Sziasztok!
Lehet, hogy most kicsit össze-vissza írok, de csak ki tudjátok bogozni...
A könyv amit kaptam Penelope Leach: Picik és kicsik. Olvasom folyamatosan, még mindig nagyon tetszik!
Voltam tegnap orvosnál, előtte védőnőnél, minden okés. A vérnyomásom rendben van, 110/70-t mértek, cukornak nyoma sincs, és Koni jó nagyot nőtt, de hogy mire számíthatunk, az majd jövő csütörtökön derül ki, megyek 9-re UH-ra és NST-re. Azt hittem, UH már nem lesz, de csekkolják a babóca méreteit. Remélem, nem túl nagy. Bár van rá esélye, ilyen szülőkkel
. Mindenesetre ha nagy is, inkább öröklött alapon lesz az, és nem más miatt, mert a vizsgálati eredményeim egytől-egyik jók.
Voltam szülőszobai látogatáson (én is jó későn kerültem sorra, így 37 hetesen. Mondtam is a felkészítő szervezőjének, én a tornákat a végén már ellógtam, mert nem vagyok valami mozgékony, és már nem esett jól.) Tóthné Marika és Tóth Irma szülésznők vezették a látogatókat, a mi csoportunknak az utóbbi jutott, és nagyon kedvesnek tűnt! Megmutatták a szülőszobákat, be lehetett kukkantani a műtőbe is az üvegajtón át. Az tény, hogy az egész hely elég furcsa, nem nevezném se barátságosnak, se barátságtalannak. Az pozitívum, hogy nem tudom, mivel fertőtlenítenek, de nincsen ott kórházszag. Az is furcsa volt kicsit, hogy míg ott jártunk, nem volt bent egy lélek sem. Mondták, hogy tele az osztály (kb 40 ágy), de úgy tűnt, hogy pont abban a pár órában senki sem akart szülni. Mielőtt bementünk, toltak ki viszont tolókocsin egy boldog, de végtelenül fáradtnak látszó anyukát a babájával és a párja követte őket - jó volt látni az arcukat. Az anyukán nem volt semmi alul, egy nejlonon ült, de persze be volt takarva, meg volt rajta hálóing, csak felhúzva, nem pucéran tolták végig a folyosón. Van a vajúdóban egy szuper kád is, fúvókákkal, azt is lehet használni (de én valahogy nem vágynék rá), mert a meleg víz kissé lazít, és elviselhetőbbé teszi a fájadalmat. Amúgy a felvétel után mindenkinek át kell öltöznie, anyuka kórházi hálóingben szül, apuka meg zöld nadrágot és inget kap. A cuccot egy szekrénybe el lehet zárni. Mondták, legyen a csomagban víz is, azt lehet iszogatni közben, meg rágcsálnivaló is, az viszont szigorúan szülés utánra, nehogy hányinger legyen a vége. Apukának is kell kaja, meg innivaló. Egyedül a szőlőcukor, meg a citrom mehet a szülőszobán. Az embert egyébként fél órára monitorra rakják, addig fekvés van, de utána lehet mozogni, ami csak jólesik. Összességében pozitív benyomásom alakult ki az egészről, de nem lesz egy könnyű menet.
A felkészítő során azt mondták, a császárt spinális érzéstelenítésben végzik, ami kicsit más, mint az EDA, mert más rétegbe szúrják a tűt. Ha valaki ragaszkodik az altatáshoz, biztosan el tudja érni, hogy azt alkalmazzák, bár nem javasolják a babára gyakorolt hatása miatt. szerintem sem jó, így nem láthatja a babát azonnal. Aneszteziológus mindegyikhez kell, és természetesen van is a kórházban ügyeletes mindig, az más kérdés, hogy mennyire elfoglalt. Ezért van az, hogy a sima szüléshez EDA-t előre kell jelezni, ha kéri valaki, mert az ugye nem kerülhet életekbe, de a császárhoz rohannak. Az érdekelne nagyon, hogy szerintetek ki a legjobb aneszteziológus itt a kórházban, mert ezügyben nem rendelkezen sok infóval, viszont nagyon érdekelne.
Amúgy arra érdemes ügyelni, h tényleg igyunk a vajúdás alatt. A szülés után két órán belül pisilni kell, különben katétereznek. Azt meg azért jobb elkerülni. Utána is két óránkét kell termelni valamicskét, mert azt mondják, még ha nem is érzünk ingert, a teli hólyag akadályozza a méh összehúzódását, és akkor erősebb a vérzés. Szülés után hat órával kell felkelni, de szigorúan kísérővel lehet csak kimenni.
A köldök-alkohol témában közben nekünk azt mondták, hogy a csonkra kell használni, úgy, hogy a köldökbe ne menjen bele. A csonk ugyanis nem érez, így annak ez tökéletes fertőtlenítés, nem csíp.
Azt bevallották a kórházban, hogy nagyon kevesen dolgoznak az osztályon, főleg hétvégén, így ha valakinek gondja van, szólnia kell a segítségért, mert maguktól nem tudnak időt szánni olyan anyukára, aki látszólag teljesen rendben van, mert nem panaszkodik. Úgyhogy nagyszájúak előnyben!
Azt is mondták, h a kórház nem igazán pihenőhely, mert vagy látogatók jönnek (ha nem hozzánk, akkor a szobatársunkhoz), vagy baba bömböl (ha nem a miénk, akkor a szobatársunké, vagy a szomszéd szobában), úgyhogy számítsunk rá, hogy kb a 3. napon sírva fakadunk a fáradtságtól. Úgyhogy én majd a férjemre bízom, hogy mindenkit tántorítson el a látogatástól.
Sajnos pocak-képem nincs, majd próbálunk erre is lehetőséget teremteni, de olyan sok apróságra kell figyelni, hogy valami mindig átfér a hálón, amikor megpróbálunk végére járni a dolgoknak. Nekem is olyasmi design pocakom van-volt, mint Constanze-nak. Biztos neked is azt mondják, milyen kicsike (ruhában!), pedig hatalmas, csak nem előre csúcsosodik, mint sokaknak, hanem mindenhol eloszlik.
Hétvégén összepakolom a táskámat
. Az orvos szerint a héten még biztos nem szülök, mert teljesen zárt a méhszáj, de ha már bármikor elindul a dolog, akkor teljesen időben van, nincs belőle probléma. Megbeszéltük, milyen jeleknél kell bemennem.
Egyelőre ennyi!
Puszi
H