Új privát üzeneted érkezett!

Veronika: Akkor legközelebb is együtt szülünk? :lol: Mi szeptemberben kezdjük. Elsőre úgyse sikerül. (mondtuk Petinél is, aztán tessék)

Danann: Ez a fajta hordozó miért jobb? Egyébként tetszik nagyon!

Kép

Kép
nikuc

Sziasztok!
ugabesz: jaj úgy sajnálom. Ez elég szörnyen hangzik. De te egy HŐSANYA vagy, így csupa nagybetűvel, mert szerintem nem tesz meg mindenki ennyit az anyatejért. Valaki megtanított kézzel fejni? Én is próbálkoztam vele, de nem sikerült.

Lányok a babák annyira édesek, mindegyik, egytől egyig. Én mondjuk Pálmi szemeiért vagyok teljesen oda. Apukája nemsokára kergetheti el a fiúkat :D

És úgy látom sokan tervezzük év vége felé beindítani a 2. babaprojectet. Mi is így tervezzük.

Bettyna: jól láttam, hogy lecseréltétek a babakocsit? Megkérdezhetem, hogy milyen márka az új és hogy vált be?

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Persze megint elfelejtettem, amit akartam. Van egy internetes oldal: http://www.kismamablog.hu/konyvek Innen le lehet tölteni egy babaszakácskönyvet. Szerintem vannak benne jó receptek, meg jó tanácsok. Maga az oldal sem rossz és sok hasznos infót találtam rajta.
Én is hozok majd képet, csak kicsinyítenem kell.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Hoztam képeket! Kép Mosoly Kép Torna Kép Karácsonykor

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

gabesz, ezt a sármos vigyort! :)

ó, mennyit írtatok! ennyit most nemtok elolvasni :)
na, akkor csak kép: megjött a kendőm!!!
Kép

KépKép Kép
mzsperx

Lányok!

Van egy könyv: Babaszakácskönyv, Bártfai Laci Bácsi konyhája. Ebben nagyon jól le van írva minden, érdemes beruházni, bár nem hiszem, hogy nagy összeg lenne.

Almát, körtét reszelem, banánt, barackot darabolom és egybetéve turmixolom őket.
Zöldségeket kicsi vízben párolom és ugyanúgy összeturmixolom, kis főzőlével lehet higítani, kicsi olaj is mehet bele.

Ne aggódjatok ennyit rajta! :)

Susy!
Ezt a feketeretkes szirupot hogy lehet meginni??? Jajj, hányingerem van tőle, 1dl-t alig tudok meginni. :( Amúgy mennyit "kellele" inni belőle?

Kép
Kép
kincsesi

Kincsesi
Ne egyszerre idd meg, hanem kanalazd. Az 1 dl bőven elég. Remélem használni fog.

Szalamandra, Dius
Küldöm a recepteket, én azért szeretem azokat, mert dietetikus véleményezi őket.

Úgy látom az év második felében sok baba fogan majd meg. :)

Kép
Kép
susytunder

Szalamandra
Kérnék egy e-mail címet, mert priviben nem tudom elküldeni, kicsit nagy terjedelmű lenne.

Kép
Kép
susytunder

Mi a harmadik babát szeretnénk, ha év vége felé megfoganna :wink: Vagyis nem igaz, foganon meg, amikor akar Fruzsi után :lol: Hűűűűdeelőreszaladtam :roll: :oops:
Vendég

foganon=foganjon
Vendég

Susy nagyon szépen köszi, a recepteket !!!! :)

mzs Nagyon szupi kendőd van és jól is áll nektek! :)

Gabi Adél is nagyon ari baba, neki is milyen szép nagy szemei vannak :)

Képzeljétek tegnap mértük Barnus 1hét alatt 420g-ot hízott és így már 5100g :) :lol:
Kedden vissza kell adni a mérleget... párom nagyon bánja imádta méregetni... :)

Kép
dius87

Húú lányok, jó sokan tervezitek a babákat! :)

Nekem elég egy babó is :) De ha mégis úgy adódik hogy jönne kistesó, nem is kérdéses megtartanánk, de én egy gyerek mellett is kimerült vagyok most is úgy nézek ki mint egy zombi mindjárt összeszedem magam :) szóval nem is tudom ti hogy bírjátok több gyerekkel. :)

Párom dolgozik így megint egész nap egyedül :( Pedig kiszerettem volna mozdulni auchanba családostul, de 5re mire hazaér sötét van és én világosba szeretnék elmenni. :)
Párom főnöke felül bírált minden ma dolgozni kell, ha már egyszer így volt edetileg is, meg majd márc 28-án is dolgozniuk kell, nem tudom ez mennyire törvényes hogy 1 napot kétszer dolgoztat le.. Ráadásul autóalkatrész raktárban dolgozik és nincs kinek szállítani mert a boltok zárva vannak és a -10fokos raktárban pakolna, persze a főnök otthon pihen a melegbe a családjával... na jó már ezen kidühöngtem magam tegnap :)

Kép
dius87

Sziasztok!

Először is nagyon édesek a babáitok! Öröm nézegetni a képeket! :lol:

Tegnap voltam dokinál és nem akartam hinni a fülemnek.

BPD: 96
HC: 345
AC: 355
FL: 73
Becsült súly: 3400g
Méhszáj: 3100

Egy hét és akkora lesz Csenge, mint Zsó volt születésnél, és Eszternek tök ilyen adatai voltak 38 hetesen. Kezdek besz@rni!!!!
Vett kenetet a sztreptokókuszhoz.

Ma délelőtt elmentem wc-re és a tisztasági betétemen közepes mennyiségű barna trutymót találtam. Olyan, mint amikor megjön.

Amúgy most Eszter lázas, Zsó már kezd jól lenni. De nekem is el van duguva az orrom és szopogatom bőszen a Coryzaliát. Kicsit jobb.

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Sziasztok!

Susy - Hadd kérjem el én is a receptjeidet! Köszi!!!

Danann - HORDOZÁS: Amit jvasoltál csatos hordozót, annak van egy olcsóbb verrziója, mi azt rendeltük, miután elolvasgattam mindent a témában. Ez az:http://www.liliputi.hu/index.php?m=product&a=productList&catId=13

Nikuc - Végre valaki lát belőlem is valamit Szabiban! :wink:

GAbi79 - Igen, beőújítottunk, mert hiába az új autó, egy heti cuccal meg a lapra csukható babkocsival nehéz volt utazni. Cam Pretty Evolution a neve. Nem tökéletes, de tudja, azt amire szükségem volt: esernyőre csukódik, mindkét irányban rá lehet tenni a sport részt. Tologatni, fordulni jól lehet vele és nem túl nehéz, fel tudom vinni az emeltre. Ja, és olcsóbb jóval (feleannyi) mint a Perego hasonlója. Hibája: ahol a tolókar csukódik, ott egy kicsit mozog, nem annyira stabil, mint egy merev dolog, csak akkor lehet rendesen összecsukni, ha előre néz az ülőrész (' perc alat megfordítom 2 kattintással) és ha az első kerekek be vannak rögzítve.
Adél nagyon édi!!!!

Edina - Szép méretek!

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Láááááááááááányok !

Meg van a szappan :) :) :) :) :) :) :) :) :) éjjen ! :P :P :lol: :lol:

Kép

NIKI
nini.n

Nikuc, bocs, most csak röviden, mert vendégek jönnek: ebben közted és a baba között nincs semmi, hozzád simul, a lába ortopédialag megfelelő tartásban van, hátra is teheted benne.
A manducán kívül van más is, csak össze kellett szednem öket. Most nincs időm linkekre, de majd próbálom azt is. Egyik a liliputis, amit Betty linkelt, de van még Ergo, Yamo, Beco névre hallgató is, de ezek nem mind kaphatók itthon.
danann

Danann

Engem konkrétan meggyőztél ! :P
Eddig ezt szerettem volna venni -->
http://www.chicco.hu/product.php?item_id=CH0506759020&age=

Kép

NIKI
nini.n

Gabi,
azért ne ess túlzásokba :)
Kézzel fejést mutatták igen, de azért igy is aggódom, hogy tönkre teszem a szöveteimet, mert nem jól csinálom, ki tudja? Viszont még mindig tele van mindkettő csomókkal a mellgyulladások óta, kicsit csökkentek, de nem múltak el...hát remélem nem lesz ebből baj. Minden szoptatásra megtelnek ugyanis.
Ja, és Adél gyönyörű!!!

Mzs,
nagyon szép a kendőd!!! :D és milyen csinik vagytok igy együtt!

Kép
ugabesz

Panndi,

akkor nem sok időt hagysz a következő bébi előtt!
De látom, most se hagytál túl sokat, Zsófi még nem volt 1 éves, mikor megfogant, igaz?

Bár egyébként az UH-n találkoztam még anno egy nőcivel, akinek 3 hónapos volt a gyereke, amikor újra terhes lett! Az már nagyon megterhelő lehet a szervezetnek. Persze nem tervezett volt...

Kép

Kép
sz.veronika

mzs, csinik vagytok!

susy: handat@freemail.hu. Köszönöm! :)

edina, jobbulást mindannyiótoknak!

Ma én is vettem marhaepe meg vanish szappant, kíváncsi vagyok!

Kép
Kép
szalamandra

Gabi, Adél is nagyon édes!

Kép
Kép
szalamandra

veronika: 11 hónapos volt Zsófi :wink: De így is terveztük, vagyis úgy, hogy amint jönni akar Zsozsi után, jöjjön is!
Vendég

Na, most jövök még linkekkel!
Először is itt van egy topik a mamami.hu-ról, a liliputis hordozóról. Igazából egy kicsit elcsúszott a dolog, és a többi hasonló hordozóról is van benne szó. Mivel nekem személyes tapasztalatom igazából nincs ezekkel kapcsolatban, csak kendőt és mei tai-t használunk, ezért szerintem ezt érdemes átfutni. Ha az oldal tetején egy szinttel feljebb mentek a fórum rendszerében az 'Egyéb hordozóeszközök' szintre, ott találtok még Ergo és Beco összehasonlító topikot is. De keresgéljetek nyugodtan, rengeteg topik van a hordozással kapcsolatban!
Egyébként meg a gyártók linkjei:
Yamo, Beco, Ergo, Manduca mégegyszer és végül, de semmiképpen nem utolsó sorban a hazai kedvenc, Liliputi
Azért az mindenképpen igaz, hogy mindenkinek más jön be, én hiszek abban, hogy ha lehetőség van, próbáljunk ki különböző dolgokat. Sajnos ezekkel a hordozókkal ez pont nem nagyon megoldható, de egy kendőt már szerintem elég könnyen lehet szerezni, egy Nandu elég jó, és csak kb 6ezer (messze nem egy babakocsi, vagy egy szuper-trendi kenguru árkategóriája), mei tai-t pedig akár varrni is lehet, sok leírás van a neten.

MZS, akkor itt is: nagyon csinik vagytok! Nem sok dizájn vagy színvilág van, amire azt mondom, hogy tuti csajos, de ez a Lille az! Ahhoz képest, hogy ezt elsőre kötötted, szerintem 100%os! Úgy csináltad, ahogy a leírásban van, hogy a 'zseb' felső részét letekerted, hogy párnázott fejtámasza legyen? Nekem ez mindig fura volt, mert én inkább attól tartok, h a lábát vágja, ha nem ott van a több anyag. Feleslegesen izgulok ezen? Mondjuk még egy jódarabig úgysem kötök előlre picibabát :-)

Már akartam írni, köszi Susy a kakaóvajas infót, nekem még nem sikerült eljutnom patikába. Talán a jövő héten, de akarok venni, kipróbálni mostmár én is.

Edina, Samu is kb ekkora volt ilyen idősen, 40+5-nél, a végén már jóóó nagy volt. De szerintem ne izgulj, harmadikra csak megy már rutinból egy nagyobbacska is, és biztos nem húzod olyna sokáig, mint én Samuval! És jobbulást is nektek!

Kistesó: én egy kicsit ellentmondásosan látom a helyzetet ami az időzítést illeti, mert egyfelől csak nem olyan hülye a saját szervezete az embernek, hogy megfoganjon, amikor nincs elég tartaléka még egy babára, másfelől meg szerintem igenis le tudja az ember harcolni magát, ha túl kevés időt hagy a regenerálódásra. Én mindig is úgy gondoltam, hogy legalább egy évet várni kell a szülés és a következő fogantatás között, sőt, abban sem vagyok biztos, hogy teljesen jó ötlet szoptatás alatt teherbe esni (persze ott van Márti, aki 4et elég jól bírt, de nem hiszem, hogy ez feltétlenül így lenne bárkivel). Mondjuk nálunk az élet is úgy alakult a suli miatt, hogy még várnunk kell egy kicsit, ahogy elnézem Samut, addigra el is választja magát. Tegnap igen, ma megint nem velem aludt el este cicin, bár igaz, előtte megkapta a jussát :lol:
danann

Jaj, ezt a linket már akartam mutatni. Az oldal oroszul van, de képeket azért lehet értelmezni, van rajta pár olyan, amiből látszik, nem egy modern, hippi találmány a babahordozás :-)
danann

nini Hol kaptál szappant? Engem megint lekakilt a drága és a rongypelenkákak 90fokba mostam ki, úgy kijött.. de jobb lenne kevesebb hőfokon ha van jó mosószer rá...

Kép
dius87

Edina - lehet már a nyákdugó távozott. nekem is jóval előtte elment (2-3 hét)

Nikuc - kendőt is lehet varrni. Én 1500 ft-ból varrtam kendőt, mei-tait és még egy takaróra is jutott az anyagból a babakocsiba. Csak ez nem rugalmas kendő. De Ambi szereti és szerintem is jobban tart mint a kenguruk, bár tapasztalatom nincs az utóbbival, de abban nem simul hozzád úgy a baba, nem tartja úgy, mint a kendő.

mzsprx - nagyon édik vagytok így :)

Gabi: Adél milyen csini kiscsajszi :)

Dius: Barnusnak boldog első hófordulót :) Én is sokáig úgy éreztem, hogy nekem ez az egy gyyerek se kell, nemhogy még egy. Nagyon nehéz volt, hasfájós volt több, mint 3 hónapig és volt, hogy egész álló nap sírt több napon keresztül és nem tudtam neki segíteni. Volt időszak, mikor apa hazajött, odaadtam neki az üvöltő gyereket, aztán bőgtem én is.
Mostmár, hogy elmúlt a hasfájás sokkal jobb a helyzet, már el tudom képzelni, hogy akár 3 gyerekem is legyen. Majd ha Barnus is nagyobb lesz, összeszoktok, akkor már lehet, hogy vágyni is fogsz rá :) Mert szerintem akárki akármit mondjon, nagyon nehéz az első néhány hónap, és csodálom akik már az elején is azt mondják, hogy fantasztikus anyának lenni. Néha nem tudom, hogy csak velem van baj, hogy nem tudtam neki mindig örülni, mert meggebedtem, vagy másnak is van baja, csak éppen nem mondja ki. Persze cáfoljatok rám. De én sokszor úgy éreztem, hogy nem nekem való ez az anyaság, nem bírok megbirkózni a feladattal.

dytke

Dius, Gallseife-t DMben lehet kapni, illetve létezik bio-változata is, bioboltokban olyat lehet kapni.

Dytke, szerintem mindenkinek vannak ilyen nehezen megbirkózós időszakai, nekünk biztos voltak :-)

Kendő-, mei tai varrás: kendőnél arra kell figyelni, hogy kétféle szövéstípusú anyag van, ami megfelelő: a jaquard, és a ripsz vagy keresztsávoly. Ezeknek az a tulajdonsága, hogy sem hosszában, sem széltében nem nyúlik az anyag, de keresztben meg egy kicsit igen. Ezért tudja tökéletesen körbeölelni a babát, felfeküdni rá és felvenni a teste körvonalait, így biztosítva a tökéletes tartást, mármint hogy a babát a legjobban ez tartja. A többi szövés (sima pamutok, amik vászonszövésűek) nem igazán megfelelő erre a célra. Mei tainál jó az egyszerű vászon, csak jó erős legyen. Kisebb babánál nem annyira számít a párnázás tapasztalatom szerint, de nagyobb gyereknél kell párnázni a vállpántot, a derékrészt és a derékpántot is egy darabon.
danann

Gabi,
nagyon köszönjük a dícséretet, de Adél sem panaszkodhat a hatalmas szemeire! :)

Dytke,
én azon szerencsések közés tartozom - gyorsan le is kopogom - akinek nem sír a kicsi. Csak nagyon keveset, ha épp éhes, vagy nagyon álmos, de ezeket pár perc alatt el lehet intézni.
Néha 1-2 órán át nyűgösködik, de akkor sem úgy, hogy folyamatosan üvöltene. Ja meg öltözködésnél mikor a kezét dugom a ruhába, azt nem szereti. De azt elképzelni sem tudom milyen kimerítő és idegtépő lehet, ha órákon keresztül sír...
Én meg pont fordítva gondolkodtam, hogy Pálmi annyira jó gyerek, hogy még egy ilyen - félek - nem lesz...

Nálunk csak az első hónap volt olyan, hogy szinte semmit sem tudtam csinálni, mert folyton rajtam aludt. Így utólag már nem biztos, hogy ha tapasztaltabb lettem volna, akkor is így lett volna, de lehet, hogy igen.

Lányok,
adjatok tanácsot.
A párommal korábban sosem veszekedtünk, mióta megvan a baba, azóta viszont sűrűn, nagyon eltér a véleményünk bizonyos dolgokról.
Szerintem meg kell próbálni a babához maximálisan alkalmazkodni, például ha tudom, hogy valamit nem szeret, akkor próbálni azt minél hamarabb megoldani. Szerinte viszon nem lehet ennyire alkalmazkodni, mert akkor elkényeztetem.

Itt van egy konkrét példa:
Utálja ha beöltöztetem a bundazsákba, azonnal elkezd sírni. Viszont amint elidul a kocsi, akkor azonnal abbahagyja. Ezért én próbálom a bundazsák ráadása és a kocsi elindulása közötti időt a lehető legkevesebb idő alatt megoldani, a babát legeslegutoljára öltöztetem be, mikor már minden más dolgot kihordtunk a kocsiba, sőt még meg is szoktam őt kérni, hogy álljon ki a garázsból, hogy rögtön indulhassunk amint Pálmi bekerült az autóba.
A párom szerint ez tiszta hülyeség, hagy sírjon, szokja meg, hogy nem körülötte forog minden, egyáltalán nem baj, ha várnia kell kicsit, ha közben végig üvölt is.

Szerintetek? Tényleg elkényeztetem?

Kép

Kép
sz.veronika

Ja és mégegy, képtelen csendesen közlekedni a lakásban, folyton felébreszti Pálmit.
Szerinte nem kell erre odafigyelni, hagy szokja, hogy tudjon aludni bármilyen zajban.

Szerintem meg úgy van, hogy persze, hogy tudjon aludni nem csak teljes csöndben, de vannak fokozatok. A tévé, mosógép, normál léptek, normál hangerősségű beszéd nem zavarja, de a hirtelen erősebb zajok mindenképp kerülendők.
De a párom erre képtelen odafigyelni, sosincs ott az eszében, hogy alszik a gyerek, még akkor is perc alatt elfelejti, hogy éppen alszik, mikor kifejezetten szólok neki.

Mondjuk ez nálunk azért különösen erőteljesebben jön ki, mert a párom itthon dolgozik, így napközben sincs "nyugtunk" :) tőle

Kép

Kép
sz.veronika

Dius
A westend-ben találtam meg, ott már nem mondták az, hogy nincs :)

Kép

NIKI
nini.n

Nikuc,

az vicces lenne, ha másodjára is ennyire közeli babáink lennének :)))

Kép

Kép
sz.veronika

gabi, a láynod mennyire hasonlít az enyimre! :)

danann, kicsit tekertem a fejénél, igen!

huhh, csak átszaladtam mindenen, annyira fáradt vagyok, még olvasni is nehéz...

KépKép Kép
mzsperx

veronika, amit leírtál részedről óvintézkedéseket, az szerintem is természetes. Naná, hogy igyekszel a dolgot a gyereknek elviselhetőbbé tenni. Ráadásul, ha üvöltv beleizzad a zsákba és utána kiviszed, az sem tesz túl jót (sztem). A neszezés: az én lányom is érzékenyebb az éles neszekre, ahogy te is írod.
De: a férjed ezeket mégis elutasítja, s ennek biztosan oka van. Talán úgy érzi, túlságosan háttérbe szorul a gyerek mellett. Szerintem azt próbáld végiggondolni, vagy vele átbeszélni, hogy a baba mellett hogyan tudnál rá illetve kettőtökre esetleg több energiát szánni.
(Bocs, ez közhelyes, de az apukák (egy része) tényleg máshogy áll a babákhoz, mint az anyák).

Kép
Kép
szalamandra

Veronika, szerintem azt is próbáld megértetni a pároddal, hogy egy ekkora gyereket nem lehet még nevelni, az csak sokkal később jön! Jelenleg ő egy ösztönlény, akit csak egy fő motívum hajt, és az a túlélés. Ehhez kell neki az élelem, és a fizikai biztonság. Ezért igényli a testkontaktust is. Ő még nem érti azt, hogy ha otthon az ágyában fekszik, akkor nem érheti baj, csak azt érzi, amit egy állatkölyök is, hogy ha nincs ott anya, hogy megvédje, akkor az veszélyes, és jelezni kell neki, hogy jöjjön és mentsen meg. Ha valami kényelmetlen neki, azt pont ugyan ilyen rossznak éli meg. Nem szabad direkt kínozni, nem attól fogja megszokni. Először Samu is nagyon utálta az öltöztetős, pelenkázós macerákat, de aztán volt egy időszaka, amikor megnyugtatásként tettük néha tisztába, mert annyira szerette, hogy vele foglalkoznak a szülők. Most már megint harcolni kell, mert utál egy helyben maradni :-) Olvastam egy cikket, majd megpróbálom előkeríteni, amiben szó van egy kutatásról, amiből kiderül, hogy van összefüggés a csecsmő és gyerekkori stressz és a felnőttkori érrendszeri megbetegedések között. Minden, ami a babából sírást vált ki, az stresszhelyzetet okoz, ha nem oldódik meg hamar.
Ami meg az alvást illeti, jól emlékszem, hogy a párod a múltkoriban levonult az emeletről aludni, amikor a lánya sokat sírt? Kérdezd meg tőle, hogy ha neki rossz zajra, akármire felébredni, akkor ugyan miért gondolja, hogy a gyereknek az jobb? És ha ő nem óhajtja megszokni a gyerek sírását, akkor ugyan mi jogon gondolja, hogy a gyerek köteles megszokni az ő ajtócsapkodását, kalapálását, csörömpölését, stb? Ha ő sem tud alkalmazkodni a gyerek hangjához álmában, úgy tőle sem várhatja el ezt. A halk háttérzaj persze más, a mosógép, halk tévé, zene csak úgynevezett fehér zaj, direkt jobb ilyenben aludni, de hirtelen zajokat nem lehet megszokni!
Bocs, én nem vagyok ilyen megértő a párod felé, mint Szalamandra, egyszerűen önző dolognak tartom, ha valaki egy ilyen pici pöttömtől azt várja, hogy alkalmazkodjon a civilizált világhoz. Mire föl?
danann

sz.veronika - irigyellek is :) Ambi soha nem aludt napközben. Most is napi 3x fél órát alszik. Éjjel 2-3szor kelünk. De nemrég két héten keresztül minden áldott éjjel óránként keltünk. Mikor kisebb volt örültem, hogy pisilni meg enni tudok (5 perc alatt megebédelek...) Ezért is ne jártam errefelé sokáig. Mivel maximalista vagyok soha nem dőltem le (fél órára hülyeség is lett volna), hanem gyorsan főztem, ,takarítottam. Volt, hogy 3szori nekifutásra főztem meg egy levest reggeltől délutánig tartott. Az, hogy dajkálgattam annyit ért, mintha hagytam volna a szobájában sírni, de talán a lelkének számított. Soha nem hagytam és ne mis fogom sírni hagyni. Persze van, hogy nem tudok rögtön ott lenni vele, de igyekszem. Több közeli ismerősöm szerint ezért is éltem meg nehezen ezt az időszakot,mert mindig a legjobbat akarom neki, amit nem tud mindig teljesíteni az ember.

Mostmár jól telnek a napjaink. van, hogy kétfogásos kaja mellé még sütit is tudok sütni. :) Játszik egyedül a járókában, vagy a pihenőszékben, vagy mondókázunk (mire oviba megy az összeset ismerni fogja :) nagyon szereti őket)

Szerintem is beszéljétek meg a férjeddel a dolgot. Szerintem nem kényezteted el. Mi ugyanezt csináljuk, szerencsére a férjem partner ebben, egyetértünk.

Susy -gondoltam is rád nagyon sokat. Ha csuklottál az év végén, akkor miattam :) Többször mondtam a férjemnek, hogy még mindig jobb, mint mikor írtad, hogy Kristóf néha 5percenként ébredt. De szerencsére Ambi szopizott aztán aludt is. Hajnaltájt volt egy teljes óra, amíg visszaaludt, de akkor sem sírt.

dytke

Hú jó sokat írtatok...

A babakajákat először én is túl tudományosan akartam megoldani, mindent összeolvastam, stb.
Aztán a gyakorlatban rájössz, kb. úgy működik, ahogy Ildi leírta :lol: Egy jó botmixer nem árt hozzá, de ennyi :wink:

Kengururól. ÉN kendőt első baba lévén nem mertem, így kenguruztunk. Bár keveset, de vonattal egy darabig csak úgy közlekedtem.
Szerintem a fektetett póz, úgy ahogy van nem működik, és bármilyen leírástól eltekintve egy nyolc kilós + téli cuccos gyereknél nagyobbal sem bírsz vele. Az én derekam, gerincem mondjuk bírta (dobóatléta voltam ifjú koromban :) de egy frankó mellgyulladást összeszedtünk az erőködéstől mi is :oops: Második gyereknél egy kendőt mi is bevállalunk...

Hú lányok szívből kívánom, hogy ilyen pikk-pakk jöjjenek a babák :lol: Nálunk Lilla kistesója sajna nem akar jönni, pedig mi már egy ideje nagyon szeretnénk :roll: Pedig Lillu harmadik hóban, minden praktika nélkül pocakban volt :wink: szóval a mi esetünkben, nem működött ilyen jól a tervezés...

KépKép

KépKép
beneildi

Veronika, egy beszélgetés szerintem is jó ötlet egy jó vacsi mellett mondjuk :lol: amúgy szerintem se kényezteted, nálunk is Lillu öltözik uccsónak (anyára addig rárohad a kabát) apa meg kiáll addig a garázsból...

KépKép

KépKép
beneildi

Livi - az én kendőm pamutvászon. A barátnőmé (5 évvel ezelőtt vette) ilyen, azt néztem meg, hogy milyen is egy ilyen kendő. Csak ezt olyan kötésekkel, mint a rugalmas kendőket nem lehet használni, mert úgy tényleg nem tart.

dytke

Köszönöm a válaszokat.

Próbáltam vele többször beszélni, de az a baj, hogy másképp gondolja és csak azt hajtogatja.

Most fogtam és átküldtem neki e-mailen a válaszaitokat :) Hogy lássa, hogy más is úgy gondolja, ahogy én, mert tegnap itt volt egy barátja és még annak is panaszkodott, hogy túlzásba viszem itt a dolgokat.

Kép

Kép
sz.veronika

Dytke, igen, van a piacon pamutvászon kendő, de ez nem jelenti azt, hogy az jó :-) Rugalmas kendő alatt azt érted, amit én is írtam? Mert igazából az a szövött kendő. Ami hivatalosan a rugalmas, az tényleg rugalmas anyagból van, valami sztreccses pamutból, és általában egyféle kötéssel használják, zsebes keresztezettel. Ez a fajta kendő kb 5-6 kilóig jó, utána már nem tart eléggé, de addig állítólag szuper, mert könnyű megtanulni a kendőzést, egyszer felkötöd aztán kiveheted-visszateheted többször. Szerintem ez tipikusan arra jó, hogy egy nyűgösebb, hasfájósabb újszülöttet ebben hordozz otthon, ha mondjuk reggeltől estig nem tudod letenni. Nem tudom, a rugalmas szó mennyire jó a szövött kendő tulajdonságát leírni, arról van szó, hogy átlósan a szövés enged valamennyire, de hosszában vagy keresztben nem.
Itt van pl egy rövid leírás a kendőhöz való anyagról.
Te milyen kötést használsz?
danann

Veronika, Ranschburg Jenő talán egy kicsit többet tud a dologról, mint a legtöbb ember, ebben benne vagyunk mi is, és párod is :-) Szerinte fél éves korig semmiképpen nem vezet elkényeztetéshez, ha sokat van kézben a baba, azaz akárhányszor nyűgös és felkéretőzik. Ajánlom olvasményként pl a Szülők könyvét, az egy eléggé átfogó, de szerintem nagyon olvasmányos könyve. Ha nekünk nem hisz :-) Kicsit messzebb megy ez a könyv, még nem olvastam, de már megrendeltem: (bocsi, kicsit hosszú bemutató, a végén van a forrás)
Jean Liedloff az emberi fejlődésre vonatkozó, kontinuum elv néven ismertté vált elméletét “Az elveszett boldogság nyomában - A kontinuum-elv” című könyvében fogalmazta meg. A szerző öt expedíción vett részt a Yequana indiánok között Venezuelában, majd megfigyeléseit kontinuum elv néven foglalta össze. Mit is takar a “kontinuum elv”?
Liedloff szerint az emberek - különösen a csecsemők - optimális fizikai, szellemi és érzelmi fejlődése akkor lehet optimális ha bizonyos, az evolúció során kialakult szükségletek teljesülnek. A babák számára ilyen szükségletek többek között:

* Az újszülöttet születése után azonnal az anya karjába helyezik, majd ettől fogva folyamatosan karban hordozzák, vagy más módon tartják a gondozó (elsősorban az anya) közelében. Eközben a baba megfigyelheti a hordozó tevékenységét (vagy szopik, vagy alszik). A hordozás egészen addig tart amíg a csecsemő saját igénye szerint el nem kezd mászni, általában 6-8 hónapos korában.
* Szülei ágyában alszik, velük állandó testi kapcsolatban, amíg saját elhatározásából nem választja a külön alvást (általában 2 éves kor körül).
* Igény szerinti, azaz a baba jelzéseire válaszoló szoptatás.
* A gondozók azonnali reagálása a testi jelzésekre (arckifejezések, sírás, stb.), rosszallás, ellenérzés,a gyermek igényeinek megkérdőjelezése, és túlzó aggodalom kifejezése nélkül, és a gyermeket nem állandóan a figyelem középpontjában tartva.
* Megadni a lehetőséget a babának arra, hogy érezze (és eleget tegyen annak a feltételezésnek), hogy őt eredendően társas és együttműködő lénynek tekintik, erős önfenntartó ösztönökkel, és létezését nagyra értékelik.

Liedloff szerint azokra az evolúciós szükségletekre, amelyek nem elégülnek ki csecsemő-, illetve kisgyermekkorban, az egyén élete során egyéb módon keres kompenzációt, ami mentális és társas problémákat eredményezhet.
Liedloff elméletén több nevelési irányzat alapul, legismertebb közülük a kötődő nevelés (attachment parenting). A könyvet magyar nyelven a Kétezeregy kiadó jelentette meg 2007-ben.
(A cikk szövege a GNU Free Documentation License feltételei szerint használható fel, a Wikipedia Continuum Concept szócikke alapján készült.)
danann

Meglestem a linkeket. Én kicsit félek a kendőtől, hogy nem elég erős a csomó, kioldódok, stb. Tudom, agyrém vagyok. Varrni sem tudok most, mert elromlott a varrógépem. Venni szeretnék valami normálisat, mert ezt még a nagymamától örököltem.

Ma felráztam szegénykémet álmából. :oops: Felriadtam, rátettem a kezem, és épp akor nem vett levegőt. Tudom, hogy van, hogy 10-15 pásodpercig nem vesz levegőt, vagy kisebbeket vesz gyakran, és alig lehet érezni, ahogy mozog a mellkasa, de úgy megijedtem félálomban, hogy kicsit megráztam a hasikáját, amire persze felébredt, és rettenetesen megsértődött. :oops: Még jó, hogy a kiságyba vettünk légzésfigyelőt, meg kókuszmatracot, mert az a legjobb. Az első éjszakán aludt benne, illetve akkor se, mert úgy tiltakozott, hogy folyton kézben ringatta a párom, hogy végre alhassak. :lol:

Veronika: Mi is így "kényeztetjük" a gyereket, de szerintem ilyen kis gyereknek még erre van szüksége. Mi igazából le sem tesszük nagyon. :lol: Így aztán meglehetősen nagy a rendetlenség, most szedjük le még csak a fát is, de Ő jól érzi magát, az a lényeg.

Képzeljétek, ma apa megcsikizte Petit, mert azon nagyon szokott vigyorogni, erre akkorákat kacagott, hogy csak néztünk. :lol:

A mi Petink nagyon jól alszik. 9 fele az utolsó etetés után 4-5-ig, aztán 7-8-ig, utána 10-kor eszik... úgy 10-ig szundikálunk. Dél fele megint alszik egyet, addig tudok főzni, (ez új ötlet tőle), aztán délután is durmol egyet.

Danann: Vettem a Tescoban ökomosoport. Ismered azt a fajtát, amit ott lehet kapni? Van folttisztítója is, de nem tudom, mennyire lehet hatásos.

Kép

Kép
nikuc

Livi - ún. csószó csomót kötök rá. Ezt egyszer kell megkötni, aztán különféle képpen lehet felvenni, hogy elöl, oldalt vagy háton legyen a baba. A barátnőm kendőjéhez volt egy kis könyvecske, abban vannak a felkötési módok. Ha kell elküdhetem mailben.
Az ő kendője lenvászon, én éppen olyan anyagot nem kaptam, ezért vettem pamutvásznat, hogy ne legyen műszálas, ne izzadjon bele.

dytke

Nikuc, a legtöbb kötésnél nem direktben a csomóra terheled a gyerek súlyát, soksyor még dupla csomóra sincs szükség :-) Nem, tescos mosóport nem ismerem, nem nagyon jutok el oda. Van valami márkája, vagy valami saját cucc? És inkább a hasát tapizd, ha alszik, mert a babák általában hasi lélegzést folytatnak, ott jobban érzeni a pici kis rezdüléseket ;-)

Dytke, egyszer összefuthatunk, közel laktok, és akkor adok kölcsön egy 'gyári' kendőt, próbáld ki, miben más. Csak most még várakozó állásponton vagyunk, szilveszter előtt bárányhimlő-veszélynek voltunk kitéve, még várjuk, lesz-e hatás, de kb két hét múlva már elmúlik a veszély. Priviben elküldöm az emailem, köszönöm, ha elküldöd a doksit, érdekel, melyik kendő ez.
danann

Bocsánat, még egy idézet, aztán eldugulok :oops: :D itt találtam, és szerintem tökéletes!

Legkisebb unokám, Anni-Panni most múlt nyolc esztendős. Már egyéves korában szépen beszélt, és kapaszkodás nélkül totyogott, ötévesen pedig magabiztosan olvasott és írt. Most második osztályos; kitűnő tanuló, nevelői, osztálytársai szeretik, ő viszont a legjobban talán lovagolni szeret. Akik értenek hozzá, azt mondják, remek lovas.

Anni-Panni élete első hónapjait gyakorlatilag egy kendőben töltötte anyja testén, és még ezután is, sokáig ezt a pozíciót kedvelte a legjobban. Akkor érezte magát igazán elemében, ha ott ringatózhatott anyján, érezve a „legfontosabb másik” biztonságot árasztó melegét, és mélyről fakadó, őszinte érdeklődéssel figyelhette a körülötte folyton változó világ izgalmas üzeneteit.

Kétéves volt, amikor - a kezdődő dackorszak egyik legelső jeleként – „halálosan” megharagudott a szüleire, és, mint Arany János kislánya egykoron, elhatározta, hogy világgá megy. Felvetett fejjel, mindenre elszántan vonult egészen az ajtóig. A küszöbön azonban megtorpant, és a szülei felé fordulva, hangjában némi bizonytalansággal, de továbbra is eltökélten - benyújtva a „világgá menés” nélkülözhetetlen feltételét – így szólt:
Kérem a hordozómat!

Dr. Ranschburg Jenő
danann

Sziasztok!

Dytke
Pont az jutott nekem is eszembe, hogy mennyit kinlódtam. Igazából nekem nem volt segítségem, csak apa és nagyon nehéz volt az első 3 hónap. Onnantól élveztem igazán a babázást, egészen addig amíg nem jöttek a rettenetes éjszakák, amikor is, ahogy írtad nem aludtam hetekig fél órától többet egy húzomban. Akkor olyanokat mondtam, amit le sem írok, mert azóta is a pokolba kívánom magam miatta. Imádom a kis drágámat, ez is egy korszak volt, a végére értünk, és most minden szép és jó, lassan járni fogunk. :) A lényeg, hogy egészségesek vagyunk, ettől több pedig nem kell.

Veronika
Nagyon osztom Danann véleményét, de Szalamandrával is egyet értek abban, hogy lehet nálatok apa háttérbe szorult, és erre bizony nagyon érzékenyek tudnak lenni a pasik.
Remélem megoldódik nálatok ez a gond, és apárod belátóbb lesz.

Ildi
Én is félek, hogy nem úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy mi tervezzük. Kristóf 13 hónapra sikeredett, ha most is így lesz, az nem lenne túl jó. Azért reménykedem, hogy nagyjából minden jól alakuljon, nektek pedig sok sikert, drukkolok.

Danann
Annyi szó esett már a hordozókendőről, és megannyi linket végigolvastam, szerettem is volna, de mi újság a nagymellű anyukákkal, akik közé én is tartozom. Akinek kis melle van, vagy nem túl nagy, annak ok, de én, aki D kosaras melltartót hordok, annak ez nem hiszem, hogy való. Kengurut is felpróbáltunk több tucatot, de szegény gyerek a cicimtől nem fért el. :oops: :oops: Vajon ez hordozókendővel más lenne, vagy ugyanaz? :roll:

Kép
Kép
susytunder

Hoztam nektek pár tegnapi képet.

Kép

Benézek, hátha van itt valami, amit megrághatok.
Kép

Meg is van..gyorsan meg is kóstolom.
Kép

Kép
Kép
susytunder

Bocs Susy, de sehol nem vagy a D kosaraddal ez én E/F kosaramhoz képest! :lol: Ez válasz a kérdésedre? :lol: :lol: :lol:
danann

Danann
:oops: Nem tudom hol hordod ezeket a méretes ciciket, de valahogy nem látszik rajtad.
Hát, ha kistesó hamar megfogan, kipróbálom. ha nem akkor is. :)

Kép
Kép
susytunder

Hm... nem tudom, szerintem nem foglalkozom vele keveset, bár az tény hogy valamivel kevesebbet, mint előtte.

Nekem már az furcsa volt, hogy olyanokat mondogatott, mikor még meg se volt a baba, csak pocaklakó formában és veszegettem neki a cuccokat, hogy neki anno ilyenek biztos nem voltak gyerekkorában. És ezt azóta többször is elmondta bármit vettem Pálminak (pl. hintát). Ez nem tudom miből fakadhat. Féltékenység?

De azt meg azért nem értem, mert ő akart babát, mikor megismerkedtünk az első randin mondta, hogy mostmár úgy keres társat, akivel családot alapíthat, gyerekeket szeretne vagy 3-mat. Nekem ez akkor még fel sem merült, hogy szeretnék gyereket, úgy egy-másfél év alatt alakult ki bennem, mivel sokszor mondogatta.

Kép

Kép
sz.veronika

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?