Szóval....megpróbálom újra, hátha tudok segíteni másnak is az én esetemmel.
Nekem is volt lelkileg kemény 2-1.5 hetem, hogy mi legyen, hogyan döntsek. Próbáltam én is kifaggatni az ismerős, baráti körömből azon anyukákat, akik velem egykorúak, vagy idősebbek. Ha az orvosokat kérdezzük, igazán ők sem mondanak határozottan semmit, illetve talán akkor ha nagyon durva eltérést látnak az uh felvételen, de tudván, hogy a szúratásnak is vannak nem várt, kiszámíthatatlan tényezői, így ők is levédik magukat. Tehát ezt a döntést mindenkinek magának kell meghoznia, illetve a férjével együtt. Talán mi 35 év felett "szerencsésebbek" vagyunk, mert a korunk miatt automatikusan javasolják a különböző mintavételezési formákat, míg a 35 év alattiaknál fel sem merül, hacsak nem látnak erre utaló jelet az uh felvételen, vagy a családban mér előforduló esetekre hivatkozva.
Én elmentem 2 nagyon jó uh orvoshoz, akik kimondottan ezzel fogllakoznak (ebből ugye egyik a Hajdú doktornő volt, de szerintem az Istenhegyin mindneki nagyon jó! Illetve a másik orvos is nagyon alapos volt, és az ő keze alatt is sok kismama megfordul, ott egy hátrány volt, a sorbanállás, de ezt leszámítva egy rossz szavam sem lehet.) És még ott volt a saját orvosom is, akit szintén nagyon jónak tartok. Tehát volt, van 3 jó genetikai uh-m, ahol különösen megnézték az orrcsontot, nyakiredőt, magzatviz mennyiséget, szintén jó volt, nézték a gyomrát, veséjét, ami tele volt, így mondták, hogy az is jó. Illetve (talán) a betöltött 11. héten megvolt a kombinált tesztem is, ahol 2 betegséget néztek a "kockázat a Down/ Edwards- kór előfordulásra", meg marker értékeket néztek még. Ezen eredmények összességében kérdeztem meg Hajdú doktronőt, hogy ő mit javasol, felvázoltam az én álláspontomat. Nagyon kedves és megértő volt, és azt mondta, hogy az én eredményeim alapján nekem sokkal nagyon kockázattal járna a szúrás által okozható dolgok, mint egy beteg baba. Én nagyon bízok ebben, amit ő mondott, és csak remélni tudom, hogy ha titokzatos is a nemét illetőleg, jó döntést hoztunk apával, hogy nem szúrattam meg magam.
De! Ez az én esetem, én így döntöttem, a döntésem/ünk alapja az eredmények voltak, illetve a szakvélemények, mert a másik doktor is azt mondta, hogy az eredményeim jók, csak az életkorom alapján javaslná a szúrást.
Én azt tudom javasolni, annak aki előtte van, hogy esetleg, ha teheti menjen el több orvoshoz, akik jó szakemberek, több szem többet lát alapon, ha teheti csináltassa meg a kombinált teszt-et, kérjen ki szakvéleményt és utána még mindig dönthet...
Mint írtam, több mindnekivel beszéltem, volt, akinek rosszak lettek az értékei, így szúratot, és kiderült, hogy minden okés, volt, akinek (41 éves anyuka) pozitív lett a down szűrése (kombinált teszt) mégsem bökette meg magát, és ott volt a karjában a gyönyörű egészséges kislánya.
Szóval nehéz kérdés, döntés. Én nem mondom se igen, sem nem, szerintem mindnekinek a helyzethez kell alkalmazkodnia, és az alapján dönteni, mint ahogyan Seruzad is tette. Valószínű az ő helyében én sem gondolkodtam volna 1 percet sem, hanem azonnal léptem volna, ahogyan ő is tette.
Bocsánat, ha hosszúra nyúltam.
Szernecse, engem is érdekelne, priviben, ha megírod. Nagyon sok erőt és kitartást küldök neked, és megértem, ha nem akarsz itt dolgokról beszélni. Én is így vagyok, azért sem írok meg mindent.... Biztos idővel jobb lesz, csak mint mindenhez idő kell. Nagyon erős ölelés így virtuálisan Neked! És hiszek abban, még ha kemény feladat is lesz, nagyon sok örömet és boldogságot fog még hozni nektek Brigi baba!!!! Lehet, neki is küldetése van, mint ahogyan itt sok más topik babának is ( akiket lánynak vártunk és fiúk lettek
)