Mariann: elore mondom, hogy nem ertek nagyon hozza, csak hallok, olvasok dolgokat, ez alapjan irom le a velemenyemet.
Otthon szulest kovetoen harom fele juttatas van: TGYAS, GYED es GYES. A tgyas es a gyed asszem az elozo ev havi atlagfizujanak a 70%-a, ehhez kell az, hogy legyen fel ev, vagy egy ev munkaviszonyod es a szules napjan otthon alkalmazasban legy. Ez a ketto jar a szules utan osszesen egy evig annak, aki jogosult ra, majd ket evig jar a gyes.
Aki nem jogosult ra, tehat nincs eleg munkaviszonya, vagy nem dolgozik a szules napjan, annak jar 3 evig a gyes. Ez alanyi jogon jar annak is, aki egy napot sem dolgozott akar. Ez a csaladi potlekkal egyutt kb havi 40 ezer forint asszem. Nem nagy osszeg, de amennyiben te magyar allampolgar vagy, magyaro-on bejelentett allando lakcimmel rendelkezel, akkor ez jar neked. Csak akkor nem, ha mas orszagban kapsz ennek megfelelo tamogatast. Maternity-t ha jol ertem az angoloknal nem fogsz kapni, mert nincs bejelentett munkad, ugye? Ha ez igaz, akkor a gyes-t megigenyelheted otthon, de nem kell az orrukra kotni, hogy te nem otthon elsz. A gyerek szuletesi anyakonyvi kivonata kell hozza. Elobb utobb lesz magyar is, mert a babat majd honositanotok kell akkor is, ha itt szuletik, hiszen magyar allampolgar lesz. Ha kerdezik, akkor azt mondod, hogy szulni itt szultel, de magyarorszagon elsz altalanossagban.
Ezen a sziszteman az egyszeri anyasagi segelyt is megkaphatod, ez egyszeri kb 65 ezer forint es szules utan max hat (???) honapig igenyelheted meg. Ami kell hozza: tolem az angol sarga terhesmappa masolatat kertek es egy kezzel irott nyilatkozatot arrol, hogy a terhessegem alatt tobb mint ot honapon at kulfoldon tartozkodtam, ezert nem magyarorszagon jartam terhesgondozasra. Ennyi. Ez is legalis, mert szinten alanyi jogon jar. Es az angoloknal van ennek megfelelo tamogatas ugyan, de en azt nem kaptam meg itt, mert ahhoz magas volt a jovedelmem, igy kerhettem a magyaroknal.
A lenyeg tenyleg az, hogy ugyanazt a tipusu tamogatast ket orszagban ne kerd egyszerre, mert az illegalis.
Peldaul a csaladit el kel dontened, hogy ott kered, vagy itt a child benefit-et.
TB: te itt a ferjed altal elvileg hozzatartozo leven biztositva vagy amig neki van biztositasa, tehat nem kell itt fizetned. Magyarorszagon sem kell tb-t fizetned, mivel tarsadalom biztositasod szinten nem lehet egyszerre ket orszagban, az is illegalis. Viszont a kulfoldi biztositassal, de magyar lakcimmel is rendelkezo magyar allampolgaroknak a tb-nel tenni kell egy nyilatkozatot arrok, hogy kulfoldon biztositott, ezert nem fizet a magyaroknal tb-t.
Nem tudom, hogy errol tudtok-e, de ez par honapja kotelezo.
Ha valakit erdekel, akkor megkeresem neten a nyilatkozatot, amit ala kell irni es el kell kuldeni.
Nevvaltoztatasrol: en csak annyit tudok, hogy kavarni nem lehet, ha egyszer felveszed a ferjed nevet, akkor mind az angol hivatalos okmanyokban, mind a magyaroknal mindenben ugyanannak kell lenni. HOgy erre itt mennyi ido van, marmint a lejelentesre, azt nem tudom. Tuti, hogy otthon is honositjak, ha ott akarjatok intezni. En Kristof angol szuletesi anyakonyvijet honositottam budapesten, mert nem volt harom honapom a nagykovetsegen keresztul varni ra. Tok ingyenes volt, itt mindenfele konzuli dijakat kellett volna fizetni. Viszont: a nagykovetsegnek elvileg eleg, ha te forditod le az anyakonyvi kivonatokat angolrol magyarra, nem kell hivatalos forditas (gyakorlatilag meg otbol negyet nem fogadnak el es visszadobjak hianypotlasra, mert elvarjak, hogy a nagykovetseg altal megnevezett hivatalos forditokat igenybe vedd). Ha magyarorszagon honositasnal viszont a magyar okmanyiroda csakis a kozponti fordito iroda altali forditast fogadta el, sajatot nem. Az par ezer forint volt, minel gyorsabban akarod fordittatni annal dragabb.
Es Kristof anyakonyvijenek a honositasa kb egy honapot vett igenybe, erre keszulj fel. Ezutan kezdodik meg otthon az okiratcserek (szemelyi, utlevel, lakcimkartya, adokartya, tb-kartya, jogsi, ha van szerzodesed banknal, szolgaltatoknal, akkor nekik is le kell jelenteni). Nah, ez sem eppen egy het, es szinten szemelyes ugyintezest igenyel. Ezt csak azert irom, hogyha egy ket hetes magyarorszagi nyaralas alatt akarod ezeket elrendezni, akkor valszeg ki fogsz futni az idobol.
Remelem, hogy nem igy mennek a dolgok, csak rosszul tudom es kevesbe maceras. De en ugy tudom, hogy ez a menet, legalabbis en tavaly azert nem vettem fel a ferjem nevet, mert utana nem volt mar egy honapom magyarorszagon maradni az okirat cserekre.
Dori: BCG oltasrol a health visitort kerdezd. Nem biztos, hogy beadjak, ha beadjak az sem hiszem, hogy ingyen lesz.
Vannak londonon belul korzetek, ahhol adjak, ilyen peldaul a mienk. De ugy tudom, hogy ezt nagyon pici korban kell, Kristof 12 naposan kapta meg, az ujraoltas van hat honaposan, ha az elso nem sikerulne.
De egy kerulettel arrebb a baratnom hiaba jart utana, nem adtak be a fianak a bcg-t. Meg ugy sem, hogy fizette volna. Azt mondtak, hogy nem adjak es kesz, mert sem UK, sem Magyarorszag nem veszelyeztetett zona, igy nem kell neki bcg oltas.
De nalunk a health visitorok adjak, ezert kerdezt tole. Minden egyeb vedooltast a GP rendeloben kap Kristof.
Rolunk: visszamentem dolgozni. Borzaszto. Masfel hete tart, de meg mindig minden reggel sirva megyek el. Viszont mar csak hat es fel het van hatra.
Ugy nez ki, hogy november vegetol kovetkezo osz elejeig mi hazahuzunk. Ennek nagyon orulok, viszont be vagyok kakkantva a Magyarorszagon szulestol... Nem akarom, legszivesebben addig itt maradnek, de annak meg nincs ertelme, hogy februarig azert csucsuljunk itt, hogy itt szuljek par oran at.
A pocakbaba jol van. Mar kezd alakulni a pocim. Nem hatalmas, de mar van. A baba aktiv, mar mozog a 14. hettol, viszont 1-2 hete mar ugy mozog, hogy kivulrol is erzem. Pedig azt hittem, hogy ez kesobb lesz, mert most mellso fali a lepenyem. Most nagyon kis hegyes-feszes pocakom van, gondolom ez annak koszonheto, hogy jol allok a hizassal. Eddig nem egesz ket kilo jott fel. Kristoffal ilyenkorra 10-15 kg kozott jartam.
Masfel het mulva megyek itt ismet uh-ra.
Kristofrol: nagyon ugyes fiacskam van. Elkezdett setalni ugy, hogy a kezet fogjuk (eddig csak butorok mellett volt hajlando). Illetve mar tud egyedul allni akar egy fel percig is ugy, hogy kozben meg le is hajol, leguggol.
Ami a legjobb: most elkezdett ertelmesen gagyaraszni. Szerintem nem "direktbe", de szo-szerusegeket mond. Apa, te, abda (ha a kutyaval labdazunk), illetve en vagyok a "maaammm".