2010.05.04 06:41
Szerző: bikfy
Zabpelyhes meggyes süti Aagassi módra
Hozzávalók:
250 g zabpehely
1 l tej
4 db tojás
édesítő ízlés szerint
1 kg magozott meggy
A tejet összekeverem a zabpehellyel és hozzáadok annyi édesítőt, hogy kellemesen édes íze legyen. Ez egyéni ízlés kérdése, én nagyon édesen szeretem így kerül bele legalább 60 db. Lassú tűzön szép sűrűre főzöm, ez általában 20-25 percet vesz igénybe. Közben állandóan kevergetem, ehhez szerintem a legegyszerűbb kézi habverőt használni, aminek a továbbiakban lesz még egy kis szerepe.
Ha a kása elkészült, félreteszem hűlni. Ha már kellemesen langyos, egyesével belekeverem a tojásokat a habverővel.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a massza felét, majd a jól kinyomkodott meggyet eloszlatom rajta, aztán beborítom a tészta maradékával. Lassú tűzön addig sütöm, még a teteje szépen pirulni nem kezd.
Szeletelni csak hidegen érdemes.
Ehhez a süteményhez hagyományos édesítőtablettát szoktam, használni, általában a Pötyi nevűt, vagy a Süssinát. Ezek melegítés hatására sem veszítik el az édesítőtulajdonságukat, és nem utolsó sorban picit talán kevesebbe is kerülnek, mint a Xylitol.
A meggy édesítése a fajtájától függ, de szerintem sokkal finomabb a végeredmény, ha a gyümölcshöz nem keverünk semmit, hiszen a tészta már eleve édes.
Megjegyzés: úgy ették a vendégek, hogy csak na. Azt nem mondom, hogy leesett az álluk, hogy valami diétásabb is került az asztalra, hiszen tudják, hogy én csak ilyeneket eszem, de hogy még finom is legyen! Ilyenkor csak azt szoktam mondani: Hát bolond vagyok én, hogy olyan dolgokat faljak, amiknek nincsen jó ízük? Alternatívák, kérem és kísérletezés.
Egyébként négy kocka maradt másnapra belőle, a többit módszeresen pusztítottuk...