Picizoe: sajnálom, hogy Zoé hasfájós. Nehéz lehet most neked!
Már írtam, de én nagyon rettegtem a hasfájósságtól, mert ezeket a heteket tényleg nagyon megszenvedi a baba is és a mama is, illetve mindenki, aki a baba környezetében tartózkodik.
Az éjszakák milyenek? Éjszaka is sokat sír, vagy még mindig alszik? Remélem, hogy legalább akkor van néhány nyugodt órád.
Még mindig ajánlom a Gripe watert, próbáld ki azt is, sokan esküsznek rá. Négy hetes kortól lehet, pár nap és betöltitek, de szerintem ha 2-3 nappal hamarabb megpróbálod abból nem lehet gond.
Otthon hasfájásra lehet venni édeskömény teát is pici babáknak. Állítólag az is jó. Gondolom nem teáztatod, de ha úgy döntesz, hogy kipróbálnád, akkor szólj. Nem akarok hülyeséget ígérni, de én úgy hiszem, hogy van itthon egy doboz babamosoly teám hasfájásra, mert nemrég egy barátunk hozott otthonról Kristófnak babateát és véletlenül ilyet is hozott. Egy-két filtert használtam csak el belőle, de Kristóf nem szereti az édesköményt, így valahova elpakoltam. Nem tudom, hogy hova, de ha kéred, akkor előkeresem.
Bár azt hiszem, hogy a Gripe Water is édeskömény alapú, tehát lehet, hogy azzal is ugyanezt a hatást lehet elérni. De lehet, hogy valami mást tartalmaz, már nem emlékszem. Nekünk is volt itthon egy üveggel, egyszer azt hittem, hogy Kristóf hasfájós, úgyhogy megbontottam és adtam neki. Talán kapor illata volt...
A hatás annyi lett, hogy nagyon jókat pukizott tőle, de kiderült, hogy nem hasfájós, hanem éhes. Hát igen, gondolom minden kezdő anyukának vannak mellényúlásai, tudom, hogy akkor nagyon égett a pofám, hogy nem vettem észre a babámon, hogy nem elég neki a tej. Az a poén, hogy itt volt akkor anyukám is és ő is kanyar nélkül azt mondta, hogy hasfájás miatt sír. De hamar rájöttünk, hogy nem.
Azt is átérzem, hogy nem esik jól, hogy hazament anyukád és relatíve segítség nélkül maradsz. Emlékszem, hogy én is kétségbe voltam kicsit esve, amikor Ferinek lejárt a két hetes paternity leave és egyedül maradtam Kristóffal. Első nap nagyon aggódtam, hogy ha egyedül vagyok és bármi baja lesz, akkor mégis mihez fogok kezdeni, mert még a házban sem volt senki sem itthon, maximum az indiai zöldségeshez rohanhattam volna segítségért. De aztán olyan szépen összeszoktunk, hogy öröm nézni. Sokkal jobban ki lehetett alakítani a napi rutint úgy, hogy kettesben voltunk. Ugyanez igaz az estékre is. Amikor Feri dolgozni megy este, akkor könnyebben elaltatom Kristófot, mert valahogy nyugodtabb és csendesebb az egész lakás. Ha itthon van az apja, akkor minden apró zajra és rezzenésre reagál és állandóan megébred, egyből keresi, hogy hol van.
Házimunka: egy időre elfelejtheted... Valahogy próbáld megbeszélni Imivel, hogy akár este amikor hazajön adjon neked fél órát, egy órát, addig figyelje ő a babát. Ennyi talán még belefér. Addig gyorsan bepakolhatsz a mosógépbe, felmosogatsz. Illetve én nyűgösebb időszakokban részletekben csinálom meg a munkát, ha van öt percem, akkor gyorsan feltörlöm a padlót, ha van két percem, akkor gyorsan letörlöm a polcokat. Olyan, hogy egyben a-z-ig mindent megcsinálok csak hétvégén van. Általában vasárnap délelőtt Feri vigyáz Kristófra, én mentesítem magam teljesen, kikészítem nekik a a babakaját, stb és én gyorsan körbetakarítok mindent és megfőzök.
Hétköznap főzésnél Kristófot mindig kiraktam hordozóban a konyhapultra, amíg még pici volt. Ő ezt szerette, nézelődött, majd bealudt. Próbáld ki esetleg ezt is.
ha végképp nem megy, akkor keress extra könnyű kajákat, amelyek 15 perc alatt készen vannak, vagy csak odarakod és nem kell vele foglalkozni. Esetleg körbenézhettek, hogy lehet-e rendelni jó árban valahol valamit.
Reggelinek való laktató snack legyen otthon, amit csak elveszel és eszed. Mert a tej miatt enned kell, viszont nem biztos, hogy lesz idő midig szendvicseket összerakni, vagy tojásokat sütni. Műzli, corn flakes, joghurt, keksz, gyümölcs. Ilyesmi.
Ruhatár kérdésben szintén átérzem, hogy mit érzel. Én az első két hétben ezzel nem is foglalkoztam, először akkor került előtérbe a kinézetem és a rajtam maradt súly, amikor Kristófot bcg oltásra kellett vinni, valamint mentünk regisztrálni. Akkor döbbentem rá, hogy semmi sem jön rám, max a terhesgatya, de az meg borzasztóan állt, hiszen a pocakom már hiányzott belőle. Érdekes, hogy a hasam az szülés után pár nappal már teljesen lapos volt. De a fenekem, meg a combom és a derekam! Hát basszus... És még híztam a szülés utáni hetekben. Mire Kristóf egy hónapos lett már 17 kilóval voltam több, mint terhesség előtt. Szoptatsz, úgyhogy most csak abban tudsz reménykedni, hogy Zoé leszopizza rólad a felesleget. Mérted egyébként, hogy mennyi maradt rajtad?
Ha nem megy le a szoptatással, akkor pedig tovább kell várnod és majd utána diétázol, tornázol.
Nem lehetetlen a dolog. amikor feladtam a tejért való küzdelmet, akkor belevágtam a diétába és a tornába, azt az energiát és időt, amit addig fejéssel töltöttem ezekre fordítottam. Három hónap alatt lement minden kamatostól. Húsz kilót fogytam. Ráadásul sokkal jobb a kondícióm, a formám, mint terhesség előtt. Nem azt mondom, hogy viccesen könnyű volt, de összességében megérte.
Egy valami biztos: rájöttem, hogy felesleges ennyit hízni terhesen. Nem egészséges. Akkor is tudtam volna négy kilós egészséges babát szülni, ha fele ennyit hízom. Úgyhogy ha még egyszer terhes leszek, akkor az aktív ételemelgetés helyett inkább aktív odafigyelés lesz.
Tejpépekkel kapcsolatba a többieknek: köszönöm a tippeket. Most találtam egy találtam egy hipp-es banános porridget és egy heinz-es tropical ízűt. Mindkettő jó. Most akció van és nagyobb kiszerelésben árulják őket, így még az ára sem olyan húzós és kristóf szereti őket, ezek nem annyira ízetlenek. De jön is ki most ismerősünk, kapunk otthonról is tejpépet.
Kristóf baba már nagyon aktív. Pörög, forog, elkezdett négykézláb rugózni, ebből a testhelyzetből próbál felülni. Szerintem pár napon belül menni fog, mert már most is hajszál híján sikerül neki. Mászik is. És pakol. Szétszereli a légzésfigyelőt, kábelvadászatot tart. Már alig tudom hova dugni a kábeleket, mert amikor azt hiszem, hogy mindent elrejtettem, akkor ő talál egyet. Amit elért az elvesz és megrág. Nem nagyon lehet egyedül hagyni.