Kedves Éva! Akkor a jelek szerint te az antiglobalisták közé tartoztál? Legalábbis elméletben. Én sem rajongok a globalizációért, úgy érzem, tönkreteszik az esélyeinket, mert ugyan vásárolni jó a Tesco-ban (vagy inkább azt mondom, megéri), de konkurrálni vele... Szinte lehetetlen. Vagyis a magyar kereskedő tönkremegy. Az alkalmazott meg választási lehetőség nélkül marad, mehet a Tesco-ba dolgozni, és általában nagyon szarul is érzi ott magát, de maradnia kell.
Viszont az, hogy így van, részben saját hibánk is. Ilyen csúfság azokkal a kereskedőkkel történik, akik nem jó kereskedők. Akik azt hiszik, az egyetlen szükséges dolog a marathoni nyitvatartás. Akik mennyiséget hajlandóak dologozni, de minőséget nem. Akik nem képesek szakszervezetet alakítani, amely valamelyest védené az ő érdekeiket. Akiktől vevőként magad is elpártolsz ezért vagy azért.
Szerintem az egész globalizáció meg piac témának két oldala van. Egyrészt nagyon megnehezíti a helyi (esetünkben magyar) munkavállalók és vállalkozók érvényesülését, másrészt viszont vevő oldalról igény van rá. És nem "manipulált" meg "kierőszakolt" meg "kondicionált" igény, hanem valódi. Mind a múltjuk, mind a szervezettségük, mind az anyagi lehetőségeik hozzásegítik persze őket ahhoz, hogy simán legyőzzék a helyi amatőröket. De nálunk a helyi amatőrök saját hibájukból is vannak lemaradva, nem csak az eleve hátrányos indulásuk miatt.
Mindezek után azt mondom, hogy egyrészt ha a Tesco tisztességtelenebb volna, mint más cégek, akkor se illene a lopás. Viszont magad is így látod, ma már nem tennéd meg, és akkor rendben is van a dolog. Én sem fújnám már a ruhámra az áruházban a parfümöt, mintegy próbaképp, csak szabályosan a papírkára. Nem fogy tőle kevesebb, de hát ez a fair. És ma már csak akkor csinálom, ha tényleg érdekel. Ja, és a buszon se bliccelek, már régóta nem.
A globalizáció és a multik ellen meg nem nagyon tudunk küzdeni mi, vevők. A konkurrenciának kéne valamit lépnie. Ha nem teszi, mi vevők nem szúrhatunk ki sajátmagunkkal csak azért, hogy nekik segítsünk.
Ezzel együtt nem megyek kínai boltba vásárolni, mert valahogy nem visz rá a lélek. Még bemenni se szeretek, mert olyan szag van. Valami taszít benne. Ugyanazt a terméket a piacon esetleg megveszem. De a kínai boltban nem, és a kínai piacra se megyek ki. Nem tudom pontosan, hogy mi zavar benne, de valami nagyon. És örülnék, ha néha-néha tönkremenne egy-egy kínai bolt. A helyén pedig magyar üzlet nyílna.
Az én bajom leginkább az, hogy egyre kevesebb a középáras termék. Van a kínai gagyi, ami tényleg nem éri meg, mert összemegy, stb, és dobhatod ki, és van a márkás cucc, ami azért nem éri meg, mert a márkajelzésért nem vagyok hajlandó fizetni. Olyan közepes (kelet európai) termék meg alig van már.
Na, jól eltértem a témától, igazából a lázadásotokból (a nem túl jól megválasztott formában kinyilvánított lázadásotokból
) indultam ki.