Új privát üzeneted érkezett!

Mármint örökmozgó volt (apa)! :oops: Most már nincsenek sérülések! :wink:

Manka

Kép

Kép
mankabi

Lányok, jöttem én is kérdezni!

Biliztetés/szobatisztaság első lépéseinek gyakorlását mikor kezdtétek vagy hagytatok mindent a maga útján?
Nálunk nagyon vegyes a felhozatal, valakik gyakorolják, valakik nyugodtan várnak. Lillát a bili egyáltalán nem, a wc is csak mint jó buli érdekli, pisi-kaki nem megy bele...
Help, Ti hogy csináltátok?

Ildi

KépKép

KépKép
beneildi

Beneildi!
Szerintem még bőven ráérsz vele. Ők ilyenkor még fejben nem érettek rá. Én a helyedben tavasszal próbálkoznék. Nyáron pedig van rá esélyetek, hogy végleg elhagyja a pelust. Jó buli, amikor lelehet pisilni a papa füvét az udvaron stb. Nálunk működött. :)

Manka!
Egyforma a pelenkázólapunk. :) Laura választotta Mírának még születése előtt.
Én is ikrek vagyok. Sok kitartást az örökmozgó kisfiadhoz!!!

rozsaag

Kép Kép
rozsaag

Sziasztok!

Köszönjük az érdeklődést, és hogy gondoltok ránk. Viszonylag jó éjszakánk volt, fél 2- ig nem kelt fel, aztán 1 óra alatt 3- szor is, így közénk tettem és fél 8- ig aludt. Ettől rosszabb sose legyen.
Éjjel nem volt láza, most is "csak" 38, szerencsére nem megy feljebb. Jobb kedvű, ma először a héten játszott a járókába.

Mostanában nagyon szeret hason aludni. Hiába oldalra fektetem le, hasra fordul. Altatja, vagy alszik valaki aprósága így? Én félek a hason lvástól. :roll:

Azt szeretném még kérdezni, hogy ilyenkor ősszel volt e valakinél ház/lakás felújítás. Mi tavaszra terveztük, de 30 %- kal olcsóbban ki tudnánk jönni, ha most belevágnánk. Viszont tartok tőle, egyrészt a gyerek miatt, másrészt a pakolás részétől. Ha volt valakinél, hogyan oldotta meg?

Kép
Kép
susytunder

Susy!
Lilla is most kezd hasra szokni alvásnál - én sose tettem le így, mégis. A természetet szerintem nem lehet megerőszakolni. :lol:

KépKép

KépKép
beneildi

Susy!

Örülök, hogy az éjszaka jól alakult.
Laura csak és kizárólag hason aludt babakorában. Soha nem riasztott be a légzésfigyelőnk.

Nálunk folyamatosan lakásfelújítás van. A festés idejére azonban leköltözünk Szfvárra a szüleinkhez. Azt nem kockáztatnám, hogy 1 hétig szívják a gyerekek a festékszagot. Annyi kell a kiszellőzéshez. Tavasszal is ennyit vártunk mikor szülés előtt festettük az egyik szobát. (bár akkor nem költöztünk)
Pakolástól ne félj, Kristófnak fog legjobban tetszeni a rendetlenség.

Kép Kép
rozsaag

Sziasztok!

Ildi
, szerintem is ráérsz majd tavasszal-nyáron, és ha még akkor sem megy, ne aggódj, van még 1 éved. :) Bár a lányok hamarabb érnek. Benének volt egy időszaka 1,5 éves korában, amikor szólt kaki után, aztán úgy elhagyta ezt a jó szokását, hogy képes lett volna fél napig is benne ülni, és nyáron nagyon megszenvedtünk a leszoktatással.

Elvileg lehetne bilire szoktatni most is, de az kifejezett szoktatás lenne, amolyan pavlovi reflexekre építés. Ülne a bilin, egyszercsak belepisilne, te oltárira megdicsérnéd, és akkor újra megtenné. 1 év múlva mindez már tudatos lesz.
Vekerdy szerint az a gyerek szobatiszta, aki vissza tudja tartani, és el tudja engedni a megfelelő pillanatban. (Bene pl kakiügyben még nem az, pisivel viszont szuper, és oviba így is simán bevették.)

Rózsaág,
beérik Míra is, tuti!

Képzeljétek, a BHRG Alapítványnál nincs hely Benének, még felmérésre sem. Úgyhogy most keresek mást. vagy jön a magánfejlesztő.

Susy
, drukk a további jó éjszakákért.

Márti, látom, elfoglalt a család, nyugi, mi várunk!

mtunde

Én úgy tanultam (pszichológia egyetem), hogy két-három éves korukban érnek meg a szobatisztaságra. A túl korai bilire ültetés hosszab távon hátráltatja őket. Mi lehet, hpgy jövő nyáron megpróbáljuk, mert pl most is ha kakilt, felmászik az ölembe, hogy tegyem tisztába. Ha nem lesz rá érett akkor még, akkor várunk, nekem nem srügős. Ha eljött az ideje, állítólag nagyon hamar leszoknak a pelusról.Meg ha rajta ül a bilin, kakil, megdicséred, ő nem érti, miért, hisz semmit nem tett - szerinte.
Vendég

Betty,

Lehet, hogy láttál, olyan fél 10 - 10 körül voltunk a párommal az UH-n.
Ő beállt a sorba, én meg kint leültem.
Aztán mikor már úgy volt, hogy sorrakerülünk, akkor odaálltam mellé, de eléggé leesett a vérnyomásom és le kellett guggolnom, mert apró pici pöttyöket láttam... talán erről beugrik ki voltam :)

Igen, a magzatvízre válaszoltak, hogy a vége felé kevesebbnek kell lennie, így még érdekesebb az, hogy nálam az átlagosnál több... Utánaolvastam, az esetek nagy többségénél ez nem jelent semmit, amik pedig lehetnek, azokat nagyjából ki tudtam zárni (cukorbetegség, nyitott hátgerinc, elzáródott nyelőcső)
A doki azt mondta, inkább örüljek, így több helye van lubickolni :)

Közben találtam mérettáblázatot is, a méretek 1 héttel korábbiaknak felelnek meg, ezen már nem is lepődöm meg, végig 1 héttel kisebbnek mérték, legalább könnyű lesz megszülni :)

Suzy,
nálunk még most is folyamatban van felújítás, igaz, hogy a házon kívülről, de beszáll a sok por, meg a melósok átjárkálnak, így minden csupa kosz... Eléggé idegesít is, hogy mikor fejezik már be, hogy a gyerekszobát véglegesen jó alaposan kitakaríthassam, meg hogy ne ebbe a poros levegőbe érkezzen.

7 hónaposan már szerintem a tüdeje miatt nem kell annyira aggódni (én ezen aggódom az újszülött esetében), inkább csak amiatt, hogy a megszokott környezete megváltozik és emiatt felborulhat a nyugalma...

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sz.veronika 2008.09.26 10:49-kor.
sz.veronika

Én is olvastam a kismamában (http://www.kismama.hu/kisgyerek/minden_ ... k_ra/3273/), hogy nem jó erőltetni a szobatisztaságot, ki kell várni, míg megérnek rá. Ajánlom a cikket.

Az én bajom: Máté tegnapelőtt rákapott a harapásra :? Eddig boldogan aludt el a cicin esténként, most meg belébújt a kisördög, és szopi közben egyszer csak összeszorítja a kis állait, mint egy bulldog!!! :shock: Hát, hadd ne mondjam, hogy mennyire fáj!!! :cry: És amikor nevelem, hogy ne tegye, kacarászik! :evil: Biztos, hogy a fogzás miatt van, szerintem már közeleg a nap, hogy kibújik a fogacska, nappal is veszettül rág, és el is keseredik, sírni kezd. A Dentinoxon kívül tudtok olyat, amivel kenni lehetne az ínyét, de nem tartalmaz lidocaint (nem akarom lekábítani a gyereket). A hűtött rágóka nem sokáig maradt hideg, és nem sokat segített neki. Kicsit kezdek parázni a szopitól, lesem, mikor akar harapni a kis megátalkodott.

Majd hozok képet is, csak le kéne szedni a fényképezőről.

Kép
Kép
szfgabi

állait = ajkait (totál hülye leszek már) :oops:

Kép
Kép
szfgabi

Hát igen... valahogy én is így gondoltam, tanultam... csak szekáll az egész környezet, apát is beleértve, hogy soha nem lesz szobatiszta... ami a kiskaput végképp betette az a kismama újság, konkrétan Ilonka naplója a legfrisebb számban... ott a kislány egyidős Lilluval és már bilibe kakil... na nem mondják, hogy szobatiszta, de bilibe kakil :shock: Kicsit megijedtem, hogy én vagyok a hülye, hogy meg sem próbálom és nagyon eltolok valamit, de Lilla kb. nulla másodperc alatt felugrik a biliről :roll:

KépKép

KépKép
beneildi

Szfgabi!
:lol: :lol: :lol:
A képeket várom nagyon!

Kép Kép
rozsaag

Beneildi! Ne aggódj! Zsófi namsokára 2,5 éves és még nem bilizik! Én hagyom. Majd jelzi, ha máshova szeretné végezni a dolgát! Eszternél is így tettem. A nyár nem jött össze és 2,5 évesen lett szobatiszta ősszel. :shock: Neki könnyen ment az éjszakai is! Zsófi lehet, hogy más típus!

A Kismama újságról jut eszembe! Olvasta valaki a pelenka nélküliséget? :shock: Eldobtam az agyam rajta! Ez komoly? Három gyereknél ezt hogy csinálja meg valaki? Én elég befogadónak érzem magam az új vagy más dolgok iránt, de ez egy kicsit sok volt nekem! :)

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Rózsaág - lélekben már felkészültem rá! :lol: Kicsit most is úgy érzem, hogy "két gyermekem" van, apa is nagyon játékos szülő, szerintem én fogom képviselni a szigorúbb oldalt. Már tervezi, hogyan fognak együtt nagyokat játszani (építő kocka, lego, kalózosdi, katonásdi, meseolvasás...stb.) :lol: A pelenkázó új szerzemény, eddig egy vékonyabb szivacsos volt, de nem tudom miért, nagyon leengedte magát, már szinte nekem fájt amikor Zolcsi kapálózik és kopogott a lába a pelenkázón mert nem fogta fel a rúgásait. Ez nekem jobban bejön, erősebb, vastagabb, szerintem kényelmesebb is, de ezt ő jobban tudja. :wink:

Hason alvás - nálunk 6 hetes kora körül kezdődött, kicsit előtte féltem is tőle. Az indok: az egyik a terpeszbetét hordása, mert a hason alvás jobb a csípőjének, szépen nyomja szét a lábakat, ha felveszi a "béka" pozíciót, a másik ok, hogy ebben az időben Zolcsi (gondolom más babánál is volt ilyen), elkezdett alvás közben is kapálózni, megmozdult keze-lába és ezzel mindig felébresztette magát. A sokadik visszaaltatás után (napok teltek el így) és mivel meleg volt bebugyolálni nem akartam, úgy döntöttem hasra rakom, így nem tudja mozgatni annyira a végtagjait és bevált. Jobban aludt, nem riadt fel, a hason alvást pedig megszokta, azóta is így alszik. Nekem a légzésfigyelő nyugalmat ad, egyszer sem riasztott emiatt.

Bili - mi még messze vagyunk tőle, de én sem siettetném a dolgokat, majd jön minden a maga idejében! A környezet beszólása nem kellemes, nekünk is van ilyen, csak más dolgokról, állítólag segíthet úgy tudom a pelus bugyi (remélem jól írtam), a nyári pucérkodás, de ezt mások is írták, illetve hallottam egy bizonyos bilire szoktató könyvről, a pontos címét sajna nem tudom. Azt hiszem erről bilis könyvről én is pont az egyik Naplóm Ilonkáról cikkben olvastam.

Nálunk mostanában a büfizésnél sokszor bukik keveset Zolcsi, így mindegy, hogy pelussal büfiztetek, naponta legalább egyszer át kell öltöznöm. :oops: Valamit nem jól csinálok szerintem, mert mindig úgy sikerül neki, hogy én is kapok belőle.

Manka

Kép

Kép
mankabi

Ja! Zsófi három napja ki tudja fújni az orrát! :lol: Tök büszke vagyok rá!!!! :lol: Ez korai vagy késői?

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Edina, tök egyedül? Mármint a zsepit is ő fogja, meg minden? :)
Vendég

Sziasztok!

Néha tudok olvasni, de írni továbbra is, csak ha Samu alszik, mert utálja a szgépet, illetve ha én közelítek felé. Féltékeny, vagy mifene.

Susy, miért félsz a hason alvástól? Bölcsőhalál miatt? Szerintem annál sokkal fontosabb egy csomó más tényező, és egyébként is, amíg nem tudnak tényleges okot felmutatni, addig én pl nem vagyok hajlandó mindentől rettegni. Samu szinte az első perctől kezdve hason szeret aludni, ha hátra tettük le, akkor nagyon hamar felébredt mindig. Most kezdi, hogy álmában néha oldalra, vagy hátra fordul, de letenni 99%ban csak hasra lehet. Szerintem hagyd Kristófot, valamiért most az jó neki, és szerintem az a fontos, hogy neki kényelmes legyen és tudjon aludni.
Ami a felújítást illeti, mennyire sok meló lenne? Mert hetekig biztos nem lenne jó poén, akkor már inkább tényleg jobb lenne, ha elköltöznétek addig Kristóffal, de legalábbis a nagy részére, főleg, ha festés is lesz, vagy nagy por, mert szétverik a falat mondjuk. De az biztos, hogy ha addigra elmúlik a láza, akkor élvezné a felfordulást. :-)

Beneildi, szerintem sem kell még erőltetni ezt a bilizést. Régen persze, már egy éves kor előtt arra dresszírozták a gyerekeket, hogy oda menjen a dolog, de az tényleg nem igazi szobatisztaság. Az unokahúgom januárban volt két éves, tavaszig nem is foglalkoztak vele, nyáron kezdték. Elóször nagyon elutasító volt, de aztán augusztusban hipp-hopp rákapott. Ha Lillu még nem akarja, akkor hagyd. Legyen elöl a bili, ha akarja, próbáljátok, esetleg pár hónap múlva megint mutasd meg neki, mire gondolsz, hogy lásd, hogy áll hozzá. A szakirodalom szerint általában 18-24 hónapos kor között érik meg a gyerek idegrendszere a dologra, addig hiába erőlteti az ember. A szekálósoknak meg szerintem hozz fel valami másik baromi elavult módszert, amiről talán ők is tudják, hogy idővel megdőlt, hátha meglátják a párhuzamot :-) Apával a legnehezebb, gondolom, nálunk is így van, nem azért, mert meggyőzhetetlen lenne, csak valahogy neki nehezebb megmondani, hogy hülyeséget akar.

Szfgabi, átérzem a problémádat! Samu akkor szokott néha ráharapni, ha már majdnem elaludt, és kezd a cici kicsúszni a szájából és utánakap. Hát, tényleg nem valami kellemes érzés...

Zéti sérója tényleg nagoyn vagesz! És Míra is tüneményes, remélem nála is bejön a torna. Ez a sapi már sokkal jobb, mint ami anno az öcsémnek volt (többször szúrták fülét-orrát), az olyan volt, mint egy fejhallgató kb, a két hallgató meg sóval töltött zsákocska volt, azt kellett a radiátoron melegíteni.

Felébredt a szörcsögőm, már megint nem tudtam befejezni, amit akartam :?
danann

Sziasztok!

Köszönöm, jól esik a dicséret! :oops: :lol: :lol:

Ez a gondom nekem is Zétivel, mint nektek, Rózsaág, Manka!
Hasonfekve kicsúszik a Jobb karja. Feltolom, de olyan, mintha akkor is inkább hasizomból tartaná meg magát. Hintázik a pocakján. Jókat is büfög közben :lol:
A tornász szeint nem tudja elfordítani hason a fejét, ezért sír. :cry:
(volt, hogy lefejelte a nóziját, olyan erővel csuklott le a feje)Mint amikor mi elalusszuk, vagy meghúzzúk és "beáll". Fáj az elfordítás nekünk is.

Manka
Ügyes voltál és tök jó, hogy nektek házhoz jöna tornász. :wink:
Én kicsit féltem az ikrek jegytől, nem ismerek nyugodt, megfontólt ikreket. :lol:
Azért majd még meglátjuk, mi lesz ha már mászni fog. Akkor kiderül, mennyire is nyugis gyerek. Dávid nyilas, mindig ketyeg, pörög a kis agya, a szája meg be nem áll!! :lol: Nem képes a seggén megülni 2 percnél tovább. Az ovónénije ma azt mondta, hogy különlegesnek tartja. 1 év alatt hatalmas a fejlődés nála! ÁÁÁ, csak egy kicsit dagadt a mellem!! :lol: Emelett persze áldott jó gyerek! :wink:

Ildi
Én is csak azt tudom mondani, hogy várj még a szobatisztasággal.
Dávid tavaly nyáron 2 hét alatt lett nappali szobatiszta és rá 2 hét múlva már éjjel sem kellett a pelus! :lol:
A nyár a legjobb a leszoktatásra. :wink:

Veronika
Ajaj, te is midjárt szülsz! :lol:
Könnyű szülésed lesz, ebben biztos vagyok. A kicsilány majd gyorsan kicsusszan. :lol:

Gabi
A barátnőm kisfia a fogak kibújásával egyidőben, így közölte anyucival, hogy már nem kell cici. :shock:
Manka vett gyógynövényes gélt, fogzásra, ha jól emlékszem .
Képeket már én is néznék! :lol:

Suzy
Szerintem nem lesz semmi baj, ha Kristóf hason alszik! :lol:
A pocinak is jobb így :wink:
Én annyira szeretném ha Zéti tudna hason aludni. :wink:
Vendég

Susytunder!

Hasonalvás: A kórházban a 3. napon hasra fektettem az egyik barátnőm javaslatára. Azóta csak hason alszik. Háton egyszer sem, maximum a babakocsiban. Már 2 hónapos, és még mindig bírja.....:-) Ezt szokta meg. Én nem félek, nem hiszem hogy bármi baj érheti....légzésfigyelő van, bár néha az sincs bekapcsolva :oops: , mert sokszor tévesen riasztott, ezzel nagyobb izgalmat okozva mint ahogy kéne.

Beneildi!

Én nem vagyok szakértője a biliztetésnek, de szerintem nem kell ánikba esni. Az Ilonka naplója ne frusztráljon. ki tudja, hogy úgy van e ahogy írják.....és minden gyerek más, mint ahogy a nagy bölcsek modják, és igazuk van szerintem is.

Dytke!
Remélem a mai séta összejön....viszem az új mei tai-t is....szupi nagyon. Majd rakok fel képet is hogy megmutassam hogy mutatunk.

Betty!
Kitartást, már nincs sok hátra. A BKV-zás tényleg nem a legjobb már a végefelé....Mi a nagymelegben a CTG-re BKV-val jártunk., de én is utáltam....

Márti!
Azért a 4 gyerek mellett kialakítani egy napirendet :? ....le a kalappal...engem ez a téma bevallom jobban izgat mint a szülés, bár azért az sem semmi, de szerintem ami utána jön az az igazán izgalmas, és erőt próbáló sokszor. Azért továbbra is kiváncsian várom a beszámolódat.....

Kép
sly78

Panndi! Annyira azért nem. Ha látom, hogy kell fújni, akkor megkérem, hogy hozzon egy zsepit és én tartom ő fújja! Anyám örül ennek a legjobban szerintem, mert ő félt kiszippantani az orrát. :lol:

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

ildi szerintem is hagyd azt a szobatisztaságot. bőven ráértek jövő nyáron.
nekem mindkét gyerekem 3,5 éves volt, mikor szobatiszta lett, és biztos vagyok benne, hogy nem maradtak le semmiről :D
sőt, a lányomnál talán még így is korai volt, mert csak 4 éves korára lett stabilan szobatiszta nappalra.
Éjszakára még egyikük sem az, de a doki nénink szerint 6 éves korig teljesen rendben is van.

a rokonok meg ismerősök úgyis annyi hülyeséget össze tudnak hordani, hogy ha mindent megfogadna az ember, beleőrülne a gyerekkel együtt.

nálunk a cumival volt cirkusz. emma most szokott le a cumiról nappalra kb 2 hónapja. alváshoz még mindig kell neki.
én bíztam Vekerdyben, aki azt mondja, meg kell várni türelemmel, amíg megérik rá, hogy elengedje a cumit.
nagyon nagy harcot kellett vívnom mindenkivel, hogy ne csesztessék a gyereket, mert cumizik. szerencsére az óvónők is partnerek voltak (bár az oviban nem nagyon cumizott).
aztán úgy 2 hónapja kiesett a 4.(!) foga is, és akkor az ajándék mellett egy levelet is talált a Fogtündértől a párnája alatt, amiben Fogtündér megkérte őt, hogy mostantól nappal már ne cumizzon.
Azóta nappal nem cumizik, és úgy tűnik nem is esik nehezére. én meg áldom az eszem, hogy türelemmel vártam, és nem vettem el tőle erőszakkal korábban.

a betegek meg gyógyuljanak mihamarabb!!!

Kép
Kép
Kép
iricc

Danann
Igen, azért félek. Pontosabban, hogy arcal belefúrja magát az ágyba és nem kap levegőt. Any azt mondja én csak hason aludtam, és soha nem félt. Igyekszem egszokni ezt az új alvását.

Felújítással kapcsolatban, mindenképp elmennénk arra az időre. Lennénk apa szüleinél ( csak 2 km- re laknak ), és lehet haza is mennénk az én szüleimhez, hiszen olyan ritkán látják Kristófot.
Festés nem lenne, az nyáron volt. Ajtó- ablak csere, aljzatbetonozás, parkettázás, burkolás. Nincs szigetelve, csak párnafára van rakva a parketta, így nagyon hideg. Terveztük mi már ezt, de csak tavasszal akartuk, viszont ez a 30 % nem kevés. Ez a szigetelés lesz a legnagyobb munka, mert mind a 3 szobát ki kell pakolni, és szétszedik. Leginkább azt nem tudom hová pakolok 3 szobából. :shock:

Ildi
Nálunk a keresztlányom majdnem 3 éves volt mire bilire szokott. A hugom már rettegett, hogy mi lesz az ovival. Aztán egyik pillanatról a másikra megoldódott a probléma. Lillla még semmiről nincs lemaradva.

Kép
Kép
susytunder

Cumival kapcsolatban, első osztályos lettem volna ősszel, és még nyáron cumiztam. A szomszédunk ment Bulgáriába és azt mondta nem hoz nekem semmit, ha nem szokok le róla. Leszoktam. :lol:

Kép
Kép
susytunder

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy a szilárd étel bevezetésénél milyen ételekkel kezdtétek, és melyik szopit váltottátok ki gyümölccsel, esetleg főzelékkel. A Norina öt hónapos koráig csak anyatejet evett, majd fokozatosan adtam neki először gyümölcslevelet, majd pépeket. Már szeretnék egy szopit, vagy kettőt kiváltani szilárd étellel. Nekünk azt mondta a doktornéni, hogy délben adjak neki gyümölcsöt, ebéd után pedig főzeléket. Az a lényeg, hogy ötször egyen egy nap. Tegnap adtam neki almát burgonyával és este felkelt, sírt, mintha fájna a pocakja. Ezért is fordulok hozzátok segítségért, hogy kinél hogyan történt a szilárd ételre való áttérés.
Egyébként az összes baba nagyon gyönyörű, és mindenkinek gratulálok.

Suny

Kép
suny

Sziasztok!

Susy,
nemrég olvastam egy cikket, amiben leírják, hogy a hasonalvás egyáltalán nem rizikófaktora a bölcsőhalálnak. Ha nincs puha párna, nem tudja belefúrni magát semmibe sem. És csak azért volt több hasonalvó babánál bölcsőhalál, mert a babák többsége egyébként is hason alszik. Nálunk mindkét gyerek hason szeret és tud aludni, Bene kb 1 éve szokott le róla, és forog álmában. :)

mtunde

Suny
Üdv köztünk, én még nem is mondtam. :oops:

Szerintem ebédet semmiképp ne válts ki. Az főétkezés, majd később. Én tízóraira, és uzsonnára adtam gyümölcsöt. Elsőként barackot, banánt, almát. Zöldségek közül krumplit, sárgarépát.
Ha ezeket megszokta, akkor adj neki ebédre főzeléket, plusz tejcsit, mert azt még szokták igényelni a babák. Amikor ezt is megszokta akkor hagyhatod el a szopit. Mire ezeket megszokja akkorra lesz bőven miből válogatnod, mind zöldség, mind gyümölcs téren.
A pocakfájást nem értem, krumpli+alma... :roll: Biztos attól fájt? Nem evett sokat belőle?

Kép
Kép
susytunder

Jkriszta! Köszi a b.himlővel kapcsolatos tanácsot, megfogadom! Ma voltunk éppen a dokinál és felirattam a receptet!

Hozzátáplálás- Suny: Üdv. a topikban! :D Én a kisfiamnál csak a hatodik hónap után kezdtem a hozzátáplálást és nagyon lassan. Előszőr csaak a levét az almának egy-egy kanállal szopi után. Aztán továbbra is csak almát pépesen. Tudni kell, hogy az alma fog, tehát okozhat székrekedést a kicsinél. Lehet, hogy ezért sírt Norina is?
Aztán késöbb én csak a Hipp üvegeseket mertem sokáig adni a kisfiamnak, mert a gyökeres termésekben (répa, krumpli),- tehát pont amit adni szokás bevezetésnél- koncentálódhat a nitrát és nitrit, ami a műtrágyázásból ered. Szóval én nem mretem ennek kitenni Ábelt, ezért nem főzőcskéztem neki sokáig, hanem a garantált minőségű, bió
üvegest választottam. Sajna viszont nem olcsó, de azért még ki lehet fizetni. 8) Egyébként a sütőtök volt az egyik kedvencünk. :)

Ildi:Szerintem is még korai nálatok ez a dolog. A kisfiam mindjárt 2 éves lesz, de mi csak jövő nyáron mozdulunk rá a projectre, amikor flangálhat meztelen fenékkel. :lol: Azt mondják az erőltetésnek mindig pszichés következményei lehetnek, hiszen ez az egyedüli dolog a kicsi életében, amiről ő dönthet egyedül. (Kakilok, vagy nem kakilok?! :lol: ) Nem szabad ettől megfosztani, mert dacból visszafoghatja és az akár orvosi problémát is okozhat. (szélsőség esetén bélcsavarodást)
Szerintem.

Szopi-harapás:Nálunk is előfordult ilyen eset egy-kétszer. Akkor határozottan (persze nem kiabálva :) )azt mondtam, hogy NEM! Első alkalommal szegény annyira megijedt, hogy kicsit hüppögött, de aztán már nem is csinálta máskor. Szerintem is muszáj tudatni vele, hogy ezt nem szabad, mert komoly sérüléseket láttam már ebből.

Kép
Kép
Kitrákotty
kitrákotty

Suny
Amit kitrákotty írt, én is úgy tettem csak kifelejtettem. Én sem mertem neki csak Hipp bio bébiételeket adni. Valóban drága, nem tudom merre laksz, ha van a közeledben Müller, ott hatalmas aválaszték és árban is kedvezőbb.

Kép
Kép
susytunder

Szobatisztaság:

Valahogy mindig azt tapasztalom mások eseteiből, hogy aki rábízza a gyerekre annak könnyebb a dolga. És valahogy nem történik annyi baleset... Rosszul látom???

Cumi: Mindig van a vita: cumi vagy újszopás. Nos nekem van tapasztalatom mindkettőből. Eszter cumis. Nappal már jó ideje (mikor beszélni kezdett intenvívebben) nem kell neki. De alváshoz a mai napig. Oviban persze nem kell. :? Bepróbálkoztun a Mikulással tavaly. Nem jött be. Feladom. Én nem vitázok vele. Ha akar leszokik. Mondjuk mondott már olyan, hogy ha megszületik a kistesó leszokik... :roll: Ki tudja.

Zsó viszont szopja az újját. Nem egyszerű, mert a középsőt és a gyűrűst egyszerre. :? Van rajta már hólyag is. :? És ami a legidegesítőbb: április óta van egy seb az állán. Mikor szopja az újját a hüvelykel mindig elvakarja közben. :? Amikor észre veszem rászólok, hogy ne vakarja. Lassan gyógyul, de résen kell lennem, mert ha véresre vakarja megint...
Én inkább a cumi mellett vagyok. De annyira nem bírom, hogy ha a szomszéd meglátja Zsót, hogy szopizza, akkor rászól ( :shock: ), hogy ekkora nagylány és mit csinál az újjával! Aranyos a néni! Tiporjon csak a gyerekem lelkébe! :evil:

Kép
Kép
Kép
majorné bakos edina

Ildi!

Már többen is leírták a véleményüket a szobatisztasággal kapcsolatban. Most én is csatlakozom. Először is tényleg meg kell érnie rá a kicsinek, másrészt szerintem is nyáron a legegyszerűbb próbálkozni. Én persze nem így csináltam... :) Már le akartam janát szoktatni a pelusról és kb 1,5 éves korában elkezdtem bilire tenni, főleg amikor láttam, hogy vörösödik a feje és nyomná. Akkor szóltam neki, hogy várjon, lekaptam a nacit+pelust és belekakilt a bilibe. 2 éves sem volt, amikor már ő szólt, hogy kakilni kell. Amikor Adél megszületett, gondoltam nem kezdem el a pisit is erőltetni (mert mindenki intett tőle), de aztán valahogy mégis úgy alakult, hogy levettem róla a pelust. 1 hónap alatt teljesen szobatiszta lett, még estére sem kellett pelus. Nagyon büszke voltam rá. :) Egyébként látod majd rajta, hogy mikor jön el az idő, az erőltetés tényleg nem tesz jót.

Iricc!
Olyan jó, hogy felhoztad a cumi-témát... Nálunk is aktuális, de én nem akarok olyan sokáig várni... Jana lassan 2,5 éves és még mindig kell neki. Főleg alváshoz, de van hogy egyszerűen csak unatkozik, vagy szomorú (mert pl rászólunk) akkor bemegy a szobájába és beveszi. Engem nagyon zavar, de nem tudok mit csinálni. Már sokmindent megpróbáltam, de nem jön be. Olyan jó lenne, ha leszokna... Ja, egyébként biztos nem csinálom jól, de mindig rászólok, hogy tegye ki, mert engem zavar. De sajna nem mindig hallgat rám. :(

Kép
Kép
kincsesi

Sziasztok!

Köszi a bilis tanácsot, várunk még vele és résen leszek ha kellene.
Apa megkapta továbbképzésre a Kismama cikket. :lol: - amit belinkeltetek.

Suny!

Tízórait, uzsonnát szoktak először kiváltani, gyümölccsel. Nálunk Lilla nagyon sokáig kért szopit is utána, én meg adtam neki, ha kérte :lol: Szóval szerintem ne sürgesd a kiváltást.
Az alma, ritkán, de egyes babáknál okozhat hasfájást. Figyeld meg, tényleg ez okozza-e.
Lilla első ételeinek ez volt sorrendje: alma, krumpli, sütőtök, répa, őszibarack...

KépKép

KépKép
beneildi

Suny,

nekem ugyan semmi tapasztalatom a szilárd táplálék bevezetésével kapcsolatban (első babát várom), de most olvastam egy cikket ezzel kapcsolatban (http://www.lll.hu/fuzetek/szilard_taplalek)
és ott azt írják, hogy egyszerre csak egyféle új ételt vezessünk be és legalább 1 hét teljen el egy-egy új étel bevezetése között!

Gabesz

Kép
ugabesz

Húúú, ez a cumizás.... :lol: :lol:

Attól lettem nagyon ingerült, ha egy idegen (tesco pénztáros), viccesen! rászólt Dávidra, hogy egy ilyan nagy fiúnak már nem szabad cumizni, adja oda szépen neki! :evil: :evil: :evil:
Ilyenkor mindig mondtam a "néninek" hogy az én gyerekem addig cumizik amíg jól esik neki, mire fősulira megy, majd leszokik!

Edina, sajna azt kell mondjam nálunk nem jött be, hogy leszokjon a kistesó születésekor. :(
Vagyis rosszul mondom/írom, mert leszokott, de nem a tesó miatt.
Thomas készletet hozott neki a tesó. Egyik reggel apa eltette a játékot és azt mondta Dávidnak, hogy 2 bácsi jött és elvitte, majd akkor hozzák vissza, ha úgy látják leszokott a cumiról.
Azóta nincs cumi. Az alváshoz persze még kell, de van egy kis doboz, ott tartja. (3 nap után hozták vissza a bácsik a Thomast :lol: )
Zéti az ujját szopja. Kb 3 naposan már "rászokott".
A cumi nem nagyon kell neki, de én inkább azt favorizálom. Elértük, hogy ne az ujját szopizva aludjon el, hanem a cumival. Elalszik és ki is esik a szájából. Az ujja meg ott maradt és ázott. :(
Vendég

Sziasztok!
1 hónap múlva szülök a Máv kórházban, sajnos, nincs időm elolvasni az előzményeket :((
Viszont lenne egy csomó kérdésem:
Valaki tud segíteni, hogy Szabó György doktor úr mennyit kér a szülésnél? és hogy ez hogy megy: nekem kell-e őt megkérdezni, hogy mennyit kér, vagy rám van bízva (gondolom azért van egy fix ára)?
Az asszisztense azt mondta, hogy mostanság nem szokás kérni szülésznőt. ez valóban így van?
Dobnátok egy pár nevet azért, akinél kellemes volt a szülés? :)
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket! Üdv, Piro
annaflóra

kincsesi engem csak kicsit zavart, de azt láttam, hogy neki nagyon nagy szüksége van rá, megnyugtatja őt.
kb 2 éves korától kezdve küzdöttünk az olyan "kedves" beszólásokkal, amikről fent is meséltek. én mindig megvédtem, volt, hogy nem is túl kedves szavakkal...

volt néhány gyenge próbálkozásom, hogy megbeszéltük,hogy ne cumizzon, de 3. napra mindig megbetegedett, és akkor visszaadtam neki. ebből is láttam, hogy mennyire a lelkére veszi.

szerintem a kistesó születése egyébként is nagy trauma, én biztosan nem kapcsolnám össze még azzal is, hogy elveszem a biztonságot nyújtó cumit. kicsit izgultam most is, hogy Iván még cumizik, ez mennyire fogja Emmát befolyásolni, de úgy tűnik nem zavarja a dolog.

kriszta hú, ez a bácsis dolog nagyon drasztikusan hangzik, én biztos nem tudtam volna megcsinálni a gyerekmmel. szerintem az ilyen módszer indokolatlan félelmet kelt a gyerekben. de ez csak az én véleményem, ha nektek bejött, akkor számotokra ez volt a megfelelő. végülis mindenki más.

Kép
Kép
Kép
iricc

Ez nem tartozik szorosan a bilire szoktatás témához, csak beugrott róla.

A húgom olyan 10 hónapos volt és Balcsin nyaraltunk, feküdtünk kint a Balatonparton az egész családdal.
A picin nem volt semmi, hagy szellőzzön a babapopsi a jó kis napon.

Anyukám meglátott egy szörfdeszkát mellettünk és kitalálta, hogy lefényképezi rajta a hugit.

Szépen rácsücsültette, katt-katt, meg is volt a kép, közben meg visszaért a szörftulajdonos.

Anyu kedvesen elmagyarázta, hogy csak egy képet csinált, majd emelte volna le a deszkáról a gyereket, alatta viszont ott volt egy jó nagy folyós kaki!

Na, ha még éltetek meg cikis helyzetet, ez igazán az volt! ':oops:'

Kapkodtunk is mindannyian hogy letöröljük! :)

Kép
sz.veronika

veronika :)

én még a cumi-témához: Róza pár napos korától szopja az ujját, már amikor sikerül beletalálnia a szájába. De néha éjjel, vagy ha fáradt, akkor nem tud beletalálni a szájába, ide-oda kapkodja a fejét, az egész baba nagyon zaklatott lesz, rossz nézni. Ezért gondoltam, legyen inkább cumi, de az nem kell neki. Normális az, hogy nem tud még "rendesen" ujjat szopizni? volt olyan, akinek ujjszopásra kellett szoktatnia a kicsit? (na elég hülye kérdés :) )

Kép
Kép
szalamandra

Annaflora, írtam Neked egy gyors privit, de majd jönnek az idén szültek is még :)

KépKép

KépKép
beneildi

Betti, Veronika, Annaflóra: Mi kb. egyszerre fogunk szülni. :)

Kép

Kép
nikuc

Köszönöm szépen a jó tanácsokat, akkor majd így próbálkozom. Egyébként Nagykátán lakunk, és sajnos nincs a közelben müller. Eddig én is csak hipp bébiételt adtam a Norinának, mert a védőnénink is azt javasolta. Kipróbáltam már a sütőtököt és tetszett neki, de inkább gyümölccsel keverve, mint burgonyával.

Kép
suny

Sziasztok

Ismeri valaki dr. Magenheim Ritát? Nagyon fontos lenne, mert nem igazán meggyőző a jelenlegi dokim hozzáállása.
Úgy tűnik, hosszú hhuzavona után mégis az AEK-mellett döntünk.

Köszi

Kép

Kép
Notes:

Kép
beu5
Budapest XVII. kerület

Szalamandra!

Én is azt szeretném, ha Adél az ujját szopná a cumi helyett... Tudom, ez sem jó, de nekem a cumiból elegem lett. Nem is adtunk neki 2 hónapos koráig, aztán elegem lett a sok üvöltésből. Odaadtam neki és minden rendbe jött. :) vagy :(
Nem tudom, hogy lehet inkább az ujjszopira szoktatni, de engem is érdekelne. Adél az egész kezét szopja állandóan, állítólag 3 hónapos korukra találják meg a hüvelykujjukat a babák, de neki még nem sikerült. :( Remélem fog!

Kép
Kép
kincsesi

Sziasztok!

Edina- Gratulálok a zsepizéshez! :D

Beneildi- Mi a Bernussal úgy 2 éves kora körül kezdtük (tavasszal), mégpedig úgy, hogy vettünk egy helyes,állatos szűkítőt a wc-re és elsőre imádta hogy nagylány lehet és oda jár, ahová a "nagyok" és ment ha kellett ha nem, egy idő után eredmény is lett :-):-)

Rózsaág- Míra annyira szép!! :D Én is ikrek vagyok! :D

Susy- Mi miniatűr korunk óta hason alszunk és semmi gond nem volt sosem. :D Ne aggódj, Ő tudja mi a jó neki! :D

Gabi, Lívia- Részvétem a harapások miatt, nekem egyszer volt benne részem,hát csillagokat láttam :shock: :) Régi szép idők... :)

Cumi- Hát azt hiszem fel fogtok engem koncolni, de én elvettem a cumit 1,5 éves korában- hozzá kell tenni, hogy nem 1 volt- jah de 1-el kezdtünk- aztán lett 1 a szájában, 1 a kezében, aztán már 3 kellett, mert a 2 keze is tele volt.Persze sosem találtam, áááhh Hát egyszer egy rossszabb pillanatomban, mikor éppen nem találtam csak kettőt és hiszti lett, fogtam magam feltúrtam az összeset és "kidobtam"-persze nem,de az lett mondva, hogy elvitte a kukásautó. Aznap délután alvásnál kérdezte, hogy visszahozzák-e, mondtam hogy nem, és azóta még nem kereste ....... :D :D Pedig hogy féltem az éjszakáktól,el sem bírjátok képzelni, én csodálkoztam a legjobban, hogy nem kellett. Azóta már van 88 plüssjáték persze, de melyik gyerkőcnél nincs. :D

Jó hétvégét Nektek!
Ági

Kép
iroko

Harapás - nálunk is volt sajna szopi közben, így kicsit tartok is tőle, igaz már csak alig van tejcsi és azt is inkább fejem, mert egyszerre nincs sok

Cumi - nálunk Zolcsi nem szerette, kb. 5-6 hetes korában fogadta el párszor, de ha sírt nagyon akkor az sem kellett, aztán pedig ott volt a cumi kiesik a számból és sírok probléma, nem győztük visszadugni neki. Egy idő után már abszolút nem fogadta el és ugyanekkor szokott rá az ujjszopira, de ez sincs mindig, csak ha nyugtatja magát, vagy elalváskor néha, szerencsére nem tartja bent a szájában, egy kis szopi, aztán alszik is, most inkább a fogzás miatt dugja a középső és gyűrűsujját a szájába, szerintem viszket neki az ínye. Amikor elkezdődött az ujjszopi és ha csak nyugtatásra kell, akkor a mutatóujját szopja. Kicsit aggasztott eleinte, de mivel nem függő ezért úgy gondolom nem lesz vele gond, aztán majd meglátjuk...

Edina
- olvastam a cikket, nekem nagyon meredek és nem igazán értem azt, hogy ebben mi a jó a babának és hogy tudják ezt pici babáknál időzíteni.

Hozzátápi - én is kérdeznék! Mi szinte már teljesen csak tápszeresek vagyunk, Zolcsi ugye mindjárt 4 hónapos és tudom a hozzátáplálást a legjobb 6 hónapos kor után kezdeni, allergia, megfelelő, kialakult emésztőrendszer...stb okokból, de mi a helyzet a mi esetünkben, ha már szinte nincs is tejcsi? Mivel ártok jobban neki, ha csak tápszerezem, ami lássuk be mégis csak egy mű dolog vagy ha elkezdek hozzátáplálni idő előtt neki fincsi zöldséget, gyümölcsöt. A védőnőnk és a gyerekdokink még nem javasolja. Szerintetek? Volt valakinek hasonló problémája?

Manka

Kép

Kép
mankabi

Kamilla születése

Tehát, mint tudjátok,múlt csütörtökön már reggel 6h körül kezdtem görcsölgetni. Nagyon nem vettem komolyan, de a férjemet itthon tartottam, hátha mégis szülünk. Kb. 13h körül 5 percesekké sűrűsödtek a fájások, elég gyengék voltak, kb. 20-30mp-ig tartottak,14h körül felhívtam a dokim, hogy mi legyen? Ő kérte, menjünk be a szülőszobára és hívjuk, hogy az ügyeletes doki mit állapított meg? Hittem is-nem is, hogy szülünk, de azért készülődni kezdtem. Csodás délelőttöt tudtam magam mögött, mivel Apa itthon volt, mellőzhettem a háztartást és csak a gyerekekkel foglalkoztam, éreztem, hogy nagyon jó, hogy most mesélünk, játszunk együtt, megebédeltünk, még elaltattam kicsi Bercimet, Lehelt már nem mertem, mert sűrűsödtek a fájások.
Férjem elment anyósomért, Ő vigyázott a gyerekekre, 14.30 körül elindultunk. A kocsiban 5-6 percenként jöttek továbbra is a fájások, de elég gyengének éreztem őket és cseppet sem erősödtek. Gondoltam, szégyenszemre a 4. gyerkőcnél fújunk téves riadót? Aztán nagyon hamar beértünk a kórházba, ahol a szülőszobán először is nagy csend és nyugalom fogadott, volt 1-2 vajúdó kismama, de abszolút nem volt zsúfoltság. Az ügyeletes szülésznők(Kucsera Bea és Kinga) nagyon aranyosak voltak, kezdtünk egy ctg-vel, ahol rögtön kiderült, hogy nagyon-nagyon kalapál a kicsi lány szíve(180-200/perc)! Jött az ügyeletes (Gombos doki), megvizsgált, nagyon rendes volt és óvatos, megállapította, hogy bő 1 ujjnyi a méhszáj, de jó laza, viszont nagyon magasan van! Hívtam a dokimat, megkonzultálták az ügyeletessel, hogy mi legyen velem? Aztán arra jutottak, hogy, ha a Margit hídnál laknék, hazamehetnék, de mivel nem ott lakom, maradjak! Jó döntés volt! Átöltözés hálóingbe és vissza ctg-re, Bea azt mondta, jó hosszú lesz (dokim eközben a Magzatdiagnosztikai Központban uh-ozott, de közben többször telefonált a kórházba és adta az instrukciókat)! A babám szíve nem lassult egy kicsit sem, erre jött Gombos doki és bekötötték a sóoldatot, merthogy szerintük 2 dolog okozhat ilyen problémát: 1., ha én ki vagyok száradva, 2.,ha méhen belüli fertőzés van ( 2 héttel azelőtt a tenyésztésből kimutatták az Enterococcust, dokim antibiotikummal kezelte, előző nap vettem be az utolsó gyógyszert)!
Baba szíve szépen lelassult 160/perc körülire a sóoldat hatására és kicsit nyugodtabban elfoglaltuk az egyik szülőszobát. Ekkor jött az ügyeletvezető (Kazár doktor), aki a dokim kérésére megvizsgált, mondta, hogy már majdnem 2 ujjnyinál járunk, de a baba elérhetetlen magasságban van! Bekötöttek, szintén a dokim kérésére némi oxytocynt (3ml/h), hogy rendszerezze kicsit az alig-alig fájásaimat, de sokminden nem történt, legalábbis úgy tűnt! Dokim hívott, hogy mi legyen, tudtam, neki még rendelnie kéne a MOM parkban, azt mondta,lezavarja gyorsan és jön, ha adok neki még annyi kimenőt! Mondtam, menjen csak, majdnem 2 ujjnyinál járunk, ezek még nem olyan erős fájások, igazán ráér! Azt mondta, jó, de csak, ha rögtön hívom, ha erős fájásokat érzek és felpörögnek az események! Megígértem. Kb. 17.30 lehetett! Bejött Kinga, megvizsgált, kérdeztem,hogy akkor megvan-e már a 2 ujjnyi,erre nagy szemekkel nézett és közölte,hogy ez bő 3,inkább 4 ujjnyi már! Mindössze szűk félóra alatt! Azonnal leállította az oxy-t, hívta a dokimat, hogy rögtön induljon! Doki indult,én pedig kb. harmadszorra megpróbáltam kicsikarni egy beöntést,de azt mondta Kinga,hogy ne, mert megpattanhat az amúgy is nagyon feszes magzatburok! Kimentem,sétálgattam,kinéztem a tűkön ülő anyukámhoz, amikoris láttam, hogy dokim szalad a folyósón,mondtam, hogy ennyire ne siessen, a fájások cseppet sem sűrűsödtek még! Nevetett,aztán ment átöltözni, utána megnézett, méhszáj tényleg majdnem 4ujjnyi,de fájásaim szinte már egyáltalán nem voltak, a gép sem mutatott semmit!A dokim szerint akár hajnalig is el lehetettünk volna így,de félő volt, hogy addigra fárad ki a méhem, mire a kitoláshoz érünk! Burkot akart repeszteni, de a fájásgyengeséghez még az is hozzáadódott, hogy a lánykám feje egyáltalán nem volt rögzülve még és félő volt, hogy előreesik a köldökzsinór, ha a burokrepesztés után a magzatvíz magával sodorja! Megbeszéltük, hogy kapok újra oxytocynt, kicsit nagyobb dózisban! Sokat nem éreztem a hatásából akkor még, de a baba azért szépen felvette a startra kész állapotot:lejjebb került a feje! Közben 19h lett, műszakváltás és megütöttem a főnyerményt:Mihálik Vera lett a szülésznőm! Nagyon örültem neki, már a Szülők iskolájáról is szimpatikus volt, titkon reménykedtem, hátha nálam Ő lesz majd bent! Ismét bepróbálkoztam, hátha kaphatnék beöntést, Vera megkérdezte a dokimat, akkor már tudtam, hogy nyert ügyem van, a doki is jobban szereti így! Engedély megadva, irány az előkészítő! Miután le is zuhanyoztam, vissza a szülőszobába, ctg fel és újra az ijedtség, mert a babábnak megint pörgött a szíve! Dokim jött, még nem volt egészen 20h óra,az már biztos volt, hogy a picinek minél előbb meg kell születnie! Egy közepes erősségű fájás alatt jött a burokrepesztés.Nagyon féltem, hogy valami baj lesz,de bíztam a dokimban, tudtam, hogy mindent megtesz, nagyon vigyáz a kislányomra! Oxytocyn indult újra, magasabb cseppszámmal,dokim elment konzultálni a neonatológussal,innen már gyorsan zajlottak az események! Doki visszajött,mondta,hogy,ha 1.szülés lenne,már a műtőben lennénk,de mivel 4.szülés és 3-4 jó fájással kint lenne a baba,megszüljük szépen, mert az én szervezetemet sokkal jobban megterhelné most egy császár mint a babáét a hátralévő, remélhetőleg 20 perc! Még magasabbra állították az oxy cseppszámát (már az ötszöröse volt ez a kezdő dózisnak) és innentől hirtelen nagyon durvák lettek a fájások! Dokim el sem mozdult mellőlünk, már nagyon nehéz volt lazítani, én meg eközben iszonyúan aggódtam a piciért és valamiféle teljesítménykényszert éreztem,hogy rajtam múlik, milyen gyorsan tud kibújni! Nagyon vártam már a tolófájásokat,de csak extrém erős tágulási fájások jöttek, azt hittem, szétkarmolom már a szülőágyat! Vera jött, kérdezte a férjemet, hogy "Márti ezt mindig ilyen csendben szokta csinálni?" Mosolygott, hogy akkor hiába várja a kiabálást az erős fájásoknál!
Már nem bírtam hanyatt feküdni, oldalt fordultam, persze ettől a ctg nem tudott érzékelni, már a dokim fogta a pocakomhoz oldalról! Nem bítam már elviselni, hogy hozzám érjenek vagy szóljanak fájások alatt, de ezt mindenki tiszteletben is tarotta! Végül éreztem, hogy a tágulási fájásba kicsi tolófájás is vegyül, de nem mertem még nyomni! Ezek voltak a legdurvább fájások, már nem tudtam gondolkodni, csak a túlélésre hajtottam! Minden fájás után arra próbáltam összpontosítani, hogy már csak néhány ajtó (fájás) választ el a babámtól! Közben hívtak neonatológust is, hogy mire megszületik a kicsi, ott legyen. Szóltam a dokimnak, hogy ez már tolófájás, illetve valamiféle átmenet a kettő között! Megvizsgált, mondta, hogy körben picit peremes még a méhszáj, azt a következő tolófájás alatt abszolút fájdalommentesen hátratolta és kezdhettünk szülni! Nagyon jó volt végre ott tartani! Nem szedték szét a szülőágyat, nagyon kényelmes volt így, nem számoltam, talán 2 tolófájás- és 4-5 nyomás után kezdte a pici feje iszonyúan feszíteni a gátamat! Ennek persze örültem, tudtam, hogy 1 perc és kint van, de leállítottak, nem lehetett nyomni, kellett egy kis gátmetszés, mert hát nem lett pici a baba! Úgy éreztem, míg a következő fájásra vártunk és nem nyomhattam, hogy iszonyú sok idő telt el! Csak arra figyeltem, hogy csináljam, amit mondanak, a dokim és Vera felváltva hajtogatták, hogy csak sóhajtsak, legalább 5x mondták, én pedig akkor szóltam előszőr, hogy nem bírom, de addigra jött is a következő fájás és megszületett a kicsi Kamillám!!! Rögtön felsírt, Vera pedig diadalmasan a magasba tartotta és megkérdezte ámuldozó férjemet: "Na, Apuka, mi van a lába között?" A férjem meg csak annyit tudott kinyőgni, hogy "Lány!"(Előtte még egész végig ködösített a dokim és Vera is, így még nagyobb lett a meglepi, bár egy ismerős kb. 1 héttel szülés előtt gratulált a férjmnek a kislányhoz, azt viszont szerencsére Ő nem vette túl komolyan)
Kamillát a hasamra rakták,még ott szívták le az orrából, torkából a magzatvizet, ettől egyáltalán nem sírt! Csak öleltem a nyálkás-magzatmázas kis testét, nem hittem el, hogy itt van, szép, rózsaszín, gyönyörű gömbölyű fejecskével! Abszolút nem viselte meg a szülés! A neonatológus doktornő megvizsgálta, normális volt a szívverése, ahogy megszületett!!! Azt mondta a doktornő, hogy egyáltalán nem talál semmit nála, ami gondot okozhatna, így aztán vitték mosdani és öltözni.9/10-es Apgar-t kapott! Előszőr úgy volt, velünk maradhat 2 órára,de, mivel nem győzte felköhögni-kibukni a lenyelt magzatvizet és jégcsap volt keze-lába, úgy döntöttek, kapunk 20 percet a babával, aztán viszik inkubátorba melegedni-megfigyelni a csecsemőosztályon! Sajnos így nem tudtam mellre tenni a szülőszobán, de hol érdekelt az már! Veszélyhelyzetben valahogy átértékelődnek a dolgok és nem az volt a fontos, hogy élete 1. órájában szopizzon, hanem, hogy biztonságban legyen és figyeljék! A dokim is vígasztalt, hogy neki a 2. gyermekét vitték így el, rendes volt, de tényleg nem szomorkodtam emiatt, a biztonsága, egészsége sokkal fontosabb volt!
Azután lement az infúzió, bőven kaptam még oxytocynt, mert ugye 4. szülés volt, félő volt, hogy nagyon fogk vérezni, Túléltem a varrást is, aztán dokim elbúcsúzott, én ettem-ittam-zuhanyoztam egy jót és mehettünk át az osztályra, úgy éjfél körül. Rörtön mentem Kamillámhoz, mgmutatták, benyúlhattam az inkubátorba, simogathattam, kérdeztem, hogy ott megszoptathatom-e, de mivel még mindig a magzatvizet bukta fel, ezért nem lehetett. Szépen aludt, megígérték, hogy hajnalban hozzák és 5.30-kor már próbálkoztunk is az 1. szopival! Kamilla nagyon lelkes volt!
A kórházról, csecsemősökről, az ügyeletes dokikról csak nagyon pozitívan tudok nyilatkozni! Profi, összeszokott csapat, ami csoda, ahhoz képest, hogy december közepe óta dolgoznak együtt! A gyerekorvosok nagyon kedvesek, szintén, Nádor Csaba pl., ha kellett, félórán keresztül válaszolgatott az egyik elsőbabás anyuka kérdéseire!
Továbbra is azt mondom, a legcsodálatosabb, legnagyobb dolog, ami emberrel megtörténhet, hogy életet adhat egy másik embernek! Nekem csak az volt a nehéz, hogy abszolút nem készültem fel lelkileg ezekre a komplikációkra, nem gondoltam bele, hogy menet közben még a kicsi lányom egészségéért is aggódnom kell! Szerencsére nagyon jó kezekben voltunk, nagyon hálás vagyok a dokimnak azért, hogy jókor jó döntéseket hozott és vigyázott mindkettőnkre!

Kép
És egy kép az 5 perces Kamilláról

Márti
borossné becz márta

Hú, Márti, nem is jutok szóhoz! Örülök, hogy minden rendben volt! Az jutott eszembe, hogy egyszer valami műsorban, amiben mindenféle születéstörténetek voltak, egy nő azt mondta, hogy azért nehezebb mindig lányt szülni, sokszor nehezebb vele a terhesség is, mert valamilyen mértékben 'ellenfelek' az anya és a lánya, míg a fiúval kiegészítik egymást. Ezt a saját tapasztalata alapján mondta, próbálta mindkettőt. Hát, ezek szerint téged is jobban megizzasztott a hercegnő! :wink: De tényleg csodálatos lett a végeredmény, és az az enyhe rosszallás a pofiján, 'Mit vagytok úgy oda, jöttem és kész', hát, már látom, amint az összes pasit a családban úgy ugráltatja, ahogy neki tetszik :lol: Még egyszer gratulálok!
Ja, Verát én is ismerem, ott szokott asszisztálni még a régi dokimnál a magánrendelőben, ahova jártam, tényleg nagyon kedves és segítőkész. A profizmusát nem volt alkalmam kipróbálni, de akkor ezek szerint azzal sincs gond.
danann

Manka!
[quote] írta:Kicsit most is úgy érzem, hogy "két gyermekem" van, apa is nagyon játékos szülő

Később is úgy fogod érezni. :lol:
Nálunk még most fele-fele a tej és a tápszer aránya. A dokink azt mondta, hogy még várjunk 5 hónapos koráig az ekcéma miatt. (mindenki ekcémás emiatt nem javasolja).
Ha úgy gondolod szerintem próbálj meg hozzátáplálni. Amennyiben emésztetlenül találod meg a kaját a pelusban, akkor még korai a hozzátáplálás.

Iroko!
[quote] írta:n is ikrek vagyok!

Miért nem lepődtem meg? :)
Köszönöm a dícséretet.

Szalamandra!
Míra is hasonlóan viselkedik az ujjával, ha nagyon fáradt. Ilyenkor odateszek egy pelust, vagy egy puha kis kendőt az arcához ami azonnal megnyugtatja, nem kapkodja a fejét és így rögtön sikerül beletalálnia az ujjával a szájába. :)

rozsaag

Kép Kép
rozsaag

Lívia!

Hát, lehet benne valami! A terhesség is nehezebb volt vele, de ki bánja!
Egyébként 2 brutális fájás között, amikor kivert már a víz, szó szerint azt mondtam a dokimnak, hogy azért nagyon megizzaszt ez a gyerek! Mondta Ő, hogy muszáj az erős fájáskeltés, mert nem lenne sokáig jó ott bent maradnia a kicsinek ezzel a szívhanggal, persze én is mondtam, hogy értem én, végig is csinálom, ez csak ténymegállapítás volt!
A történetből annyi még kimaradt (pedig fél du. apróbb szopi-, büfi- és egyéb szünetekkel tarkítva ezzel foglalkoztam), hogy a sok oxytocyn mellé kaptam még egy adag, koraszülötteknek szánt antibiotikumot is infúzióban, ami kb. 5 percen belül lefolyt, ez volt hívatott megelőzni a bajt, ha esetlegesen tényleg fertőzés okozta volna a baba gyors szívverését! Miután nagyon hamar átkerült a méhlepényen keresztül a babába,elvileg segít kiküszöbölni a fertőzés okozta gondokat! Aztán, hogy végül mi okozta a nagyon gyors szívverést, az nem derült ki! A dokim azt mondta, majd 15 év múlva megkérdezzük Kamillától, miért csinálta ezt velünk?

Márti
borossné becz márta

Márti!
Hááát, elsírtam magam! Kicsit újra éltem az első szülésemet. Nagyon ügyesek voltatok! Sokat gondoltam rád a szülésznő miatt. Örülök, hogy sikerült olyannal szülni aki számodra is nagyon szimpatikus volt és nem kellett a "barátnőddel" szülnöd.

Igaza van Líviának, tényleg ott van a pofiján a rosszallás. :) Nem látszik rajta, hogy milyen hosszú volt a vajúdás. Szép baba!
Gratulálok, nagyon-nagyon sok örömötök legyen a picilányban!

rozsaag

Kép Kép
rozsaag

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?