Néhány ajándék tipp: a gyerkőc kezét ráteszed egy A/4 lapra és a könyökétől körbe rajolod, a kézfejét is!Ki lehet színezni, le festeni vagy bámrit amire gondoltok. Átlátszó tapétával lehet tartósabbá tenni és már készen is van a könyvjelző! Ahol pici baba van egy fényképével lehetne díszíteni!
Öntapadós tapétából tányéralátétet is lehet csinálni.
Mindenféle papírt, csomagolópapírt, szalagot, termést lehet rárakni és a végén a másik lappal lefedni!
Karácsonyfa helyettesítés: papírhengerejből, én WC papír gurigákból készítettem adventváró fát. Egy nagy doboz az alja. Azt bevontam csom. papírral, készítettem 3 különböző méretű /kicsi, nagyobb, legnagyobb/ kört kartonlapból, zöldre festetttem, a hengereket is zöldre.3 henger a tartóoszlop. Ezekre ragasztottam egy-egy kört és a körlapokra ragasztottam a hengereket. Egy-egy hengert úgy kb. 1 cm-ra kell bevágni és így rá tudod húzni a lapokra, egymással szemben! Nem tudom, érthetően írtam??? A tetején is van egy henger. Anyagszük.: 27 henger, egy cipős doboz, zöld festék. És ezt nagyon szépen fellehet díszíteni is!
Só-lisztből nem túl nagyot lehet csinálni! Szerintem!
Festékek: tavaly még én is vásároltam a jó drága hobby festékeket. Erre kiderült, hogy a normál festék is jó. Azt pedig egy nagybevásárlás közben a nagyobb bev.központokban is be leht szerezni. Csak ne a nagy Pvel kezdődő barkácsbotban tedd! Ott nagyon drága! Én az nagy éjjel-nappaliban vettem
.Az is vízesbzisú. kb.: 200 ml. És úgy 300-400 Ft küröl van! Ja! És ha nem akarsz olyan nagyon élénk színeket akkor tudod fehérrel keverni /az nagyobb kiserelésben van, kb. 2 l a legkisebb, d esokáig eláll/ egy bébiételes üvegben és akkor több van, sőt új színeket is tudsz az alapokból keverni! így a hobby boltba már csak lakkot kell venni és elcsenni az ötleteket!
Ragsztáshoz:fára, gipszre ajánlom figyelmetekbe a tapétaragasztót! Ha bekeverted és már nem kell akkor egy kis vízzel felöntve, letakarva sokáig eláll!
Ennyi az ötletekből!
Én karácsonyra saját magam áltak ízesített, készített olajat, likőrt fogok adni. lletve gyertyát öntök és azt díszítem!
Gyertya: egy tejes, rostosleves doboz, teteje levágva. Gőz fölött fehér, olcsó gyertyát fel kell olvasztani. A dobozt közepébe egy vékony gyertyát kell állítani és köré apróra tört jeget kell szórni.Apró úgy kb. 1cm. A forró viaszt rá kell önteni és hagyni, hogy kihűljön. Kb. 30 perc és kész! csuda klassz! mint az ementális sajt! Egy gyöngyökkel vagy kaviccsal terített tálra téve /az alja is lyukacsos lesz így nem ngayon stabil/ kész egy ajándék. A fent említett festékkel vagy ételszínezékkel vagy zsírkrétával színezhető!
Citromlikő:
4 db citrom sárga héjja
1 db lime zöld héjja
3 dl víz
10 e cukor
3 dl vodka
A vodka kivételével össze kell főzni. Össze kell forralni. A víz sárga lesz. Elzárva a gázt bele kell tölteni a vodkát. Majd üvegbe töltöm!
Zsályás, gombás olaj
Olaj /annyi ami az üvegbe belefér/
1 e morzsolt zsálya
1 e szárított gomba
Ezeket összemelegítem /kb. 8 perc/ megvárom amíg kihül. Beleszűröm az üvegbe, gombadarabokat szórok az üvegbe és 1-2 rozmarin ággal díszítem.
Az üveget raffiával, matricafestékkel lehte díszíteni!
Értékelés: Üvegbe zárt fűszerízek
Ezek a saját kezűleg készült fűszerolajok és fűszerborok nem csak zamatos ételízesítők! Remek díszei lehetnek a konyhapolcnak, és ajándéknak is kiválóak, ha az ünnepelt a különleges ízesítés és a fakanál nagy barátja.
Így készül:
Az alsó réteg hozzávalóit szórjuk az üvegbe, a fűszerekhez használjunk tölcsért. A középső réteg leveles növénykéit finoman toljuk az üvegbe, és egy hurkapálcával ágyazzuk be az alsó rétegbe, majd a harmadik réteg bogyói következhetnek. Végül töltsük be az olajat, de ne színültig, közben folyamatosan mozgassuk kissé az üveget, hogy a légbuborékok a felszínre jöjjenek, majd dugaszoljuk be az üveget. Felhasználás előtt hagyjuk állni egy-két hónapig.
Fokhagymás fűszerbor
Hozzávalók:
• üres üveg
• száraz fehérbor
• alsó réteg: kömény, szárított majoránna, babérlevél
• középső réteg: bazsalikom, apró gerezd fokhagymák, édes csöves paprika
• fölső réteg: rózsabors
• fűszer: őrölt gyömbér
Ajánljuk: Levesek ízesítéséhez, vadas szószokba, halételekhez, vadhúspácnak, szárnyasokhoz kínált mártásokba.
Bazsalikom: ennek az illatos zöldfűszernek a friss zamatát a fokhagyma még inkább kihozza. Cserépben otthon is jól nevelhető. Melegigényes, sok vizet szeret, és gyönyörűen bokrosodik, ha a hajtások végeit lecsippentgetjük.
Gyümölcsös fűszerbor
Hozzávalók:
• üres üveg
• félédes vörösbor
• alsó réteg: szegfűszeg, szegfűbors
• középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héja
• fölső réteg: szegfűszeg, borókabogyó, csillagánizs
• fűszer: fahéj
Ajánljuk: hideg és meleg gyümölcslevesekbe, puncsokba, bólékba, forralt bornak, tea ízesítésére, gyümölcssalátához.
Szegfűszeg: kissé csípős, édesen, erősen aromás íze közismert. Az őrölt szegfűszeget egy magas fa ki nem nyílt virágbimbójából nyerik. Egyszerre kis adagot vásároljunk belőle, mert gyorsan elveszíti színét és zamatát.
Mediterrán ízek
Hozzávalók:
• üres üveg
• étolaj
• alsó réteg: mustármag, kömény, zöld bors, majoránna, szegfűszeg
• középső réteg: leveles oregánó, bazsalikom, petrezselyem, babérlevél
• fölső réteg: koriander, rózsabors, borókabogyó
• fűszer: fehér bors
Ajánljuk: zöldségekhez, pizza tetejére, főtt tésztákhoz, salátákra.
Oregánó: vadmajoránnának is nevezik ezt az erős, határozott ízű fűszert, mely cserépben sokáig zöldell.
Csípős fűszerolaj
Hozzávalók:
• üres üveg
• étolaj
• alsó réteg: mustármag, köménymag, fekete bors
• középső réteg: rozmaring, petrezselyem, egész és karikára vágott csípős pirospaprika
• fölső réteg: koriander, rózsabors, zöld bors
• fűszer: őrölt pirospaprika, chilipor
Ajánljuk: hüvelyes zöldségételekhez, pörköltekbe, ragukba, burgonyaételekhez, salátákhoz, darált húsos fogásokhoz.
Rozmaring: különleges ízét leveleinek magas illóolaj-tartalma adja, ezért sokkal zamatosabb az étel, ha friss növényt, és nem szárított rozmaringlevelet szórunk bele.
Egzotikus fűszerolaj
Hozzávalók:
• üres üveg
• étolaj
• alsó réteg: mustármag, kömény, reszelt sárgarépa, szárított szerecsendió-virág
• középső réteg: leveles curry, sárgarépa, babér, édes csöves paprika
• fölső réteg: koriander, borókabogyó
• fűszer: kurkuma, kis fahéjjal pikánsabb lesz
Ajánljuk: szárnyasokhoz, párolt-főtt zöldségekhez, rizses ételek ízesítésére, salátákhoz.
Curry: ez a Dél-Indiában őshonos növény leveleinek köszönheti erős, meleg aromáját, melynek jellegzetes íze semmilyen más fűszerrel sem helyettesíthető. Friss levelei a hűtőben két hétig is elállnak.
Ízesítő fűszerek
Gyömbér: ez a halvány homokszínű fűszer citromra emlékeztető aromájával enyhén csípős is.
Csillagánizs: az ánizs és a csillagánizs zamata szinte egyforma: erős, édesgyökérre emlékeztető.
Borókabogyó: Kissé kesernyés, fanyar zamata a napsütötte mediterrán tájakat idézi.
Chilipor: A cayenne-i borsnál gyengébb ízű fűszer, édes és erős chilifajtákból állítják össze.
Kurkuma: A borsos, enyhén faízű kurkuma az indiai konyhában a sáfrányt helyettesíti.
Felkelt a gyerkőc!
Rohanok! Szétszedi a házat!
k