Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok, Cini vagyok, masodik babamat varom, a 19. hétben. Az elsö normal szülésnek indult, és hosszu szenvedés utan ugy döntöttek az orvosaim, hogy csaszarmetszést csinalnak.
Most a masodik szülésemet is csaszarmetszéssel szerettem volna a vilagra hozni, amit megbeszéltem az orvosommal, és ö igent mondott. Mondta, hogy lehet probalkozni, de ö is azt javasolnà inkabb. nagyon megkönnyebbültem!
Amit mar többször észrevettem kismamak körében, hogy majdnemhogy szégyenlik, ha csaszarral szültek, söt be sem merik vallani, hogy félnek a fajdalmaktol, és inkabb ezt az utat szeretnék valasztani. Kicsit olyan, mint amikor valaki nem tud (akar) szoptatni, és tapszert "kell" adniaa kisbabajanak. Miért van ez, hogy a környezetünk nehezen fogadja el ezt a hozzaallast? Szeretném ha hozzaszolnatok, mi a véleményetek, csak én latom igy? Sziasztok, Cini
Cini
 


Mégegy fontosat megjegyeznék! Minden elismerésem a normal uton szülö nök elött is, nehogy félreértés essék! meg egyébként is, minden nö elött, aki mar hordott a szive alatt gyermeket! Cini
Cini
 


Szia Pocok, én mar a masodik napon fel ala sétaltam a picivel a folyoson éjszakanként. Egyébként 2 EDA, rengeteg fajdalomcsillapito, hanyinger elleni injekcio (mivel a mütöasztalon is hanytam) volt mar bennem. Elismerem, utana nagyon fajdalmas tud lenni a seb, meg körülményes a katéterrel szaladgalni, varni az elsö székletre (bocs!), stb. ha az elsö szülés nalam is flottul megy, tuti, hogy eszembe sem jutna a csaszar, de igy mar egy vagassal a hasamon nem szivesen vennék egy vagast a ...on is. Kép
Meg ha felszakad, akkor mi van? nekem amugy is elég gyenge a hasizomzatom, nem biztos hogy nem repedt volna meg.

A projekt-es hölgyhöz pedig nem sok hozzaszolasom van. A tervezés pedig most nekem nagyon jol jön, mivel külföldön lakom, igy anyukam is idöben ideérhet, segithet, nincs stressz, nincs annyi idegeskedés. persze egy kis % mindig ott van, hogy valami történhet a kiiras elött, de én örülök, hoigy tudom, mikor mehetek a korhazba.
Meg igy legalabb az orvosom is ott lehet, söt a férjem is. Igaz, ö az elsönél is ott volt.

Köszönöm a valaszod. Cini
Cini
 

 
 

Kedves Cini!
Mindket fiamat csaszarral szultem.Nem azert mert ugy kartam,hanem muszaly volt.Az elsonel mivel 148cm magas vagyok,hatgerinc -ferdulesem van,tulhordasom volt,a baba 4000g sulyu volt,igy semmikeppen sem szulhettem normalis uton.A masodik mutet pedig magatol ertetodoen jott,mert mostmar tarsult egy elozo mutet is ugyebar.Azt soha nem szegyeltem,hogy csaszarral szultem,sot valahol orvendek,hogy megszbadultam a normalis szulessel jaro fajdalmaktol.Persze a mutettel is gond akadt,alatta is utana is,ami viszont nem lett volna normalis szules eseten.Sot a masodik utan(4300g-os baba)anyira kinyult a hasizmom,hogy mar eltelt ket ev azota,de meg mindig laza az egesz,amit szerettem volna elkerulni.De ez van.
Amit viszont "sajnalok" az,hogy igy nem elhettem at a normalis szules "elmenyet.Nem a fajdalomra gondolok,mert attol en is felek am,hanem a puszta tenyre.Sokan furcsan neznek ram ezert,mikor elmondom nekik,de ugy erzem kimaradt valami az anyai letembol.
DE csak azert hogy megszabaduljak a fajdalomtol,soha nem kertem volna a csaszart.Bizony eppen eleg fajdalommal jart a mutet is(milyen szornyu volt egyet is mozdulni mutet utan az osszevarrt hassal!)stb.stb.
ES nincs semmi szegyelnivalo abban ,ha valaki csaszarral szul!!!!
Hilda
Hilda
 


Én szültem így is, úgy is, és egyik se volt könnyebb, a sima szülésnél kárpótol az a pillanat, amikor kinn van a baba. Amig nem volt gyerekem, azt gondoltam, aki császárral szül, annak milyen könnyû. Majd amikor én is azzal szültem, irigyeltem azokat, akik simán szültek, és rájöttem, egy frászt jó a császár. Majd amikor normál módon is összejött, azóta nem irigylek senkit.
Névtelen
 


Sziasztok!

Én normál szülést éltem át, de az biztos, hogy sosem néznék le soha senkit azért, mert meg kellett császározni (most itt arra gondolok, ha valami nyomós oka volt ennek).
Láttam a császár után lábadozó kismamákat, hozzájuk jártam át éjszakánként beszélgetni... Hát, én nem is tudom, hogy bírtam volna ki. Borzalmasan ki volt némelyik, a mûtét utáni napon elég hullán néztek ki.
Viszont, csak azért, hogy a szülés fájdalmait elkerüld, császárral szülni, hülyeség. Azért ne felejtsétek el, hogy a császármetszés, mint olyan, elég komoly hasi mûtétnek számít, és mint ilyennek, elég húzós szövõdményei is lehetnek. Persze, amikor valaki már túlesett egy császáron, megértem, ha a második, x-edik babája is így születik, de ez ugye más, mert itt elõfordulhat méhrepedés, stb. Amikor viszont valaki már elsõre ezt akarja, anélkül, hogy kipróbálná a normál szülést, sõt, amikor úgymond, beprogramozva csináltat császárt, hát, attól feláll a hátamon a szõr.
Mindannyian tudjuk, hogy a szülés fájdalmas, ezzel akkor is tisztában voltunk, amikor gyermeket vállaltunk. De azt is láthatjuk nap, mint nap, hogy ezt a fájdalmat el lehet viselni, sõt, sok nõnek nem is olyan borzalmas, mint ahogy azt a rémtörténetek elhitetik velünk.
Viszont a szülés természetes folyamat. Fáj, mert fájnia kell, mert egy háromkilós gyereket nem lehet fájdalom nélkül egy pár centi átmérõjû lyukon (már bocsánat) kipréselni, lehet félni tõle, de fel is lehet készülni rá, el lehet viselni, legvégsõ esetben meg ott vannak a fájdalomcsillapítási eljárások. És bár én is féltem tõle, és meg is szenvedtem a szülést, semmiért nem adnám ezt az élményt. Én inkább attól féltem, hogy császároznak, mert utána sokkal hosszabb a regenerálódás, nem lehet sok helyen azonnal szoptatni, a baba is sokszor nehezebben adaptálódik, nem tudtam, hogy hány összenövésem lett volna, stb, stb, stb.
És végül, hidd el Cini, az a vágás a ...on nem is fájdalmas, sõt, nekem a varrása sem fájt. És ma sem akadályoz meg semmiben. Sõt, ma már sok helyen úgy lehet szülni, hogy ezt a vágást is elkerüld, csak megfelelõ szülésznõ kell hozzá.
Szóval, ha arról lenne szó, hogy alternatív választásként tegyük egymás mellé a császárt és a hüvelyi szülést, akkor nem értenék vele egyet. Viszont orvosi okokból, a baba vagy a mama egészsége érdekében igenis muszáj sokszor a császárt választani, de ebben semmi kivetnivalót nem találok, és semmi szégyelnivaló nincs benne.

Puszi:

Dia
Dia
 


Sziasztok!

Én is szültem így is úgy is. Az elsõt 1 napos vajúdás után, akkor vették ki, amikor már szabályos tolófájásaim voltak eltûnt méhszájjal. Csak a kisfiam volt túlméretezett (5040g és 62 cm) Utána már senki sem csodálkozott, hogy nem fért ki. Délután 1/2 4-kor mûtöttek, másnap hajnalban felkelhettem. Nagyon szépen rendbejött a sebem, nem volt semmi gond. Aztán 22 hónap múlva ismét szültem, akkor "csak" egy 4240g-os kislányt hüvelyi úton. Mindkét terhességem túlhordott volt, mindkettõnél burkot repesztettek, mindkettõnél folyt az oxitocin. Hogy melyik volt könnyebb? Nekem a császár "jobban esett", de soha nem adnám vissza a kislányom születéséhez köthetõ élményt. Bár tudtam, hogy sokkal könnyebb lenne bevonulni a mûtõbe és megvárni, míg kioperálják belõlem a gyereket, de kifejezetten kértem, hogy ha nem muszáj, ne mûtsenek.
Cini! A császár ugyan rutinmûtétnek számít, de mégiscsak egy mûtét. Aminek ugye mindig megvan a rizikója. (Persze a szülésnek is) Normál terhesség normál befejezése a hüvelyi szülés. Nem tudom, hogy tudod-e, de a hüvelyi úton született gyerekek légzése hamarabb rendezõdik, ritkábban fordul elõ légzési rendellenesség, mint császáros táraiknál. Aztán az anyatej is hamarabb belövell, mint a mûtét után. És bármilyen vacak érzés is a gáttájék fájdalma, sebe, nagyon gyorsan gyógyul. És az sem biztos, hogy törvényszerûen vágni kell a gátat. Manapság már majdnem az számít kivételnek, ha valakinek gátmetszést csinálnak. És mégegy, minél több hasi mûtétet hajtanak végre valakin, annál nagyobb az összenövések, hasi sérvek kialakulásának veszélye. Lehet, hogy az orvosodnak is kényelmesebb a császármetszés, én mégis azt javaslom Neked, hogy gondold át mégegyszer jó alaposan a dolgot. Hidd el a fájdalom kibírható, - szerintem a kitolási fájdalom sehol nincs a vajúdáséhoz képest - és ez az egyetlen fájdalom, aminek eredménye van. És nagyon gyorsan felejthetõ.
Minden jót kívánok Neked: Kinga
Kinga
 


Sziasztok!
Én még csak egy "császáros" élménnyel vagyok gazdagabb, de azt hiszem, ha lehet a következõt normál úton próbálnám meg, akkor még mindig ott van a császár lehetõsége a kitolási szakig. Ha nem megy hüvelyi úton, még lehet átvonulni a mûtõbe. Nem csak az a gond a császárral, hogy nagy a mûtétbõl fakadó kockázat (sajnos ma is - azt hiszem - 10 000 nõböl egy belehal, a szülésnél jóval kisebb a kockázat), hanem a sorozatos mûtétek nyoma belül, az összenövések gondott jelenthetnek a késõbbiekben. A harmadik császárnál már elég sok összenövést szoktak találni. A gátmetszéstõl én is félek, de talán tornával, és egy jó szülésznõ segítségével el lehet kerülni. Amúgy, meg tényleg vannak helyzetek, mint Hildáé, amikor nincs más mód, csak mûtét.
Cini! Ha neked lehetne szülni is (nem lesz nagy a baba, jól halad a szülés), próbáld meg. Bár, ha az orvosod nem lelkesedik érte, akkor lehet, hogy tényleg jobb a mûtét...
(Nekem éjjel volt a császárom, és reggel már "szaladgáltam" katéter nélkül, gyerek velem, nem volt egy napos fekvés, mint sok helyen, szegény 1 óra alatt szült szobatársam nehezebben mozgott)
Kistestvér
Névtelen
 


Sziasztok!

Nagyon megörültem ennek a topicnak, mert pont a császármetszéssel kapcsolatban vannak bennem kérdések.
Most várom a második babámat, a 23. hétben vagyok. Sajnos, nekem muszáj császárral szülni a saját érdekemben. Az elsõ szülésemnél - erõsebbek a csontjaim - elrepedt a kereszcsontomnál egy csont és kimozdult a helyérõl. Szülés közben is pokolian fájt és utána is évekig. Noha a fájdalom évrõl évre csökkent,még 8 év után sem múlt el teljesen.
Szomorú is vagyok amiatt, hogy annyi helyen olvasom, hogy szülés után a mama nem emlékszik a fájdalomra, nekem enyhén szólva nem így volt. Az orvos szerint sem szabad kockáztatni, így marad a császár.

A kérdésem az, hogy ha császárral születik a baba, akkor van rá lehetõség valahol, hogy mûtét után rögtön odaadják a babát? Mint ahogy Dia is írta, hogy attól félt, hogy "nem lehet sok helyen azonnal szoptatni". És hol van rá lehetõség? Mit tudtok errõl? Kérem, aki tud segítsen!
Nekem az is fontos lenne, hogy a mûtét közben Apa
is benn lehessen, hiszen ekkor születik meg az új család, rendkívül fontos pillanatok ezek. A babának is. Most tudtam meg, sajnos, hogy az eddig választott helyen az apa ugyan benn lehet, de a babát egy pillanatra való megmutatás után azonnal elviszik és ki tudja mikor kapnám vissza.

Nálatok, akik császsárral szültetek, hogy voltak ezek a dolgok? Mik a tapasztalataitok?

Csilla1
Csilla1
 


Sziasztok!

Javaslom a témához a Szülési esélyek császármetszés után topikot is, ott is sokat beszéltünk errõl. Igaz, annak a hangvétele inkább olyan, hogy a többség szeretné, ha a császárja után normál is szülhetne, de azért ott is vannak más vélemények is.
Én részemrõl elõbb egy normál, majd ikrekkel csaszit tudhatok magaménak. Ezek után a normálra szavaznék, ha lesz folytatás, és az orvos is azt mondja, mehet. A hegszétválás esélye állítólag 1%, akkor is,ha elõre semmi jel nincs, sajnos ez nem elhanyagolható. Meg tudom érteni azt, ha valaki azt mondja: kockázat a császár után a normál, ezért császárt szeretnék.
Azzal kevésbé értek egyet, hogy az idõpont betervezése avagy kényelmi (??) okokból dönt valaki a csaszi mellett.
És ne feledjük el azt sem, hogy orvosok nagy része szerint 3nál több csaszi nem ajánlott, tehát limitált a gyerekvállalások száma.

Ildi

Ildi
 
 


Szia Csilla1!
Császár szempontból szerintem a Péterfy nagyon jó!(természetes szülésnél, biztos van kórház ami többet nyújt) EDA-val csinálják, nem spinális érzéstelenítéssel, ami azért jó, mert nincs utána a rémes fejfájás (ami spinális esetén elég gyakori). Négy óra múlva fel lehet kelni, és nálad lehet a gyerek, de ha akarod, az elsõ éjszaka a csecsemõosztály "vendégszeretetét élvezheti". Mindig van bent aneszteziológus, ha hamarabb kell megcsinálni a császárt, nem kell várni éjjel sem. Engem altattak, mert lázas voltam (ez kizárja az EDA-t), de így is volt rá lehetõség, hogy a párom egyböl a gyerekkel legyen. EDA-nál, meg természetes, hogy ott van melletted (ha akarjátok)! Fotózni, filmezni lehet, bár egy részletkérdés. Mint írtam, én nagyon hamar tudtam mozogni, lehet enni normálisan. A barátnõm császára az I.-es klinikán volt. Teljesen rendben, szépen gyógyult, de neki az elsõ napok sokkal kellemetlenebbek voltak. (24 óra fekvéssel indított, persze addig nem lehetett vele a gyerek, de utána igen) Sokkal nehezebben mozgott, mert ott többet vágnak-varrnak) De ott is jók a dokik, és az ellátás.
ha érdekel még részlet, írj nyugodtan!
kistestver@europe.com
Kistestvér
Névtelen
 


Jo estét mindenkinek!
Jo, hogy ennyien hozzaszoltatok a témahoz, és kicsit megnyugodta, hogy mégsem olyan vészes a helyzet.
Nekem 16 orai kinlodas utan csinaltak csaszart, végül is mar azért, mert nem volt eröm mar semmire, és a baba fejéböl is kapartak mar, hogy megnézékk a vérképét, mennyi oxigénje van. Az egyik orvosnö még mondta, hogy probaljam meg térdelve kinyomni, de szerintem azt mar ö sem gondolta komolyan...
Szerencsém volt, mert egyböl tudtam szoptatni, 6 honapon keresztül csak és kizarolag anyatejet kapott a babam, majd utana fokozatosan elvalasztottuk egymast.
én külföldön élek (svajcban), ezért én csak az itteni allapotokrol tudnék beszamolni. Apa bent lehetett mindenhol, söt még a reggelimet megette Kép
Korhaz bababarat, minden jo és szép, orvosnak semmi pluszpénz, SOHA. Van betegbiztositasom, neki meg fizetése, de itt meg sem fordul senkinek a fejében az ilyenfajta pénzforgalom. De ez egy külön topic téma lehetne, nem is folyok nagyon bele...

Szoval én nem bantam meg a csaszart, és remélem most is minden jol megy majd. Mindenkinek jo éjszakat, sziasztok Cini
Cini
 


Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Kistesvér:
Neked írtam emailt.

Cini:
Azt írtad, hogy egybõl tudtál szoptatni. Ez azt jelenti, hogy mikor a babát kiemelték rögtön odaadták még maszatosan vagy csak fürdetés után?

Csilla1
Csilla1
 


Csilla!
rögtön tudtam szoptatni, azaz nem napok mulva. Maszatosan csak megsimiztem, aztan alig vartam hogy aludhassak végre, és a labambol kimenjen a reszketés. Meg persze a sok varakozas utan gondolom jobban meg akartak vizsgalni a kis mini embert. Kép
Kb. 3-4 ora mulva volt mellen.

Cini
Cini
 


Örülök, hogy végre valaki megpendítette ezt a témát. én is császárral szültem, mert a babám feltekerte magát a köldökzsinórra. Azóta is azt hallgatom, hogy más kismamák enyhe lenézéssel a hangjukban biztatgatnak, hogy nem baj, másodjára azért még szülhetek rendesen is, meg fõ az, hogy végül is egészséges a babám. Totál kiakadnak, mikor én megjegyzem, hogy nekem tényleg az volt a lényeg, hogy a baba AKÁRMILYEN úton, de egészségesen szülessen, és másodjára sem bánnám a császárt, ha arra kerül a sor. Nekem ugyanis nincs semmi bajom a csaszival, villámgyorsan felépültem belõle, a második napon már volt tejem. Természetesen, ha a második babámat sikerül majd "rendesen" megszülnöm, nagyon fogok örülni neki, de ha nem, Akkor sem fogok harakirit elkövetni. Csak jó lenne, ha nem zsolozsmáznának állandóan a fülembe, hogy a császárnem is szülés.
Adri
 


Hello Adri!
Olyan jo, hogy egy véleményen vagyunk!!! Kép
A csaszar nem is szülés!? Ezt multkor mondta nekem valaki, ami nagyon megbantott, és igencsak kikeltem magambol utana.
Meg mar olyan is hallottam, hogy én nem szültem, hanem csak "kivették" belölem a gyereket. Na, ehhez mit szolsz?

én is viszonylag hamar felépültem, a tejcsivel sem volt gond, és nem bantam meg a csaszart, és igenis nagyon örülök, hogy a következö is az lesz. üdv. Cini
Cini
 


Sziasztok!

En is csaszarral szultem, bar nem igy terveztem, igazabol eszembe sem jutott, hogy pont velem tortenhet ilyesmi.Most mar en is ugy gondolom az a legfontosabb,hogy Danika (10 honapos lesz) egeszseges, de en nagyon nehezen dolgoztam fel "szulesi elmenyeimet". Tejem nekem is rogton volt, de eleg sokaig tartott mire ujbol onallo embernek ereztem magam.Mar elore felek a kovetkezotol (mint Ti is tudjatok nagy az esely meg egy mutetre),de most, hogy soraitokat olvasom abban remenykedem, hogy azt majd en is jobban viselem. Velem is tobb anyuka beszelt lesajnalo hangnemben, de most mar csakazertis buszke vagyok ra. Azert nem bannam ha a kovetkezo "siman" menne.
Nektek is olyan nagy csalodas volt,hogy mutetre kerult sor vagy csak en lelkizek rajta tul sokat?

Cini!Szerintem bator csaj vagy! Mennyi idos az elso babad?

Udv:Kriszti
kriszti
 


Szia Kriszti!

nekem nem volt csalodas hogy csaszarral szultem, mert nem fordult meg a babam, a dokim mondta hogy 80 % igy lelkileg felkeszultem ra. En a gerincerzestelenitestol feltem nagyon. (a fejfajas nem okozott gondot, mert azert faj az ember feje, mert nem iszik eleget. naponta (gerinc erzestelenites utan) 4-5 L-t kell inni.)

3-4 perces fajasokkal mentem be a korhazba, es semmivel sem erzem magam kevesebbnek, mert nem hagyomanos uton jott vilagra a kicsi. hisz szerintem nem a szules a lenyeges hanem a terhesseg. nem? hisz a 9 honap a fonots, hogy akkor mit csinalok, es nem a szuloagy.
Maya
 


Szia Maya!

Koszi a valaszt.Szerencsed, hogy megusztad fejfajast en nem -pedig en is ittam- majdnem ket hetig nonstop fajt.Amig a korhazban voltam mindennap kaptam infuziot.A masodikra en is megprobalok felkeszulni.
Nalam meginditottak a szulest mivel tulhordtam Danit csak hat hiaba mert 12 ora mulva voltam "szuk ket ujjnyi".
Igazad van a 9 honap gyonyoru volt.
Neked is egy babad van?Mennyi idos?
szia, kriszti
kriszti
 


Szia Kriszti! A lanyom, Barbara most 4 honapos, es nem tudom mi okbol de kb. 2 hete ejszakankent rendszeresen "daridozik" azaz 2-3 oranknet felebred :-(
nalatok is volt ilyen korszak?
az osszes ismerosomnek a gyermeke atalussza az ejszakat a Barbara meg egyre "rosszabb" lesz. Mar nem tudom mi tevo legyek ...
Maya
 


szia Maya!

nalunk is vannak rosszabb ejszakak olyankor 4x 5x is felsir de amint megnyugtatom visszaalszik.Receptet sajna nem tudok, de van aki sirni hagyja es allitolag 2-3 nap utan foladja a probalkozast.En sosem hagytam sirni csak megprobaltam a leheto legkisebb felhajtast csinalni ejszaka pl.nem gyujtottam lampat, nem vettem fel,nem adok neki inni.Inkabb csak odamegyek a kisagyhoz megsimizem,betakargatom ennyi.Ja es beadom a cumit.Dani 5 honapos kora ota cumizik.
Tudom mindenert a fogak "hibasak" de nem lehet, hogy jon a foga?
Kitartast es "jo" ejszakat Kriszti
kriszti
 


Sziasztok!

Kriszti!
Én értem, hogy mit éreztél, én hasonlóképpen voltam, azt kivéve, hogy engem senki nem bántott vele. 12 óra vajúdás után vittek császározni, ahol a spinális érzéstelenítés nem sikerült, így el kellett altatni. Persze a jó kis fejfájást megkaptam én is. Szülés után hetekig depressziós voltam, magamat okoltam a császár miatt. Ráadásul elsõ baba volt, gond is volt vele, így rengeteget sírtam, a tejemnek 7 hetesen vége is lett. Utána feldolgoztam a dolgot, elfogadtam, de problémáimat elfelejteni nem tudtam.
Ez mindjárt 2 éve volt, a héten lesz 2 éves a fiam.
Aztán jött a második baba. Kérdeztem az orvosomat, mire számítsak. Nagy valószínûséggel császárra. Felkészültem lelkileg, de titkon bíztam, hátha. 8 óra vajúdás után mentem a kórházba. De még alig tágultam. A babám hatalmas volt, így hamar a császár mellett döntöttek. Nagyon féltem az érzéstelenítés, a fejfájás, az injekciók miatt. Aztán elkezdõdött. Érzéstelenítés elsõre sikerült, az altatóorvos közben kioktatott, mit ne csináljak majd 12 órán keresztül, így sikeres császár után a fejfájás is elkerült. (epidurál és spinális után nem szabad!!!! a fejedet megemelni, csak oldalra forgatni, és rengeteg folyadékot kell inni. Ez a titok!!!) Az injekcióknak majdnem a felét nem kaptam meg, így félelmeimet mind megúsztam. Azóta ma pontosan 9 hetes a kislányom, depressziós össz-vissz 1 napot voltam, tejcsim van, elégedett vagyok.

Minden jót
Gabi
 
 


Kedves Gabi,

bár nem nekem címezted a soraidat, de azért egy mondat megragadott, ezért írok: magadat hibáztattad a császár miatt. Szerintem felháborító dolog, hogy egy ekkora mûtét után valaki hibáztatja magát. Elképesztõ, hogy mekkora nyomást gyakorol a közvélemény a kismamákra. Ma császár nélkül én is meg a babám is halottak lennénk, valószínûleg ti is. Hogy nem természetes úton született? Azért van az orvostudomány, hogy segítsem. Az altatóorvosom, akivel elõre levajaztam az epidurált (bár nem császárra készültem) azt mondta, hogy ha nem muszáj, hoigy fájjon a szülés, akkor miért hagyják, hogy fájjon? A középkorban bunkóval meg pálinkával altattak, akár meg is ragadhattunk volna ezen a szinten, de szerencsére mindig vannak olyanok, akik a haladást is szeretik. Kép
Én jövõre újra szeretnék babát, és mivel nem lesz meg a 2 éves határ, valószínûleg ismét császárra fog sor kerülni, de nincs hiányérzetem. Legyen szép, egészséges babám, a lehetõ legkisebb kockázattal.
Adri
Adri
 


Szia Adri!

En ugy tudom, hogy a 2 eves hatar a belso szobetek regenarodasa miatt van, hogy amikor megint tagul a has, ne legyenek koplikaciok.

Gabi, azert lett a masodik is csaszar mert az elso az volt? mi oka volt a "nagy valoszinusegnek"?
Maya
Maya
 


Sziasztok,
itt az ideje, hogy én is hozzászóljak Kép.
Két császárom volt, a két szülés között két év négy hónap különbséggel. Az elsõnél a szívhangok romlása miatt, meg lassan is tágultam, de az is lehet, hogy mindenképp császár lett volna, lévén a gyerkõc jó nagy (4220 gr, 36-os fejkörfogat). Tulképp egész jól átvészeltem, és ha nem adódott volna egy kis komplikáció, akkor nem is lett volna semmi baj. De lassan is gyógyultam, és elkapott a depi is - de csak egy-két napra, hál'Istennek. Sosem éreztem magam "másodrendûnek", mert "nem tudtam" rendesen megszülni a babámat - és próbálta volna vki ezt akár éreztetni velem, akár szóban megmondani, hát kapott volna érte, az biztos. Vki írta, hogy a császár által megmentették a mi és a babáink életét (azt hiszem, ez a császáros esetek nagy részére igaz), ezek után mi jogon vágja bárki a fejünkhoz, hogy nem tudtunk megtenni vmit, ráadásul önhibánkon, akaratunkon kívül?!!

A második tulképp azért lett császár, mert már volt egy császárom. Ez a baba is nagynak ígérkezett (3900 gr, 34-es fejkörfogat), a hegvastagság határeset (5 mm, e felett kockáztatják általában a hüvelyi szülést). ja, elfelejtettem, az elsõvel sietni kelett, az altatásban volt, a második gerinces szurival. Ez nagyon jó volt, mert bár nagyon utáltam az egészet, de nagyon-nagyon jó volt látni a kis porontyomat azonnal, nem pedig csak órák múlva.

Tejem mindkét alkalommal nagyon-nagyon hamar lett, és sokáig is tudtam szoptatni (elsõ: 22 hó, második 16 hónapos és még szopik).

Nemrég voltam nõgy-nál, rákérdeztem a köv. terhesség és szülés lehetõségére. Azt mondta, az elõzõ szülés és a következõ fogamzáás között legyen másfél év, annyi már elég. (Igazából nálunk a kettõ között pont annyi van Kép) A szülés módjáról pedig annyit mondott, hogy ugye száz százalékra semmit sem mondhatunk, de valszeg császár lesz az is.

Én szeretnék még kettõt - de egy biztosan lesz.

Hogy alapból szerettem volna-e császárt? Bizony, megfordult a fejemben- mondván, így elkerülhetném a fájdalmakat. Aztán tényleg az lett a vége... Szerencsés alkat vagyok, végül is elég hamar felépültem, minden rendben volt, és csak remélem azt, hogy a következõnél sem lesz semmi baj, mindketten egészségesen túlleszünk a mûtéten. Azt nagyon szeretném, hogy a következõ babát a pocakomra (mellkasomra) fektessék, miután megszületett. És hogy megölelhessem. Mert azt nem lehetett a másodiknál sem. (Egfyik kézben infúzió, másik leszíjazva...)

Baba-mama szobában voltam mindkettõvel, másodikat este (kora du.- volt a mûtét) behozták tíz percre, és "megfeledkeztek" róla. NAgyon jó volt...

üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


Sziasztok,

Engem is csaszaroztak. Most 7 hetes a kislanyom. En nem hallottam meg egy rossz szot sem emiatt senkitol. Ugyanis aki hallotta, hogy mekkor volt a "kicsi lany" nem csodalkozott rajta. 4,5 kilos es 58 cm-es volt, 37 cm-es fejecskevel.
En is szerettem volna "normalis" uton szulni, mert nagyon kivancsi voltam az egesz folyamatra. De a 38. hettol, amikor 3,8-4 kilosnak becsultek a babamat es teljesen zart volt a mehszajam, mar ereztem hogy nem fogom tudni megszulni. Majdnem betoltottem a 41. hetet mikor mutottek. Spinalis erzestelenitest kaptam, amivel egy napig nem lehet mozogni. De az altatoorvos mondta, hogy az USA-ban a spinal utan is haza lehet menni este. Nekem egyebkent nem fajt a fejem utana. Ez bizony az orvos ugyessegen mulik.
En szeretnek meg babat, de most egy kicsit elrettentem. A csaszar fajdalmait megtapasztaltam (a negyedik hetre mult el a seb koruli fajdalom), de azt is lattam hogyan szenvednek a "normal" uton szult nok. Igy nem tudom mit szeretnek masodszorra. Az orvosom egyebkent tamogatja a huvelyi uton valo szulest csaszar utan is.

Bianka
Névtelen
 


Sziasztok!

Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az elsõt én is császárral szültem, (eltûnt méhszájjal tolofájásokkal mentem a mûtõbe) gerincérzéstelenítés volt, meg egy 5 kg-os gyerek. Emelhettem a fejemet, nem lett fejfájásom, nem is kellett 24 órát feküdni. Hamar felépültem. És a következõt 22 hónap múlva megszültem hüvelyi úton. Igaz, mindenki rám figyelt és megígérték, hogy azonnal visznek a mûtõbe, ha gond lesz. Nem lett, örülök neki, bár ezután sokkal nehezebben álltam talpra, mint a császár után. De egy percig nem éreztem büszkébbnek, "anyábbnak" magam a szülés után, mint a csaszinál. Igazából annak örülök, hogy mint mûtétet, megúsztam a második császárt, és persze annak, hogy mindkét gyerekem gyönyörû és egészséges. Hogy a harmadik hogy lesz? Majd kiderül! Minden jót Nektek, üdv:

Kinga
Kinga
 


Sziasztok!

Nekem is van három, császárral született gyerekem. Az elsõ után úgy éreztem magam, mint egy mutáns aki még szülni sem tud. Aztán 16 hónapra rá jött a középsõ, persze császárral. Azért persze, mert igen fiús csípöm van, nem volt igazi tágulás elõszörre sem, másodszorra meg sem próbálhattam a hüvelyi szülést. Akkor már nem bántam, ismertem a procedurát, viszonylag jól viseltem. Most, 12 év múlva jött a harmadik. Velem volt a párom, nem altattak, spinálisan érzéstelenítettek. Azonnal hallottam, láttam sírni a fiamat. És a páromat is. Végre nem azt éreztem, hogy ez nem volt szülés. Nagyon gyorsan talpra álltam.
Mellesleg, dokinõmmel elõre terveztük a csaszi idõpontját. Nem jött össze, utolsó ultrahang után ottfogtak, kevés magzatvíz miatt. Másnap csaszi.
Mindhárom gyerekem gyönyörû és egészséges. És akár még egy gyereket vállalhatnék. Ja, miért kérdezik meg már a másodiknál, hogy nem akarja elköttetni magát kismama? Sok ismerõsöm nem értette, hogy miért nem használom ki a lehetõséget. Szerintem ez sem egy rossz téma.

Nekem még hagyományos, függõleges vágásom van, eddig bikinit is hordhattam, alig látszott a heg. Most is szépen gyógyult, jöhet újra a bikini.

Sziasztok
Gabi
 
 


Sziasztok,
úgy tudom, most a harmadiknál kérdezik meg, hogy nem akarod-e elköttetni magad. Tudom, hogy "a saját érdekünkben" kérdezik ezt, de akkor is felháborítónak tartom...
Zsóka

Zsóka
 
 


Sziasztok!

Gabinak meg mindenkinek aki tobb csaszaron van tul koszi a biztatast.Remelem a kovetkezot en is konnyeben atveszelem majd mint az elsot.Mert azt mar most tudom ha 1000x ilyen rossz lett volna akkor is megegyszer vegigcsinalnam.Mert azt sem gondoltam volna, hogy ilyen szuper erzes anyanak lenni.
Gabi! Kulon gratulalok az "uj" kislanyodhoz.

Kriszti
kriszti
 


Cini!

Talaltam egy cikket, amit erdemes lenne elolvasnod [url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=61&cid=4279" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=61&cid=4279[/url].

Bianka
 
 


Sziasztok lányok,
Nagy látogatója vagyok a ... ma megint megjött topiknak és most ide is benéztem, mert szülni sajna a szemem miatt nekem is császárral kell majd.

Utána is néztem a dolgoknak és a Péterffy kórházban speciális császármetszést csinálnak, ami sokkal kíméletesebb a kismama számára. A mûtét után pár órával már járkálhat, kevesebb a kockázat, sokkal gyorsabb, és alapjában véve kevesebbet vágnak a méhen és az izmokon. A Péterffy kórház honlapját érdemes megnézni www.orvosok.hu a cím és itt kell keresgélni.

Szült már valaki ilyen módszerrel? Légyszi az jelentkezzen. Nagyon érdekelne. Mindenesetre az biztos, hogy ott fogok szülni!
Üdv,
Moni
mj
 


Itt egy link akit érdekel a speckó császár!
[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=61&cid=4280" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=61&cid=4280[/url]
Moni
mj
 


Szia Moni!
Én igen, írtam is róla már. Ha érdekel bõvebben: kistestver@europe.com
Kistestvér
Névtelen
 


Szia Moni!

A kímélõ császárral szültem december elején a Péterfyben.Az elõzõ császárom hagyományos volt,így van összehasonlítási alapom.Valóban sokkal jobb.A Péterfys topicban is olvashatsz errõl,de írhatsz ha van kedved nekem is:csokimano@mailbox.hu.

Mariann
Mariann
 


Sziasztok!
Én is a Péterfyben szültem császárral, "relativ téraránytalanság" miatt. Túlhordtam a babát és nem illeszkedett be a feje,ezért döntöttek a császár mellett. Epiduralt kaptam (nagyon féltem,de profi volt az anesztes,úgyhogy hamar túlestünk rajta) Csodás élmény volt,hogy fennt lehetek,hogy hallhatom felsirni a fiamat és láthatom. Rögtön odahozták,csakhát a kezem le volt szijazva.... (erre nem figyeltek)A császár után én 24 órát feküdtem, ill. kellet,mert katéter és infuzió is bennem volt. Igy másnap kelhettem fel. Akkor eléggé fájt a seb (báráll. norm. szülésnél is kellemetlen kicsit a gátseb,azt mondják)ill. nehezen tudtam mozogni. De ez csak egy nap volt,utána már semmi problémám nem volt. A nõvérek nem voltak túl segitõkészek,voltak apró hibáik (pl:a felkelés után indultam volna zuhanyozni, meg is engedte a nõvér, amikor is jött az orvosom -hál Istennek - és közölte,hogy nem vizálló a tapaszom ,kicserélte és utána tudtam tusolni.Merthogy a seb elfertõzõdhetett volna.) A vágás helye már szinte egyáltalán nem látszik,csak nagyitóval. Nem túlzok,teljesen elhalványult.
Szóval remek a Péterfy csaszis technikája és a papa is ott lehet,ami sok kórházban nem lehetséges császárnál.
Giti
Giti
 


Szevasztok!

En meg nem szultem se igy se ugy. De en mar nagyon regen eldonotttem, hogy csak csaszarral szulok. Miert?
Nos en lattam noket akik azert apoltak meg 75 eves korukban is a magatehetetlen gyerekekiket, mert szules kozben meghuztak a gyerek nyakat es igy lett bena. Igazatok van ez regen volt, de most veszek ket peldat a mabol. Kb. x eve x doktorno szult es addig vartak a tagulast az orvosok jotekonyan amig meghalt a baba. Vagy a baratnom ugy szult 3 eve, hogy szinte nem birt es minden eszkozt alkalmaztak (mivel "-ki kell annak a gyereknek ott jonni" Dr...), fogo, vakum stb. Most nyomorek es fogyatekos a gyerek a szules kozben kapott agyverzestol es a tobbi serulestol. Most mikor latom az O nyomorukat, szenvedesuket en inkabb valasztom a csaszart es a tobbi kellemetlenseget. Ha mar egyszer egeszseges a baba akkor az is maradjon vegig meg a szules utan is. Persze senki nem hibas. De nem az orvosnak kell apolni es gondozni ezt a gyereket aki a rossz dontest hozta, hogy nem akart csaszarozni.
Ez csak egy indok, hogy miert valasztom en a csaszart, de mindenki ugy szul ahogy szeretne. En tiszteletben tartom mindenki donteset, de velemenyem szerint akik megszoljak az embert vagy lenezik a csaszarert ott azzal van a gond aki ezt teszi.
"Ne azt nezdd, hogy mit mondott hanem, hogy ki mondta!"
A masik ami meg ellene szol a szulesnek nalam, hogy egy hosszu szulesnel a baba agya karosodik az oxigen hiany miatt. Ha a megszuletendo baba fejere egy hidegvizes tomlot tennenek a szules utan azonnal akkor csokkentene az agy karosodas, mert hidegben kevesebb oxigen is eleg a sejteknek es igy nem karosodna tovabb az agy mind addig amig vegre rendezodik az oxigen hianyos allapot. Nalunk ezt nem alkalmazzak. Miert?
Abban igazatok van, hogy nem akkora az agy serulese, hogy ezt a serulest azonnal szules utan ki lehetne mutatni. Ezek a serulesek csak evek multan jonnek elo amikor nem ugy tanul a gyerek ahogy kellene.
A masik gondom, hogy szuleskozben barmikor lehet a babanal kisebb hajszaler repedes az agyaban. Ez altalaban nem okoz tuneteket csak evek mulva pl: epilepszia.
En a leendo gyermekem erdekem es a magam tovabbi jo kozoerzete miatt inkabb csaszart valasztom. Igaz bevallom en mar targyalasokat folytattam a golyaval is, de sajnos nem vallalja a gyermek szallitasat. Szoval csak ez a ket mondszer marad nekunk noknek (egyenlore) szulni es kockaztatni vagy csaszar es biztosnak lenni.


MINDEKINEK JO SZULEST ES JO CSASZART!
bagolyka
 


Bocsanat a gepelesi hibakert!
Meg sem vagyok olyan bolcs bagolyka.

Szevasztok!
bagolyka
 


Jó ég, honnan szedted ezt e csomó áltudományos cuccot az agyi vérellátás zavarairól? Égnek áll a hajam! Nem kellene ezzel rémisztgetni a másik tábort sem!
A gólyához viszont sok sikert!Kép
lilia
 


Kedves LILIA!

Ez nem altudomany ezt mar sok (fejlettebb)orszagban elist tenyek. Sot nalunk is vannak orvosok akik pont ezekkel a kerdesekkel foglakoznak. Ez hasonlo tema mint az otthon szules vitaja. Egy pa ev mulva meg mar termeszetes lesz, hogy mindenki ugy es ott szul ahol akar.
Attol, hogy te meg nem tudsz rola az nem azt jelenti, hogy nincs vagy nem letezik. En ezt nem remiszgetesnek irtam ezek csak tenyek. Nem mindenki strucc. De nem is kell az en allaspontomat kovetni.
Ez az en velemenyem es kesz, de ettol meg ezek tenyek maradnak.

Persze en csak egy bagolyka vagyok.
bagolyka
 


Kedves Bagolyka!

Természetesen elõfordulhatnak mindazok a szörnyû komplikációk és következmények, amiket felsorolsz. A dolgok orvosi részét (epilepszia és késõbbi magatartás- és tanulási zavarok eredete) hagyjuk, kutatások valóban zajlanak ezirányban is. Azt hiszem, egyikünk sem vesz részt bennük, így a jobb esetben Spekrum televízióból, rosszabb esetben bulvárlapokból szerzett információkat ne kezdjük el taglalni. Nem hiszem, hogy ez lenne a struccpolitika.
Azonban azt írtad, nem szültél még egyik módon sem. Ha egy kicsit jobban utánaolvasol, azt fogod tapasztalni, hogy a császárral szült kismamák nagy része a következõkben hüvelyi úton szeretne szülni. A császármetszés a szövetkímélõ módszerek, illetve az anaesthesia fejlõdése következtében valóban nem az a durva beavatkozás már, mint évekkel ezelõtt, de egy komoly_hasi_beavatkozás. Amíg egy normál szülésen túlesett mama -gátmetszésével, vagy anélkül- vígan tesz-vesz a gyermek körül, a császármetszéses még a fejét sem mozdíthatja a spinális érzésteenítés után. A tejképzõdés is zavart szenvedhet. Az anyai kockázatok is magasabbak.
A "fejlettebb országokban" dívó állapotokról Pocok már leírta a véleményemet. Kérdezz meg néhány külföldön élõ kismamát az ottani állapotokról, a tápszer automatikus felírásáról, stb..
Ha mindezért te még fizetni is szeretnél, lelked rajta.
Lilia
lilia
 


Kedves Lilia es Pocok!


Nos amig nem tudod, hogy kivel beszelsz addig ne tegy nyilakozatot, mert a sajat butasagodat minosited!
Az en kozvetlen kornyezetemben foglakoznak eppen ezzel a problama kutatasaval. En nem elek Magyarorszagon mar tobb eve igy alkalmam van megismerni egy mas kulturat kozelrol es nem az ujsagbol. Amit viszont a Franciakrol irtal (pocok)az vadaskodas, sertes ami egyben hazugsag is. Ilyet nem szabad irni senkirol sem. Rolunk magyarokrol is lehetne serto dolgokat irni. A parlamentalis formakat tartsuk be meg akkor is ha nem tetszik (vagy ne irjunk).
Nem kell vadaskodni!
A plusz fajdalmakat en viselem nem Ti, akkor mia gond? De ha netan serulne a babam a szules miatt azt is en viselnem, nem Ti. Az en szabad valasztasom, hogy mit csinalok annak erdekeben, hogy egeszseges legyen a babam. Ennek a kovetkezmenyeit is en viselem es nem Ti. Szoval nem ertem, hogy mi a gondotok.
Megertenem a felhaborodasotokat ha azt irtam volna, hogy matol mindenkinek csaszarral kell szulni. De en nem ezt irtam csak a sajat velemenyemet irtam le, hogy en miert valasztom ezt a mondszer.
Miert nem tudjatok elfogadni, hogy masnak mas a velemenye?
Ez olyan tragedia nektek, hogy en igy akarok szulni mas meg maskeppen? En nem akarok senki sem meggyozni, hogy mar pedig csak szulni/csaszarozni lehet es kesz, mert az milyen jo.
Remelem eleg erthetoen irtam le a dolgokat?
bagolyka
 


Szevasztok!


Kerlek benneteket ne durvaskodjunk!
A velemeny nyilvanitas szabadszolas jog es ezt tarsuk tiszteletben! Nem vagyunk egyformak!
En elfogadom a Bagolyka velemenyet. Teljesen igaza van. Mindenki maga tudja mit csinal es ebbe szerencsere nem szolhat bele senki. De most ez ugyan olyan vita (szerintem) mint az otthon szules kerdese.
"Fogadd el a masikat, hogy teged is elfogadjanak!"
Ertehetoen irtad Bagolyka a soraidat, de tudod mindenki azt olvaski a sorokbol amit akar.


Kedves Pocok!

Tenyleg nagyon csunya a nyilatkozatod es serto! En szegyellem magam miattad.
En a Te nevedben kerek elnezest minden Francia embertol. Nagyon sajnalom es szegyellem, hogy egy Magyar allampolgar ilyet nyilatkozott.
I am sorry!


Kedves Lilia!


Ha valamirol nem eleg a tudasunk akkor ne szolaljunk meg!
Akkor nem kell visszakozni. Lehet a kovetkezo nyilatkozatodban mar "nem all tudomanyrol" irsz majd hanem elismered, hogy van ilyen tudomany ag es Te is tudsz rola mindent?


Sok sikert es keves fajdalmat a szuleshez/csaszarhoz!
keri-keri
 


Szevasztok!


Igazan van Bagolykanak es Keri-kerinek.
I am sorry!
repeta
 


Szevasztok Csajszik!

En most vagyok itt eloszor.
En is a csaszart valasztom. Baj?

Tenyleg nagyon buta voltal Pocok!

En is sajnalom es elnezest minden Franciatol. Nekem senkivel semmi bajom. Imadom az embereket akar milyen a szinuk vagy nemzetuk.

Na csa.
csisz-csusz
 


Én nem írtam semmiféle "áll tudományról". Csupán annyit mondtam, hogy áltudományos dolgokról írsz. Legalább arra ügyelhetnél, hogy a másod- és harmadnickjeidnek egy kicsit eltérjen a stílusa az eredetitõl. Például helyes?írási szempontból.
Lilia
lilia
 


Én Bagolyka tiszteletben tartom a döntésed, mindenki úgy rontja el a gyereke életét, ahogyan neki tetszik.
Névtelen
 


Kedveseim,
mi lenne, ha egyvalaki kizárólag EGY nicken írna, és nem tenne úgy, mintha több ember is ugyanazt a (hülye) véleményt osztaná? Ezzel nem lesz hihetõbb a véleménye.
Zsóka

Zsóka
 
 


Kedves Bagolyka, fogadd meg Zsóka tanácsát, és gyûjtsd össze a benned élõ személyiségeket EGY nickre! Így könnyebb lesz neked is.
Tilda
Névtelen
 


Kedves Bagolyka!

Ha annyira felkészültél volna a szülésedre, amennyire az elvárható egy egészséges, normális nõtõl, akkor olvastál volna arról, hogy a császármetszés egy komoly hasi mûtét és komoly szövõdményeket lehet kapni tõle. A hüvely az egy természetes út a testünkbõl a külvilág felé, illetve forditva is és az a természetes, hogy a gyerek ott jön ki. Csak ha a hüvelyi út veszélyes valami miatt (fertõzés), illetve valakinek túl szûk a gyerek méretéhez képest a csipõje, stb., akkor alkalmaznak hasi mûtétet elõre megbeszélve, legalábbis normális esetben. Persze ma már pénzért mindent lehet.
Én 3 hónapja szültem, természetes úton. Az egész folyamat kb. 2 óra volt, ezért én könnyen beszélek, gondolhatod most magadban. Nem kaptam semmiféle infúziót, magától, illetve az én segitségemmel bújt ki a gyermekem a pocakomból, mert én is és õ is nagyon akartuk. Azóta is nyugodt, kiegyensúlyozott gyermek. Azt gondolom, hogy sok nõ annyira fél a vajúdástól, illetve a vele járó fájdalomtól, hogy amiatt húzódik el órákig a vajúdása. Én hallani se akartam semmiféle fájdalomcsillapitásról, hasi mûtétrõl meg fõleg nem. Egész életemben irtóztam attól a gondolattól, hogy felvágjanak valahol, ha nem muszáj.
A gerincérzéstelenités és ha jól tudom (ez nem biztos), minegyik ilyenkor alkalmazott érzéstelenitési módszer is rejt magában veszélyeket.

Még valami! Sajnos a nõvéremnek mindkét gyermekét császármetszéssel kellett világrahoznia egy fertõzés miatt. Azóta többször is elmeséltette velem, milyen érzés volt megszülni természetes módon a kislányomat és mindannyiszor könnybe lábadt a szeme, hogy Õ ezt az érzést soha nem élheti/élhette át.

A farnciákról meg annyit, hogy nekem sincs túl jó véleményem róluk, bár Párizst imádom, ott voltunk nászúton a férjemmel. De az emberek...

üdv: Anna
Névtelen
 

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

cron