Sziasztok!
Szülők iskolája:Hát, engem nem győztek meg EDA ügyben! Volt a dokinak egy olyan mondata is, hogy az egy durva beavatkozás. De nem is izgat, én amennyire csak lehet, a természetes szülés híve vagyok, eddig sem kellett az EDA. Arról nem beszélve, hogy akkor garantáltan nem szoptathatnám a babámat, ha 6 óra mozdulatlanságra ítélnek. És, ha nem muszáj, nem is szülnék fekve, emiatt!
Ami engem szíven ütött, hogy milyen magas a császár aránya! Főleg, hogy minden farfekvéses baba így születik meg! Hivatkoznak egy tanulmányra, ami meg ezt megcáfolja, arról persze nem beszélnek! Szóval ez durva szerintem!
Gabi!
Inzulinos vagy? Én csak diétázom, ez már a 3. terhesség, amit így csinálok végig, de nekem emiatt sosem ajánlgatták az EDA-t, fel sem merült a kérdés, tény, hogy a dokim sem híve a dolognak, magától nem ajánlgatja (pedig aneszteziológus is!),csak ha szükséges! A gyerekeim pedig 9/10-es és 10/10-es Apgar értéket kaptak a születésük után, ezek szerint tehát nam volt gond az oxigén-ellátottsággal!
Szóval, nekem az jött le az előadásból, hogy a sok patológiás eset, koraszülés miatt a kórház kezd elklinikásodni, ami cseppet sem tesz jót a régi bababarát-szemléletnek! Sajnos, minél magasabb a császárarány, a koraszülés-arány egy kórházban, annál inkább betegként tekintenek az egészséges, sima, szövődménymentes szülésre készülő és azt átélt kismamákra is, és a legapróbb lehetőségnél a műtőasztalon fejeződik be a szülés. És valljuk be azt, amit ők úgysem fognak: Sok orvos kényelmi szempontból császárpárti, a műtét tervezhető, nem kell órákat várni, mire végre hajlandó előbújni a baba! Tudom, keményen hangzik ez és én nem vagyok orvos, csak egy anyuka, aki 3x szült és sok-sok kismamával beszélgetett már.
Ez már egy másik kórház, persze nem is lehet már ugyanaz az intézmény. Vermes doki egyébként nekem is nagyon szimpatikus volt, jó a humora is!
Az azért egyébként viccesen hangzott, hogy normál esetben is itatni kell egy újszülöttet, ha nem akarjuk, hogy infúziót kapjon! A dolog persze azon a szinten megállja a helyét, hogy az a baba, aki valamiért nem juthat hozzá az előtejhez vagy később az érett anyatejhez (koraszülés, az Ő vagy az anya nem kielégítő állapota vagy a tejképződés késése miatt vagy eseteleg azért, mert a baba anyjától elválasztva a csecsemőosztályon fekszik) természetes, hogy táplálék-és folyedékpótlásra szorul! DE! Normál esetben az anyuka a mellette fekvő babát rögtön mellre teszi, ha az sír, a baba (aki egyébként elég komoly táplálék-és folyadékraktárral jön a világra) kiszívja az újra és újratermelődő előtejet, amivel folyadékhoz, immunanyagokhoz jut és az anyja szervezete neki termeli, ennek következtében előidézhetjük az érett tej minél előbbi termelődését! Szóval ebben az esetben a baba nem tud kiszáradni, nem beszélve arról, hogy szülés utáni 1. napon a babák nagy része alszik, kipiheni a szülést!
Susy!
Pocak már naaagy!
Tegnap voltunk uh.-on, 4D-s volt, csodás, doki bácsim mindent rendben talált, a babát 1-2 héttel idősebbnek mérte a gép! A bébikénk integetett, vigyorgott (doki mutatta 2x is), dörzsölte az orrát, mutogatta a talpacskáját, tátogott, hihetetlen élmény volt nekünk! Orrcsont, nyaki redő, minden ok., az orvosom szerint minden tökéletesnek látszik!
Tünde!
Ha jól emlékszem, Te kérdezted: váltják egymást a szülésznők szülőszoba-gyermekágy-terhespatológia forgás van, a barátnőm azt mondta, havonta. De olyan szülésznő is van, aki sosem megy szülőszobára! Érdekes!
Hú, bocs a kisregényért, sajnálom, de nem bírtam fékezni a nyelvemet,azaz a kezemet!
Márti