Új privát üzeneted érkezett!

Kerestem, de nem találtam ezzel kapcsolatos topikot.
Szóval. Őszre tervezzük a 2 csemete keresztelőjét. Mivel én magam még sosem voltam ilyenen (igen, igen, Jamina egy kis pogány Kép), szeretném, ha megírnátok, hogyan is zajlik konkrétan az ilyesmi, mire figyeljek oda, egyéb gyakorlati jótanácsok. Ja, és hogy a keresztszülőknek meg kell lenni keresztelkedve ugye? És az nem baj, ha csak apácska hívő, én nem?
Segítsetek, lánykák!

hitetlen és tudatlan Jamina
 
 


Jamina

Egyebkent van valahol ilyen Kép Ez az ami aranylag sok infot tartalmaz :
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/725.html?
Ezenkivul volt meg masik is de azokba erdemi info nincs.
Fontos kerdes egyebkent, hogy milyen vallasura keresztelitek. Attol is fugg mi a feltetel.
Napocska
 


Köszi, Napocska Kép
(Tök furcsa színe van annak az archív oldalnak...)
Na, én még azt sem tudtam, hogy a keresztelőre ajándékot szoktak kapni a gyerekek Kép
Katolikus a férjem családja, így a csemeték is azok lesznek.
Jamina
 
 

 
 

Jamina!
Azt hiszem, hogy a legtöbb a helyi egyházközösségen, és a lelkészen múlik. Nálunk a szülőknek kell előtte "edzésre" járni, csak így keresztelik meg a gyermeket. Mondjuk, fiamat nem is tudtam volna megkereszteltetni, mert nem volt templomi esküvőnk(sem).
Terézvárosban azt sem kötötték ki(itt keresztelték a kölyköt), hogy a leendő keresztszülők meg vannak-e keresztelve, de valahol ezt is figyelembe veszik.
NógrádbanKép az is szokás, hogy a keresztelő után akkora ebédet ad a család, amire még a tiszteletes is hivatalos, ami felér egy kisebb fajta esküvői ebéddel.
Ajándék--no, igen... Láncocska, karkötő, medálok, pénz(brrr), tehát itt is elszállt már abba a bizonyos "nemszeretemdekell" irányba. Engem ez nagyon taszít.

Talán az lenne a legjobb, hogy abban a templomban, ahol tervezitek a keresztelőt, megkérdeznéd, mert a mi esetünk a legjobb példa arra, hogy egy valláson belül is van eltérés. Egy dolog egyezett a fenti három templom esetében, hogy vasárnap van a keresztelő, a nagymise után. De lehet, hogy ez is változó, nem tudom...
És még valami: kisközösségen belül is érdemes megtudakolni a helyi szokásokat. Bp.-n általában már nem annyira, de vidéken mai napig mindenkit meg szoktak hívni, azokat is, akik nem tartoznak a szűken vett családhoz, ha ez a meghívás elmarad, akkor jön a "vérig vagyok sértve" tekintet.
Persze mindez az én tapasztalatom.

Csi
 
 


Szia Jamina!

Gyermekeink keresztelője most szombaton lesz. Tudni én sem tudok még sokat, majd mesélek!

Snoopy
snoopy
 


Jamina
bocsanat az a regi oldal volt Kép
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/725.html? kereso azt dobta ki nekem. Mondjuk tartalmilag ugyan az mint a mostani link.

Napocska
 


Snoopy,
várom a beszámolót! főleg hogy egyszerre Ti is 2 rosszcsontot kereszteltek Kép
JAmina
 
 


Jamina:
Mi reformátusok vagyunk és a református lelkésznő megkeresztelte Bogit függetlenül attól, hogy nem vagyunk összeházasodva a gyermekem apjával. A református lelkészek valahogy rugalmasabbak nem olyan földhöz (menyyhezKép) ragadottak, mint a katolikusok. De ezt papja válogatja, gondolom én. Igen a keresztszülő meg kell, hogy legyen keresztelve. Ez "törvény", viszont nem baj ha más vallású. Pl uncsitesóm is református és a gyerekük keresztanyja katolikus, de a református lelkésznő megkeresztelte még így is, szó nélkül.

Nekünk "felkészítőre" se kellett járni, se a tesómnak (ő a lányom keresztanyja) se nekem. Csak a kezünkbe nyomott egy füzetet, hogy olvassuk el. Megigértette velünk, hogy elolvassuk és ennyi! Egyébként elolvastam, volt vagy 40 oldal.

Az nem baj, ha nem vagy hívű, csak ne hangoztasd Kép Tűrj, gondolj arra, hogy gyorsan túl leszel rajta....én is utálom az ilyen ceremóniákat. Egyenesen megőrülnék, ha templomba kellene férjhez mennem. Meg bárhol máshol is megőrülnék.....KépKép

Ajándék: Naná, majd mákos....manapság már minden alkalomra illik meghívni a pereputtyot és majd hozzák az ajándékokat! Nyaklánc, karlánc, medál a gyerek horoszkópjával nevével, monogramjával...stb Nálunk a pénz nem divat, de még divatba jöhet, miért nem jutott előbb eszembe??? KépKép
Viszont az egyháznak is fizetnetek kell azt se felejtsétek el, méghozzá nem is keveset! Kb annyi, mint egy házasságkötés.... Kell fizetni azt az éves díjat, ha az nincs befizetve akkor visszamenőleg be kell fizetnetek januárig és ezen felül még egy rakás pénz!

Nálunk a falunkban volt egy eset, hogy a pap (katolikus) nem volt hajlandó eltemetni egy hívőjét, mert nem fizette ki az éves díjat(szegény volt!) Tudod az egyházban is pénz beszél....Kép Sajna!!!!!

És ne feledd a perselyt! Oda is illenék dobni és nem csörgőset!!! És az még látványos is!

Ja! És a keresztszülő is jó ha számít arra, hogy a papnak pénz dukál!! Nem csak Ti szülők!! És az ebédre is illik meghívni a lelkipásztort!

Na nekem most, hogy így összegeztem elment a keresztelőtől a kedvem! Még jó, hogy már túl vagyok rajta! Kép

Majd írd meg milyen volt!!!
Üdv Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Jajj, Enikő,
egész megijesztesz! Ennyi hercehurca egy olyan dolog miatt, ami nekem egyáltalán semmit sem jelent Kép
És ráadásul ezekre a kiadásokra sem számítottam... Egyházadót tutira nem fizet a férjem családja sem, mennyi lehet az sacc/kb, amit most lehúznak rólam?
Na, jövő héten megbeszélem anyóspajtással, hogy kezdjük el (aztán majd meglátjuk Kép)
Jamina
 
 


Jamina!

Ne parázz! Kép
Mi templomban esküdtünk, a szüleim falujában. (Valóban, ott van egyházadó, miegyéb, OTT tényleg fontos, hogy rendezve legyen. Nagyon katolikus falu!) A férjemmel ugye Db-ben telepedtünk le, ahol semmilyen kötődésünk nincs az egyházhoz. Mégis itt kereszteltettük Vilit. Semmit nem kellett fizetnünk, nem néztek egyházadót stb. Persze anyukám csak dobott a perselybe valamit, de az inkább az Ő lelkiismeretének megnyugtatása volt, mint kényszer... A húgom a keresztanyu, keresztapu (fiatal korára tekintettel) még nincs. Csak a szüleim plébánosától kértek egy igazolást, hogy vállalhat keresztszülőséget. (Meg van keresztelve, stb.)
Maga a ceremónia valóban a nagymise után történt, nem tartott tovább 20 percnél. Utána volt egy szűk körű ebéd (szüleim, anyósomék, a keresztanyu és mi) és kész. (Tulajdonképpen ennyien szülinapra is összejövünk. Kép) Ajándékok: nálunk nem viszik túlzásba, pénz nem divat. Sokkal jobban szeretem, ha inkább megkérdezik, mit szeretnénk. A szüleim például a keresztelőruhát vették, ami olyan volt, hogy nem csak egyszeri alkalomra vehette fel. (Fehér ingecske, stb.)

Elsőre ennyi. Ami nekem így lejön, az az, hogy nagyon nem mindegy, hol van az ember. Egy totál katolikus faluban sokkal jobban ragaszkodnak dolgokhoz, mint a "kálvinista Rómában", ahol örülnek minden róm. katolikusnak. Kép Mindenképpen fel kell hívni a templomot és megkérdezni a papot, hogy milyen szokások vannak OTT.
Ja, és a nevek. Az, hogy ilyenkor adnak egy nevet, (ha nem találnak megfelelő szentet) az semmit nem jelent. A későbbiekben ez sehol sem fog megjelenni.

Üdv: Juca

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Juca,
köszi! Kép
Tényleg, a név: nem hiszem, hogy Szent Szófia lenne a magyar egyház szentjei között, de Zsófia talán igen. György Ádámmal szvsz nem lesz gond Kép Nem tudom, mennyire katolikus ez a falu, nagyrészt sváb leszármazottakból áll, ha ez jelent valamit ebből a szempontból.
Keresztszülők tekintetében még nem döntöttünk, 2 gyereknek 2x2 keresztszülőt gondoltunk, elég nagy a rokonság...

Jamina
 
 


Sziasztok!

Túl vagyunk rajta! Nálunk egy fillér nem sok, annyi sem vándorolt az egyházhoz. Annyit kértek, hogy aki keresztszülő lesz, az legyen megkeresztelve. Az is lehetett volna, hogy a 2 gyereknek csak egyetlen keresztszülője van a 4 helyett. A papot eddig nem soxor láttam, Kedvesem most először (neki keresztlevele sincs), ígyhát a szendvicsezére sem lett meghívva. Nagyon kedves volt, még a vizet is megmelegítette. Levi majdnem végigordította a ceremóniát, amikor nem üvöltött, akkor én sétálgattam körben vele a templomban. Zsombi nem sírt, viszont minden gyertyát el akart fújni és a beszéd felénél keresztanyjától és tőlem átpártolt a nagypapához és az autókulcsához, de hajlandó volt visszajönni, ha hívtuk.A szövegre ennek megfelelően nem nagyon tudtam figyelni, de védőszentről nem hallottam egy mondatot sem. Valószínű, hogy az ősi magyar nevekhet nincs valódi védőszent, de jó lett volna, ha valaki külön vigyáz erre a két lókötőre onnan fentről! Kép
Zsombi szerencsére csak apróságokat kapott, imakönyv, evangélium, kereszt (fából, fémből); Levente fel tudna mutatni egy valószínűleg sose használatba kerülő aranyláncot, ha legalább fogni tudna...(ezt aztán megaszontam)

Egyéb kérdés?

Snoopy
snoopy
 


Snoopy!
Jó tippet adtálKép
Ha eztán megkérdik, mit "szeretne" a gyerek, a keresztelőjére, akkor mondhatom, imakönyvet, Bibliát, keresztetKép.
Ezek azok a dolgok, amiket nem nagyon vennék meg, viszont jó ha van otthonKép Kép Kép
De jó!
Előttünk is van egy keresztelő...
Csi
 
 


Sziasztok!

Jamina!

Nálunk is lesz keresztelő, immár a harmadik Kép .
Tényleg legjobb a helyi pappal megbeszélni, hogy mi hogyan legyen, bár elvileg vannak szabályok (pl. keresztszülő megkeresztelt legyen, stb).

Amire én sem számítottam (bár gyerekoromtól katolikus vagyok) : a második keresztelőn a pap a vízzel való leöntéskor azt mondta: "Most mondja neki azt, amit fürdetésnél szokott!" Levegőt is alig kaptam, mert én a "Kis kacsa fürdik"-et énekelgettem esténként neki.
Itt??? Most? Biztos, hogy ezt akarja??? -futott át rajtam. Látva bénázásomat ő maga kezdte mondani: pancsi-pancsi!

Szóval megdöbbentett. Utólag úgy magyaráztam a dolgot, hogy az eset egy pesti jezsuita templomban történt, ami azt jelenti, hogy az egyház legújabb felfogásával találkozhattam. Vagyis gondolom nem akarják, hogy az első élmény negatív bevésődés legyen a templomban, úgy mint eddig: hideg vizet rá, hadd ordítson!

Sajnos mire az Egyházon belül az új gondolatok meggyökeresednek, évszázadok telhetnek el. Ez már csak ilyen.

Nevek: mi úgy egyeztünk ki, hogy régi magyar nevük is legyen, és ha annak nincs védőszentje, még egy nevük van.

Sok sikert.
U.i.: Miért tartjátok fontosnak? Vagy csak családi szokás? Van aki a felnőtt keresztelkedés híve. Te hogy vagy ezzel?

Ilon
Kép
Ilon
 


Ilon,
ez a pancsi-pancsi Kép
Én nem tartom fontosnak, csak a férjem családja -mint írtam, én maga sem vagyok megkeresztelve (a szüleim igen, de nem hívők). Viszont ez nem olyan dolog, hogy ha ők -és persze a férjem is- akarják, én mégis kapálózzak ellene, a gyerek később majd eldönti, hívő lesz-e. Ha meg van keresztelve, ártani nem árthat Kép Szóval én azt sem bánnám, ha ezt az egész hercehurcát nem kéne végigcsinálni, de itt most meghajlok a többség előtt Kép

Snoopy,
még meg sem köszöntem a beszámolót. Köszi! Kép Anyóssal szerdára beszéltük meg, hogy lemegyünk a plébániára, akkor majd kiderül, mik a helyi szokások (anyós gyerekei -szám szerint 4- már rég voltak megkeresztelve)

Jamina
 
 


Jamina!

Végülis mi lett: megvolt a keresztelő, vagy nem? Milyen volt?

Üdv, Hello
 
 


Sziasztok!

Lenne egy elméleti kérdésem..
Egy gyereknek lehet egy keresztanyja és két keresztapja?

hanee
 
 


Kedves Hanee!

Annyi lehet, amennyit akarsz!
De félre a tréfával: papíron egy vagy két keresztszülője lehet valakinek, de a keresztelés alkalmával többen is állhatnak a gyerek körül, és egyszerre is mondhatják az ilyenkor "kötelező" szöveget.

Cupicica
 


Szia Cupicica,

Köszi a választ!
Azért kérdeztem, mert egy kisebb dilemmában vagyunk ezzel kapcsolatban.
Ugyanis azt szeretnénk ha majd a keresztapa párom öccse lenne. Neki nincs felesége.. lánytesójuk nincs.. nekem viszont van egy unokatesóm, akit keresztanyának szeretnék.. viszont neki van férje, akivel szintén nagyon jó a családi viszont.. szóval ez a dilemma oka. Ha párom öccse lesz a keresztpapa, akkor unokatesóm férjének rosszul fog esni, hogy őt kihagyjuk, de ha meg kihagyjuk párom öccsét, az páromnak fog rosszulesni.. Kép Szóval ilyenkor legyen okos az ember.
Mást keresztanyának nem nagyon tudok sajna, aki korban megfelelő lenne..

hanee
 
 


Hanee: következő csemetére valamelyiküket "eltartalékolni"?

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok,
most neztem ide be, igy en is beleszolok...
Hanee
Mi egy pap baratunkat kertuk meg, hogy megkeresztelje a gyerkocoket, minden kinevezett keresztszulot beirt. Kerdezd meg a plebit, az a biztos. Ha mindenkihez ragaszkodsz szerintem ne hagyd ki. Mi azt tartjuk hogy a tesver az a gyermekemnek mindig nagybatyja, nagynenje marad. Ezert ok/parjuk nem keresztszulok. A baratok kozul valogattunk 3 parat. Van kinek sok, van kinek keves. De sajnos nem mindenki veszi komolyan a keresztelokor adott igeretet.
Hajciho
 
 


Sziasztok,

Hajciho:
Köszi a választ!
Részemről az, hogy rokon legyen keresztszülő inkább egy gesztus. Igazából nincs más, aki ezt igazán kiérdemelné a közvetlen környezetünkben. Persze vannak jó barátaink, de valahogy mégsem állnak annyira közel hozzám, mint a saját unokatestvérem, illetve mint páromnak az öccse.
Minden esetre megkérdezem a helyi plébánostól majd és utána kitaláljuk, hogy legyen Kép

mégegyszer köszi a válaszokat!

hanee
 
 


Sziasztok, Rien vagyok!

Segítsetek! Szeretnénk a lányunkat megkeresztelni!!!
Én nem vagyok megkeresztelve, a Párom igen!
Templomi esküvőnk nem volt, polgári igen!!
Mi ilyenkor a teendő??:-)

Köszönöm előre is a segítségeteket!!!

Rien
 
 


Hol tudnék arról érdeklődni, hogy mi is kell egy gyermek megkereszteléséhez. Olyan kérdéseim lennének, hogy a jelölt keresztapának, keresztanyának kell-e egy párt alkotnia, és ők megkereszteltek legyenek-e? A szülőknél úgyanez.
Kislányunk 2 hónapos lassan és a Jázmin nevet kapta tőlünk. Kell-e, hogy a választott névnek legyen védőszentje? Ha igen a Jázmin névnek van-e? Ha nincs akkor mi a teendő (fel kell vennie hivatalosan? egy másik keresztnevet)?
Mi kell még a kereszteléshez?

Köszönettel és üdvözlettel:
odusszeusz
 


Kedves mamák-papák és babák

Eladó Baboo babahordozó!

Olyan mint a Baby Bag.
Hasonlít a kendőre csak korlátozottabbak a hordozási lehetőségek, ellenben egyszerűbb a használata és nem kell a rengeteg anyaggal bajlódni, ha éppen nem használjuk, ráakasztva a babakocsi tolókarjára pakolóterületet nyerünk.


Nagyon jó minőségű, vidám színes pamutból.

Két pozicióban, újszülöttkortól hordozható. Eleinte fekve később ha már a baba ülni tud csípőhordozásban.



Honlapomon többet is megtudhat a hordozóról.

http://www.gportal.hu/portal/babooo

Mi nagyon szerettük, kisfiamat kb másfél éves koráig hordoztam.

Ára 8500 Ft


Képek és információk a hordozóról:

http://www.babanet.hu/tarsalgo.....mp;start=0
http://www.gportal.hu/portal/babooo/

A képen látható babák életkora:
első baba 3 második 5 harmadik 20 hónapos.


KépKép
KépKép
KépKép

Kép
Kép
Kép
 
 


@ceniko:


Üdvözletem!

Érdekes ezt olvasni apácaként.
20 éve vagyok szerzetes, keresztelők stb...láttam...

hál Isten nem ennyire rossz a kép!

 
 


7.000.000 Ft. es mindegy egyek koltseg!!!!!!!!!!!


Olyan anyukat keresek akinek van egy sajat gyermeke es 5 evnel regebben szult. Feherboru magyar no aki 38 evnel nem oregebb es sajat petesettel vallalna egy terhesseget.
7.000.000 Ft es minden egyeb koltseget en fizetek.
rokaalom@gmail.com
 


Sziasztok! Ha keresztelőre kerestek ajándékot, ami igazán különleges akkor bátran ajánlom a www.skanidbaby.com WebButikot! Én ott vettem hihetlen inőségű merinói gyapjú kezes lábast keresztelőre, és a siker nem maradt el! :)
szabodori5555
1114 Budafoki út 5.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: