MUFFIN ELMÉLET
http://czako-peter.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3 Muffin-elmélet manhattan billentyűjéből
A muffinsütésnek nálunk már évek óta tartó hagyománya van - néhány hónapot eltöltöttem Angliában és onnan hoztam haza a sütőt és a papír-kapszlikat. A kis papír formákat itthon nem lehetett még akkoriban kapni, így csak különleges alkalmakra készült muffin. Szerencsére ma már minden nagyobb bevásárlóközpontban, papírboltban, háztartási üzletben kaphatók a kis papír formák - érdemes alaposan szétnézni, mert az eladók nem mindig tudják miről is van szó pontosan.
A teflon sütőbe is használom a papír formákat - könnyebben kijön a sütőformából és szebben tálalható. A szilikonos sütőformáról sok jót hallottam, de sajátom nincs, így csak másokra tudok hivatkozni. Gyakorló szilikonforma-használók azt mondják abba nem kell papír, simán kijön anélkül is a muffin a formából. Árban kicsit drágább a szilikonos, de érdemes kipróbálni és abból is a kicsit drágábbat venni. Hiperszuperekben mindig van.
Tippek-trükkök
Tippek a sütéshez:
A sütőt mindig melegítsük elő.
Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, különben a muffinok összeesnek.
Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót, nem ragad rá a tészta.
Minden sütő másképpen süt, ezért sütési hőfokot és időt igazítsuk a saját sütőnkhöz.
Tippek a sütés utánra:
kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, ha ekkor a forma egy nedves ruhán pihen, könnyebben kijönnek a formából
a muffinok közvetlenül a sütés után a legfinomabbak, mikor még melegek
a még meleg muffinokat felezzük el, és kenjük meg vajjal
légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad
Fagyasztás:
a frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jó
kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket
a nyers tészta is fagyasztható: a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, "nyers" muffinokat és így csomagoljuk zacskóba
11 további tipp
A sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet.
A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijönnek majd a muffinok.
A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Minden hozzávalót szobahőmérsékletűen adjunk a tésztához
A ragacsos szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük.
A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához.
Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre.
Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, egyszer csak óvatosan kanalazzuk át.
A vaj sokkal jobb a muffinsütéshez, mint a margarin, mert egyrészt jobb az íze, másrészt pedig növeli az eltarthatóságát.
Az égési sérüléseinket (a forró formától) hűtsük jégkockával. :-)
Amerikai módszerek muffinkészítéshez:
1. Muffinmódszer
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, emelve. Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ. Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205 C-on.
A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%:
1000 g liszt = 100 %
300 g cukor = 30 %
60 g sütőpor = 6 %
10 g só = 1 %
200 g tojás = 20 %
800 g tej = 80 %
300 g vaj/zsíradék/olaj = 30 %
2. Keverős módszer
A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Aztán hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.
A hozzávalók aránya ennél a módszernél:
1000 g liszt = 100 %
50 g sütőpor = 5 %
10 g só = 1 %
70 g tejpor = 7 %
300 g töltelék = 30 %
750 g folyadék = 70 %
A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csoki, csipsz, gyümölcs, szárított gyümölcs. . . ) a liszttel összekeverünk, és a liszttel adjuk a tésztához. Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesüllyedjenek és ragacsossá váljanak.
Az arányok segítségével a szükséges muffinmennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. "nagyüzemi" muffingyártásba kezdünk