellem (pl. reggel), feszült, tuti volt benne, és mégsem bírtam fejni belõle.
Az, hogy egy kihagyott szopi esetén egy fejési kísérlet 10 g-ot eredményez, nekem erre utal.

Én egy kicsit másképp csinálnám a szaporítási kísérletet. Elõször is nem fejnék fél órán keresztül, szerintem ez hülyeség. (bocs bárkinek aki ezt javasolta, de én az ikrekkel rendszeresen fejtem, és tudom, hogy semmi értelme 30 percig) Egyszerûen stresszeled magad, kifárasztod magad, idegeskedsz, a babáddal tölthetõ idõdet csökkented, és ez nem hinném, hogy a tejtermelésre ösztönzõ lenne. A 20 perc kell a zsíros tej dolog: én nem vagyok szakember, de bocsássatok meg, amikor 3-4 hónapos baba már 10 perc alatt jóllakik (mert bizony van ilyen) akkor az csak híg tejet eszik, akár egész nap? Na, nem, ez így butaság.

Legyünk õszinték, 18 nap alatt (ez azért nem egy hét!) 190 g gyarapodás, napi 500 g evés valóban nem tûnik soknak! Megértem a doktornõt, ha erre azt mondja, kevés. Azzal viszont én sem értek egyet, hogy ez számára a tápszert jelenti.

Megpróbálom végignézni, hogy is mehet Laránál egy-egy evési ciklus: egy óra evészet, másfél óra ébren (ez eddig 2,5) ezután jön az alvás. Ez valóban úgy tûnik, nem hozza ki a 3 óránkénti evést, sem a napi 5-6 szoptatást.
Ugyanakkor nem sír és elégedettnek tûnik Hanga.

Szerintem alapvetõen két eset van, amibõl el kell dönteni, melyiket választja az ember:
1. A baba jól érzi magát, elégedett, ha lassan is, de gyarapszik. Felejtsük el a doktornõt, a rémiszgetéseit, és hagyjuk a babát tovább saját ütemében, mindezt anélkül, hogy a tejmennyiséggel kapcsolatban stesszelnénk magunkat. Természetesen azzal a megszorítással, hogy bármikor, amikor a baba esetleg éhes (lásd este), akkor mellre kerül.
2. Hiszünk a doktornéninek, miszerint valóban vannak olyan gyerekek, akik bár ennének többet ha lenne, de békések és csöndesek, megszokják ezt a mennyiséget, és nem tiltakoznak. Viszont jó lenne nekik, ha többet ennének.
Ebben az esetben tényleg komolyan kéne venni az evés gyarapítását, nem tápszerrel.
Ez utóbbi esetben én nem hogy 3 órához, de kb. 1-másfél órához ragaszkodnék, azaz az ébren levõ 1-másfél órás periódusban (még az alvás elõtt, nem a legvégsõ percben) kínálnám meg újra a babát. Hagynám a fejést, és annak idõrablását. Akár az egyórás szopit egy picit csökkenteném, mondjuk 40 percre, és így az ébren levõ 2.5 órás periódust megpróbálnám: 40 perc szopi, 1 óra nézelõdés, 40 perc szopi alvás módon megvariálni. MÁr ha a baba hajlandó rá.

Az enne-e többet dologra esetleg lehet "tesztet" csinálni, azaz a szopi végén mégkínálni (kanálból stb.) lefejt tejjel. Ha eszi, akkor bizony még enne. Ha nem kell neki, akkor viszont nem.

Lara! Ne haragudj, ha esetleg keménynek tûntem. Hiszem, hogy sikerülni fog túljutnod ezen a problémán. Nagyon örülök annak az írásodnak, amit a doktornéni meglátogatása után írtál, mert ahogy Dia is írta, arra utal, hogy megvan benned a kellõ önbizalom a sikerhez. Ne add fel! Tudom, sokan sokfélét mondanak, de nincs egységes recept. Minden baba, minden anyuka más, más az életritmus, az igény. Nincs átlagos baba.

Ahogy Iboly írni szokta: vonulj be az ágyba a babával néhány napra, ne legyen semmi más, csak õ meg te, meg szopi. És akár félóráként próbáld meg mellre tenni. És adj magatoknak egy hetet, addig csináld így (semmi mérés közben!!!). Meglátod, több lesz a tejed.

Sok sikert és kitartást!

Ildi

Ildi
pildi

Iboly!
Küldtem neked emilt,de visszajött hogy megtelt a postafiókod!
Puszi,Mariann
zmariann

szia Lara,
ket hete Juli legcsohurutot kapott (most 8. hetes) es nagyon rosszul evett a torokfajas miatt. A tejtermelesem is hamar visszaesett, es hirtelen nem tudtam, melyik volt elobb: a tejmennyiseg csokkenese, vagy a baba rossz etvagya, vagy tan azert nem eszik, kerdeztem magamtol, mert turelmes es elvan a kevessel is? Ketsegbe voltam esve.
Vettem egy doboz tapszert is, csak hogy biztos legyek, lesz mit adjak annak a kicsinek.
Közben viszont utanaolvastam, kerdezgettem, es amig rosszul evett, elkezdtem naponta tobbszor fejni - azt olvastam, nem a fejesi ido hosszusaga, hanem a gyakorisaga szamit.
Sosem jott sok, boldog voltam az 50 ml-nek is, volt 10 is, de gondolom, szamitott, hogy inger erje a melleket.
Mire a baba meggyogyult es ujra elkezdett jol enni, ismet volt jol tejem. Azota eltelt tiz nap, es olyan szepen beallt, meg tobbet is eszik es olyan jol termelodik a tej.
Azon a heten nem fejlodott semmit; egy hettel azutan, vagyis most hetfon 4620 gr volt (betegsegekor 4280), szoval, szepen behozta egy het alatt, ami neki kellett.
Hol kevesebbet eszik, es tiz perc alatt kesz vagyunk, hol 20-25 percig. Egyelore legtobbszor eleg az egy mell, jon annyi, hogy eleg legyen. A balbol sokszor kevesebb lesz, ilyenkor rateszem a jobbbra is.
Ketszer estunk at mar ilyen "valsaghelyzeten", es most mar tudom, hogy lehet kezelni es minden rendbe jon, ha az ember kitarto.
Most olyan jo, a delelottoket ugy toltjuk, hogy a reggel 8 orai (vagy akoruli) szopizas utan anyuval az agyban jatszunk, szunyokalunk, egyet-egyet szopizunk. Delfele setalunk egy orat es csak ezutan fozzuk meg az ebedet.
Sokfele tejtermeles-serkento teat probaltam mar, itt Ausztriaban is vasaroltam, egy hete kiprobaltam a magyar Lactoherb-et, es nagyon bevalt.
Fontos a jo taplalkozas is, es az elegendo ivas (amennyit szuksegesnek erzek, nem tobbet, persze, a min. napi 1,5 l folyadek meg kell legyen).
Fejesnel ajanlatos gyakran valtani a mellet, a masikat pedig kozben masszirozni, vagy melegen tartani.
Sok sikert!
julimama

Sziasztok!

Én csak a kezdõknek szeretnék segíteni azzal,hogy mit kezdjenek a sebes, baromira fájó mellbimbókkal. Botondkám már 4 hónapos,profi,de az elején amikor még ügyetlenkedett még egy darabkát is kiharapott belõlem. (Fogak nélkül nem kis teljesítmény!)
Én a Mamilla kendõre esküszöm. Már nem használom,de az elején 3 csomag is elfogyott. Eddig nem mertem senkinek ajánlani, mert azt hittem, hogy ez csak holmi placebó nyafogós mamáknak, de láttam róla egy mûsort a TV-ben, hogy ez egy egyedülálló összetételû létyóba áztatott kendõ és nagyon táplálja a bõrt.Mi gyógyszertárban vettük, sajnos nem sok helyen lehet kapni, de akinek fájdalmai vannak próbálja meg beszerezni. MIelõbbi gyógyulást és boldog szoptatást kívánok.
Erika

Iboly!
Köszi szépen. Valószínûleg az önbizalmammal volt gond, Boti most sem hízik nagyobb ütemben,de nagyon kiegyensúlyozott és egy igazi örökmozgó. Engem az itt olvasottak nagyon megnyugtatnak.
Erika

Sziasztok Lányok!

Dia, szia! Köszönöm még egyszer bíztató szavaid, lehet, hogy foglak is még "nyaggatni"... Kép
Eszembe is jutott még valami: most 10 hetes Romola, és sokan mondjátok, hogy 12 hetes kora körül ugrásszerûen meg fog növekedni az étvágya. Szerinted érdemes erre "rákészülni" oly módon, hogy elkezdek szorgalmasan fejni, hogy mire elérkezünk a 3 hónapos korára, már eleve megnövekedett mennyiségû tejcsim legyen?
Eddig különben én ritkán fejtem: az elején 1 hétig, aztán beállt a kereslet-kínálat, akkor abbahagytam. És nemrég fejtem újra pár napig, amikor egy picit kevesebbet evett, és én nem szerettem volna, hogy a cicim hozzászokjon ehhez a kevesebb mennyiséghez.

Lara! Nagyon szurkolok nektek, hogy minél eredményesebb legyen a tejszaporítás! Kézzel fejsz, vagy van valami szerkentyûd?

Laura

Sziasztok!

Laura! Szerintem felesleges. Amikor majd odaértek, hogy Romola fejlõdése megugrik, csak annyit kell majd tenned, hogy annyiszor teszed mellre ahányszor csak kéri. Ha ez félóránkénti szopit jelent, akkor úgy. Így saját magától fog a cicid átállni, mindenféle felesleges fejés és idõrablás nélkül.

Pildi! Vsz. valóban vannak olyan babák, akiknek 3-4 hónapos korukra már elég a 10 perc is, ilyenkor általában már olyan heves tejkilövelést sem érzel, vsz. a melled is jobban alkalmazkodott a baba igényeihez, stb. De általában a kisebb babák még sokkal tovább szopiznak, ez a 20 perc pedig leginkább róluk szól. Arról az idõszakról, amíg meg nem erõsödnek úgy istenigazából a szopihoz, amikor már nem alszik be 55-ször egy etetés alatt... De az se lehetetlen, hogy van olyan gyerek, akinek még 3-4 hónapos kora körül sem elég a 10 perc, mint ahogy az is lehet, hogy olyan a mama melle, hogy 2 perc után van leadó reflexe, de lehet olyan is, hogy késõbb. Olyan is lehet, hogy fáj, olyan is lehet, hogy nem.
Azok az adatok, általánosságban mért statisztikák, amiket néha felvonultatunk, sok gyerek és szoptatás tanulmányozása után összesített tudás. Egyes személyekre vsz. nem alkalmazható, és nem ráhúzható teljes pontossággal, de igenis, támpont, kiindulási pont lehet. És mint ilyen, segítséget nyújthat.

Puszi:

Dia
Dia

Sziasztok!

Laura és Andi3!

De bizony, gondoltunk rá, sõt nagyon sokat gondolunk arra, hogy elõször az orvosok, védõnõk ismereteit kéne gyarapítani. Folyamatosan próbálkozunk, akkoriban, amikor a Liga megkezdte magyarországi mûködését, volt is olyan kezdeményezés, hogy a védõnõk Liga "tanfolyamra"járhattak. Nekem pl. az elsõ védõnõm adott LLL füzeteket, és a második védõnõmrõl kiderült, hogy az elsõk között végezte a "tanfolyamot".

Én magam is voltam már néhány rendelõben, de azon kívül, hogy az ajándék füzeteket eltették, többet nem rendeltek. Nincs rá pénz, stb. Jelképes áruk van: 25 Ft. Valószínûleg fénymásolják õket, de így a Ligának nem lesz pénze arra, hogy újabb füzeteket nyomtathassunk.

De az is igaz, hogy mindenkinek magának kell gondoskodnia a saját továbbképzésésrõl. És alapvetõen lényeges a hozzáállás. Sok orvos és védõnõ presztízskérdést csinál abból, hogy egy mezei anyuka többet tudjon a szoptatásról, mint õ a sok év egészségügyi képzésével, gyakorlatával. Na nehogy már!

Vannak persze kivételek. A csoportomba rendszeresen jár egy védõnõ, akivel az anyatej világnapi rendezvényünket is szerveztük, sõt, legutóbb egy nála gyakorlaton lévõ védõnõ hallgatót is elhozott. Õ úgy gondolja, hogy az õ tanulmányainak csak egy részét képezte a szoptatás témaköre, míg mi az LLL-nél alaposabb képzésben részesülünk. A naprakész ismeretekrõl nem is beszélve. Mi nem csak tudományos kutatásokra építünk, hanem a velünk kapcsolatba kerülõ mamák tapasztalataira is. Ha én ma tanulok tõletek valamit, holnap ezt az új ismeretet is továbbadom.

Itt kell megemlíteni azokat az eü. dolgozókat, legyenek õk orvosok, védõnõk, csecsemõsök, akik NEM AKARJÁK elfogadni, hogy új szelek fújnak a csecsemõtáplálásban. (De lehet, hogy nem is újak, csak a régi, természetes jött vissza.) Nem tudnak elszakadni a mérlegtõl, a számoktól, a bimbóvédõtõl, a teától.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1994-ben közzétette azon ajánlását, hogy a csecsemõk vegyestáplálása ne kezdõdjék meg 6 hónapos kor elõtt. [Ezt idén (vagyis tavaly, 2001-ben) végre már 61 országban fogadták el, de a tápszer- és bébiételgyártó nagyvállatok heves tiltakozása mindezidáig meghiúsította a World Health Assembly által 1994-ben elfogadott 47.5 számú határozatának törvénybe iktatását, miszerint a 6 hónapos kort kell feltüntetni a bébiételek csomagolásán is. (Tehát nem a "szemét" védõnõk lobbiznak ezért, mint ahogyan a Tápszeres topicban olvashattuk.)]
Idén a Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma (lehet, hogy nem ez a pontos elnevezés) körlevelet bocsátott ki, melyben felhívja a az orvosok figyelmét erre a dologra. Ennek ellenére sok gyermekorvos még mindig hamarabb javasolja az anyukáknak a szilárd táplálék bevezetését. Lásd pl. dr. Gömöri Ágnes tanácsait a Babanet Rendelõjében. És ez a 6 hónapos kor a tápszeres babákra is érvényes!

Idézek nektek egy levélbõl:
A 15 hónapos Blankával ügyeletre mentünk, mert negyedik napja ment a
hasa.Miközben vizsgálta az orvos, megnyugtatásul közöltem, hogy még szopik.
Erre az orvos: Hogyhogy még szopik?! 9 hónaposan el kellett volna
választani!
Én: Azt olvastam, hogy az Egészségügyi Világszervezet kétévig tartó
szoptatást javasol.
Orvos: Az Egészségügyi Világszervezet foglalkozzon az albánokkal! Ne
szóljon ebbe bele.

Mi történik, ha egy anyuka másképpen csinál dolgokat, mint ahogy az orvos javasolja? Általában titkolózás. Az anyukák nagy része nem mer vitába szállni az orvossal, inkább nem mondják meg, hogy a gyerek 2 éves és még szopik, hogy 9 hónapos, de még nem kér fõzeléket, csak anyatejet, hogy egy hétig nem kakil, de nem hõmérõzik, és így tovább. Így pedig az orvosok sem tanulnak, nem látnak elég sikeresen szoptató, gyermeket nevelõ anyukát. Nem is nagyon hagyják, hogy az anya a megérzéseire hagyatkozzék, pedig az a legfontosabb, minden jótanácsnál többet ér.

Visszakanyarodva: a Liga találkozói nyitva állnak minden érdeklõdõ elõtt, orvosok, védõnõk is jöhetnek hozzánk. Ha igény van rá, külön idõpontban is beszélgetünk velük. Még nem nagyon volt rá igény...

Iboly
iboly

Sziasztok!
Szia Iboly!
Most olvasom az írásod,hát velem is ez történt nemrég.
Valami betegséget kikampóztam,már vagy egy hete tartott,és gondoltam biztos ami biztos,elmegyek megmutatom magam a dokinak.(8.ker. Szigony utcai rendelõ)
Nem volt bennt az én orvosom,hanem egy nagyon fiatal ember,orvos,vagy csak még most készül annak,nemtudom.
Na lényeg megnézte a torkomat,(mondtam hogy még szoptatok,11hónapos a baba,és nem eszik semmit csak szopik, úgyhogy ne írjon fel semmi gyogyit)és szó nélkül ment a szomszéd dokiért.Elmondtam neki is ezt,és azt mondja:
-meddig akarja maga szoptatni azt a gyereket? 25éves koráig? már rég el kellett volna kezdeni teáztatni meg egyebek.
Na nekem már itt felment a pumpám,de még nem hagyta abba.
-irassak fel tápszert a gyerekorvossal,mert ha 2 nap múlva sem leszek jobban,ír gyogyit,és addig tápszerezzem a gyereket.

Na én azóta sem mentem vissza,de halljátok úgy kiakadtam hogy egy orvos hogy mondhat ilyet.
És nem ez az elsõ orvos aki beszólt nekem.
Egy másik azt mondta hogy:
-hogyhogy nem hajlandó enni csak szopni? egy éhes gyerek még a vasszöget is meg fogja enni.Éheztessem ki.

Ezek teljesen hülyék???
Vagy mennek a saját hülyeségük után?
Ezt tanítják nekik,vagy így születtek?

Na befejezem mert saját magam stuffolom fel.
Puszi mindenkinek!
Mariann
zmariann

Sziasztok!

Nekem a két kedvencem ezek, bár már írtam õket régebben:

Dokinéni, miután megtudta, hogy Bori még 9 hónaposan is szopik éjjel: le kell szoktatni, mert neurózisos lesz a gyerek egy életre...Kép

Védõnéni tanácsa, aki amúgy nagyon jófej és még szoptatáspárti is: 1 éves kor után már egyáltalán nem szabad egy gyereket szoptatni, mert szexuálisan abberált lesz...Kép

Puszi:

Dia
Dia

Szia Dia!
Hát ez se semmi!
Mariann
zmariann

Mirol lehet felismerni a szajpeneszt? Julinak olyan feheres a nyelve kozepe... Az mitol van? Itt azt tanacsoljak, nem kell a mellet megmosni szopi elott, nem is szoktam...

Agnes
julimama

Sziasztok!
Iboly,
sikerült megúszni a mellgyulladást. Végülis azt csinálom, hogy este fél 7 körül eszik gabó, aztán bevágja szundit. Mikor nagyon feszül 9 fele lefejem a tejcit. Így is majd szétdurran hajnalban, de így elviselhetõ (általában 3 körül ébred). Felkelteni nem akarom a picit. Utána már rendben megy minden. Ámbár az én kisfiam ebbõl a szempontból is eltér a "könyvbéli" gyerekektõl, mert õ reggel fél óránként kér enni, kb. 10-ig, aztán dél körül és a délután 3 óra körüli etetés után márcsak fürdés után este 6 körül.Kép
Különben a múlt heti tanácsadáson nagyon meg lettünk dicsérve, hogy csak szopizik Gabó! A védõnénim mondta, hogy mióta a pályán van8kb. 15 éve) még nem volt ilyen anyukája, aki 6 hetesen szoktatta rá a szopizásra a babáját.Kép

Azt szeretném kérdezni, hogy az LLL-nek nincs véletlenül bankszámla száma, hogy az adó 1%-t oda lehessen küldeni? Én nagyon szívesen tenném, legalábbis addig, amíg nem kerül oviba, isibe a kicsim.

Ágnes,
nálunk is volt szájpenész (pedig akkor még nem is tudtam szoptatni Gabót), a Mamilla kendõt pont' azért ajánlják. De nekünk pár nap alatt elmulasztotta a patikában kapható Glicerines bóraxos ecsetelõ. (ha úgy kéred. hogy szájpenészre kell, biztos tudni fogják, de kb. ez a neve)Szerintem minél elõbb kezdjétek el használni, mert át terjedhet a cicidre is, és ha nagyon elburjánzik a baba szájában, nagyon fájhat is neki. Szopi elõtt és után kell fülpálcikával beecsetelni a nyelvét, és mindenhol a szájzugot 10 napig. Ha közben elmúlna, akkor is tartsátok meg a 10 napot, mert könnyen kiújulhat. A mi kisfiunknak ízlett, nagyon édi volt mikor grimaszolt.
Ezek a dokik!!! Hogy mik vannak, csak ámulok és bámulok milyen "építõ" tanácsaik vannak!
Üdv:
Ágci

Kép
Ágci

Szia lányok!

Bocsi, hogy ilyen késön irok megint, de teljesen lefoglal ez a tejes dolog...
Nagyon aranyosak vagytok, hogy biztattok, tényleg nagyon jól esik, és eröt ad, mert már soxor ott tartottam, hogy mostmár feladom és akkor elolvastam amiket irtatok, többször isKép és rájöttem, hogy ki kell tartanom!
Jó olvasni, hogy más is járt hasonló cipöben és szomorú, hogy az orvosok majdnem mindenhol ilyen esetben egyböl a tápszert irják fel.

Szóval eddig az történt, hogy szoptattam és próbáltam fejni. Aztán Ibollyal rájöttünk, hogy mi lehet a hunyó a dologban. A bimbóvédö. Ugyanis eddig ezzel szoptattam. Ezért szerencsétlen baba nem tudott normálisan szopizni, a technikája abban merült ki, hogy a bimbóvédö végét szopogatta és amit ennek segitségével ki tudott szivni azt kiette és kész. Igy több tej sem termelödött és ezért fokozni sem tudtam a tej mennyiségét, merthát hatékony szopás nélkül nehéz több tejet elöállitani.
Iboly kidolgozott nekem egy bimbóvédöröl leszoktató stratégiátKép és most ebbe vetettem bele magam ezerrel.
Szóval ha sikerül leszoktatni Hangát a bimbóvédöröl, utána jöhet a tejszaporitás, amiket ti is irtatok! Biztos vagyok benne, hogy menni fog, hogy több tejcsi lesz, ha jól fog szopni a baba!

Ágci! Lehet, hogy irtad már, de neked hogyan sikerült szopizásra buzditanod Gabót?

Szijasztok, Lara
lara

Lara!

Hát, igen, így más a helyzet...Kép

No, de amit igazából mondani akarok, az az, hogy HAJRÁ!!!

Puszi:

Dia
Dia

Kedves Lara!
A hétvégén nem biztos, hogy lesz idõm, de hétfõn írok neked emilt.

Iboly,
közben véletlenül megtaláltam másik topicban az alapítvány számát, amit te írtál, úgyhogy onnan már le tudom írni.

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Ágnes, ez még nem biztos, hogy szájpenész, lehet, hogy csak a tejcsitõl lepedékes Juli nyelve. (gergõnek még kétévesen is olyan volt.)A szájpenésznél, úgy tudom, körben a szájnyálkahártyán is szoktak lenni apró, fehér pöttyöcskék. Elég nehezen letörölhetõek. Azért meg kéne mutatni orvosnak, mert ha szájpenész, akkor a mellbimbódat is ecsetelni kell.
A szoptatások elõtti lemosás felesleges, sõt kárt okoz: eltünteti azt a természetes balzsamot, amit a mellbimbó körüli Montgomery mirigyek termelnek, a bimbó védelmében. Így könnyebben kiszárad, kireped, kisebesedik.

Ágci, meg is érdemlitek a dicséretet! Örülök, hogy minden rendben.
Ha a védõnénitek ilyen lelkes, akkor érdemes volna felhívni a figyelmét a Ligára. Volna kedved?
És nagyon köszönjük az adófelajánlásodat!

Dia, Mariann, elképesztõ történeteket írtatok le. Ez volna a XXI. század? Lehet, hogy indítok egy elrettentõ rovatot a La Leche Liga Lapjában, ahol csokorba gyûjtöm az ehhez hasonló "gyöngyszemeket".

Iboly
iboly

Sziasztok!

Balunak volt szájpenésze. Azt mondta a doki is meg a védõnõ is, hogy onnan lehet a legjobban megtudni, hogy az-e, hogy végighúzod rajta a kezed, és ha lejön simán, akkor nem az. Balunak olyan volt tõle a szája, hogy egy fényképen úgy néz ki, mintha fogai lennének, mert annyira egyöntetûen fehér az egész szája. A nyelve, és a szája belül mindenhol!! De könnyen kezelhetõ, és nem bántja õt!

cory

cory
Budapest

Sziasztok!

Lara,a bimbóvédõvel én ugyanígy jártam.Kisebesedett mind a kettõ bimbó,még a kórházban(ahol akkora volt mind a kettõ mellem,mint kettõ betongörögdinnye,így nem tudta normálisan bekapni).A bimbóvédõvel a mellem helyrejött,de rájöttünk,hogy nem tud vele rendesen szopni.Nálunk annyira "látványos" volt az eredmény,hogy bimbóvédõvel 40 grammokat szopott,anélkül pedig rögtön 100-at.
Utána nem használtam,bár a mellem is "megedzõdött".Aztán amikor már kezdtem vagánykodni,hogy milyen jól megy,akkor megint berepedt az egyik.De a bimbóvédõt nem tettem vissza.A lányok ajánlottak különbözõ kezelési módszereket,így sokat javult,bár még mindig nem tökéletes,de ki kell alakulnia védõnélkül!
Szóval:hajrá HangaKép!

Mariann
Mariann

Szija lányok!

Jelentem Hanga tegnap megtanult bimbóvédö nélkül is enni, ma egész nap már a natúr ciciböl evettKép

Dia! Tessék, itt a biztatásod eredménye:-)))))

Mariann! Hát most nekem is fáj rendesen! Nem szokott hozzá, de majd megedzödik...egyébként nekem nem szopizott többet bimbóvédö nélkül, sajnos:-(

Ágci! Várom az e-mail-ed!

Szijasztok, Lara
lara

Szia Lara!

Hát, nagyon örülök!!! Irtó ügyesek vagytok!

A mellbimbód védelmére, ha kell, kend be anyatejjel, hagyd rajta megszáradni, ez a repedések gyógyulásánál is használ. Vehetsz Garmastant is, az is jó. Ha pedig ezen az edzõdésen túlestek, akkor meglátod, már egész más, kellemesebb lesz az egész.

Amiatt se izgasd magad, ha ma még nem evett többet bimbóvédõ nélkül, meglátod, három nap múlva már sokkal több lesz egy etetés után a pocijában.

Ja, és ha kell még biztatás, csak szólj...Kép

Puszi és csak így tovább:

Dia
Dia

Szijasztok!

Dia! Hát most ismerem csak meg, hogy mennyire tud fájni...jaaaaaaj, már rettegek, ha szopizni akar, de ilyenkor összeszoritom a fogam. Mennyi idö múlva edzödik meg? Garmastanom van, de nem ér semmit.
De ennek ellenére, próbálom minden kis nyüsszentésére mellre tenni, had jöjjön az az ingerKép

Pocok! A klinikán enélkül nem volt hajlandó enni, talán kitartás kellett volna hozzá, de ehelyett a klinikai védönö mondta, hogy ezzel szoptassak és kész. Én meg nem tudtam, hogyha mexokja, utána mással nem lesz hajlandó szopizni...szóval eddig 3,5 hónapon keresztül ezzel evett. Tegnap óta eszik natúr ciciböl...hát jobb késön mint sohaKép
Ugye csak vicceltél, hogy pár hétig fáj a szoptatás? Én már most vért izzadok a fájdalomtól, ezt pár hétig kell elviselni? hjaaaaj...és ráadásul sürübben kell most mellre tenni, hogy szaporodjon a tejcsi...fuuuuu

Szijasztok, Lara
lara

Sziasztok!

Lara, Mariann! És miért kezdtétek el használni a bimbóvédõt? Fájt a szoptatás?
Az is nagyon jó gyógyír, ha szopizás után rajta hagyjuk a baba nyálát a cicin, és úgy szárad meg. Nálunk ez úgy mûködik, hogyha Romola elalszik a cicin, pont ahogy szuszog, és fújja ki a levegõt, az a pici szellõ éri a mellbimbómat, jól hûsít és a cicim is nagyon hamar megszárad. (Bár nekem eddig még nem volt gond a szoptatással, kop, kop, kop.)
Ja, Lara, most látom, miért szoktatok rá a bimbóvédõre. Ami a leszokást illeti: nagyon ügyesek vagytok, csak így tovább! Kép Kép Kép

Dia, Iboly! Hát nem találok szavakat arra, amiket írtatok! Borzasztó, hogy ilyenek vannak! Kép Kép Kép Kép Egyébként én mindig abból indulok ki, hogy évszázadokkal, sõt évezredekkel ezelõtt vajon hogyan etették a babákat az anyukák? Turmixoltak nekik fõzeléket, tápszerrel vegyítve? Ezt egy doki sem gondolhatja komolyan! (Habár...)

Laura

Pocok,
ez jó,én is éppen ma figyelmeztettem a férjemet,ne hajoljon fölém,mert rúgni fogokKépValójában perszeKépNagyon kell gyõzködnöm magam arról,hogy jó ez nekem is.Közben meg tényleg,mert annyira tud feszülni a mellem,alig várom,hogy könnyítsen rajta.
De az tény,hogy az ép mellbõl összehasonlíthatatlanul jobb érzés szoptatnom.
Laura,azért használtam bimbóvédõt,mert kisebesedett mind a kettõ mellem.Néhány napig használtam csak,mert azzal sokkal kevesebbet szopott,a sebek viszont addigra helyre is jöttek.
Most berepedt,de már nem használom.

Mariann
Mariann

Sziasztok!

Mi az elején azzal küzdöttünk, hogy Balu kicsi volt, a mellem meg nagy és feszült a tejtõl, és lényegében nem volt mellbimbóm. Ha egyszer már sikerült megszívnia a mellemet, akkor már nem volt gond, mert akkor már volt mire ráharapnia. Egyébként meg vagy fejtem belõle egy kicsit, vagy a férjem megszívta, hogy Balu is tudjon belõle enni. Ezután következett a 1,5 órás szoptatás törökülésben, Balu fölé görnyedve. Az rettenetes volt. Arra nem emlékszem, hogy a mellem mennyi ideig fájt, de az biztos, hogy a derekam és a forgóm sokkal tovább! Most meg azért fáj a mellem, mert a buta Balu azt hiszi, hogy rágóka Kép

Lara: kitartás! Lesz ez sokkal jobb is!

cory

cory
Budapest

Szija lányok!

Köszönöm a biztatást, hát rám is fér, hamár újszülött korában nem ismertem ezt az érzést, legalább most pótolom:-))))
Azért jó olvasni, hogy nemcsak én szenvedek, dehát ez a "kis" szenvedés megériKép

Hát más igy az élet bimbóvédö nélkül! Ami a legfontosabb, hogy igy már rá birom venni a babát, hogy 2 óránként, de akár óránként is hajlandó legyen szopizni. Igaz igy már nem egy teljes órát vesz igénybe a szopi, hanem csak perceket.

Dia! Asszem igazad volt, mikor annak idején irtál a cumiról, hogy ellenzed. Hát már mi sem adunk Hangának, hanem bármilyen gondja van, azonnal ciciKép

Szóval ez a második napja, hogy nagyon sürün szoptatok, hát kiváncsian várom, hogy mikor indul meg a nagyobb mennyiség termelése...mert eddig még nem vettem észre, hogy több tejcsi lenne.Kép
Meg azt nem tudom, hogy nem baj az, hogy éjszaka nem ürül ki a tej 9 órán át?(mert a baba fel sem ébred éjjel)

SZijasztok, Lara
lara

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?