Sziasztok!
Csak egy gyors beugrás.
Üdv mindenkinek, először is.
Én főzni szoktam Borinak, kicsit tartok ezektől az üveges bébitápoktól. Az az igazság, hogy nem nagyon bízom abban, hogy tényleg betartanák az összes előírást, amit be kéne. De amúgy is elég rosszízűek, nem? Igaz, mi is azt adtunk Borinak, amíg nyaraltunk, mert nem tudtam máshogy megoldani a főzést, de aztán be is fejeztük.
Most is ez a mizéria a rákkeltő anyaggal...! Hallottátok? Szóval én nem bízom.
Múltkor is eléggé megjártam. Maradt egyetlen üveg bébiétel az utazásról. Lejárat még messze, úgyhogy nem dobtam ki, hátha jól jön egyszer. És lőn. Egyik délelőtt a Dévény Alapítványhoz kellett vágtatnunk, és nem volt időm tízórait csinálni. Na, gondoltam, itt az alkalom, legalább elfogy a bébitáp, nem foglalja a helyet és nem kell fejben tartanom, hogy "jaj, csak le ne járjon".
Valami banános-túrós csoda volt.
Nem is vittem mást, csak egy kis babapiskótát.
A helyszínen kibontottam az üveget, volt rendes kattanás, ahogy az meg van írva a nagy könyvben, szóval elvileg semmi baja a kajának. Megszagoltam, meg is kóstoltam, ami nem volt valami biztató, de hát ezek a bébitápok elég vacakok amúgy is, úgyhogy nem fogtam gyanút. Aztán amikor már a 4. kanállal tömtem Boriba, valami fehéres trutyi keveredett elő az üveg mélyéről, alighanem megsavanyodott túró. Azt hittem elhányom magam és egyfolytában azon paráztam, hogy nehogy gyomorrontást kapjon szegény a hülye anyja miatt.
Úgyhogy én befejeztem a bébitápolást.
Tavaly tettem el sokféle gyümit a mélyhűtőbe, sajnos ahhoz nem volt eszem, hogy zöldséget is tegyek, így aztán most a mirelitre szorulunk. Na, majd jövőre. Teszek el tököt, brokkolit, répát, borsót, kelbimbót... Asszem, vehetünk egy új hűtőt
Ami a házi joghurtot illeti, most hallottam egy tök jót (persze lehet, hogy már kitárgyaltátok, nem volt időm visszaolvasni).
Van joghurtkészítő gép. Megveszed a tejet (lehetőleg igazit, valami tehenes embertől vagy a piacról), felforralod, beoltod (pl. egy doboz Danone Activiával, csak össze kell keverni), és beletöltöd a géphez kapott kis üvegcsékbe. A gép aztán olyan 37 fokon erjesztgeti (vagy mit csinál) és kb. 10 óra múlva kész is a finom joghurt.
Lehet gyümölccsel ízesíteni, úgy még jobb és garantáltan nincs benne plusz cukor, egyéb adalék.
Én pl. a szüleim által eltett eperdzsemmel ízesítettem, amibe ők nem tesznek semmi tartósítót, még cukrot sem. Na persze lehet, hogy az eperben van valami permetszer, bár asszem ez egy ismerős bioepréből készült.
Szóval tök jó. Szerintem.
Először kölcsöngéppel dolgoztam, mert nehogy már megvegyem, aztán kiderül, hogy nem is szeressük, de szerintem nagyon finom, úgyhogy vettem is egy ilyet. Az Auchanban lehet pl. kapni, 3600 Ft volt és 6 üvegcse van hozzá. 1 kg joghurt előállítására alkalmas. Szerintem az elegendő. Pláne ha igazi tejből készül, mert az azért elég zsíros.
Ja, és kb. 1 hétig áll el a joghurt.
Még azon tűnődöm, hogy esetleg érdemes lenne pótüvegcséket venni hozzá. Már csak azért is, hogy ha esetleg eltörik 1-2, ami nálunk azért előfordul...
Most gyűjtöm a bátorságot, hogy Borit megkínáljam vele. Eddig ugyanis nem evett joghurtot, csak egyszer, de csupa ekzema lett utána. Azóta persze eltelt néhány hónap és már sok mindent eszik. Pl. sajtot, vajat. És állítólag az, ami a tejben elfogyasztva allergiát vált ki, a joghurtban már nem található meg ugyanolyan állapotában, de én ebben nem vagyok biztos.
És most olllyan szép a bőre! Most rontstam el??
És olyan jó érzés, hogy IGAZI joghurtot eszünk!
Na jó, megyek lefeküdni.
Képzeljétek, tegnap voltam máj uh-n és szerencsére nem nőtt semmit a DOLOG, a szerkezete sem változott. Reménykedünk.
Közben viszont folyton keményedik a pocakom és az utóbbi időben fájásaim is vannak. Tegnap éjjel már attól rettegtem, hogy megszülök. Tipródtam, hogy felébresszem-e a férjemet vagy sem. Mert, ugye, kínlódni egyedül is remekül tud az ember, ehhez minek asszisztáljon szegény. Ha viszont be kell menni a kórházba...
De aztán szépen lassan elmúltak a görcsök.
Viszont a külső méhszáj nyitva. Bár azt mondják, ezen még nem kell parázni, mert zárófunkciója a belső méhszájnak van. De azért én elégedettebb lennék holmi c3000-rel (vagy hogy is mondják/írják?).
Aggaszt a dolog, mert Borit muszáj emelgetnem, bár a takarítást már másra hagyom. Nagy gáz lenne, ha be kéne feküdnöm. És még olyan sok van hátra!!!
Jó hétvégét nektek.
(Haha! Még hogy "gyors beugrás"! Bocs!)
Mackooo