Szóval, amíg Mogyó felvesz a csapatba, addig ide írok.
Salus (Supy, Dr. Leo) cípők supináló sarkúak, ami azt jelenti, h kicsit kifelé döntik a lábat. Állítólag ez megdolgoztatja a lábizmokat, míg a harántemelős ellustítja (de ezt is cáfolják, attól függ,melyik doki minek a híve). A Salusban tehát nincs harántemelő,mint a Siestában.
A Salust nemcsak ortopéd célra készítik (ekkor fel kell íratni és a lábra legyártják), hanem van megelőzésképpen szokták ajánlani azoknak a gyerekeknek, akik pl. hipoton izomzatúak (ott nagyobb az esély a bokasüllyedésre). Úgy 6 éves kor táján látszik majd, hogy milyen lesz a láb. Egyik ismerősöm kislánya Siestával kezdte, de nagyon bokasüllydésesnek nézett ki, ezért javasolták neki a Salust, és 6 éves korára rendbehozta a lábát. De biztos van ellenkező vélemény is.
Saját tapasztalat: B-nek gágog a lába rendesen (Dévényes múlt, hipoton izomzat), így voltunk már ortopédián sokszor. Ott azt mondták legutóbb, h tulképp mindegy, h harántemelő, v supináló sarok, a legfontosabb, h a bokát jól tartsa a cipő.
B-nek volt már a Saluson kívül Asso cipője (ez is magyar termék, sztem a Salus és a Siesta keveréke,nem rossz), és Elephantenje is, no meg legutóbb vettem neki a Decathlonban egy túrabakancs-szerűt, amit imád hordani. Szandiból csak Salust veszek, őszi-tavaszi béleletlen cipőből vagy Salust, de inkább másfajtát (nem tartanak ugyanis ki egy szezont ilyen intenzitású hordás mellett- legutóbb két hét alatt lemotorozta még a varrást is róla
), téliből pedig legutóbb Elephantenje volt. Eddig ez volt az egyetlen téli cipője,ami tuti meleg volt és egyáltalán nem ázott át (még a hótaposója is átázott egy idő után), SZupi volt!
Ábelnél először én is a Timi-féle zoknit fogom használni, (ő egyébként feleannyira se néz ki bokasüllyedésesnek), aztán majd bentre veszek egy szandit, sztem Salust. Néztem én is az Elephanteneket, amik vékonyabb talpúak, direkt járni tanuló babáknak, de erről nincs tapasztalatom, hogy kell-e, vagy már indítsunk rendes talpú cipővel.
Hát ennyi a kis esti regényem.