szfgabi: harapás ellen - fejezd ki, amikor harap, hogy ezt nem szabad. vedd el tőle a cicit, mond, hogy ezt nem, ez anyának fáj, jajdulj fel - vérmérsékleted szerint. okosak a gyerekek, de nem tudják, hogy ez neked fáj, meg kell nekik mutatni.
beneildi: ha nyagatt is a környezeted, ne hallgass rájuk, a kicsik még nem képesek szabályozni a záróizmaikat. amúgy is, én télen nem kezdenék bele soha, ha nem muszáj, állandóan öltöztetni, takarítani ilyenkor sokkal macerásabb, mint mikor csak egy bugyika van rajtuk... ez nyári projekt
suny: hozzátápihoz. egyszerre csak egy kaját válts ki, és azt is fokozatosan. vagyis ne úgy hogy holnaptól ebédre szikárd van és kész. hanem először szilárd, kevéske, utána szopi. egyre növeld a szilárd mennyiségét - lassan, ill. ahogy a bébi kívánja, mert aztán lehet, hogy hopp, hirtelen benyom 100-150-et, és egyre kevesebbet fog szopni. amikor már úgy látod, sokat eszik, ne kínáld neki a cicit, persze, ha kéri, add neki, amíg kéri... ilyenkor már jó vízzel is kínálni. hogy melyiket. az új kajákat kóstoltatni délelőtt szokás, ha fáj tőle a hasa, vagy akármi baja lesz tőle, így még nappal kiderül. amúgy elsőre én az "ebédet" váltanám ki. alma burgonyával simán lehet fogós, fájhat a pocak, ha evett már barackot, az almát inkább azzal keverd. hogy miket még? rizspép (holle natúr) - ehhez keverhetsz kreativitásod szerint gyümölcsöt, zöldséget, anyatejet, szinte bármit. a rizs fogós, inkább hajtósat. sok gyerek szereti a céklát. aztán, őszi, krumpli, répa. hirtelen ezek jutottak eszembe, mint kezdő kaják. mondjuk épp elég sok, mire az ember ezen végighalad, lesz már 7 hós is a gyerek,mire jöhet a többi. (ehhez már elő kéne szednem a szakirodalmat
)
a banánhoz: csak óvatosan. két dolog - nagyon fog, arra hajlamos gyereknél hajtóssal kiegészíteni! másrészt, kevés gyereknél, de allergizálhat!!! én ezt nem tudtam, laurával megszívtuk, olyan ekcémás lett, hogy hajj. nehezen is jöttünk rá, hogy ettől. 3 éves koráig tartott. szóval, ha kipirosodik a gyerek bőre, és evett banánt, tessék gyorsan gyanúba fogni, és letesztelni. kálciumot neki, és pár napig ne kapjon, majd próba, ha előjön a pirosodás, akkor no banán.
bio: lehet már egész sok helyen biozöldséget kapni, ha valaki főzőcskézni akar. és érdemes fagyasztani, mert hát, 10-20 ml répát hogy a francba főzöl minden nap?
kincsesi: ha nagyon zavar a cumi, lájtosan kezd el sztem a leszoktatást. eleinte nálunk is mindig lehetett. amikor viszont beszélni kezdett, elkezdtem mondani, hogy nem értem, amit mond, beszéldnél nincs cumi, elfogadta. reggel felkelt, cumizott egy darabig, mikor teljesen felébredt, kértem a cumit, és elraktuk együtt a cumiskosárba, megbeszéltük, hogy csak alváshoz van. totál működött így. ha valami nagy bánata lett, akkor azért xtrában megkapta. és utána maga adta a kosárba. alváshoz viszonylag még sokáig tartotta magát, kb 3.5 évesen hagytuk el végleg.
az erőszakos szoktatásnak jó vége nincsen, mikor mi megpróbáltuk apja kérésére, akkor 3 hónapig nem aludt délután, nekem meg kihullott a hajam.
mankabi, én úgy tudom, hogy a tápszeres babáknál 4 hósan már lehet hozzátáplálni, ha jól értem, aztért, mert eddig is "műkaját" kapott, ezért kénytelen volt a gyomra gyorsabban fejlpdni. de ez nem biztos!!!
huuh, márti, ez nagyon kemény volt! neked a másik három könnyű, problémamentes volt, nem? azt hittem, ez kicsit alkati kérdés, vajon miért lehetett neked ilyen nehéz most? (költői kérdés
) kamilla nagyon édes.