Kenyér
hozzávalók:
80 dkg liszt
1 cs. száritott vagy 1/2 friss éleszto
2-3 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1/2 liter langyos viz
ízesítok:
1 evokanál tejpor
1 kávéskanál margarin
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 evokanál lenmag
1 evokanál szezámmag
1 evokanál napraforgó (sótlan)
1 evokanál tökmag
A hozzávalókból tésztát gyurunk, majd beledagasztjuk az ízesítoket is.
A vizet ne öntsük mind bele egyszerre, mert vannak lisztek amik szárazabbak több vizet kívánnak és vannak lisztek amik nedvesebbek azok kevesebb vizet vesznek fel. A tésztának rugalmassnak és simának kell lenni dagasztás után. Inkáb egy kicsit keményebb legyen mint lágy puha, mert a keléskor tovább puhul és nem tudja megtartani a formáját. A barna lisztek ragacsosabbak!
Az éleszto mindegy milyen én nem szokta felfuttatni csak a süteménybe.
A sót ki kell tapasztalni erre mondják izlés szerint.
A cukrot el is lehet hagyni, de szebben kell a kenyér.
A tejportól szintén jobb ízu lesz a kenyér.
A margarintól kevésbé morzsálódik ha marad még másnapokra
.
Az aszkorbinsav a kelést segíti, de el is hagyható.
A magokat bele lehet dagasztani és szórható a tetejére is. Ha a tetejére teszed vizezd be a kenyér tetejét, hogy a mag ráragadjon.
Jobb álagú a kenyér ha kétszer van megdagasztva.
Én géppel megdagasztom, kelesztem, újradagasztom és másodszor már abba a formába kelesztem amibe sütöm. A formát vékonyan ki kell margarinnal kenni.
175 fokon gázsütoben 45-60 percig kell sütni.
A sütési ido függ a sütottol meg ki mennyire sültre szereti.
Sütés után ki kell venni a formából és rácson kihüteni. Azért fontos kivenni, mert beizzad és elázik a kenyér.
A liszt aránya:
Malom boltba lehet kenyérlisztet kapni ha nincs jó a finom(búza)liszt is helyette.
Graham liszt teljeskiörlésu búzaliszt
Rozsliszt a teljeskiörlésu rozsliszt az van ráírva RL 190. Minél kisebb ez a szám annál több korpa anyagot szitáltak ki belole.
fehér kenyér:
2 rész finomliszt, 2 rész kenyérliszt
félbarna kenyér:
2 rész finom liszt, 1 rész kenyérliszt, 1 rész grahamliszt
2 rész finom liszt, 1 rész kenyérliszt, 1 rész rozsliszt
Javaslom eloször fehér kenyeret sütni próbának, mert azt könnyebb és nagyobb a sikerélmény.
Jó étvágyat, jó kisérletezést mindenkinek!
bigacsiga Kata