Pindur!
A második hónapos oltáskor azthiszem, hogy csak agyvelőgyulladás ellenit adnak be ami a szuráson kivül nem okoz különösebb tüneteket.
De a 3. hónapos oltás a kötelező DI-Per-Te (diftéria, pertuisz, tetanusz) kombinált oltás.
Ebből a tetanusz nagyon megviseli még a felnőtteket is. Magas lázzal járhat és izom gyulladással. Persze jó, hogy megkapják, de aznap tényleg rosszul szoktak lenni a picik. Persze tisztelet a kivételnek, akik annyira elbágyadnak az oltástól , hogy inkább végigalusszák a nehéz napot/kat.
Azért lázcsillapito legyen otthon és érdemes az oltás után azonnal vizes rongyikával bebugyolálni (még akkor is, ha nem fáj a babának) megelőzve a későbbi bőrpirt és izom csomot.
Ugyanez vonatkozik a 4. és 5. havi oltásra is. Meg 6. éves korban is.
Ha már az oltás téma előkerült. Ti még sosem gondolkoztatok rajta, hogy biztos, hogy minden oltást be kell adatni a gyereknek?
A di-per-te szerintem is fontos lehet, de pl. a BCG-ről több eltérő véleményt olvastam.
Állitolag nyugaton és amerikában már nem is adnak be BCG oltást.
A sok mellékhatása miatt!!! Magyarországon nehéz lenne bizonyitani, hogy pl. pár hónappal későbbi vagy esetleg 5-6 évvel későbbi betegség közvetlenül az oltás mellékhatása lenne.
Szoval én elkezdtem rajta gondolkozni, hogy lehet, hogy a korházi BCG-t nem kérem, mert állitolag fél éves korig a háziorvos is bedhatja. Ti hallottatok ilyesmiről?
Nekem a nagylányomnál sajnos volt BCG komplikácio. Az oltás a nyirokrendszeren keresztül megtámadott egy nyirokcsomoját, ami nagyon gennyesre begyulladt 8 hónap mulva. Kórházba is kellett vinni, de a sebész főorvos ugy látta, hogy a 2 cm-es (ez a babán nagyon nagynak tünik) gennyes daganat már végső stádiumban van, ezért szerinte ki fog fakadni.
És lőn igaza, pár nap mulva fürdetés után (csunyán hangzik) de mi otthon kinyomtuk neki. Több "kilo" genny távozott mély krátert hagyva maga után a kis vállán. Ezután persze megfelelő sebkezeláés következett. (még 8 év után is látszik a helye, mint akit vállon lőttek)
A doki szerint szerencsésen megusztuk, mert ha vágni kellett volna, akkor sokkal nagyobb hussal együtt távolitották volna el.
Nem akarok fellázadni a magyar oltási rendszer ellen vagy ilyesmi, csak érdekelne a véleményetek.
fiona