Fokhagymás zellerkrém leves
1-2 zellergumó, 2-3 szem burgonya, 1 kisebb alma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek étolaj, 1-2 ek liszt, teföl vagy tejszín, húsleveskocka, vagy ételizesítő, só, bors, szerecsendió, 1-2 zsemle, vagy kifli
A meghámozott zellert, burgonyát, almát kockákra vágom (almát azért teszek bele, hogy ne legyen annyira vad zeller íze), az étolajon kicsit megpirítom, majd felöntöm húslevessel (húsleveskockából, vagy csak sima vízzel, és ételizesítőt szórok bele), dobok bele 2-3 gerezd fokhagymát.
Ha teljesen megfőtt, leturmixolom, visszateszem forrni, közben dobok bele egy kis őrölt borsot, szerecsendiót. Ha felforrt behabarom tejszínes, vagy tejfölös habarással (ízlés szerint, a tejföltől kicsit savanykásabb lesz). A tetejét petrezselyemzölddel, vagy zeller levéllel díszítem. Pirított zsemlekockával tálalom. Néha reszelek bele füstölt sajtot is.
Fokhagymás Zellerkrémleves