Monika!
A fitymaszűkületes műtét nálunk sokkal szerencsésebben alakult, mint gondoltuk. Mi is nagyon féltünk, hogy utána nagyon fog Kristófnak fájni, de az első néhány fájdalmas óra után már minden elmúlt.
A műtétet a Tűzoltó utcai gyerekklinikán végezte egy nagyon szimpatikus, állítólag jó kezű sebész: dr. Jenővári Zoltán. Most már tudom, bármilyen sebészeti problémával hozzá fogom vinni a gyerekeimet.
A műtét kb. 20-25 perc volt. Kristóf elötte kapott egy bódító szirupot, amitől össze és vissza beszélt, mint egy kis részeg macska. Lassított felvételként viccesen beszélt, mindenből kettőt látott, erről be is számolt, de közben ő is rötyögött rajta. Ez nagyon jó feszültségoldó volt neki és nekünk egyaránt. Az egész szoba felvidult, így nem volt olyan szörnyű a várakozás a műtétre. Szerencsére Kristóf nem sírt és nem kiabált, amikor a műtőbe vitték (a férjem a liftig kísérhette), pedig addigra már a bódító hatása szinte teljesen elmúlt. Az előző műtétre vitt kisfiú annyira sírt, mikor feltették a kocsira, hogy én is zokogtam egyet. Szörnyű volt. Szerencsére Kristóf nem volt ennyire magánál vagy fegyelmezettebb volt. (ő 4 és fél éves elmúlt és igen fegyelmezett, ha sírásról van szó. Mint egy igazi pasi, csak a szája görbül, de nem sír. Na ettől viszont én fakadok sírva, mert tudom, hogy legszívesebben zokogna, de szégyenli.).
A műtőből úgy hozták le, hogy már ébredezett, de nem volt magánál és reszketett, mint a nyárfalevél. Néhány perc kellett, mire elmúlt a reszketés és a sírás. Utána viszont megnyugodott, még nem fájt neki a seb sem, így nem is aludt. Meséltünk, beszélgettünk és órákig nézte a bátorságáért kapott legókalózok dobozát. Ez nagyon lefoglalta, csak kb. 3 óra múlva kezdett neki fájni. Akkor kapott Cataflam cseppeket, ami fél óra után hatott csak, na ezt az időt végigsírta, de utána elaludt és aludt reggelig egy óra megszakítással.
Az orvos szeméből látszott, szívesebben venné, ha bent maradnánk éjszakára, és mi is így láttuk jobbnak, mert ott tudták jegelni, volt fájdalomcsillapításra lehetőség, amit otthon nehezebben tudtunk volna megoldani. Meg persze még bizonytalan is voltam benne, mit hogyan kell csinálni. (ja, és ami miatt nem volt sima a dolog, az az, hogy Kristófnak a többszörösére dagadt a fütyije, ami állítólag nagyon ritkán szokott előfordulni. Ő peches volt, még mindig duzzadt, de már sokkal szebb.)
Kristóf egész éjjel aludt. Nem fáj neki még a pisilés sem. Csak ma éjjel ébredt fel (hétfőn délben volt a műtét) arra, hogy bepisilt, és akkor csípett. Lezuhanyoztuk és vissza is aludt rögtön.
Szóval ennél jobban nem is sikerülhetett volna. Nagyon hálásak vagyunk az orvosnak!!!
Kedden megyünk kontrollra. Amúgy a varratok kiesősek, nem kell szedni. Két-három hét gyógyulási időt mondtak, de oviba már jövő héten mehet. Persze, ha mer egyedül pisilni, mert most még fél, hogy fájni fog, ezért megkér minket, hogy mi tartsuk neki.
Különben szédületes változáson ment át. Már nem össze-vissza pisil, hanem szépen egy sugárban
Bálintnak valószínűleg megoldódik magától, mert szépen hátra tudta húzni a sebész, most minden nap tornáztatjuk. Már ő is kezdi megtanulni. Nálunk a kukucskáljon volt a kulcsszó. MIkor erre rátaláltunk, azóta ez egy játék a számára. Az orvos azt mondta, hogy egy fiúnak kötelező minden nap hátra húznia a fütyijét, ez nem alternatíva és nem annak kell csak, akinek szűk!!! Ez a tisztálkodás része kell legyen. Hát ez nekünk új volt (a férjemnek is volt ilyen műtétje, így ő sem tudta. Régen ezt tabutémának tekintették az anyák, inkább nem nyúltak hozzá.).
Remélem, vele megússzuk a műtétet, de amúgy is várnék még, mert láttam, hogy a kisebbeket sokkal jobban megviselik a műtét előtti percek. Szerintem a 3-4 éves kor már jó, ha a gyerek is alkalmazkodóbb, türelmesebb. Bálinttal tuti, hogy borzalmas lenne egy ilyen műtét még.
És hogy a harmadik fiunk majd milyen adottságokkal születik, az ugye még titok
)
Na, megyek jelmezt készíteni holnapra. Lovag lesz Kristóf, ma megvettem a kartont hozzá. A terv kész, irány a megvalósítás!
Dorka
33+6