Megint én
.
Mostanában többször is szó volt a hisztiről.
Mint ahogyan korábban írtam, Ákos is próbálkozik már - Zsizsa is tanúsíthatja - úgyhogy elkezdetem elolvasni a
Gyereknevelés >> "Nem szabad", hisztizés - dackorszak előtt topikot.
Még csak kb. 50 hozzászólásaon vagyok túl, de nekem már tanulságos volt.
Már csak azért is elkezdtem olvasni ebben a témában, mert csapott egy kisebb hisztit Ákos a játszótéren és megszólalt egy 13 hónapos gyerek apukája, hogy hideg zuhany alá kell ilyenkor vinni. Még büszke is volt rá, hogy már Ő is alkalmazta ezt a módszert az alig múlt egyévesén.
Inkább nem mondtam neki, hogy mi a véleményem erről. (Ezt már csak azért sem tartom jó megoldásnak, mert nem hülye a gyerek és tudja, hol van zuhany és hol nincs és első adandó alkalommal, mikor messze a víz, sz'tem bepróbálkozik újra, immáron következmények nélkül.)
Ebben a topikban ajánlanak egy könyvet is.
Thomas Gordon: P.E.T. Ismertető a könyvről a Libri honlapjáról.
"Szigorúan vagy engedékenyen...? Ne döntsön a kedves Olvasó, hiszen a kérdés hamis: nem csak két út közül választhatunk.
A Gordon-modell, azon belül is a P.E.T. sokévi tapasztalata mutatja, hogy az egyenrangú kapcsolattartás a gyereknevelésben is a legsikeresebb. Ez tehát a harmadik út - a nyílt, tiszta kommunikáció, mely az igények tudatosítására és kielégítésére, az érzelmek felvállalására, önmagunk és egymás tiszteletére épít. Hagyjuk a ködös elvárásokat, értőn figyeljünk önmagunkra és gyerekeinkre, mondjuk ki, amit szeretnénk - és boldog, erős, megbízható kapcsolatba jutunk gyermekeinkkel, legyenek kicsik vagy nagyok.
Dr. Thomas Gordon (1918-2002) sokkal többet ért el, mint amiről pszichológus álmodhat. Négy évtizedes munkássága világméretű mozgalommá szélesedett, mára jelentősen átalakítva a nevelés szemléletét. Magyarországon közel félmillióan ismerik kapcsolati filozófiáját. Az emberi érintkezés minden területét feldolgozta könyvsorozatában. A társadalmi együttműködésre gyakorolt pozitív hatása miatt Nobel békedíjra jelölték."
Ha könyvesbolt fele járok, belelapozgatok és megveszem, ha jónak találom.
Tudjátok, jobb félni, mint megijedni.
Ann,
tudom, hogy most kisebb gondod is nagyobb annál, hogy olvasgass minket és válaszolj, de azért ha normalizálódnak a számítógépes állapotok nálatok, érdekelne, hogy ismered a fenti könyvet és ha igen, mi a véleményed róla.