Dzsili, nem írtam, hogy a születés a gyermek küzdelme volna, nem pedig az anyáé. Azt írtam, hogy a gyermek életében a legfontosabb esemény, mert aznap kezdődik az élete. És az anya életében meg ez a nap csak az egyik szülése a sok közül - elvileg sok közül.
Zsóka, a bt-ről még egy kicsit. Habár kicsit off, de most emiatt nem nyitnék külön topikot. Habár lehetne, de nem hiszem, hogy túl nagy látogatottságnak örvendene.
Nem írtam, hogy anyáink boldogok voltak a "látszatházasságban". Azt írtam, hogy az a bt alkalmas volt a feladat elvégzésére, a mai énközpontú "boldog akarok lenni ÉN ÉN ÉN egy életen át" kapcsolatok meg nem minden szempontból alkalmasak. Olvastam egyszer egy neves szociológustól, majd megkeresem ma, hogy ki volt az, hogy szép-szép a szerelmi házasság ideológiája, de attól kezdve, hogy szerelemből kötünk házasságot, két hibalehetőséget építünk be a családi életünkbe, mely két hibába sokan esnek aztán bele (persze nem mindenki). Egyrészt olyan emberek házasodnak össze, akik értékrendje, neveltetése, családi háttere nem hasonlít eléggé, és ez a gyerekek megszületésének pillanatától komoly konfliktusokhoz vezet, a kapcsolat működése jó esetben ideiglenesen, rossz esetben végleg akadozni kezd, ezt a gyerek is megsínyli. Másik: divat az, hogy mikor a szerelem "kihűl", akkor már nem érzi a pár igazinak a fene nagy boldogságát, és váláson kezdenek töprengeni vagy félrelépnek, mert nehéz tudomásul venniük, hogy a nagy szerelmek ideje egyszer csak lejár, hogy egyszer csak már nem "Rólam" szól az élet, hanem legjobb esetben rólunk. Hogy felnőttként már nem a saját boldogságomat kell űzni, hanem a gyerekeimmel és a családi élettel foglalkozni, ami persze sosem olyan heppi dolog, mint egy vidám és elkényeztetett ifjúkor, mikor "ÉN" voltam a középpont.
Persze nyilván az "elhidegülés" miatt félrelépős, elválós viselkedéshez már igen felelőtlennek és infantilisnek kell lenni, de sajnos szép számmal vannak felelőtlen és infantilis felnőttek, akik meg is teszik, hisz "most ez a szokás, akkó mér ne?" És ismét ott vagyunk, hogy a munkát nem tudják jól elvégezni, a gyerek meg szív. Na, és persze az örök boldogság (boldogság vagy szerelmesség?) illúzióját is hiába kergetik. Tönkrevágnak maguk körül egy csomó embert, elsősorban a gyerekeiket, de hiába. Meg hát a boldogságnak még sok egyéb forrása is van, nem csak a szerelem. Egy bizonyos korig a szerelem nagyon fontos, a párválasztásban is segít. Aztán elmúlik a fiatalkor, és akkor másnak jön el az ideje.
Na, azért mondom, hogy erről külön tanulmányokat lehetne írni, mert igazából a régi rendszer sem volt tökéletes, messze nem: pl. akiknek a szülők választottak párt, azok tényleg leélték fegyelmezett boldogtalanságban az életüket, és ez nem volt jó. De a mai rendszer sem jobb, mert csak az "én"-ről szól. Érdekelne, hogy mi a jövő útja, mi fog ebből kisülni. A jelenlegi mód lehet, hogy már odavezet, de jelenlegi állapotában jónak nem mondanám.