Sziasztok, megint itt vagyok!
Majd reagálok a korábbiakra is, de most csak a Down-kór szűréssel kapcsolatban akarok írni egy kicsit, kíváncsi vagyok, mi a véleményetek.
Szóval. Alapból a 12. héten megmérik a tarkóredőt, illetve a 16. héten csinálják az AFP-t. Mindkettőnek van egy határértéke, ami alatti eredményt jónak tekintenek, ha pedig felette van, akkor a magzatvízből mintát vesznek. Egyedül ebből lehet diagnosztizálni, hogy beteg-e a baba, vagy sem. A dolog hátulütője, hogy vetélést okozhat. A többi eljárás csak valószínűsíti, ilyen-olyan százalékkal.
Ez az alap eset. De itt van az új lehetőség a különböző tesztek alkalmazásával.
A kombinált teszt, a négyes teszt és az integrált teszt is arra épít, hogy több tényezőt vetnek egybe, ami alapján max. 87 %-os a találati pontosság. Ugyanakkor egy bizonyos mértékig fals pozitv eredményt adnak. Tehát azt mondják, hogy beteg a baba. De ez nem derül ki ténylegesen, csak ha a magzatvízből mintát vesznek.
Ha a teszt azt mutatja, hogy nem beteg a baba, akkor a kismama megnyugszik. Holott, a teszt nem diagnosztizál, csak valószínűsít (amelynek a mértéke még a 90 %-ot sem éri el)!
Nem tudom, értitek-e mi a bajom. Mindenféle tesztet lehet csináltatni, de valós diagnózist egyet sem ad, csak egyedül a magzatvíz vétel. Bármelyik eljárást nézitek -az én meglátásom szerint legalábbis- ugyanaz a vége: ha számodra kedvező eredményt kapsz, akkor megnyugszol (holott biztos nem lehetsz!), ha pedig rosszak az eredmények, akkor így is-úgy is magzatvízet kell venni. Csak abban látom a különbséget, hogy hány százaléknál kapsz egy hamis biztonságérzetet. Hiszen, ha teljesen biztosra szeretnél menni, akkor vállalnod kell a kockázatot, hogy a mintavétel vetélést okozhat...
Nektek mi a véleményetek...?