Sziasztok Lányok!
Látom főleg napirendben, tejcsikérdésben meg pocakfájásban van gondotok. Remélem megengedtek 1-2 tanácsot ezekkel kapcsolatban.
A napirend kérdésében ne aggódjatok, olyan picik még a babáitok, egyelőre az köti le őket hogy alkalmazkodjanak a külvilághoz, igazi napirendről majd inkább csak 2 hónapos kor után lehet beszélni. Addig sajnos szegény anyukáknak kell alkalmazkodni a rendszertelenséghez
Nem mondom hogy túl könnyű, de ez az időszak márcsak ilyen.
Vera, amúgy nem akarlak elkeseríteni, a kisfiam most 14 hónapos, és bár van kialakult napirendünk, de az teljesen hozzá van igazítva, a háztartásban utolérni magam a mai napig nem tudom
Fogalmam nincs mit csinálok majd pár hét múlva, ha már 2 gyerekkel leszek itthon
A pocakfájásnak a legtöbb esetben 2 oka van: túl gyakori etetés és nem elég büfiztetés.
Zsizsa, épp ezért főleg neked mondom hogy az 1 óránkénti szopiztatás nagyon sűrű. Hidd el, én is megjártam így a kisfiammal tavaly. Egy ideig úgy tűnik megnyugszik tőle, de aztán újult erővel jön a hasfájás. A túl sűrű etetéstől egy ördögi kör alakul ki: fáj a hasa, megszoptatod, megnyugszik, majd megint fáj, újra megszoptatod, de már egyre ritkulnak a nyugodt időszakok. Nincs ideje a pocijának a 2 evés között megemészteni a bentlévőket, és ez oda vezet, hogy egyre jobban és egyre gyakrabban fáj a hasa. Szegény anyuka pedig azt hiszi jót tesz ha megszoptatja, hiszen akkor egy időre megnyugszik. De sajnos nem... mindenképpen ki kell várni minimum 2,5 órát két szopi között. Ha nagyon nyűgösködne, próbálj vele pici teát itatni, az segíteni szokott.
A másik a büfiztetés: evés után mindig tartsátok vállon a babát minimum 15 percig, de ha lehet, akár tovább is. Még ha nem is hallatszik különösebben hogy büfizgetne, jót tesz neki a függőleges testtartás, valahogy jobban eloszlik a lenyelt levegő, nem szorul be annyira a pocakba. Ha meg észreveszitek hogy szopi közben kapkodja a levegőt, nyugodtan szakítsátok félbe az evést, tegyétek vállra pár percre, annyi idő alatt meg is nyugszik kicsit, meg valószínű büfizik is párat, amitől már akkor megkönnyebbül.
Mi kis tornát alkalmaztunk hasfájásra, megfogtam a Pindur lábait térd alatt, és gyengéden de határozottan rányomogattam őket a pocakjára, hol egyszerre a kettőt, hol felváltva. Amellett hogy hatékony volt, még élvezte is, sokszor hangosan nevetett úgy tetszett neki
Docka, a fejéssel kapcsolatban ne aggódj, nekem sem ment soha, mégis pontosan annyi tejem volt amennyi kellett. A dokinak igaza van hogy erőltetni nem szabad. Ha a babád nem marad éhes, akkor csak örülhetsz, hiszen szinte tökéletes összhang van a kereslet-kínálat között
Ha pedig úgy látnád hogy csökken a tejed mennyisége, azt fejéssel sem lehet különösebben növelni. Egy nagyon hatékony megoldás van rá: többszöri szoptatás. A babánál jobban senki nem tudja fokozni a tejtermelést
Remélem tudtam valamit segíteni
Sziasztok, Diti