Új privát üzeneted érkezett!

A gyógytea receptek között találtam a görögszénát, mint egyik komponenst.Sajnos Magyarországon egyáltalán nem ismerik a görögszénamag gyógyászati értékét.20 éve foglalkozom a görögszéna hasznosításával, gyógyhatásáról számtalan külföldi tudományos közlemény jelent meg.Ezek alapján a görögszénát a "gyógynövények királynõjének" nevezhetem.(alábbiakban bevezetõként néhány információtval szeretném bemutatni)


A görögszénamag, értékes gyógynövénydrog


A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) egyike a legõsibb gyógynövényünknek, 3000 éves. Gyógyító hatását nagyra becsülte Hippocrates, a görög, a római, a kínai (távol-keleti), és indiai népi gyógyászat. Az Ebers papiruszok i. e. 2000-ben égés elleni gyógyszerként említi. Magyarországon gyógynövényként egyike azon növényfajunknak, amelynek gazdasági értékét, jövõbeni fõ hasznosítási irányát a gyógyászati értéke alapvetõen meg fogja határozni.
Korábbi publikációimban részletesen írtam a görögszánáról, mint értékes gyógy-és fûszernövényrõl. Az alábbiakban elsõsorban, mint gyógynövényt mutatom be, kiemelve azokat az értékes beltartartalmi értékeit, amelyeket a tudományos szakirodalom az emberi szervezet számára gyógyító hatású hatóanyagként tartja számon.
Nem kívánok kitérni a görögszénamag népi gyógyászatban történõ felhasználására vonatkozó óriási mennyiségû információra, amelyet kutatásaim során összegyûjtöttem, kizárólag a tudományosan megalapozott, az emberi- és állati szervezetre gyakorolt farmakológiai hatásait ismertetem.
A görögszénamag Trigonellae Foenugraeci semen az európai Gyógyszerkönyvekben, Ph. EUR., DAB 10, DAC., Ph HELV.,ÖAB., stb. hivatalos drog.
A jelenleg hatályos VII. Magyar Gyógyszerkönyvben nem szerepel. A most szerkesztés alatt álló VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben már hazánkban is hivatalos drogként fogják elismerni.
A 18-22g ezermagtömegû görögszénamag felépítését tekintve 52% endospermiumból és 48% maghéjból áll, melynek kémiai összetétele jelentõsen különbözik.

Ha 1000g magot megõrlünk, és e két frakciót szétválasszuk, a következõ összetevõket kapjuk: a./ 520 g endospermium:,- mely mintegy 60 % fehérjét,-150 g olajt, -8 g szteroid szapogenint tartalmaz.(Az aminósavak közül különösen a methionin, cysteine és triptofánt emelném ki, melyekben azonos, vagy gazdagabb, mint a szója).
b./ 480 g maghéj,: melybõl extrakcióval 380 g poliszaharid (galaktomannán) és 100g cellulóz keletkezik. A galaktomannánokra jellemzõ, hogy nagyon jól duzzadnak, kis koncentrációban is nagy viszkozitású oldatot adnak. Ez különösen alkalmassá teszi többek között a gyógy-kozmetikumokban, élelmiszerekben stabilizáló anyagként történõ felhasználására.
Beltartalmi értékei közül az elõbbieken kívül kiemelkedik kalcium, foszfor és szerves vas tartalma, tartalmaz diasztázt, keserûanyagot, nagy mennyiségû A, B, és C vitamint, alkaloidákat (Trigonellinhidroklorid). Szerves vas tartalma 2, 5 szerese (22. 0mg) a szójáénál, amely a szervezet vashiányának megszüntetésében fontos.
/Megjegyzem, hogy gyakori jelenség a szervezet kisebb-nagyobb mértékû vashiánya. Különösen a nõknél (10-30%). Mindezek érdekében dúsított élelmiszereket is (liszt, kenyér, szárított tészta stb.) forgalomba hoznak, amelyek 50-130mg/kg vasat tartalmaznak/.

A görögszénamag fontosabb hatástani területeit a gyógyszerkönyvek a következõkben foglalják össze: , appetite stimulant - étvágyjavító hatás, afrodisiacum nemi vágyfokozó hatás, anticancer- tumor (rák) ellenes hatás, antidiabetic - vércukor szint csökkentõ, antipellagral activity - vitaminhiány megszüntetõ hatás, antihypercholesterolemic - koleszterin szint csökkentõ, antimicrobial (antiseptic) - baktericid (fertõzés -gátló) hatás, expectorant – köptetõ hatás, diuretic- diuretikus hatás, digestiv - emésztést fokozó hatás, antipiretic - láz csillapító, galaktogogue- tejelválasztástt fokozó hatás, tonicum – tonizáló (erõsítõ) hatás, emolient - lágyító hatás, depression ved menopause - depresszió csökkentõ a klimaxos állapotban, uterin stimulant - méhizomzat-összehúzó hatás, emmennagogue – menstruációs zavarokat csökkentõ hatás, nutritiv – tápláló, roboráló és gyulladásgátló hatását is elismerik.
Külsõleges felhasználása, mint bõrlágyító szer, gyulladáscsökkentõ. A mag õrleményét 5 percig fõzik vízzel, majd péppé keverik. A langyos pépet vászoncsíkra kenve kelésekre, tályogokra helyezik.
A gyógyszerkönyvekben a görögszéna fogyasztására vonatkozóan ellenjavallat csupán a terhes anyákra terjed ki, a méhösszehúzó hatása miatt.

A kismamáknak viszont kimondottan javasolják a tejelválasztást fokozó hatása miatt.

A különbözõ tudományos közlemények napjainkban kiterjedten foglalkoznak antidiabetikus hatásával. Francia kutatók egy új molekulát –a 4-hidroxyisoleucint – izoláltak a görögszénamagból, mely szabályozza a vércukor szintjét.
A görögszénamag szteroid szapogeninjei elõször az orális fogamzásgátlók alapanyagául szolgáló dioszgenin kinyerése miatt keltette fel a kutatók figyelmét. Ma a kutatások kiterjedtek a különbözõ tiltott teljesítményfokozó szerek helyettesítésének lehetõségére, amely e növényt magas energiatartalma és biológiai hatóanyagai erre alkalmassá teszik.

Saját kutatásaink a mag hasznosítására vonatkozóan nagyon széles skálát ölelnek fel, ezekrõl a közeljövõben több tudományos közleményt jelentetünk meg.


A görögszéna magjából teát készíthetünk, ez az arab országokban is a legáltalánosabb felhasználási mód. Szerves oldószerekkel kivont extraktumait kiterjedten használják a különbözõ gyógyszer-készítményekben önmagában, vagy egyéb gyógynövénykivonatokkal kombinálva.
Az általunk szabadalmaztatott ÓVÁRI-4® görögszénafajta gyógyszerkönyvi minõsítésével a Német Gyógyszerkönyv (DAB 10), majd újabban a Ph. Eur. 4. szerint, egy értékes, sajnos Magyarországon még kevésbé ismert gyógynövény drogot állíthatunk az egészségmegõrzés és a betegségmegelõzés szolgálatába.
Dr. habil. Makai Sándor
tanszékvezertõ egyetemi docens
Gyógynövénytermesztési Tanszék
Dr. Makai Sándor
 


Tisztelt Szerző!
Legyen szíves egy görögszéna magjából készült készítmény lelőhelyére rávezetni. Az állóképességi sportágban (úszás)való alkalmazása valószínűleg jótékony hatást válthat ki a sportolókban (vas-tartalom, roboráló hatás, stb.). Szeretném véleményét kikérni az alkalmazásáról.
Köszönettel: Nagy Péter
Nagy Péter
 


Szeretném megkérdezni, hogy mennyi a javasolt napi mennyiség a görögszéna csírájából? És milyen felhasználási módszerek lennének még? Külsőleg és belsőleg egyaránt.
 
 

 
 

Tisztelt Szerző!

9 hónapos kislányom van. 8 hónapos koráig szoptattam, de most úgy néz ki, hogy nincs tejcsi. Szeretném még szoptatni a babát. Kérdésem, hogy a görögszénamag kapszula szedése megnöveli a tej mennyiségét. Most jelenleg szinte nem szopizik, ennek ellenére is növekedhet a tej mennyisége? A görögszénamag kapszulát ajánlja, vagy a görögszénamagot teának elkészítve? Üdvözlettel dudask
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet: