Új privát üzeneted érkezett!

Szia Klára!

Rosszul olvastad: Péter=Petrosz, Kőszikla=Petra.
Egyébként akkor sokkal jobb dolgod vanKépKépKép, mint nekünk sokaknak, mert akkor kibogozgatás nélkül is el tudod olvasni eredetiben (nem a ki tudja hányadik és ki által elkészített fordításokat), magyarázatok nélkül! Akkor már csak azt nem értemKép, miért nem teszed?

Itt vannak az általam felhozott igék (+1 ahol Péter saját magát megnevezi) és a görög is:

IPét 1,1. Péter, Jézus Krisztus apostola, a Pontusban, Galátziában, Kappadóciában, Ázsiában és Bithiniában elszéledt jövevényeknek,
Kép

Mt 16,18. De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat.
Kép

Jan 1,43. És vezeté őt Jézushoz. Jézus pedig reá tekintvén, monda: Te Simon vagy, a Jóna fia; te Kéfásnak fogsz hivatni (a mi megmagyarázva: Kőszikla).
(Még egyszer megjegyezve, hogy itt Károli rosszul fordít!!!! Ill. hogy Károli és a görög között egy vers csúszás van, ezért ott a 42. vers.)
Kép

IKor 10,4. És mindnyájan egy lelki italt ittak, mert ittak a lelki kősziklából, a mely követi vala őket, e kőszikla pedig Krisztus volt.
Kép

Egyébként magyarban is létezik olyan nyelvtani finomság, hogy a szótő értelmét a képzők többé-kevésbé vagy jelentősen módosítják (kicsinyítő képző).

Viszont még valami eszembe jutottKépKép: Isten számára nagyon fontos volt az egész Biblia során a névadás (mondhatnám szimbolikus jelentőségű volt, ha ezt a szót korábban valaki nem pejoratív értelemben használta volna).
Pl. ugye ezért nevezte el Ábrámot Ábrahámnak (sokaság atyja), még mielőtt ez ténylegesen megvalósult volna.
Ezek alapján a konkrét néven túlmutató jelentése lehetett annak, hogy Jézus (a Kőszikla) Kéfásnak (Szikladarab) nevezi el Simont. Ezzel is érzékeltetve mind a nagysági viszonyokat, ugyanakkor az örökre hozzátartozást.

Úgy gondolom, hogy helyesen látom a dolgot a kérdésben, ugyanakkor tudom, hogy ellentmond a hited egyik alapkérdésének, és ezért természetesen nem várhatom el tőled, hogy elfogadd! Úgyhogy én elfogadom, hogy te erről ne akarsz tovább beszélgetni!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Szilvi!

Ne haragudjKépKépKép, de ha idézeteket írok, akkor az a baj, ha meg magyarázatot próbálok adni, akkor meg az.
Lehet, hogy ő nem így érezte, de Klárit megtisztelni kívántam az igékkel, úgy éreztem, hogy ő jártas annyira a kérdésben, hogy nem okoz neki gondot, ha arra hivatkozok.
Való igaz, hogy elfelejtettem, hogy nem mindenki jártass ennyire benne, nem mindenki értheti.

Én nem tudok a Biblián kívüli véleményt adni. Ugyanis hívő vagyok, akinek az elsődleges forrása a Biblia.
Ahogy egy nem hívő arról tud írni, hogy evolúció meg minden más (idézve Danikent vagy akárki mást), én csak azzal az érvvel tudok válaszolni, amit a Biblia mond, nincs és nem is szabad lenni azzal ellentétes véleményemnek. Nem is szeretném, ha lenne. A Hit Gyülekezete hitvallása így ír a Szentírásról, nekem ez a mérce:
"A Szent Szellem által megelevenített Ige a keresztény élet és szolgálat forrása, alapja, éltetője, mértéke és legfőbb célja, abszolút tekintély, amelynek az egész anyagi, emberi és szellemi valóság alá van rendelve."
Ezenkívül meggyőződésem, hogy ha teóriákat próbálnék felállítani a kérdésekre, az Isten szempontjából nem lenne több üres fecsegésnél, ami viszont Isten szemében bűn.
Tehát a válasz tőlem Isten Igéje, ha pedig a kérdéseitekben erre nem vagytok kíváncsiak, akkor azt jelezzétek, és akkor valószínű senki nem fog ilyesmivel válaszolni. Csak azt tudnám hogy lehet Istenről, keresztény életről beszélgetni az ő igéje nélkül? Mert a kérdésekre a válasz mégiscsak ott van...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti,
köszönöm a válaszodat. Elfogadom, és tisztelem.

De nem nyugtat meg. Engem. Én nem tudom elfogadni, hogy "megtérek", és onnantól kezdve nincs véleményem, nincs gondolatom, amit ne a Biblia befolyásolna. Ez túl egyszerű. Szerintem Isten nem akarhatta, akarhatja azt, hogy egy bizonyos ponttól feladjuk a gondolkodást, és minden kérdésre egy meglévő, más által írt választ adjunk. A Biblia, mint referencia, az igen. De mint egyedüli vezető? Ha így fogom fel a dolgokat, akkor hol a személyiségfejlődés? Szerintem Isten ezt szeretné látni.
De hát ezért nem sikerül(t) nekem megtérni.
Nincs harag, ugye?
szilvi
h_szilvi

Sziasztok!
Emlékezteka Madách által is leírt homousion kontra homouision vitára? Nos ez a topic egyre inkább erre emlékeztet.
Ezen kívül viszont nagyszerű.Észrevettétek, hogy nincs két egyforma vélemény? És ez a lényeg. Ettől szép az egész.Ha mindenki egyformán gondolkozna - ahogy azt egyesek szeretnék- az élet nem élet hanem valamiféle utópia lenne.
Ja, és a fentebbi Szilvi által leírtakkal teljesen egyetértek.
Ugyanakkor teljes tiszteletem a Biblia szerint élőké, egészen addig amíg nem néznek le másokat.
Emese
emesu

Sziasztok!

Nahát, újra itt vagyok, bár a múltkor úgy gondoltam, hogy ennyi, nem jövök többet Kép Végigolvastam a topikot azóta és nagy-nagy örömmel látom, hogy Klára is itt van újra!! Kép
Klára, jól esett, hogy, jóra törekvő és kereső embernek találsz.Kép Én is így vélekedem magamról. És tényleg keresőben vagyok. Nem Isten létét kérdőjeleztem meg eddig sem, bár gondolom ez már kiderült. KépSok vallás keltette már fel az érdeklődésemet, de még nem nem tudtam megtalálni az "igazit".
Szerintem egyébként összeszedetten fogalmazol,ha ismétlésre kényszerültél az a mi értetlenségünkből fakad.
Kati: engem tényleg az zavar a mondókádban, hogy ijesztgetsz. Légyszi ne használd már Istent mumusnak! Kedves, hogy aggódsz, hogy a "gödör fele" haladok, de rám a megfélelmítés nem hat. Sajnos(?)én az az ember vagyok aki azt vallja (sok más "okosság" Kép mellett), hogy :"inkább állva meghalni, mint térden állva élni." Mielőtt valaki belekötne, ezt nem csak a hittel kapcsolatos dolgokra értem és azt sem állítom, hogy ez mindig így lesz, de ha csak az én fejem hullna a porba valamiért büntiből akkor vállalom.
Persze ha a családom lenne a tét akkor nyilván nem lenne ekkora a szám.
Látod Klára, én aztán tényleg zavarosan fogalmazok. Kép
Lényeg a lényeg, hogy rám például sokkal inkább hatnak Klára szeretetteljes és nem kioktató, ijesztgető hozzászólásai mint a tieid, hollott lényegileg majd' ugyanazt mondjátok. Kép
Én sem bántó céllal mondom, de így érzem.

És ismét van 2 hajmeresztő kérdésem:
1, a feltámadás : ezt, hogy kell érteni? Fizikailag támadunk fel? Hogyan? Mindenki aki csak élt valaha is? Melyik formánkban? Ahogy eltemettek, vagy fiatalon? Az elvetélt magzatok milyen formában? Csecsemők? A betegek, csonka emberek egészben?

2,Isten a saját képmására teremtette az embert.
Ezt lelki értelemben, gondolkodásmódra, saját akaratra kell érteni? Netán fizikailag? Mármint most akkor a fehér ember, a fekete ember, a sárga ember, vagy melyik raszt teremtette a saját képére? És a többivel akkor mi van?

Nagyon kiváncsi vagyok a válaszra ha tudjátok.
És bocs, ha kissé összezagyváltam amit írtam, marha fáradt vagyok.

Pusza:
Bellana
bellana

Elég szomorúan vettem tudomásul, hogy kihalóban van a topik - először Klára, de ő többször is, aztán Jamina, majd Bellana, a többiek meg szépen csendben... aztán megörültem, hogy legalább Bellana visszatért! Kép
Szerintem nem kellene ezekről a dolgokról ilyen tüskésen-sértődötten beszélni, már ezt arra értem legalábbis, hogy a másik értetlenkedése vagy vitája néhányatokból azt váltja ki, hogy rácsapja a többiekre az ajtót. Azt gondolom, hogy egyikünk se azért ír-írt ide, hogy a legkisebb mértékben is megbántsa a másikat, na jó, Kati talán többet kapott a többieknél Kép, de az sem azért történt, hogy bántsuk, hanem azért, mert túlzott elvárásokkal és kissé türelmetlenül fordult hozzánk.
A legnagyobb szeretettel visszahívom ezért az összes kedves vitapartnert, akik a távozás sík mezejére léptek, mert mindannyian nagyon hiányoznak!!!
Egyébként bevallom, sokszor nekem is nagyon nehéz követni a sok elméleti fejtegetést, a számtalan idézetet , és többször is neki kell rugaszkodjak az írásoknak, de nagyon érdekes így is, hogy mit emeltek ki - bár gyakran az még érdekesebb, hogy mi az, ami kimarad...Kép
Mint például a Zsuzsa és mások által is emlegetett apokrif iratok.
Klára,
írod, hogy ebből írtad a diplomamunkádat. Akkor biztosan tudod, hogy ezeket a könyveket/iratokat el lehet olvasni? Megvannak még? Hozzáférhetők, és ha igen, milyen kör számára? Egyáltalán, konkrétan mit lehet tudni róluk?
Amúgy nem tudok egyetérteni azzal, amit gyakran emlegetsz, hogy interneten nem lehet beszélgetni erről, mert nincs meg a háttérismeret, egyebek. Na jó, de akkor személyesen se lehetne, mert éppúgy nincs meg sokunk háttérismerete, és gondolom, Te se katekizmussal a hónod alatt szoktál baráti találkozókra menni. Kép
Amit a Harry Potterről írtál ("Ciki, de nem is olvastam. ..Azonban nálam okosabb emberek nem tanácsolják, és amennyit láttam belőle, az elriasztott valóban."), kissé ellentmondásban áll egy későbbi, másnak írt gondolatoddal: "ez bosszant engem, hogy előítéletektől vezérelve írtatok, erre értettem az utána nem nézést. Nem biblikus teológiát kérek számon tőled, csak azt, hogy ha valójában nem tudod, mit tanít az egyház, akkor az előítéleteknek se dőlj be. " Jó, az ember nem ismerhet meg mindent, pláne, ha semmi kedve sincs hozzá, de azért ha már véleményt formálunk róla, nem árt tájékozódni előzőleg. Ne legyél már olyan, mint én, aki valójában nem is olvastam, nem is láttam a Gyűrűk urát, de azért nem szeretem...Kép
Na most amit a dínókról írtál (többek között te is), azt megint nem értem: szíved szerint nem hinnél bennük??? Miért, ez hitbéli kérdés? Akkor minek a csontjai, minek a megkövesedett lábnyomai, tojáskövületei vannak a múzeumokban? Nem azt állítom, hogy ezt vonod kétségbe (Kép, szép lett, mi?), hanem azon lepődtem meg, hogy felsóhajtasz, szíved szerint elutasítanád. Itt valami tátongó űrt érzek, nem tudom, mi az, amit én nem tudok, hogy ennyire nem értem, hogyan lehet ilyen - számomra - paleontológiai, régészeti tényt megkérdőjelezni.
Kicsit vitatkoznék azzal is, hogy megtérni csak hirtelen lehet. Szerintem megy az szép lassúdan is. Kép
Egyébként ez nagyon érdekes kérdés, már futólag említettétek is, hogy miként kerül az ember közel a hithez. És volt, aki azt mondta, hogy meg kell ismertetni a gyereket, volt, aki szerint majd választ maga, Kati persze nem is tart elképzelhetőnek másfajta nevelést Kép, de ami igazán elgondolkodtatott, az a kijelentés volt, hogy Isten elhívja azt, akire szüksége van, akkor is, ha nem készül rá, ha korábban nem is akart csatlakozni hozzá. Na ez nekem nem nagyon tetszik. Ha el is fogadom azt, hogy hogy jövök én az isteni igazságosság felülbírálásához, meg honnét tudhatnám, kivel mi célja lehet az Úrnak, ez mégse tetszik így. Noha egészen bizonyos, hogy ilyen is van. De: miért őt választja, és miért nem engem? Én nem érek annyit? És ha tényleg ő választ, mi értelme van annak, hogy én bármit is tegyek a megismerése érdekében? Majd ha kellek neki, kiválaszt, ráérek még akkor megismerni. Nem, szerintem ilyen gondolatok mellett túl passzív marad az ember. Inkább kicsit úgy látom ezt a dolgot, mind a smaragdbányászok életét. minden nap kimennek, hogy megtalálják a Nagy Smaragdot, ami után majd már nem szenvednek szükséget semmiben. És időnként valakinek sikerül is! De ehhez ki kell menni minden nap, és fáradságosan keresni kell...
Szilvi,
ezzel a gondolatoddal maradéktalanul egyetértek:
"...mert célom az, hogy elérjem a Krisztusi tudatot, ezért le kell vetkőznöm minden sallangot, minden tettemet és gondolatomat a Krisztusi szeretet kell, hogy áthassa, így nem is "bűnözhetek", értelemszerűen. Ilyen értelemben el tudom fogadni Jézust "megváltómnak". Hogy létével mindig emlékeztet arra, hogy hogy kellene élnem, hogy életem spirituális célját elérjem." De rám is jellemző, hogy a dolgokat fordítva lássam, mint a hivatalos álláspont. Kép
Juli,
ígértem, hogy megpróbálok választ adni a kérdésedre. Persze aztán még írtál egy jó csomót Kép, és a lányok is annyi jót válaszoltak neked, hogy lehet, már nem is fontos az én egyszerű okoskodásom. De azért leírom, ha már itt vagyok. Hogy miért van rossz a világon? Hogy engedheti ezt meg a mindenható jóságos Teremtő? Gondolom, nem is tudnánk, hogy mi a jó, ha nem lenne rossz...Ha mindenki mindig mindent jól, szabályszerűen és a szeretet jegyében tenne, vajon tudnánk-e értékelni? Vajon gyarló lelkünkkel, butácska eszünkkel felmérhetnénk-e, micsoda jó dolgunk van, ha nem tudnánk, hogy mihez képest? A gyerekedet is hiába rémisztgeted éhező szudáni gyerekek történeteivel, vagy akár a látványával, nem hiszik el, nem érzik át, hogy mit jelent éhezni, ha ők maguk mindig jóltápláltak voltak. Így a felnőtt sem tudná, mekkora örömben él, ha nem ismerné a fájdalmat. A másik: ha Isten nem hagyná, hogy rossz történhessen velünk, akkor soha nem mérhetnénk fel, mekkora ajándék ez, és ripsz-ropsz elbíznánk magunkat, és azt képzelnénk, hogy tőlünk, emberektől ilyen tökéletes minden. Nem írok példát, Te is biztos átéltél már ilyesmit. Kép
Jamina,
drága hölgyem, amiről Ön beszél, az nem a hit, az a tudomány! Kép Hitet nem bizonyítunk. Ha már be van bizonyítva, ugyan miért kellene benne hinni? Nem, akkor meg kellene tanulni, és punktum. De ha már itt tartunk, és ha már tetszett neked apukám érvelési módszere, azért hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy feltételezésem szerint a Gauss görbe bizonyítását sem ismered és tudod, vagy a Boyle-Mariotte törvény is csak emlékszinten él benned, és vélem, hogy az ősrobbanás-elmélet tudományos indoklását sem tudnád itt hirtelen felvezetni. Voltaképpen ezeket a dolgokat is csak elhiszed, mert nálad okosabb(nak tartott, de ki tudhatja? Kép ) emberek kitalálták és bebizonyították. A bizonyítást ugyancsak kevesen értették meg, szerintem nem többen, mint amennyien elfogadják a világ felsőbbrendű irányítását. De tényleg, ha már itt tartunk: az ősrobbanás miért szimpatikusabb? Valamitől annak is történnie kellett, és éppúgy nem tudod, mi volt előtte, mi okozta és valójában hogyan is volt, mint az, hogy létezik-e Isten, vagy nem.
Hú, már iszonyú hosszú lett, ennyi túgyse olvastok el egyszerre, úgyhogy majd legközelebb folytatom.
Sziasztok!
Kíváncsi
kíváncsi

Egyszerre elolvastam, és itt vagyok újra!
Majd írok is, ha hagynak! (Mármint a család...)
sz

BoYle-Mariotte? Gauss? Épp csak rémlik. Kép Pedig az érettségin fizikából szóbeliztem, és mint egyetlen fizika-szóbelizőt, nagyon felkészített Herr Hermann....
h_szilvi

Sziasztok!
Kedves visszatérő Bellana! Lehet, hogy válaszoltak már a kérdéseidre, én a modem miatt tegnap este óta nem láttam a topikot. Bocs az esetleges ismétlésekért.
Szóval: első kérdésed nagyon jó. Annyi bizonyos, hogy a Szentírás mindig egész emberről beszél a halál utáni élet kapcsán, tehát testben támadunk fel. Ez a test azonban nem "földi"test, hanem megdicsőült, mennyei test. Jézust is alig ismerték meg a tanítványai a feltámadása után, Mária Magdolna kertésznek nézte, az emmauszi tanítványok órákig beszélgettek vele, és nem tudták, ki megy mellettük az úton valójában. A feltámadott testünk nem anyagilag lesz azonos a mostanival, hanem lényegileg, ahogyan mi magunk ugyanazok voltunk születésünkkor, mint most, mégis eléggé másképp nézünk ki, sejtjeink talán mind kicserélődtek. Mivel a Mennyországban nem lesz fájdalom és baj, a betegségek, csonkulások sem lesznek ott jelen. Mindazonáltal fel fogjuk egymást ismerni, ha találkozunk. Kép
Második kérdésedre a válasz egyszerű: Isten a saját képmására teremtette az embert, vagyis ő az egyetlen teremtmény, akinek értelme és szabad akarata van, ahogyan Istennek. A kinézet, bőrszín nem számít, minden ember Isten képmása. Kép

Beszti, Katinak írtam Szilveszterkor, de Neked is szántam: "Amibe végképp nem szeretnék belemenni, az az egyes felekezetek közötti hitvita. (Bár őszintén szólva egyáltalán semmilyen hitvitába nem szeretek belemenni, főleg nem interneten keresztül.) Ez aztán biztos senkit nem fog megtérésre ösztönözni, ha látja, micsoda széthúzás van még közöttünk is. Gondolom, Te is ismered nagyjából a r.k. egyház álláspontját, én is ismerem a szabadkeresztényekét. Ha itt egymásnak szegezzük a véleményünket, egymást azzal úgysem győzzük meg, csak az "ellenség" fog a markába röhögni." Nem így gondolod? "Homousion"-vitánkban természetesen én is azt gondolom, hogy helyesen értelmezi a rk egyház a kérdéses helyet, nem azért futamodtam meg, mert az érveid elhallgattattak, hanem, mert nem akarlak én győzködni. Jogod van úgy értelmezni, ahogy tetszik. Nekünk nem? Miből gondolod, hogy nem olvason eredetiben a Szentírást? Miből gondolod, hogy harmadszorra sem értem, amit a petrosz-petráról írtál? (Csak túl gyorsan írtam a választ, és logikailag kihagytam egy lépést a gondolatmenetemből. Beláttam, hogy az ékesszólásom hagy kivánnivalókat. Kép)

Milla! Az áteredő bűn miatt minden ember bűnösnek születik, és ettől csak a keresztség szabadít meg. Azonban utána is sajnos rosszra hajlik a természetünk, ezért van szükségünk folyton megtérésre. Pl én nagyon szeretnék türelmesebb lenni, mégis minduntalan elragad az indulat. (Ezt nem a topikra értem, inkább a fiammal kapcs. Kép) Amit az emberi mércével írt jóságról írtok, az szükséges és helyénvaló, de nem elég az Üdvösséghez. Amikor Jézust megkérdezték, melyik a legfőbb parancsolat, ő ezt felelte: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták.” (Mt 22.37-40) Csak az egyik - kevés.

Üdv, Klára
Klára

Szia Kíváncsi! Elolvastam én is a hsz-od, és mivel megszólítottál, válaszolok megint egy hosszút, bár én is félek, hogy nehéz egy szuszra elolvasni majd. Kép Mint már unos-untalan írtam, rém bénán fogalmazok: ezért nem értettél meg te sem, úgy tűnik. Kép A háttérismeret nem teológiából hiányzik, hanem RÓLAM, az én "becses személyemről". Személyesen beszélgetve, gesztusokkal, miegymás, jobban át bírom adni a gondolataimat. Meg ha valaki nem érti (ami könnyen előfordulhat Kép), rögtön meg tudom próbálni más szavakkal megértetni magam. Nem kezd el gyűrűzni a félreértés. Ezért nem szeretek arc nélkül komoly golgokról beszélgetni. Meg azért, mert nagyon könnyű kiragadni egy-egy mondatot. Nem is direkt, de ennyi szó, szó és szó olvasása közben könnyen elsikkad, amit tényleg mondani szeretnék.
HP: soxor írtam már, hogy milyen túlrzékeny voltam már kisgyerekként, a félelmetes meséktől valósággal beteg lettem, sok mindentől hónapokra, évekre valóságos szellemi nyomás alá kerültem (pl a Gyűrűk ura, mert azt kivételesen olvastam is, az egészet). Amennyit a HPről tudok, az alapján úgy döntöttem, nem fordítom rá a kevéske időmet. Az okkult dolgoktól pedig személy szerint irtózom.
Apokrifek: az elmúlt években volt egy kis klasszika filológus kutatócsoport, aki lefordított jópárat. Szerénységem is tagja lehetett, ami szakmailag nagy megtiszteltetés volt, kiváltképp (akkor még Kép) ifjú koromhoz képest. Kép A Telosz kiadó adta ki, 4 kötet: Apokrif ApCsel-ek, Evangéliumok, levelek és apokalipszisek. Biztos lehet még kapni. Idegen nyelven is van nagyon sok kiadás. Konkrétan mit szeretnél tudni róluk? Ha gondolod, küldök neked mail-ben részeket, ha még megvan a gépemen a fordítás. Ha elolvasod, valószínűleg úgy fogod találni, hogy jórészt jámbor iratok, nagyon meseszerűek. Az ApCsel-ekkel főként ez a "gond": inkább szépirodalom, semmint "teológia". Afféle antik regény. Az evangéliumokat szokás inkább gnosztikusnak tartani, vagyis eretneknek. De ezekben is túltengenek a csodás elemek. Röviden azt tudnám mondani, hogy mint olvasmányok rendkívül érdekesek, de nem tekinthetők sugalmazott írásnak, így nincs helyük a Bibliában.
Dínók: nem hitbeli kérdés, azért írtam, hogy kénytelen vagyok elhinni, plusz még vigyort is raktam. De a mostani világképünktől annyira idegenek szerintem, hogy marha nehéz elképzelni, hogy valaha ilyenek lakták a földet. De ezt ne tőlem kérdezd, hanem azoktól, akik tényleg nem "hisznek" bennük. Kép
Megtérés: lehet, hogy lassan jutsz el odáig, de a döntést kimondani egy adott pillanatban kell.
Ölellek, Klára
Klára

Kíváncsi,
valóban nem tudnám elmondani-bizonyítani ezeket a tételeketKép; de nekem a Biblia akkor sem több mérhetetlen élettapasztalatok és csodás mesék gyűjteményénél.Kép
Ami pedig a visszainvitálást illeti: már nem szeretnék itt semmi mást mondani (nem durcibólKép).
Jamina
jamina

Na, akkor folytatom. Kép
Beszti,
jót mosolyogtam magamban: na, akkor már értem, miért küzdesz a végsőkig te is a szopis topikokban! Ez amolyan HIT-es végsőkig elszántság! Kép Vagy most is általánosítok?
Te, nekem nagyon érdekes volt olvasni így téged, hogy másutt már beszélgettünk, és így sokkal kevesebb előítélettel néztem a soraidat! Hiába, egyikünk se mentes a másikat egy adat alapján elítélni, pedig mindenki milyen komplex személyiség! Egyébként tőlem is idegen a HIT-es lárma, de ami azt illeti, számtalan katolikus szokás és elvárás is, úgyhogy - semmi sem tökéletes. Kép
Hanem hallottam most egy érdekes történetet, és kíváncsi vagyok, hogy mi róla a véleményed. Egy református papházaspár gyereke a HIT gyülekezet híve lett. Sokáig el is járt oda a szülők legnagyobb megrőkönyödésére. Azonban addig-addig piszkálták, hogy kérdezzen rá az anyagiakra, mert hiszen a tized mégiscsak elég sok pénz, míg vette a bátorságot, és egy szép napon megkérdezte, mire költik a tizedet, és mi igaz az anyagiakkal kapcsolatos mendemondákból. Állítólag azóta a lányt nem engedik be a gyülekezetbe. Nekem ez rém furcsa, nem akarom elhinni, de elég hiteles forrásból hallottam.
Zsunya,
nagyon tetszik, amit eddig írtál! Tényleg, szerintem se lehet a világot jóra és rosszra leegyszerűsíteni, mert talán nincs is olyan dolog, ami mindenkinek egyaránt jó. A teremtés és az evolúció szerintem is prímán összeférnek Kép, csak akarni kell Kép, például ha úgy tekintjük a hat napot, mint az élővilág fejlődésének, vagy a Föld fejlődésének jeles stációit...
Barbi,
az önbírásokodást kiváltó indulat adott pillanatban talán érthető, de érdemes véggigondolni, hová vezet. Tegyük fel, hogy halálra gázolja a gyermekedet egy autó, amelyet egy felelőtlen, fiatal, figyelmetlen fiú vezet. A tettéért bűnhődnie kell, ehhez kétség nem fér. De miért Te bünteted meg, miért kell, hogy az életével lakoljon a figyelmetlenségéért? Éppen elég, hogy egy élet már kioltódott emiatt...De nézzük, mi is történik tovább. Önbíráskodtál, szemet szemért, de megnyugodhatsz-e? Hiszen amíg ő pusztán figyelmetlen volt, addig te bosszút álltál, előre megfontolt szándékkal, gyilkos indulattal. Ezért ha a srác szülei fájdalmukat rajtad akarják megtorolni, még jogosabb az indulatuk, mint a tiéd volt. És akkor ez így megy tovább, ki tudja, meddig... Barbi, a harag rossz tanácsadó, és a bosszú nem vezet sehová. Egész nemzetek életét tette már tönkre a szűnni nem akaró bosszúvágy, folytonosan fellángoló háborúk nyomorították-nyomorítják meg a lakosság békeszerető részét is.
Hát, nehéz dolog azért ez.
Bellana fellelkesített, hogy olvassam el újra Jób könyvét - persze csak elkezdeni volt időm, de hátha még ebben az évszázadban be is tudom fejezni Kép -, és bizony nagy dolog elviselni a fájdalmat, a veszteséget, méltósággal tűrni a megaláztatást, a betegséget, és emellett még elfogadni is ezt a Mindenható akarataként. Valószínűleg nem lennék képes rá, hogy a töredékét is elviseljem, hogy ne lázadjak fel sorsom ellen. Pedig most, mondjuk úgy, hogy tiszta fejjel, mégis azt mondom, hogy el kell tudni viselni a rosszat is, el kell fogadni a szerencsétlenséget is. Csak így lehetünk boldogok. Ezt most nem tudom jobban elmagyarázni, de talán majd segítetek Kép!
Kati,
néhány dolgot már megint nem értek. A Biblia könyvei minden nyelven ugyanazok a könyvek: naná, többnyire ugyanabból fordították őket, mire bizonyíték ez?
"és tudom, ha megtérésem előtt meghaltam volna, a pokolba kerültem volna." - ezt mire alapozod? Anyira bűnos éetet éltél annakelőtte? Mert ha nem, korábban már szó volt róla, ha önhibádon kívül nem csatalkoztál a keresztény hitűekhez, de Istennek tetsző életet éltél, akkor nem a pokol jut osztályrészedül. Vagy ezt is máshogy látod?
A Waldorffal kapcsolatos kirohanásodról ("...pl. Rudolf Hess is, akinek a lakásában antropozófiai összejöveteleket tartottak.") az jutott eszembe, hogy számtalan rossz ember vallotta magát kereszténynek és tartott szoros kapcsolatot az egyházzal, hogy ne mondjunk túl nagy történelmi neveket, pl. a maffiavezérek, de ettől még nem a kereszténység a rossz. Kép
"Inkább legyenek a hitetlenek toleránsak a keresztényekkel szemben, mégha azok kellemetlen dolgokat is tanítanak." Ezt sem értem. Meg ezt sem: "Melyik az a topik, ahol a személyes ismeretség számít? Mert megmondom őszintén, azt el fogom kerülni. Az ilyeneket nem kell nyilvános helyre feltenni, vagy jelszóval kell ellátni." Egyszerűen nem értem, hogy mire gondolsz.
Amit a tolarenciáról írtál, azt nem fogadom el. ("Tudniillik most azt nevezik toleranciának, ha valaki minden mást, így a gonoszságot is elfogadja, vagy elfogadhatónak tartja. Ugyanakkor a tolerancia nevében nem akarják megengedni, hogy valakinek határozott világnézete legyen, vagy kiálljon valami mellett. És ebben odáig jutnak, hogy a valami mellett elkötelezett embereket eléggé intoleráns módon letámadják.") Eléggé kifacsart érelmezése a mai világnak, amit a gonosz elfogadásáról írsz. Szerintem nincs így. És az sem igaz, hogy valakinek nem lehet határozott világnézete, ami mellett kiállhat. Persze lehetőleg ne sértse súlyosan ezzel mások érdekeit. "Szerintem a tolerancia helyett inkább az kellene legyen, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, véleménye miatt ne érje se testi, se lelki bántódás." - írod. Nem "helyett": ez MAGA a tolarencia.
Írhatnál gyakrabban, hogy jobban megérthessünk: látod, nagyon könnyű egymást félreérteni, ebben a topikban már szinte mindennapos. Kép
Na megint elég lesz ennyi mára. Egyébként is reggel óta írom Kép, csak a végére nem tudtam jutni soha. Kép
Kíváncsi

Jaminának majd holnap válaszolok: mindenesetre szerintem bizti lenne még miről beszélgetünk! Kép
Klára, neked is majd holnap! Kép
kíváncsi

Nekem azért nem szimpatikus a keresztény, vagy iszlám vallás, mert egyértelműen kijelenti: Nekem van igazam, az én könyvem az igaz, aki nem hisz ebben az hitetln kutya, térjen meg- természetesen az én vallásomra fogadja el 1000%-osan a tanaimat, a többi ember meg pokolra jut-és az az ő baja. Honnan tudhatjuk, hogy a Bibilia, a KOrán, vagy a Tóra az igazi?
Mindegyik aztmondja, hogy az övé a tuti, a többi pedig hülyeség...

Nekem azért tetszika buddhizmus, és a mostani Dalai Láma gondolatai, mert az az EMBERT nézi egészben, nem kategorizál- hogy pl. aki nem buddhista az le van sz*rva -nem akar megtéríteni, mindenki úgy hívja az istenét ahogy akarja, DE a szeretetre, könyörületességre, az alapvető emberi értékekre tanít elég szabadon.

A katolikus egyház belső ügyeitől pl. pedofilbotrány stb, pedig rosszul vagyok..
rbogi

Nekem azért nem szimpatikus a keresztény, vagy iszlám vallás, mert egyértelműen kijelenti: Nekem van igazam, az én könyvem az igaz, aki nem hisz ebben az hitetln kutya, térjen meg- természetesen az én vallásomra fogadja el 1000%-osan a tanaimat, a többi ember meg pokolra jut-és az az ő baja. Honnan tudhatjuk, hogy a Bibilia, a KOrán, vagy a Tóra az igazi?
Mindegyik aztmondja, hogy az övé a tuti, a többi pedig hülyeség...

Nekem azért tetszika buddhizmus, és a mostani Dalai Láma gondolatai, mert az az EMBERT nézi egészben, nem kategorizál- hogy pl. aki nem buddhista az le van sz*rva -nem akar megtéríteni, mindenki úgy hívja az istenét ahogy akarja, DE a szeretetre, könyörületességre, az alapvető emberi értékekre tanít elég szabadon.

A katolikus egyház belső ügyeitől pl. pedofilbotrány stb, pedig rosszul vagyok..
rbogi

Bogi!
Buddhista vagy, vagy "csak" tetszik a buddhizmus?
Csi
Névtelen

Sziasztok!
Napok óta csak olvaslak Benneteket. Ülök, olvasok, gondolkodok,olvasok, gondolkodok. Hozzászólni már régen nem tudok, nekem már magasröptűen szárnyalltok, de jó olvasni, mert sok kérdésemre válaszoltok, olyanokra is, amik meg sem fogalmazódtak volna talán. Köszi Mindenkinek! További jó "beszélgetést", én továbbra is bőszen olvasni fogok.
Beatrix
beatrix28

Sziasztok

A vizkereszt minek az unnepe januar 6.-án? Jézus megkeresztelkedésenek?

Mert neten keresgelve eleg kulonbozo infokat talaltam
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2002.01.06/1003.html
http://www.sulinet.hu/tananyag/97206/on/viz/viz63b.htm
Névtelen

Vízkereszt napja, Krisztus Jordán vizében való megkeresztelésének emlékére. Ezen a napon volt a házszentelés, amikor felírták a három napkeleti király nevének kezdőbetűjét az ajtóra.
(forrás: Krisztina egyperces)
kíváncsi

Beszti

Ja,akkormár értemKép!De tényleg nem láttam elsőre a kettő között összefüggést.A dolog kérdésessége pedig jogos,de azért én inkább hiszek a csontoknakKép!

Klára

UFO ügyben nem tudok egyébiránt nyilatkozni,nem vagyok fizikusKép.De attól még elképzelhetőnek tartom.
Dolly ügyében azért azt az el nem hanyagolható tényt hozzátenném,hogy nem az anyaméhre volt csak szükség,hanem az anyukája petesejtjére is.És ezért nem igazán klónozás.Tehát nem az emlősségen volt a hangsúly,hanem a "miből lett-en".

Anyapoc

anyapoc

Sziasztok! Anyapoc, akkor a Jurassic parkban ismertetett módszer a béka DNSével kombinálva totál kamu? Igazából csak növényt lehet klónozni, állatot, embert nem? Vagy csak egyelőre nem?
(Amúgy a múltkori kérdéseket TTKs párom tette fel, nekem, sötét bölcsésznek nem lenne hozzá bátorságom Kép)
Nem akarom kisajátítani a topikot, csak egy kis helyreigazítás. Vízkeresztkor az egyház három dolgot ünnepel: egyik az említett megkeresztelkedése Jézusnak, másik a napkeleti bölcsek látogatása a kisdednél, harmadik a kánai mennyegő csodája. A lakásszenteléskor ajtófélfára írt betűk csak népi értelmezés szerint a 3 király nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűi, valójában a következő szavakéi: Christus Mansionem Benedicat (vagyis Krisztus áldja meg ezt a hajlékot), ami a házszenteléssel valóban jobban összefügg.
Kíváncsi, nem válaszoltál még. Kép
Klára
klara

Tudom. Kép Majd este! Tegnap más elmaradást kellett pótolnom. Kép
Köszi a kiegészítést, Krisztinának egy perc alatt csak ennyire futotta. Kép
kíváncsi

Sziasztok, kedves lányok!

Bocsánat,hogy eltűntem,kissé összejöttek a dolgok. Most is csak beugrottam köszönni és megköszönni Klárának a választ és Kiváncsinak, hogy itt van, a többiek is írjanak jó sokat, hogy legyen mibe belekötnöm. Kép
Majd jövök amint tudok, puszi:

Bellana
bellana

Klára,
igen, azt hiszem tényleg félreértettem! Hát segíts, hogyan készülhetnék fel egy kicsit Klárából, hogy nyugodtabban beszélgethessünk? KépKépKép Elég, ha szorgalmasan olvasgatlak itt a neten, vagy üssünk nyélbe egy találkozót valamikor? Vagy küldjünk egymásnak képeket? Kép Már van digikamerám, kész vagyok mindenre! Kép
A megtéréssel kapcsolatban: ha így nézzük, persze. Az ajtón egy pillanat alatt lépsz be. Akkor is, ha szép lassan mész oda, akkor is, ha odarontasz. Ez igaz. Egyébként én OTT még nem tartok, de ez biztos nem újság számodra. Kép Az se biztos, hogy valaha átlépem ama bizonyos küszöböt, és nem maradok "örök közeledő".
Ami HP-t illeti, nem akarom védelmezni, magam se olvastam csak az elejét, (az egyébként tetszett), úgyhogy nem tudhatok róla bizonyosat, csak annyit, hogy nekem is olyanok mesélték, hogy nincs benne semmi ördögi, akiknek a szavára adok, és akik maguk is hitben élnek. Így azután 1:1 az állás. Kép Persze elolvasnod nem kell, ha nincs kedved, engem is nehéz lenne rávenni a Gyűrűk urára, minden elismerésem! Kép
Ami viszont a lényeg: nagyon érdekelnének az apokrifok, ha több nem is, csak amennyit el tudnál szemelvényezni nekem! Sajna sokra úgysincs időm. De látnám szívesen!
Ha nem megy, majd megpróbálom megnézni könyvtárban, biztos megvan a Központi Szabó Ervinben.
És köszi a válaszodat!
Kíváncsi
kíváncsi

Klari

Koszi az informaciokat, igy mar ertem miert talaltam tobb fajta leirast arrol mit is unnepelunk.
Névtelen

Keresztelés menetéről, illetve a papírformáról szeretnék információt kérni, ha tudnátok segíteni.
A keresztségben felvett nevet a plébánossal beszéljük meg és ő továbbítja az adatváltozást, s kapunk új anyakönyvi kivonatot, vagy előre be kell jelenteni a baba névváltozását a hivatal felé? Vagy ez az egész hogy működik manapság?!?!
Előre is köszönöm.
sadrien

Klára,
(bocs, hogy nem válaszoltam a mailedre még.)

Miből lehet azt "tudni", hogy az apokrif iratok nem Isteni sugalmazással íródtak?
Csak azért mert sok benne a csodás elem?! Vagy az egyház döntötte el, hogy ezek "nem oda valók"? Bizonyos mennyiségő csoda ajánlott, de annál több már káros lenne a hívőkre? (Bocs az irónikus hangnemért, attól még TÉGED szeretlek. Kép)
Szerinted helyénvaló pl. egész evangéliumokat ripsz-ropsz eretneknek minősíteni?

Vízkereszt, most írtam a W. topikban, hogy a három király kezdőbetűje. Kép Pedig már hallottam a C+M+B-t és már akkor is rájöttem, hogy pl. angolul a Gáspár=Casper, tehát innen (is) jöhet a félreértés, de elfelejtettem.

A tanító bácsink nem tudott válaszolni a kérdésemre, hogy mióta van "szerecsen király". A férjem szerint (nem néztem utána) a Bibliában (legalábbis az angolban, ő ógörögül nem tud) ilyen nincs. Mielőtt rasszizmussal vádolnának: engem most nem az érdekel, hogy meylik bölcs milyen színű volt, hanem, hogy változtattak-e a tényeken, és ha igen, miért és mikor.

Ez utóbbi kérdés nem ám csak Klárának szól, de szerintem "zsinatilag" ő va nleginkább otthon a dolgokban...

puszi, jó újra neten lenni....
szilvi
h_szilvi

Szilvi!

Én csak ezt tudom a Biblia alapján: a napkeleti bölcsek csak a Máté ev. 2. fejezetében szerepelnek, sem az nincs róluk feljegyezve, hogy honnan jöttek, sem a neveik. Mindkettőt a hagyomány őrizte meg vagyv tette hozzá.

Beszti

Ui:
Kíváncsi nem felejtettelek elKépKép, de most nincs részletesen írni időm.

KépKép
KépKépKép
beszti

Sadrien

Valemerre van egy keresztelos topic ott eleg sokan leirtak a szertartas menetet, en ugy tudom a keresztsegbe felvett nev az nem kerul be az anyakonyvbe hacsak nem intezkedtek kulon. Sot Evangelikusoknal tuti hogy a mar anyakonyveztetet nevre keresztelik gyerekeket. Katolikusoknal meg ugy tudom de ez nem biztos hogy vedoszenje lesz a gyereknek csak. Kulfoldon mas rendszerek lehetnek
Van ahol a kereszteles egyenlo az anyakonyvi bejelentessel.

Napocska
napocska

Kedves Sadrien! A kereszteléskor egyáltalán nem kell másik nevet választani, de ha ezt teszed, akkor az nem fogja befolyásolni az anyakönyvi kivonatban írt nevet. Ha szeretnéd megávltoztatni a kicsi nevét, akkor fordulj a polgármesteri hivatalhoz. Ha megkereszteltetni szeretnéd, akkor pedig a plébánoshoz, vagy lelkészhez, vagy amilyen vallású vagy. Ezt kérdezted?
Többieknek este írok, puszi, K.
klara

Klára!
Ha a szülőknek nem volt esküvőjük, de meg vannak keresztelve, akkor a gyereket hogyan lehet megkeresztelni? Gondolom, sehogy. Akkor felnőtt korában mégis hogyan veheti fel a keresztséget?
Csi
csii

Csi,
higgy nekem, sokat tapasztaltnak Kép, hogy meg lehet... Van ugyan, aki ellenkezik, de remélem, egyre kevesebben. Amúgy meg felnőttként is meg lehet keresztelkedni. (Sokak szerint többet is ér.)
kíváncsi

Csi, nekünk sem volt egyházi esküvőnk, de megvagyunk keresztelve és a bébinket simán megkeresztelték. Őket a "világi" esküvő nem "érdekli" Felnőtt korban hitoktatásra kell járni és utána megkeresztelnek. Ja, én a katolikusokról írtam.
Adrien: mi más nevet adtunk a bébinek a keresztelőn, de az csak a keresztlevélben szerepel, az anyakönyviben nem.

Üdv mindenkinek.
Bellana
bellana

Sziasztok!
Szilvi, apokrifek: az első századokban rengeteg írás keletkezett Jézusról, valahogy rendet kellett tenni. Term. a zsinatokon döntötték el, mi számítson kánoninak,Kép alapul véve, hogy az egyes városokban melyik volt az általánosan hitelt érdemlőnek elfogadott. Az újszövetségi kánon már a 2. század végén lényegében u-az volt, mint ma. Ami kimaradt, az apokrif=elrejtett, titkos (eredeti jelentés), kánonból kizárt, sőt, hamisítvány (átvitten). Nem tudom, olvastál-e ilyeneket, elég egyértelmű, hogy miért nincs benne a Bibliában, főleg a stílusuk teljesen más. Ezek inkább jámbor szépirodalmi művek (nem túl sok a csoda bennük, hanem inkább túl bárgyúak). A gnosztikus az más tészta, de azok is teljesen idegenek a Szentírás elfogadott részeitől szellemiségükben, stílusukban stb. Hozzáférhetők, el tudod olvasni, és kíváncsi is lennék, mit szólsz hozzájuk, a Te Jézus-képedbe pl beleférnek-e.
Szóval ismét a hagyománynál tartunk, amit ált. a legnehezebb elfogadni a nem katolikusoknak, mármint hogy az ember ne csak a maga feje után menjen, hanem figyeljen a szent hagyományra is, hátha már megoldották azt a kérdést, ami pl engem épp foglalkoztat. Szerintem helyénvaló elfogadni a hagyományt, és "eretneknek" minősíteni bizonyos dolgokat. Én olvastam elég sok apokrifet, ráadásul eredetiben, és teljesen egyetértek, hogy kihagyták őket a Szentírásból.
A napkeleti bölcsek nevei is apokrifokban hagyományozódtak állítólag (nem emlékszem, hoyg olvastam volna, melyikben), az biztos, hogy későbbi betoldás. Eredetileg mágusok, csillagjósok, és a számuk sem tudható.
Még egy kis dolog: a latinban a C és a G írása rövidítéseknél egyaránt C, ezért félrevezető ez a 3 betű. Amit pedig a Waldorf topikban írtál, az fedi a valóságot, mert bizonyára ők is a 3 király nevét akarják beleérteni, amikor korommal felírják, nem pedig azt, amit fentebb írtam. (Ja, amúgy elolvastam, érdekes. Kép)
Csi, meg lehet keresztelni ezeket a gyermekeket is, mondjuk jó, ha legalább a keresztszülők vallásukat gyakorló, egyházi házasságban élő emberek. Valóban van, aki szívesebben teszi meg, van, aki nem. Még szerencse, hogy a keresztség akkor is érvényes, ha a szülők nem igazán hitből kérik gyermekük számára, csak szokásból pl.
Amit Bellana írt, az úgy van: felnőtt korban elég hosszú oktatás előzi meg a keresztséget, az ún. katekumenátus. Utána rögtön a bérmálás szentségében is részesülhetnek és áldozhatnak is a "végzősök".
Védőszentet csak akkor kell külön választani, ha a gyermek nevéhez nem tartozik szent, pl. régi magyar név vagy éppenhogy modern külföldi. Az ószövetségi nevek "maradhatnak". Kép
De ez a katolikus egyházban van így, máshol fogalmam sincs, hogyan keresztelnek, kiket és mikor.
Klára
klara

Ühüm. Én még lány vagyok(Kép), fiam meg van keresztelve, lányomat most szeretnénk. Párommal mindketten rom.katolikusok vagyunk.
Ezek szerint, ha szeretném megkereszteltetni a lányt, akkor az a lelkész hozzáálláásán múlik?
A leendő keresztszülők nem élnek házasságban, nem pártkapcsolatban élnek, de ők is rom.katolikusok. Viszon hitüket az átlagnál jobban gyakoroljákKép.
Én úgy fogalmazok, hogy "nem szokásból" szeretnénk megkeresztelni a lányt.

KösziKép

Csi
csii

Szia Csi, hát ha a fiad már úgyis meg van keresztelve, akkor tudod, hogy lehetséges! Kép
Lelkész a protestánséknál van, nehogy lelelkészezzed a plébánost vagy a káplánt!
Egyébként valóban, némileg a hozzáállásán múlik. Most aztán jól megnyugtattalak Kép De általában meg szokták keresztelni őket. Kép
Klára
P.s.: a gyerekeid erősen hasonlítanak az enyémekre, nézd csak meg a profilomban Kép
klara

DrágaKlára!
Nem vagy rokona Kíváncsiéknak véletlenül??? Mert akkor mindent értek, a hasonlósággal kapcsolatbanKép
Egyébként ez a "lelkészezés" nekem olyan dolog, ami fel sem tűntKép.Mármint, hogy ezt írtam...
Még jó, hogy vagy két évig dolgoztam velükKép

A keresztelés csak annyiban érdekelt, hogy mi a hivatalos forma ebben az esetben. Más az, ha "lehet", és más az, ha "meg lehetett oldani".Kép Lánynál nem "megoldani" szeretném, hanem megkeresztelniKép.

Hú, ez nem az én napom.KépBocsánat, ha bonyolult vagyok.

Csi
Névtelen

Lányok!
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Na, akkor most kicsit "tisztavizet öntök a pohárba", hogy miért is érdekel a keresztelés körüli névgabalyodás és ennek hivatalos menete.
Én róm.kat. vagyok, szeretném ha a fiam meg lenne keresztelve. Az apjával nem vagyunk házasok és mivel külföldi, babucinak már volt egy névváltozása (mint utólag kiderült, ha egy kicsit tájékozottabb a helyi bürökrácia képviselője, erre nem lett volna szükség... no comment). Szóval most az apja családi nevét hordja, aki viszont nem fogja felvenni ezt a vallást.
Hallottam olyan esetről, hogy a pap azért tagadta meg a gyerek megkeresztelését, mert a szülők bevallották, hogy együtt élnek, nem házasságban. Drága plébánosúr arra próbálta rávenni az anyukát, hogy a templom színe előtt vallja azt, hogy a gyerek apja elhagyta, akkor ripsz-ropsz van keresztelő. (Az érintett anyukát ismerem és nem kétlem, hogy tényleg így történt.)
A védőszent ill. keresztnév választás nem lenne gond, viszont akkor az ez azt jelentené, hogy a keresztségben kapott név csak a keresztlevélben szerepel és hivatalosan az nem is lesz a gyerek neve?! Vagy esetleg a keresztlevél alapján utólag (előre?!) kérhetünk egy névváltoztatási procedúrát megint és X hónap várakozás meg a 10eFt-os illetékbélyeg után hivatalos is lehet a keresztségben kapott név?
Lehet, hogy ez másnak nem okozott még fejfájást, de ha itt Mo.-on ez csak a keresztlevélen szerepel, akkor a másik állampolgárságához és ottani irataihoz ugyebár semmi köze, ergo kétféle teljes nevet tudhat magának a kicsi fiú. Vagy kilincselés xezer hivatalnál. Hú.
- Adrien
ui: bocs, ha hosszú és zagyva lettem
sadrien

Na ezt megnéztem magamnak én is! Kép
Klára, Csi, a fiúk valóban nagyon hasonlítanak! Kép Majd keresek valami hasonló beállítású képet én is Teóról, és felteszem a Fotóalbumba, bár az én fiam azért inkább csak jellegében ilyesmi, ekkora hasonlóságról szó sincs! Kép
Nahát!!!Kép
(Most megnéztem, Enikő is tényleg nagyon hasonlít Klára kislányához a profilban lévő régi képen, nekem frissebb van itthon, azon már nem annyira...Kép)
kíváncsi

hát, ez nem semmi! Amúgy az én kisebbikem 2002.jan 25-én született, néhány nappal idősebb Csi lányánál!
ZSuzsa
gyuzsu

Klára,
köszi. OK.
Se apokrifet, se gnosztikus írásokat nem olvastam, nagy a lemaradásom a művelődés minden terén, a történelemtől a filozófián keresztül a természettudományokig. (Nem w.-iskolába jártam, hamar megtanultam, hogy a bizonyítványért tanul az ember, és sikerült is szinte végig kitűnőt szerezni a lehető legminimálisabb tudással. Kép Erre akkor nagyon büszkék is voltunk. Kép Kép)

(Névtelen, lehet beszólni, hogy s*ggh*lye diplomás minek írogat, inkább menne olvasni!)

Szóval, a Jézus-képem is folyamatosan alakulóban van, említettem mail-ben egy könyvet, az által is teljesedik kifelé nagyon. Térjünk vissza a gnosztikusokra pár hónap múlva. Neked vannak ilyen irataid valami számomra is érthető nyelven?

(A w.-topikban azért mondtam, hogy "ne figyelj ide", merthogy közönséges halandó "szenteli föl a termet... Kép)

szilvi
h_szilvi

Off: kicseréltem a profilomban a képeketKép
Csi
csii

Szilvi, apokrif evangéliumokat olvashatsz magyarul az említett Telosz könyvben, Csodás evangéliumok, 1996-ban jelent meg. Van benne gnosztikus is, azt koptból fordították. Nekem igazából magas az ő tanításuk, és abszolút nem hasonlít ahhoz, amit (számomra pl) az Újszövetség mond. Egy barátnőm egyébként gnosztikusokból doktorál, irányítsalak hozzá? Kép Magam az említett kötetben egy ártalmatlan gyermekség-evangéliumot fordítottam (ez is az apokrif egy tipikus fajtája, pótolni igyekeztek, amit Jézus életéről a Szentírás nem mond el). Különben sok minden tovább él az apokrifokból a népi hagyományban, a művészetben, sőt, az egyházban, pl Szűz Mária szüleinek neve is csak innét tudható, ők Szent Anna és Joáchim.
De a katolikus kiadó, a Szent István is kiadott apokrifeket régebben, a Vanyó-féle Ókeresztény írók sorozatban. Azok a fordítások nem annyira igényesek filológiailag, mint a "miénk" (ez természetes, mert mi filológusok vagyunk, Vanyó meg teológus, volt). Kép Viszont angolul még több minden van, a neten is próbálhatsz keresni. Te biztos jobban értenéd a gnosztikus gondolatokat, nekem túl elvont.
Waldorf-topikban értettem, hogy miért írod, de persze elolvastam azért. Kép Viszont nem volt ott valódi szentelés, hiszen sem szenteltvíz, sem áldás nem volt, gondolom, legalábbis nem az, amit a papok mondanak. Inkább népi(eskedő) hagyományteremtésként tudnám elképzelni, meg olyan általános "kutyulásként", ami oly jellemző a Waldorfra. Ettől függetlenül nekem személy szerint tetszik a Waldorf, sőt, a fiamnak lehet, hogy jó is lenne. Tényleg, mélben kérdeztem, hogy hol van Pesten suli, majd írd meg légyszi.
Különben én is hasonlóképpen voltam végig kitűnő, de az egyetemen már tényleg "belénk verték" a latint meg az ógörögöt. Csöppet maximalista professzoraim voltak. Kép
Puszi, Klára
klara

Sziasztok!
Sadri, nagyjából értem, de nem teljesen. Miért szeretnéd, hogy a kereszteléskor kapott név a hivatalos irataiban is benne legyen? Vagy akkor miért nem adtad eleve ezt a nevet? Sajnos ha Magyarországon keresztelik meg, akkor ha az anyakönyvbe is be akarod jegyeztetni az új nevet, az 10E ft és utánajárás a polgármesteri hivatalban, mert rendes névváltozásnak számít. A keresztlevél nem kell hozzá, mert az itt hivatalosan senkit nem érdekel. (Ahogyan házasságot is kétszer kell kötni, ha nem csak a templomban, ahnem polgárilag is egy pár szeretnénk lenni, és számomra ez rettentő felháborító. Aztán a hivatalnokok voltak idegesek, hogy nem voltunk hajlandók felhajtást csapni a polgári esküvőn.) Sőt, minden iratát is ki kell cseréltetned, TB kártya, lakcímigazolás, egyebek. Elég bonyolult. Szerintem fölösleges, hisz a keresztségben úgyis megkapja azt az új nevet, ha akarod, hívhatod is azon.
Elhiszem, hogy a pap úgy tett, ahogy írod, és tulképp csak segíteni akart, nem? Mutatott egy kiskaput, ha furcsát is. Amúgy itthon vitába bonyolódtunk ezen a kérdésen, férjuram úgy tudja, hogy valóban nem lehet szabály szerint megkeresztelni a nem egyházi házasságban élők gyerekeit, én meg úgy értelmeztem a katekizmusban, hogy igen. De most már megkérdezek min. 2 papot, aztán megírom, ők mit mondtak. Különben pl engem is így kereszteltek anno, apám református, nem volt egyházi házasság, sőt, a keresztszülőknél sem. Úgyhogy sok pap elvégzi a keresztelést, az tuti.
Más kérdés, és ezen talán megbotránkoztok, hogy az is teljesen érthető, ha nem akarják elvégezni. Hiszen a keresztelés, esketés, temetés jó esetben úgy történik, hogy az ember ezeket abban az egyházközségben intézi, ahová amúgy is jár. Ha valaki beesik az utcáról, sose látták egyébként (na jó, max sátoros ünnepeken), akkor semmi garancia a gyerek további keresztény nevelésének biztosítására. Pedig ez fontos. Ezért jó, ha a keresztszülők legalább gyakorló vallásosak. Ellenkező esetben a gyerek majd eldöntheti felnőttként, hogy meg akar-e keresztelkedni. Ja, és még egy: már járó, beszélő gyereket sem igazán szokás keresztelni elvileg, ezért inkább még pólyáskorban próbáljátok. Azonban az áteredő bűnől való megszabadítás fontos dolog, ezért végzi el sok pap mégis a keresztelést, a gyerek érdekében. Érthető volt?
Csi, értem, amit írsz, nem is rád céloztam a szokásból keresztelés alatt. Viszont ha a keresztszülők gyakorló katolikusok, akkor annak az egyházközségnek a papja, ahová járnak, szerintem szívesen meg fogja keresztelni a lányt. Viszont a fiad esetében a keresztség ugyanolyan értékű akkor is, ha nem meggyőződésből kértétek számára.
Amit Kíváncsiékról írtál, azt viszont én nem értem. Kérlek, homályosíts fel, akár mélben! Miért lennénk rokonok? Ti azok vagytok? (KívánCSI?) Amúgy ki tudja, olyan kicsi a világ. Kép Különben a lányaink között van 1 év, mutass egy 11 hónapos képet róla, azon biztos még jobban hasonlítanak, bár élőben most is nagyon emlékeztet a lányod profilbeli képére. (Albumod van?) Kép Gyuzsu, nekünk meg a nagyfiaink között van csak pár nap, ugye? Bár ők asszem nem hasonlítanak, mert Attila mintha filigránabb lenne.
Na jó sokat zagyváltam, tisztára szétoffolom a topikot. Kép
Pusszancs, Klára
klara

Juj, mi lesz most akkor az én járó, ámbár nem beszélő fiammal? Kép
Hiába mondom az apjának, hogy az ég áldja meg, intézze már el a keresztelőt, elakadt annál a pontnál, hogy a pap kérte a házassági keresztlevelet... Kérdem, hát miért nem mondtad meg neki rögtön, hogy az nekünk nincs??? Tétovázik folyton, aztán meg eltelnek az évek. Otthon majd a hármat egyszerre visszük keresztelőre...Kép
Még szerencse, hogy nem is voltam off...Kép
Az most leszek: Klára, a férjeink rokonok Kép (Mármint Csié és az enyém. A nicknév-hasonlóság már csak hab a tortán Kép)
kíváncsi

Csi, Kíváncsi, ez nagyon tetszik! Kép
Én esetleg, az összes rokon közül egyedül a férjem lányával(24) tudnék elképzelni olyan kapcsolatot, hogy ugyanazon internetes fórum lelkes hozzászólói legyünk.

Klára, igérem, utánanézek, és megírom a w-topikban.

szilvi
h_szilvi

Off: Szilvi, ezt, hogy a fiúk rokonok, mi Kíváncsival 2003 tél elején tudtuk meg, teljesen véletlenülKép
Csi
csii

Hehe! Kép
h_szilvi

OFF
Kicsi a világ! mIndig mondom! egyébként kLára férjének az unokatesója meg nekem volt gimnáziumi osztálytársam.Kép

Klára. Attila 2000. márc. 31-én született. És valóban elég vékonyka, pedig szinte vajaskenyéren él!
ON
Az én fiaim sincsenek még megkeresztelve, hasonló okokból, mint Kíváncsiéknál. Kicsit aggódom is..., mert tavaszra tervezzük.
Zsuzsa
gyuzsu

Kíváncsi, Kép ő határeset. Milyen szép is lenne tulképp együtt keresztelni a három kicsit! Hatoska hathetes korában lenne tökéletes, addig találjátok ki, hol kerüljön sor az eseményre. Kép(Vagy az már megvan?) Keresztlevelet tudtommal a keresztszülőktől szoktak kérni, tőlünk semmit nem kértek egyszer sem, mert úgyis ismert az atya. Puszi, K.
klara

Gyuzsu, Csi, Kíváncsi, azért nagyon örülök, hogy meg akarjátok őket kereszteltetni! Ne tétovázzatok! Kép K.
klara

Klára,
köszi a választ és teljesen jól értettél. Nekem is pont az általad említett dolgok miatt (is) fontos, hogy a fiam meg legyen keresztelve, de az apja nem róm.kat. Sőt, hogy pontosabb legyek, matematikus, ami minden nem papíron bizonyíthatót számára csak érdekességnek érzékeltet. Azért becsületére legyen mondva, forgatja a Bibliát, de bürokraták miatt nem szeretném, ha formálisan bármit is feladna, annak úgy nincs értelme. Pedig még arra is képes lenne, ha szépen kérném, mert egy arany ember.
A kereszteléskor kapott név hivatalossága pedig azért fontos, mert a keresztelő Mo.-on lenne, abban a templomban, ahol dédapám, ükapám volt a harangozó, viszont nem valószínű, hogy hosszabb ideig fogunk Magyarországon maradni. Mellesleg én is és az apja is a választott nevén hívjuk. (az eredeti hivatalos egy 3 nyelven kimondható családi kompromisszum volt) Szóval szeretném, ha ennek nyoma lenne később a mindennapokban is, akkor is, ha én már nem leszek mellette esetleg.
Na, csak meg kell környékeznem a plébánost ;-) keresztelő-ügyben. Kíváncsi leszek rá. Remélem, nem a korábban említett van hivatalban abban a templomban, mert a hazudós kiskapu nálam nem működne.
Ja, a polgári - templomi házassággal kapcsolatban: szerintem is iszonyú felháborító, amit művelnek! Más országokban miért van az, hogy az állami bürokrácia és az egyházak képesek együttműködni?!
Ha az ember "igen"-t mond, az egyszeri és életre szól, miért kell így tönkretenniük?!
Már középiskolás koromban is mindig azt mondogattam, hogy én ebben az országban férjhez nem megyek addig míg ez a rendszer, mert nem leszek hajlandó kétszer kimondani a boldogító igent, a polgári esküvő meg nem érdekel, mert a szememben semmit nem jelent. Viszont a templomi önmagában nem hivatalos :-(
És tessék, összekötöttem az életem egy pogány vikinggel :-)
sadrien

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?