Sziasztok!
Sajnos mi is érintettek vagyunk a témában, a férjem spermaképe miatt, 9 millió 1 ml-ben, viszont csak 2 százalék gyorsan mozgó...
Úgy tudom hogy ICSInél elkapják a többszázszoros nagyításban legszebbnek ítélt spermiumot - rácsapnak a spermium farkára - a fejben van a génállomány, a farok csak mozgásra szolgál -, ettől megbénul és átszúrva a petesejtet beleteszik ezt a petesejt magjába.
Azért bennem is felmerült kérdés ezzel kapcsolatban, vagyis hogy bár nagyon jó arányban termékenyül így meg a petesejt és alakul ki embrió, mégis ezek gyengébbek mint a sima lombikkal termékenyült társaik.
Szerintetek ez azért van mint amit írtatok hogy nincs természetes szelekció hanem a biológus szelektál és esetleg nem jó a spermium - vagy azért mert átszúrják a petesejtet?
Nekem az nem tiszta hogy én úgy tudtam még gimiből hogy minden egyes spermium ugyanazt a génállományt - azt a fél szál dns-t hordozza (kivéve hogy x vagy y) és hogy amikor megtermékenyül, akkor a petesejtben lévő másik fél szállal "összekapaszkodik" és cserélődnek ki a gének, és így alakul ki hogy milyen lesz a gyerek - tehát azért lesz mindegyik más merthogy más-más gének cserélődnek ki. Szóval akkor lehet hogy valamelyik spermiumban valamiért sérült ez a génállomány (ami egyébként ugyanaz mint a többiben)?
Bocsi, kicsit zavaros lett
lehet, hogy tök nem így van
. Ti ehhez értetek? Ha igen megírnátok? KÖSZI
(Ja én most készülök a 4. beültimre, eddig 2 ICSI-m volt, összesen 12 nagyon jó minőségű embrióval, amit 3-mas részletekben kaptam vissza, most még 3 van fagyasztóban.)