Új privát üzeneted érkezett!

Segítsetek!

5 éves házunk van, mondern, magas, alulról jól szigetelt, szép, tágas, nagyon szeretjük, de egy dolog nagyon megkeseríti az életem: normális életvitel mellett (öten zuhanyozunk naponta, és nem fõzök rendszeresen, a ruhát letetõség szerint az udvaron teregetem száradni) NAGYON párás a ház. Annyira, hogy az északi falon a sarkokban már penészfoltok is vannak, a heverõ aljában lévõ ágynemûtartóban dohos-penészes a ritkán használt hálózsák. Rendszeresen szellõztetek, és mindezek ellenére. Télen 20-21, nyáron 23-26 fok van benn. Tegnap a beépített szekrényben lévõ tavaszi kabátomat penészesen találtam. Rettenetes. Nagyon el vagyok keseredve, én ebben a házban akarok lakni még vagy 100 évig!!! De így?!
Segítsen, aki tud!
e-mail: vallner@zeus.nyf.hu
(mert így a válasz biztosan eljut hozzám)
sziasztok, elõre is köszönöm!

Kép

Kép
kislány és kislánya
 


Küldtem e-milt!
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Minket is érdekelne Zsomimama!

Zsu
Zsu
 

 
 

Szia Zsu4
Csak annyit írtam, hogy a lakáskultúra honlapján sok info van, lehet kérdezni is.
Az ablakos azt mondta, hogy nem mindegy mûa. vagy fa ablakod van, az üveg hõszígetelõ-e, mert vannak gázzal töltött üvegek, ahol lehet olyat kérni, hogy pl. ahol élsz milyen az éghajlat, ahhoz a gáz %-ot úgy töltik be az üvegek közé.
Aztán télen épült-e a ház,volt-e ideje kiszáradni, légáteresztõ-e a vakolat, festés, van-e az ablakoknál szellõzõrendszer.Azt is mondta az ablakos, hogy ha túl nagya hõmérsékletkülönbség pl. decemberben a hideg, kint-15 benn +25 akkor is van sok pára, ha abban a helyiségben teregetsz, vagy sok a növény, vagy pl. párásító van a gyere miatt.Mibõl van a fal? 38-as tégla-e, vagy más, milyen a vakolat rajta, esetleg hõszigetelõ, vagy hol vannak szigetelési hiányosságok, mert ott un. hõhidak keletkeznek.
A fent említett lap, de más hasonló újságoknál is rengeteg infót lehet kapni interneten, így meg sem kell venni az újságot.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sziasztok!

Nekünk is nagy probléma a magas páratartalom a lakásban. Leírom a mi esetünket, kicsit hosszú leszek, de azért remélem lesz aki elolvassa és olyan is aki tud használható ötletet adni.
4 éve vettünk egy házat. Tégla falú (B30-as) , viszonylag új ház, hiszen az építését valamikor 1994-ben kezdték el. Amíg mi lakni nem kezdtük, gyakorlatilag nem is lakták.
1999 végén beköltöztünk, és a tél közepén már csúnya penészes volt a szoba amelyiket laktuk. Konvektoros fűtés volt a házban, konyhában nincs elszívó és sokat teregettünk bent.
A következő 2 telet nem töltöttük a házban, külföldön voltunk.
Múlt télen itthon voltunk, a körülmények ugyanazok, iszonytos penész megint mindenhol. Sőt már nem csak a hőhidakon, hanem az északi fal felületén is és a betongerendák vonalában majdnem a plafon közepéig.
Idén tavasszal munkához láttunk. A konvektorokat kidobáltuk, radiátoros fűtést szereltettünk, így egyenletesebb a hőmérséklet a házban. A csöveket a falon kívül vittük, hogy a hideg sarkokat melegítse. Sajnos csak a felső sarkokat , ugyanis fent mennek a csövek. A tetőteret beépítettük, a födémet leszigeteltük, a tetőt leszigeteltük, fent a fűtést beszereltettük. Ősszel a házat kívülről 4 cm-es rendszerrel leszigeteltük.
Erősen nézegettem a korábban penészes helyeket, de szerencsére nem vettem még észre semmit. Az mindenesetre aggasztott, hogy nagyon magas a páratartalom a lakásban, az ablakok állandóan párásak. Tegnap viszont benéztem a szekrények mögéKép Alul, a parketta fölött csúnyán penészedni kezdtek a szellőzetlen sarkok. Kiborultam, hiszen rengeteg pénzt ráköltöttünk már és mégsincs meg a várt eredmény. Lemostam a penészt, a szobát átrendeztük (kényszermegoldás, így nem tetszik) , most megpróbáljuk többet levegőztetni a sarkokat, akár ventillátorral is, és görcsösen figyeljük az eredményt.
A páratartalom még mindig nagy, most a következő lépés a konyhába egy páraelszívó felszerelése, ugyanis főzéskor gőzben úszik az egész lakás. Kérdés: VAN ÉRTELME? Elég hatékonyan működnek ezek a szerkentyűk? Melyik típus illetve márka javasolt?
Megfogadtuk, hogy soha többé nem teregetünk a lakásban, illetve gondolkodunk egy szárítógépen. Ebben is szívesen fogadok javaslatokat. Légelvezetéses, ill. kondenzációs? Rövid ideig laktam olyan lakásban, ahol légelvezetéses volt, de az is tudott a mosókonyhában nagy párát csinálni, ugyanakkor beszéltem olyan emberrel, akinek kondenzációs van és állítja, hogy nem csinál nagy párát.
Ezen kívül már csak azt tudom csinálni, hogy eladom (ha megveszik) a nagyobb darabokból álló, bár kedvenc bútoraimat és kisebbeket levegősebbeket veszek helyettük, persze ezt már csak elkeseredésemben mondom, de lehet, hogy végül meg is kell valósítani.
Ha a leírtakon kívül van valami jó ötletetek, írjátok meg légyszi.
Köszi
Az elkeseredett simine
 
 


Simine,
nálunk ugyanez a helyzet, mint nálatok. Iszonyatosan magas a páratartalom. A szerencse, hogy mi most vagyunk külföldön, így nem a mi lakásunk.
Itt azt mondták, (nem tudom, miből vana fal, de régi épület és nem beton) hogy ki kell nagy teljesítményű szárítógéppel szárítani a falakat, mert azok szívják be a nedvességet, majd küldik a lakásba. Utána kivülről és belülről kell lekezelni, speciális festékkel kell a falat festeni, nem szabad tapétázni, mert az nedvesedik.
Hát ennyit tudok róla, sajnos amíg nem költözünk el, ezt nem fogják megcsináltatni, mert tulajváltás történt. A páratartalom a lakásban viszont sokszor megközelíti a 8o%-ot, ami nagyon magas. Mi vettünk egy barométert, ami méri ezt is és naponta többször hatalmasakat szellőztetek. Ilyenkor általában sikerül lehűteni a lakást 17-19 fokra, de lehet levegőt venni.
Fel a fejjel Simine!
Solya
 
 


Van egy párátlanító cucc, a neve HUMI-NO. Kis fekete doboz, benne sószerű valami-ez a tartály, ami cserélhető. Nedves helyiségekbe-pl. fürdőszoba, ill. sarkokba-ablakokhoz érdemes tenni. Nem 100%-os megoldás, de tűzoltásra jó. Hyperekben, nagy barkácsboltokban(obi, stb) lehet kapni.
Ahol kiüt a penész, lemosás után penészgátló festékkel kell átkenni, akár tapéta, akár sima fal. És érdemes éjjelre is egy kicsit fennhagyni a fűtést minden helyiségben.
 
 


Solya, rjuli!

Köszi a tippeket és a biztatást.
Solya, a 80% előfordult már nálunk is, de a 70 % nem ritkaKép

Elektromos elven működő páramentesítésről tud valaki valamit?

simine
 
 


Juli,
sajnos ez a kis dobozka nagyon keveset tud tenni ilyen magas páratartalommal szemben. Mi próbálkoztunk hasonlóval, gyakorlatilag semmi.

Simine, ami még segíthet: én száműztem a virágokat. Kép és nem mosok fel, csak ha nagyon muszáj. Teregetni kizárólag a pincében. wc ülőke állandóan csukva, én leginkább zuhanyozom, szóval minden sok vízzel járó folyamatot megpróbáltam a lecsökkenteni.

Most nicns időm rá, de nézd át az életmódban az "esz a penészt", ugyanezért nyitottam anno, lehet, hogy ott vaN VMI OKOS ÖTLET MÉG! Kép
sOLYA
 
 


Lányok, most csak röviden:
Ahol én lakom (Pó síkság), ott még a 100%-os páratartalom sem ritka. Néha inni lehet a levegőt Kép.
Nálunk a párátlanítókészülék vált be eddig a legjobban, ami alul egy tartályba gyűjti a vizet.DeLonghi márka, nem tudom Mo-on kapható-e, de úgy tudom, hogy a DeLonghi jelen van ott is.
Szóval ezzel elég jól kihúzzuk a telet. Még a ruhaszárítást is meg tudom oldani a fürdőszobában.
Ja és mivel kerekeken tolható, így oda tudom tenni, ahol éppen szükség van rá. Egyetlen hátránya, hogy kissé zajos (vagyis inkább zümmög), de nappal kibírható.
Nem volt túl olcsó, de szerintem megéri az árát, és a fogyasztása sem tragikus, kb. mintha 1 TV lenne bekapcsolva, úgy saccra.
Remélem hasznos voltam, ha valakinek kérdése van, csak tegye fel bátran Kép.
Sziasztok:
Hétpettyes


Közbekotty:nekem pont az a gondom, hogy nagyon száraz a levegő, télen-nyáron. Nincsen rendesen szigetelve (még) a ház, ezért nyáron nem csak a reggeltől-estig tartó napsütés, hanem a tetőtér is fűti a lakást. Beszereztünk egy mobil klímát, sokat nem ér az őrült melegben, de jobb a semminél. Ennek a klímának(szintén DeLonghiKép), mint minden másiknak van egy olyan hatása is, hogy a levegő páratartalmát "lecsapolja". Talán jó lenne kölcsönkérni egy ilyet kipróbálásra, mert ezt helyiségről-helyiségre lehet cipelni, a lapított csövet ki kell dugni az ablakon, a víz meg alul gyűlik egy tartályban. Van olyan funkciója is, amikor csak átforgatja a levegőt, de akkor is "csapol". Csak a vízgyűjtő tartályt kell kiüríteni. Ami nálunk negatív, hátha nálatok pozitív hatásként jelentkezikKép
Csi
Névtelen
 


Hétpettyes!

Mekkora ez a ketyere?

Csi!

Neked is köszi az ötletet. Klímában már én is gondolkodtam, de mivel még sosem volt klímánk, nem tudtam, hogy van olyan funkciója is, hogy nem hűt.

Solya!

Én is igyekszem csökkenteni a vizes elfoglaltságokat ammennyire csak bírom, de azért ez mégesem állapot, hogy minden év felét így kelljen kihúzniKép
Nekem még van egy reményem, a tetőtér. Most építettük be, már csak össze kell nyitni a lépcsőházat az alsó szinttel. Eredetileg még nem akartunk felköltözni, csak 1-2 év múlva, de talán ha előbb felköltözünk, megnő a légtérfogat amiben a párának el kell oszlani.
De könyörgöm, valaki mondja meg mitől van ez a rengeteg pára, és másnál miért nincs?

simine
 
 


Simine!
Ha hiszed, ha nem, nálunk most három(!) párologtató megy, és a törpéknél víztől tocsogó törölköző is van a radiátoron, de ez is kevésKép
Nálunk volt olyan kombi-klíma kölcsönben, ami hűtött is, és a ventillátoros üzemmód mellet volt fűtés is rajta, igaz, akkor nem "csapolta" a levegőt. Az is mobil volt, márha volt olyan fickó a környéken, aki arrébb tudta taszigálniKép
Szerintem kérdezz meg egy klímával foglalkozó cégetKép

Csi

ui.: most ugrott be, hogy az autóban használatos "sima" klíma is rettenetesen kiszárítja a levegőt...
 
 


Simine!
Még a konyhai páraelszívóhoz: nekem olyan van, ami nincsen kivezetve a házból, csak egy szűrő van benne. Ez sokat nem ér, max. nincs annyira pörköltszaft-szag a lakásban. Anyósomé sem egy nagy márka, de az övé ki van vezetve, háát, ég, és föld a különbség a kettő között!
(megint nem tudom kihagyni: én DIREKT vizet melegítek nagy kondérban, hogy párásodjunkKép)
Csi
Névtelen
 


Szia Simine!
35X30X60 cm, most mértem le, és alul van egy kivehető műanyag tartály, amibe a víz gyűlik, ebbe kb. 4-5 liter víz fér el szerintem. Lehet, hogy egy kicsit több. Van rajta egy csak légkeverő funkció is, amit lehet, hogy lehet nyáron hűtésre használni, de ezt őszintén szólva még nem próbáltam.A kezelése pedig nagyon egyszerű, van egy kihúzható kis szűrő, szintén műanyag, amiről hetente egyszer ajánlatos lemosni a port, a jobb működés érdekében. Mi már 3. éve gyűrjük, és még mindig állja a sarat Kép.
Szia,
Hétpettyes


Simine, bár távolról nehéz megítélni, és az elmondottak alapján szerintem a következő a probléma: az épület hanyagul kivitelezett volt, azaz kispórolták a szigetelést.

Kérdés az hogy műanyag nyílászárók vannak-e és azon belül gumitömítéssel-e (vagy fa nyzárók gumitömítéssel) ebben az esetben megszűnik a helyiség (lakás) természetes légcseréje, és ezért vizesedni fog.

Megoldás: pl. ablaktokba / ablakkeretbe utólagosan beépíthető belső nedvességről szabályozott (páratartalom) friss levegő bevezető elem. (ez egy kis "ajtókát" nyit a térre, olyan mint a bimetál, ha belül megnövekszik a nedv tartalom akkor nyitja az ajtót és beenged egy kis száraz külső levegőt.
Ezzel több cég is foglalkozik, írjak erről a témáról többet?

Létezik elektromos páramentesítő készülék, de ezeket elsősorban uszodák szokták használni.

Ha kérdésetek van ebben vagy hasonló témában nagyon szívesen segítek:

Robi
Robi
 


Robi, köszi minden érdekel a témában.
A nyílászárók részben a régiek (amivel vettük a házat) ezek fa, elég igénytelen kinézetű, gumitömítés nélküli ablakok. Az újak, amit cseréltünk fa, gumitömítéssel.
A kispórolt szigeteléssel kapcsolatban hasonló véleményen vagyunkKép(
Most azon gondolkodnk, hogy a meglévő radiátoros fűtéssel össze kellene kombinálni a szegélyfűtést (ha lehetséges) és így melegíteni a meglehetősen hideg sarkokat. Ez talán megakadályozná a páralecsapódást és a penészedést.
Persze a páratartalmon ez még nem segít.
Egyébként nekem sem fér a fejembe, hogy miért van az, hogy amikor még anyuáknál laktam, a száraz levegő kínozott a fűtési szezonokban, most pedig nem bírok megszabadulni a párától. Egyébként otthon is központi fűtéses kertes házban laktam.

simine
 
 


Sziasztok!

Egy tök ártatlna kérdés. Ki hány fokra fűt??
Mert szerintem ahol hűvösebb van, ott jobban kijön a penész, lecsapódik a pára, ahol melegebb van, többet fűtenek, ott kevésbé.
Épitkezés után első évben ha rendesen befűtöttünk, párás meleg volt, száradtak a falak. Azóta nem fűtünk annyira, ha pára van, folyik le az ablakokon. Sok fűtés sok szellőztetéssel (értsd gyakori, nagyra tárt ablakos) elvileg csökkentenie kéne.

Amúgy tényleg marha jó kérdés, hiszen hasonló mindnekinél az életvitel, mitől lesz ennyire más??? Avagy honnan jön a plusz nedvesség?? (nem szivhatják fel kintről, talajfelől a vizet a falak???)

Ildi

Ildi
 
 


Simine,

Az utólagos szegélyfűtés beruházás drága mulatság. És nem is biztos hogy jó is lesz, mert együtt kell vizsgálni az épületet a fűtési rendszerrel.
A gond a nedvességfelhalmozódás, mert nincs elegendő külsőlevegő utánpótlás. ezt a szegélyfűtéssel tényleg nem tudod pótolni.

Anyukádék valószínű hagyomámyos falszerkezetű, hagyományos ablakokú házban laknak.

Egyébként konkrétan hol van a penészedés?
A szobában? vagy a fürdőben is? A fürőnek van-e külső határolófala?
Robi
 


PIldi!

22-23 fok.
simine
 
 


Ildi, Persze hogy folyik az ablakon a víz, mert nálatok is val. gumitömítésű ablak van, és nem lett összehangolva az építészet (fal-ablak) és a gépészet (fűtés-szellőzés)

utolsó kérdésedre: Nem szívhatják fel, mert akkor összedőlnének sorban a házak Kép (elemi építészeti hiba lenne Kép )
Robi
 


Sziasztok!

Nálunk akkor párásodtak az ablakok amikor szigeteltük a meglévő régi faablakokat.Ez teljesen lezárta a réseket,kicsi szellőzése sem volt,így lecsapódott a pára az üvegen.Kiszedtük a tömítő gumikat és az üveg párásodása megszünt.Megmaradt viszont a falak penészesedése.Nem volt mondjuk olyan mértékű,mint Siminééknél,de jelen volt a sarkokban,polc mögött,nagy szekrény mögött.Mi is beépítettük a tetőteret,kívülről szigeteltük a házat,azóta nincs penész.Bár azóta tapéta van,de remélem alatta sincs.

Mariann
 
 


Ildi,
nálunk is 22-23 fok van, mégis penészedik a szoba. Kép Bár mostanra sikerült a normálisra levinnem a páratartalmat, de azért még fel-felszalad 65-7o %ra is. Kép
 
 


Sziasztok!

Hát nem tiszta ez a dolog.
Robi: fürdőszobában nincs gumitömités, mégis folyik a viz. De én értem a dolgot: akkor folyik, mikor átlagosnál (kritikusnál?) nagyobb bent a páratartalom, ami jön teregetésből, fürdőszoba ajtó nyitvahagyásából fürdés után, ill. fürdőben értelemszerűen a sok vizes tevékenységből. És ez a pára kijön és a leghidegebb helyeken -igy az ablak - lecsapódik. Fürdőben egyébként szellőztetés után ugyanúgy eltűnik. És az egész független attól mely ablakkokra raktuk ráa gumit, melyekre nem....

Nővérem vett egy zongorát a fiának, rajta a páratartalom mérő, és küzd, hogy elérje az alsó határát az optimálisnak (magyarán száraz lakás)....valahol 50-60 körül kéne lenni azt hiszem.

Ildi

Ildi
 
 


Robi!

Tudom, hogy a szegélyfűtés nem oldja meg a problémát, ezért valami mesterséges szellőztetésen gondolkodunk elsősorban, és ehhez plusz a szegélyfűtés. Ez utóbbi azért, mert pont ott penészedünk a parketta szegélyek fölött, a nagyobb darab szekrények mögött. Ez nem is egészen igaz így, mert nem minden sarokban kell nagy bútornak lennie, elég ha valami kisebb dolog miatt bentreked ott a párás levegő.
Az pedig, hogy drágaKép sajnos nem vagyunk kitömve pénzzel, de ha ez segítene, akkor kiböjtölnénk.
A fürdőszoba nem penészedik, pedig annak is van külső fala. Igaz, azon a falon van a kád, és így a közvetelenül a padló fölötti rész már nem a külső falon van, hanem a kád belső oldalán.

simine
 
 


Ildi el nem tudom képzelni hogy ha valaki sokat használja a fürdőjét, akkor attól hogy kinyitja az ajtót csorog az ablakon a víz.

Mi is eszméletlenül sokat használjuk kinyitom az ajtót, hogy jól kiszellőzzön a fürdő, de nem nedvesedik tőle sem a tükör ami pont a fürdőszoba ajtóval szemben(beépített szekrényen) van sem más helyisége ablaka.
Nekem amúgy kicsit zavaros is amit írsz.

Szerintem alapozás nélkül egy házat sem húznak fel, ha meg van alapozás, nem szivároghatna fel a talajvíz.
Kati
 


Ildi,
47 % az ideális páratartalom, 6o% felett már egészségtelen.

Kati,
a fürdőszobában felgyülemlett pára, ha kinyiotd az ajtót, a levegővel együtt kiáramlik a lakás többi részébe. Nem tudom, mit nem lehet ezen érteni. Pont arról folyik a beszélgetés, hogy hogy lehet, hogy valkinél hasonló életvitel mellett magas máhsol pedig alacsony a páratartalom.
 
 


Sziasztok!

Solya, köszi, ezzel együtt ennél a zongoránál tuti valami 50 fölöttit mondtak (de ez val. csak a behangolás miatt van, annyihoz van behangolva, kevesebbhez át kell hangolni??? nem értek a zongorához)

Kati: bocsi, ha zavaros voltam, talán Solya után érthetőbb. Lényeg, hogy a párás levegő kijön a fürdőből a többi -hűvösebb- helyiségbe, ott megtalálja a leghidegebb pontokat -pl. ablak - és ott lecsapódik. Legalábbis nálunk.

Ildi

Ildi
 
 


Ildi,
nálunk is lecsapódik, de elfelejt felszívódni. Kép

Ha nagyon megunom, akkor áttörlöm pelussal. Annak legalább jó a nedvszívóképességeKép

Aha, bizots a hangolás. Nekem egy doktornéni mondta, hogy 47 %, mert a hidrométerük akkor vigyorog. Kép

Csak tudományosan. Kép
Solya
 
 


Sziasztok
Hol lehet páratartalomméröt venni, és kb mennyi?
Én új építésü társasházban lakom, de nálunk is mindig izzad az ablak és elég párás a levegö.
Kriszta
Nyanya
 


Mi is ezzel bajlódunk az újépítésűben. Jó kis panel, semmi ilyen gondunk nem volt. Talán oBI vagy ilyesmi helyen lehet kapni.
 
 


rjuli, köszi majd megnézem
Nyanya
 


Solya, 60%-nál magasabb télen a kinti levegő páratartalma és mégis kimegyünk és nem egészségtelen Kép

A MSZ szabály szerint amúgy 30-70% között normális a páratartalom.
Névtelen
 


névtelen, a trópusokon is élnek emberek. Most egyébként a kinti páratartalom nálunk 76%. De nem tartózkodsz állandóan a kinti magasabb páratartalomban. Arról nem is beszélve, hogy a magas páratartalommal együtt járó dolgok sokkal rosszabbak. Saját magamon érzem, hogy ha magasabb a lakásban a páratartalom, nem érzem olyan jól magam a bőrömben.
remélem Te a MSZ szabály szerinti páratartalomban élsz, mert nekem a 7o%-ot is nehéz sokszor elérnem. És nem felfelé. Mi a fene az a MSZ szabály?

Megkövetek mindenkit! Okos névtelen kijavított. OFF
Csak tudnám, ilyenkor mi a fenéért vagytok névtelenek? Szégyellitek magatokat, vagy mi? Vagy ismersz?! Sosem fogom megérteni. Vagy ennyire gyenge jellem vki, hogy nem meri felvállalni a konzisztens véleményét? Vagy nincs is neki? ON
 
 


Mióta nem teregetek bent a lakásban, ha főzök ablakot nyitok (sajna még nincs páraelszívó) és gyakrabban szellőztetek, 50% körül van a páratartalmunk. Hurrá!!!! hogy ez megoldja-e a penészedést, majd még kiderülKép
Bocsi, de télen miért magas a páratartalom? Mióta fagyok vannak, 55-60% körül kinyitom az ablakot, és pár perc múlva már 40%-ra lemegy a pára.
simine
 
 


Ideköltöztünk és nem volt semmi difi csak irtóra húzzott be a cúg mindefelől.A ház 50cm főfalak,kisméretű téglából,régi fa nyilászárókkal.beköltözés után,mert elég béna a helységek kiosztása,le vettünk néhány belső ajtót.Még mindig nem történt nagy baj.Múlt évben elkezdtem utólagosan szigetelni a nyilászárókat,ilyen öntapadós E-P profilokkal és beütöt a crach.Elmentünk egy hétre és mire hazajöttünk kizöldelt a lakás,ledurrant a tv-nk a penésztől rövidzárlatosak lettek az elektrokütyük benne.
 


Ja és különben kandalóval melegitünk.Még v.mi:ez az öntapadós vacak nagy átverés,azért választottam én is mert nem akartam sokat beinvesztálni.Először azt mondták -mert miért a külső szárnyakat szigeteltem.Kicseréltem.Aztán már az volt,hogy miért csak az egyik oldalt,miért nem kivül-belül.Ezt is bekaptam.És mostmár kajakra ömlik a h2o az ablakokon,és nem győzöm takaritani a falat a ....-tól.Jó lenne ha v.ki mondana v.mi jót,mert most már totál befordulok ,vagy elköltözünk.ui.Gyerekek is többet náthásak
 


Sziasztok!

Probléma nálunk is ugyanaz,mint az előzőekben leírtaknál.
Engem is érdekelne a tuti tipp.
Azt is hallottam,nem mindegy,hogy milyen festék van a falon,a diszperziten könnyen kiütközik a penész,míg a meszelt falon nem.
Azt hiszem tavasszal a férjem levakarja a diszperzitet és meszel...
Simine,Többiek,azóta milyen fejlemények vannak penész ügyben?

Üdv.

Kata

Kép
Kép
 


Sziasztok!
Most kapcsolódtam be ide és engem is keményen rint a téma. Van egy régi vályog-tégla házam vastag, vizes falakkal. 2005 nyarán szakemberrel megcsináltattam olyan szinten, hogy "derékig" vakolat le a vályogig, majd spec. páraáteresztő szellőztető csodavakolat rá. Arra szellőző festék, hogy ne zárja le. Ezután egy böhöm még speciálisabb ketyere szárította a levegőt és a falat több, mint egy hónapig! még a végén is napi kb 8 liter vizet gyűjtött össze a 60 nm-es házikómból. Azt mondta a szaki, hogy ilyet még nem látott. Lényeg, hogy most fél évvel a költekezés után penész egyenlőre nincs. de megőrülök a dohos szagtól, ami nagyon is itt maradt és erősen tartja magát, pedig rendszeresen szellőztetek. Na erre varrjatok gombot...
Ja, eladó a házam!
Üdv: Levi m.levente@axelero.hu
 
 


Sziasztok!
Sajnos nálunk is penészednek a falak. Ez elsősorban a fal nedvessége miatt van. Nyáron fogjuk felázás ellen szigetelni a falakat, meg hungarocellel hőszigetelni. Falfestéknek a mész a legjobb. Páramentesitő gépet gyárt a Fagor is, elég borsós az
ára.
 
 


Szia Levi!

Mi is vályogtéglás ezer éves házban lakunk a párommal. Sajnos nem vagyunk olyan helyzetben, hogy elköltözzünk, vagy nagyobb beruházással oldjuk meg a problémát. Nemrégen anyukám beállított egy penész ölő szerrel. Kipróbáltam... bevált. Eltüntek a penészfoltok, és az a borzasztó szag is. Most is használom azokon a helyeken, ahol régebben penészedett a falam. Nem a legtutibb megoldás, de amíg el nem költöztök, átmenetileg ez is jó lehet. Legalább nem fogsz megőrülni a dohos szagtól.

Szia: Nettie
 
 


Sziasztok!
Mi is vályogházban lakunk, fa ablakokkal. Mi próbáltuk az ablak szigetelését, nem jött be. Leszedtük a szigetelést,így sem lett jobb. A padlás jó vastag, onnan nem jön a hideg. Azt mondták a vályogházakat nem is szabad leszigetelni hungarocellel, mert nem tud szellőzni a fal. festve diszperzittel van, most gondolkodunk a mészen.
Nálunk mégis az a legnagyobb gond, hogy a sarkok és a bútorok mögött penész van, de a lakás közepén nagyon is száraz a levegő. Valószínű a cserépkályhás fűtés miatt. Szóval nekünk egyszerre kellene párásítani és párátlanítani. Erre tud valaki valamilyen szerkezetet ajánlani?
Ica
ica
 


Sziasztok! Én is próbálkoztam minden klasszikus módszerrel: nagy szellőztetések, sólámpa, sótömb, stb. de nem lett sokkal jobb a helyzet. :( Sokáig halogattam a páramentesítő készülék vásárlását, mivel elég húzós ára van.. De minden centet megér! Nem zavar sok vizet és eszméletlenül megkönnyítette az életünket. Nem tudom mennyire segít, de én innen rendeltem: www.szerelvenybolt.hu/kazanok-es-keszul ... ---3381084 és abszolút meg vagyok vele elégedve!

 


Sziasztok, amikor be szerettünk volna költözni az új házba, olyan nagy volt a pára, hogy nem lehetett lerakni a parkettát. Arról nem is beszélve, hogy belülről folyt a víz az (egyébként jóminőségű) ablakon. Végülis az elektromos páramentesítő segített      https://www.paramentesitoberles.hu/ 

 


Sziasztok! Nekünk is állandó problémánk volt ez és épp ezért a megoldás is elég összetett lett. Nyilvánvalóan, a páraelszívóval kezdtük. Jelenleg mindkét szinten van elektromos páraelszívó, 2 a fölszinten, nappali, konyha és egy fent épp ahol szükség van rá. Ami jó ezekben, hogy könnyen cipelhető, így mindig ott tudjuk használni ahol nagyobb szükség van rá. Nálunk 2l-es a tartály, ez van olyan időszak (teregetés, főzés, gyerekek pancsolnak a kádban) amikor naponta megtelik! Tehát, napi 4-5l vizet is leszív!

A másik, hogy a fürdőszobába törölközőszárító radiátorokat telepítettünk és utólag lerakható padlófűtést, valamint fűthető tükröket! Ez renegteget számít, a fürdőből teljesen eltűnt a penész, fürdés után száraz minden ebben a ehlyiségben!

A harmadik: klíma lett telepítve az egész házba. Ezt nem csak hűtésre használjuk, de kiegészítője a fűtésnek télen is, és mivel keringeti a levegőt megelőzo a páraképződést!

ezek együttesen oldották meg hosszútávon a problémáinkat! Nagyon egészségtelen, ugyhgy sko sikert a küzdelemben!
Mi innen vettünk klímát és tükröket is a fürdőszobákba: https://www.szerelvenyaruhaz.hu

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet: