Új privát üzeneted érkezett!

Tekintettel arra, hoigy ebben a topicban szinte midenki csak sértegetni jár be, hogy elitéljen vagy védőnőt vagy orvost vagy cikket kicsit furi a kifogásod... nézz után a sok "grrr..." meg hasonló beírásnak...

Elhiszem, hogy nehéz szembesüli azzal, hogy van valaki, aki nem ájul el a szoptatás egyedüli üdvözítésétől - élőben még nem is találkoztatok ilyennel vagy mi?

Melyikünk jön az idegen bolygóról???

Ja és egy kis részlet egy másik topicból (másik fórumról) nem én íram...

" A LLL-es anyák esküsznek az anyatejre, persze igazuk van, de nekik sikerült....egyébiránt nem oly rég egy ismerös szakember mesélte, hogy volt egy nemzetközi LLL kongresszuson, és (ő egyébként anyatej párti-mint minden normális anya) elmesélte, hogy szörnyen csalodott bennük, mert mig tényleg anyatej, és ha lehet majd 1 évig csak...addig a forgalmas ut mellett a füben aludt a pici, szoptattak uton utfélen, ami nem lett volna baj, de mivel ezt benzingözben tették, ezért a picike egyszerre szívta az éltető nedűt meg a benzingőzt, mert ugye ez volt a trendi, sok kismami, bátrak és forradalmárok, bárhol s bármikor...volt egy anya ült a téren, az egyik oldalt mentek az sutok, a villamosok a másik oldalt valami kulturház (ott volt a kongresszus) és az egyik cicijén egy 3 éves forma gyermek logott, a másikon meg egy félév körüli, hát nem volt valami guszta látvány (ha nem azt akarta volna, hogy őt figyeljék az emberek, akkor bement volna az épületbe), de ez sem bizonyit semmit...viszont, ez a szakember, aki hivatásszerüen foglalkozik a kicsikkel és meggyözödéssel ajánlja az anyáknak, hogy legalább egy évig anyatej, bár lassanként potlásokkal azt is mesélte, hogy számára visszataszitó volt az a hozzáállás, amit azokkal az anyákkal szembe tanusitottak, akiknek a szoptatás nem a legeggyszerübb dolog a világon...olyan volt, mintha a Jehova tanui zárták volna körbe, eröszakosak voltak, és fenhéjázoak...de még ez sem bizonyit semmit..."

Ezt egy 6. gyreekét váró anyuka írta be speciel - aki midig is szoptatáspárti volt...
 


"Elhiszem, hogy nehéz szembesüli azzal, hogy van valaki, aki nem ájul el a szoptatás egyedüli üdvözítésétől - élőben még nem is találkoztatok ilyennel vagy mi?"

Azt hiszem éppen Neked nehéz szembesülni azzal, hogy igenis vannak ilyen elvetemült nök, akik ezt választják gyermekük táplálására, és hallani sem akarnak semmi másról. Egyébként ezt biztos leírta már valaki, de az LLL nem olyan szervezet, aminek tagja minden, de minden egyes szoptatós anyuka. És különben is, mi a francot fogsz elérni ezzel az ellenkampánnyal? Jobban érzed töle magad?

"viszont, ez a szakember, aki hivatásszerüen foglalkozik a kicsikkel és..."
Mindenkinek megvan a maga nézete, azért nem vetítheted rá másokra. Ez olyan mintha azt mondanám, (rád hivatkozva), hogy minden nagymama gyülöli az LLL-t. Nevetséges lenne, nem?

Ami meg a sértegetést illeti, kritizálni egy újságcikket, vagy akár annak íróját nem ugyanaz, mint beírni egy topikba, és mindenkit lehülyézni. Már bocs.
 
 


Én a másik topicban kértem tanácsot szoptatással kapcsolatban, kíváncsiságból néztem át ide. A vitátok miatt szeretném csak megjegyezni, hogy nekem pont az a bajom, hogy csak a végleteket látom a hozzászólásokban.
Mintha a tápszerrel kiegészítők otthon szoptatnának ˝kultúráltan˝, az LLL-esek úton-útfélen ˝trendi˝ módon.
A védőnővel és a gyerekorvossal is az a problémám, hogy amikor ők úgy ítélték meg, hogy nem gyarapszik eleget a babám, fel sem merült, hogy mit tegyek a több tej ˝előállításáért˝, hanem tápszert írtak fel.
Tényleg nincs átmenet a nézetek között? Hogy adjon az tápszert a babájának nyugodt lelkiismerettel, akinek VALÓBAN nincs elég teje, pedig mindent megtett, amit lehetett?
 

 
 

Kyrandia: én azt látom, hogy a gyerekorvosok és védőnők többsége vagy nem is tud a szoptatási tanácsadókról, vagy nem ismeri el őket ebben a témában szakembernek. Aki az LLL-esekről azt mondja, hogy véresszájú csak szoptatást nyomók, az még soha eggyel sem beszélt (én a tanácsadónőkről beszélek, a többiek hivatalosan nem képviselik az LLL-t). Már legalább 1000-szer leírtam, de nekem az első tanács, amit Ibolytól kaptam, az volt, hogy a gyereknek márpedig ennie kell, ha nem megy másképp akkor cumisüvegből, és ha nincs mást, akkor tápszert. Egy pillanatra nem éreztem azt, hogy én lennék a rettenetes anya, mert az előző 12 napban nem fejtem tartalékot, hogyha a babám nem hajlandó elfogadni a mellem, akkor is tudjak neki anyatejet adni... Ebben az egészben az a lényeg, hogy az első a baba, akinek az lenne a legjobb, ha anyatejet kapna (ezen senki sem vitatkozik), és ennek legegyszerűbb módja az, ha szopik. Az LLL-esek pedig igyekeznek segíteni legjobb tudásuk szerint azoknak, akik segítséget KÉRNEK tőlük.
Hogy ki mit tett meg a szopiért, és mi a minden, az szerintem emberfüggő. Én kaptam már meg, hogy milyen önfeláldozó vagyok, hogy végigküzdöttük a cumizavart..., közben azt érzem, hogy a saját nyugalmamat alapoztam meg ezzel, mert 9 nappal kiváltottam 1-1,5 év éjszaka felkelést, tápszerkeverést, sterilizálást... Nekem egyértelmű volt, hogy megpróbálom a dolgot, mert NEKEM kényelmesebb ez a verzió. Szerintem nem lenne semmi gond, ha az emberek az információk birtokában dönthetnének arról, hogy mit választanak. És ebbe beletartoznak az allergiás statisztikák is, akkor is, ha van, aki ezt kismamariogatónak gondolja.
Nekem a szoptatással kapcsolatban nagyon furcsa azt a szót használnom, hogy "trendi". De a cumisüvegből evésre is. Mert szerintem nem divat ennie egy pici babának, és sem a női mell, sem a cumisüveg nem mai találmány.
Amennyire én látom a dolgot, Alice nem kért tanácsot tőlük, viszont úton-útfélen szidta őket. És ahol tárgyi tévedést mondott, ott hol ők, hol mások, kijavították. Szerintem ennyi történt, és nem több. Persze ettől még az is lehet, hogy én is megbabonázott szopi-hívő vagyok, és az is, hogy véresszájú aktivista.
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok!

Huha... újra elolvastam elolvastam, amit írtam pár sorral feljebb, de az idézett "....grrrr...." előtt, de utána sem találtam semmi sértegetőt abban, amit írtam.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy az az írás, amit Borcsa idézett, bennem is érzékeny húrokat pengetett meg, mert mint első babás szinte szóról szóra ugyanezeket hallottam a védőnőmtől, és ha nincs netem, és nem olvasok, kérdezek itt a szoptatásról, akkor egy nagy élménnyel lettem volna szegényebb. Vagy inkább sok élménnyel, mert amikor a most 22 hónaposom odabújik hozzám, és mondja, hogy "anya, cici" utána amikor befejezte, kéri a "mácikat, lécci" (másikat, lécci) és a végén távoztában félrefordított fejjel odasúgja, hogy "kösz", ez nagyon jó. Kép
Eszem ágában sincs tagadni, hogy a szoptatást nem csak a gyerek egészségéért, hanem a magam örömére is teszem.
És rettentően sajnálnám, ha ez kimaradt volna az életemből. Igaz, ha kimaradt volna, nem tudnám, mit hagytam ki. Kép
De még pár szót arról, hogy honnan is ered ez az egész 20 perc, és három óra mizéria.
A dolog története úgy kezdődött, hogy van egy nagy hírű gyerekorvos, dr. Spock, aki a 60-70-80-as években rengeteg kiadást megért, és rengeteg példányszámban kiadott gyeremekápolási könyvet írt. Mindenki ezt olvasta, és úgy fogták fel, mintha ez lenne minden gyerekekkel kapcsolatos ténykedés alfája és omegája.
Van benne cikkszó a szoptatásról is, amiben valóban javasolja a 20 perces szopit. És leírja, hogy a gyerekek egy idő után be szoktak állni a 3 órás, majd később a 4 órás szoptatási ritmusra. És itt van a nagy bökkenő, ugyanis ő nem azt állítja, hogy ez az EGYETLEN helyes táplálási idő. Ezt a könyvet olvasók nagy tábora egyszerűsítette le így. Dr. Spock is azt írja, hogy ha a gyerek éhesnek látszik, akkor folytassuk a szoptatást tovább, cserélgessük a melleket. És ha még mindig éhes, akkor hagyjuk még szopni. Ha a gyerek még mindig éhesnek látszik, akkor etessük sűrűbb időközönként.
A jelenleg dolgozó gyerekorvosok és védőnők nagy része abban az időben szerezte a képesítését, amikor ez a könyv megjelent. De a "ha..." kitételeket, mintha nem vennék észre. Sajnos...

Remélem, nem sértettem meg ezzel se orvost, se védőnőt, se mások érzelmeit... Kép

Yoan
 
 


Kyrandia

Sajnos igazad van,hogy itt eléggé hadiállapotok uralkodnak,de azért nem olyan veszélyes a dologKép!
A kirobbant vita elég régi,ha van időd és türelmed,olvasgass vissza,ne csak itt,hanem a tápszeres topikban.Ott látod majd,hogy ez ennyire nem volt fekete/fehér,ugyanis anno éppen Alízt próbálták sokan meggyőzni,hogy nem azzal van a baj,hogy a lánya nem tudja/nem akarja szoptatni Ivánkát(mert van ilyen és ez önmagában nem elítélendő),hanem hogy a tápszerezés mellett igen korán hozzátáplálták,amit itt többen nem tartottak helyesnek.Kép
Én ezért nem értem Alíz viselkedését,mire valók a kirohanásai...
Én maximálisan egyet értek azzal,ha az anya nem tudja,vagy nem akarja gyermekét szoptatni,a leghelyesebb a tápszeres táplálás.Az én baráti körömben is van ilyen és nem ítélem el az illetőt.Megpróbálta,nem ment,nem tetszett...Hogy ki mit választ,már a saját döntése!
remélem,neked is sikerül a legjobb és célravezető döntést meghoznod!Kép

Anyapoc

 
 


Sziasztok!

Hétvégén volt egy LLL-es továbbképzés, aminek egyik témája a tápszer, mint fogalom volt.
Az előadó elmondta, hogy a tápszerrel (is) táplált babák anyukái, sokkal kevésbé érzékenyek arra, hogy milyen a véleménye bárkinek a szopi-tápszer etetés megítélésében, akár az ő esetükben, sokkal jobban szeretnének információkat megtudni, akár tápszerről, akár szoptatásról, AZÉRT, HOGY LEGKÖZELEBB TÖBB INFORMÁCIÓVAL A FEJÜKBEN DÖNTSENEK!
Azaz sok anyuka MOST IS azért dönt tápszer mellett, mert azt gondolja, hogy majdnem ugyanolyan jó, mint az anyatej. NEM TUDJÁK, hogy nem így van. Természetesen ha NINCS anyatej, akkor van egy olyan pont (az idegen anyatejek után) amikor a választandó a TÁPSZER. Csak utána jön a más állatok teje és csak még ezután a tejtől különböző táplálékok (6 hónapos életkor alatt)

Szóval akik felelősséggel gondolnak mostani és eljövendő gyermekeikre azok nem bánják, ha információhoz jutnak. Ha a birtokunkban van információ, akkor akkor járunk el jól, ha megosztjuk.

További szép napot mindenkinek!

Snoopy

KépKép
 
 


Anyapoc

Nehéz dönteni! Már magam sem tudom, hogy azért utasítom el a tápszeres kiegészítést (és rettegek a jövő heti mérés miatt) mert be akarom bizonyítani, hogy tudok CSAK szoptatni, mert azt olyan büszkén lehet mondani, vagy tényleg el is hiszem, hogy lehet növelni a tej mennyiségét. (Persze azt szeretném, ami a lányomnak a legjobb, de ahány helyen járok utána, hogy mennyi az egészséges gyarapodás, annyi féle választ kapok. Tudom, minden baba más és más, de egy heti tól-ig meghatározás segítene.)
Visszatérve: nem egy anyukától hallottam már, hogy szégyenkezve, majdhogynem bűntudattal vallotta be, hogy tápszert is kap a babája. Lehet, hogy én is csak ettől félek és tényleg több táplálékra lenne szüksége a babámnak, de ha neki elég, amit nyújtani tudok, feleslegesen nem akarom tömni. Ezt a topicot már végigolvastam, a tápszeres most jön, biztosan az is tanulságos lesz!
 


Kyrandia,

Általában havi tól-ig-et szoktak megadni, és az kb. 50 deka, és 1 kiló között szokott lenni. Ez nagyjából az első három-négy hónapra vonatkozik. A későbbiekben a havi sokat hízó babák jóval kevesebbet szednek fel, de a kevésbbé intenzíven gyarapodóknak is lassul a hízási ütemük, de nem olyan nagyon. A heti mérés sokkal több bizonytalanságot takar, mert az egyik héten esetleg hízik 20 dekát, a másikon meg mondjuk, csak 5-öt.
A tápszeres topic előtt, szerintem olvass bele a szoptatás topicba is, meg lehet, hogy a Gyermeknevelés/A "normális gyarapodás" topic archívumai is megnövelnék az önbizalmadat. Kép

Yoan
 
 


Kyrandia!
Az első hónapban az elvárt gyarapodás 400 gr., utána a hatodik hónapig 600 gr. havonta. Ha összeadod, kiderül, ez 3400 gr. a hatodik hónapig. Így duplázza meg a születési súlyát az átlagos baba féléves korára. Igaz kezdetben a heti súlymérést ajánlják, de később ez felesleges. Ahogy Yoan is írta lehetséges nagy ingadozás és akkor csak ijesztgetésre jó. Például egy betegség vagy fogzás miatt átmenetileg stagnálhat is a gyarapodás pár napig, majd a következő pár napban behozza a baba a lemaradást.
Többnyire azzal ijesztgetik az anyukákat, hogy keveset gyarapodik a baba, azzal senki, hogy a túl gyors gyarapodásnak is vannak veszélyei. Például a gyors gyarapodást a baba vérképző rendszerének is követni kell, ha ezt nem tudja vérszegénység alakulhat ki.
Tudom ez nyugtat meg a legkevésbé, de az én lánykám a harmadik hónapban 350 gr-ot gyarapodott. (Hirtelen elkezdett 8-9 órákat aludni, kevesebbet szopott, tej apadt.) Majd a következő hónapban visszaállt az átlagosra.

Betti

Betti
KépKép
KépKép
 
 


Kyrandia!
Egy kis olvasnivaló:
http://www.lll.hu/leche/85h.shtml
"Biztos lehet benne, hogy csecsemője elegendő tejet kap, ha:

-Hat-nyolc nedves pelenkája vagy kettő-öt székletürítése van naponta. Idősebb csecsemők esetében a székletürítések száma emelkedhet, de előfordulhat az is, hogy csak három-négy naponként van. A vizeletes pelenkák száma jelzi, hogy elegendő-e a tejmennyiség.
-A súlynövekedése átlagosan 100-120 gramm hetente vagy legalább 450 gramm havonta. A csecsemők átlagos heti gyarapodása 100-120 gramm, mértéke egyénenként változik. Egyik héten többet, másikon kevesebbet híznak, és ez teljesen normális.
-A csecsemője első ellenőrzésekor gondoljon arra, hogy a szülés után az újszülöttek veszítenek a súlyukból. A súlygyarapodást a súlyesés mélypontjától kell számítani, nem pedig a születési súlytól. Néhány csecsemő csak két-három hetes korra nyeri vissza születési súlyát.
-A csecsemő gyakran szopik, minden két-három órában vagy nyolc-tizenkét alkalommal egy 24 órás periódust tekintve. Ez az átlag. Néhány csecsemő ennél kevesebbszer, mások többször szophatnak. A ritkább szoptatás nem probléma addig, amíg a csecsemő megfelelően gyarapszik.
-Egészségesnek látszik, a bőr színe és a bőr rugalmassága jó, hurkás, hossza növekszik, élénk, aktív és az izomtónusa jó."
Ez az 1 kg nekem nagyon soknak tűnik, mint minimumkövetelmény! (Khmmm... tudom fárasztó a humorom, mégis kedvem lenne tájékoztatni a dokit, hogy felnevelni tervezitek a babát, nem felhizlalni...KépKép)
Azt meg, hogy tömjük meg tápszerrel, hogy gyorsabban hízzon, már csak azért is veszélyesnek tartom, mert az ilyesfajta csecsemőkori túletetés eseleg oda vezet, hogy egy életen át szenved a visszatérő túlsúlytól.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Alíz!
Neked külön: amíg közkézen forognak ostoba tanácsok, nincs meg mindenkinek a lehetősége, hogy addig szoptasson, ameddig csak akar.
A fenti tanácsok közül elég sok vezet oda, hogy a baba gyarapodása lelassul, vagy megáll, és ilyenkor nem a szoptatási gyakorlat felülbírálását, hanem tápszer adását, vagy korai hozzátáplálást javasolják. Ez pedig vezethet a tervezettnél korábbi elválasztódáshoz.

A másik: optimális esetben a rendelkezésre álló információk alapján egy családban 3 ember alakítja ki a baba körüli napi rutint.
A csecsemő jelzi a szükségleteit, az anya pedig az apa egyetértésével és támogatásával, reagál rájuk.
Kialakíthatnak olyan gyakorlatot, hogy a baba az első időben szinte folyamatosan szopik, vagy tarthatnak a kezdetektől egy többé-kevésbé fix napirendet. Az a fontos, hogy senki ne kényszerüljön a természetétől nagyon idegen életvitelt folytatni, mert az csúful megbosszulja magát.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Olvastam, mielőtt a támadónőhöz kerültünk, de mostmár a dokinéni is cseszeget, ezért bizonytalanodtam el. A pontos sztori: 1-2. hét összesen 180 gr., 3.hét 250 gr., 4.hét 250 gr., 5.hét 80 gr., 6.hét 200 gr. és itt lett felírva tápszer. A gond az, hogy - és itt van a végletekbők eredő probléma - ha nem lesz meg jövő héten az általuk elvárt súly és én bevallom, hogy nem adtam tápszert, jön a harc az eddig sem túl segítőkész dokinénivel. (Az UH beutalókat úgy adta át, mint a Kossuth-díjat, szerinte a kórházban meg kellett volna csinálniuk)Akinek eszébe sem jutott szoptatási tanácsot adni. Kicsit úgy érzem, minden napom a megfelelésről szól és minden gondolatom az, hogy van-e elég tejem. Ilyenkor jut eszembe, hogy a tápszer kényelmesebb lenne. Nektek ez az egész úgy ment, mintha erre születtetek volna? Csak én érzem úgy, hogy az egész szoptatás nehezebb project, mint a babával való foglalkozás, a háztartás és a család összesen vagy ti is kűzdöttetek?
 


Kyrandia,
ha nem lenne ilyen a dokinőd, akkor nem stresszelnél rajta, és sokkal könnyebb lenne. Az én dokinénim soha nem aggódott, ezért én nyugodtan fogtam fel a dolgokat, a baba hízott, ha nem is sokat, jókedvű volt, megvoltak a pisis pelusok, szóval nem aggódtam. Az a baj, hogy jól bestresszelnek.Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Kyrandia,

Eddig a babád hízott 960 grammot. Most múlt 6 hetes, azaz másfél hónapos. Ez havi átlagban durván 600-650 grammos gyarapodás jelent. Nem értem a dokinénidet, mert ez tankönyvbe illően szép, átlagos hízás.
Kezdetben nálunk sem úgy ment a szoptatás, mintha erre születtem volna. Kép Mint fentebb is írtam már, a lányom közel egy órákat szopott, és egy-egy alkalommal relatíve keveset, (50-110gr között) úgyhogy a napi 10-11-12 szoptatás szépen összejött. Ha ezt összeadod, akkor a nap 24 órájából a napi min. 8-10 óra szopival telt. Mondhatni főállásban szoptattam. Kép Akkoriban úgy éreztem, ezt alig lehet kibírni. Totál ki voltam merülve, semmit, de semmit nem bírtam csinálni mellette. Ha nem jön át az anyukán szinte minden nap segíteni egy kicsit, lehet, hogy én sem bírtam volna. És nekem is volt egy(két-három-négy... Kép ) mélypont, amikor azt mondtam, hogy elegem van, és inkább jöjjön a tápszer. Azt reméltem tőle, hogy este jobban eltelíti majd a gyerek gyomrát, és én talán alhatok egyhuzamban akár 4! órát is... De szerencsémre a gyerek nem volt hajlandó elfogadni a tápszert. Kép Úgyhogy maradtunk a szopinál, és két-három hónap alatt szép lassan javult a helyzet, összerázódtunk.

Yoan
 
 


Kyrandia: nálunk az első 5 hét volt hasonlóan, akkor elköltöztünk egy normálisabb doki és védőnő körzetébe. Nálunk a negatív csúcs hízásban 50g volt egy hét alatt 3-4 hetesen. Utána viszont nem mérettem hetente, csak havonta.
Nem tudsz ritkábban menni hozzájuk? Esetleg hívd fel az István kórházban lévő szoptatási ambulanciát, ott gyerekorvos is meg tud nyugtatni.
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Kyrandia
Nálunk sem ment egyszerűen... nyugi Kép A dokidat meg cseréld le, ha teheted Kép Segítenie kellene, nem ellenetek dolgozni Kép
Nálunk nehezen ment, soha nem hozta a "tankönyvi adatokat"... de pont a doki nyugtatott, hogy vidám, érdeklődő =baj nem lehet. Amúgy meg vannak olyan babák, akik vagy híznak, vagy nőnek, egyszerre a kettőt véletlenül sem (nálam a nagyobbik ilyen volt Kép ) Na meg az sem mindegy, kaki előtt vagy után méred... Ott előttük kell mérned? Mert ha nem, kozmetikázhatod kicsit az eredményeket ;-)
Rebi (az uszító Kép)

Csenge (2001.11.07.), Levente (2004.02.13.), Emese (2006.11.08.), Réka Zselyke (2009.03.11.)
 
 


Én csak nappal vagyok kimerült, este tíztől reggel kb.5-ig alszik, mint akit agyoncsaptak.
Akkor sem fizikailag, nem zavar, ha sokáig szopizik, csak nagyon ráérek gondolkodni közben.
Rebi: a védőnő méri le, de nem mindíg hiszem el amit mond. (a múltkor kettőt lapozott és megdícsért, hogy 550-et hízott...)
Most veszem csak észre, hogy az én kis problémám miatt felfüggesztődött az a vita, ami miatt klaviatúrát ragadtam, bocsi!
A válaszokat viszont köszönöm!
 


Kyrandia
6 hetes, és még hetente nézik?
Ha meg ennyire nem megbízható (esetleg nem is a ti adataitokhoz viszonyít).. akkor tényleg ne foglalkozz vele... De ha továbbra is csak stresszelnek (de szép szó Kép), akkor a helyedben komolyan elgondolkodnék a doki leváltásán.. védőnő elvileg nem lecserélhető, de le lehet róla mondani...
Rebi

Csenge (2001.11.07.), Levente (2004.02.13.), Emese (2006.11.08.), Réka Zselyke (2009.03.11.)
 
 


Még egy ilyen stresszes hét és lemondok, cserélek (Remélem menni fog.A felnőtt háziorvost nem tudtam lecserélni, mert rendelőben ő volt az atyaúristen és senki nem merte átvenni a betegeit...)Még jó, hogy tegnap hagytam lebeszélni magam a mérleg bérlésről, akkor aztán minden etetéskor számolgattam volna, nem csak hetente.
 


Kyranda!

Ki beszélt le?
Hála neki. Az én gyerekemet fél éves koráig cirka 3 havonta, utána még ritkábban mérettem. Nem volt rá szükség. Ránéztem a gyerekre és a pelenkáira és megállapítottam, hogy a gyerek nem túl húsos, viszont kicsattanóan jókedvű és öntörvényű, a pelenkáinak száma és átlagos szaga pont jó volt. Még ha a bátyja meg is jegyezte, hogy a Prücs már megint büdös KépKépKép
A ded egyébként hosszú kitartó küzdelemmel az 50-es percentilből a 10-esbe küzdötte le magát, ami a súlyát illeti. Hossza viszont 75-re nőtt. Szóval sovány lett és magas. De semmi baja.
A védőnőnk máshol van, mint a dokink, így az orvosi rendelőben ritkán mérték, cirka félévente. A dokinő megbízik benne, hogy jól csinálom, amit teszek. Hihetetlenül sokat számít. Ne járj oda olyan gyakran! Ez megoldás lehet. Nyugodtan használhatsz mindenféle kifogást. Effektíve semmi köze a gyerekedhez...
Beteg? NEM. Hát akkor?

Kitartás!
Snoopy
az uszító 2

KépKép
 
 


Snoopy!

A férjem. Először lustaságból (neki kellett volna elmenni érte), aztán ösztönből. Jövő héten még leviszem mázsálni, hogy lássam a dokinő hozzáállását, aztán döntök a cseréről. Na, megyek, mert a Kicsilány ébredezik, szeretem nézni, ahogy magához tér.

Kyrandia
az uszított
 


a téma címétől konkrétan kicsit off, de...
Kyrandia! Nálunk a "gyerekdoki" első vizitkor 5naposan írt fel tápszert. Váltottunk orvost azóta. Bölcs döntés volt, bár a mostanihoz messzebbre kell menni. A mostani doktornénink a gyerek érdekeit nézi. Mi megyünk hozzá, nem ő "rendel be". Megnézi a kicsit, megérdeklődi, hogy a család hogy gondol ezt-azt és segít, ha kérdésünk van. És tájékozódik folyamatosan. Ha valamiben mi vagyunk tájékozottak, ő kérdez. Szoptatási tanácsadásról kérdezett pl., milyen trükkök váltak be, - nálunk sokat segített a szaksegítség, - és utána a dokinéni sóhajtott, hogy kár, hogy nincs egy kéznél itt a rendelőben.
Ja, a támadónő mindig mázsálta volna, én voltam olyan hülye, hogy hazavittem a mérleget, de aztán agymostam magam és lemondtam a szolgálatairól a mérlegével együtt. :P
 
 


Kyrandia
az én fiaim is vékonyak és tényleg vanak babák akik hol hiznak hol nönek a fiaim min 2 ilyen és ne aggodj anyit árt az egéségednek fiadnak szerintem ha hizást nézem nincsen baja szépen hizik az otthoni mérlegesél meg felesleges akor kezdj aggodni ha 1-2 hónapig nem hizik különben nem érdemes .

csics
 
 


Sziasztok,
Én még nem szültem meg negyedik gyermekem. De lassan csatlakoznék hozzátok, ha lehet. Bár már egyszer próbálkoztam vele, választ nem kaptam. Remélem, csak mert korán kérdeztem. Megjegyzem nem szeretem a vérre menő vitákat, s ahogy nézegetem, itt néha az van. Amivel csak az a gond, hogy amíg vki., mint pl. én is mindent megtettem, s fogok megtenni, mégse megy egy idő után a szopi, jobban bestresszel, hogy nem jó anyuka, mert nem tud szoptatni, ill. hülye az egészhez----még kevesebb lesz a teje, s álmatlan éjszakákon át csak magát okolja.
Na szóval, nálam mindhárom gyereknél szülés után annyi tej folyt, hogy Kleopátrának is sok lett volna a fürdéshez.
Nem tartottam a három óránkénti 15-20 percet, volt, hogy félnapokat cicin csüngtek.
Aztán szülés után már hat héttel jött az első mensi. És szinte egyik napról a másikra üres cici. A harmadik gyerkőcnél medela SNS-sel ment még a hozzátápi kb. 2 hónapig, aztán már semmi.
Szóval, most, hogy hamarosan szülök, dec. 23, ill. bármikor, görcsök, 1111 méhszáj, légyszi segítsetek, hogy az első kétségbeesésem előtt már tudjam, mit tegyek, mindem vágyam, hogy addig szopiztassak, amíg lehet.
Csak már most stresszelek a mensi miatt. Dokit is kérdeztem, nincs-e olyan hormonkészítmény, vagy vmi. amivel lehetne a mensit szüneteltetni. Hát nincs, olyan van, amivel a tejelválasztást lehet csökkenteni, de olyan nincs, amivel növelni. Miért???
Na szóval mit tegyek, ha jön a mensi.
Köszi,
Zsuzsa
 


Zsuzsa: inkább a szoptatás topicban kérdezd meg, szerintem. Vagy itt: http://www.nlc.hu/index.php?id=192&page=1&orderby=0&func=kf&szakerto_id=326621
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Zsuzsa,
tavaly volt egy, a tiedéhez hasonló történet itt a Babanet címlapján (az a nő elég indulatosan írta le). Én nem értek hozzá, tényleg meg kellene kérdezni Ibolyt, Pelét vagy bármelyik másik szoptatási tanácsadót, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Nekem csak egy halvány ötletem van, van egy anyatejnövelésre használatos homeopátiás szer, talán segíthet, illetve talán (ezt nem tudom) léteznek olyan gyógynövények, amelyek ebbe az irányba képesek beleavatkozni a hormonháztartásba (az ellenkező irányba vannak, azt tudom, mert pl. a zsályát nagyon nem javasolják terhes vagy szoptatós mamáknak, mert erősen ciklusrendező hatású és termékenységnövelőként is tartják számon). Ha gondolod, érdemes lehet profi gyógynövényes könyvekben utánanézni. Ja és a szopis teák - amik ugye vannak készen, de nekem spec. jobb volt, amit magam kevertem egy védőnős recept alapján - szintén növényi cuccok, és serkentik a tejtermelést (talán van olyan ezek között is, ami képes beavatkozni a mensibe is). Most hogy ezt leírtam, eszembe jutott az is, hogy egyik barátném magzatvédő vitamint szedett végig a terhessége alatt, és utána is, egészen a legutóbbi időkig. A nyolcadiik héten megjött neki, bár ez nála nem zavart bele a tejtermelésbe. Most, hogy már nagyobbacska a babája, és jóval kevesebbet szopizik, mint korábban, abbahagyta a vitaminszedést, és azóta megint nem jött meg neki. Hátha ezt is tudod használni vmire. Esetleg én még felkeresnék egy jó homeopatát is, talán még van idő kisakkozni, hogy a te szervezetedre mi hathat ilyen irányba.
Bocs, hogy más nem jut eszembe, ennyit tudtam kitalálni.

Kyrandia,
itten nincs más: elviszed a babát máshová, olyan dokihoz, akiben megbízol, keresel egy védőnő vagy hasonló ismerőst, akiben szintén megbízol (engem ez segített át a kezdeti nehézségeken), aztán annak alapján megnőtt önbizalommal vagy a sarkadra állsz, vagy pedig váltasz. És még egy apróság: ha orvost váltasz, érdemes teljesen másik rendelőbe menni, és persze előre informálódni a környezetedben. Nagyon együttérzek veled, engem is folyvást stresszeltek eleinte, kölkecem ráadásul nem is egy hízós fajta (pici és vékony, termetét tekintve vsz. apjára üt, ő pont így nézett ki gyerekkorában). Amúgy csak csendesen jegyzem meg, hogy az általam eddig olvasottak és tapasztaltak alapján az újdonsült anyák legkevesebb 80%-ának nem megy úgy a szoptatás, mintha arra született volna (és még lehet, hogy alulbecsültem) Kép

A fenti utolsó mondathoz kapcsolódó, kicsit off megjegyzésem: fura, de ha az ember _bármilyen_, szoptatással kapcsolatos megjegyzést tesz egy adott környezeten kívül, _azon nyomban_ azt feltételezik róla, hogy úgy működik, mint a villanykapcsoló (sic), semmiféle szoptatási problémája soha nem volt, dől belőle a tej, azonkívül szemérmetlenül szoptatja az elsőszülött négyévest a pláza közepén (jelentkezzen, akire ráillik a leírás Kép ) Bocs, de ez nagyon kikívánkozott Kép

Üdv
Kriszi
 
 


Köszi a segítségeket. Azt hiszem felveszem a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval.
Puszi,
Zsuzsa
 


Kriszi,

már lenyugodtam, rájöttem, hogy nem feszíthet keresztre a támadónő, ha a keddi mérésre nem a szerinte megfelelő súlyt érte el a kiscsaj. Ha ébren van nézelődik, mosolyog, gagyarászik, átalussza az éjszakát: nem olyan, mintha éheztetve lenne. Védőnőhöz nem kötelező járni, le lehet mondani a ˝szolgálatairól˝, majd ide járok informálódni. A megjegyzésed szerintem nemhogy off, hanem az egyik kulcsmondata az ezzel kapcsolatos stresszelésnek, én is voltam ´adott környezeten kívüli´...
 


Zsuzsa, csak még egy ötlet: barátném akupunktúrára ment, és bevált. (Mellgyulladásra is.)

GyeZsu, aki szintén pofátlanul szoptat Kép (és szerintem nem sokaknak tűnik fel, mert nem látszik semmi "olyan" Kép)
 
 


Sziasztok!

Eltelt a bűvös 2 hét: Kicsilány 520 gr-ot szedett fel, támadónő elégedett (próbált szépíteni, hogy ő úgy gondolta, hogy akkor adjak minden szopi után 30 tápszert, ha úgy érzem, nem evett eleget) Régebbi topicban írta valaki, hogy 2-3 csepp édeskömény olaj segít a tejképződésben, 5 napja szedem, reggel szopi után 90-et fejtem le. Szóval minden rendben, de azért persze benézek hozzátok, mi van veletek.
 


Kyrandia,
ez nagyszerű hír!Kép Örülök, hogy ilyen szépen gyarapszik a kishölgy!Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Kyrandia: gratulálok nektek Kép
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Kyrandia! Gratulálok! Nagyon ügyesek vagytok!KépKép

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Drágák vagytok, köszönjük!
A nehezén ti segítettetek átjutni.
 


Szia Kyrandia!

Minden elismerésem! Gondolom, nagy kő esett le a szívedről. Kép Ezek szerint elmondtad a támadónőnek a szoptatással kapcsolatos nézeteidet, hogyha védekezni kényszerült. (Azt most hagyjuk, hogy mivel...) Ezek után már csak azt nem értem, miért fejsz? Kép

GyeZsu
 
 


Szia GyeZsu!

Mert hajnalban kevesebbtől jóllakik, mint napközben, így viszont nagyon feszül (fáj) a cicim. Az esti utolsó etetésnél viszont jól jön a tartalék, nem vész kárba.
Jövő héten oltás, aztán remélem sokáig nem kell a közelébe sem menni, azt hiszem látta rajtam, hogy ezért örültem a jövő heti ´randinkanak´.
 


Nos. Holnap lesz 7 hónapos a fiam. 10,1 kg, 74 cm, makkegészséges, eltekintve egy kis fogzás miatti náthától. Napi 4-5-ször szopizik, egyszer kap főzeléket/gyümölcsöt. Most már le merem írni, hogy az anyatejes táplálása sikeres volt (mit össze paráztam rajta...). Leírnám, hogy milyen tanácsokat kaptam, amiket végül nem fogadtam meg:

1./ 3 óránként, 1 mellből, max. 20 percig etetni (kórházi csecsemősök + anyukám)
- Megpróbáltam, az eredmény egy éhségtől kiabáló baba, apadó tej.

2./ Éjszaka ne etessem, mert nagy baba (3,9), és a 3,5 kiló felettieknek nem kell éjjel enni. Adjak neki teát, úgyis meleg van. (Hazajövetelkor kilátogató védőnő)
- Ezt úgy ahogy van, hülyeségnek tartottam, meg sem próbáltam.

3./ Az az 50 ml, amennyit a kórházban szopizott, kevés, a maradékot le kell fejni, és odaadni neki üvegből. (Szintén a védőnő)
- Itthon nem volt mérleg, nem tudom, mennyiket evett egyszerre, és akkor még fejni sem tudtam, tehát ez a projekt itt meg is bukott.

4./ Ne etessem két mellből (gyerekorvos + anyukám)
- Muszáj volt. Így volt neki elég, erre álltunk be. Kész.

5./ Ne legyen 15 percnél tovább cicin (anyukám szerint).
- Tény, hogy volt sebes a mellem, tény, hogy az egyik a mai napig érzékenyebb, de ha arra van szüksége, hogy még csak úgy "cicizhessen" egy kicsit??

6./ Ez a legutóbbi, múlt heti: még véletlenül se etessem meg éjjel, mert így is túl nagy (ezt is anyukám mondta).
- Nagyon ritkán fordul elő, hogy éjjel enni kér a gyerek, a fél négy pedig már hajnal, nemigaz?? :-)))

Kép
Kép
 
 


Südve,
kicsit off, de azért leírom: nekem is eléggé sebes volt a cicim, de befújtam szoptatás után Oxycorttal és 2-3 nap alatt meggyógyult.
on
Azt én is megkaptam, hogy túl sokat szoptatom a gyereket. Nem értem mi ezzel a baj. Az anyatej úgyis lebomlik és átfut rajta pillanatok alatt, nem attól dundi a baba, hanem alapból ilyen.
 
 


Sylvike, köszi az ötletet, de nagyon remélem, hogy nem lesz már szükség ilyesmire. Bár, kibújtak az első - alsó fogak, szám szerint kettő, ezek többnyire nem okoznak még gondot, nem várom viszont a felsőket...

Kép
Kép
 
 


sziasztok!

3 és fél hónapos babám van. Eddig csak szopizott+ néha egy kis teát, de mostanában mindenki azzal jön, hogy adjak neki mást is. (alma, répa stb.) De én nem akarok. Szereti a tejcsit, van hogy még a tea sem kell neki, mert tejcsire vágyik.
Mi a véleményetek? Adjak neki mást is?

Titimke
 
 


Titimke,
biztosan itt a Bneten is lesz, aki mást mond, de jelenleg nem csupán a WHO, de a magyar gyermekorvos-társadalom hivatalos álláspontja is az (a naprakész, felvilágosult gyermekorvosok, védőnők nem is mondanak mást), hogy hat hónapos korig a babának nincs szüksége másra, mint anyatejre, illetve annak hiányában tápszerre. Anyatejes táplálás esetén még kiegészítő folyadékra sem igen (a babád ezt szépen jelzi is, amikor nem kéri a teát Kép ). Egy ekkora babának, mint a tied, még nem érett az emésztőrendszere arra, hogy másféle kaját is feldolgozzon, akkor meg minek (a tápszer azért kivétel, mert ugye azzal igyekeznek minél jobban utánozni az anyatejet). Hadd szopizzon, pláne ha szereti, arról nem szólva, hogy te is ráérsz még gyümit-főzeléket pancsolni neki Kép Mire igazán eljön az ideje annak, hogy mást is egyen, addigra már nagyon hamar lesznek friss idénygyümölcsök, zöldségek, szóval dúskálhattok a más kajában jóval olcsóbban és egészségesebben, no meg változatosabban, mint most.
Boldog és háborítatlan szopizást kívánok nektek még pár hónapig Kép
Üdv
Kriszi
 
 


Titimke!

Ha nem akarsz adni neki, akkor ne adjál! Az első gyereknél nekem is mondta mindenki, főleg anyukám, de én közöltem vele, hogy 6 hónapig csak cici van. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Megmondtam neki, hogy a védőnő is csak annyit mondott, hogy már "kaphat", de ő is egyetértett a 6 hónapig csak szoptatással.
Ha a rokonság piszkál, hivatkozz a védőnőre, ha a védőnő akkor gyerekorvosra, vagy a szakirodalomra. A te gyereked, te vagy a felelős érte. Ha valami baja lesz, senki nem áll melléd, hogy "igen, én javasoltam neki", hanem mindeki téged okol majd.

Betty
 
 


Sziasztok!
Köszi a hozzászólásokat. Nem is adok neki semmi mást, csak tejcsit. Egyébként épp Anyukám volt kiakadva a minap, amikor vigyázott rá, hogy visszautasítota a teát. Azt mondta, hogy még ilyet nem látott!

Kriszi
Hogy van a pocaklakód?

Titimke
 
 


Hahó,
Titimke,
az én anyám olyat nem látott, hogy dől a ciciből a tej, és a baba nagy ívben tesz rá, mert jóformán levegővel él... na hát nálam látott Kép
Köszi, pocaklakó szép dinnyeforma, legalábbis kívülről nézve Kép A harminckettedik hetet töltöm éppen. Cicó közölte, hogy ő is fog majd szopizni...kíváncsi vagyok...

Üdv
Kriszi
 
 


Helló! Látom, hogy régi topik, és sok év után titeket talán már nem is érdekel, de aki mostanság keres, megtalálja, amiket írtatok. EZÉRT álljon itt egy pontos leírás a mi doktornéninkről, akit lehúztatok, Dr. Sigmond Anikóról: FANTASZTIKUS és TÁMOGATJA az igény szerinti szoptatást. Igen, felírja a Bebát, hogy ha kell, legyen. Igen, ha a gyerek jól eszik és gyarapodik, azt tanácsolja, hagyd aludni éjjel. DE nem kötelez és nem ajánlja a tápszerhasználatot. Kizárólag a "ha baj van" esetre írja fel. Amikor a tejemmel gondok lettek a kórház szerint, és egyébként sem hízott jól a baba, akkor a következőt tanácsolta: "Ölelje magához, amikor csak kéri a kislány, és ha azt is kéri, hát szopizzon is! Akármilyen gyakran! Ez már a régi időkben is bevállt. Ha meg nem rendeződik az evés, majd beszélünk újra." Sajnos nem rendeződött, most épp nem hízik egyáltalán a gyerek, aki teljesen tápszeres lett, pedig hónapokig melóztunk a doktorővel ez ellen, csak épp most a rendes ételt nem kéri (értsd: kanalas). Egy másik kórházban közölték, hogy éjjel ne etessem, blablabla, mert már öreg hozzá (1 év). Doktornő pedig közölte, hogy "ez a gyerek nem eszik szívesen, nemm gyarapszik. Ha kér éjjel enni, hát egyen, ne éheztessük." Tehát aki nem csak addig jut, hogy megkapja a receptet meg egy tanácsot, hanem tényleg beszél is vele, rá fog jönni, hogy a doktornő teljesen a gyerek igényeit veszi figyelembe. Igen, a teát szokta mondani. De te adod vagy sem.
Nem mellesleg gyermekek egészségügyi kezelésében kiváló, körültekintő, alapos, nagyon nagy tudású és tapasztalatú orvos. Mi annak idején másik orvosról váltottunk rá, és a mai napig kizárólag ajánlani tudom. Szoptatás terén is. Minden jót! Etelka
fokazsir
Bp. 15. ker.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

cron