Kitty: de ha elviszem aludni, akkor már nem szoktam kiengedni a szobából, meg szigorú vagyok, nem mehet ki játszani stb. Csak annyit jelent az altatás, hogy ott fekszem mellette, amíg elalszik. Van, mikor éneklek és közben alszik el. Van, mikor mesélek és közben alszik el. Van, hogy rám fekszik és úgy alszik el. Van, hogy én már elalszom tényleg és ő is egyszer csak elalszik.
Azt mondod, hogy meséljek egyet, énekeljek kettőt, aztán hagyjam ott a szobában? És ha kijön, akkor kísérjem vissza?
Ezt a teljesen egyedül elalvást úgy gondoltam, majd 3 éves kora után erőltetném. AMúgy meg pszichológus vagyok, nem nevelő (magyarban nincs is rá szó).
Egy pszichológusnak az a feladata, hogy arra rájöjjön, hogy ha baj van, és aztán azt tudja kezelni. Ez nevelési kérdés, szerintem semmi kóros nincs benne, ha egy ekkora gyerek még nem egyedül alszik el.
Pumukli: hát megmondom őszintén, hogy ha 10 perc elringatással megoldható lenne az altatás, engem senki nem tudna rávenni, hogy leneveljem erről TÜcit.
Én ha fél óra elalszik a gyerek, már boldog vagyok. Amúgy meg sajnálom, mert ha el tud aludni fél óra alatt, máskor meg nem, az nekem azt jelenti, hogy még nem volt elég álmos. MOst is azért nem aludt el másfél órán keresztül, mert szegénykém próbálkozott, engedelmesen becsukta a szemét kb. 5 másodpercig, csak nem volt álmos. Ez nem játszmázás szerintem.
Na azt meg nem is tudom, hogy lenne, ha már Csongor alszik és Tüci még ottan egyedül próbálna kommandózni, mivel egy szobában fognak aludni.
És Maja nem sírt, mikor távolabb mentél altatás közben? Nálunk általában TÜci az arcomat, anyajegyemet birizgálja elalvás közben. Ha nem vagyok elég közel, akkor mindig szóvá teszi ("arcom, arcom"). Csak nagyon ritkán van az, hogy befordul és úgy alszik el, mintha ott sem lennék.
Már gondoltam rá, hogy valami anyababát kéne neki szerezni, mint az Anna és Petiben, mert azt szoktuk olvasni és tudja, hogy Anna egyedül alszik, mert az anyababa és az apababa vigyáznak rá. Egyszer mondta is, hogy majd holnap akkor varrjunk anyababát. Szerencsére másnapra elfelejtette, mert varrni nem tudok.