Lara
Orsi, látom, már felvilágosított a Kaális dolgokról. Az OCSSZ-ről néhány szó: A 3. lombik után mi is elmentünk a férjemmel, hogy a 4. előtt genetikailag is, meg más egyéb nem vizsgált módokon - rubeola elleni védettség, toxoplazma, stb. - megnézzék, hogy minden rendben van-e. Szimpatikus orvos fogadott minket. A vizsgálati módszerek, és az eredmények kiértékelése viszont jelentősen eltért a Kaáliban tapasztaltaktól...
Jelöletlen üvegcsébe kellett anyagot adnia a páromnak. Ezt egy - a mi adatainkat tartalamzó - lapra kellett helyeznie, több másik mellé... Rákérdeztünk, hogy tudni fogják-e, melyik kié. "Hát, persze!" 16 millió/ml-ről szóló eredményt kaptunk, holott addig csak 1 millió alattit mértek mindenhol. Megcsinálták még egyszer 1 hét múlva és akkor is ugyanennyit mértek. Gondolhatjátok... Felbuzdultunk, hogy így megjavult a spermaszám. Mentünk vissza a Kaáliba, hogy akkor most hogyan tovább. Újabb vizsgálatot végeztek, melynek eredményeként a "szokásos" 1 millió alatti számot kaptuk.
Nem szeretnék rosszat terjeszteni róluk, Czeizelt, mint orvost messzemenőkig elismerem, de itt akkor is valami sántít, nem? (A másik pedig, hogy van ismerősöm, akinek 20 milliós spermaszámot mutattak ki, és mindezt úgy közölték vele, hogy normális, teljesen jó eredmény. Nos, azt tudni kell, hogy a 20 millió a legalsó határ, amit még el lehet fogadni ilyen esetben. Erre a WHO kimutatásai alapján hivatkozom, és hivatkozik a Kaáli Intézet, vagy bármely más meddőségi klinika. Igaz, hogy manapság csökken a spermaszám, és ma már sokan - pl. mi is - örülnénk a 20 milliónak, de azért nem szabad egy gyermekre vágyó párban azt elültetni, hogy ez egy nagyon jó érték. Mert lelet, hogy 3 év múlva így is foganhat kisbabátok, de ez egyáltalán nem biztos ilyen spermaszám mellett. (Igaz, előfordul spontán terhesség 5-6 milliós spermaszám esetében is, de ez akkor sem nevezhető általánosnak. Inkább csodának.)
Ne haragudj, ha ezzel esetleg felzaklattalak, hiszen 2 évig jártál hozzájuk, és én most itt kicsit "befeketítettem" őket, de úgy érzem, ezt el kellett mondanom, hogy tudd, most már jó úton vagytok, és itt a Kaáliban megfelelő orvosi felszereltség mellett - vagy akár egy csoda folytán
- nektek is lesz babátok.
(Úgy tudom, a Clostylbegit tablettát már kivonták a forgalomból.)
Orsi
Hol fogsz szülni? Gondolom, a Krizsa doki sem vállal szüléseket.
Dóri