Új privát üzeneted érkezett!

Bolcso, amit mar ket hete csak csiszoltunk meg lakkoztunk. Kép

Kép
Vendég

A fejvedo+zsebes akaszto, amit az agyba vettem 7000 Ft-ert tegnap. Kép

Kép
Vendég

A pluss rucik, amit 1600 Ft-ert vettem a C&A-ban nemreg, meg tegnap. Kép

KépKép
Vendég

A kepek, amit ma szogeltem fel. Kép

Kép
Vendég

Hat nagyjabol ennyi, ami ujdonsag van.

Aludjatok jol es holnap gyertek tobben. Kép

Magi
Vendég

Lanyok, ha van itt valaki, akkor kerlek segitsetek.

A bal mellembol jon atlatszo valami, de keves nagyon.
Az mit jelent. Nem tejszinu, hanem atlatszo.

Nektek is van ilyen???

Magi
Vendég

Szia MagiKép
bocs, hogy beleszólok. Az az előtej, és átlátszónak kell lennie. Ne izgulj, van akinek ez sokkal korábban termelődik. És tényleg csak kevés szokott lenni, de az első időkben pont annyi kell a babáknak.

Nalika a nyáriból
nalika

Sziasztok! Kép

Na úgy látszik kismanó tényleg jobban érzi magát, /kopp, kopp, kopp/ remélem így is marad.

Magi! Klasszak a képek! Kép Nagyon belelendültél a fotózásba, és mégjobban a készülődésbe! Kép Helyes, de ne siettesd túlzottan! Kép Levecske a mellből: semmi gáz, valószínű előtej, nekem a 3. hónaptól volt. Örülj neki, ez azt jelenti, hogy valami változás van a melleidben, valószínűleg ha eljön az ideje akkor tejcsit is fogsz tudni termelni.

Linato! Pocoéknál 09.01-én lett meg a baba, csak én voltam olyan gaz és álnok, hogy másodikán tettem fel a hírt Kép

Képzeljétek, tegnap végre leesett a köldökcsonkunk, már alig vártuk! Kép Mostmár lehet nyugodtan pancsizni apával, nem fog kiázni és vérezgetni, stb..

Sajnos elkezdődött a látogatási roham. Nehéz dolog, mert a hugiék Pécsről jöttek, nem küldhetem el őket a fenébe. A szomszédnéni meg ugye ott áll az ajtó előtt, nem csaphatom be az ajtót.. De hát még csak ma vagyunk 2 hetesek! Nem vagyok egy agyonaggodós mami, de lehet hogy még nem kéne ezt erőltetni...

Ma megszereztük a TB kártyát is. Ugyan úgy volt, hogy majd postán küldik, de az összes ügy intézéséhez kell az is, és ma inkább bement apa az OEP-hez. Szerencsére, mert így 30 perc alatt elintézte, viszont a hölgy mondta, hogy még csak ma állítottak ki postázáshoz augusztus 8-ai, 9.-ei gyerekeknek tb kártyát.. Szóval érdemes bemenni érte!

Megírtam a születés történetet addig amig manócska világra jött. Jó hosszú szokásomhoz híven bőlére eresztettem, a következő hozzászólásba bemásolom, de csak wordpadba tudtam megírni, mert apa megberhelte a gépet. Kiváncsi vagysok milyen formában tudom majd bemásolni..

Jóéjt lányok puszi mindenkinek!

Macs
maccs

Hogyan születtem...

Temesvári Lili vagyok, és most elmesélem a születésem történetét. Picit több, mint 8 hónapot töltöttem anya
pocijában,és nagyon jól éreztem magam. Sokat ficánkoltam, nagyon kis mozgékony gyerek voltam, és sokszor
odadugtam a popimat anyának a hasfalához, hogy simizze meg. Aztán eljött az augusztus, és tudtam, hogy
lassan készülödni kell. 11-én elment a nyákdugó. Anya elkezdett kicsit aggódni, gyorsan összekészítette a
a hétvégén a kórházi batyút, és elkezdte befejezni a babasarkot. Augusztus 16-án ki is vette a szerdai
napot szabadságnak, hogy mindennel el tudjon készülni, mire jövök, leszedesse a műkörmét, és hasonlók.
17-én kedden még dolgoztunk, este pedig a kimosott gyerekruhákból 1 mosógépnyi adagot kivasalt anya, amikor
is kezdődött a "Harmadik műszak" a tévében, és gondolta lepihen kicsikét, és megnézni a filmet, majd utána
folytatja a vasalást. Én nem úgy gondoltam. Leüléskor egyszercsak placcs, 8:48-kor egy határozott csobbanással
elkezdett elfolyni a magzatvizem. Anya, a lökött most is röhögőgörcsöt kapott azon, hogy nem tudja
abbahagyni a folydogálást. Apa először megijedt, de aztán látva anya nyugodt, mondhatni vidám hangulatát
viszonylag megnyugodott, és kapkodás nélkül mentünk be a kórházba.

A kórházban az ügyeletes orvos és egy nővérke fogadott minket. Átöltöztünk, megvizsgálták anyát, és
mondták neki, hogy semmi jóval nem kecsegtetik, nem lesz egy gyors szülés, mert még majdnem zárt a méhszáj
és az én buksim is nagyon fent van.. Anya nem is lepődött meg, mert tudta, hogy abból jó nem sülhet ki,
hogy rihegve-röhögve fájások nélkül ment be a kórházba szülni, de még bizakodó volt. Bevonult a szülőszobára,
és hazaküldte apát, hogy pihenjen, mert az ő energiáira csak később lesz szükség. Persze apa még hajnalban
is sms-t irogatott nekünk, hogy mi újság, mire csak azt tudtuk válaszolni, hogy semmi. Az elején még voltak
is rendszertelen, kisebb nagyobb fájásfélék, amit a CTG is mutatott, de aztán azok is elmúltak. A szülésznő
mondta anyának is, hogy próbáljon meg pihenni, hátha holnap indul a mandula, de próbáljon meg valaki azon
az ágyon aludni! /3 részből áll, és mindegyik más magasságú./

18-án szerdán várakozó álláspontra helyezkedtünk. Nem igazán akart semmi történni, se fájás, sem semmi. Kaptunk
antibiotikumot, hogy magzatvíz nélkül nehogy bajom essen anya pocijában. A vizecském egyébként a születésig
folyamatosan csordogált, kisebb nagyobb intenzitással,úgyhogy anya állandóan betéttel a lába között rohangált,
de a bugyit nem nagyon húzhatta fel /persze sutyiban amikor nem figyeltek rá a szülésznők gyakran mégis
felcsempészte, de a következő vizsgálatnál megint lehúzatták vele/, ez elég muris volt. Reggel azért biztosd ami
biztos alapon megkapta anya az előkészítést /beöntés + bori - teljesen életlen műanyag nyavalyával/ És nem
ehettünk, nem ihattunk. Apa melózott, anya kicsit el volt keseredve egyedül, de igyekezett tartani magát. Ekkor
már nagyon félt anya a császártól, többször gondolt rá, hogy ennek az lesz a vége, de nem akart belenyugodni.
Szép lassan eltelt a nap, apa délután bejött, de éjszakára ismét hazaküldte anya és a szülésznő.

19-én csütörtök reggel 1/2 8-kor elkezdték anyának adni az oxitocint. Kaja nulla, ásványviz épp csak annyi, hogy óránként
egyszer egy korttyal megnedvesíthette, kiöblíthette anya a száját. Én remekül éreztem magam, a monitor rajta volt a pocin
és végig mutatta a szívhangomat, anya még mozdulni sem nagyon tudott, én viszont még javában ficeregtem, rugaltam az
oldalát. Gondoltam hátha ő is vidámabb lesz, ha én bulizok bent. Elkezdett fájdogálni a pocak ismét, már egész jól haladt,
először 5 perces, majd 2-3 perces fájások jöttek. Anya nem egy mazochista típus, de még soha nem örült úgy fájdalomnak,
mint akkor. A szomszédos szülőszobákon sorban potyogtak ki a babák, volt aki 2 óra alatt pity-puty meg is született. Én
meg türelmesen vátam...Aztán délben bejött a doki, megvizsgálta anyát, és kiderült, hogy a buksim még mindig nagyon magasan
van, és a tágulás nagyon szűk 2 ujjnyi összesen. Ekkor dokibácsi mondta anyának, hogy akkor 3-kor császármetszés. Anya erre
elsirta magát, itt volt egy holtpontja, mert nem szerette volna a műtétet, egyszerűen félt tőle. Azt gondolta,hogy egy
egészséges terhesség után egy egészséges nő simán meg tud szülni egy gyereket, és tiszta kudarcnak érezte az egészet, és
ugyan az alapjait tudta, ahogy mi történik egy császár alatt, de mégsem tudta, pontosan mire számíthat. Dokibá vigasztalta,
hogy csak a baba érdekében tennék. Aztán jött a "katonás" főszülésznéni, és ő mondta, hogy nem csoda, hogy ki van borulva,
ki van merülve a szervezete, adott neki egy sóoldatos infúziót, meg abba valami vitamint, és valóban jobb lett anya hangulata
is. De a kiborulástól még az addig létező fájások is elmúltak.Háromkor visszajött a doki, és közölte hogy konzultált a
főorvosbácsival, és ugyan általában 24, de max. 48 óra után nem várnak tovább, de mivel anya vérvételének eredményei jók
voltak, az én szívhangom meg aztán abszolút profi még egy éjszakát várnak, hátha beindulnak a dolgok maguktól, hanem, akkor
holnap tutti császár. Ekkor már anya is azon volt, hogy csak nekem ne legyen bajom. 3-kor levették az oxitocin, anya ehetett,
ihatott hajnali 3-ig, és még aludhatott volna is, csak ne lett volna az a rossz ágy... Közben ráadásul a szomszédos
szülőszobákban nagyüzemben jöttek a babák, üvöltöttek az anyukák, de még mindig nem kaptam kedvet a kibújáshoz. Bár volt
néhány kósza fájdigálás, de egyre gyengébben, úgyhogy hajnalban végül anya kikéretőzött a gyermekágyaskórterembe, és ott
végre aludt egy órácskát. A szülésznéni megpróbált buroksapkát repeszteni, hátha azért nem tudok lejjebb csússzani, de igazából
ez sem ért semmit.

Augusztus 20-án 7-kor ismét bekötötték ismét az oxitocint, és vártuk hogy lesz-e belőle valami. 10-ig semmi. Dokibácsi megvizsgálta
anyát és akövetkezőt mondta: Összefoglaljam egy szóban? -Reménytelen. Ugyan már 2 ujjnyira voltunk tág a méhszáj, de továbbra is
túl fent dorbézoltam, és rendszeres fájások sem voltak. Úgyhogy jött az előkészítés a császárhoz. Egy kis kapirga a pocakon az
életlen borotvával, újabb 2 véna eldurrantása után újabb infúziós granül (?) bekötése, valami szerek és inekciók, és egy kellemetlen
csípős érzéssel társulva a katérter bekötése. Apától már előtte el kellett búcsúzni, ő a csecsemősökkel várakozott abban a szobában
ahova majd engem visznek, ha megtaláltak anya pocijában. Anyát bekísérték a műtőbe ami légkondis volt, és ő ott nagyon fázott. Aztán
felültették a műtőre, és jött a spinális érzéstelenítés. Azért 2 kicsi szúrást érezett anya, és nagyon meg voltunk rémülve, annak
ellenére, hogy kapott valami jó kis nyugiszert is. Aztán elkezdődött a műtét, és a fertőtlenítőt még lefedettlenül kenték a hasára,
csak arra tudott gondolni, hogy reméli le fogják takarni és nem fog semmit látni. Aztán persze megkapta a zöld lepleket, és kicsit
nyugodtabban türte a dolgot, bár végig hallotta a dolgokat, mint a vészhelyzetben: pl.: az ott nagyon vérzik égesse el doktor úr, stb..
Aztán egyszercsak azt mondták: meg van a kislány! Az anesztes hölgy odasúgta anya fülébe: 11:13 van. Engem gyorsan elvittek. Fürdettek,
de csak elég későn sírtam fel, apa meg is volt picit ijedve. Fényképezett, viedózott, és természetesen szerelmes lett belém az első
látásra. Aztán bevittek anyához, aki pár pillanatig megérithentett, megpuszilgatott, és már vittek is az inkubátorba. A doki csak a
műtét végén mondta anyának: képzelje, nyakkendős volt a gyerek! Szóval a nyakamra volt tekeredve a köldökzsinórom. Talán ezér nem akartam magamtól lejjebb kúszni. De az is lehet hogy csak olyan jól éreztem ott magam? Naná, hiszen kicsi vagyok, de nem hülye! Kép
maccs

Macs!

Kép Kép Kép
Vendég

Macs,

Nagyon szép ez a történet! Most majdnem elkezdtem pityeregni... És olyan jó Neked, hogy már túl vagy rajta!

Magi,

Én is pontosan ilyen zsiráfos ágynemű-szettet vettem (takaró+párna+fejvédő, csak zsebes tartó nem volt hozzá). Nekem nagyon tetszik, nem hivalkodó, nem csicsás, kellemes színe és anyaga vanKép.

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, csajok, de nekem annyira fáj a combtövem, éjszakánként, mikor fordulok egyik oldalamról a másikra, mindig kattan ott valami, teljesen szét vannak menve az ízületeim (gondolom én, az öndiagnoszta).

Ma reggel jó korán keltem egyébként, mert két kedves fazon 6-kor elkezdett gyomot kapálni (a lakótelep flaszterének rései közt megbúvó gyomokat eltávolítani), amely művelet nem kis zajjal jártKép. Gondolom, a munkájukat végezték, így nem volt szívem szólni nekik, hogy hagyják abba, csak azt furcsállom, hogy ilyenre van pénz, de arra, hogy körbeseperjék a házat, eltávolítsák a hajléktalanok/alkoholisták által hátrahagyott szemetet, arra nincs. Jó kis környék ez (Újhegyi lakótelep). Hihehetlen emberek laknak errefelé...
Vendég

Magi!
Azt hittem,hogy indultál a kórházba azért volt az éjszakai bejelentkezésed!
Nagyon szép,ízléses a babaszoba.A kisbaba ezt meglátja nem is bánja,hogy a jó meleg,biztonságot nyújtó anyapocakból előjött.
Maccs!Nagyon aranyos a történetetek.Örülök,hogy írtál a császárról.Hatalmas félelem van bennem.Mert ha a baba így marad (farosan)császár lesz a vége.
Megtaláltuk a megfelelő lánynevet.Helyesebben apa választotta én csak a másodikhoz ragaszkodtam.Tehát a lánykámat Geszti Adrienn Napsugárnak fogják hívni.Remélem az évek múlásával a lányomnak is tetszik és nem talál benne kivetnivalót.Már annyira várom,hogy magamhoz szorítsam.Ágota azt mondta összetöri mert már most annyira szereti.
Lányok!Amikor elfogy a tej,vagy kevés,tápszerrel pótoljátok?Itt arra is gondolok ha pl.6-7 hónapos kora után a baba nem akar szopizni mert úgy dönt neki ez elég volt.Akkor mit kap(tudom,hogy ehet már mást de tejet még nem)
Kellemes napot!
GnéKriszti
gnékriszti

Maccs! Ez mese szép volt. Tisztára elérzékenyültem.Kép

Andi! A combtövem nekem is fáj éjjel sokszor. Ez azért van , mert tágul a medence. Nem túl kellemes.

Magi! Gyönyörű a babaszoba.KépKépKép

Kriszti! Igen tápszert. És ne izgulj a császár miatt. Nekem tuti az lesz. Az első szülésem spontán volt, a második császár altatásban, most pedig császár spinállal. Jól cifrázom ugye?Kép
linato

Sziasztok!

MacsKépKép Nagyon jó ilyen szép történetre ébredni.

Azoknak, akik tegnap nyűgösek voltak: rám is rámborult a világvége tegnap. Napközben már éreztem, hogy lelki-instabilitásban szenvedek, de amikor a férjem hazajött, már csak bambulni, és sírást visszafojtani tudtam. Aztán meg csak pityeregni. És persze kínjaimat megfogalmazni megint nem tudtam, úgyhogy ő csak simizte az én "okos" buksimat, amitől még jobban sírtam.
Végül elmentünk sétálni, és helyrerázódott bennem az a valami, ami napközben félre csúszott.

MagiKép
Enyém cici is folyatKép Ráadásul a kis sunyi titkos foltokat hagy a lepedőn. Ezt pont tegnap este vettem észre lefekvéskor. Mondtam is magamban: ahhoz, hogy a nyál csordogáljon a számból, túlzottan lent van (én meg ugyebár nem ficánkolok túl sokat mostanában - bálnák helyváltoztatását nem így hívják), az, hogy hapci-termék legyen, ki van zárva. Hát mellé feküdtem a kis foltocskának, és a fránya nem pont a cici-mici alatt helyezkedik el??Kép
Na sebaj, ha apa is kidugja a fejét a hálóból, lekapom az egész garnitúrát, és kimosom. Este már nem volt kedvem csere-berélni.

A pelenka tippeket köszi. Bár tegnap a gyors próba után kiderítettem, hogy az egész csomag csak alsó fiókba fér el a nyitó-perforációval felfelé, a legfelsőben az oldalára kell döntenem, hogy a fiók betolható legyen. Ezért tegnap még meggyőztem magam, hogy jó lesz az legalul is. Most, ahogy visszaolvastam a tippeket úgy érzem: jó lesz az döntve isKépKépKép

Na megyek készülődni. Ma eskembeskemre megyünk Pécsre. A párt imádom, de ehhez a kocsikázáshoz semmi kedvem. Azon kívül mi a francot vegyek fel???És persze az is bosszant, hogy két kedves barátunk (a nemrég emlegetett nem-telefonálós-fajtából) persze tegnap felhívott minket, hogy ők akkor ugyebár velünk jönnek autóval. Azóta mérges is vagyok rájuk rendesen, ha ez eszembe jut.

Kezdem magam felhúzni, úgyhogy inkább abbahagyom.

Mindenkinek szép napot!

Csirkesz

Csirkesz

Kép

Kép

Kép
csirkesz

Szia, Csirkesz!

Még mindig pelus: én bizony ki szoktam venni őket a zacsiból, és csak úgy natúr beteszem őket a fiókba.

Lelki problémák: szerintem ez most természetes, mindenki szeretne már babázni, és néha olyan messzinek tűnik még az egész... Én legalábbis így vagyok vele. És az is, hogy néha szinte megmoccanni nem tudok, hogy ne fájjon, nyomjon, szúrjon valamiKép.

Esküvőhöz jó szórakozást! Én már nem hiszem, hogy beadnám a derekam. Örülök, ha a postaládáig le tudok caplatni néhaKép.

Most nagyon álmos vagyok, pedig főznöm kellene... Asszem, előtte fogok picikét pihenni.

Andi
(ma 38)
Vendég

Kriszti!

Lehet, hogy most fura dolgot fogok mondani, meg sokan megcáfolnak: ha egy baba kb. 1 éves kora előtthagyja abba a szopizást, akkor az többnyire nem elválasztódás, hanem szopási sztájk. Ez azt jelenti, hogy valami miatt hirtelen egyik napról másikra nem akar szopizni, de ha az ember türelmes, akkor elérheti (nem biztos és nem mindig), hogy újra szopizni kezdjen. A szopási sztrájk nem függ össze a tejmennyiséggel, sem a baba tényleges igényeivel (nem kell neki már), az okai elég megmagyarázhatatlanok. Lehet, hogy valami rossz éri szopizás közben (pl. megharapja a mama mellét, amitől a mama feljajdul vagy jön a foga és fájdalmas neki a szopizás).
Nekünk is volt Nátánnal egy ilyen időszakunk, amikor nem akart szopizni (6,5 hónapos volt), de az is baj volt, hogy ő ekkor még nem akart a szopin kívül semmi mást elfogadni, minden ételre szorosan zárt száj volt a válasz. Persze ilyenkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy valamit elfogadjon, ill. meg kell próbálni a szopira visszaszoktatni (pl. úgy, hogy félálomban próbálod szoptatni). Nekünk sikerült, érdekes módon, ahogy egyik pillanatról a másikra nem kellett, ugyanúgy egyik pillanatról a másikra hajlandó volt elfogadni. Végül 22 hónapos koráig szopizott...

Elfogy vagy kevés a tej: én ebben csak egyetlen tanácsot tudok adni: bármi is történne, a legelső dolgom az lenne, hogy szaksgeítséghez fordulnék. Nem orvoshoz és védőnőhöz, nem kezdenék el pótlást adni vagy teáztatni, hanem megkeresném a telefonszámukat az LLL-es vezetőknek vagy(ésKép) IBCLC végzettségüeknek (Kismama magazin, Internet - www.szoptatasert.hu, www.lll.hu), és beszélnék velük. Hátha lehet még tenni valamit a szopiért.
2 ok miatt: 1. a babának fontos lenne, hogy tudjon még szopizni 2. többnyire az anyának is nagyon fontos, és csalódást okoz, ha nem sikerül. Viszont ha megfelelő tanácsokat kap időben, akkor talán nagyobb az esélye arra, hogy tudja folytati a szopiztatást. Ki kell deríteni, hogy tényleg kevés-e a tej, ha igen, akkor miért ill. azt is, hogy hogyan lehet rajta segíteni. Ehhez viszont szaksegítség kell.
1 éves kor alatt nem javasolják a tehéntej adását, így ha mégis szükség van rá, akkor természetesen tápszert kell adni a babának. (Persze ez attól is függ, hogy mikortól kellene, mert pl. 10-11 hónapos babánál már nem biztos, hogy el kell kezdeni a tápszert, ekkor az egyéb élelmiszerek, amiket kaphat (már kaphat néhány egyéb tejterméket), már elég lehet (folyadékot pl. víz) addig, amíg 1 éves kora után már kaphat tehéntejet.)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Pocónak és csemetéjének én is gratulálok így utólag isKép

Maccs: nagyon aranyos volt a születéstörténetKép

Magika: tüneményes a gyerekszoba, itt nézegettük a férjemmel, nagyon tetszikKép

Csirkesz: hangulatKép Az nekem is eléggé a padlón van, nyűgös vagyok, hol a derekam
fáj, hol a hátam, nem jó feküdni, ülni. Ha meg sétálok, és egy leheletnyivel gyorsabban megyek, már rögtön keményedik a pocak. AMúgy is észrevettem, hogy gyakrabban keményedik mostanában.
Le a kalappal, hogy vállalkozol egy pécsi útra! KépNekem egy fél órás autózás alatt kb. 6-7x keményedik a pocak, biztos nem vállalnám. Vigyázzatok magatokra nagyon!!

Csütörtökön voltunk dokinál, teljesen zárt a méhszáj, baba buksija is fent van, szerencsére már nem fenyeget a koraszülés veszélye. Fiamnál már a 35. héten 1 ujjnyira nyitva volt a méhszáj.

Szép hétvégét és jó pihizést kívánok mindenkinekKép

Lau
36+4
lau

Beszti: képzeld, van egy olyan ismerősöm, akinek most már 6 éves a gyereke, de 3 éves koráig csak tápszert adott neki! Igaz, 3-4 hónapos koráig tudta csak szoptatni, utána tápszeres volt, de ezt én is egy kicsit túlzásnak tartottam.

Fiam 10 hónapos koráig szopizott, utána tápszert kapott kb. másfél éves koráig, utána rendes tehéntejet, nem lett semmi baja.

Sajnos, most nem láttam előtejet a terhességem alatt, remélem, attól még lesz majd elegendő mennyiség, én bízom benne. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy rendesen tudjak szoptatni.

Lau
lau

Beszti, Lau: az én lányom is "csak" 9-10 hónapos koráig szopizott, de előtte már adtam neki ezt-azt (aztán 10 hónaposan bölcsibe került). Nagyon egészséges kiscsaj, 8 éve alatt alig volt beteg, jól táplált, úgyhogy semmi baj nem érte amiatt, hogy nem tudott szopizni 1 éves koráig, vagy akár még tovább.
Amit Lau írt, hogy 3 éves koráig tápszer, na, az nagyon durva! Egy 3 éves gyerek már rég minden ehet, vígan. (Sőt, szerintem egy egy éves is elkezdhet mindent eszegetni.)
Mindezt csak azért írom, mert egyéne válogatja, hogy jön össze ez az egész "szoptatósdi". Természetesen az a legjobb, ha tud a baba szopizni, és ezt minél tovább teszi. De adódhatnak olyan dolgok, amely miatt ez már nem megy tovább (pl. anyukának dolgoznia kell menni). A tápszeres gyerekek is ugyanúgy fel fognak nőni. Még egyszer hangsúlyozom: én alapvetően szoptatáspárti vagyok, csak úgy érzem, mostanában sok anyukára, aki ezért vagy azért nem tud (nem az, hogy nem akar, hanem nem TUD) szoptatni, úgy néznek, mint valami megátalkodott gonosz lélekre. Emiatt nagyon sok anyuka lesz depressziós, bünteti, marja, marcangolja magát, amit persze a baba ugyanúgy megérez - és ez sem jó.
Vendég

Macs!
Nagyon szép a történetedKépSzerintem egy külön oldalt érdemelneKép

MagiKép
Hát irigylem a babót a szobájáértKép

Nekem pld nem volt szülés előtt semmi tejcsim, de amint szülés után a cicire rakták, bizony tejes lett a pici szája.

Jajj ma nehét éjszakánk volt, nappal olyan jó alszik, éjszaka viszont babusgatni kell és elég gyakran ébred fel (szopi)Kép

Iszom a Laktoherbet, nem is a tej miatt, hanem hogy a babónak ne fájjon esetleg a pocija.
Reditke!
Ma már én is a 3-dik garnitúránál tartok.
Lesz ez még több is.

Na megyek pelust és rugikat mosni.

Pocakosoknak kitartást, ha a kezetekben lesz a baba úgyis minden eddigi szenvedést kárpótol.Kép

Noémi
fantikbaba

Andi: igen, mostanában már nagyon nagy a felhajtás a szoptatás körül, és én is ismerek olyan anyukát, aki emiatt majdnem depressziós lett, hogy ő nem tudja szoptatni a babáját, akkor ő nem jó anya. Nagyon jó, sőt a lehető legjobb a babának a szopizás, de ha mindent megtesz az anya és nem megy, akkor nem magát kell okolnia.

egy másik fórumon olvastam, hogy nemigen sikerült rendesen a szoptatás, a baba csak fogyott (tegnap volt egy hónapos), de az anya nem és nem akart pótolni, mert hogy ő kizárólag anyatejet akar neki adni. A baba folyamatosan aludt, már fél kilót fogyott, mire végre megindult a fejlődés, mostanra már elérte végre a születési súlyát. Ennek az erőltetésnek viszont nem láttam értelmét, mert ha fejt volna mellette és egy kicsit hozzátáplál, biztos beállt volna a rendes tejtermelés. Remélem, nem lesznek hasonló problémáink, ha mégis, biztos segítséget fogok kérni.

Andi: ettől a baráti házaspártól kaptam meg azt a gyerek másfél éves korában, hogy milyen szabadelvűen nevelem a gyerekemet, mert akkor már kapott tehéntejet, és a Balcsiba is beengedtem meztelenül pancsizni. Ők nem engedték be, mert biztos elkap valami fertőzéstKép
Ez van, más mindig okosabb mint az anyukaKép

Lau
lau

Lau, én sem burokban nevelem a gyerekemetKép, mondom, szinte sosem volt beteg (eltekintve a bárányhimlőtől meg 1-2 náthától). Nem öltöztettem túl, nem tiltottam mindentől, stb. Mindenki nevelje saját belátása szerint a gyermekét, de megszólni a másikat senkinek nincs joga szerintem.
Sajnos mostanában kezd elmérgesedni a helyzet a szoptatók-nem szoptatók között, pl. a Kismama magazinban is volt egy nő, aki kifejezetten elutasító a szoptatókkal szemben, ami megintcsak nem helyes, írt is egy elég kemény levelet pár hónapja, volt is visszhangja rendesen! Most meg az a téma, hogy lehet és hol nem lehet szoptatni. Na, ez is egy érdekes téma szerintem, és erről is van véleményem, amibe most inkább nem megyek bele.
Vendég

Még 1 kicsit a témába vág: a védőnőm, mikor jött "családlátogatásra", megnézte a szobát, ahol a babusz lesz, bekukkantott a pelenkázószekrény fiókjába, és amikor meglátta a kimosott-kivasalt ruhákat, azt kérdezte: "ugye, nem használt öblítőt?". Mondtam neki, hogy de igen, használtam, és mind a mosópor, mind az öblítő "sensitive" volt. Azt mondta, ne használjak öblítőt (az allergia miatt). Kérdem én, mire jó az ilyen szintű óvakodás a mindenféle higiéniai termékektől? Az a gyerek megszületik egy egyáltalán nem steril világba, ahol majd mindenféle ingerek érik az első pillanattól kezdve. Nem hiszem, hogy az öblítőben található kis mennyiségű illatanyag ártana (annál is inkább, mivel "sensitive", tehát nem is nagyon teszenk bele semmit, ami irritálhatja a bőrét). Ugyanez vonatkozik a babaápolási cuccokra - ne használjak ilyesmit, csak a gyógyszertári termékeket (amelyek mellesleg nem is oldódnak a vízben). Nem tudok másra hivatkozni, csak a lányomra, akinél az elejétől fogva már Gabi-t használtam. Semmi baja nem lett. De ez csak az én véleményem...
Vendég

Trompipi!
Igazad van, ha teljesen "steril" körülményeket teremtesz, tuti elkap vmit, és érzékeny lesz mindenre,.Én is szenzitív öblítőt használok, Lenort, nem tapasztaltam semmi allergiát, amúgy ezek a csoda automata mosógépek jól kiöblítik a ruhát.Sőt pelenkákhoz még antibakteriális fehérítőt is használok, anyáénk idejében ugy csak biopon és bip és ultra volt, mégis kevesebb volt az allergiás gyermek.

Szoptatásról.
én örülnék ha minél több ideig tudnék szoptatniKép

A babám visszanyerte születési súlyát.Kép
Azért 10 nap alat nem rossz eredmény.
Mostantól "hízni" kezdünk.
fantikbaba

Andi: tényleg külön topicot lehetne nyitni ezekről a dolgokról, mindenki másképp gondoljaKép
én nem használok öblítőt, fiamnál sem használtam, de nem azért, mert valaki azt mondta, hanem így látom jónak. mosom, vasalom a ruhákat. Lehet, hogy kipróbálom a sensitive öblítőt, nem hiszem, hogy baja lesz tőle.

A babaápolási cucc más téma. Ákos most lesz 6 éves, és nála elkezdtük a Gabi termékeket használni, tiszta ekcémás lett a bőre. Akkor a bőrgyógyász azt ajánlotta, 1 éves koráig használjuk a gyógyszertári fürdetőt. Az bevált, utána szép volt a bőre, 1 éves kora után már nem volt semmi probléma, bármivel fürdettük, vagy kentük.

SterilizálásKép Erre szokták mondani, hogy az első gyereknél, ha leesik a cumi, kifőzöd, 3x elmosod, utána adod a szájába. A másodiknál már csak ellötykölöd a csapnál, vissza a szájába, a harmadiknál megkéred a kutyát, vigye vissza a gyereknekKép
Lehet, hogy kissé lesarkított, de tényleg nem kell annyira védeni a gyerkőcöket, mert még több bacit elkaphat, ha nagyon burokban él.

Na, ennyit errőlKép

Noémi: az nagyon jó eredmény, sőt, szuper!! Kép

Lau
lau

Lau!

Az a gond, hogy nagyon sokan úgy gondolják, hogy a tápszer jobb, mint a tehéntej. Manapság nagyon divatos a "babatej" névre keresztelt tápszer. Pedig hát a tápszer ugyanúgy tehéntej alapú, viszont 3-4-szer drágább. Igaz, abban sem lehetünk biztosak, hogy a bolti tejben tényleg tej vanKépKép. Ha már tej, akkor viszont legyen minél nagyobb a zsírtartalma.
Nagyon nehéz kérdés, mert ugye az ember szeretne jót tenni a gyerekének, de hogyan? Tápszerrel vagy tejjel? Tényleg megbízhatóbb a tápszer (mitől???)? Vagy a tej is jó?
Mondjuk ha bármely családtagomnak lenne tehéntej-allergiája, akkor biztosan nem kockáztatnék, akkor nem tehéntejet kapna, de nem is tápszert, hanem mondjuk rizstejet, szójatejet (érdekes ezeket tejnek hívniKép).
Egyébként nekem eddig egyátalán nem volt előtejem, pedig ugye azt nem szabadna gondolnom, hogy nem lesz, ha már egyszer 13, egyszer 22 hónapig szopiztattam.

Andi!

Kényes témához érkeztünkKépKép. Azt hiszem, nem írtam olyat, hogy baj lenne, ha a baba tápszert kap, nem lesznek annyira egészségesek vagy nem nőnek felKép. Olyat sem írtam (direktKép), hogy gonosz vagy elvetemül ember lenne, aki azt ad a gyerekének.
Annyit írtam (ha nem is ezekkel a szavakkal), hogy megfigyelések szerint a babák nem szokták magukat elválasztani 1 éves kor előtt. Nátánnál én is elkezdtem a hozzátáplálást 6 hónapos korában (el is kellKép, még a nagyon szoptatásbarátKép felfogás szerint is), de nem volt kedvére, eleinte még próbálkozott, de egy idő után egyszerűen nem lehetett adni neki, mert szorosan összezárta a szájátKép a kanál láttán. Aztán persze rákapott, ma meg nem mondaná senki, hogy így kezdtük (pl. a banánt szó szerint kiköpte (ha egyáltalán hajlandó volt bevenni), ma meg az a baj, ha "csak" 1-et kap és nem rögtön 2-tKép).
Természetesen adódhatnak olyan élethelyzetek is, amikor nem tud az anyuka tovább szopiztatni (pl. akkor, ha valami betegséggel küzd és egy idő után gyógyszert kell szednie rá (van ismerősöm, aki pajzsmirigybetegséggel küzdött, a babája 6 hónapos koráig még egy gyengébb gyógyszerrel is el tudott lenni, de utána szükség volt egy erősebbre, és emiatt már nem szopiztathatott)).
Viszont nagyon-nagyon sok esetben nem ez a helyzet. Hanem az, hogy ha a mama megkapná a segítséget hozzá, és nem rossz tanácsokat (pl. az egyik legjobb tanács probléma esetén, hogy igenis menni fog, képes rá), akkor talán mindkettőjük örömére sikerülne tovább folytatni, és nem is kerülne sor a depresszióra, önmarcagolásra.
Ezért írtam, hogy nálam természetes, hogy a legelső tennivaló kevés/elfogyóban levő tej esetén az, hogy olyanhoz fordulok, akinek van esélye segíteni (fogfájással sem a háziorvoshoz fordulok, hanem fogorvoshoz). Ill. én is ebben szeretnék segíteni, hogy a szoptatás szempontjából a legjobb tanácsot kapja mindenki.
Azzal meg teljesen egyetértek, amit Lau írt, hogy ha valaki mindent megtett, akkor semmi, de semmi oka arra, hogy önmagát marcangolja, ha nem sikerült. Ill. azzal is, hogy a gyerek kárára nem mehet. Vannak egyértelmű jelek (pl. a fogyás), amikor igenis kell mást adni, és közben ki kell deríteni, hogy mi az oka, miért nem elég neki a tej, és megoldani.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Magi,
Hozzátok is elmennék babának Kép

Csirkesz,
Irigyellek, hogy még el mersz/tudsz indulni ilyen útra. Én haskötő nélkül még egy 5 perces útra sem vállalkoznék már, annyira keményedik a hasam. Most tapasztalom meg igazán a magyar utak "színvonalát".

A szoptatás témához annyit, hogy amikor születtem, Anyukám is nagyon szeretett volna szoptatni. 2 hónapos koromig rendben volt minden, akkor hirtelen megugrott az étvágyam, Anyu megijedt, hogy biztosan neki apad el fokozatosan a termelődése, elkezdett Robébit adni. Akkor nem volt olyan tobzódás ezerféle tápszerben, ez az egy létezett. Azt viszont úgy, ahogy volt, kihánytam. Onnantól kezdve higított tehéntejet kaptam és láss csodát, itt vagyok, élek és virulok. A Húgomnál és Öcsémnél már sokkal hosszabb ideig tudott Anyu szoptatni, nem pánikolt be úgy, mint először, de miattam még mindig lelkiismeretfurdalása van, ennyi idő után isKép

Hannával én is úgy voltam, hogy nagyon döcögősen indultak be a dolgok. Azt első hónap úgy telt, hogy két óránként szoptattam, szegény babám összesen tudott kb. 10 grammot szopni, akkor irány egy kis pótlás, és ez ment éjjel-nappal. Aztán azt vettem észre, hogy egyre több tejem lett, és a 2. hónaptól csak és kizárólag anyatejet tudtam adni. Azt az 1 hónapot nem kívánom senkinek, mint egy zombi, úgy jártam-keltem a lakásban, de olyan hihetetlen sikerélmény ez nekem, hogy minden fáradtságot megértKép

HKata

Kép

Kép
anyamanya

Sziasztok!

Beszti minden szavaval egyetertek szopi-ugybenKép Az elotej pedig telleg nem jelent semmit, nekem sem volt az elsonel sme, most sem, es 15 hos koraig szoptattam (akkoris szvsz a terhesseg miatt hagyta abba LackoKép).

Anyamanya: senki nem mondta am, hogyha tehentejet kap a baba koran, akkor azt netalan nem elne tulKép En is kaptam, nekem sincs semmi allergiam, anyamkinjam halistennek, de azert ha szetnezunk, a korosztalyunk ilyne teren siralmas allapotokat mutat, es ki tudja, lehet hogy a franko felestejtol.Kép Szal en azon az allasponton vagyok, hogyha azzal, hogy tehentejet, es mas allergizalo eteleket kesobb vezetek be, elkerulhetem hogy a gyerekem allergias legyen, akkor ezert ezt nyilvan megteszem, ehet-ihat meg ilyeneket jo sokaigKép

orsoly
orsoly

Sziasztok,
most rövidebb leszek, mar az elöbb irtam egy szep hosszu levelet de elveszett, ugyhogy most csak röviden.
Elötej nekem is csöpög, söt folyik, ejszaka arra ebredek soxor, hogy az oldalamon folyik lefele. En is hallottam, hogy nem jelent semmit a kesöbbiekben, hogy lesz-e tej vagy sem. De a dokim szerint jo elöjel.

Szoptatas: itt Nemetorszagban nagyon sok kismama magatol hagyja abba mar nagyon koran ( 2-3 honap utan ) mert nagyon maceras. Azon sirnak, hogy masbol sem all a nap, csak a szopibol es hogy elegük van. Az ilyennek ki tudnam tekerni a nyakat!!! En is szeretnek szoptatni, termeszetesen addig, amig csak lehet. Persze ha egyeb gondok miatt nem megy, nem fogom felakasztani magam, de hogy kenyelemböl abbahagyjam, azt mar nem!

Fertötlenites: Itt eleg sok maniakus fertötlenitö van, a baratnöm is egy közülük, mar nevetseges amit müvel. A gyerek ket eves de meg mindig sterilizalja az üvegeket cumit stb, havonta mossa a jatekokat, ha idegenek voltak naluk akkor a szönyeget es az ülögarnitura huzatjat is. Bebikent mindenkinek ketszer kellett fertötlenitenie a kezet, mielött hozzaerhetett volna a gyerekhez, akkor is argus szemekkel figyeltek, hogy az illetö nem tesz-e olyat, ami arthat a gyereknek. Kiborito szerintem. Mondanom sem kell a gyerek az egesz idei nyarat betegen töltötte. Vajon miert?
Nalun k nem lesz ilyen, mar csak azert sem, mert van egy nyuszink aki szabadon maszkal a lakasban es imadjuk es szeretnem, ha az elsö perctöl kezdve szoknak egymast a babaval. Na persze azert nem kell tulzasba vinni, de nem latok benne semmi problemat ( ezek az ismeröseink pl nem jöttek hozzank majd egy evig a nyuszi miatt, nehogy a baba elkapjon valamit - pedig ö olyan tiszta es a doki is azt mondta, hogy semmi baj nincs azzal, ha gyerek es nyuszi együtt vannak, csak a szörre kell figyelni )

Ma ejjel nem aludtam semmit. Fel egykor arra ebredtem, hogy a jobb kezem teljesen el van zsibbadva, nem erzem az ujjaimat es nagyon nagyon faj az egesz karom, mintha az erek fajnanak benne. Na innentöl semmi alvas, annyira fajt es zsibbadt. Barmit csinaltam. Most is faj ujjaim vege erzeketlen, zsibbad, de most azert jobb, mint ejjel, biztos mert most mozgatom. Nektek nem volt meg ilyen? A zsibbadas meg csak-csak oke, de nagyon nagyon faj is. Ha valakinek volt mar hasonlo mit lehet ilyenkor tenni? Ja, es meg is vannak dagadva az ujjaim is.

Na megis hosszura sikerült.
Puszi mindenkinek, szep napot!
Motiot

KépKép
KépKép
motiot

Jó témába nyúltunk (és hogy feléledt a topik!!!)

Beszti Kép, félreértettél, nem a Te véleményeddel nem értek egyet és nem Rád értettem, amit írtam. Nagyon becsülendő dolognak tartom, ha egy anyuka harcol azért, hogy minél tovább tudjon szoptatni. Én általánosságban mondtam, hogy mostanában oly sokan elítélik azokat, akik mondjuk tápszert adnak a babának, pedig szerintem ők is a legjobbat akarják (azt, hogy jól fejlődjön a csemete). Természetesen nem csak a fejlődésről van itt szó, hanem a kötődésről, stb... Ezeket a dolgokat szerintem minden épeszű anyuka megérti és harcol is, ha van rá módja.

Egyébként legjobban a Motiot véleményével tudok azonosulni ("En is szeretnek szoptatni, termeszetesen addig, amig csak lehet. Persze ha egyeb gondok miatt nem megy, nem fogom felakasztani magam, de hogy kenyelemböl abbahagyjam, azt mar nem!").

Fertőtlenítés: pont a héten leveleztünk erről Csirkesszel és megállapodtunk abban (azt hiszem, Magi is velünk tartott), hogy nem veszünk sterilizálót. Feleslegesnek tarom a túlzottan steril környezetet, annál is inkább, hogy 1 steril lakásból kilépve az agyonféltett gyerek azonnal összeszed valamit a kevésbe steril környezetben.

Zsibbadás: Motiot, nekem már vagy 5 hete el van zsibbadva a bal kezem kis-és gyűrűsujja (egyfolytában). Szülés után elmúlik. Doki azt mondta, ödéma...

Na, akkor feldobok még egy témát, ha már végre majdnem mindenki hallatta a hangját (és ennek nagyon örülök). Mi a véleményetek a köztereken/éttermekben/buszon/stb. való szoptatásról?
Vendég

Sziasztok Mindenki!

Andi!
A férjed egy igazi lovag, ha még virágot is vitt a békülés jeleként, majd mondom az enyémnek is, hogy legközelebb (inkább nem legyen) Q is így engeszteljen.

Motiot!
Mit csinál a barátnQd gyereke a játszótéren? Nézi a többieket egy steril búra alól? Azért ez már a másik véglet, azt hiszem így jobban elrontja, és késQbb a gyereknek lesznek gondjai ebbQl a nagy sterilizálásból, higiéniából!

Lányok!
KülönbözQek vagyunk! Valaki a szoptatásért, valaki ellene van. Fogadjuk el ezt a tényt, és mindenki tegye azt, amit a gyereke számára a legjobbnak tart! Én nem vetem meg sem azokat, akik nem szoptatnak, mert féltik a mellüket, vagy túl macerásnak tartják, viszont nagyon egyetértek a szoptatás mellett kiállókkal, de nem minden áron. Nem szabad senkire követ vetni, amiért esetleg nem szoptat, vagy csak rövid ideig. A legfontosabb a gyerekek egészséges fejlQdése és a kiegyensúlyozott családi légkör, a szeretet. Ha minden gyereket szeretet venne körül talán a világban is kevesebb lenne a borzalom. Jaj! Kezdek kicsit filozofikus hangulatba kerülni.
Még csak annyit, hogy nagyon nem szeretem azokat a játszótéri napokat, amikor egyszerre több anyuka is lehozza a gyerekét, és mint egy kirakat, vagy verseny, mindenki csak arról beszél, hogy az én gyerekem már ennyi idQs kora óta ezt csinálja, meg azt csinálja, és a legjobban utálom, amikor megkérik a gyereket, hogy produkálja magát. Amikor az én fiam néha anélkül, hogy kérném rá elmond egy versikét, vagy elénekel egy dalocskát, rámcsodálkoznak, hogy dehát nem is mondtam, hogy a gyerek már ezt is tudja! Ugyanez vonatkozik a szobatisztaságra is. Nálunk nagyon könnyen ment, szinte egyik napról a másikra, de úgy gondoltam errQl nem kell beszámolnom a játszótéri "barátnQknek", és amikor észrevették, hogy nincs pelenka a gyereken, kérdQre vontak, miért nem mondtam, hogy Soma már szobatiszta.
Akkor megmondtam nekik, persze nagyon diplomatikusan, hogy én magamnak és a férjemnek szültem a gyereket, és bármikor is éri el azt, amit mások akár korábban, akár késQbb, én úgy örülök neki, ahogy van, és nem hiszem, hogy versenyt kellene rendezni arról, ki milyen szinten fejlett. Minden gyerek fejlQdési görbéje más, és nem szabad összehasonlítani mék két testvért sem, nemhogy vadidegen gyerekeket.
Azóta nem mondhatnám, hogy túl népszerq vagyok a gyermeküket produkáló anyukák körében, de ez nem is érdekel. A játszótérre a gyerek szórakoztatása miatt megyek le, nem pedig a sajátoméra.

Bocs, hogy kicsit hosszú voltam, de gondoltam leírom, hátha érdekel valakit.

Erka
szekera

Szotatás idegenek elQtt!
Csak ugyanazt tudom errQl mondani, amit az elQzQ témánál, hogy mindenki másképpen gondolkodik, más neki a természetes, és más a természetellenes. Én biztosan nem szoptatnék ilyen nyílvános helyeken, de aki azt teszi, hát tegye. Állítólag a mell mindig steril, ha esetleg le is tudja törölni elQtte, még jobb. Ami a szégyentelenséget illeti, úgyis lesznek, akik megszólják, engem nem zavar.
Mindenesetre, ha mennem kell valahová, a nagyfiammal is ezt csináltam, most is ezt teszem majd: viszek lefejt tejet, és azzal etetem majd a közönség elQtt.

Erka
szekera

Ja, azt a fertőtlenítés témához elfelejtettem írni, hogy imádom a rendet és a tisztaságot, és pl. utálom azt, ha anyuka/apuka pl. a gyerek kezébe nyom egy kiflicsücsköt "egyél, gyerek" felkiáltással, és a gyerek jön-megy a lakásban, morzsák potyognak szanaszét, mindenki belelép, hordja szét, gyerek ruhája tiszta kosz (na jó, lehet, hogy nem is kiflicsücsök, hanem Túró RudiKép), szája körül kajamaradék, na, ettől ki vagyok akadva.
Egyrészt: tanulja meg az a gyerek, hogy ha eszünk, leülünk, megadva a módját, és szépen elfogyasztjuk az ennivalót.
Másrészt nem kapkodunk be ezt-azt, ha olyanunk van, rendszert kell kialakítani az evésben (mondom én, aki várandósan akkor eszik, ha épp eszéba jut Kép - de asszem, ez más téma). Harmadrészt becsüljük meg annak a munkáját, aki rendet tett és kitakarított, és tanuljuk meg, hogy vigyázunk az értékeinkre, mert egy fotelt, egy kanapét, a szőnyeget igencsak nehéz lehet hetente kitakarítani.
Mindezt azért írom, mert vigyáznom kellett egy hétig most nyáron egy barátunk 2 éves kislányára, akiéknél szokás jönni-menni evés közben, és nagyon nehéz volt az amúgy roppant értelmes kiscsajnak elmagyarázni, hogy ez nálunk nem fog menni...
Na, ez is egy jó téma amúgy...
Vendég

Erka, egyetértek Veled teljesen, maradéktalanul.
Andi
Vendég

Ha éhes a gyerek bizony szoptatni kellKépMindegy hogy hol, persze diszkréten, bár nem hiszem hogy lenne merszem mondjuk étteremben, inkább nem megyek oda.
Sterilizáló:
sterilizálót én sem vettem, de van egy pároló edényem a mikróhoz, az tökéletesen megfelel, minek az aventos , hisz ez ugyanúgy néz ki,Csak épp ez tizedébe kerül.

Ma már levegőztettem a babát az erkélyenKép Tetszik neki a babakocsi.Vettem neki téli overállt, remélem gyorsan belenőKép És egy pár tetra pelus is kellett még.

köldökcsonk:
Remélem olyan gyorsan megszabadulunk tőle mint Macs, már szépen zsugorodik, de tegnap vérzett egy kicsitKép

Noémi
fantikbaba

Sziasztok!

Gondoltam, szülés előtt még én is benézekKép Tudjátok, van egy Momo nevű csaj is a táblázatbanKép
Szóval olvasgatni szoktalak benneteket, de ha nem akarok végelgyengülni a két lányom mellett, akkor írni már nem tudokKép És mire billentyűzetet ragadnék egy-egy kérdés kapcsán, addigra már a többi tapasztalt anyuka megválaszolja az újaknakKép
Rólunk röviden annyit, hogy a nyár kicsit zűrösre sikerült, mert a férjem éjjel-nappal dolgozott (neki az aratás a főszezon) és közben építkeztünk is...kicsit sok volt az élvezetbőlKép
A pocaklakóm jól van, sokkal nyüzsisebb, mint a nővérei voltak, már előre izgulok, milyen kis sajtkukac lesz belőle idekintKép A méhszájam pár hete elkezdett nyílni (na ja, segítség nélkül emelgetem nap, mint nap a 15 és 11 kilóstKép), így kicsit izgultam, de holnap már elérem a 37. hetet, talán nagy gáz már nem lehetKép
A szokásos utolsó hónapos tüneteket egész jól tűröm, csak egyet nem bírok mostanság, az allergiátKép Az a szörnyű, hogy én alapból nem vagyok az, de mindhárom terhességem alatt rákapott a szervezetem, most is alig látok ki a fejembőlKép Nem tudom, valamelyikőtök kűzd-e még ilyesmivel, nekem sajna még nem sikerült megtalálnom rá a megoldástKép

Linato,
látom, igyekszel benntartani a két lurkót, hogy együtt szülhessünkKép Nem irígyellek, ahogy a súlyukat olvastam múltkor, nekem már az alig 3 kilós kiscsajt is elég cipelniKép Tényleg, ha biztos a császár, kijelölt már a dokid egy fix időpontot, vagy megvárja, míg megindul a szülés és csak akkor avatkozik be?

Lau,
azt hiszem a fertőtlenítés dolog nálunk pont ezirányba tendál, már előre sajnálom hármaskát és persze idomítom a német juhászunkatKép
A babaápolási szerek nálunk is így hatottak a nagylányomra, nem is használtunk 2 évig, csak patikai fürdetőt meg kencétKép Szerencsére másodszülöttem bőre sokkal strapabíróbbKép
Örülök, hogy a kritikus időn már te is túl vagy, nekem is tavaly gyógyszerekkel kellett visszatartani a lányomat, így paráztam most is rendesen, hiába bíztatott a doki, hogy most nem olyan gázos a helyzet.

Motiot,
nekünk a rokonságban van ilyen család, ahol a kislányt féltik minden kis szösztől, nem is bír ki 2-3 napnál többet az oviban egészségesenKép
Nekem az első terhesség végén az ujjaim fájtak, főleg reggel volt botrányos a helyzet, állítólag ez az ödéma miatt voltKép

Trompipi,
én is mindíg kipróbálom az öblítős verziót (persze, sensitivvel), de pl. a nagylányom azt se bírta, ilyenkor jobb lemondani róla egy időreKép És sajna a korai bőrproblémákra nem megoldás a "hadd találkozzon vele a gyerek, majd megszokja" szisztémaKép
Második csemetém viszont gond nélkül hordta az öblítővel mosott holmikat az első perctől kezdveKép

Beszti,
nagyon jól összefoglaltad a lényeget a szopival kapcsolatbanKép
Azért bevallom férfiasan, nálunk játszik a babatej, mivel mindkét gyerkőc 1 éves korára már terhes voltam a következővel, és drasztikusan apadt a tejem minden fortély ellenéreKép

Noémi,
azért a Lactoherbbel óvatosan, mert van olyan baba, akinek pont ettől fáj a pocija (pl. az enyémek)Kép Ja és nálunk az én tejfogysztásomat is nullára kellett redukálni, hogy kevesebb legyen a pocigörcs.
Jó hízást a csöppnekKép

Magika,
gyönyörű az a babaszobaKép A kikás fotelt én is kinéztem magamnak, de sajna, lekéstem rólaKép Pedig a Neonato gyártmány (amibe már az első gyereknél beleszerettem) ugyanilyen rendszerű, csak leértékelve is 60000 pénz, az meg rengetegKép

És végül büszkélkedek egy kicsit az én két szépségemmel, ha már nem tudok olyan babaszobát mutatni, mint MagikaKép

Timi a nagy 3 éves:
Kép
Zsebi (Adrienn), a tegnap másfél éves kékszemű csoda:
Kép

Na megyek, mert olyan jóslóim vannak, hogy lefordulok a székrőlKép

üdv
Momo
36+6 (olyan jó ezt leírniKép)

Tényleg, tudom, hogy nem nagyon ismertek, de ha esetleg valaki megadná a mobilszámát a profilomban található emilre, akkor szólnék, ha kibújt EmeseKép

Momo
momo

MomoKép
Cuki lánykáid vannak, büszke lehetsz rájuk.Kép

Laktoherb
Nem is gondoltam hogy árthatok is veleKép
fantikbaba

Andi!
Az én fiam nagyon roszz evQ, mégis úgy szoktattuk, hogy a fQétkezéseket csak az asztalnál fogyaszthatja el. Ami a fQétkezések közötti tízóraizást és uzsonnázást illeti, azt ehette-eheti máshol is, és sajnos elQfordult már, hogy a túró rudit rákente a falra, amiért persze kikapott, és ha valahová odamorzsált, akkor az Q feladata volt az eltakarítása. Persze nem vártam el tQle, hogy kiporszívózzon, de van neki is egy kis keféje lapáttal és felmosóvödre felmosóval. Miután a saját munkája is benne volt, és addig nem játszhatott, amíg a folt, vagy a morzsa ott volt, egy idQ után észrevettem, hogy egyedül ül az asztalhoz, bármit is eszik, és most már nincs ezzel gond. (Persze néha azért elQfordul)
Nem tudom ez helyes volt-e így, mi jónak tartottuk.
E témában is csak ismételni tudom magamat, hogy mindenki másképpen csinálja, nincs etalon, úgyhogy az is jó, ha ehet és morzsálhat bárhol, ha a szülQt ez nem zavarja. Arra azonban a szülQnek oda kell figyelnie, és a gyerekbe kell nevelni, hogy másoknál mindenre vigyázni kell, semmit nem veszünk el kérdezés nélkül, nem nyúlunk más holmijához!!! Nálunk ez alapszabály!!!

Erka
szekera

Nálunk sem divat a le-föl szaladgálás evés közben, de azért az ember lánya sok elvét feladja, ha egy (netán több) rosszevő gyerekkel áldotta meg a sorsKép Nekem is ilyen a "jószerencsém", így a főétkezéseken kívül kénytelen vagyok a kezükbe nyomni a lakásra nézve veszélytelenebb kajákat, hogy egyenek is valamitKép Igaz, ők is lelkesen takarítanak a kislapáttal és seprűvel maguk után, csak a falra kent dolgok gázosak kicsitKép Szóval ezügyben nem én vagyok a követendő példa, de a pedáns nagyik a megmondhatói, hogy tényleg nem válik be semmi más a gyerekeimnélKép

Most már tényleg el...

Momo

Momo
momo

Erka, Momo, lehet, hogy ebben az ügyben én kicsit sarkosan látom a dolgot és szigorú vagyok, én ezt belátomKépKép
A nagylányomnál működött ez a szigor, remélem, a kicsinél is működni fog. Majd meglátjuk!
Vendég

Szó se róla Andi, ügyes vagy és ha már gyerekkorban kialakul ez az embernél, akkor ez a késQbbiekben csak jó lehet. Mindenesetre gratulálok.)!
Mára ennyi voltam ,most megyünk a kisfiam keresztszüleihez "bulizni". Sziasztok!

Erka
szekera

Szia, Erka, jó bulit!!! (kicsomagoltátok már a babakocsit?)
Vendég

Andi!
Valóban jó témát vetettél fel.Ebben az ügyben én konzervatív vagyok!Ágotánál és Adriennél sem szeretném ha bárki látná a mi dolgunkat.Ezt úgy kell elképzelni,hogy szopikor kiküldtem mindenkit csak a férjem lehetett ott.Nem kell,hogy zavarjanak.A szopi ideje a miénk nem kell beszélgetőpartner nem kell nézni.A cici pedig cici.Most kajaforrás előtte és utánna intim testrész!Ha világosabban és drasztikusabban akarok fogalmazni itt van.Még az anyukámat és a tesómat sem engedtem be szoptatás közben.A szobából pedig kiküldtem őket.Zavartak,idegesítettek.Ebből aztán a kérdésedre autómatikusan adódik a válaszom,hogy én nyílvános helyen soha nem szoptatnék.El nem ítélem de nem értek egyet vele.
Amikor Ágotának pótlást kellett adni olyan volt mint ha a környezetembe csak szoptatós anyukák lennének.Mindenkinek csak sikerélménye volt.Ahogy írtad kellemetlenül éreztem magam.Volt lelkifurdalás de beletörődtem mert hiába fejtem a szopást hosszútávon semmi nem pótolja.Ágota nem volt hajlandó bekapni a cicit.Remélem most minden másképp lesz.
GnéKriszti
gnékriszti

Kriszti, egyetértek. Engem sem zavar, ha vki utcán, vagy akárhol szoptat (pl. legutóbb az állatkertben láttam), de én bizony nem csinálnám. Először is, szégyenlős vagyok, másodszor pedig ez egy olyan intim dolog, ami rám és a babámra tartozik. Mondhat nekem bárki bármit, hogy ez milyen természetes, meg a baba "csak" táplálkozik, mindenki tudja, hogy ez azért nem olyan evés, mint mikor vki benyom egy hamburgert az utcán. Lehet ezt álszentségnek, vagy akárminek nevezni, én nem csinálom. Persze mindenkinek szíve joga.
Vendég

Nem mondtam igazat. Zavar, ha vki előttem szoptat. Vagy inkább úgy mondom, zavarba jövök. Igen, ez a jó kifejezés.
Vendég

Hű, nagyon jót aludtunk, kidőlt az egész család. Látom addig Ti gondoskodtatok róla, hogy életben tartsátok a topikot.

Evés: Nálunk abszolut megvan a szándék, hogy Hannát odaszoktassuk az asztalhoz, de ez csak addig működik, amíg sikerül együtt megteríteni. Abban a pillanatban, ahogy leülnénk, Hannának iszonyú sok halaszthatatlan dolga támad, a párom mondta is, hogy egyszer felhozza az autóból a gumipókot és odakötözi. Egy falatért odarohan, utána el, sertepertél kicsit, visszarohan, bekap egy falatot, megint el, és ez így megy...
Nem tudom, Andi, Nektek hogyan sikerült, de nálunk ez NEM MEGY, hiába minden. Na mondjuk a kaját nem engedjük mi sem hurcibálni, azért legalább odajön az asztalhozKép De leülni, azt aztán nemKép

HKata

Kép

Kép
anyamanya

Kata, nem is tudom, hogy sikerült, nem emlékszem, hogy nagyon hadakoznom kellett volna. Én élnék a szigorral és azt mondanám, csak akkor van kaja, ha leül. Előbb-utóbb rájönne, hogy az éhsége nagyobb, mint az "ugrálhatnéka", és leülne. De mondom, én ilyen esetekben lehet, hogy túlságosan szigorú vagyok, és a világért sem mondom, hogy ez a helyes és követendő példa.
Van egy példám: apáméknál sokszor van az, hogy még este 9-kor leülnek enni, ha vacsi után megéheznek. Persze ilyenkor a gyerek is fent van még, hiszen nagyon ritkán megyünk le vidékre és ilyenkor kihasználjuk az időt, amit a szüleimmel tölthetünk. Szóval ilyenkor, hiába volt már vacsi előtte, a gyerkőc is enni akar. És én bizony eleinte nagyon nem engedtem ezt. Azóta már enyhültem és nem vagyok ennyire fafejű (fejlődőképes vagyokKép). De otthon nincs ez a "lazaság", már csak azért sem, mert 8-kor alvás. MOst biztos sokakat megbotránkoztatok... Nem vagyok ám én olyan gonosz!!!
Vendég

Andi!Nem gonoszság!Következetesség.Amit ma nem engedek meg arra holnap sincs alku.Én így nevelem a lányomat.A kaja nem játék nem dúrjuk,nem játszunk vele.Ha nem tetszik fel lehet állni az asztaltól és éhesen távozni.Nálunk is csak asztalnál van kaja.
Múlthéten valamelyik nap itt volt a szomszéd kislány (hét éves)Kiraktam nekik egy csomag kekszet gondolván Ágota egyszerre egyet eszik és nem morzsálja szét a nagylány meg biztos ügyes.Tévedtem a parkettát fel kellett mosnom mert még a szájából is potyogott ki nyálas keksz és a pórszívó nem szedte fel.
GnéKriszti
gnékriszti

Sziasztok lányok!
Most éppen hétvégi eltávozáson vagyok a kórházból. A szabim szombat fél 10-től vas. fél 6-ig tart.
Sajnos még nem értem rá visszaolvasni, nem tudom, kivel mi történt.Szerettem volna megkeresni a táblázatot, de még nem találtam. Mindenesetre gratulálok a már babásoknak.Kép

Egész jól viselem a kórházt, biztosan jobb helyem van ott, mint itthon. Itthon mindig pörögnék, ott legalább vigyáznak ránk. A babák jól vannak, kis elevenek, naponta vizsgálgatják őket.
Rólam kiderült, hogy mégsincs terhességi diabéteszem, de azért diétáztatnak (160 gr. CH,sószegény, fehérjebő diéta). Ha minden így marad, akkor császár után jöhetünk haza, addig csak hétvégenként.

Puszilok mindenkit, drukkolok Nektek. Majd még próbálok visszaolvasni és még egyszer benézni.
eszter28

Szoptatas masok elott. erdekes, en alapbol szegyenlos vagyok, de a szopinal sosem vagyok zavarban....vagyis ugy mondanam, hogy idegenek nem erdekelnek, azert ismeros pasi ne nezzenKép De en siman szoptattam pl az Ikea ettermeben (igazm sokan voltunk, es elfordultunk azert...). Egyebkent meg nagyon sok helyen meg van mar oldva a szoptatas, van kulon helyiseg, szal nem annyira nagy gondKép

orsoly
orsoly

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?