Sziasztok !
Köszi a bizalmat, akkor írom:
Hát először is: Petinek mindig úgy állítottuk be (már a kezdetektől), hogy hűűű de klassz, Ő kap egy kistestvért (tehát nem nekünk lesz második gyerekünk). Ha valakivel (akár egymás közt, és Ő figyelt) beszéltünk róla, mindig hangsúlyozottan mondtunk ilyeneket pl: "hát igen, mert Peti már olyan nagyfiú, és (egyedül eszik, lefekszik az ágyába időben, nem hisztizik, - ide bármit, amit mostanában jót csinált-) ezért úgy gondoltuk, van már annyira nagy és okos, hogy kaphat egy kistestvért, mert azt csak a nagy és okos fiúk kaphatnak."
Tehát az egójára hatni nagyon: Ő a nagy okos. Ha hisztizik bármi miatt akkor csodálkozva: "na, ne viccelj már....hogy fogsz így példát mutatni a kistestvérednek? "
Azrtán, ami sokat segített, a Sehány éves kislány című könyv. Amikor olvastam, mutattam neki, úgy tűnt nem érdekli/érti. De mégis, már régről tudta (egész kicsi pocakos koromból) hogy ott lakik benn, és mivel Ő császárral született, kicist könnyebb volt elmagyarázni - megmutatva a heget - hogy ott vették ki. Na meg minden hónapban mutattam neki a kismamák nagykönyvében, hogy mekkora a baba van már szempillája, körme...stb.
Aztán, minden hónapban eljött velem a védőnőhöz. Legelső alkalommal, amikor szívhangot hallgattunk, megijedt, hogy mi lesz most? Aztán én elmeséltem Neki, hogy neki a szíve a motorja, az dobog, Anna babának is van már, és dobog, azt hallgatjuk, hogy jól van-e. Attól kezdve alig várta, hogy menjünk a védőnénihez, mindig hallgatni kelett. Karácsonyra orvostáskát kapott, a sztetoszkóppal üldözött utánna naponta 100x hogy meghalgassa a Dobb-Dobb-ot, ahogyan Ő hívta.
Kép erről:
Aztán amikor Anna született, direkt Anyukám vigyázott Rá. (anyut imádja, mert nagyon jó fej, picit infantilis, de pont azért.) Anyu nagyon szépen rajzol, abban az időben mindig rajzoltatta Anyut. Pár héttel előtte is rajzoltatta: Apát, Petikét, Nyami mamát, kelett rajzolni, mag Anyát, pocakkal ugye, és bökdöste a rajzon a pocakot: dobb-dobbot is!
Aztán az ominózus napon pont rajzoltak, előtte fél órával anyu már tudta, Anna megszületett, megbeszéltük, Csabi ( férjem) mondja majd el neki, meg megmutatja a képeket. Rajzolnak, megint a rendelés: Anya, Apa, Petike, dobb dobb üljenek a vonatban. Bökdösi a képen a hasamat. anyu mondja: már kint a dobb dobb, és a vonatkocsiban külön rajzolja....(Őrzöm most is a rajzot
)
Aztán este apa az ölébe ültette, s mondta neki, : Képzeld, délután kivették anya hasából az Annát, nézd, itt van a képeken. Holnap elmegyünk, megátogatjuk, jó?? Peti: Jó. Másnap reggel alig ébredt, már indult volna
Tudni kell, én már kb 2 héttel előtte elkezdtem mondani neki, hogy: tudod, nemsokára megszületik Anna, akkor anyának be kell mennie a kórházba, tudod, ahová már többször elkísértetek Apával. (amikor benjártunk, megmutattuk, hogy itt lesz anya egy hétig,).
Első nap amikor bejöttek elaludt a kocsiban, apa alva hozta fel. Már kísértem Őket ki, az aulában ébred fel. Álmosan rámnéz: - szia anyucika! megölel megpuszil. Méreget, látja hasam már nincs akkora mint volt, de lapos se...látom, nem érti...Mondom: megnézed anna babát? Igen. Felmegyünk, nézi nézi üvegen át, nagyon mosolyog.
Másnap már úgy kellt: Apa, Petike Anna babához!
Bejöttek, fontos!! Hozott neki Anna ajándékot ,a kis kocsiban a takaró alá raktuk (egy micimackós memóriajátékot) Azóta is emlegeti, hogy Anna baba hozta. Utánna minden nap bejöttek, és mindig volt valami a takaró alatt (kisautó, tejszelet, túrórudi...) Pont tegnap mondta 3 hónap után, hogy "Anna baba hozott tejszeletet.."
Apa mondta neki a harmadik nap, hogy válasszon valamit, vigye be Annának (még itthon elválogattuk a kicsi és a nagy játékokat) egy bárányt hozott Annának
Aztán amit biztos tudtok: Rokonok, barátok, ha jönnek babanézőbe, valahogy így: -Szia Peti hallom nagytestvér lettél, kaptál egy hugit. megmutatod? Nahát, de szép, hogy hasonlít rád...stb stb...és kijönni a kicsitől a nagyal foglalkozni. Ajándékot a nagynak is hozzanak, és egyszerre adják oda. Hogy megtanulja, mostantól mindenki kap.
Aztán utánna a hétköznapokban is főként az egóra hatni: te vag a nagy és okos bátyja, meg kell értened, hogy most eszik, attól lesz olyan nagy és okos mint te, ne zavard...stb...
Ma ott tart, "egyedül" bepelenkázza, mindig kiviszi a használt pelust, reggel megy hozzá, meséli neki mit álmodott, és minden áldott reggelt így kezd:
Melléfekszik a franciaágyra, rámosolyog - és viszont - sziiia Anna baba ! Hogy aludtál? És ad neki egy puszit. Aztán karattyolja neki, mit álmodott
Most elsőre ennyi, menek, mert Apa itt toporog tök mérgesen, mert hódítózni akar
Profilomban a reggeli puszi
Maszat