2002.01.18 01:12
Szerző: Anonymous
Szia Anyabanya!
A sanyargató diétáknak én sem vagyok híve, éveket töltöttem önkínzással nulla eredménnyel, mert ha akar, az ekcéma akármire kijön, vagy átalakul (ez komoly, amikor már csak Pí vízen és bio répán éltem napi 2 beöntéssel és csalánteán, akkor elkezdett az egész szénanáthává alakulni! Akkor mondtam azt, hogy állj, mert ennek soha sincs vége, mindig lehet bûnbakot találni, hiszen a Földön létezõ bármelyik anyagra irritáció léphet fel.) Én persze csak a súlyosabb esetekrõl beszélek.
Én ekkor 22 éves voltam, 22 év ekcémás múlttal, talán egyszer leírom hányféle módon próbáltak meggyógyítani és erre mennyi pénzt dobtam ki az ablakon. És ekkor egy nagyon erõs pszichoterápiás dolgot kezdtem el és potom három évembe telt, amíg teljesen tünetmentessé tettem saját magamat. Akármit ehettem, akármit csinálhattam, nem jött ki az ekcémás allergia (mert nálam sajnos elfajult az ekcéma, igen nagy területre és kifejezettem az arcomon, nyakamon, kezemen). Pl. a vizsgaidõszakokban én az utcára nem tudtam kimenni, olyan fejem volt....csakhogy néhány leendõ problémát említsek. A terápia után csak nagyon-nagyon extrém stresszre jött ki (pl. napokig tartó bulizás miatti kialvatlanság alkoholfogyasztással), de a mindennapi élet dolgait már nem mutatta meg az arcomon. Hihetetlen bolgod voltam. Egészen addig, amíg nem szültem. Már a 9. hónapban kijött (felborult az addigi egyensúlyi állapot), és nekem nagyon nehéz szülésem volt és még egy szoptatási kudarccal is megfejeltem, majd ezekbõl kifolyólag hónapokig tar depresszió, és OLYAN allergiás ekcéma, hogy a világ olyat nem látott. Égési sérülésekhez hasonló bõrhiányok a z arcocon, nyakamon, iszonyat. És semmitõl nem múlt el. Én ekkor ismét segítséget kértem: kineziológia, ami stresszoldást jelent. A pszichiáter ugyanis semmilyen eredményt nem ért el nálam. Na, ez kihúzott a nagy részébõl, de most is nagyon labilis az állapotom, nagyon gyakran visszaesem, mint éppen mostanában.
Gyerekeknél is alkalmazható a kineziológia, nem csodadoktor, és nagyon ajánlom, mert sajnos az ekcéma, mai fejemmel azt mondom, hogy 80%ban pszichés eredetû. Ezt egy szülõnek nagyon nehéz lehet feldolgozni, mert esetleg magát okolja, de az az ekcéma, ami nem egyszeri, nem reagál a diétára, igedállapotfüggõ, arra csak ez (lesz) a megoldás.
Tehát való igaz, hogy a diéta nem minden, de saját megfigyelés szerint rontja a bõr általános állapotát, tehát táptalaja az ekcémának a tej, tejes dolgok, csoki, minden ami cukros, sajtok. Ezek elkerülésétõl nem fog elmúlni az ekcéma, mint ahogy végleg soha nem múlik el, de csökken az általános irritáció a testben, ami azért hasznos dolog.
Az ekcéma alattomos egy dolog, mert nagyon összetett, nagyon sok minden befolyásolja, ezért sokkal rosszabb, mint egy szimpla allergia. A rossz hírem az az, hogy a megfigyeléseid teljesen helytállóak, az ekcéma:
-romlik este, éjszaka
-éjszaka rohamokban viszket (oka: éjjel méregtelenít a szervezet)
-vakarás tovább rontja, mert újabb irritáció
-lelkiállapottól nagyon erõsen függ
-mindennemû idegi vagy bõrt érõ stressz a táptalaja
-rontja a meleg, a melegvíz, az izzadás
-minden létezõ kozmetikum rontja, még az is ami hipoallergén álnéven fut
-minél zsírosabb a krém, annál inkább elzárja a levegõtõl, ami tovább rontja (optimális zsírosságot kell megtalálni, a túl vizes sem jó, mert attõl kiszárad)
-a súlyos ekcéma NEM szívja be a krémeket (pl. amikor vérzik, hólyagos, felrepedezett, stb.)
-semmyilyen hatásos orvosi kezelés nem létezik
-nyáron javul (szabadon van a bõr, felszabadultabb a "lélek" is)
-immunrendszerfüggõ (tehát kell nyomatni a sok C vitamint, Béres cseppet)
-soha nem szabad azonnali eredményt várni, az azonnali eredmény az, ha a viszketés elmúlik, minden mással együtt kell élni, ez sajnos egy élteforma
-a viszketés az irritáló kaják evése után növekszik (sajt, tej, erõs fûszerek, csoki)
-3-4 havonta hozzászokik az épp aktuális krémhez (mindig váltogatni kell)
-a szteroidos krémhez is hozzászokik, ezért egyre erõsebb kellene, tilos használni, semmi értelme, nekem totális hormonzavarom lett tõle, persze engem úgy 10 évig kezeltek ezzel (mai napig, így szülés után is, hónapokat késik, kész csoda, hogy egyáltalán teherbe estem)
-ha nagyon súlyos, véresre vakarós állapot van, a levegõ is irritálja a bõrt, tehát be kell kötni a testrészt gézzel, nem nagyon visszaöltözni rá, vagy ha kézen van cérnakesztyûben kell aludni (azért, hogy ne nagyon tudja vakarni, és a BÕRÖN TARTSA a krémeket, mivel nem szívja be azonnal, órákig kell krémben "áztatni" leginkább éjszaka. Ha a ruhába kenõdik a krém, az sem oké.) Éjszakára vastagon kell krémezni (ez nem egyenlõ a nagyon zsíros krémmel), mert reggelre kiszáradhat a bõr. A krém pedig csak akkor tud nyugtatni, ha sokáig rajta van.
Viszketés elleni dolgok:
-a hideg: pl. séta télen a hidegben, nagyon hideg vizes zuhanyozása a testrésznek (sokkolja a bõrt), hideg thermo zacskó ráhelyezése (gyógyszertárban lehet kapni, hûtõben kell állandóan tartani, kék folyadék van benne), hideg hálószoba, nem túl meleg paplan. Mindez a véresre vakarás elkerülése érdekében a roham elején, vagy ha folyamatos, akkor minél gyakrabban
-tengervíz: Thetis tengeri fürdõsó, szuper és nem drága, bioboltokban, DM-ben kapható!!!!! Rajta kell hagyni, nem szabad lemosni, letörölni, rá kell száradnia a sós víznek. Én súlyos esetben csinálok egy lavórban és 5 percenként magamra kenek belõle. Minél töményebb annál jobb!
-a bõr savköpenyének visszaállítása, amit CSAK savas, azaz Ph4-es kémhatású dolgokkal lehet. Szerintem a fürdõkrém, amit direkt ekcémára adnak és szerintük jó, rontja a helyzetet, de legalábbis semmilyen pozitív hatása nincs, el lehet felejteni. Helyette: SÁBA savas kémhatású fürdetõ, tusfürdõ. Én évek óta használom, szuper!!! Fürdés közben csípheti a totálisan irritált bõrt, de lemosás után olyan, mintha egy új bõrt kaptál volna. Isteni érzés! De semmi mással nem szabad mosni, akkor sem ha éppen nem tombol ez ekcéma.
-sókrém (én a kineziológusomtõl veszem, õ szerzi be valahonnan, eddig nagyon jól bevált), ha érdekel megadom a számát. De bármilyen nyugtató, hidratáló krém jó. Nekem nagyon bevált még az ACO érzékeny bõrre krém, de nagyon kevés helyen lehet kapni (pl. VIII. ker Lukács Patika), Neogranormon baba testápoló.
-érdemes viszketés elleni gyógyteákat inni, ha megissza, utánanézek mit kellene inni, én régen ittam, mostanában elhanyagolom.
-ha kézen van az ekcéma éjszaka cérnakesztyûvel nagyon jó aludni, de más testrészen is be kell kötni, akár nappal is, mert a ruha dörzsölése, cirógatása, a levegõ mind mind nagyon erõsen irritálnak! Ezt nehéz elképzelni, pedig így van. Én pl. olyan nagyon vékony pamut kendõben járkáltam a fejemen, amibõl csak a szemem látszott ki.
-ha szemen van az ekcéma, akkor ugyancsak krémezés után szembekötve kell fekdsni vagy aludni, nagyon jó
-relaxálás: krémezés jó kis zenére, amit szeret, vakarás tiltása helyett "kezelés", majd krémezés jó sokáig, belemasszírozni a krémet, és pl. bekötés vagy letakarás után sok sok simogatása az ekcémás résznek. A simogatás a egyik legnyugtatóbb dolog a beteg bõrnek!
Így egy szuszra ennyi jutott eszembe, ha van még valami nyugodtan kérdezz, megpróbálok válaszolni. Azt hiszem tényleg köteteket tudnék írni....
sok sikert és enyhülést kívánok,
Emese