Kriszta,
En csak a mi tapasztalatunkrol tudok irni. Egy kereset huzos az elejen, de megoldhato, ezert is jo ha a ferjed eloremegy, mert ezeket egy honap alatt fel tudja merni. Csaladi potlek, Gyed hivatalosan nem jar ha 3 honapnal hosszabb ideig tartozkodol kulfoldon. A biztositast azert irtam, mert egy 4 honapos csopseget gyakran kell vinni, ha mas nem oltasra es azert nalunk ez nagyon draga. Nemetorszagrol/Svedorszagrol nincs informaciom sajna.
Iskola, ovoda,
Ezt ezekben az orszagokban nem tudom hogy megy, itt az ovi nem kotelezo, csak 5 eves kortol a sulielokeszito, szoval a ovi nagyon, de nagyon draga. Viszont az alt. iskola ingyenes es KOTELEZO, mi olyan kornyeken lakunk ahol sok a kulfoldi ezert a suliban tok megszokott ha valaki nem beszel angolul. Matyi oviba jar, elotte otthon mi csak magyarul beszeltunk, de igy is 4-5 honap alatt eljutott oda, hogy megetette magat angolul. Egyebkent Nemetorszagban nem tudom hogy van, de itt sok a felnapos ovi is, ami azert megfizetheto.
Mennyire beszeled az adott nyelvet? Azert az elejen keszulj fel hogy nagyon maganyos leszel plane ket gyerekkel bezarva. Keressetek meg neten az adott kornyeken van-e egyhazkozosseg, ok altalaban nagyon segitokeszek, gyakran nyelvtanfolyamokat is szerveznek. Esetleg milyen mas magyar kozosseg van az adott reszen?
Ferjed egyebkent az alatt az 1-2 honap alatt informalodhat, jar-e neked valamilyen juttatas odakint, nyelvtanfolyam stb....
Nyugodtan kerdezz, tudom mennyi kerdojel van az emberben
Angi