Szilvi
Semmi szándékos "dramaturgia", nincs a háttérben, csak nehezen találtam időt az írásra. Sokat dolgoztam mostanság, és ráadásul pont valamelyik nap egy időre "letiltottam"
a feleségem a babáról, hogy "Addig ne kerüljön elő a hálóból, amíg még képes aludni!" (-: 12 óra múlva kezdett ébredezni:-) Így aztán minden időm foglalt volt. Du. is el kellett rohannom - és ezért félbehagynom az írást - mert a húgomék nálunk felejtettek valamit a vendégeskedés végén, és persze vihettük utánuk . . .
Nincs tévétek? Melyik bolygón élsz?
Na jó, elárulom, nekünk sincs. Ill. pontosabban pont a múlthéten kaptunk ajándékba egyet, de azóta is a csak azon töröm a fejem, hogyan mondjam meg annak, akitől kaptuk, hogy jelenleg a TV vásárlás még a TOP 20 - ban sincs benne a kívánságlistánkon, úgyhogy inkább eladnám és vennék az árából valamit a lista elejéről. Annyira nem (vagyis, inkább ritkán) köt le a TV . . . Sokkal többre tartom az Internetet.
A kérdéseid jogosak, de lehet, hogy egy kicsit még kérni fogom a türelmedet. Tudod, az Istennel való találkozásban nem a helyszín, a felekezet, vagy bármi más külső körülmény számít, hanem kizárólag az, ami láthatatlanul történik. Azért is kezdtem azzal, hogy mit éltem át belül, a lényegtelen külső részletek helyett, mert a Teremtővel való találkozás elsősorban szellemi élmény, és csak másodsorban lelki és testi. Jézus azt mondta, hogy
De eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók szellemben, és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul. Az Isten szellem: és a kik őt imádják, szükség, hogy szellemben és igazságban imádják. És igazából annak sincs jelentősége, hogy mennyire szétcsúszott állapotban van az ember, hanem a lényeg az, hogy meghallja-e, amikor Isten megszólítja, és elfogadja-e, amit Őtőle hall.
A részletek is érdekesek, de ahogy írtam a legelején, én elsősorban a lényegre szeretek koncentrálni. Ha az kellő hangsúlyt kapott, akkor már lehet színezni, árnyalni a témát. Így nem sikkad el a lényeg a részletek sokaságában. :-) Az okkultizmus óriási téma. És ebben a topicban kikerülhetetlen is. Amikor/ha eljutunk a gyereknevelés konkrét gyakorlati részeihez, elég nyilvánvalóan két fő ága lesz a beszélgetésnek: az egyik, hogy milyen
értékeket lenne fontos közvetíteni a keresztény szülőnek a gyermeke felé. És, hogy milyen módon. A másik fő csapásirány pedig, hogyan lehet
megelőzni, hogy a gyerek az értéktelen és/vagy veszélyes dolgokat kezelje értéknek, és hogy ezeknek a
vonzásába kerüljön. Ill. lehet még egy 3. nagyobb téma is: Mit lehet tenni, ha már megesett olyasmi, amit jobb lett volna elkerülni. Szóval szívesen elmesélem, milyen okkult dolgokkal foglalkoztam, de ha bírod addig, akkor inkább csak a "részletes parlamenti vitánál".
Ahhoz, hogy az okkultizmusról érdemben lehessen beszélni, érdemes lenne rászánni némi időt néhány alapvetőbb kérdésre.
Ha most felsorolnám őket, biztos, hogy lenne pár kérdés, hogy "Ez vagy az, miért okkult?" És válaszolni úgysem tudnék, mert hivatkoznom kellene a fentebb említett alapvető dolgokra. Az eredmény az lenne, hogy hosszabb ideig és jobban "mardosna" a kíváncsiság, mint most.
A helyzet az, hogy Isten és a kereszténység nagyon-nagyon-nagy téma és már az - épphogy csak elkezdődött - eddigi beszélgetésekből is kiderült, hogy jelentős különbség van a topic-lakók "műveltségében", ismeretanyagában. Ha tényleg van rá igény, egy komolyabb beszélgetés csak úgy követhető és élvezhető mindenki számára, ha olyan szinten folyik, hogy senkitől nem várunk el semmilyen előzetes "képzettséget".
Bármi keresztény témájú beszélgetés másik pikantériája, hogy a magukat keresztényként meghatározó irányzatok között kibékíthetetlen teológiai különbségek vannak már az alapok szintjén is. Valahogy úgy kellene beszélgetni, hogy abból ne legyenek kirekesztve az ebből adódóan különböző vélemények. Én azt tartanám a legjobb megoldásnak, hogy mindenki mondja el, amit egy-egy témával kapcsolatban fontosnak tart, és ha különbözőségek vannak, nyugodtan támassza is alá mindenki az "igazát" vagy cáfolja a másikét, csak ne legyen sok ismételgetés. Így mindenki szabadon kifejezheti a véleményét, akár pro, akár kontra. Az pedig, aki még csak formálgatja, hogy hova tegye a voksát, könnyebb helyzetbe kerül, ha látja a választékot.
Nagyon jó hangulatban indult el a topic. Én akkor éreztem egy jeges szellőcskét fújdogálni, amikor a pápaság témája szóba került. Egy másikat pedig akkor, amikor valaki le merészelte írni, hogy "igazi hívő". Pedig ebben semmi meglepő nincsen, nyilvánvaló, hogy bárki, aki hisz egy konkrét megfogalmazható igazságban, azt véli - legjobb tudása szerint - a végső valóságnak. Az pedig, hogy Isten
a saját értékrendje alapján különbséget tesz ember és ember között, és egyeseket pozitívan, másokat negatívan értékel, ez ismét csak minden istenképnek része. Nyilvánvaló, hogy senki sem szereti, ha önigazult, esetleg "vallásicsoport-igazult" emberek győzködik, arról, hogy neki is olyanná kell válnia, mint ők, de szerintem az sem megoldás, hogy egy ilyen jellegű zaklatástól való félelem miatt valaki eleve tart a meggyőződéses véleményektől. Ha nem gondolkodunk és beszélünk róla, hogy milyen valójában a Teremtő, és arról, hogy milyen az értékrendje, akkor a gyereknevelés csak vakrepülés.
Most jön a kedvenced
- folyt. köv. . . (2morrow)