Kriszti!
Íme néhány tanács, amit én kaptam a szakorvostól:
- CUKOR TILOS (Canderel, vagyis édesítőszer, és az ezzel készült alacsony szénhidrát tartalmú élelmiszerek jöhetnek)
- Rendes tejet nem szabad, a laktózmentesről pedig most kérdeztem Doktor Urunkat.
- Kenyeret, pékárut csak teljes kiőrlésűt, vagy rozsosat, stb., a fehértől tartózkodni kell
- Sovány húst annyit eszel amennyit akarsz (ha nem vagy vegetáriánus) (rántva kevesebbet, párolva, grillezve eheted)
- A hús mellé köretnek inkább zöldségfélét, salátát egyél, de ha nem bírod, néha egy-egy ici-pici adag rízst vagy főtt krumplit ehetsz
- Tejterméket feltétlen iktass be, joghurt (ha lehet cukor nélküli), kefír, sajt, mert arra azért szükség van!
-Gyümölcsből: alma (kevesebb), narancs, mandarin, grapefruit, kivi (szárított gyümölcsöt nem szabad, banánt sem)
Ha lehet, keddig írd össze az étrendedet, hogy mit ettél. A neten van egy oldal (
www.kcal.hu) ahol sok ételnek megvan a szénhidrát tartalma, és próbáld meg összeszámolni, hogy mennyit fogyasztottál egy nap. Nem szabad semmit kihagyni, egy almát sem, mindent írj össze. Ha pl. teát iszol édesítőszerrel, akkor azt is írd be. Én egyedül a vizet nem írom be.
Próbáld meg betartani az alábbi étkezési rendet (nehéz, mert hétvégén is köti az embert)
Ez a napi 150g szénhidrátra vonatkozik:
7:00 Reggeli 25g szénhidrát
10:00 Tízórai 25g
13:00 Ebéd 50g
16:00 Uzsonna 20g
19:00 Vacsora 30g
Ha többet ehetsz, akkor beiktathatsz egy utóvacsorát is.
Ezt próbáld keddig betartani. Valószínű, hogy az orvosod elküld szakrendelésre. Nekem egyébként semmi beutaló nem kellett. Felhívtam a háziorvosomat, aki bejelentett a kórházba, és másnap mentem is.
Aztán az is lehet, hogy nálad nem is próbálkoznak diétával, lehet, hogy egyből inzulint adnak, ahogy az eddigi tapasztalataim mutatják, ez is kórház és orvos függő. Lehet, hogy majd neked is méricskélni kell.
Szerintem a körzeti diabétesz szakrendelésre kell menned majd, választani csak privátban lehet, ami money-money-money
Nekem azt mondták, hogy ha lehet, akkor gyümölcslét ne igyak. Tény, hogy vettem 100%-os narancslét, amiben no cukor!, és amikor ittam a vacsihoz, akkor 5,4-5,5 helyett 6,3 lett a cukrom. Szerintem a diabetikus cuccok nem ártanak a babának, de meg van adva, hogy bizonyos fajta szénhidrátból naponta csak 30g-ot lehet pl. fogyasztani, úgyhogy erre is oda kell figyelni.
Macerás mi?
Együtt érzek veled, de azért ne parázz. Én sajnos beleestem ebbe a hibába. Persze az ember aggódik a gyerkőc miatt, de nem egészséges dolog.
Sok sikert! Bogi
Doktor Úr!
Ha valahol hülyeséget írtam, kérem javítson ki! Köszönöm!