Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek a köszöntést! :)

Én is külön osztály párti vagyok, bár még nem régen járnak külön, de egyértelműen úgy érzem, hogy
1. egyáltalán nem akkora törés nekik mint én gondoltam, simán elfogadták
2. így mindketten lehetnek "leg"-ek. Minden nap elmondják, hogy ugye mondta a tanító néni, hogy én voltam a legügyesebb? Régen mindig versengtek - ki volt ügyesebb, ki tud valamit jobban, stb. Most ha az egyik mondja, hogy mit tanult vagy mit hallott és a másik nem tudja, akkor mindig azt válaszoljuk rá, hogy biztos a másik osztályban ma nem azt tanulták, és így nincs olyan, hogy azért nem tudja mert butább, stb. Pepe túlzottan okostojás, nem jó mellette Csengének. :(
3. lehetnek külön barátaik. Csengének már van egy "barátnője" a suliban, Lisa-nak hívják ha minden igaz. (Csenge kérdezte meg tőle) Kérdeztem, hogy mit szoktak együtt játszani, erre válasz: "Nem tudunk együtt játszani, én nem tudok spanyolul! (olyan fejjel, hogy "hogy kérdezhetsz ilyen hülyeséget anya?"), nevetni szoktunk együtt." Mindegy, ez már haladás... :lol:

Valaki kérdezte, hogy mit tanulnak a suliban:
van mind a két osztálynak rendes órarendje mint az iskolában, 50 percesek az órák, van angol, spanyol, matek (ezek minden nap), ezen kívül heti több tesi, zene (ez creative music néven fut, énekelnek, zenét hallgatnak meg kül. hangszereket püfölnek), rajz (ez meg creative art néven rajzolás, festés, gyurmázás, stb.) . Van olyan hogy circle time, ilyenor körbe ülnek és beszélgetnek (gondolom az én lányaim hallgatnak), de ennek az a célja, hogy merjenek mások előtt megszólalni, meg szókincsfejlesztés. Van olyan hogy maths games, ilyenkor olyan játékokat játszanak amikben számok szerepelnek (dobókockázás, vagy most egy üres óralapra kellett felírni a számokat, vagy a múltkor azt mesélte Pepe hogy ő volt a négyes, ez nem tudom milyen játék lehetett), van valami K&U, meg FMS, meg workshops ezek fogalmam sincs pontosan micsodák. Meg minden nap mennek az udvarra játszani.
De azt mondták, hogy minden óra játékosan zajlik, nincs még kényszer, nincs számonkérés és folyamatosan mindent ismételnek amit tanultak. Amúgy most nyomtatott betűket meg számokat tanulnak írni. Ezeket élvezik a lányok, csak reggelente Csenge szokott sírdogálni, hogy ő nem érti amit a gyerekek mondanak, meg mikor nevetnek akkor biztos őt nevetik ki, stb. És hiába mondom, hogy szóljon a tanító néninek, hiszen az sem érti :( Kértem a tanárnéniket hogy figyeljenek már rájuk jobban oda, meg is ígérték, majd meglátjuk hogy alakul. Amúgy a tanárokhoz mindketten ragaszkodnak, szereik őket, úgyhogy ezzel nincs gond, csak hát a nyelvi korlátok miatt a többi gyerekkel nem tudnak együtt játszani. Ők meg amúgy sem azok a nagy barátkozós típusok. Mondták a suliban, hogy van sok külföldi gyerek és van köztük akit nem izgat, hogy nem érti, azért megy, beáll a játékokba. Az enyémek meg inkább egyedül játszanak de nem mennek a többi gyerek közé. Nem könnyű, de állítólag napról napra jobb lesz. Remélem. :roll:
ditke62

Sziasztok :)
Képzeljétek elindult a Manó!!! Tegnap már tett több önálló lépést, ma meg még többet! :) :) :) Csak még nagyon-nagyon kell koncentrálnia. :) Ha rám néz, hogy "ugye milyen ügyes vagyok?", akkor rögtön elesik. 8)

Ditke :)
Tényleg nehéz lehet nekik. De tuti belejönnek, még nagyon rövid ideje járnak.

Nekem kilóg a belem, annyit dolgozom, és még nagyon messze a vég (legalábbis a munkáé, az enyém nem annyira :wink: )

JÓ hétvégét mindenkinek!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Ditke :) ,Edit :)

Nagyon boldog névnapot nektek!

Ahogy beszélsz a lányokról, és az iskolai feladatokról olyan mintha a csajok 2 évvel idősebbek lennének az enyémekhez képest. Mi még ehhez kis pisisek vagyunk szerintem. :roll: Mondjuk Samut meg pont az nem érdekelné, hogy nem érti a szavakat, simán menne játszani, vegyülni. Ha külföldieket hall odamegy és leutánozza amit mondanak. :roll: Olival már lennének hasonló beilleszkedési gondok mint a lányokkal.

Van már bébiszitteretek? Találtatok?

Lilláékkal mi lehet? Senkinél nem jelentkeztek?

Nettke :)
Találkozunk Nyergesen! Már be vagyok sózva! :D

Mindenkinek jó 7végét!

Cat
Kép
cateye

Edit! Ditke!
Boldog Névnapot Kívánok!

Cat,
Olvastam, hogy szombaton jártok uszás-oktatásra. Ez heti 1 alkalom?
A Szentmihályiban csak hétköznap találtam, heti 2 alkalom páros héten, páratlanon 3 alkalom.
Nagyon hezitálok, mert nagyon szeretnének menni, de nem akarom őket leterhelni. (((heti 1 alkalom -nekem- bőven elég lenne)))

Kép
pramprampram

Cat,
jó csapatépítést :lol: Találkozunk bizony, már én is alig várom 8)

Pram,
ebben az Erzsébetligetiben hétvégén is van, meg hétköznap is, nekünk pl szombat-vasárnap, de vehetsz olyan bérletet is, hogy csak szombat.. olvasd el a honlapon, én fel is hívtam őket. Nem kötelező 10 alkalmas bérletet venni, van 8 v 5 alkalmas is, és akkor nem mész heti 2x csak 1x..
Mondjuk szerintem a heti 2 v 3 még nem terhel le egy ekkora gyereket!! Minket már inkább... :oops:

Kép
nettke

Nettke,
Köszi, az oldalukat most néztem, de ott nem láttam a hétvégit. A telefont végre felvették :evil:
Hétvégi csak az Erzsébetligetiben van :cry: de akkor 6500/5 alkalom
Önmagában az úszás nem terhelné le, de a lányok nagyon szeretnek angolra járni és táncolni. Bencusnak meg van gyógyped. logopédia, alapozó és TSMT1.

Kép
pramprampram

Gabi :)
Szerintem sem megterhelő nekik a heti 2 alkalom, de nekünk szülőknek anyagilag és logisztikailag is megterhelő. :D Na meg ami a mi célunk az úszással arra elég a heti egy alkalom. Én nem akarok élsportolót belőlük, egy vízbiztonságot szeretnék, és a víz szeretetét, semmi mást. :wink: Arra elég a heti egy alkalom. :P

Húú Bencusnak jó sűrű a naptári rendje! Gondolom neked is fárasztó ez logisztikailag. :(

Megnézte nálunk Olit a logopédus az oviban, és 3-4 hónapig ő nem nyúlna hozzá, mert nem tartja súlyosnak a beszédhibáját, teljesen kezelhető és javítható. Tavasszal beveszi, addig meg kapunk otthonra feladatokat. 8)

Cat
Kép
cateye

Cat,
Ezt jól megszervezted a logopédussal :) Jól emlékszem, hogy először azt mondták, hogy CSAK nagycsoportban?
Ha jobban belegondolunk, már lehetnének nagycsoportosok is :wink: -én ezzel fogok érvelni, ha valahonnan visszapattanok-

Kép
pramprampram

Sziasztok!

6 hetes kismama vagyok és ma voltam dokinál aki talált egy 20.3mm-es petezsákot benne babával, szívhanggal és egy pici 6mm-es petezsákot még külön.
Azt mondta, hogy nagy az esély arra, hogy a kicsi nem marad meg.

Érdeklődni szeretnék, hogy ismertek olyan lányt akinek ekkora méretkülönbséggel mégis megmaradt a második baba is, vagy ne is éljem bele magam?

Köszönöm szépen!
mogyoróvaj

Sziasztok!

Ma voltunk a sebészeten, felfejtette a doki a letapadást a fiúknál. Nem tudom, másnál milyen volt, a fiúk meg sem mukkantak. Igaz, halálra dícsértük őket, nagyon büszkék voltunk rájuk. Ádám közel állt a síráshoz, de szerintem annyi dicséret után már szégyellte. Rettegtem tőle, mert több helyen olvastam, h csak langyos vízbe volt hajlandó pisilni a kicsi, de nálunk ez sincs. Igaz, pisilni mindig én viszem, és gondosan ügyelünk, hogy a pisi ne mehessen be a bőr alá. Szóval eddig remekül vizsgáztak.

Herpesz ügyben megértek mindenkit, aki nem szeretné megfertőztetni a gyerekét, csak én ugye a magam szemszögéből nézem. Végülis nem olyan veszélyes, és hát leragasztva is mehetne oviba. Mondjuk olyat még sehol nem olvastam, hogy a már meglévő, inaktív vírust aktiválná.

Mogyoróvaj!

Nálunk a 6. héten 14 és 16 mm-esek voltak, így is azt mondták, hogy valószínűleg 2 nap eltéréssel fogantak. És nekünk is azt mondták, hogy valószínűleg a kisebbik fel fog szívódni (igaz, bevéreztem, azért mentünk be a kh-ba). Ekkora eltérés elég sok szerintem is, de hamarosan kiderül, h mi a helyzet. Pár nap eltérés símán elképzelhető a fogantatások között, ha spontán fogantak. Azt nem tudom, h mekkora eltérés a normális.

Brigi!
Manónak hatalmas gratula! Nagyon ügyes, hogy ilyen hamar elindult. Jaj, nagyon édes lehet, ahogy totyog, potyog.

Editeknek én is nagyon boldog névnapot kívánok!

Ditke!
Teljesen iskolarendszerűnek tűnik a sulitok. Szerintem a fiúk elsős korukban lesznek képesek ilyen foglalkozásokat végigfigyelni, aktívan részt venni rajtuk.
Megmosolyogtam, hogy a lányok csak együtt nevetnek! Tényleg nehéz lehet nekik, de olyan hamar belejönnek! Én is úgy tanultam meg románul, hogy észre sem vettem. Gyerekkoromban szinte nem is zavart, ha valamit nem tudtam elmondani. Elmutogattam, vagy körülírtam. És ilyen pici korban a gyerekek olyan elnézőek! Soha senki nem szólt be azért, mert nem tudtam valamit. Mindig csak segítettek. Meglátod, sokkal jobban veszik az akadályokat, mint ahogy várod tőlük.

Nagyon tetszik, hogy külön vonalzót csináltál a lányoknak.

Most megyünk Süttőre édesapámhoz. Remélem, a kocsiban nem fogja nyomni az öv ama kényes helyen.

Jó hétvégét mindenkinek

Annamari

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Cat, Annamari!

Ez az órarend valóban olyan "nagy iskolás"-nak tűnik, de valójában azért elég játékosan csinálják a dolgokat. Most pl. azt mondta Pepe hogy matek órán az volt a feladat, hogy sorban leültek és mindenkinek végig kellett számolnia, hogy hányan vannak a csoportban, aztán a fiúknak a lányokat, a lányoknak a fiúkat, stb. 10-en vannak összesen, így max 9-ig számoltak. Meg a két hét alatt már tanultak 5 vagy 6 betűt, de még sokat fogják ismételni, énekelnek mindhez valami kis dalocskát meg elmutogatják a kezükkel: pl. S=snake és éneklik, hogy "the snake is in the grass" és mutatják a kezükkel ahogy a kígyó mászik a fűben. Kaptunk itthonra CD-t amin ezek a rövid dalok vannak, azt szoktuk a kocsiban suliba menet-jövet hallgatni. Meg most küldtek haza valami spanyol CD-t, de ezt számítógépen kell használni, azt most hétvégén nézzük át, még nem tudom mi van benne.

Szóval azért nem olyan iskola ez még mint otthon a suli. Eleve csak 10-en vannak és erre jut egy tanítónő meg egy asszisztens, szóval ketten vannak 10 gyerekre, eléggé oda tudnak figyelni rájuk. Nem kell végigülni az órát, mindig felállnak, körjátékokat játszanak, stb. Nem is 2 személyes padok vannak, hanem 4-5 gyerek ül körbe egy asztalt. Sokszor mondják, hogy nem asztalnál ülnek hanem a szőnyegen körben.
Itt szerintem az a jó, hogy sok idejük van megtanulni az alapokat, mert ez még csak előkészítő elvileg, itt 4 évesek közt vannak, jövőre kezdődik a hivatalos suli itt 5 évesen, így aki mondjuk jövőre kezdi annak is tanítani fogják a betűket, számokat, így folyamatosan ismétlik és aki idén nem tanul meg olvasni majd megtanul jövőre. Ezt ki is hangsúlyozták, hogy nem feltétlenül kell megtanulniuk mindent, lesz még idejük rá. Amennyi játékosan rájuk ragad annyi. De itt legalább nincs olyan kényszer mint otthon amit hallottam, hogy egy elsősnek karácsonyra már olvasni kell. Bár tény, hogy otthon egy elsős átlag 7 éves... szóval annak meg már könnyebb.
Szerintem ez jó, hogy itt mire tényleg kell, már annyit hallják, tanulják, hogy csak rájuk ragad... :roll:
Amúgy szokás szerint Pepén látom, hogy sokat tanul, Csenge meg tőle tanulja. Ha Pepe hazafelé énekli a kocsiban amit tanultak akkor először Csengének még nem megy vagy nagyon félrehallott kiejtéssel, aztán Pepétől csiszolódik. :roll:

És tegnap délután Csenge úgy jött haza, hogy jó az iskola és szeret ide járni :) Ez szerintem ki is tart hétfő reggelig...

De most vettük meg az őszi egyenruhákat (majdnem dobtam egy hátast, hogy mennyibe kerülnek a cuccok: :twisted: én most vettem egy Nike tréninget magamnak, nem került annyiba mint a csajoknak egy a suliba. És persze több is kell, mert mosni kell, télen nem szárad olyan gyorsan... Szóval jó ez az egyenruha, de egy rablás amit csinálnak. És ráadásul még szerintem nem is szép, az anyaga is 50% pamut 50% műszál ... Szóval tegnap egész délután ezen puffogtam :evil:

Bébiszitterünk még nincs, mert első körben magyar lányt akartunk ismerősi körből, de senki nem jelentkezett, így marad a hirdetés, most böngészgetem az au-pair oldalakat. Mondjuk több ezren akarnak au-pair-ek lenni, csak akad egy aki hozzánk is hajlandó eljönni... :?

Annamari!

Nagyon ügyesek voltak a fiúk, igazán büszke lehetsz rájuk!

Herpesz: Az inaktív vírust szerintem sem aktiválja, de pl. elvileg az én lányaim még nem voltak herpeszesek, sem nálam, sem a férjemnél még sosem volt herpesz és így elképzelhető, hogy azon kevesek közé tartozunk akik nem fertőződtek (még). Így mondjuk ha az oviban van herpeszes gyerek akkor tőle simán elkaphatják mert az óvónők tuti nem tudnak ennyi gyerekre úgy odafigyelni, hogy ne játszon azzal a játékkal amivel a beteg gyerek, stb. A gyerekek simán játszanak mondjuk főzőcskéset ahol lenyalják a kanalat, stb.
Persze tudom, hogy örökre sosem tudom megvédeni, csak mivel tudom hogy milyen rossz mikor valakinek herpesze van és mennyit panaszkodnak, így igyekszem minél távolabbra kitolni ezt az időpontot. :roll:
DE téged is megértelek, mert képtelenség úgy munkát találni ha neked kell otthon maradni a gyerekekkel betegség idején :(

A románt te mikortól tanultad? Úgy értem csak oviban-iskolában találkoztál a nyelvvel, vagy azért pici korodtól volt románul beszélő barátod?
Tudom, hogy túlparázom a dolgot, de úgy sajnálom szegényeket mikor azt mondják, hogy biztos őket nevetik ki mert nem értik amit mondanak :(

Az új vonalzó azért lett mert már majdnem öt évesek és még mindig kis cumis-rugdalózós baba volt a vonalzójukon :oops: Szóval már kicsit aktualizálni kellett :) Akkor meg már külön vettem őket, ha már úgyis külön osztályba járnak :)

Mogyoró!

Szerintem ez elég nagy különbség, szóval nagyon kicsi az esélye, de épp egy hajszálnyi lehet. Nagyon azért ne éld bele magad. Ha 2 hét múlva ránéz a doki már látszik, hogy fejlődik-e a másik. Majd a 12 héten kiderül biztosan. Nekem 1-2 mm volt talán köztük, bár pontosan már nem is emlékszem :oops:

Brigi!

Nagyon-nagyon ügyes Manó! És ha folyamatosan gyakorolja a szülinapi tortáját már körbefutja :)
Olyan jó lehet végignézni még egyszer, egy babával. Ilyenkor úgy irígykedem, de csak ilyenkor, az éjszakákat, korán kelést, kajapürésítést már nem hiányolom :oops:

Mindenkinek jó hétvégét és szép időt! (itt végre vége az esőknek, megint süt a nap, hurrá! :) )

Ditke
ditke62

Én annyira élvezem (na, jó a koránkelést nem annyira, de összességében), hogy amilyen hülye vagyok, simán bevállalnék még egyet. :wink: Persze, amikor majd a kisasszony is reggeltől estig áriázik, mint Borka, meg úgy kel fel reggel, hogy azon megy a hiszti, hogy miért nem hullámos a haja :roll:, akkor majd másképp gondolom. Na, nem mintha ebben az életben lenne erre még esély, de álmodozni csak szabad. :oops:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Brigi!
Én is szoktam álmodozni!!! :lol:
gratula a kis manónak!Irtó ügyik és nagyon korán csinál mindent!Vagy csak én látom úgy?

Ditke!
Jónak tűnik ez az iskolai rendszer!!!Bár azok alapján,amit leírsz,nagyon hasonlít az óvodához.Mert itt is minden ilyet csinálnak.Kivétel: nem tanulják meg leírni a betűket és számokat.
Na ilyen szemszögből nézve én is kiakadtam volna az egyenruhán.Nem is gondoltam,hogy ilyen ócska az anyaga és mégis aranyárban van. És ha kinövik mit csinálsz vele?
Amúgy nekem a képen nagyon csinosnak tűntek a lányok!!!

Annamari!
Le a kalappal előtted na meg a fiúk előtt!Büszke lehetsz rájuk.

Pram!
Kösz!
Mit csinálnak a csajok angolon?

Benikém megtanult lufit fújni.Olyan édes volt,annyira büszke volt magára,mert a másik kettő egyfolytában vele fújatta a lufikat.Ritka kitartó a hapsi,nehezen viseli,ha valamit nem tud megcsinálni.Addig próbálja,addig nyüstöli a dolgot,míg nem megy neki.Remélem, ezt a jó tulajdonságát később is megtartja.
Dávid meg ma az új osztálytársaival talizik.És elhívta magával egyik volt osztálytását (barátját) is. Olyan fura érzés,hogy már maga szervezi a programjait,összehozza a régi és az új haverokat. Tényleg igazi önálló nagyfiú,akinek mi már csak háttértámogatásra kellünk.

Kép

Kép
edit73

Edit :)
:) :) :)

Beni ügyes. Lufit fújni én nem tudok. Nálunk apa fúj. :)

Mici ügyes tényleg, de mozgásban sztem semmi extra. A jó értelemben vett átlag. Ahogy a nagykönyvben meg van írva. Beszédben viszont sztem nagyon jó. De lehet, hogy csak a lányokhoz hasonlítva, mert ők jóval később kezdtek, és nem is volt olyan igazi karattyolós korszakuk. Micónak meg be nem áll a szája.

Nézd a jó oldalát. Legalább a többi ruhára nem kell sokat költeni. :wink: És nincs vita reggelente, hogy melyik ruhájukat is vegyék fel. Nálunk ez min. negyed óra, és az oviig folyamatos duzzogás, ha nem engedem, amit szerettek volna.

Jó hétvégét!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok! :)

Megjöttünk. Köszönjük mindenkinek a dicséretet, büszke is vagyok a kis hőseimre :) Az öv nem zavart be, az esti fürdések inkább. Igaziból csak a tegnapelőtt meg a tegnap este sírtak a fiúk, amikor hátrahúztuk a bőrt, majd bekentük. A kenés fájt, nem a hátrahúzás. Ma este már a kenegetésnél sem sírtak, egyedül járnak pisilni, hátrahúzzák maguknak, és felitatják a cseppet, h ne csípjen. Hát, tényleg büszke vagyok rájuk. Rettegtem, h rosszul fogják viselni. A sebész szerint símán mehetnek holnap oviba. Hát, elviszem őket, ha már ilyen ügyesek, és tényleg úgy néz ki, h kezd ott nyálkahártya lenni, ha már nem fáj a kenegetés. Na, jól kiveséztem a dolgot.

Ditke!
Én Balánbányán, egy bányászvárosban születtem, többségében románok lakták, de sok volt a magyar is. Megmutatom, mert nagyon szép a környék:
http://www.orasulbalan.ro/photos.php?fo ... 10&lang=hu
Én az oviban magyar csoportban voltam, ott néha volt román óra. Legalábbis arra emlékszem, h egyszer kérdeztek valamit románul az őszről, én meg nem tudtam megválaszolni. Akkor nagyon szégyelltem magam.
Az udvaron meg vegyültünk a többiekkel. Az oviban is, otthon is. Természetesen az ovistársak voltak a barátaim, de amikor nem voltak kéznél, akkor a szomszédokkal is barátkoztam, köztük románokkal is. Kamaszkoromban román volt a legjobb barátnőm, és akkorra már anyanyelvi szinten beszéltem (azóta elfelejtettem egy csomó mindent, sajnos).
És hogy ténylegesen megválaszoljam a kérdést: ahhoz, hogy megtanulják a nyelvet, szerintem nem elég az oviban, suliban való tanulás. Amikor 16 éves koromban elköltöztünk egy olyan községbe, ahol csak a rendőrök voltak románok, döbbenetes volt számomra, hogy 10 -12 év heti 2-3 román órán nem lehet megtanulni egy nyelv alapjait. A legjobb tanulók is nagyon gyengén szerepeltek románból az érettségin. Sőt, ugyanez volt Csíkszeredában is (oda is jártam egy évet suliba). Akik nem voltak olyan közegben, azok nem kényszerültek rá, hogy megtanuljanak.
Mondjuk Erdélyben van egy ösztönös tiltakozás is a nyelv ellen, mert miért is tanulnának meg a gyerekek, ha a szüleik sem voltak hajlandóak, a szülők utálják a románokat stb. Hamarabb megtanulnak egy totál idegen nyelvet, mint a románt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azt sem tudom, hogy egy középfokú nyelvizsgán milyen hibákat tűrnek meg. Lehet, h az érettségin elvárt román nyelvtudás több, mint egy nyelvvizsgán. Ezt nem tudom. Én németből is majdnem ugyanolyan jegyet kaptam az érettségin, a tudásom pedig meg sem közelítette a román tudásomat.
Még valami: nekem kamaszkoromban nagyon sokat segített, hogy sok szépirodalmat olvastam románul.

A Ceauseşcu rendszerben még nekünk is kötelező volt az egyenruha. Én azután szerettem meg, hogy már nem kellett, mert aztán már divatverseny lett a suliban.
Szerintem azon is össze lehet veszni, hogy mit vegyenek az egyenruha alá. :)
Tényleg: nem lehet használt egyenruhát venni?

Én azon szoktam kiakadni, hogy minden év elején elhangzik, hogy mennyibe kerülnek itthon a sulis könyvek. Hát a tavalyit miért nem lehet az idén is használni? Használt könyvet nem lehet venni?
Amikor én jártam iskolába, akkor minden tantárgyhoz csak egyféle tankönyv volt, abból tartottak mindig a könyvtárban. Év elején kiadták, év végén visszavittük. Igaz, sokszor tanultunk 5-6 éves könyvekből, de hát olyan nagyon nem változik évente a tudomány állása! 1-2 éves könyvből símán lehetne talnulni, legalábbis szerintem.

Edit!

Neked is köszönjük a dicséretet. Igaziból előttem nem kell kalapot emelni, csak a fiúk előtt. Nálunk Gergő tud lufit fújni, csak én mindig féltem, hogy visszanyomódik a levegő a tüdejébe a lufiból, és nincs elég esze ahhoz, hogy elengedje olyankor a lufit. Persze lehet, hogy csak alaptalan aggodalom.

Ma kirándultunk egyet. Kimentünk az Árpád-kilátóhoz, sétálgattunk (a fiúk rohantak) az erdőben. Péternek van egy barátja, vele és a 7 éves fiával mentünk. Nagyon rosszul viseltem, mert nagyon trágár a kisfiú, ráadásul nem fogad szót. Én éreztem kényelmetlenül magam, hogy a más gyerekére rászólok. Most úgy vagyok vele, hogy többet nem megyünk velük, hogy a fiúk ne tanulják el. Pedig nagyon kevés barátunk van, az én barátaimnak még nincsenek gyerekeik, nincs gyerektársaság, akikkel eltölthetnénk egy kellemes napot.

Jó éjszakát mindenkinek!
Annamari

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Edit,
Beninek nagy gratula a lufi fújáshoz!
Az angolra azért bólintottam, mert a lányok nyáron, napi rendszerességgel beszéltek egymással "angolul". Ez az általuk kitalált halandzsa nyelv, nekem nem tetszett. Szerencsére helyileg az oviban van. Jelenleg dalokat és állat neveket tanulnak.

Annamari,
Tegnap nagyon kirándulós idő volt. Minket is kicsábított a természet.

Kép
pramprampram

Sziasztok!

Ma végre ovi volt, reggel Vendel műsorozott itthon egy kicsit, de ott már simán bement.

Annamari!

Nagyon ügyesek a Fiaid!

Ditke!

Nagyon tetszik a sulitok, ahogy írsz róla, jó lenne itthon is egy ilyesmi.

Brigi!

Mici hihetetlen ügyes!!!! 3 csaj dumcsiját sem lehet egyszerű hallgatni... :D :D :D Édesek lehetnek! Nekem Borka nagyon bejött, ahogy Editéknél olvasta azt a könyvet. Ha Mici rá üt.... :wink:

Edit!
Te elhozod a fiúkat még az oviból vagy ott alszanak?

Csajok!Ti mákos tésztát adtok a gyerekeknek? Mákos dolgokat? Nekem ez most jutott eszembe...

Pénteken megyünk lovagolni, ill. pónin séta.
Ki van írva, hogy mindenki saját felelősségre lovagolhat. Ezen beparáztam. Mindenhol így van? Nettke? Ti is jártok...
Rájuk adom a biciklis sisakot.

Kata

Kép
kateduo

Sziasztok,

Kata,

Gondolom, a póni séta azt jelenti, hogy vezetik a lovat, és közben a gyerek ül a lóháton. Szerintem nem veszélyes, valószínűleg nem fog vágtázni a ló :roll: Mondjuk ez a sisak akár jó ötletnek is tűnhet :roll:

Na, ma hol aludtak a fiúk délben??? :lol: :lol:

Annamari,

Húúú, nagyon jó, hogy túl vagytok ezen a fütyi-ügyön. Nálunk múlt héten Bernátnak begyulladt, betadinoztuk, és rendbejött. Mondjuk ordított rendesen, amikor kentük neki. Már csak nagyon kicsit van letapadva, remélem, ez magától megoldódik.
Tök igaza volt a dokinknak, hogy nem kell elsietni ezt a beavatkozást. Nektek a betadint nem ajánlotta?

Edit,

Még nekem se sikerül mindig lufit fújni :roll: Mekkora tüdeje van ennek a gyereknek? :wink:

Brigi,

Nem tudom, hogy írtam-e már, de gratulálok Minikének a járáshoz! Hihetetlen, még csak mostanában született, nem???

Pram,

És ti merre voltatok a természetben?

Nekünk (ismét) jól sikerült a hétvégénk. Anyukáméknál voltunk a Mátrában. Kirándultunk egy jó nagyot az erdőben, megnéztünk egy várromot az erdő közepén, és szüreteltünk is. A fiúk nagyon élvezték. Majd teszek fel képeket.

Ja, még el nem felejtem: társasjáték ügyben kérek segítséget. Olyat szeretnék, ami tényleg nekik való (nem csak rá van írva, hogy 4 vagy 3 éves kortól). Van valakinek ötlete?

Októberiek,

Ki hogy áll a szülinapi ajándékokkal?

Detti

KépKép
kiliman

Kata,
elvileg (nálunk legalábbis) adnak kobakot a gyerek fejére, anélkül nem is szabad lovagolni!!!! Ha nem adnának, legyen nálad a biciklis azért...
A ló nemhogy nem fog vágtázni.. ezek a lusta pónik még menni is alig akarnak.. :roll:
ALVÁS????? Hogy álltok?
Mák eddig fel sem merült, de sose kerültük tudatosan. Miért, kéne??

Detti, nekem októberben van a szülinapom, és nem tudom mit kapok :lol: :lol: De tudom, nem igazán ezt kérdezted 8) :lol:

Pram,
van 1-2 programotok :roll: Nem irigykedem Rád sem! Jártok Bencussal TSMT-re még? Csoportba vagy egyénileg csinálod?

Kép
nettke

Detti :)
Jelentem megvannak a szülinapi ajándékok. Legot kapnak+2 képességfejlesztő játékot tőlünk. A családtól társast kérünk, a Csupa csupasz tyúkeszűt és a Villa Palettit.

Sajnos nem tudom, hogy melyik való nektek. A tyúkeszűt szintén 5 évesek ajánlották, dehát ők idősebbek mint ti. :roll:

Kata :)
Biciklis sisak elég a fejükre. Ezek lomha pónik mint a Kolpingban, ott meg sisak nélkül vonultak.

Na hol aludtak a fiúk?

Lenne ötletem Tamásnak, hogy mit vehetne neked szülire. :lol: :wink:

Meme :)
Készültök holnapra? Nyergesújfalúról csak szuperrelatívuszokban tudok mesélni. Fergeteges volt!

Annamari :)
Nagyon ügyesek a fiúk! Le a kalappal előttük.

Én ma voltam fogorvosnál a fiúkkal, mert Oli kitört fogai miatt fél évente kell őt vinni. Képzeljétek már mozog alul neki a két tejfoga, és kijöttek hátul a felső hatosok. Leszedte a dokinő a fogköveit, és nyikk nélkül tűrte. Samu közben zokogott, és azt hajtogatta, hogy "Ezt nézni sem tudom". A doktornő meg az asszisztens olyan jót röhögött rajta. Aztán nagy könyörgésre megmutatta ő is a fogait. Neki is mozog már az alsó kettő. Nem annyira mint Olinak, de már mozog. Oli állítólag még az idén kihullatja. Vinnünk kell panoráma röntgenre. Na az lesz egy érdekes dolog, mert én most voltam, hogy hogy fogja kibírni 2 percig egyedül a szobában szájában a tubussal, azt nem tudom. :shock: Még én is nehezen bírtam. :roll:

Cat
Kép
cateye

Cat,Nettke

nagyon-nagyon készülünk !!!!! Én holnap dolgozni sem megyek. :wink:

Bocsi, de több mostnem megy... Kristóf 5,5 év után egyik napról a másikra abba hagyta a focit, majd elmesélem, mert tanulságos, de nagyon megviselte Őt meg bennünket is.

Meme
szinta

Sziasztok!

Dávidék írják szép sorban a felmérőket és szépen jönnek egymás után az 5-ök!!!!!!Irtó elégedett vagyok vele,a sulival. 3hét távlatából úgy látom,nagyon megérte váltani.
Marci is megtanult lufit fújni.

Kata!
Igen!Elhozom őket ebéd után.Egyenlőre nincs érv az ottalvásra.Ők nem akarnak, nekem nem probléma,hogy itthon alszanak.Mert alszanak. Ráadásul így még a Tamással hozzuk el őket autóval.Ha meg ott aludnának,buszoznunk kellene.Ha fúj,ha esik.Ha meg épp lekéssük az egyik buszt,a következő 1óra múlva jönne.(felénk ennyire gyakran járnak).Úgyhogy gyalogolnunk kellene.Márpedig télen hófúvásban vagy épp szakadó esőben elég kellemetlen a kb.30perces séta 3gyerekkel.
Mi eszünk mákosat,gyerekek nem szeretik.Ezért általában kakaóval ezsik azt,amit mi mákkal.De elvben ott van a lehetőség előttük.

Cat!
Ügyi volt Oli!Fogkő?Sose hallottam,hogy tejfogról leszedik.

Meme!
Mi történt? Ne csigázz már!

Kép

Kép
edit73

Cat,

A mi ajándékainkat már megvettük mi is (Ambrus Playmobil várat kap egy csomó katonával, Bernát meg olyan tűzoltóautót kért, ami locsol is), csak gondoltam, hogy a családnak mondanék egy-két ötletet, hogy elkerüljem a 10. AnnaésPetit, vagy a 100. kisautót :roll:
Meg még azt kapják tőlünk, hogy aznap elmegyünk a Ramadába fürdeni. Gondolkoztam az osztrák familyparkon is, de félő, hogy már nem lesz olyan jó idő.

Ügyi volt Oli a fogászaton!

Meme,

Mi történt Kristóffal?

Edit,

Az egyik barátnőm 3 éves kisfiának olyan fogköve van, hogy gyakorlatilag az egész fogsora koromfekete. Én még soha nem láttam ilyet. Örökölte, mert az apjának is ilyenek a fogai, havonta jár fogászatra. Egy évvel korábban a kisgyerek nem engedte leszedetni, de pont a múltkor mondta a barátnőm, hogy már egész sokáig bírja. Szóval a tejfogak ugyanúgy fogkövesek tudnak lenni, sajnos :(

Detti

KépKép
kiliman

Edit :)
Oli örökölte a fogkövesedést az apjától. Fél évente Zolinak is le kell szedetni. Állítólag a nyáluk miatt van. Nem fekete és nem látható, de van.

Én is ma megyek pont. Utálom.

Detti :)
A fürdőzés tök jó ötlet. Mi is gondolkozunk ilyenben ajándéknak, vagy a csillebérci akadálypályán még. Majd meglátjuk. :roll:

A familypark tuti kiesik, más hűvös lesz. :cry:

Nekem sem szeretik a fiúk a mákos dolgokat, de simán adtunk nekik már egy-két éve.

Elmeséled majd Kristit? Este figyeljetek, hogy biciklis felvonulás lesz Budapesten, hatalmas dugókkal, pont 8-kor ér véget a Deák téren. Nem érdemes a városba bejönni autóval csak valami metrós csomópontig. Induljatok időben!

Cat
Kép
cateye

Cat, Meme,
már alig bírok magammal!!! :lol: :lol:
Nyerges olyan isteni volt, még mindig hatás alatt állok..
A mai nap lesz a korona, remélem :lol:
Jó, hogy mondtad a dugót, nem is tudtam róla!! Tamás munkából jön, majd figyelmeztetem, köszi.

Kép
nettke

Cat,

Igen, Critical Mass lesz ma. Mi is mennénk, de Ambrusnak szülőije lesz, és így kimarad :( Pedig lesz Kidical Mass is :)

Most akkor lesz valamikor csajos találka? Vagy mi van a Brigiék-féle paritval?

És leginkább: mi van Lilláékkal????

Detti

KépKép
kiliman

Sziasztok!

Meme!

Mi történt??? Valami baleset vagy lelki dolog? Biztos hogy ez ennyire végleges?

Cat!

Olyan jó dumája van a srácaidnak, mindig jókat röhögök rajtuk :lol:
És már lötyög a foguk? Gyorsan idehívtam az enyémeket és megnéztem, de nekik még nem :roll: Vagy csak még én nem veszem észre... És a 6-osok sem nőnek még, bár helyük már van.

Edit!

Dávidnak nagy-nagy gratula! (De már ilyen korán felmérőt iratnak? Még most kezdődött a suli! szemétség... :? )

Kata!

A lányok ugyan nem pónin hanem nagy lovon lovagoltak, de mindig kaptak kobakot a fejükre. Ha a lovasiskola nem ad, tegyétek fel a biciklis sisakot. Bár a pónik szerintem is baromi lusta jószágok...

Lilláék??? :?:
Bár egy kiköltözés elég macera, eleinte nekem sem volt időm írni, meg a netet beköttetni is több idő volt. Reméljük hamarosan jelentkezik :)

A csajaim megfáztak. Jellemző, van pár hidegebb nap és takonykórosok :evil: Most 2 napja nem mennek suliba, remélem már holnap tudom vinni őket...

Ditke
ditke62

Ja, még Annamarinak akartam írni.

Megnéztem a képeket, tényleg nagyon szép hely!!
A csajoknak elvileg minden nap van spanyol órájuk, van hogy több is, meg a gyerekek 70%-a spanyol az osztályban, szóval ők azért heti 2-3 óránál többet tanulnak spanyolul, itthon is be szoktam kapcsolni a spanyol nyelvű mesecsatornát, csak hát a kezdet nehéz :(
De most egy Argentín lánnyal levelezek bébiszitterügyben, ő vállalná hogy tanítgatja a lányokat. Az argentín akcentust meg majd kicsiszolják belőlük a suliban, vagy ha nem hát az sem baj, csak tudjanak végre kommunikálni. Már csak az kell, hogy mi is szimpik legyünk neki, meg ki kell derítenem, hogy Argentínából kell-e vízum, hogy van a biztosítás, stb. Soha semmi nem olyan egyszerű mint gondolom elsőre :?

Ditke
ditke62

Sziasztok!

Ditke!

Argentín? Tök jó!!!!!!!!! Spanyol bébi szíttyó nem hirdet? Vagy azok drágák?
Jobbulást a lányoknak!

Már én is gondoltam Lilláékra, nem tudom mi lehet, elvileg egy szállodában laknak (nem szoba, hanem apartman szerűség), amíg nem találnak megfelelő lakást vagy házat. De már elég rég nem írt, azt hittem legrosszabb esetben az épületben lesz net hozzáférhetőség.

Cat!

Én sem tudtam gyerekkori fogkőről. Oli egy hős, Samu meg...... :D Nagyon jó a szövege!!!!!!!

Meme!

Írd már meg, hogy mi volt Kristófnál, már én is aggódom. Neki biztos nagyon nagyon nehéz lehetett!!!

Póni: Láttam az állatot, hát tényleg nagyon lomha, épphogy menni bírnak...., jópofák! :D Biciklis sisak azért megy.

Tali részemről oké bármi bármikor. Egyenlőre.

Szülinapi ajándék: Tőlünk playmobil teherszállító uszály víz alatti motorral, rokonoktól még nem tudom, készítem a listát, de vannak elképzeléseim.

Kata

Kép
kateduo

Sztem ez mindenhol "ki van írva". Aki lovagol, az esik is. Ez mindig benne van a pakliban. De ne parázz, nem a száron vezetett lóról fog leesni, majd később .... :wink:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Detti!
Enyémek eddig még nem játszottak a kimondott társasjátékokkal.(olyannal ahol 2,3 vagy több gyerek együtt játszik).A Sapinetino volt tavaly a nyerő,meg a kirakó.Illetve ezek:
-Játszva ismerjük meg a formákat
-Az én világom oktatósorozat
-békás szoliter (olyan,mint a képen csak békákkal)
http://fakopancs.hu/katicas-szoliter-p-1036.html
-jenga
Hirtelen ezek jutottak az eszembe.

Ditke!
Kösz!
Jobbulást a csajoknak!

Kép

Kép
edit73

Én is itt vagyok...bár kicsit kómásan, mert céges elvonuláson voltam (munka), és nem sokat aludtam.

Helyzet: Anya és a két gyerek beteg....

Pedig most mennénk hétvégére Bobóhoz. Kitaláltuk, hogy mivel Nekik az jött be a legjobban, ezért azt kapják, hogy oda megyünk ünnepelni. Úgy alakult, hogy két kis pajtis család is jön. Szerveztem Nekik Bobótól meglepi tortát, na meg köszöntést a Páhok Postban. Az egészet úgy tudták meg, hogy hétfőn "hozott" a postaládába levelet a postás bácsi, Bobótól, aki "meghívta" őket. Bence, amikor nem láttuk, ráfeküdt a levélre, és úgy mondta neki: "Édes Bobókám, annyira örülök, hogy meghívtál magadhoz ünnepelni!"

Úgyhogy nálunk ez lesz a szülinap, na meg a diavetítő. Rokonság: még nem kérdezett...

Októberi lévén én meg várom a meglepit, hogy mit kapok (bár már stírölök egy új pénztárcát...) ...bár nekem az hiszem az lesz a legnagyobb ajándék, hogy 2 év után megint leszünk kettesben: 4 napra Berlinbe utazunk majd.

Csajos tali? Az jó lenne! A szervezést most nem vállalnám, mert még mindig túlélek...egyelőre nem született döntés arról, hogy ezentúl mi lesz a pontos feladatköröm...

Detti!
Nekünk két társas jött nagyon be:
http://www.tulli.hu/product_info.php?products_id=4856
http://www.tulli.hu/product_info.php?products_id=3261

Ez utóbbit én is nagyon kedvelem.

Viki

KépKép
vikóka

Ditke!

Nincs kétségem affelől, hogy pikk-pakk megtanulnak a lányok spanyolul. De tényleg: miért argentin lány lenne a bébiszitter?

Most gyorsan a társasokról:

Nekünk ilyenek vannak:
Slammers, avagy csapj le rá! Ezt Gergő szereti nagyon, velem szokta játszani. Itt ügyesnek kell lenni.

http://www.mixmarket.hu/index?store=jat ... th94pkafp4

Csigafutam:
Ilyen van az oviban is, ott is, itthon is nagyon szeretik. Színes dobókockával lehet játszani, de az idén már számosakat is fogunk venni. A szerencsén múlik, h ki győz. Rém egyszerű, de arra tökéletes, hogy megtanulja, hogy kivárja a sorát, és csak akkor léphet, ha a megfelelő színt dobja. Arról nem is beszélve, hogy meg kell tanulni veszteni is.

Zsákbamacska:
Ezt is csak Gergő szereti játszani, de még neki sem megy, csak ha csal. Szerintem felnőttnek sem egyszerű kitapogatni. Talán, ha úgy kezded, hogy csak kevés figurát teszel bele a zsákba, mondjuk hármat, és akkor azokbók kitalálja, hogy melyik lehet.

http://www.granna.pl/grannahu/indexmain ... orabaner=2

Van még, de még nem kapták meg (majd karácsonyra, mert a szülinap messze van).

Sárkány Samu fejtörői
Csupa Csupasz Tyúkeszű
És egy hagyományos Ki nevet a végén?

Nagy bánatom, hogy a legegyszerűbb puzzle is gondot jelent nekik. A 6 darabosat kirakják, de több nem megy.

Vikóka!
Jobbulást mindannyiatoknak! Biztos nagyon várja Bobó őket, úh ne okozzatok neki csalódást!
A pénztárcát tele szeretnéd, ugye?

Meme!
Én is kíváncsi vagyok, mi történt Kristóffal.

Edit!
Dávid vagyon ügyes, büszke is lehetsz rá. Én úúúgy tartok attól, hogy milyen kamaszok lesznek.

Arra készülök, h kifestem a lakást. Hát, egyik kezem belefogna, a másik húzna vissza. Holnap vennék festéket...

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Sziasztok!

Kristóf story:
Nem akartam ennyire felfokozni a hangulatot,csak kicsit le kellett nyugodnunk.
Szóval Kristi 5,5 évig járt Paksra az Atomerőmű saját utánpótlás bázisára, kifogástalan körülmények közé. Szerette, tehetségesnek tartották, rengeteg pozitív vissza jelzést kaptunk folyamatosan. Sok lemondással, áldozattal járt neki és nekünk is, de Ő imádta, így alárendeltük a dolgokat.
Most ősszel a 96-os korosztályhoz kerültek ők a 97-esek is. ( 2 évente a korosztályok miatt min. váltás van). Új edző lett, aki a szakosztály igazgató is egy személyben, valamint az Ő fia is a csapatban focizik, ezért is vette át.
Azóta folyamatosan gondok voltak, Kristóf mindig mesélte . Mindig kikezdett valakit, a nagyok "csicskáztatták" a kicsiket stb... Valamint a " kicsik " nagyon kevés lehetőséget kaptak, volt, hogy elutaztak Siófokra, s nem is játszottak. Szép lassan az önbizalma is csökkent, de ezt megoldottuk, bíztattam,türelemre intettem.
Aztán vasárnap Kaposvárra utaztak, ahol kezdő volt. Védőt játszott, s 28 percben csinált egy 11-est ( szerintem ez benne van a játékban) , amit nem rúgtak be, de őt azonnal lecserélte. Mikor lejött akkor ezeket a mondatokat kapta: " Bebizonyítottad, hogy csak cserének vagy jó. Kezeskedem, hogy jövőhéten a keretbe sem kerülj. A 100 éves öreganyám jobban fut mint te... Stb... " Aztán az " i-re" a pont : az öltözőben mindenki előtt kiparodizálta, hogy hogyan fut, amelyen hangosan nevetett. Ekkor Kristi már a könnyeivel küszködött..... Itt eldöntötte abba hagyja.
Iszonyat volt amikor mesélte, s rájöttem sokat segíteni nem tudok, s ez az edző egy pedagógiai nulla, de nem tudunk mit csinálni. Leadta a szerelést, s hallani sem akar a fociról!!!!!
Egyébként nem csak vele csinálta meg, a csapatban 1-2 gyerek az akivel nem így bánik. A 97-es csapatból 13 gyerekből már csak 5 gyerek jár.

Ennyi.

Cat, Nettke,

szuper volt tegnap!!!! Az arcok a grimaszok, mimikák még az arcom előtt vannak. MÁZS volt tegnap szerintem a TOP.

Meme
szinta

Meme,
Amit Kristófról írtál, teljesen ledermedtem. Nagyon sajnálom, hogy ilyen edzőt kapott :(

Annamari,
A festésre én is készülök ...de a pakolásnál elakadtam :wink:

Vikó,
Nagyon szuper helyre mentek :)
(Már többször beszéltetek arról, hogy milyen szállások vannak a Kolpingban, de sajnos nem találom a fórumon) Melyik szálláshelyet ajánlanád 3 gyerekkel télen?

Kép
pramprampram

Sziasztok!

Meme!

Ez borzalmas :( És nincs más csapat, más edző??? Ha egyébként ügyes akkor nem szabadna hagyni hogy egy ilyen f@asz elvegye a kedvét (bocs csajok, kijött :oops: )
Hogy mondhat ilyesmit olyan aki gyerekekkel foglalkozik??!
Megáll az eszem.
Mondjuk nekem is volt egy edzőm (torna) olyan 6 éves korom körül, aki pálcával verte a talpunkat ha nem másztunk elég gyorsan a kötélre meg taposta a hátunkat ha nem voltunk elég lazák, stb. De neki volt tekintélye és tudott dicsérni is, nem megalázásnak éreztük nála ezeket hanem inkább tepertünk, hogy a mai edzésen mi legyünk azok akiket megdicsér (mondjuk otthon soha nem mondtam el, még akkor sem ha a hurkás volt a talpam a sok pálcától vagy véres a tenyerem a korláttól, mert féltem, hogy akkor nem engednek edzésre :oops: ) Szóval szerintem lehet egy edző szigorú, de igazságosan és arányosan kell osztania a büntetést és a dicséretet.

A bébiszitter kérdésre válasz: nekünk nem olyan bébiszitter kell mint otthon pl. Cat-nél, hogy fix időpontban dolgozik és csak hétköznap. Ilyenben találnék spanyolt is, bár óradíjra így is többre jönne ki mint ahogy most keressük. A suli 9:30-kor kezdődik, így minden reggel neki kell vinni, mert mi előbb járunk dolgozni. (ezért aztán venni kell még egy kocsit :( )Orvoséknál nagy szívás, hogy nincs hétvége, ünnepnap, éjszaka, mi bármikor dolgozhatunk. Ráadásul mindig fut be olyan extra munka (pl. egy car állapotú beteget nem hagyhatok "félbe" mikor lejárt a munkaidőm, azért illik legalább stabilizálni és úgy átadni a kollégának. Na meg vannak napok mikor egy-egy nagyon ramaty beteg miatt úgy elcsúszok a többivel, hogy munkaidő után, mikor átadtam a betegeimet akkor állok neki dokumentálni, ez plusz idő. A férjem sem varrhat cippzárt a betegre hogy holnap majd folytatja :? Így aztán elég gyakran megesik, hogy mondjuk elvileg tudnánk menni a gyerekekért a suliba, de aztán mégsem. Vagy hétfőn még úgy van hogy szerdán szabadnaposak vagyunk, aztán kedden kiderül hogy nem. Vagy csak egy tegnapi példa: eredetileg a férjem 4-ig dolgozott volna, de a főnöke szólt, hogy neki a vezetőség valami megbeszélést tett be délutánra és nem tud műtőbe menni, úgyhogy a férjem ment a délutáni műtőbe ahonnan este fél 10-kor szabadult. :evil: Így egy bébiszitternek aki alkalmanként ugrik be ilyenkor mindig telefonálgathatnánk, hogy menjen a gyerekekért és vigyázzon rájuk, majd valamikor mi is hazaérünk. De akkor mi van, ha nem veszi fel a telefont, vagy épp nem ér rá, stb? Akkor több bébiszittert is talonban kellene tartani. Vagy állandóra megbízni valakit aki minden nap hozza-viszi őket, de azt meg órabérben fizetni egy vagyon. És még ott vannak az éjszakák, ünnepek, hétvégék, betegség... Szóval úgy döntöttünk, hogy au-pairt keresünk aki velünk is lakik és "főállásban" nekünk gyerekfelügyel. Nem volt könnyű döntés mert elég furcsa lesz egy idegennel együtt lakni, de ez van. Így nem lehet kifogás, hogy neki más dolga van, mert ezért van itt. Feltettem egy hirdetést egy ilyen "párkereső" oldalra és onnan válaszoltak sokan. Olyat nem akarok aki nem anyanyelvként beszéli a spanyolt mert azzal csak jobban bekavarja a gyerekeket, így a németek, lengyelek, finnek, stb. jelentkezők kiestek. Európában csak a spanyolok beszélnek spanyolul, viszont ők meg külföldre akarnak menni, így spanyol nem jelentkezik. Maradnak a dél-amerikaiak, pl. Argentína, Mexikó, innen vannak jelentkezők. Van több lány is aki szimpi, többnek is írogatok, argentín is, mexikói is, aztán majd meglátjuk. Csak a szabályozás szerint 3 hónapnál tovább túrista vízummal nem tartózkodhat itt, au pair-ként nem kaphat vízumot mert EU-n belül munkát nem vállalhat, csak akkor ha nem kap az au pair-kedésért fizetést (ezt mondjuk el lehet titkolni) és van annyi pénze amiből meg tud élni amíg itt van (na ezt nem tudom, hogy ezt be tudja-e mutatni). Diákvízummal jöhetne egy évre vagy többre is, de azt meg nem tudom, hogy azt adnak-e csak úgy, vagy kell valami iskolából papír, hogy oda felvették és oda jár. :?: A magyarok nagy része aki Sp.o-ba jönne azért jönne hogy nyelvet tanuljon és nem magyar családhoz akar menni, vagy nem beszél egy szót sem és akkor meg nem megyek vele semmire, azért annyira tudnia kell a nyelvet, hogy mentőt tudjon hívni ha kell, a tanárokkal tudjon beszélni az iskolában, stb. Vagy pl. tegnap lett egy dugulásunk, hívni kellett a vízvezetékszerelőt :( Egy ilyet el kell tudnia intézni spanyolul, mert az angollal nem biztos hogy boldogul.
Úgyhogy most ezen vacakolunk, de majd csak alakul valahogy. :roll:

Társasjáték: a Vikó-féle pingvines nekünk is bejön, Sárkány Samuból régebben a babaöltöztetős, de már kezdik unni, szeretik a kártyákat (Fekete Péter és hasonlók), a memóriajátékot (tudjátok, amikor le vannak fordítva a lapok és meg kell találni a párját). Meg van egy olyan hogy Manzanas, ennek az a lényege, hogy van egy fa tele műanyag kis almákkal. Dobókockával kell dobni és ahány almát dob annyit vehet el a kosarába. De ha kutyát vagy rigót dob akkor elviszik 1-2 almáját. Akinek elsőnek megtelik a kosara az győz. Ezt nagyon szeretik. Most pedig egy Játékgyűjteményt kapnak amiben a hagyományos játékok vannak (pl. ki nevet a végén, malom, stb) ezek között már van több olyan amivel szerintem tudnak majd játszani. Nekem a kirakókat is nagyon szeretik és nagyon ügyesen kirakóznak a nagyobbakkal is. Viszont a Legoval nem haladnak, ugyanazt építik mint tavaly, folyton állatkertet, farmot. Épület szinte semmi (néha meglepődök, hogy miket tudnak , mert csináltak már hajót, toronyházat, de egyszer megépíti aztán többet se), csak kerítés meg egy csomó állat, szénabála, istálló, stb. A Playmobil játékokból is csak a figurákat használják. Pl. van több lovas készletük és csak a lovakkal játszanak a többi alkatrész nem kell, úgyhogy most tuti nem kapnak ilyet egy vagyonért, műanyag lovakat meg állatokat 1 euroért is kapok csomagban :)
Így aztán még a többi ajándék is kérdéses. Amiket ők kérnének (lovak és királylányok minden mennyiségben és méretben) azt már nem nagyon szeretném, van már épp elég belőlük, ugyanazt játszanák mindegyikkel. De hogy akkor mit...? Mondjuk a férjem szerint a gyereknek kell örömet szerezni, úgyhogy vegyük azt amit szeretne. Ebben van igazság, csakhogy olyan értelmetlen számomra :(

Ditke
ditke62

Meme,

Sajnálom, ami Kristóffal történt :( tényleg felháborító, hogy ilyen emberek mennek edzőnek, akiknek nulla pedagógiai hozzáértésük van.

Pram,

Elvileg tavasszal megint megyünk ikres Kolpingba, ugye csajok??? Csatlakozzatok hozzánk akkor!

Annamari, Vikó, Edit

Köszi a társasjáték ötleteket, majd megnézem őket.

Vikó,

Berlinbe már én is nagyon régen el szeretnék menni, mert még nem jártam ott. Most elgondolkodtattál...

Szorítok, hogy meggyógyuljanak a gyerkőcök a hétvégére!

Detti

KépKép
kiliman

Sziasztok :)

Mennyibe kerül ott egy ilyen au pair akit írsz? Házimunkát is kell csinálnia? Nem olcsóbb ha te otthon maradsz a lányokkal ? (jó, jó tudom azért többre vágysz, de találnál más kiszámíthatóbb munkát)

Klassz volt az este, csak car volt a hangosítás. Egyik-másiknak az erősítője nem volt összehangolva, ezért énekelte túl Bettit Dolha és Ottília Katát. Szilveszter beteg volt, most olvastam. Szerintem is MÁZS volt a legjobb.

Már csak a Mozart maradt ki a repertoárotokból. Ha gondoljátok karácsonyig megnézhetjük együtt, szerzek jegyet. 8)

Vikó :)
Jobbulást a gyerkőcöknek. Nagyon jópofa ez a Bobó meghívás, az enyémek is tuti oda lettek volna tőle. Szuper szülinapjuk lesz.
Remélem azért a tavaszi Kolpinghoz csatlakoztok végre!

Irigykedem a párosban töltött programra! Ki fog vigyázni a gyerkőcökre?
Nálunk apósomat kicsit be akarjuk vonni a gyerekfelügyeletbe, már néha viszi úsznia fiúkat, sőt vasárnap is ő vigyázott a fiúkra amíg Nyergesen voltunk. Na de olyan rosszak voltak a fiúk vele, hogy kiakadt, ezért szerintem egy darabig megint nem vállalja őket. :evil: :twisted: Pedig elég birka türelmű.....

Pram :)
Tényleg gyertek velünk tavasszal! Szuper lenne!

Annamari :)
Én csak egy falat festettem le a múltkor amikor a fiúk is otthon voltak, de a felénél megbántam, hogy belekezdtem. Mindenáron segíteni akartak, így fröcskölt a festék jobbra-balra. :evil: :twisted:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cateye 2009.09.23 12:38-kor.

Cat
Kép
cateye

Meme, Cat,
jó volt :lol: máskor is. :lol:
nekem még mindig SzPSz a top, MÁZS kissé kiélt.. de úgy volt jó az egész, ahogy volt, nem kritizálnám. Mi a következő?? :lol: 8)

Dtti,
Kolping tavasszal, nem is kérdés :D

Kép
nettke

Jaj, egyszerre írtunk Cat. :wink:
Apropó, a 28-i Szenti előadás szerepo SZUPER!
Én továbbra is nyitott vagyok amúgy bármire :lol:

Detti,
bocs, fentebb kimaradt egy betű :roll:

Kép
nettke

A Szentit is sikerült jól eltalálnunk, én is nagyon boldog vagyok! :D :D :D
Szerintem is Szil a top a művészek közül.

Cat
Kép
cateye

Cat,

Mozart, oké jöhet! :lol: Már meg is beszéltük. :lol:
Meg majd januárban kérném segítséged, mert a R & J -re kellene jegy, tuti szereposztás, tuti hely. Több kívánság nincs...
:) :D :lol:

Cat, Nettke

miért szerintetek nálam ki a TOP????? A tegnapi " lazasága" meg még jobban izgalmassá tette a művészi repertoárját. De,hogy beteg volt, na az nem látszott. A nagysága ezt is eltakarta.

Nettke,

MÁZS persze ugyanúgy mint DA, már lehet kiöregedik lassan, de a tegnapi alakítása nekem nagyon bejött. ( lehet azért is tetszett, mert Zsombikám kedvence is ő a darabban).
Egész reggel az oviig meséltem nekik az estéről. Az egyik anyuka meg : " Ti ilyenekről beszélgettek ???? " Teljesen kész volt.

Ditke,

de lenne másik csapat, ami ilyen színvonalú, akár Pakson is, csak nem akar menni..... Most időre van szüksége. Más irányban indult el, tanul, plussz angolt vállalt , meg többet lóg a haverokkal.

Detti,

Kolping, igen!!!!

Pram,

gyertek ti is akkor, olyan jó a társasággal lenni. Megismerjük egymást, meg egymás családját.

Meme
szinta

[quote]C írta:at, Nettke
miért szerintetek nálam ki a TOP????? A tegnapi " lazasága" meg még jobban izgalmassá tette a művészi repertoárját. De,hogy beteg volt, na az nem látszott. A nagysága ezt is eltakarta.

Mostmár csak azt nem értem, hogy Júlia hova tette a szemét. :lol: Tybalt sokkal izgalmasabb és vonzóbb mint Rómeo. :wink:

Cat
Kép
cateye

Cat,
Nem semmi, hogy a gyerekekkel együtt festettél, én nem merném bevállalni.
Én csak sütni szoktam velük :) mint tegnap is
Kép
Szívesen csatlakoznék tavasszal hozzátok de szeretnék egy karácsonyi meglepit a gyerekeknek és kinéztem a Kolpingot. Melyik apartmant ajánlanátok?

Kép
pramprampram

Pram,
mi kisapartmanban szoktunk lenni, szuper elég nekünk. Az Erzsébet házban is voltunk, de ahol az "ikresekkel" vagyunk, abban a házban még jobb. Csajok, melyik házban szoktunk lenni??? István-ház???

Cat,
Tybalt és Júlia.. hmm.. nagyon jól hangzana :lol:
Én azt vártam, hogy a tapsrend végén amikor Mercutio "csajozott" egy kicsit Júliával, talán Tybalt is fog.. de ennyi azért nem fér bele Szilveszternek azt hiszem :wink:

Kép
nettke

Nettke,
köszi :)

Kép
pramprampram

Nettke :) ,Meme :)

Képzeljétek Zoli eladatta a Menyasszonytánc jegyeket (el is vitték egyből 1 perc alatt), mert azt mondta, hogy inkább veletek nézné meg a Menyát és a Mozartot is és persze csak Szillel. :D Már ő is fertőzött.

Ti is utazhatnátok rá, hátha tudunk szerezni jegyeket. 8) Sajnos a 16-i tökéletes szereposztásos Mozartra már nincs jegy, és októberben nincs tökéletes Menya sem. De legalább marad novemberre vagy decemberre is program. :P

A többiektől bocsánat a színházas szösszenetekért, de csak itt tudjuk megbeszélni. 8)

Cat
Kép
cateye

Cat,
Zoli, hihi :lol:
Én vállalom, hogy majd nézek jegyet, de ahhoz kéne műsor/szereposztás is novemberre... azt még várjuk meg. (Eddig mindig nagy mázlim volt az operett saját jegypénztárában, oda el tudok menni délutánonként.)

Meme,
én is az oviban meséltem el Natusnak, tiszta lelkes volt és kérdezgette, hogy és a 'párbaj' is volt, és a 'belém égett' is volt..?? :lol:

Detti, Cat,
az az osztrák vidámpark az nem jó móka, ha mondjuk hűvös van (de persze nem esik az eső)? Szóval igazán csak nyáron kiévezhető?
Én pont arra gondoltam, hogy októberben elkirándulnánk.. :roll:

Kép
nettke

Nettke,

Hát, én októberben nem vállalnám be a familyparkot. Ha olyan idő lenne, mint az elmúlt napokban, akkor igen, de októberben már nem hiszem, hogy lesz 25-27 fok.

detti

KépKép
kiliman

Pram!
Ha karácsonyi meglepit akarsz,akkor már most intézd a Kolpingot,mert akkora nem szokott náluk hely lenni.

Kép

Kép
edit73

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?