Mézeskalács recept közkívánatra
(javított verzió) Egyszerű és nagyon finom. Mégiscsak hagytam elő azuram, meg a sógorom már be is tömték, azt mondta Rod, hogy jövő héten is csináljak olyan finom lett. Úgyis sütihiányban szenvednek amióta róka koma állandóan látogat. Anyukám szokott nekik néha küldeni.
Hozzávalók
90 dkg liszt
2 evőkanál szódabikarbóna
25 dkg (1 kocka) margarin
35 dkg méz
20 dkg cukor
2 db tojássárgája
1 zacsi mézeskalács fűszer alap
Elkészítés
1. tészta gyúrására is alkalmas nagyobb edénybe helyezzük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint utoljára – mindezek tetejére – a margarint
2. lábosba öntjük a mézet és a cukrot, majd folyamatos kavarás mellett felforraljuk (ne féljünk, nem ragad le!)
3. felforrt mézet és cukrot lassan ráöntjük a lisztes tál tartalmára úgy, hogy a margarin java elolvadjon
4. hozzáadjuk a két tojássárgáját
5. kigyúrjuk a tésztát (keverés előtt hagyjuk kihűlni a forró mézet!), végeredményként kemény tésztát kapunk
6. vegyük ki a tésztát az edényből, belisztezett felületen kézzel gyúrjuk át
7. nyújtsuk ki a tésztát
8. késsel vagy formával szaggassuk fel a tésztát
9. amennyiben magokkal, mazsolával, stb. dekorálunk, helyezzük fel a díszítést
10. kenjük be a tészta tetejét tojássárgájával (elhagyható, ez esetben fakóbb színe és natúr jellege lesz a mézeskalácsnak)
11. sütőpapírra helyezve süssük ki a tésztát (vigyázzunk, mert nagyon gyorsan odaég!) előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kész. Tulajdonképpen az első adag ami lassabb, utána nem győzöd szórni ki be.
12. vegyük ki a tepsiből a mézeskalácsot (a frissen sült tészta puha, óvatosan kell kiszedni, ezért lapos felületre fektessük, amíg kihűl, különben torz formában szilárdul meg)
13. kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot fehérmázzal dekoráljuk
14. várjuk meg, amíg megszárad a díszítés
15. helyezzük a mézeskalácsot légmentes (fém) dobozba 1-2 almacikkellyel együtt, amely nélkülözhetetlen a puhaság eléréséhez!
16. tároljuk kb. 10 napig dobozban, ha az alma elveszítette víztartalmát, cseréljük ki (a puhaságot az almacikkelyek számával lehet szabályozni)
Fehérmáz
2 tojás fehérje
porcukor
igény szerint ételfesték
1. tojásfehérjét kemény habbá verjük
2. fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot
3. amennyiben ételfestéket használunk, a végén adjuk hozzá
4. uzsonnás tasak csücskén apró lyukat vágunk és megrajzoljuk a kihűlt mézeskalácsokat
Hát vigyázni kell, mert a máz gyorsan szárad, frissiben kell rákencézni. Minél keményebb a hab, annál szebben lehet írni vele, porcukor sűrít.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2008.11.28 17:58-kor.