Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Olvasok, olvasok, de reagálni már sosincs időm.

Megymag!
Nekem a kisfiamra az I. nőin UH alapján 38 hetesen azt mondták, hogy 4380 gramm, és kb. 5 kilós lesz, de inkább még picivel több is. Persze ezt nem ilyen kedvesen. Én akkor nagyon kiakadtam, de a dokim külső tapintás alapján azt mondta, hogy nem lesz olyan nagy, szerinte kb. egy kilót tévedtek. Végül 40+6 naposan 4060 grammal született, tehát nálam egyértelműen fölfele tévedett az UH, nem is keveset.

Rita!
Ezt én sem tudom megítélni, de ha ilyenkor elbizonytalanodsz, mindig jusson eszedbe a műtét utáni felkelés élménye! :evil: Az majd megadja a bizonyosságot! :lol:
Nekem is az a véleményem, hogy ha esetleg még nincs meg a baba a terminusig, akkor, ha úgy érzed, kérj még pár napot! Az én dokim ezt nem tartotta kockázati tényezőnek, és két másik is azt mondta, hogy terminustúllépés szempontjából teljesen mindegy, hogy az előző baba hogyan született. Nekem a kislányom 11 nap terminustúllépéssel úgy bírta a 32 óra vajúdást (az utolsó 18 óra kétpercesekkel), hogy tökéletes volt végig a szívhangja, tehát nem hiszem, hogy a babákat megviseli az ilyesmi. A természet tudja, mikor kell indulnia a szülésnek. Az a baj, hogy ha a doki nem akar várni, akkor nehéz eldönteni, hogy csak paráztatni akar, hogy neki legyen igaza, vagy tényleg baj lehet. :roll: Azt azért senki nem vállalná, csak azért, hogy simán szülhessen, főleg nem úgy, hogy gyakorlatilag ő döntött, mert ugye az orvos szólt előre... :roll: Én leginkább azért drukkolok, hogy meglegyen a babád a terminusig, így nem kényszerülsz döntési helyzetbe.
Egyébként ha még nem szülsz addig, akkor mik a tervek? Indítják, vagy műtét? Ha indítják, hogyan? Hogy áll a méhszájad?

Lidke
[img]https://lilypie.com][img]http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/Hbc0.jpg[/img]Kép
KépKép
kövecske

Sziasztok!

Csak két dolog most:
1. nekem eddig az összes gyerekemnél tévedett az uh súlybecslés felfelé és jócskán. Ennek mindösszesen egyszerű oka, hogy genetikailag buci fejűek :) Tehát a bpd alapján folyton 4 kiló fölötti gyerekekkel rémisztgettek: aztán 3200, 3350, 3500 lett a súlyuk. Másodszor harmadszor már fel se vettem a dolgot, cdsak mondtam, nagy a fejük, kész. Mondjuk szülésnél ez is elég lényeges, hogy mekkora a feje, de szerintem ha az ember laza, meg lehet szülni és kész...csak hagynának ellazulni...

2. a gát: én nem érzek különbséget a gátamat illetően...két gátmetszésem volt. Egyik jól be is gyulladt (rvosi hanyagság miatt, mondanom sem kell Juli születésénél volt ez)
Szülés után pár hétig persze olyan, mint minden más heg...de ha a szexre gondolok, nincs minőségi romlás: gáttornával nagyon jól karban tartható mindenféle gát...megje4gyzem ssem szült nőknek is tönremehet ott az izmuk ha nem foglalkznak vele, és náluk is kialakulhat inkntinencia és a többi. Megint férfiak beszélnek a gátról, a gát és hüvely változásairól...amit sosem élnek meg. Köszi. INkább felvágják a hasadat, veszélyeztetve belső szerveket...minthogy az egyébként szülésre alkalmasnak teremtett gátat arra "engednék" használni amire való.

Sziasztok
Dana

Kép
danaaia

Rita! Egyetértek Danával. Valahol mondta egy dúla, hogy nehogy már csak a férfiak higgyék magukról, hogy a nemi szervük meg tud növekedni. Belsúlykolták a nőkbe, hogy az övék erre képtelen. Ugyan már! Igenis képes, különben pl én hogy a fenébe szültem volnam meg (nem ismertek, de igencsak vékonka vagyok keskeny csípővel stb...) ilyen könnyedén egy 3,5 kgos gyereket. És előtte ezzel bíztattam magam, hogy ha mások főleg dúlák mondják, akkor az úgy is van. És igaz, bizony, arra teremtetett. És régen is szültek vékony nők egészséges nagy babákat.
A másik meg: ha a szülés utáni macerát tekinted, össze se lehet hasonlítani, én pl azonnal ülni tudtam a gátamon, sokkal de sokkal könnyebb a felépülés. Mivel jól el tudtam lazulni és majdnem sikerült a gátvédelem is, csak 3 öltés kellett. Nekem egy pillanatig se fájt, max ha sokat voltam talpon úgy húzott lefele az egész, de nem a seb, hanem az alsófelem. (A húgycsövet éreztem néha pisilésnél kicsit furának hetekkel utána is még, de mára már az sincs) Nem így a csaszinál, ott én hetekig nagyon szenvedtem és sok fájdalmam volt. Egyébként házaséletet illetően sztem az első pár alkalom persze más kicsit, talán érzékenyebb, de pl. nálam ez a hasamon lévő sokszorosan hosszabb heggel is ugyan így volt, az talán még jobban "akadályozott". Egyébként mind a kettőt el lehet szúrni orvosilag. Pl a csaszinál nekem nem az ideális helyen, ahol a legjobban gyógyul vágtak, hanem lejjebb, a szeméremdombon és ott frankón keloidos lett. A gátamnál sem gyógyult tökéletesen, de akkor is alig látszik valami. Szóval sztem a kellemetlenségeket össze se lehet hasonlítani. Nálam nem lenne kérdés a választás.
megymag

Sziasztok!
Nemrég leltem rátok, olvasgatom visszafelé a topikot, és általában nem érzem szükségét a hozzászólásnak, de olyan szívmelengetően írtok, hogy most nem bírom tovább a sima kukkolást :)
Én is a második babánkat várom, júliusban érkezik majd a kis huncut, az első pedig júniusban lesz két éves (24 hónap: pipa :wink: ). És azon veszem magam észre, hogy minden szabad pillanatomat könyvek és fórumok közt töltöm, hogy mennél többet megtudjak arró, hogy mitől is lett császár a fiammal, és mitől nem lesz császár most másodszorra...
És én is csaltam az időponttal. Semmi dúla: saját ötlet :D (De a dokinak egy szót se...)

Megymag, nagyon sok gondolatot elindított bennem a szüléstörténeted, meg az, hogy mik segítettek Neked. Én mostanában azon agyalok sokat, hogy a párom - aki mindenképp, de tényleg minden áron ott akar lenni a szülésnél most is - hogyan tudna (jobban) segíteni nekem az egészben. És még nem tudom... Most épp ehhez gyűjtök, meg keresek spec. felkészítést (ahol nem csak azt mondják el az apás szülés fejezetben, hogy "nagggyon fontos" és "isssszonyú szép" élmény). Ha ehhez tudtok mondani bármit, jegyeztelek!

Az én dokim amúgy óvatos típus, a protokoll szerinti "terminus előtt pár nappal programozott császár, ha addig nem indul be magától" elvet követi. Követné. Hát, meglátjuk.

Most megyek és folytatom a visszaolvasást, meg rákeresek arra a tuti könyvre :) Aztán majd még jövök.

Zsolka
zsolka

Isten hozott Zsolka!! Tök jó, hogy rátaláltál a fórumra. A kis csalással kapcsolatban csak gratula, én túl becsületes voltam, nem is gondoltam akkor, hogy így kéne ügyeskedni, úgyhogy frankón megmondtam az uccsó mensi időpontját... mostani fejemmel néhány napot rátennék még, csakis azért, hogy legalább ez ne idegesítsen. Hol fogsz szülni? Az apás szüléssel kapcsolatban nagyon egyetértek Veled, ha nem lenne mellettem a család és persze főleg a férjem, bele sem mertem volna vágni. Most lesz a Születés hete programsorozat (látom, budapesti vagy), lehet, hogy lesz erről is előadás. Érdemes a neten utána nézned, ha ez kifejezetten érdekelne.

Lidke, Megymag és Dana! Köszi a választ! Bevallom, ez a kérdés azért merült fel bennem, mert nővérem hét hete szült, és eléggé megsínylette a vágást. Persze ezzel nem akarlak Titeket fárasztani.

Rita

Kép,
Kép
ritmit

Hát Ritmit, elsőre én sem mertem megkockáztatni a csalást (az ember az orvosával ugye mindig legyen őszinte :roll: ), de aztán az isteni gondviselés a kezemre játszott, és a doki elnézte a diktált dátumomat - utána ez már túl szép volt ahhoz, hogy elrontsam, most már ragaszkodom az "új" időpontomhoz, valahogy megszerettem :lol:

A Születés hete remek gondolat, tényleg, okos vagy! Neki is látok bogarászni, tavaly voltam itt-ott, azok jó élmények voltak. Ti láttatok már programfüzetet? (Tavaly volt, csak már nem emlékszem, hol lehetett hozzájutni.)

Gátmetszés: érdekes, engem ez pont nem izgat annyira - bár az igaz, hogy még nem vágtak el sosem :? . Nekem anno azzal érvelt a dokim még az első szülés előtt, hogy inkább úgy 50 felé roggyan meg nagyon az a hüvely, amelyiket megkínzott egy gyerek metszés nélkül, s jobban tartja magát az, amelyiket inkább kicsit vágtak. Hát - fene tudja, én is inkább az intimtornára szavazok akkor már. De tény: ha minden egyéb jól fut, ez lesz a legkisebb gondom.

Jó éjt nektek:

Zsolka
zsolka

Rita!
Csak én is szeretnék a kórushoz csatlakozni a gátmetszéssel kapcsolatosan! Nekem a férjem határozottan állítja, h semmi változást nem észlel. Amúgy én sem. Én nem csináltam eddig soha intimtornát, v hasonlót. Az első napokban viszont én kutyamód szenvedtemm vele, még a császár sebe sem fájt ennyire. De sok ismerősöm állítja, h nekik meg semmi bajuk nem volt. Ki tudja? :shock: Ki kell próbálni! :D
Vendég

Zsolka! www.szuleteshete.hu oldalon rajta van a Születés Hete 2008 programja, egy táblázatban le is tölthető. Remélem sikerül találni érdekes dolgokat, szerintem a nyitónap, május 4-e a legjobb.

Rétes! Jó hogy ismét felbukkantál! Elolvastam a szülésedet, jó hogy nektek is sikerült :-) Szillert én is ismerem, ő egy tök normális orvos a Klinikán (egyik ismerősöm is nála szült császár után rendesen tavaly májusban).

Nem semmi, hogy ilyen picurkák mellett van még erőtök és időtök válaszolni nekünk:) én legalábbis eléggé tartok attól, hogy foogm viselni a két gyerkőcöt, főleg a legelején:)

Rita

Kép,
Kép
ritmit

sziasztok!

Lidke invitált ide, mert a Szt. Imrés topikban írtam, hogy infót kérnék két dokiról is, főleg vbac tapasztalattal :)
Dana, írok privit ezügyben!

a kislányom 2007. március 15-én született a mávban császárral, és mi is a 24 hó különbségre "gyúrunk". ahogy kiszámoltam, ha a júniusi menzesz után sikeresek leszünk, ápr elejére leszek kiírva :D
mindent elolvastam a témában, amit csak lehetett, Ina May könyvétől elkezdve a Szül-nőgyógy kollégium császáros protokolljáig, és még Michel Odent: Császármetszés c. könyvét is. ő írja, hogy ha 18 hó korkülönbség ha megvan, már kisebb a hegszétválás esélye, az itthoni protokoll 18-24 hót ír, és azt, hogy támogatni kell a kismamát, ha normál szülést szeretne...(na ez az amit csak szavakban adnak meg sokszor, pl. a volt dokim is, többek között ezért is váltok).

Meggymag, szíven ütött amiket írtál, hogy miért lett neked az első császár, a java része rám is igaz. nem mertem a saját fejem után menni, nem mertem váltani 36 hetesen, pedig akkor már világos lett, hogy lesznek kellemetlenségeim szüléskor. meg korábban sem. eljártam kismamajógára (amit imádtam), de hogy a sarkamra álljak, ugyan... jól tudja azt az orvos, mit miért, hiszen ő az orvos...
(a szüleim is azok, de mivel messze laknak és nem szakmabeliek, legalább annyit tudok, hogy nem ez befolyásolta a műtétemet).
voltam császárfeldolgozó műhelyen, ami nagyon sokat segített.
de még van min dolgoznom, pár napja volt egy rémálmom, hogy szülnék, de határidőket szabnak, különben császár... én meg üvöltök, hogy azt nemnem, nem akarom hogy felvágjanak megint...
:shock:

uh: 10-20% a hibahatára- számoljatok csak utána! ha a 10-et vesszük, mondhatnak egy 4 kilós babára 4400 g-ot és 3600-at is...
szülés napján másik doki (is) csinált nekem uh-t, ő mondta a 10%ot, és hogy az uh lefelé téved annyit szerinte. 3560g-nak becsülték 3350g-os lányomat.

Kép
Kép
mamacsibe

Ritmit, köszi a linket, milyen egyszerű... :)

Mamacsibe, éljél soká, hogy idetaláltál: én is frissen érkeztem épp!
Ezt az Ina May könyvet most már beszerzem, ha addig élek is.
A császáros protokoll engem inkább lehangolt, az az igazság :( Ez orvosi önvédelem, nem más, és én nem akarok protokollok alapján átélni egy szülést. Ha az orvosom a száz éves tapasztalata alapján császárt lát jónak helyben, az más. De hogy pl. a kiírt időpont előtt a hülye protokoll miatt vágjanak - brrr...
:evil:

Én is tartok kicsit a két gyerekes napirendtől :? Azt hogy csináljátok, hogy legyen szusszanásnyi időtök? Sikerül egyszerre altatni a gyerkőket? Nekem most pillanatnyilag az a nap fénypontja, az a két óra, míg a fiam alszik :)

Na megyünk kifelé, mert kezdünk bepörögni itt benn :wink:

Zsolka
zsolka

Sziasztok, leendő kétgyerekes mamik! :D
Nálam most pont egyszerre alszanak a fiúk. De nem mindig van így, viszont a kicsi mostmár sokat elnézelődik magában is, felfedezte a kezét. Úgyhogy azért van időm, akkor is ha nem alszik ilyenkor. És amikor a nagy alszik akkor nem házimunkát végzek, hanem ilyeneket csinálok, mint most is :oops: . Bár a férjem elég sokáig melózik, de azért előfordul hetente 1X, h ráhagyom a gyerekeket és elmegyek vhová. Ez legtöbbször csak vásárlás, v újságvétel, de egyedül vagyok közben. És hétvégén majdnem mindig van egy délelőtt, vagy du., amikor elmegyek kicsit csatangolni. Persze szopitól szopiig tart a szabadság. :D A napjaink pedig a játszóterezés köré szerveződnek, mi de. és du. is lent vagyunk a kertben, mert a nagyfiamat nem lehet lakásban tartani. :D Vannak gázos napok, de azért alapvetően könnyebb, mint amire számítottam! Kívánom, h nektek is így legyen! :D Arra viszont készüljetek, h a hangzavar általános lesz! Ágostont nem zavarja, ha Miki bőg, akkor egy kicsit még hangosabban beszél, mint egyébként. Kellemes, no. 8)
Üdv: Viki
Vendég

Zsolka és Mamacsibe! De jó hogy jöttetek! Több szem többet lát! Kicsit később reagálok még, de most mégis szunnyantok egyet, (egyszerre alszanak, hallod-e Zsolka, ezt ki kell használni) mert leesik a fejem. Tegnapi nagyizás mára megtette a hatását...Kicsi fiam úgy gondolja én is kajtassak utána mint a papa fél órákon át, hogy méltozztasson már pelenkát venni, ebédelni, befáradni stbstsb. Most alszik - végre...:-)
megymag

sziasztok!
Zsolka, Viki, köszi az üdvözlést :)
gátmetszésről: http://holdudvar.babahaz.hu/Gatmetszes_B.htm
elég nehéz dokit találnom, mert azt sem szeretnék, nagyon nem. intimtorna is volt a kismamajógán, és volt az utolsó hetekre "házi feladat"-unk is, pár gyakorlat, csináltam szorgalmasan. de minek :(
most is jó lenne járni majd, meg jókat hallottam nem csak innen az idősebb Bálint doki relax foglalkozásairól, de hogy oda hogy jutok el?
nincs segítségem, anyósék fiatalok, még dolgoznak.

Zsolka, irigyellek, az én lányom irodalmi ritkaság, hogy 2 órát egyben aludjon nappal. közben legalább egyszer felkel, vissza kell altatni (cici...), de ált. 1-1,5 óra a max. :?

a császáros protokollról alkotott véleménnyel egyetértek, de az még rosszabb, hogy még ezt sem tartják be. üldözik az otthonszülőket, hogy milyen felelőtlenek, és közben a kh-ban sincs meg az az odafigyelés,ami kellene... "sokat" érnek a műszerek, ha nincs aki figyelne az anyukára... én a 2 szülésznőtől fel is fordulhattam volna, hiába voltak ott. és a protokoll szerinti műtét utáni állapot-ellenőrzések felét sem csinálták meg... áh :(

Ina May könyve tényleg szuper. én is csak sajnálom, hogy nem előbb került a kezembe. bookline-on szerintem lehet rendelni, ha máshol nem.

Kép
Kép
mamacsibe

Meggymag!
neked is köszi, egyszerre írtunk csak én hosszabbat :)
egyszerre alvó gyerekek, hű, áruld el hogy kell olyat "gyártani"
:wink:

Kép
Kép
mamacsibe

Hát nem ment a szunya, a fene érti....

Rita! A jóhír gátügyben, hogy a legújabb tesztelés eredményeképp 11 hét után már szinte semmi különbség nincs. :lol:

Zsolka: Sztem apás szülés ügyben legjobb, ha magatokra hagyatkoztok, ahogy nektek jó. Nálunk pl úgy volt, hogy az első után, amikor is a párom csak kuporgott a kishokedlin és baromira idegesített hogy nem tud a helyzettel mit kezdeni, meg nyomkodja a mobilját és küldi az sms-eket anyáméknak (de ez csak utólag esett le, hogy nem tetszett), úgy volt először, hogy egyik barátnőm jön be, vagy pedig ő is bejön, mert ő tud masszírozni meg elég antennája van a másikra, ismer jól, tőle vártam azt a segítséget, amit először nem kaptam meg. (De hozzáteszem, azon a helyen mit is tudott volna a drága párom tenni értem... semmit. Örült hogy elfért ott.) Aztán ahogy ment előre az idő, úgy éreztem az lenne jó ha a férjem is ott lenne, mert a megszületésből nem akarom kihagyni őt. Ő azt mondta, minden legyen úgy, ahogy én akarom. ha akarom ott lesz, ha meg nem úgy is jó. Aztán beütött az influenzaszezon, látogatási tilalaom volt és szülőszobára is szigorúan csak egy segítő mehetett be. Így megbeszéltük ezt mi hárman a barátnőmmel és abban maradtunk, hogy ahogy a helyzet hozza és ahogy én majd akkor akarom. Aztán mivel szombat este volt a dolog és gyakorlatilag a moziból mentünk nagyon sűrű fájásokkal, akkor valahogy úgy éreztem a férjemnek van mellettem helye. Amúgy ő nem az a tutujgatós fajta, így a másodiknál kevesebbet vártam tőle, de az is igaz hogy előzőleg jobban kifejezésre juttattam mit is várok a segítőmtől, így jól esett, hogy amikor az előkészítőből bebotladoztam a szülőszobába ő kérdezte meg hogy meggyújthatja-e a párologtató mécsest, melyik olajat kérem stbstb, meg rátámaszkodhattam néha, tartott a vajúdás alatt, ha úgy volt jó. Masszírozni a szülésznő masszírozta a derekamat, de a párom jelenléte erőt adott. Ha kellett ott volt, főleg hogy támaszt adjon. Most így utólag gondolkodom rajta pl. hogy milyen jó, hogy nem dumált közben fölöslegesen, valahogy azzal, hogy ott fizikailag is volt tér, feltalálta magát és együtt sodródott velem. Szerintem fölösleges szabályokat rögzíteni előre, úgyis a helyzet hozza. Azt mondjuk megígértettem vele előre, hogy ahogy a felvételen megerősítik hogy szülünk, azonnal kikapcsolja a mobilját, max. az anyumat értesíti és kész. És ezt előre megmondtuk a többi rokonnak, volt akinek nem tetszett, hogy nem megy a forró drót, ha szszobára kerülök, vágtak egy pofát, aztán kész, kit érdekel. És hálás vagyok a páromnak, hogy ehhez tartotta is magát. (pedig a foglalkozása miatt ő mobilfüggő…)

Kétgyerekes napirend: Hát igen, bele kell jönni, de menni fog, nincs más választásod.:-) Eleinte görcsösen akartam hogy egyszerre aludjanak, persze mert jó fáradt voltam. Hát nem ment. Aztán idővel sikerült úgy alakítani hogy nem mindig, de ált. sikerül. Mondjuk a kicsi itt a teraszon a babakocsiban – a jó levegő tuti, a nagy meg bent az ágyában én meg itt kanapén. Nem olyan jó mintha én is bemásznék az ágyamba, de ez is életmentő tud lenni. Már az sem okoz gondot, ha akkor szopik, amikor a nagy eszik. Majd csak lesz nálatok is valahogy. Olyan még nem volt hogy ne lett volna sehogy…Ahogy rétes írja én is elmegyek valahova a héten egyszer, kétszer, általában jógára, az megnyugtat kikapcsol.

Csibe! Tök jó, hogy már előre dolgozol a dolgon! Én is elkezdtem pont mint te, csak még nem a legjobb úton jártam, kerestem. Milyen és mi is az a császárfeldolgozó műhely? Mesélj róla, biztos tudsz segíteni a többieknek. Nyugi! Ilyen rémálmom nekem is volt, nem is egy, még szülés előtt pár héttel is. Az már nagyon jó, ha a tudatalattiból álom formájában feljön, legalább tudod, mitől is félsz valójában.

Hát, hogy nektek mind felfele tévedett az Uh… ez nekem új. De úgy látszik ilyen is van. A +-10%-ot én is így hallottam.

Próbáltam én is ilyen lécet csinálni a lilpyen, sikerült is akkor. De hogy hogyan kell beilleszteni, használni stb. Az számomra rejtély maradt. Csak bénázok..

Meggymag (igen igen, a meggy az ugye 2 g de anno ezt is elbénáztam, azaz melléütöttem)
megymag

Sziasztok!

Nem tűntem el, olvaslak titeket.

Nagyon örülök, hogy egyre többen vagytok. Üdv az újaknak is :D

Gátmetszés: Szerintem háborítatlan, nyugodt szülésnél miért is repedne az ember, vagy miért is sérülne meg bármi is. Ha valami baj van, az én elveim szerint az orvosnál kell kereesni a hibát, mert igenis ő tolta el.

Sokszor felvetődött bennem, hogy pl oxitocyn miért is kell, miért is kell gyorsítani. Valahogy azt az érzést veszem ki a dokikból, mintha nem működne a testünk hormonrendszere. A lassú szülésnek is meg vannak az okai, hogy lelkileg, testileg felkészüljünk. Ez az, amit egy férfi soha nem fog megérteni.
Azt is vallom, hogy a szülésnek még fájdalmasnak sem kell lennie, nagyon sok nőt ismerek, akinek a "fájásai" enyhe sajgások voltak, aztán pl én is kibújtam 30 perc alatt, a kórházba sem értek be velem, amikor én születtem.

Valahogy egyébként ez sem fér a fejembe. Mi az, hogy diktálnak, ütemeznek, határidőket szabnak??? :evil:
Valahogy úgy lehetne ez elképzelhető, hogy ő javasol valamit a tudása alapján, és te döntesz.
Most ha csak a dr. House-t nézem, semmiféle beavatkozást nem csinálnak beleegyezés nélkül. Hát nem különös?? nekem az a felfogás jobban tetszik....

Sok sikert mindannyiótoknak: Nárcó

Kép
narco

Nárcó, a siettetés azért van, mert bele kell férjél az intézmény rendjébe, kereteibe. megvannak a kőbe vésett szabályok, és azoktól csak a saját felelősségedre térhetsz el, vagy leginkább azt sem, mert meggyőznek az ellenkezőjéről.

a baj nem is csak itt van, hanem ott, hogy a várandóssal kezdettől fogva orvos foglalkozik, és nem bába. nem az egészséges állapotra, hanem az eltérésekre, esetleges rendellenességekre koncentrálunk.
naná, hogy az orvos is úgy érzi, valamit tennie kell, valamire felfogadták, ezért is nehéz a gátmetszés ellen küzdeni, mert ha nem műt, ezzel mégis igazolja ottlétét, és valóban szükségessé válnak a kórházi napok.

a félelmeim egészen konkrétak, ez legalább jó :)

a Péterfyben már 38 hetesen kikapják a programcsászáros babákat. ilyenbe egyetlen egy esetben mennék bele: ha nagyon rossz helyen lenne a méhlepény, és tényleg életveszélyben lennénk. akkor igen, de semmilyen más esetet nem fogadok el.
én aztán határozott vagyok mi?
:twisted:

Kép
Kép
mamacsibe

a lényeg lemaradt, a császárműhelyről akartam mesélni.

Geréb Ági tartotta, a Napvilág születésházban. azt hiszem 7-8-an lehettünk, többen vittünk gyerkőcöt is :) (én is persze).
körbeültünk, és mindenki elmondta első körben, hogy miért van ott, mi az indíttatása. Ági kezdte, ő azért csinálja, mert fontosnak tartja a VBAC támogatását.
aztán sorban elmondtuk mind röviden. hány gyerek van, hány császár, és röviden, hogy min tipródunk.

aztán jött a szüléstörténetes kör, amibe bármi más is beletartozhatott, amit fontosnak éreztünk a várandósággal kapcsolatban is. aztán Ági szakmailag elmondta a beavatkozások, egyebek hátterét. hogy mi miért lehet szükséges, mikor szokták alkalmazni, stb.
még mielőtt bárki azt hinné, nem ment át az egész orvos- és kórház-szidásba, sőt, nekem is volt pár elég pikírt megjegyzésem, de leállított, és hangsúlyozta, hogy az orvosok segíteni vannak stb, a kórház nem a pokol tornáca stb.
közbeszólhatott mindenki, bármikor is, de miután Ági befejezte az adott szülés lelki oldaláról szóló mondandóját is, egymással beszélgettünk leginkább.
a legjobb az volt az egészben, hogy láttam, nem csak én járok depis cipőben, és végre volt egy hely, pár óra, amikor senki sem nézett hülyének :D
(ezért szuper ez a topik is!!!-végigolvastam ám) :)

Kép
Kép
mamacsibe

Kukucs,
most értünk haza a fiam kis barátaitól - nagy buli volt :wink: - , tök jó, hogy közben írogattatok, dupla öröm így hazaérkezni.

Megymag: ne aggódj a g-betűk miatt, így legalább ha feltűnne valaki két g-vel, biztosan tudjuk majd, hogy az csak egy túlképzett csaló :D A gátat meg teszteld csak tovább szorgosan, kellenek a tapasztalatok hétről hétre, ez így a tudományos bizonyítás, annak meg meg kell adni a módját, no! :lol:
Apás szülés: na én is valahogy így éltem meg mint Te! Az én férjem nagyon nehezen viseli a mozdulatlanságot, erre beültették mögém egy sarokba, engem meg a labdára, hogy dőljek hátra rajta, "higgye el anyuka, ezt nagyon szokták szeretni a szülő nők" - hát én nem szerettem, és egyvégtében azon aggódtam, hogy szegény párom mit szenvedhet ott beszorítva. Aztán meg mindent csinált, amit mondtam, de nekem nem sok erőm maradt gondolkodni és mondani, ezért elég passzív volt mégis - neki nem volt saját ötlete.
Én most felvetettem, hogy mi lenne, ha nem ő jönne velem szülni, de ez láthatóan rettenetesen rosszul esett neki, mert vágyik rá, hogy ott legyen, mikor a kicsi lánya kibújik. Nna... sakk-matt.
Valahogy meg kell oldani, hogy előre kigondoljuk (mármint főleg én), hogy mi lenne nekem jó, vagy milyen lehetőségek vannak, amiket ha felajánl, akkor majd tudok velük élni. Mondjuk a tapasztalatok nyilván sokat segítenek, nekem van is jópár gondolatom, már elkezdtem összeírni... Csak persze én már tűkön ülök, és képes vagyok napokon át szülésről álmodni (a 27. héten járok - agyrém), ő meg szegény ott tart, hogy lesz egy második babánk... Ilyen szétcsúszás nálatok is volt/van?

Mamacsibe: nagyon igazad van a határozottsággal! Elméletben nekem is megy... :? Neked igaziból is? Én erre is gyúrok most, hogy mik lesznek azok, amikre tuti nemet kell mondanom. Már gyűlik! Azért nehéz, mert nem hatalmi szóval mondják többnyire, hanem elmondják a rémséges lehetséges következményeket. Na, azokkal kezdj valamit ott helyben...
A császáros feldolgozás bomba! Tök jó, hogy vannak ilyen lehetőségek.

Na abbafejezem így első lendületre - kicsit hosszas lettem, bocsánat. Ti tehettek róla: túl megmozgatóakat írtok! :D

Zsolka
zsolka

Meggymag, valahogy én is így vagyok a párom jelenlétével kapcsolatban. most úgy vagyok vele, hogy nem szeretném ha ott lenne végig, hanem mondjuk bebekukucskálna, rövid időkre jönne be.
nem igazán láttam "hasznát". de csúnya szó ez.
masszírozott, de nem jól, kellett volna a szakszerű segítség fájdalomcsillapításban, igazi női jelenlét, ez nagyon hiányzott.
(vagyis nem igazán vele van bajom, hanem világos, hogy szükségem van saját szülésznőre és dúlára is)
na meg ott a kérdés, hogy ha ő velem van, ki vigyáz a kislányomra? nálunk ez is nagy kérdés lesz.

sajnos többnyire én is csak szavakban vagyok határozott. pl. kórház mellett még mindig nem döntöttem, pedig 2 hónapja "rajta vagyok" a témán. (befolyásoló tényező a távolság is, 46 km-kőnél lakunk...)

Kép
Kép
mamacsibe

Rita, megírnád a sztimrés doki nevét, aki szerint necces a 3 év is?

Kép
Kép
mamacsibe

Szia Edit! Bocs, már akartalak üdvözölni, de kisfiam lebetegedett, nem nagyon volt időm írni. A játszótéren egyik anyuka Balogh Tiborról mondta (egyébként nem ismerem ezt a doki), hogy a három évet is még határesetnek tartja. Persze nem tudom, hogy a nőnek van valami sepckó esete, mert annyit nem tudtunk beszélgetni, Bálint szájából kellett a fél homokozót kiimátkoznom (még eszi a homokot). Nekem Bardóczy Zsoltot ajánlották kifejezetten vbac tapasztalattal, ő a MediMOM-ban rendel eszelős tarifáért, én ezért sem mentem hozzá. De állítólag nagyon jó, és megéri... én valahogy elvből nem... Barátnőm Bálint Balásznál szült, ő még nagyon jó, de gondolom Te is alaposan körül nézel a Szent Imrében:), csak szívesen segítek. Most mennem kell, még írok! És amúgy hajrá, tök jó, hogy már most rajta vagy a témán!

Rita

Kép,
Kép
ritmit

Jaj, segítsetek, bepánikoltam! :cry:
Éjjel arra ébredeztem, hogy épp azt álmodom, hogy fáj a heg - és aztán felébredtem teljesen, és tényleg fájt!!! Húzott-vágott összevissza, előbb csak az egyik oldalon, aztán végig, ilyen még sosem volt, leszámítva persze a műtét utáni lábadozás időszakát. Első rémületemről felocsúdva felfedeztem azt is, hogy rettenetesen kell pisilnem, gyorsan kimentem, s persze már ettől jobb lett, de nem múlt el egészen, utána még egy kicsit szuggeráltam a babát, hogy nyomjon máshol, mert ez fáj... Pár perc múlva elmúlt. De teljesen megrémültem. Belső szememim előtt megjelent, ahogy most a 27. héten mehetek rohammentővel kórházba, mert válik szét a heg, aztán meg az, hogy ha ez ezt fogja csinálni egész szülés-vajúdás alatt, az nagyon gáz lesz, mert nem tudom, hogy meddig normális, mikor nagy a baj.

Aki túl van már a császáros heggel kihordott terhességen, lécci, mondjon valamit: volt nektek ilyen? Mennyi fájdalom "normális", ha feszül a pocak? A szülés alatt mennyire éreztétek?
(Annyira beszorongtam, hogy most a kisfiam megnézhet épp soron kívül pár epizód Legkisebb ugrifülest, hogy én írni tudjak gyorsan - egyébként csak este van dvd-zés -, úgyhogy egyértelműen ő a sztori nyertese :wink: )

Nagyon köszi, ha mondtok valamit! (Nem csak a megnyugtató infokat viselem el! :) )

Zsolka
zsolka

Zsolka!
nyugi, nyugi! Ilyen nekem is volt, az elején a közepén és a végén is. A szülés alatt is.
1. a terhesség alatt: ahogy nő a baba, néha nyomja és az ugye ott nem annyira rugalmas, lehetnek összenövések stb stb, de ne aggódj. Azért érzed valszeg, mert ahogy a baba nő, az is tágul, nyúlik. Inkább fogd fel jó jelnek.
2. szülés alatt: eleinte nem éreztem, de valahol a 3 ujjnyi táján piszokul elkezdett fájni minden fájás alatt, erősen, és érezhetően ott. De tudtam, ha elkezdek panaszkodni, visznek a műtőbe, mert anno a dokim mondta, hogy ha anyuka panaszkodik, akkor sajnos ők nem látnak bele, ezért biztos-ami biztos alapon műtét. Nincs az az orvos aki ha anyuka már jóideje folyamatosan panaszkodik, hogy fáj-fáj, felvállalná a kockázatot. Még akkor sem ha a hegszétválás valójában iszonyú ritka! De tudtam azt is, hogy ha az tényleg szétválik az egy elviselhetetlen ordítós fájdalom (egy ismerős 2 császáros doktornőtől, meg a doki is mondta), így kussoltam amíg csak lehetett. Ha viszaolvasod a szüléstörténetemet, benne van, talán részletesebben is. Aztán jött a szívhanglassulás, és a lefektetés, és bizony fekve már közel se fájt annyira (csak a derekam, de az nagyon), kitolás alatt már nem éreztem- talán ebből a szempontból is jó volt úgy félig fekve. A betapintásnál kiderült, nem vált szét!

A következő bíztasson: 1.) Nem fog szétválni, mert rendesen összevarrtak anno- így még több anyag van benne :-)
2.) A hegszétválás nagyon nagyon ritka 1 vagy 2% (annál több, amikor fenyegető hegszétválás miatt műtenek, ez az az eset, amiről írtam, hogy nem látnak bele, ugye...)
persze hogy fáj, hiszen volt ott egy nagy beavatkozás.(nekem majd' minden frontnál sajog még most is, legutoljára teganp előtt este!) De az már a múlté! Szuggeráld hogy tartani fog, (Így, és ne úgy hogy "nem fog szétválni") "tartani fog" és kész.

Ezt a szétcsúszás dolgot most nem vettem egyértelműen! Arra gondolsz, hogy te már tűkön ülsz, a párod meg nem érti, hogy miért siettetes az időt, hogy ő nyugisabb és nem érti a felhajtást? Mert ha igen, akkor ez nálunk is így volt.

Egyébként én végül nagyon örülök hogy végig bent volt, és együtt lehettünk, holott eredetileg én is azt akartam, hogy a segítő barátnőm mellett, ő csak jöjjön- menjen. De mellé volt egy klassz szülésznőm, aki végig ott volt és segített.

Mamacsibe! De jó hogy voltál ilyen műhelyen. Ez jóna hangzik. Nekem hónapokig nem volt senkim akivel ezt megbeszélhettem volna. Jó volt két nagyjából akkor szült csaszis barátnőm, együtt sajnáltuk magunkat, de ez nem nagyon vitt egyikünket sem előre. Ezért nekem tovább kellett keresnem. Amikor már nagyon fájt a dolog, akkor landoltam a dúlákkal való beszélgetésen.

puszi mindenkinek: Mm
megymag

Meggymag!
Igen, én már láttam is ezt, egy anyuka az egyik klinikán erre panaszkodott, egyből vitték is a műtőbe :(
Igen, nekem is az volt a bajom, hogy nem tudtam senkivel sem megbeszélni. Akik a környezetemben vannak, ők vagy szültek, vagy császárosok, de nem csináltak ügyet a dologból. Ezért sokáig UFÓ-nak éreztem magamat. Biztos van benne igazság is :wink: :lol:

Érdekes, hogy felvetődött ez az apás szülés dolog. Valamikor pár hónappal ezelőtt rájöttem, hogy azt hiszem, hogy ő is visszavetett a dolog folyamatában. Lassan kezd összeállni a kép.
Tudjátok, még azt akartam írni, hogy nagyon sok szülésen bent voltam, mint gyakorló. Sok-sok dolgot láttam. Az első szempont a kórházválasztásnál, hogy ne legyen oktató kórház. Valamikor előttem ugyanennél a dokinál szült egy anyuka ikreket, és még most is a fülemben cseng, ahogy mondja, hogy a fél kórház ott volt.
Azt hiszem, hogy ez gátolt a legjobban, annyira zavart már akkor, hogy valakik, akiket nem is ismerek bebámulnak oda. Emlékszem, hogy többször kértem a férjemet, hogy mindenképpen szóljon a dokinak, hogy az ajtók zárva legyenek, de mivel átjáróház volt, és több kérésük is süket fülekre talált, így akkor megfogalmazódott bennem, hoyg bizony itt semmi sem lesz úgy, ahogy én akartam.....

Zsolka!
Így csak az a tanács marad, hogy amíg bírod ne szólj...Tudj róla, hogy majd ott fájni fog, de ahogy így végiggondolom inkább arról van szó, hogy tatania kell. És TARTANIA KELL, KI FOGJA BÍRNI!!!!
A hegszétválásnak kisebb az esélye, mint 1 %. nem tudom, hogy a hegvastagság mennyire számít. Amit Meggymag írt, azzal egyetértek, csak pozitív gondolatok :D

Mamacsibe!
Miért kellene dönteni? :D majd valamelyik kórházba betérsz.
Ma is váltig állítom, hogy teljesen felesleges dokit fogadni, úgysem lesz úgy semmi, ahogy mi szeretnénk, sőt inkább jobban paráznak, hiszen fizetős beteg, csinálni kell valami látványosat :D ha érted mire gondolok....
Tudom én, hogy bele kell férjek, nekem 10 órám volt a 0-ról megszülni ikreket. Úgy sajnálom, hogy nem húztuk el a csíkot.

Szívesen mentem volna én is az ÁGI műhelyébe, de egyszerűen nem tudok elmenni sehová :(
De tudjátok, nekem sokat segítetek ti is feldolgozni, és úgy szurkolok nektek :D

Puszi

Kép
narco

Megymag,
ezer hála,
ez így most már sokkal jobban hangzik! Jaj de jó, hogy Neked is volt ilyen! (Bocsesz... :) )
Hát jó, akkor szuggera. Én is épp ezért nem akartam nyafogni, pláne nem az amúgy is hiperóvatos orvosomnak, mert más sem hiányzik, mint hogy elkönyveljen vagy mégpláne hogy befektessen pár nap megfigyelésre és hasonlók. Brrr...

Szétcsúszás férjjel: igen, pontosan így. Ő szegény örül, hogy már látszik, mozog, 1 kg felett lehet a baba... meg ilyenek. Nem érti, hogy három hónappal a start előtt miért kéne megbeszélnünk, hogy ő pontosan milyen mozdulatokkal masszírozza a derekamat, vagy ilyenek. Engem viszont valahogy megnyugtatna. Hát na, most itt tartunk, én is próbálok belehelyezkedni az ő helyzetébe, és örülök minden kicsi egymás felé mozdulásnak (főleg, ha ő mozdul, hehe).

A dúlás beszélgetés Neked ugyanazt "hozta", mint Mamacsibének a császáros műhely?

Na megyek, mert nyuszifüggő lesz a gyerekem :D

Zsolka
zsolka

Ja és még annyit kifelejtettem, hogy hegszétválásnál állítólag egy nagyon éles késszúrásszerű fájdalom az ami...És az olyan, amit már nem tudnak magukban tartani. Én ezért nem szóltam.
megymag

Na, épp egyszerre írtunk, Nárcó!

Igen-igen, én is pont ezt fogalmazgattam magamnak a párommal kapcsolatban, amit mondasz: hogy tökre fáj ezt mondani, és tulajdonképpen ott nem tehetett róla, de ő is akadályozott. Egyszerűen azért, mert úgy volt ott, hogy én úgy éreztem, hogy még nekem kell érte aggódni. És nem tudott segítséget "felajánlani", hanem csak azt csinálta meg, amit én kértem. (Minap összeírtam, hogy miket kell másképp csinálni legközelebb, mert rossz volt, és egy tök banális apróság, ami jellemző, hogy neki kell bepakolnia a koffert, hogy tudja, mi hol van benne! Nevetséges, nem? És mégis: engem állatira visszavetett, hogy tudatos-racionális tevékenységre vagyok szorítva, mikor érthetően és józanul el kell magyaráznom, hogy melyik oldalzsebben találja a plusz zoknit... Mert aggódtam, hogy ha nem leli, ideges lesz - ez normál helyzetben így szokott lenni, s akkor morog, hogy miért nem tudom rendesen elmagyarázni.) Ő persze nehezen érti, hogy ha egyszer mindent megcsinált, nem panaszkodott, sőt: utólag kiderült, hogy kivételesen nem is gondolt a saját mozgás-hiányára, annyira rám akart figyelni (kár, hogy ezt nem tudtam :cry: ), akkor mi nem volt "elég jó". Hát ezen még túl kell esnünk, hogy végigrágjuk. Ő nem az az alapból, magától gondoskodó típus, ez van, így választottam :)

Szép délelőtt-maradékot:

Zsolka
zsolka

hihi, az enyém a Micimackót nézte addig.... :oops:
megymag

Sziasztok!

Benéztem nagy nehezen...összecsapnak fejem fölött a munkám hülye dolgai amik már nagyon idegesítenek. :(

Ma nagyjából elolvastalak titeket...de tényleg csak felületesen.

Az apás szülésről bennem is felmerült már, hogy lehet hogy jobb lenne ha nem lenne ott...mert ez annyira a nők dolga...de nekem sincs senki nő, akire számíthatnék az egész elképzelésemmel a szülést illetően...jelen esetben legjobban talán a férjem bízik bennem és támogat...pl meséltem neki, hogy a csókolózás vajúdás közben milyen jó hatású lehet...azt hittem ezt nevetségesnek és oda nem illőnek fogja tartani...és nem, sőt egyetértett, hogy tényleg igaz lehet...úgyhogy bízom benne, hogy jól együtt tudunk működni...talán az ő dolga nálam az lesz, hogy távol tartsa a fölösleges zaklatásokat és közölje a személyzettel, hogy nekem az a legjobb ha békén hagynak...persze a rendkívül fontos és elengedhetetlenül szükséges vizsgálatokat kivéve.

Az hogy sok gyerek mellett is legyen magadra idő...következetesség kérdése...én következetesen elértem, hogy lányaim egyszerre aludjanak. Fiamnál meg képesek voltak a lányok addig maguk ellenni amíg fiam alszik. És hétvégente nekem is van egy délelőttöm, amikor egyedül vásárolgatok, tekergek...ez kell a feltöltődéshez...és egy-két remek szomszédasszony, akivel jól lehet gőzt kiereszteni...maga a kincs.

Dana

Kép
danaaia

Dana, te dolgozol a 3 (és fél) gyerek mellett? Ügyi vagy! Otthonról, valami távmunka? Mert gondolom bemászkálni nincs időd. És mesélj még erről a következetességről is légyszi, nemcsak alvás, hanem más térin is! (majd ha lesz időd. Nekem most van, most is itt tekergek....)

Gátügyben még azt akartam mondani, hogy valszeg igazatok van, meg elkezdtem olvasni azt az oldalt aminek a linkjét berakta valamelyikőtök tegnap-tegnapelőtt, nemtom. És sztem igaz az egész. De én annyira azzal voltam elfoglalva, hogy sikerüljön a sima szülés, hogy őszintén szólva baromira nem érdekelt hogy lesz-e gátmetszés. Sőt úgy voltam vele, hogy de jó lenne, ha "csak ezen" morfondírozhatnék. Aztán majdnem sikerült a gátvédelem, és talán ha előtte erről is beszélek a dokival, még inkább, lehet. De ő elég alternatív párti, úgyhogy sztem ha nála nem ment, akkor a magyar kórházi viszonyok között valszeg máshol se ment volna. Sztem nem akartak kockáztatni, azért az a szívhanglassulás jelzett valamit és valóban a nyakán volt a zsinór, megpróbálták a gátvédelmet, de már nem akartak tovább várni. Mindegy azért legalább megpróbálták. Én már ezt is díjazom. De ettől függetlenül asszem igazat adok nektek ebben is.
megymag

Sziasztok!

Még végigolvasni sem volt időm, csak Zsolkának írok gyorsan.
Nekem egyáltalán nem fájt a heg, sem a terhesség alatt, sem a vajúdás röpke 32 órácskája alatt, sőt, egyáltalán nem is éreztem. Én mindenképp szólnék az orvosnak. Gondolom, csinálna egy UH-ot, és akkor megnyugodhatnál. Elvileg tényleg kibírhatatlan fájdalom a hegszétválás (a fájások között is, nem csak közben), de mi van a néma hegszétválással? Pont a mostani Kismamában a Hónap babája rovatban volt egy ilyen eset. Szerintem egy telefont megér...

Lidke
[img]https://lilypie.com][img]http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/Hbc0.jpg[/img]Kép
KépKép
kövecske

Zsolka!
Én az óvatos tábort gazdagítom: szólnék az orvosnak, azért mégiscsak az egészségetek és épségetek a legeslegfontosabb, ez nem egy ránk kényszerített verseny, ahol midnenáron meg kell felelni... szerintem 27 hetesen az orvos csakis megnyugtathat: azért még elég kicsi a baba, ahogy fejlődik, mocorog, nyomhatja a sebet, illetve a méhed is változik. Ha ennyire tartasz az orvosodtól, ebben az esetben én pl. azt csinálnám, hogy elmennék egy magán ultrahangra, máshova, hogy nézzék meg. De mondom, én azért a saját orvosomat hívnám.

Rita

Kép,
Kép
ritmit

Sziasztok,
most itt is nyugi van még épp.
Dana: tényleg nem semmi, hogy még full pörögsz (azért csak kíméletesen!). És én is várnám a következetességi továbbképzésedet, ha megtartanád nekünk soron kívül, plíz! :) (Majd ha lesz kis időd persze, nehogy újabb feladat legyen a meglévők mellé!)

Lidke:
hm... hát lehet, hogy igazad van... most Megymag tök jól megnyugtatott, így talán higgadtabb is vagyok. Szombaton megyek úgyis terhesgondozásra a dokihoz, addig figyelek, és ha egyéb nem lesz addig, már nyugodtabban tudok rákérdezni. Ha meg gázos lesz szombatig, akkor azt kell megfontolni. Ha csak annyi, hogy azt mondja, előfordul, de azért nézzük meg uh-val, akkor rendben leszünk egymással. :wink: Emlékszem, hogy az első terhesség alatt is volt, hogy húzott a hasam kutyául, és még ott is szorongtam egy kicsit az első körben, hogy ez meg mi - pedig igazán nem volt szétválnivalóm. Aztán kiderült, hogy ez normális, van, aki így érzi, mikor a szalagok vagy a méh húzódik és tágul.
Amúgy nektek néztek a szülés előtt hegvastagságot? Mikor kerül arra sor? És hány mm-nek kell lennie, hogy okés legyen?

Nna, megyek mosogatni, míg még hagynak :roll:

Zsolka
zsolka

Bénázok itt, és mindig lemaradok egy hsz-ról, míg válaszolok... :D Ritmit, köszi, nagyonis megfontolandó, amit javasolsz! Most tényleg figyelek egy kicsit, aztán meglássuk. Isten őrizz, hogy megfelelés miatt bármi veszélynek kitegyem magunkat, épp csak hogy nem akarom, hogy bekerüljek a "már a 27. héten is gond volt" oldalra a fekete könyve - feleslegesen. A doki amúgy nem egy mumus, hanem nagyon szeretem és aranyos, csak épp tényleg biztonsági spíler, szívesebben adnék neki egy esélyt, hogy nyugodt maradjon :lol:

Nagyon jól esik, hogy reagáltok, egész más így agyalni a nehézségek felől, hogy itt vagytok! Köszikösziköszi! :)

Zsolka
zsolka

jajdejó, hogy így pörögtök lányok!

Zsolka, ehhez a fájdalomhoz sajnos nem tudok hozzászólni. de mi lenne, ha babamozi felkiáltással valahová máshová, nem a dokidhoz mennél el uh-ra? ott megnézhetnék esetleg a hegedet is (már, ha látják, mert beszélgettem egy szonográfus dokival, és ő azt mondta, hogy van, amikor nem is lehet megmérni, mert nem látszik, na így adjál a mm-es határokra amiket megszabnak egyes helyeken, hogy engedik-e a normál szülést vagy nem....).
én tuti elmennék egy ilyenre a helyedben :)
viszont ha már itt tartunk: nekem műtét óta sokkal fájdalmasabbak a bélmozgások.mostanában már ritkán, de még pár hónappal ezelőttig fantommozgásokat is éreztem (kézzel is!), nektek is volt ilyen?
és, khm, szóval nagydolog előtt iszonyat görcseim vannak. nem hasmenés, nem gyomorrontás, egyszerűen azt érzem, mikor "leérkezik" a "cucc". (bocs a guszta témáért).
valamelyikőtök tapasztalt hasonlót? gondolom az összenövések miatt lehet...

Rita! köszi! hallottam már máshol is ilyen min. 3 évet, szerintem 1-2 őskövület doki tartja magát ehhez. esetleg a függőleges vágásnál, ami a régi gyakorlat, lehetett, volt ez az elvárás. (hozzáteszem, egyik bnőm sotés dokija meg a függőlegessel tartja esélyesebbnek a vbac-t). persze nyilván nem mindegy az sem, mennyire szedi magát az ember lánya össze, de általánosan, amihez az is hozzátartozik, hogy a várandósságot könnyen viseljük.
(szerintem 1 év elég erre)

Narco, a kicsik miatt nem jutsz el sehová? mondjuk járó gyerkőcökkel nehezebb, de mondom ide (Ági műhelyére) majdnem mind vittünk gyereket. egyébként olyan is volt, aki 10 (!) évvel a császárai után jött el...
elvben egyetértek veled a doki-nemválasztás ügyben, gyakorlatilag viszont nem. csak egy példa: mi van, ha bemegyek az ügyeletre, és kifogom ezt a dokit, akit Rita említett, és aki csak azért, mert nincs meg a 3, vagy több év a két szülés között, visz a műtőbe azonnal? nane. van, ahol meg csak fekve, csak edával engedik szülni, aki császár után nem menne a műtőbe. bár ez nem tudom melyik kórház.
a másik, hogy nem vagyok hajlandó fekve szülni, és a Meggymag esetéhez hasonlót kivéve, gátmetszést sem akarok. nem nem és nem. persze, ha ott lenne a választás, hogy most gátseb vagy császárseb, egyértelmű hogy az előbbi, de nem 1% esélyt akarok kapni (mint amit a volt dokim említett, gátvédelemre), hanem 99%-et.
és pont ezért van az, hogy azért fizetek, hogy ne csináljanak semmit.
(legjobb volna nekem itthon maradni, vagy a kocsiban megszülni. ember tervez...)
a kórház azért is nehéz kérdés, mert tényleg nehezen jutunk be pestre, (a közeli vidékiről szó sem lehet) és a gyerekágyas ellátáson is vacillálok. a mávba nem jöhetett be a párom, és ez nagyon nehezen érintette, hogy 4 naposan egy ismeretlen csecsemőt viszek neki haza.

Meggymag, szerintem pont ez az az eset (és nem csak szerintem, bábák szerint is), amikor KELL a gátmetszés. ha ilyen van, én sem tiltakoztam volna ellene. de csak azért, mert feküdni kell, meg hogy túl nagy a baba feje... 38 cm-es buksit is meg lehet szülni gátsérülés nélkül is.

Kép
Kép
mamacsibe

Dana,le a kalappal hogy dolgozol is!!!

és ez szuper, hogy a párod nem ellenzi a csókot :)
én is mondtam emberemnek (2 hét múlva a férjem ;) ), de hiába :(

Kép
Kép
mamacsibe

Mamacsibe:
nézd már, Te még esküszöl is? :D Hát nagyon gratula!!Nagy ünnepség lesz vagy csak úgy családiasan? Izgalom, előkészületek, ilyesmi?

Babamozi: nahát egyre jobb. Az még eszembe sem jutott, hogy akár pl. egy 4d-re is benevezhetünk (egyébként nem akartam volna, elsőre sem hiányzott, viszont drága), s akkor kellemeset a hasznossal...

Nna, felébredt a lurkó, most aztán mehetek. Itt pocsék idő lett, beborult, megfontolom, kidugjuk-e az orrunkat :cry: .

Zsolka
zsolka

Zsolka, a 4d-s gépeken szépen megnézik a belső méhszájat is. talán a többin is tudják, ebben nem vagyok otthon, de mi anno olyan leletet kaptunk, amin ez is rajta volt, meg az is, hogy 3 ér van a köldökzsinórban :)
(egyébként amilyen árakat a szentimrés uh-król hallok- mármint amiket a momban csináltatnak a dokik-, a praxis még olcsóbb is, babanetes kuponnal... csak kapj időpontot :) )

Rita, priviben megírod Bardóczy tarifáit? kíváncsiságképpen... köszi :)

pici esküvő lesz, néhány rokon meg a tanúk. és én főzök itthon... (na az szép lesz...) :D

Kép
Kép
mamacsibe

Edit: és Ti hol jártatok 4d-n? A Praxis az egy konkrét hely? És mi az a babanetes kupon...? :roll: Buta vagyok, hogy semmit nem tudok? :D

Iszonyú vagány vagy ezzel az eskövővel, komolyan! Én tutira nem vállaltam volna be sehány rokonnak, hogy a saját esküvőmön majd főzök - nem is vagyok ekkora májer szakácsságból, meg épp elég izgi enélkül is egy ilyen esemény az én lelkemnek. De van olyan barátnőm, aki a vőlegényével maga sütötte a négy emeletes menyasszonyi tortát előző nap, mázzal, marcipánrózsával, mittudomén. Le a kalappal mindenki előtt, aki ilyesmire képes! (Pl. előtted :wink: )

Zsolka
zsolka

Gyorsan írok, mert lemerülök...

Mamacsibe: mi az hogy fantommozgás? :oops: És a másik amit írtál, ahhoz nem tudok hozzászólni, nekem ilyen szerencsére nem volt. De talán ebben az esetben tényleg konzultálnék dokival előre is.

Zsolka: Nekem nézték a hegvastagságot. A 36. héttől van értelme, itt ált. akkortól nézik, de a 28 hetes magán 4D-sen is megnézték. 7 mmről indultunk aztán a 36. héten volt 6 mm, a 38. on is 6 mm, aztán szülés előtt két nappal hiába próbálta nézni az akkor beosztott dokinő, azt mondta hogy a babától nem tudja teljesen pontosan megmérni, de az biztos, hogy az 5 mm megvan. Tehát mindjárt válaszolok is a második kérdésedre: itt erre felénk az 5mm-t hallottam a bevett határnak, de hallottam már olyat hogy a doki azt mondta, tökmindegy, mert a vastag is szétválhat és lehet a vékony is tartós. Az én dokim amúgy nem nagyon foglalkozott a hegvastagsággal, úgy láttam. Annyit mondtak nekem még anno, hogy azzal tehet az ember maga is valmicskét, ha igyekszik nem túl sokat hízni - hízlalni a babát és nem túl nagy pocit növeszteni. Mert akkor jobban nyúlik a has és a méhfal. Ezt mondta a dokim is anni, akihez járni kezdtem terhesgondozásra.
megymag

bocs a sok elütésért, azért még tudok magyarul, csak nagyon siettem mert nincs itt a madzagom és mindjárt lemerül..
Ja és Mamacsibének gratula az esküvői bulihoz!!!! Remélem jól sikerül és jól érzitek magatokat!

Egyébként kíváncsivá tettetek, mert már többször felmerült....Mik az ált. tarifák hírös fővárosunk táján? 4D és sima dokivizitre gondolok...Én a 4D-ért 20at fizettem, de csak azért mert az ország egyik legjobb uhosához mentem, egyébként ott a magánban 15 rugó, fent a klinikán az "államiban" 10 ropi, de akkor csak időpontot kapsz, azt nem tudodmelyik csinálja majd. Magánrendelésen 4000-et fizettem, még a legrégibb dokimnál az elején 5.000-et és akinél szültem úgy tudom nála is 5 a tarifa (csak hozzá már nem kellett járnom ugye terh gondozásra a késői váltás miatt). Itt csak nagyrangó nagyon felkapott egy vagy két szülészről hallottam, hogy 8.000, ill. 10.000-et kérnek alkmanként.
megymag

Sziasztok!

Na igen, dolgozom, de szerintem nem vagyok már normális...:( Többnyire itthonról nyomom, de sokszor el kell menni (pályázatmenedzsment) hétfőn 3-tól fél hétig senyvedtem egy ügyfélnél költségvetést kozmetikáztunk...hát ez már kínzás volt.

Nekem hála Istennek nincsenek fájdalmaim a császáros hegnél...viszont a beleim rettenet érzékenyek(Mamacsibének mondom :)) van hogy a baba eltalálja az éppen nagyüzemben lévő bélszakaszt, hát az nagyon durván tud fájni...főleg ha épp gondok vannak a bélműködéssel...mert ugye le van lassulva...na én sem ragoznám tovább, de ezek olyan mindennapi gondok, rettenetes rossz hangulatot tudnak előídézni, de persze elmondani nem illik...pedig milyen fontos része az életnek...

Hát a következetességről röviden nehéz írni: de a főszabály az, ha döntést hozol, ahhoz tartsd magad. Én eldöntöttem a két lányomnál, mikor 2,5 volt a nagyobb és icipici a kisebb, hogy nekem kell a délután (főleg mert épp egyetemet végeztem, vizsgaidőszak meg minden) szóval nem volt engedmény abban hogy alszanak-e délután vagy sem...volt ellenkezés, vlt mikor nem sikerült...de nem engedtem. Szigorúan tartottuk magunkat a napirendhez. Most hogy nagylányom már iskolás főleg szükség van a következetességre, ha nem lennének este ágyban mind pont 9-ig, a reggel katasztrófa lenne, pedig ugye iskolából késni nem jó. Ha nem vagy egy döntésedben következetes, hanem bizonytalankodsz annak helyességéről akár a legkisebb mértékben, akár csak tudat alatt, azt a gyerekek (a legkisebb is!!!) rögtön megérzik és ki is használják, addig ellenkeznek míg fel nem adod az eleve bizonytalan lábakon álló döntést. (És ezzel csorbul a szülői tekintély is...mert megtalálja a gyerkőc a gyenge pontodat) Tehát mielőtt valamit elhatározol hogy hogyan lesz pl külön szobában altatás, vagy cumi vagy bármi...alaposan végig kell gondoni, biztos vagy-e a dolgodban. Csak akkor szabad a döntés mellett kardoskodni mikor tuti érzed, hogy ki tudsz tartani a döntés mellett.

Na ez az egész most olyan őrmesteresen hangzik...de nem vagyok az, mert az élet csomó más területein, ahol lehet, engedem a gyerekeim akaratát érvényesülni, mert arra is nagy szükség van, hogy bizonyos dolgokban ők dönthessenek...már egész kicsi koruktól. Tehát valamiféle egyensúlyt kell elérni...ez a művészet.

Nekem a saját önfejlődésemet nagyban támogatja, hogy nagyon ritkán kerülök orvoshoz terhesgondozás céljából!!! Anno majd kéthetente valamiért orvosnál voltam...és ha visszagondolok totál fölöslegesen....csak arra volt jó hogy ébren tartották bennem a patológiás kismamaság érzetét. (MInden alkalommal veszélyeztetett terhesnek lettem nyilvánítva...amit sose minősítettek át normállá...ezt jobban fizeti tán a TB?) Most is az vagyok a császárheg miatt.

Na fiam közölte fejezzem be. :) Most ő az úr. :)

Puszi

Dana

Kép
danaaia

Sziasztok!

Úgy örülök, hogy fellendült ez a topik:D

Zsolka!
Biztosan van szétcsúszás, hiszen mindkét nem másképp viszonyula gyermek születéséhez. Szerintem a pasikat(persze ha nem érett rá), akkor fel kell készíteni, hoyg bizony ennek sok-sok aspektusa van. Úgy érzem, mintha ők ezt kötelező rossznak gondolják, amin túl kell esni, és a császár csak megmentheti a nőt a sok-sok szenvedéstől. Talán nekik is látni kell, hogy bizony a császár sokkal rosszabb, illetve meg kell tapasztalniuk a csodát. Ha nem érzik, talán rá kell vezetni őket. Csak amíg magunkban bizonytalanok vagyunk, addig hogy lehetnem őket is "rávezetni". Gondolom az is sokat számít, hogy otthon mit hallottak az anyukájuktól.....

Mamacsiba!
Bizony nagyon nehéz velük mozogni, a babakocsit még felemelni sem tudom egyedül :D Nem túl akadálymentes környezetben élünk.
Meg ugye szoptatni sem tudtam őket, mert mindkét cicit ki kellett rakni, és körbe kellett párnázni magamat.
Többiben pedig egyezik a véleményünk :D
Gratula az esküvőhöz, sok sikert hozzá.

Dana!
Szupi, hogy dolgozol. Már én is sajnálom, hogy nem maradtam végig, csak túl voltam féltve :D
Nekem is s zigorú menetrend jött be, ezzel mindent meg tudtam csinálni. Szerencsém volt, mert hiába voltak külön, lényegében életük 3. napjától összehangolódtak, amint egy bevásárló kocsiban voltak.

Sok puszi mindenkinek, és jó hétvégét nektek :D

Kép
narco

Zsolka! Hogy vagy ma? Ma is fáj még a heg?
megymag

Sziasztok!

Hát persze hogy fellendült a topik, mikor ilyen remek témákat vetünk fel egyre-másra, mint hogy fáj itt meg fáj ott! Erről már lehet cseverészni! :lol:

Megymag: a tarifák tekintetében itt is van szórás asszem, de persze magasabbról indul a licit, én mostanában 4-5000-es nődoki díjat nem hallottam már sajna :cry: Én két éve még 7000-t fizettem, most 8 a tét, és ezt olyan általánosnak hallom. A 4D-ről még nem tudok ugye nyilatkozni, de látom, abban kutyául kiképezted magad. :D

Dana és Mamacsibe: ajjaj, ez a bélmizéria rémes lehet, Ti szegények! Hogy még ilyen is lehet! Nekem állati mázlim van, mert az emésztésemmel még soha nem volt gond, de a családnak van másik "ága", ők mondják, hogy ha az alap nehézséghez (gyakori szorulás, ilyesmi) még jön egy jó kis hasi műtés és összenövés rája, az tuti kínzás onnantól minden reggel :cry: Nemrég egyiküket még bélrák-gyanúval is vizsgálták, mert annyira fájt neki huzamosan és kitapintottak valami csomót - erre kiderült két nap durva para után, hogy az összenövések okoztak a belében egy szűkületet, és a "kanyarban" így elakadt a rendszer folyamatossága, ha értitek, mire gondolok, ez volt a dudor (az összegyűlt emésztenivaló), és átkozottul fájt. Aztán egyszercsak valahogy továbbment, és vége... :shock: Ő pl. azt a tanácsot kapta, hogy tornázni kell, mégpedig minden nap, kíméletesen, de határozottan megmozgatva a hasi részeket, akkor jobb.

Dana a következetességről: és akkor mondjuk hiszti van a délutáni alvásnál, de Te nagy határozottan mondod, hogy deigenalvás! és kimész? Vagy hogy? A kisfiam most pillanatnyilag remekül elalszik - ha ott fekszem mellette addig. És a következetességem annyit segít, hogy ha még elég élénk is a kitűzött időpontban, akkor is következetesen mellette fekszem, és előbb-utóbb alszik. Csak ilyenkor sajna van, hgoy háromnegyed órám rámegy :oops: De hát most még végülis szinte mindig mindegy, hogy mikor kezdi a másfél-két óráját, fő, hogy legyen. De ha már lesz egy tesó is, akivel szinkronban kéne lenni... ajjaj! :? Arról meg nem tudom, hogy szoktatom le, hogy ne csak velem legyen hajlandó elaludni.

Na megyek, hagyok nektek is esélyt írni :lol:

Zsolka
zsolka

Na, már vártam, hogy míg gépelek, valaki írjon :lol:

Megymag, de aranyos vagy! Képzeld, nagy aggódások közt aludtam, de nem fájt ma semmi, éljen! Ezek szerint megmaradok :wink:

Zsolka
zsolka

Lányok, ez a fórum úgy elkezdett pörögni... alig bírom az iramot tartani:) gyors leszek, mert mennem kell a kórházbe az első nsd-re.

Zsolka! Én is remélem hogy jobban vagy!

Dana! A következetességről tök jókat írtál, én is valahol így látom. Nálunk fontos volt a napirend, most, hogy kettő lesz, remélem kicsit rugalmasabb és lazább leszek, de jó, ha van egy rendszer a gyerekek életében. Elolvastam a Suttogó vonatkozó részeit, és az is ezt ajánlja. A bélműködésre nekem a napi rendszeres torna jött be, ez amúgy alkat kérdése is, én is lassabb anyagcsaréjű vagyok, de a mozgás fontos.
Nekem is nagy megkönnyebbülés, hogy ilyen laza az orvosom, nem nézeget méhszájat hetente, nem kell annyit mennem. Sajnálom, hogy eddig olyan sokat paráztattak Téged!

Megymag! A tarifákat illetően tényleg nagy a szórás: 15 ezer a legmagasabb, amiről hallottam, az én dokim egy sokkal barátibb 7 ezres rendelés csinál. A plusz ultrahagng szokta megdobni, nálunk az még 7 ezer, de a 15 ezres dokinál még 10, ami azt jelenti, hogy 25 rongyot ott hagysz egy szaros vizitért... ez azért durva.
A hegvastagságról nálam eddig nem volt szó, nem mondta az orvos, hogy nézessem meg, de lesz még két ultrahang (hogy minek???), akkor rákérdezek. Emiatt valahogy nem izgatom magam, mert szerintem a kötőszövet minősége a lényeg. Hál'Istennek nem híztam sokat és a pocakom sem nagy, szoktak is csodálkozni, hogy már mindjárt.... Mert tényleg már mindjárt:))

Edit! Gratulálok az esküvőhöz!

Rita

Kép,
Kép
ritmit

Lányok, ez a fórum úgy elkezdett pörögni... alig bírom az iramot tartani:) gyors leszek, mert mennem kell a kórházbe az első nsd-re.

Zsolka! Én is remélem hogy jobban vagy!

Dana! A következetességről tök jókat írtál, én is valahol így látom. Nálunk fontos volt a napirend, most, hogy kettő lesz, remélem kicsit rugalmasabb és lazább leszek, de jó, ha van egy rendszer a gyerekek életében. Elolvastam a Suttogó vonatkozó részeit, és az is ezt ajánlja. A bélműködésre nekem a napi rendszeres torna jött be, ez amúgy alkat kérdése is, én is lassabb anyagcsaréjű vagyok, de a mozgás fontos.
Nekem is nagy megkönnyebbülés, hogy ilyen laza az orvosom, nem nézeget méhszájat hetente, nem kell annyit mennem. Sajnálom, hogy eddig olyan sokat paráztattak Téged!

Megymag! A tarifákat illetően tényleg nagy a szórás: 15 ezer a legmagasabb, amiről hallottam, az én dokim egy sokkal barátibb 7 ezres rendelés csinál. A plusz ultrahagng szokta megdobni, nálunk az még 7 ezer, de a 15 ezres dokinál még 10, ami azt jelenti, hogy 25 rongyot ott hagysz egy szaros vizitért... ez azért durva.
A hegvastagságról nálam eddig nem volt szó, nem mondta az orvos, hogy nézessem meg, de lesz még két ultrahang (hogy minek???), akkor rákérdezek. Emiatt valahogy nem izgatom magam, mert szerintem a kötőszövet minősége a lényeg. Hál'Istennek nem híztam sokat és a pocakom sem nagy, szoktak is csodálkozni, hogy már mindjárt.... Mert tényleg már mindjárt:))

Edit! Gratulálok az esküvőhöz!

Rita

Kép,
Kép
ritmit

Bocs, hogy kétszer..:)

Rita

Kép,
Kép
ritmit

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet: