2008.06.03 13:58
Szerző: p__lilla
Lúgosító hatású élelmiszerek
Gyümölcsfélék:
ananász (friss), banán, õszi-, sárgabarack, cseresznye, datolya, dinnye, sárgadinnye, egres, füge, körte, mazsola, szõlõ, ribizli.
Zöldségfélék:
paradicsom, articsóka, zöldbab, borsó, bors, algák, olíva, brokkoli, fokhagyma, hagyma, kapor, káposzta, kelkáposzta, petrezselyem, sárgarépa, spenót, sóska, spárga, torma, friss uborka, zeller, saláták, retek, szójabab, szójalecitin, gabonafüvek (árpafû, búzafû stb.), lucernafû, száraz bor.
Erõsen lúgosak:(zeller, sárgarépa, cékla, retek)
Tejtermékek:
tej (csak a biotehéntej vagy -kecsketej), joghurt, kefir, savó.
Magvak:
köles, hajdina, árpa, barna rizs, gesztenye, mandula.
Gyógyteák és zöld tea.
Indirekt úton a savas pH-t csökkentik kalcium-magnézium készítmények, az A- és a D-vitamin, a zöld növények fogyasztása és a béltisztítás.
Savasító hatású élelmiszerek
Savasító hatásúak:
szinte minden más; az összes befõtt, cukorral eltett gyümölcs, minden tejtermék és húsféle, a tojásfehérje, a margarinok és vajak, a bab, a lencse, a gabonafélék, a tészták, a burgonya, a fehér rizs, minden olajos mag, a méz, az alkoholos italok, a kávé, kemény sajtok, hús, kolbász, tojás, hal, csokoládé, kakaó, finomlisztbõl készült termékek, sós földimogyoró, kávé, Cola, tömény szesz, cukor és minden cukor tartalmú termék.