Sziasztok!
A jövő hét esélyes nekem, majd meglátjuk, hogy leszek... Nagy disznóság lenne két hét múlvára tervezni, vagy akkor már mindenki megy nyaralni?
Egyrészt még nagyon köhögök, másrészt nem tudom, hogyan fogok tudni járni. Tegnapelőtt este ugyanis elestem: Mirával kászálódtam ki az ágyból (félálomban), hogy betegyem a saját ágyába és egyszerűen kiment alólam a lábam, valami hihetetlen fájdalom belesajdult és nem tartott meg. Nyilván csak arra figyeltem, hogy Mirának ne essen baja, úgyhogy mindenféle tompítás nélkül rázuhantam a lábamra. Nem tört el, de jól megrándult, randa lila és bicegek. A fájdalom meg, ami miatt elestem vsz. reumatikus volt, merthogy a lábközépcsontom (lábfejnél) ki van kopva. Éljen!
De Mirának tényleg nem esett baja, éppen csak kinyitotta a szemét a zöttyenésre, hogy rámnézzen szemrehányóan, hogy ezt ne csináljam.
Na ennyit a sirámokról, a jó hír, hogy Mira tegnap rám szólt, elég határozottan, hogy "Ümme, dere!" Pelust kellett cserélni
Joe? Mi van veletek?
Timi, milyen volt a koncert, találkoztatok?
Prücs, hadipark??? Én nem szeretem a fegyvereket. Blankának is jobban áll a kalap, mint a tank.
Alziza, nagyon ügyes vagy! Ezt az ülve vizsgálás dolgot lehet, hogy kipróbáljuk. Ha állva nem lehet
Pelust cserélni is rém nehéz már Mirával, pont ezért.
Sajnálom, hogy műteni kell Zalcsit, brrr, átérzem az egészet. De szerencse, hogy lehet tolni egy kicsit. Mikor kell legközelebb menni?
Boga, milyen volt Portugália? Halat ette a kicsilány?
Nálunk az vált be - már amennyire... Brú nagyon jó evő volt eleinte, aztán rémes válogatós lett
- hogy igyekeztem a lehető legtöbb dolgot úgy főzni, hogy változtatás nélkül, vagy minimális változtatással ehető legyen Brúnónak is. Pl. palacsinta nagyon jó joghurttal, tej nélkül (sőt, talán jobb is...), vagy főzelékbe tejföl helyett joghurt került, bors helyett borsikafűt használtam, ilyesmi.
A darabos kajákkal nehezen barátkozott meg Brúnó is, kicsit hibáztunk is, asszem, többször kellett volna kínálni - talán. De még most is olyan, hogy képes a petrezselyem levél darabkákat kihalászni a levesből vagy inkább otthagyja az egészet....
Amiket persze gond nélkül elcsócsált, a kekszek, pizza (házi készítésű, ha kell, van egyszerű, gyors receptem), kifli, virsli, sültkrumpli, túrórudi, sült szalonna, sült kolbász. (Igen, jól látod, semmi egészségeset nem szeretett, most sem szeret, de nem érdekel, legalább egyen valamit... Nála nem működött soha, a majd megéhezik és megesz bármit rendszer...) Nagy kedvenc a tarhonya, amit rendes gyerek módjára persze targonyának hív.
Mirával most próbáltuk a puliszkát, ízlett neki és rém egyszerű, jól variálható. Egy másik fórumon írta róla nekem egy lány:
"Puliszka alap: 1:3 arányban kukoricadara (nem a liszt és nem a rizshez hasonló állagú, hanem a k.dara) és víz. A víz lehet csak víz, tejjel keverve vagy csak tej. Amikor fő a víz-tej vékony sugárban belecsurgatom a k.darát, folyamatosan keverem, közepesre húzom a lángot, csipet só, folyamatosan keverem, kb 5-7 percet főzöm pöfögés után, ez az állagán is látszik, szépen besűrüsödik, tejbegríz állagú lesz. Én végig habverővel szoktam keverni, annyi nem ragad rá és így biztos nem lesz molnárlegényes (aka csomós). Ha túl sűrűnek találom, lehúzom a tűzről, teszek hozzá kevéske víz-tejet, habverővel összekeverem és visszateszem a tűzre (és keverem), így sem lesz csomós.
Ez az alap. Ezt lehet variálni különböző fűszerekkel (nem egyszerre, de ilyen jellegűre főzni) kakukkfű, borsikafű, tárkony, borsos, stb. Mehet gondolatnyi pirospaprika. Zöldséges variáció: apróra reszelt s.répát ésvagy petrezselmyet teszek bele, elég akkor, mikor kezd főni a víz-tej, spenótpürét adok hozzá 1-3 eknyit, apróra zúzott fokhagymát, megüvegesített, pirospaprikás hagymát. Vagy, mikor majdnem kész, túrót morzsolok bele és elkeverem, nem teljesen homogénre, kisebb-nagyobb túródarabkák maradnak.
Rakott puliszkának vagy alapot vagy vmilyen zöldségeset főzök, aztán tűzálló edényt vékonyan kikenek margarinnal, puliszka, túró, puliszka, tetejére kefírrel (Manó) vagy tejföllel (mi) elkevert túrót teszek, be a meleg sütőbe, amíg kicsit pirulni kezd a teteje és az oldalán is körbe. Felnőtt verziója a juhtúrós puliszka, ugyanígy rétegezve, de tehéntúró helyett sok juhtúróval, ha lehet pulisz-jtúró-pulisz-jtúró-pulisz, tetejére tejföl, forró sütőbe - ez friss kovászos uborkával, ahogy a megolvadt juhtúró vékonyan "pókhálót" húz tálaláskor... egyszerűen mennyei."
Amennyire tudom, ha a puliszkát tepsibe töltik és még megsütik, akkor az lesz a kukorica málé, azaz kukorica lepény, édes; nem kell cukrozni sem, nna én ezt akarom kipróbálni (meg Muzsu linzerét
).
Színesíti még a menüt a zabkása, na az egy jó átmenet pépes és darabos között, pláne, ha kicsit leturmixolod (éljen a késes aprító és a botmixer!): egy rész zabpehely két rész vízzel megfőzni (pár perc, kevergetni kell) és a végén egy fél (mennyiségtől függően egy) banánt belenyomkodni villával.
Husik: én darált húsból főztem pörit vagy makarónit és azt kevertem a krumplival, később a tésztával, aztán sokszor kiköpdöste.
Viszont a nokedli pörköltszafttal azóta is bármikor jöhet.
Nem vagyok nagy szakácskönyv hívő, de szerintem a Kismamás szakácskönyvet érdemes megvenni (bár nem olcsó), tele van jó és megvalósítható ötletekkel, rendszeresen veszem elő én is, ráadásul nem kell sokat törnöm a fejem az átalakításokon és azon sem, hogy milyen idős kortól adható ez-az a gyereknek, mert benne van. És nem kell tíz kiló mamaújságot átnyálazni hozzá...
De átérzem a problémát, néha nem egyszerű etetni őket...
Tücsi