Sziasztok!
Regine! Köszi az infot, ezt már akartam kérdezni én is!
Én meg végül elmentem tegnap, gondoltam, hogy most mégis ez a legfontosabb, hátha lesz új info. Hát volt is. Mivel senki sem írt róla, én azért írnék, mert sok dolgot hallottam, amit szerintem nem árt tudni. Nagyon kedves volt a doktornő és a csecsemős nővér is, tényleg nagyon jól esett, hogy nyíltan beszéltek, magabiztosak voltak, kellemes humorézékkel.
Sok olyan dolog is elhangozott, ami talán negatívnak tűnhet, de szerintem inkább infonak fogjátok fel, mert sajnos minden kórházban akadnak hasonló problémák, tekintve az egészségügy itthoni helyzetét, úgyhogy én inkább azt szűrtem le, hogy ugyan úgysem lesz semmi gond, de jobb tisztában lenni a lehetőségekkel és körülményekkel, és ehhez nagyon nagy segítség volt, hogy tényleg lelkiismeretes felvilágosítást kaptunk.
Megint csak próbálok mindent leírni, de nyilván van, ami kimarad, úgyhogy ha valaki esetleg utána pótolja, azt megköszönöm, és eléggé csapongó lesz, mert a legtöbb dolog kérdésekre válaszolva derült ki, így nincs túl nagy összefüggés közöttük. Készüljetek fel, mert hosszú lesz...
- a babák hazaadása a szülést követő harmadik vagy negyedik napon történik (attól függ, hogy 18h előtt szült-e az anyuka), ha nincs besárgulva a baba és az egyéb vizsgálatok szerint rendben van
- a sárgaság fokát laborvizsgálat dönti el, ami még sok másik anyagcsere funkciót vizsgál, erről külön leletet vagy értesítést nem adnak, csak akkor szólnak, ha valami gond van, ehhez elkérik az egyik szülő telefonszámát
- sárgaság esetén a baba úgyanúgy bent van, csak kék fénnyel megvilágítják, csak ezért nem különítik el, és ha elmúlt, akkor hazaengedik
- pólyát használni tanácsos, de nem muszáj, megoldható a kispléddel is, hogy jól összecsomagolják a babát ha nagyon sír, hogy úgy érezze, az anyukája pocakjában van még
- hazavinni legjobb mózeskosárban, mert abban teljesen fekszik (az egyik apuka külön hozzá is tette, hogy van olyan, ami kocsiba is beköthető, és a baba is beköthető a mózesbe)
- nem kell megijedni az elején a baba súlyvesztésétől, 10% teljesen normális veszteség a szülés után, akkor a tartalékát használja fel
- szoptatáshoz ha esetleg gond vagy kérdés van, segítséget kell kérni, mert kevés a nővér, és sokszor nem tudnak bemenni maguktól, azért érdemes újra kérni, ha akkro pont nem tudnak jönni, így kérik, hogy az anyuka kezdeményezzen, és ha esetleg olyan valakivel beszél, aki elutasító vagy nem segítőkész, kérjen mástól tanácsot, de mindenképpen az legyen a vége, hogy talál magának olyan segítőtársat, akitől megkapja a szükséges információt, segítséget
- a babákat beadni éjszakára úgy lehet, hogy vagy hozzájárul az anyuka az itatáshoz, vagy felkeltik a szoptatás idejére - ők inkább szeretik ha szoptatnak az anyukák, mert ugyan pihentető végig aludni az éjszakát, de a babának már az elején nagyon fontos, hogy beálljon a rendszer, ill. az ott töltött három nap így is kevés, hogy teljesen összeszokjon a baba és a mama, úgyhogy az ő érdekük, hogy mégis szopjon éjjel is, "álságos segítség lenne" éjszakánként vízzel itatni a babákat, amíg az anyuka alszik, mert ez csak halogatás, othon úgyis szembesülni fog a baba igényeivel, és akkor már nem lesz kéznél a segítség
- illetve az igény szerint szoptatott babák anyukáinál megfigyelhetően kevesebb probléma van a tejbelöveléssel, mert a baba folyamatosan eszik, így a mell is folyamatosan ürül
- ha mégis előfordul, hogy bekeményedik, van az osztályon mellszívó, de lehet vinni sajátot is segítségnek
- másik anya tejét nem adják a babának, illetve leadni sem "érdemes", mert nem szűrik aids szempontból az anyukákat, így nem is adják tovább a tejet
- ha valakinek előre tudottan, ismert okból problémája lehet a szoptatással, azt előre érdemes jelezni a szülésznőnek, hogy megoldják mégis a lehető legtermészetesebb táplálást
- a mélyhűtött anyatejet fokozatosan kell felengedni, hogy megmaradjon a "lényege", először a hűtőben, aztán langyos vízbe állítva, majd kicsit melegebbe
- a cumisüveget, cumit ki is lehet főzni, de lehet használni sterilizálót is
- gyermekorvosi jelenlét csak hétköznap 9-14/15 óráig van, ha máskor van probléma, egyből a csecsemősöket kell keresni, ha tényleg orvos kell ők tudják értesíteni az aktuális orvost, illetve ha sürgősebben kell, a mentőket (na ez volt az egyik, amin elcsodálkoztam, de nagyon jó volt, hogy elmondták és nem volt ködösítés)
- látogatás szempontjából, mint ahogy a friss anyukák írták is, elég liberális a kórház, így bármikor jöhet-mehet a teljes rokonság, a doktornő mégis azt kérte, hogy lehetőleg csak az apa jöjjön látogatni, ő viszont bármikor nyugodtan, hogy tényleg összeszokjon az új kis család, és kialakuljon a saját hozzáállásuk, ne a teljes rokonságnak megfelelni vágyásból tegyen bármit az anyuka, három napig bárki kibírja, hogy ne lássa a babát, inkább apuka küldjön körbe mindenkinek képet a kis jövevényről, hogy megnyugodjanak
- erre külön kitért még egyszer, hogy tényleg érdemes mérlegelni, mert nagyon fontos, hogy a szoptatások közötti idő pihenéssel és regenerálódással teljen, nem beszélve arról, amit Marcsi is mondott, hogy bent nyüzsgő rokonsággal nem lehet a szobatársnak sem nyugodtan szoptatnia, sőt, gondoljatok bele, hogy akinek pl. kisebesedik a melle, nem tudja szabadon hagyni, stb., mert folyton ott ül valaki - tehát tartsuk tiszteletben a szobatársunk igényeit is (megjegyzem, ha valaki nagyon nem tud elszakadni a rokonságtól és szeretné, hogy látogassák, ki lehet ülni velük a folyosóra is, vagy megegyezni egymással, hogy mikor jöjjenek a látogatók, olyan egyszerű lenne kompromisszumot kötni...)
- a babák szempontjából nagyon fontos lenne, hogy minél kevesebben menjenek be hozzájuk az utcáról, sajnos még az infuenza időszakban sem korlátozták a látogatást, így sajnos csak
azon múlik, hogy a kismamák mennyire figyelmesek a babájukkal illetve egymással szemben (ez volt a másik, amin tátottam a számat, mert azért mégis újszülöttekről van szó, hogy még influenza járvány alatt sem lehet ezt korlátozni, azt végképp nem értem)
- koraszülésre utaló (tehát betöltött 37. hét előtt jelentkező) tünetekkel érdemes eleve koraszülött osztállyal rendelkező kórházba bemenni, még ha van is választott orvosa a kismamának, esetleg tőle érdemes megkérdezni, hogy tud-e helyet intézni valamelyik ilyen kórházban, mert a mentős nem biztos, hogy engedhet választani a beszállításkor
- a babának bevitt cuccokat már összeszedte itt valaki, de azért beleírom, amire külön kitértek: naponta 3-4 pelus, textil pelusok, pléd, popsikenőcs, továbbá, ezek nincsenek az eddigi listán, de nagyon örülnek, ha visz az ember, mert sajnos kevés van: alkohol, steril vatta és hexaklorofenes hintőpor (valaki mondta az ott lévők közül, hogy neki nem tanácsolta a védőnő, úgyhogy érdemes egyeztetni, de a kórházban ezt használnák egyébként) a köldökápoláshoz, fürdetőkrém (sima gyógyszertári - ezt a gyerekorvos vagy a védőnő írja fel előre)
- ha front van, és rengeteg a baba, előfordulhat, hogy kérik, vigye be az apuka a babakocsit, mert olyankor időnként nincs elég kiskocsi
- a babákat mindig a kocsiban kell tolni, ha beadják őket, vagy ha más miatt mozgatják a szobából, mert nem stabil még az anyuka
- a popsitörlő kendőről elmondta a csecsemős nővér, hogy utazáskor vagy ha nincs más megoldás, jól jöhet, de állandó használatra nem ajánlja, mert nem szellőzik tőle rendesen a baba bőre -aki nem hiszi, próbálja ki magán az egyébként megszokott tisztálkodás helyett- ő vagy langyosvizes vattával javasolja a popsitörlést, vagy ha alaposabban kell, akkor majd később a vízzel lemosással), de mindkenki úgy csinálja, ahogy jónak látja, ha törlőkendővel, akkor azzal, saját döntés, ő csak javasol
- a kórházban egyébként a babákat folyóvíz alatt fürdetik, mert körülményes és lassú lenne minden fürdetés után a kiskád fertőtlenítése, így higénikusabb, és minden esetben ők fürdetik a babákat, bár be lehet menni, de ez azért fontos, mert az anyuka nem stabil még, és hogy nehogy kicsússzon a baba a kezéből a víz alatt, ha esetleg megszédül
- legalább egy fürdetéshez kérik, hogy menjen be az anyuka, amikor megmutathatják a köldökcsonk kezelését
- kismamáknak mellvédő krém (garmastant javasolták) és bimbóvédő (itt elhangzott márkanév is, mert elég sokféle kapható, és ezért kérésre javasoltak konkrét terméket: Csöpi, vagy Avent- ebből a pillangó alakú), kényelmes hálóing (egész mélyen gombos vagy szoptatós), 3-4 csomag Tena betét, tejelválasztást segítő tea, 3-4 liter folyadék, ennivaló
Nnnnnna, és akkor most mondjátok, hogy mit hagytam ki...