Cat, Annamari!
Ez az órarend valóban olyan "nagy iskolás"-nak tűnik, de valójában azért elég játékosan csinálják a dolgokat. Most pl. azt mondta Pepe hogy matek órán az volt a feladat, hogy sorban leültek és mindenkinek végig kellett számolnia, hogy hányan vannak a csoportban, aztán a fiúknak a lányokat, a lányoknak a fiúkat, stb. 10-en vannak összesen, így max 9-ig számoltak. Meg a két hét alatt már tanultak 5 vagy 6 betűt, de még sokat fogják ismételni, énekelnek mindhez valami kis dalocskát meg elmutogatják a kezükkel: pl. S=snake és éneklik, hogy "the snake is in the grass" és mutatják a kezükkel ahogy a kígyó mászik a fűben. Kaptunk itthonra CD-t amin ezek a rövid dalok vannak, azt szoktuk a kocsiban suliba menet-jövet hallgatni. Meg most küldtek haza valami spanyol CD-t, de ezt számítógépen kell használni, azt most hétvégén nézzük át, még nem tudom mi van benne.
Szóval azért nem olyan iskola ez még mint otthon a suli. Eleve csak 10-en vannak és erre jut egy tanítónő meg egy asszisztens, szóval ketten vannak 10 gyerekre, eléggé oda tudnak figyelni rájuk. Nem kell végigülni az órát, mindig felállnak, körjátékokat játszanak, stb. Nem is 2 személyes padok vannak, hanem 4-5 gyerek ül körbe egy asztalt. Sokszor mondják, hogy nem asztalnál ülnek hanem a szőnyegen körben.
Itt szerintem az a jó, hogy sok idejük van megtanulni az alapokat, mert ez még csak előkészítő elvileg, itt 4 évesek közt vannak, jövőre kezdődik a hivatalos suli itt 5 évesen, így aki mondjuk jövőre kezdi annak is tanítani fogják a betűket, számokat, így folyamatosan ismétlik és aki idén nem tanul meg olvasni majd megtanul jövőre. Ezt ki is hangsúlyozták, hogy nem feltétlenül kell megtanulniuk mindent, lesz még idejük rá. Amennyi játékosan rájuk ragad annyi. De itt legalább nincs olyan kényszer mint otthon amit hallottam, hogy egy elsősnek karácsonyra már olvasni kell. Bár tény, hogy otthon egy elsős átlag 7 éves... szóval annak meg már könnyebb.
Szerintem ez jó, hogy itt mire tényleg kell, már annyit hallják, tanulják, hogy csak rájuk ragad...
Amúgy szokás szerint Pepén látom, hogy sokat tanul, Csenge meg tőle tanulja. Ha Pepe hazafelé énekli a kocsiban amit tanultak akkor először Csengének még nem megy vagy nagyon félrehallott kiejtéssel, aztán Pepétől csiszolódik.
És tegnap délután Csenge úgy jött haza, hogy jó az iskola és szeret ide járni
Ez szerintem ki is tart hétfő reggelig...
De most vettük meg az őszi egyenruhákat (majdnem dobtam egy hátast, hogy mennyibe kerülnek a cuccok:
én most vettem egy Nike tréninget magamnak, nem került annyiba mint a csajoknak egy a suliba. És persze több is kell, mert mosni kell, télen nem szárad olyan gyorsan... Szóval jó ez az egyenruha, de egy rablás amit csinálnak. És ráadásul még szerintem nem is szép, az anyaga is 50% pamut 50% műszál ... Szóval tegnap egész délután ezen puffogtam
Bébiszitterünk még nincs, mert első körben magyar lányt akartunk ismerősi körből, de senki nem jelentkezett, így marad a hirdetés, most böngészgetem az au-pair oldalakat. Mondjuk több ezren akarnak au-pair-ek lenni, csak akad egy aki hozzánk is hajlandó eljönni...
Annamari!
Nagyon ügyesek voltak a fiúk, igazán büszke lehetsz rájuk!
Herpesz: Az inaktív vírust szerintem sem aktiválja, de pl. elvileg az én lányaim még nem voltak herpeszesek, sem nálam, sem a férjemnél még sosem volt herpesz és így elképzelhető, hogy azon kevesek közé tartozunk akik nem fertőződtek (még). Így mondjuk ha az oviban van herpeszes gyerek akkor tőle simán elkaphatják mert az óvónők tuti nem tudnak ennyi gyerekre úgy odafigyelni, hogy ne játszon azzal a játékkal amivel a beteg gyerek, stb. A gyerekek simán játszanak mondjuk főzőcskéset ahol lenyalják a kanalat, stb.
Persze tudom, hogy örökre sosem tudom megvédeni, csak mivel tudom hogy milyen rossz mikor valakinek herpesze van és mennyit panaszkodnak, így igyekszem minél távolabbra kitolni ezt az időpontot.
DE téged is megértelek, mert képtelenség úgy munkát találni ha neked kell otthon maradni a gyerekekkel betegség idején
A románt te mikortól tanultad? Úgy értem csak oviban-iskolában találkoztál a nyelvvel, vagy azért pici korodtól volt románul beszélő barátod?
Tudom, hogy túlparázom a dolgot, de úgy sajnálom szegényeket mikor azt mondják, hogy biztos őket nevetik ki mert nem értik amit mondanak
Az új vonalzó azért lett mert már majdnem öt évesek és még mindig kis cumis-rugdalózós baba volt a vonalzójukon
Szóval már kicsit aktualizálni kellett
Akkor meg már külön vettem őket, ha már úgyis külön osztályba járnak
Mogyoró!
Szerintem ez elég nagy különbség, szóval nagyon kicsi az esélye, de épp egy hajszálnyi lehet. Nagyon azért ne éld bele magad. Ha 2 hét múlva ránéz a doki már látszik, hogy fejlődik-e a másik. Majd a 12 héten kiderül biztosan. Nekem 1-2 mm volt talán köztük, bár pontosan már nem is emlékszem
Brigi!
Nagyon-nagyon ügyes Manó! És ha folyamatosan gyakorolja a szülinapi tortáját már körbefutja
Olyan jó lehet végignézni még egyszer, egy babával. Ilyenkor úgy irígykedem, de csak ilyenkor, az éjszakákat, korán kelést, kajapürésítést már nem hiányolom
Mindenkinek jó hétvégét és szép időt! (itt végre vége az esőknek, megint süt a nap, hurrá!
)
Ditke