Brigi!
Én is így vagyok, mint te, rólam is leesnek a régi ruháim, pedig nem fogyóztam csak visszaálltam dolgozni. Pepe egyszerűen csak annyit mondott, hogy "anya már tiszta kukac"
A combomnak nem ártott, de nekem először a cicim tűnik el és az gáz
Szóval méreg ide vagy oda, én most egy csokikúrát tervezek, miszerint napi egy tábla mogyorós tejcsoki betömése dob vagy 500-600 kalóriát rajtam naponta, hátha ezzel visszaszedhetnénk pár kilót.
Mininek gratula az evéshez, tök érdekes lehet megint megélni ezeket a dolgokat
Bocs, de jót nevettem a művésznőn ("ez nem balett")
A balett nálunk két részből áll. (Már amennyire láttam, mert ki kell menni a szülőknek, csak a termen van egy ablak, szemben egy tükörrel, így a tükörben leskelődtem) Szóval először csak lépéseket, pozíciókat gyakoroltak, aztán ugrásokat, közben végig szól a zene. A végén meg valami koreográfia-féle volt, de pontosan nem láttam. Pepe azóta is ugrál meg pörög itthon, és színházba akar velem jönni balettot nézni. Még nem döntöttem el, hogy viszem-e, mert nem vagyok biztos benne, hogy végig bírná nézni...
Lilla!
Ez tök jó, hogy volt egy kis havatok, én is pont ennyit szeretnék, épp csak kipróbálni. Mondjuk itt is tuti megállna az élet, mikor mondtam a kollégáimnak, hogy otthon most simán van -10 fok is, megkérdezték, hogy és olyankor senki nem megy az utcára? Mondom de, csak fel kell öltözni. Na hát szerintük csak minimum sífelszerelésben lehet mindezt elképzelni
A suli-ovi kérdés szerintem elég húzós, de szerintem a suli nem megterhelőbb, ha hamarabb kezdi el, mert később meg gyorsabban haladnak. Itt is elég 6 évesen elkezdeni, addig tulajdonképpen valami pre-school féle van nekik. De aki 3-4 évesen kezdi, annak van 6 éves koráig 2-3 éve, hogy megtanulja a betűket, számokat, 6 éves korra már elvileg tudnak írni, olvasni, alapműveletekkel számolni. De addig nincs tét, nincs osztályzat. Aztán aki 6-7 évesen becsöppen ebbe a társaságba, megint tanulják előlről, de neki már jóval kevesebb ideje van megtanulni, ráadásul egy csomó olyan gyerek között, akinek az egész már csak ismétlés. Szerintem ez a nehezebb. A csajok most a 4-5 évesekkel járnak, év végére a cél, hogy tudjanak mindkét nyelven 20-ig számolni, egyjegyű számokkal összeadni, 10-ig leírni a számokat, és felismerjék az összes betűt és kettőshangzót és le kell tudni írni a keresztnevüket nyomtatott betűvel. Az 5-6 éves csoportban meg kell tanulni összeolvasni a betűket, írni nyomtatott és folyóírással, az összes alapművelet írásban, gondolom 20-ig. Aztán a következő évben, ami már mindenkinek kötelező, ismétik ezeket, meg biztos tanulnak új dolgokat is, és aki ebbe hirtelen belecsöppen annak ez szerintem baromi nehéz. Az ottani rendszert nem ismerem, szerintem kérdezz rá, hogy ott hogy szokták, mennyire készíti fel az ovi a sulira őket, és szerintem ez alapján dönts.
Kata!
Az eredeti terv az volt, hogy mind a ketten járnak balettra, én meg addig bemegyek a mellette levő konditerembe kicsit mozogni, de mivel Csenge nem jár gondolom addig velem lesz, úgyhogy a mozgásnak megint lőttek
Pont ma voltam bent a sulijukban beszélni a tanárnénivel. Azt mondja, hogy Cseni gyakorlatilag mintha néma lenne, meg se nyekken, csak rázza a fejét igenre vagy nemre, vagy mutogat, de azt mondja, hogy sokat ért, mert ha mondja neki, hogy rajzoljon gyümölcsöt, akkor jót csinál, ha megkérdezi, hogy melyik a sárga virág akkor megmutatja, stb., de ha úgy kérdezi, hogy mi van a képen, akkor nem mondja, hogy sárga virág
Szerinte csak baromi önbizalomhiányos, ami igaz. Csak annyira rossz látni, hogy Pepe mindenben megelőzi, Csenge mintha 1/2-1 évvel le lenne maradva mellette. Ezt ő is érzi
És tényleg bármit csinálunk, de szó szerint bármit, Pepe jobban tudja. A betűket, a számolást, a tornát, mindent. Neki mindenhez van kedve, és mindenben sikerélménye is. Pl. ő előbb kezdett rajzolni, Csenge sokáig nem akart. Most már legtöbbször nem tudom megkülönböztetni, hogy melyiket melyikőjük rajzolta, de eleinte Csenge csak annyit mondott, hogy "én nem tudom". Ugyanez volt a betűkkel. Az egyes betűk (c, k, s, a, stb) már neki is ugyanolyan jól mennek mint Pepének, most a betűkapcsolatokat is kellene már tudni (ee, oo, ou, sh, ch, stb.), és ezzel tartunk most ott mint a többivel az elején: Pepe már ezeket is tudja, Csenge ezekre közli, hogy ezek nehezek, ezt ő nem. És az istennek nem lehet rávenni, hogy ezt is tanulja. Abban egyet értettünk a tanárnénivel, hogy nem erőltetjük, ráér még, csak persze ez ördögi kör, mert akkor még jobban lemarad és később még nehezebb lesz.
Mindegy, ha lesz időm a héten megkérdezem az úszást, hátha. A sulijukban most indul golf, de ahhoz egyiknek sem volt kedve. Majd csak találunk valamit...
Meme!
Érdekes ez a kávéfüggőség, én a szagát sem szeretem. Csodálkoznak is rajtam, hogy hogy birok harmincvalahány órákat ébren kávé nélkül
A ciki, hogy még kávéfőzőnk sincs, meg nem is tudom, hogy kell főzni
Míg otthon laktunk volt egy kávéfőzőnk amit még nászajándékba kaptunk. Sosem használtunk, aztán mikor volt egy vendégünk aki mindenáron kávézni akart, mondtam, hogy ha meg tudja főzni magának akkor hajrá (kávé mindig volt otthon egy rakással, mert a betegek rendszeresen elláttak minket
) Le is főzte az illető a kávét, utána én elmostam a piklit, csak épp nem tudtam, hogy valami filtert is ki kell mosni, így aztán belepenészedett, kb, fél év múlva vettük észre, kidobtam az egészet
Amúgy nálunk a családban sem kávézik senki, sőt, még a barátok sem nagyon...
De ha esetleg meglátogattok mindekt szólj, és szerzek egy kávéfőzőt
Na, megint szómenésem volt, bocs
, ügyelet után szita az agyam és csak össze-vissza beszélek
Jó éjt!
Dikte