Új privát üzeneted érkezett!

Szia Pele!
Köszi, nagyon jól vagyunk. :-) Picilány rohamosan nől és fejlődik. Kezdem irigyelni a várandós ismerőseimet. :-) Nekünk sajnos még várnunk kell a kistesóval, még éveket. (Diploma, meg egy kis munka a gyed érdekében. :-( )
Bocs az Off-ért.
JÓ éjt mindenkinek, aki még erre jár! :-)
Kata
Kalinta

Rengeteg a vendégünk, ezért csak több nap késéssel tudom megköszönni a megnyugtatást türelmetlen szopi ügyben. Végül Julka oldotta meg zseniálisanKép, sokkal kisebb időközönként kezdett szopizni, éjjel is többször, és felturbózottKép Most már visszaállt az eredeti status quoKép De ha nem nyugtattok meg, akkor lehet, hogy úgy beparázok, hogy állandósul a tápszer kiegészítés, akárcsak az I. és II. sz. gyerekemnél, amikor nem volt még Babanet.

Urszila + 4 hónapos Julka
urszila

Sziasztok!

Urszila!
Éljen-éljen!! Nagyon ügyik vagytok!!!!KépKép

Kalinta!
Akkor hajrá a diplomáért!! Meg a GYED-ért, aztán hipp-hopp itt lesz az is, amikor titeket fognak irigyelni a pocakért!Kép

Pele
pelcsi

Sziasztok!Kéne valami fejes ismerős az eü.i miniszttériumból,aki rendet rakna egyes kórházakban a szoptatás,és egyéb területeken!Borzalmas,h. a Baross u.i szülészeti klinikán mit művelnek!Már első-második nap autómatikusan teát raknak cumisüvegben az újszülöttek mellé,és szorgalmazzák annak adását(a tetejét steril rágyűrt alufólia darabkával látják el).Sok ismerősöm szült mostanában ott,és csak hülyét csináltam magamból amikor elmondtam az általam és Tőletek tanultakat a szopiról!!!!!És ebben a kh.ban,ahol az ország minden tájáról megfordulnak kismamák(naponta legalább 100+hozzátartozók),1 db koedukált mellékhelység van,3db csészével.Persze ennyi emberre,már nrm jut wc papír,se szappan,se kéztörlő.Édes amikor egy fickó adja át a kilincset!Mindenkit beszéljetek le,aki ott akar szülni!Vagy erősítsétek meg a lelkét,h. szembe tudjon szállni a kőkoriakkal!.Ezt tapasztaltam,meg kellett osztanom.
Sajnos ritkán jutok el a netre,de ilyenkor jó köztetekKép))
Üdv az összes ismerősnek és ismeretlennek:Lilla(Virághug)
Névtelen

Sziasztok!

Csak reszben tartozik ide amit kerdeznek, de remelem azert nem haragszotok...
Emese 16 honapos meg ketszer szopizik, egyreszt mar nem jon annyi tejci, masreszt mar inkabb csak cicizes, harmadreszt azert fajdalmas is neha. Eddig nem kapott tejet, tapszert a szopi mellett, csak sajtot, jogi, turot neha. Fokepp a kalcium miatt kerdezem, hogy most, amikor mar megcsappan az anyatej valamilyen tejalapu tapszert adjak poharbol neha, mintha tejet inna? Nincsen allergias a csaladunkban, de nem akarok meg tejet adni neki. Ti hogyan csinaljatok, akik mar keveset szopiznak?

Kati
katkamano

Sziasztok,
Urszila,
de ügyesek vagytok!Kép

Lilla,
Kép Hát nem is tudom, mit írjak erre. Szomorú.

Kati,
szerintem ne adj semmit, addig amíg a tejet nem akarod bevezetni. Lassan nem lesz ekkora hőség, akkor nyugodtan elkezdheted. Én is sokáig dilemmáztam. Ha szereti a tejtermékeket, tej nélkül is felnőhet, főleg egy-két hónapot még igazán kibír nélküle. Nálunk úgy volt, hogy hiába vettem, kértem kölcsön mindenféle szuper tápszert, nem itta meg, mindenféle pofát vágott, örültem, hogy nem köpte rám. Amitől szerintem csak a jól neveltsége mentett meg.Kép Kíséretezni pedig igen drága. De, ha tudsz kölcsönkérni, próbáld meg. Aztán szép lassan kapott a mienkből mindig tejet, kakaót. (Sokáig egyébként semmilyen tejes dolgot nem fogadott el, talán olvastad más topikban is, most sem iszik meg fél litert, de valamelyest többet.)
Ajánlom a laktózmentes tejet, Magic milk néven fut, nálunk azt kezdte el először inni, nagyobb élelmiszerboltba, szupermarketben leeht kapni, kicsit többe kerül mint a tej, de sokkal olcsóbb mint a tápszer, ha nem issza meg, akor sem kell csapba önteni, megihatjátok ki, vagy kávéba stb.
Még Gábor is szopizik, a bölcsi miatt reggel-este, de akkor igen nagy vehemenciával.Kép

Ágci

u.i. küldhetnél Emeséről 1-2 képet, kíváncsi lennék rá.Kép

Kép
Ágci

Sziasztok!

Kicsit off, de itt vannak mindig a szakértőkKép

Ancsi (4 hó) elkezdett fogzani. Annak rendje-módja szerint nyűgös, nyálzik és megváltozott a kakija. (egyébként piszok érdekes, hétfőn kezdte az egészet, kaki ügyben kedden, kedden még semmit nem láttam a fogánál, tegnap fedeztem fel, de már szinte át is van törve). Ja, meg hőemelkedése is van, bár kicsit bizonytalan vagyok, mert közben -rajtam kivül- az összes nagy küzd egy taknyos-virusos-hőemelkedéses vacakkal.
Ami érdekelne: tudom, hogy a kaki megváltozása tipikus fogzásnál. De miért? Milyen módon zajlik a dolog?
Nálunk olyan, hogy eddig 2-3 naponta tartott egy kakilós napot, aznap 2-3 nagy adagban kakilva, vagy néha naponta kakilt (szilvát ettem), de akkor napi egy-két kakilással letudta. És aranysárga volt. Most minden pelusra jut kaki, napi 4-5-6, kedd óta állandóan, higabb és zöldebb, időnként zöld darabokkal (nyúlós, hosszúkás valamik). Nem parázom, sejtem, hogy jogos a dolog, de mégis, mi a folyamat????

Ildi

Ildi
pildi

Pele,Menta!
Köszönöm szépen a segítséget, biztosan most is lesz egy két hozzászóllásotok, mert tudom, hogy sok mindent nem jól azaz nem tudom hogyan is kéne csinálni.
Az a gond, hogy nekünk a kórházban semmit nem mutattak a védőnő sem igazán mond semmit így csak a sötétben tapogatózva lépkedek...
Nem gondoltam, hogy ilyen gondok lehtnek majd egy rossz mellrehelyezéssel.
A mellem tegnap eléggé fájt, szoptattam is belőle és Robika kissé véres tejet büfizett fel, nagyon megijedtem, rögtön utánna is olvastam de ha jól értelmeztem ez még nem gond...
Szerintetek? Kissé sebes lett a jobb cicim és egy kis véresebb pont is volt rajta, ami mára már elmúlt.Igaz csak a véres folt tünt el.Sebesnek még sebes a teteje és húzódik.
Nem szeretnék hosszú lenni, csak röviden:
A kórházban elég lassan indult be a tejcsi 3. nap.Robikám kissé sárgácska volt , így jóval aluszékonyabb is, így úgy kellett ébresztgetni, hogy egyen egy keveset.
Mikor 5 nap után hazajöttünk elég ügyesen eszegetett már.3 óránként ettünk hol a jobb hol a bal mellemből.Megjegyzem a bal mellem jobban kézre esik , kisebb a bimbóudvar, a jobb cicimeme nagyobb, így gondolom azt nehezebben is tudta bevenni. Múlt héten kezdődött, hogy erősen égett a mellem . Szinte a hátam írányából éreztem a nyilalást. majd a jobb bimbób hegye olyan csiszoló papír tapintásúvá vált. Ebből a mellemből fájdalmasabb is lett a szoptatás. Akkor elkezdetm kenegetni, garmastan kenőccsel(habár ezt előtte is használtam).Mivel olvastam itt egy két jó ötletet , megnéztem a sz.pozíciókat és a hónajtartást választva ki is próbáltuk.Most ebből a mellemből így szoptatok, igaz néha bimbóvédővel kezdem, majd mikor a bibmó kellőképpen kijön, akkor leveszem. Ebből a cicimből nem folyik úgy több sugárból a tejcsi, hanem csepeg csak. kevesebb is van ebbem a mellemben ebből a mellemből , így 30 percig szoptatok kb, majd utánna még a bal mellem is odadom neki.Amúgy simán a balból elegendő a 15-20 perc neki.A kvetkező alkalommal a balból etetem és azt akkor fejem ki. Végülis a balból már nem sokat eszik, csak biztos ami biztos alapon adom oda neki, mivel akkor még eléggé tátog szegénykém.Tudom , hogy ez a szopási reflex még szopi után is működik, de mivel normálisan sajna nem tudom megmérni, hogy kb mennyit ehetett, így ezért gondoltam, hogy megkínálom neki a balt is.Lehet, hogy nem helyes , nem tudom?
Érdekes, ha csak pusztán megpróbáltam kifejni a jobb mellem, hát abból alig jött úgy vmi. de amikor szopizik, igaz nem annyira intenzíven mint ahogyan a balból szokott de elég sokat kortyolgat, így szerintem eszik is belőle....
Pele: a kérdéseidre megpróbálok válaszolni, hátha vmit nem jól csinálok és ki tudtok okoskodni vmit. Nagyon köszönöm így is , hogy meghallgattok és segítetekKép.
Robika elég sírós, hasfájós baba.De vannak napok amikor nagyon nyugodt, ilyenkor van , hogy csak
4-5 óráűnkén ébred fel enni is.
Cumi:A második héten kezdődött, hogy több
éjszakán keresztül nem aludtunk semmit, annyira sírt, és görcsölt a pocija. Emiatt , mivel mindennnel próbáltam nyugtatni , így a cumi is számításba jött és elfogadta. Azóta cumizik, igaz van amikor nem kell neki(ez a nap több részét teszi ki), és kiköpi. Elég kevesett cumizik. Üvegből mivel nem nagyon kellett pótlást adnom, így cak néha pl: nagy melegben, vagy ha nagyon sír adok egy kis forralt vízet.(habár ezt sem ajánlotta a védőnő, meg a teát sem)Elejében ritkán egy pici korty teát is adtam, de azt már nek kapja. ha folyadékot adok, az forralt víz, de az is max egy nap 10-20 gr.( ez sok?).
A cumisüveg : avnet isis, ez kisebb folyású .
Sajna megmutatni nem tudom senkinek a szoptatástKép, hogy jól csináljuk e? Amúgy elég picike a szája és nagyon nehezen tudja nagyra kinyitni.(apukája is kicsi szájú)így nehéz a ráharapás.
Sajna a széklet nincs minden nap.sőt magától még nem is nagyon kakit. Mikor a dokit megkérdeztem , azt mondta, hogy ha négy napig nincs , akkor kúpozzam meg. Őszintén szólva nem szoktam kivárni a négy napot, mert néha annyira görcsös szegénykém, és a pocija is akkor már elég nagy, így kb két három naponta sajna a kúphoz folyamodunk. ha van vmi jobb ötletetek segítsetek!Amúyg ilyenkor a széklete , szép aranysárga, és elég sok szokott lenni.Psis pelus az viszont van bőven.Minden szopi előtt majdnem cserélünk , mert tele van.

Tejserkentő teát iszom (laktoherb), napi 3-4 pohárral. Lehet el kéne hagynom?
A folyadék bevitelem is lehet, hogy kevés, de sokszor még inni sincs időm.Kb 2 liter az biztos megvan, + a leves , főzelék...
tejet igaz nem sokat iszom, kb 2-3 dl naponta. Mennyit kéne amúgy?Tejtermékek közül ti mit ajánlotok fogyasztani. Én túrót, kefírt, joghurtot, sajtokat eszem.
Táplálkozzással kapcsoltaban szívesen fogadnám az ötleteiteket. Mvel a szelesedés miatt elég kevés féle ételt lehet fogysztani, nehogy puffasszon, így alig eszem vmit. A gyümölcsöket is úgy, hogy a meghámozom.Sajna sokszor magam sem tudom, mit kéne enni.próbálok nagyon odafigyelni rá.
Azt hiszem minden kérdésre válaszoltam és nagyon megköszönöm , hogy segítetek nekünk, aranyosak vagytok!!!!Ne haragudjatok, hogy hosszúra sikerült...

Köszönöm mindenkinekKép:

Anita + Robó(5hetes)
anita77

Sziasztok!

Lilla!
Pont ott fog szülni egy barátnőm szept-ben, de már igyekeztem fölkészíteniKépKép

Ágci!
De jó, hogy írtál! Nyaralni voltatok? Olyan régen jártál erre.

PIldi!
A nyál kémhatása, összetétele változik meg a fogzás kapcsán, és ahogy lenyelik a nyálukat, úgy okoz ez kakitüneteket. Ilyenkor észre lehet venni, hogy az arcocskájukat is sokszor kicsípi a kifolyó nyál, illetve hogy nem tudod elég gyorsan kivenni a kakiból, mert rögtön kicsípi (akár véresre is) a fenekét. Meg a szagán is érezni, hogy büdösebb, savanyú szagú.

Anita!
Teljesen természetes, hogy az ember eleinte nem nagyon tudja, hogy mit hogyan is kéne csinálni. De szerintem nagyon klassz, hogy ilyen kitartóan próbálkozol, és keresed a megoldást!
Na akkor most sorjában:
Ha véres a cicid, attól még a szopi mehet. Egyedül a gennyes tej az, amivel le kell állítani a szopit, amíg nem javul a helyzet, de akkor is csak az érintett mellből.
Nagyon ügyi vagy, hogy kipróbáltok több pozíciót. A hónaljtartás különösen jó lehet, mert ott még inkább látszik, hogy hogyan van a szája. Ez eleinte kissé türelemjáték jellegű, de majd ügyesedni fogtok.
A 4-5 óra evések között nagyon soknak tűnik nekem. Nyűgösebb napjain milyen időközönként eszik? Nyugis napokon is min. 2-3 óránként föl kéne ébreszteni. Persze csak szelíden, levetkőztetéssel, összebújással, átpelusozással. 15-20 perc után ő maga engedi el a cicit, vagy te veszed le róla? Mert igazából az lenne jó, ha ő engedné el, amikor már tele is ette magát, meg a komfortszopizási igényét is kielégítette.
Védőnőd jól mondta, hogy kizárólagosan szoptatott babáknak nincs szükségük külön folyadékbevitelre, de akkor nagyon gyakran kell mellre tenni őket, főleg ebben a melegben.
Az teljesen oké, hogy az egyik cici után megkínálod a másikkal is. Mérni amúgy is fölösleges lenne, nem informatív. A babát kell nézni, az sokkal többet elárul arról, hogy eleget szopizott-e.
A Lactoherb tea sok babánál szelet okoz. Próbáld ki, hogy inkább csak 1 pohárral iszol, ha nem akarod teljesen elhagyni. A legjobb tejserkentő úgyis a gyakori szoptatás.
Tejből max. 0,5 l-t jó inni egy nap, annál több már gondot okozhat a babának. De vannak extra érzékeny babák is, akik minimális mennyiségre is reagálnak, úgyhogy megpróbálhatod teljesen elhagyni az étrendedből 1-2 napra, és megnézni a hatást.
Folyadékbevitelre érdemes odafigyelni márcsak magad miatt is. De amit írtál, az elégnek tűnik.
Pocakfájásos időben nagyon jó lehet, ha összebújsz a babáddal. A mama közelségének, az anyatejnek és a szopizásnak is van fájdalomcsillapító hatása, ezt érdemes kihasználniKép
Sok sikert!
pelcsi

Sziasztok!

Anita!
Pocakfájás ellen egyedül csak az idő segít. Beszélnek édeskömény teáról (ilyen a laktoherb is, ha Te iszod, akkor is hat, de ahogy Pele írta lehet, hogy ront a helyzeten. Ha teljesen elhagyod, az sem megy a tejcsi rovására. Sosem ittam, csak amikor Prücsinek hasfájás ellen, és a tejcsi uannyi volt, mint mindenkor), Gripe water, vannak akik esküsznek rá. Szerintem amikorra az ember varázsszerekhez fordul addigra már magától múlik a dolog. A kakira nálunk az vált be, ami hasfájás ellen is dzsal, hogy amikor annyira tekereg, hogy nem is szopizik, akkor bármilyen módszerrel álomba kell ringatni, ölben, kólika tartásban, babakocsiban, végszükség esetén (amikor a dobhártyáid nem bírják) hasra fektetve, időnként megpaskolva a popsiját (a mi gyerekeink arra nyugodtak, ha annyira paskoltuk, hogy a buksijuk is mozgott) és 10-20 perc múlva az első ébredéskor lehetőleg mocorgásra és nem ordításra szopi. Félálomban hajlandó volt nyelni, nem figyelt még a pocijára és a szopira jelentkező bélmozgás következtében kakilt. Szerintem az első hónapokban soxor hasfájásra fogjuk a sírást, pedig csak általánosan a kinti élettől tart a baba. Nekünk 2 hónapig majdnem folyamatosan üvöltött Prücsi, amikor ébren volt. Ennek egy része biztosan volt pocakfájás is. De amíg nem biztos benne, hogy egy fürdetéskor nem éppen az életére törünk (pedig nem törtünkKép), addig akkor is üvölt. Aztán elmúlt és azóta vízimádó.
Ki kell bírni.

A szopi majdnem mindenre megoldás, csak neked kell kitalálni, hogy hogyan veheted rá a dedet.
Sok sikert!

Snoopy
snoopy

Na, eljött az én időm, hogy előhozakodjak azzal az "elmélettel" amit hosszas saját-kölök-megfigyelésre alapozok, és ami természetesen kizárólag megérzésféle --- remélem, senki nem fog megverni, mert annyit nem ér az elmélkedésem:

Nincs hasfájós baba' Kép
("Ez hülye, nem tudja, mit jelent, mikor a baba egész nap ordít")

Igény szerinti szopival minden probléma - akár a hasfájás is - nagyjából kiküszöbölhető!
("Na, ez megérdemelné, hogy a következő baba egész nap sírjon a kezében")

Talán azok a babák, akiknél mindenképpen be akarják tartatni a 2-3 óra szüneteket szopik között, ők szomjasak és éhesek, vagy komfortszopira vágynak, ezért sírnak annyit -
("ez bolond, hagyja abba az irogatást már!")

Azt vettem észre én is Kölöknél, amit Snoopy írt, ha esetleg picit elkezd tekeregni, vagy nyüglődni "hasilag" akkor ZAMEK elő a cicit és panaszt mintha elfújták volna... Kép Kép Kép

Lehet, hogy mázlim van és tényleg majd megtudom a következő babánál, milyen az igazi hasfájós baba, a neten olvastam már egész rémtörténeteket is erről - de valahogy nem tudom elképzelni, ne haragudjatok, tudom, valószínüleg csupa baromságot írtam, gyáva tudóska vagyok sokféle elmélettel - És mégis mozog a föld! Kép Kép

Puszi Mindenkinek!

A negyed óránként szopizó 10 hetes Borsa mamája
Szipola

PIldi!

Igaz amit Pele írt fogzás-kaki ügyben, de vigyázz, főleg ha a nagyok betegek, én is erre fogtam a kaki változást és a végén kiderült, hogy jó kis vírust szedett össze jó magas lázzal szegénykém Kép a nyáron és az aktuális foga azóta sincs kint. A kaki tünetek eg u.ilyenek voltak.

Norci
norci

Szia Szipola!

Lehet, hogy csak nagyon fáradt vagyok, de kétszer is el kellett olvasnom a leveledet, hogy kitaláljam, hogy mit is akartál írni.

Szóval szerinted is?

Na nekem kijutott az ordításból! De két hónapos korában elmúlt a rettegés az élettől és ez csak azokra a napokra tért vissza, amikor a nagyszülőknek is elárultuk ezt a megfigyelést Kép
És még a cumi sem! A ciciből meg jön a tej! Segítsééééég!
Ez jellemezte a napot.

Van akinek nem 2 hónap. Hanem több. Na azokat nem irigylem!

Snoopy

KépKép
snoopy

Sziasztok!

Norci, résen vagyok, méregetem, de szerencsére csak hőemelkedése volt, az is beavatkozás nélkül van kordában, egy fog meg ki is jött.
A kaki valóban büdös is.
Már csak azt a folyamatot kéne értenem, hogy miért változik meg a nyál összetétele? Ez segiti valamilyen módon az áttörést??

Hasfájás: én azt hiszem, hogy a legnagyobb baj az, hogy az ember naivan azt hiszi, hogy a kisbaba olyan, amilyet tvben lát,avagy kisgyerekként kialakit magának: eszik, alszik, csöndben nézelődik. Szerintem ilyen baba nincs is, de legalábbis fehér holló. Ahogy Snoopy irta rengeteg dolog miatt sirhat ominózus első hónapokban, megspékelném még az unatkozom sirással, nálunk legalábbis több gyerek is produkálta az érdekel a világ, de ezt a néhány engem körülvevő játékot már unom, vigyél emberek közé, vegyél a válladra, hadd lássak többet effektust (amikor az érdeklődés gyorsabban nő, mint a mozgási képességek). Ezzel együtt szerintem van hasfájás, igenis bántja őket a fura érzés, amit a beleikben éreznek, határozottan sok baba megkönnyebbül kakilás, szélcső-lázmérő stb segédeszköz hatására történő szellentés stb után.
Igy én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem hasfájós babák, hanem érzékenyebb babák vannak.

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

PIldi!
A nyál megváltozása nem segíti a fogzást, hanem annak következménye. A pontos mechanizmust én sem tudom (Menta? Judit?), egyfajta gyulladás-szerű folyamat játszódik le.

Hasfájás: Szipola, nagyon jókat írtál!
Szóval van a szelesség, aminek egyszerűen orvosolható oka van, pl. sok Lactoherbet iszik a mama, vagy a helytelen szoptatási gyakorlat vagy a tejci-túlkínálat miatt főleg előtejhez jut a baba és az fölfújja, de ezek gyorsan kideríthetők és megszüntethetők.
És van az ún. hasfájós baba, ahogy Snoopy is írta, akinek a kinti lét kicsit nehezebben elviselhető, mint másoknak (Snoopy, pedig Prücsi igazán sietett kifelé, ha ezt tudta volna szegényKép) Az ilyen babák azok, akiknek a mamája már szinte semmit sem mer enni, esetleg adják az édesköményteát, a fölfújódás elleni cseppeket, mégis menetrendszerint bekövetkezik az ált. délutáni "hasfájás", bár néhány baba nemcsak du.-este, hanem egész nap sírós lehet. Aztán sok-sok praktikával esetleg szellentenek is, és meg is van a "magyarázat", bár lehet, hogy az csak a sírás közben lenyelt levegő volt. Valójában a hasfájás a legelső pszichoszomatikus zavar, és később még sok-sok évig a hasukat fájlalják a gyerekek, amikor valami lelki problémájuk van.
Az ilyen "hasfájós" babák nehezen alkalmazkodnak a kinti léthez, ezért jelenthet náluk megoldást az ún. 4. trimeszter módszer. Vagyis a kinti létet a lehető leghasonlóbbá kell tenni a bentihez. Először is sok-sok cici, gyakori kisebb evésekkel + a nyugtató, fájdalomcsillapító hatást kihasználva. Bebugyolálás (nem mindegyik baba szereti!), rengeteg testkontaktus pucér bőrön, rengeteg hordozás, ringatás, mintha még mindig odabent lenne. És persze türelem és kitartás addig is, amíg elmúlikKép
PIldi, Hannám nekem egyébként ilyen TV-beli baba volt, akkor meg azért sírtam, hogy miért nem szokott ez a gyerek sírniKép

Pele
pelcsi

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a sok sok segítséget , amit a szoptatásról írtatok. Hát nem is tudom mi lett volna, ha nem írjátok le, hogyan is csináljam.Azóta biztosan csak kifejtem volna a cickómból és lehet, hogy nem is lenne már benne semmi...
Képzeljétek, nagyon szépen gyógyul, és már bimbóvédő nélkül is megy a szopiKép. Annyira örülök nekiKép.Igaz kicsit érzékeny, mert egy két helyen a bőr is lejött és még be kell gyógyulnia, de nagyon szép. Azt viszont tapasztaltam, hogy mintha a garmastan nem nagyon segített volna, mert inkább csak hámosított és szárította a felületet. legjobb volt a Robóka nyála meg a tejcsi.Köszi, köszi, köszi Mindenkinek!!!!
Amit a hasfájós baba elméletről írtatok, hát szerintem is van benne vmi. Nálunk pl Robika mostanában elég sokat sírdogál. Biztosan van benne kis hasgör5cs is, de sokszor azt tapasztaltam, hogy "csak" én hiányzok neki.Sírdogál, ha leteszem , és he felveszem, igaz akkor is van még pici nyöszörgés, de a mellemre téve vagy csak simán hassal rámfektetve szépen elalszik. Sőt, mostanában csak így alszik el.szeretnék következetes anya lenni. Szerintem ettől még nem lesz elkényeztetett gyerkőc. Ugye?meg hát tényleg úgy van., hogy egyik baba jobban a másik kevésbé igényli az pdabújást, simit...
Robikqa imádja, ha a hosszú (mert hosszú hajú ámKép ) cirógatom+a kis hátát. Néha kevés a két kezem is a simikhezKép.de mire erre rájöttem eltelt pár ordító nap , és bízom benne, hogy csökkeni fog a sok sírás ezzel a módszerrel.

Jah!Azt meg el is felejtettem írni, hogy Robikának ajánlotta az egyik védőnéni ismerősünk, hogy nagyon pici cukros vízet adjak neki, attól lesz kakika. tegnap ki is próbáltuk. Hát reggel kapott és délutánra lett is. De azt látni kellett volna. Robikám szopizott, és akkor jött a kakika. Nagyon meglepődött, mivel eddig nemhogy szopi közben de még magától sehogyan sem volt kaki, kivéve a kórházban.(ott nem tudom adtak e neki vmit).
Úgy nézett rám, hogy most mi lehetKép.
Majdnem meg zabáltam, olyan édes volt.
Nektek mi a véleményetek a cukros vízről? Meddig érdemes neki adni?Szerintem kevésbé lehet káros mint pl: erős görcsoldók és kúpozás...

Köszi , mégegyszer a segítséget . Nagyon jólesett, hogy meghallgattatok és segítettetekKép
anita77

Pele!
Mit értesz helytelen szoptatási gyakorlatnak? Kiváncsivá tettél, az én Vilim is igen sírós volt, én is kb. félóránként szoptattam, viszont mai napig ha fáj a pocja akkor "didit" kér.( Pl. ha nehezen jön egy-egy puki cicvel a szájában mindig sikerül) Kicsit olyan mintha erre kondícionáltam volna (cicvel pukizunk és cicvel alszunk el, végülis mire megnősül tuti kinövi Kép) csak gondolkozom, hogy a tesóval mit csinálnék másként.

Olvastam az írásod az "Aludj jóllal" kapcsolatban, ezért bátorkodom megkérdezni, hogy egy olyan gyereknél akinél már csak tkp. a napközbeni elalváshoz kell a szopi (meg néha egy-egy szellentés erejéig, ld előbb), de akkor is inkább nyalogatja, puszilgatja a cicit (amit írtam a napokban) mit ajánlasz, hogyan tanítsam meg az elalvás és a szopizás szétválasztására? (Az elalvással egybéként este sosincs gondunk) Azt remélem, he erre sikerül megtanítanom akkor a leválás folyamatát is megkönnyítem neki, az biztos hogy most már felesleges erőltetni, végülis 15 hónapos és maga kezdi el magát leválasztani. Ma reggel pl. megmutattam a cicit neki és fél perc szopi után határozottan közölte velem, hogy "didi nem", viszont délután elalvás előtt ordított, hogy didi és persze azt rágva aludt el.

Remélem érthető voltam, és előre is köszi a választ!

Norci
norci

Sziasztok!

Anita!
Éljen, éljen!!!!!KépKépKép Nagyon ügyik vagytok!!!!
Az teljesen természetes, ha a babád azért sír, mert kézben szeretne lenni összebújva veled. Gondold el, 9 hónapig éjjel-nappal veled volt, hát hol érezné magát jobban, nagyobb biztonságban, mint a karjaidban, ahol hallja a szívdobogásod, a lélegzésed, érzi az illatodat. Persze, hogy ilyenkor megnyugszik, ellazul, elalszik. Hordozd sokat (ez nem mellesleg a tejtermelésnek is jót teszKép), attól lesz igazán kiegyensúlyozott, önálló emberke a későbbiekben, hogy most megadod neki azt, amire szüksége van! Egy ekkorka babának az a természetes, hogy anyán alszik, és a lehető legtöbbet szeretne kézben lenni. Ezzel nem lehet elkényeztetni, ez egy régi, rossz beidegződés abból az időből, amikor a babákat nem értő-érző apró emberi lényeknek tekintették, hanem holmi beidomítani való babrbároknak, akikből sosem lesz civilizált lény, ha nem szorítjuk már a kezdetektől kordába őketKép Az eredményről ne is beszéljünkKép
Szóval vedd csak föl mindig, ha sír. Egy hordozókendő sokat segíthet, így közben még meg is tudsz csinálni ezt-azt.
Cukros víz: hát, én nem nagyon támogatom. Az anyatejes bélflórát minden más anyag tönkreteszi. Szerintem a szopitól lett inkább kaki, beindult a reflexes bélmozgás. Hordozás, tornáztatás jó a kakigondokra, sőt azt tudom még ajánlani, hogy te egyél olyasmit, ami meghajt (barack, szilva, rostos lé, kinél mi), ez a babádban is megteszi majd a hatásátKép

Norci!
Helytelen szopis gyakorlaton azt értettem, hogy ha korlátozzák a cicin eltöltött időt (pl. csak 10 percig szopizhat, nehogy "fölázzon a cici"), akkor előfordul, hogy csak az előtejhez jut a baba, ami laktózban dús, és fölfújhatja az arra érzékeny babákat. Ugyanez történik, ha valaki mindkét mellből szoptat minden etetésnél, és túl hamar vált mellet, mielőtt még a hátsótejet kiszopizná a baba. Bőtejű, erőteljes tejleadó reflexű mamáknál is megesik, hogy ha igény szerint szoptatnak, tehát akár fél óránként vagy rövidebb időközönként is, és minden evésnél másik cicit kínálnak, akkor szintén túl sok előtejhez jut a baba. Ilyenkor megoldás, ha csak 2-3-4 órénként cserélnek cicit (kinél mekkora időköz válik be), azaz mindig megszoptatják, ha kéri, de egy bizonyos időintervallumon belül minden evéshez uazt a cicit kínálják (másikból le lehet picit fejni, ha addig nagyon feszül). Ennél az előtejes problémánál ált. a kaki is zöld, ez is jelzi a túl sok laktózt, kevesebb zsírt.
Szerintem Vili fantasztikusan okosan viselkedik, hogy pocakgondokra didit kér. Egyáltalán nem rontottál el semmit, sőt! Egyrészt az anyatejnek és a szopizásnak van egy fájdalomcsillapító hatása. Másrészt a szopizás reflexes bélmozgást indít be, ezért jöhet meg a puki olyan könnyen. Nem te kondicionáltad, arra használja, amire (is) való.Kép
Alvás: végülis a folyamat hasonló. mint az estinél. Kell egy rituálé, amihez kötődik a lefekvés, és akkor előbb-utóbb elég lesz ez a cselekvéssor is. Az hogy este ez már megy, arra utal, hogy Vili igazán nagyon klasszul fejlődik! Tudniillik az, hogy az elalváshoz szükséges ellazult, befelé forduló lelkiállapotot létre tudja hozni, kell egy bizonyos idegrendszeri-lelki érettség is. A szopi és az összebújás ebben segíti őket, mert amíg ez a rendszer nem érett, addig ezek szolgáltatják azokat az anyagokat, amik ellazítják, megnyugtatják a babákat. A nappali alvásnál nyilván nehezebb létrehoznia Vilinek ezt az állapotot, hiszen azért több az inger. Ebben segít még neki a szinte jelképes szopi és összebújás, ezért nem tud még teljesen lemondani róla. De az hogy este már megy a dolog, azt mutatja, hogy előbb-utóbb délután sem fogja kérni a didit. Különösebben tanítani nem kell és nem is lehet.

Pele
pelcsi

Lilla,

a cukros víz adását újszülötteknek más kórházakban is csinálják. Konkrétan pl a Kútvölgyiben is, ami egyébként más szempontokból nagyon jó kórház. Ezzel nem lenne semmi baj, ha előtte szólnának a mamának. A gond az, ha ezt sem teszik meg! (Az megint más kérdés, hogy jó-e ez a babának. Valószínűleg nem!)

Nem tudom mit kén tenni azért, hogy ez ne így legyen. Egyébként lehet, hogy rosszmájú vagyok, de feltételezem, hogy azért is tömik cukros vízzel a babákat, hogy ne ordítsanak és ezzel ne idegesítsék a személyzetet...

Névtelen

Sziasztok!

Pele, te fantasztikus vagy, Szipola ír lükeségeket, de nem bántod - mindenkihez van mindig egy kedves szavad, bátorító pár sorod...
Ez jó!!

Örülök a hasfájás-elméletre jött reakcióknak -
sajnos én is tudok olyan kislányról, aki szinte egész nap sír, az anyukája már nagyon szomorú, nem tudja semmilyen módon megnyugtatni, ott az is tünet, hogy nagyon nehezen megy a pukizás -- talán ő lehet az úgynevezett 'hasfájós' baba...

Többször írtátok már, hogy a szopis tea vagy baba tea is bánthatja a babákat - nos Kölök ellenpélda; iszom édeskömény-kamilla teát (egy kancsót naponta) így könnyű és hatalmas Kép pukik vannak, viszont most elfogyott és nem vettem, hogy kipróbáljuk, kell-e ez nekünk -- háát, Kölökbe "beszorult" minden, szemmel láthatóan kínlódott, még pityergett is, szóval kezdett egy 'hasfájós' baba lenni Kép - úgyhogy ezt a teát iszom tovább egyelőre!!

Lactoherbet is, de az közömbös nála, pedig abban is van édeskömény - furi! ??

Talán a lactoherbet elhagyhatnám és maradhatna csak a pukis tea?

Szükség van-e lactoherbre egyáltalán? Sok tejem van - de a szülés óta folyamatosan iszom ezt, nem merem abbahagyni..
Kép Pele, segíts!!

Kölök is "TV-gyerek", első perctől nyugodt, vidám, nem sír, egyszer volt egy nehéz esténk, amikor sírt és nem tudtuk, miért - hát akkor mondta a védőnőcse, hogy várjunk ki a szopik között x órát, na akkor Kölök ezt kikérte magának, azóta eszemben sincs próbálkozni ilyen hülyeséggel...

Születésétől fogva olyan, mintha már régóta ismernénk egymást!
(Mi jártunk anya-magzat kapcsolatanalízisre, de nem szeretek ezzel kérkedni, mert annyira megoszlanak a vélemények erről...szóval akik jártak, azok az anyák mind erről számolnak be)

Amit Pele Anitának írt, arról eszembe jutott, hogy a védőnő már akkor furcsa lett nálunk, amikor Kölök még csak egy hetes volt, itt járt és azt mondta, kényeztetés, hogy Kölök a nagyszobában az ágyon van napközben ------- buzi állat! Egy 7 napos gyereket hogy a f....... lehet elkényeztetni??? Ugye nem azért szültem, hogy bezárjam a szobájába és ott ő fegyelmet tanuljon? Itt van velem, zenét hallgatunk, eszünk ha éhes, simogatom, mellé fekszem - nem fogom bezárni egy szobába, ahol egyedül érzi magát egész nap, egy hete volt csak itt a kinti világban, mit képzelt ez a banya, mire volt szüksége? Órarendre? Büntettem volna meg talán? Vagy futott volna három iskolakört, mert rossz volt???? Ááááá, nem is gondolok erre, mert azóta is dühít és nem értem...

Nórci-Vili nagyon édes lehet mikor mondja "Didi nem!" Ez őrület, elképzeltem!
Biztosan nehéz lesz és szomorkás, mikor Kölök is elválasztja majd magát...de azért van még időnk! Kép Kép

Az elaltatás nálunk is szopival folyik, nagyon könnyen és gyorsan - nem is tudom, hogy lehetne még elaltatni, vagy hogy lehet majd szopi nélkül, ha már nagyon nagyfiú lesz... Kép

Cukros víz - kórház téma:
Ahol mi szültünk, a Péterfyben csak problémás esetben (szopi nehezen indul) és csak akkor adnak, ha az anya engedi, tehát előtte megkérdezik, és nem vágnak pofákat, ha az anya nem engedi!! Nagyon jó kórház, nekünk bazi jó volt ott szülni, semmi olyan nem történt Borsával, amit nem tudtam, vagy nem akartam - ráadásul születése éjjelétől kezdve együtt voltunk, külön szobában hármasban, a család!! Állandóan a szopira kapacitáltak minket, ezt hallgattam négy napig, "anyuka, cicre tenni, cicire tenni!!" Ha fürdetni nem vittem volna ki esténként, akkor nem is találkozott volna kórházi személyzettel, annyira békén hagytak minket - olyasmi volt, mintha itthon lennénk, csak ott voltak a háttérben, ha mégis segíteni kell, vagy Kölökkel lett volna valami gond...
Ezért választottam őket! A jó kórház egyébként meghatározó jelentőségű, hiszen a baba első négy napjáról van szó, illetve a mama és babája első közös négy napjáról, ami nagyon fontos, szopi szempontból is - hány olyan esetről hallani, hogy a kórház elcseszi a szopit, úgy küldi haza a családokat, hogy a baba már kapott pótlást, az anya el van keseredve, szoptatni nem tud, stb.
Áá, erről már felesleges is beszélni, lerágott csont - Szipi meg nem kutymag...
Kép

Na, azt hiszem, ennyi.

Továbbra is éljen a szopi!! Kép
Szipola

Sziasztok,

Jo regen jartam erre, most ismet kerdessel fordulok hozzatok.
Kisfiam a het vegen lesz 14 honapos. Mostanaban minimum haromszor, de inkabb 4-5 alkalommal szopik naponta. (Plusz ejjel) Kb. egy hete uj fogai jonnek es azota a szopas vegen gyakran nagyon megharap. Persze olyankor azonnal leveszem a mellemrol es mondom neki, hogy nem szabad... Mivel ő mar ugyis befejezte a szopit, ezert nem erdekli, hogy en nem adom vissza neki a cicit. Ti hogyan oldottatok meg ezt a problemat? Masik kerdes: szerintetek le kene mar szoktatni legalabb az ejszakai szopirol? Engem nem zavarna, csak neha mar olyan zombi vagyok reggelenkent. Es biztosan nem ehes, csak megszokasbol kell neki. Mit gondoltok? Elore is koszi.

Judit es Jordan
Judit

Pele!

Köszönöm amiket írtál Kép és Vili tényleg fantasztikus gyerek Kép Én anno váltott mellből szoptattam, ez lehet hiba volt, de a kakija egyszer volt csak elképesztően zöld. Kistesónál tuti nem követem el már ezt a hibát csak kerülne már pocakba Kép

Norci
norci

Pele!

Nem tudom , hogy valójában a cukros víz segített e a széklet rendezésekor , de szerintem igen, mert eddig tényleg nem volt egy szem kaki sem egyedül.Habár nem tudom.Azt mondta az egyik doki, hogy még a szélgörcsökre is jó lehet. Szegény Robikám elég hasfájós, jelenleg az Espumizant adom neki, de szerintem nem sokat ér. Nem tudom, hogy jól látom e, de ha a cukros víz segít a görcsökre , akkor inkább azt adjuk neki, mint a gyógyszertári vegyi dolgokat, mert szerintem az ártalmasabb.Nem? ne azt hidjétek, hogy mindenképpen adni akarok vmit, csak segíteni szertnék neki. Mert ma az sem segített, hogy hasamon feküdt, az sem, ha felvettük. egész nap sírdogált és látszott rajta, hogy görcsöl a pocija.
Vagy vmi jó ötleted azon kívül, hogy testmeleg stb kell neki, ami használhat a görcsökre? Légyszi segíts!!!Kaki ügyben amúgy engem semmi nem hajt meg, elég nehezen áll vissza a székletem zülés óta sokat küszködök vele, pedig előtte (szoptatás előtt)nem volt semmi gondom.Biztosan az anyagcsere miatt is lehet mert próbálok olyanokat táplálkozni, hogy ne okozzon szorulást.Persze főképpen Robikám széklete érdekel!
Mell:
Igaz a jobb mellem írtam kezd helyrejönni, de ma is kisebb fehér foltok voltak rajt. Azt figyeltem meg, hogy Robika szája nem áll rendesen rá a jobb cickóra. Rögtön amint bekapja száját összeszorítja és ráharap,. valahogy "nem jön be " neki a jobb mellem. Egyedül bimbóvédővel sikerül a kis száját nagyobbra tátani.Mostanában nagyon ég szopi közben és főképpen utánna ez a mellem. Lehet, hogy a tejbelöveléstől?De teljesen a hónaljamtól jön az égő fájdalom.Azért szopizunk belőle rendesen.
Azt sem tudom, mivel sajna normális mérleget nem lehet szerezni, nameg Robikát sem lehet mérni, mert annyira ficánka olyankor, hogy mennyit is ehet, de mikor ezek a fránya görcsök jönnek, akkor mindig tátog szegénykém.Éhes lehet még? Lehet, hogy több folyadékot igényel ilyenkor? A mellem is kezd felázni, mert próbáltam a cicit is odaadni neki többször egymás után , egy ideig megnyugodott, de utánna ismét sírtKép.

Szipola: amúgy nálunk sajna a kórház olyan volt....szoptatásban semmit nem segítettek, úgy jöttünk haza, hogy meg is lett az eredménye, mivel nem tudtam hogyan is kell, ezért begyulladt kissé a jobb mellem...Szóval tényleg ott kezdődi a hiba, hogy el sem mondta senki, hogy mire ügyeljünk és hogyan kell a kicsiknek a cickót a szájba bevenni. Nekem mikor még nem indult be a tejcsim, alig volt picurka bent a kórházban(egy olyan hullám volt) és érdekes nem is volt elég anyatej bent, így utólag gondolkodtam el rajta, mert semmi tapasztalatom nem volt,hogy mit is adhattak neki? Csak itthon filóztam rajta, hogy mikor én szültem ketten szültünk , egy anyuka volt még aki előttem szült és neki sem volt annyi teje, hogy a többieket táplálják vele. Azt viszont tudom, hogy mikor kérdeztük hogy egy kis tejcsit tudnak e adni ha hazamegyünk, ha netán nem lesz a mi tejünk elegendő (vasárnap volt, nem is tudtunk volna hovűá rohanni)azt felelték, hogy nincs tej bent egy csepp sem...vszínű tápszerezték?

Várom válaszotokat a görcsökkel kapcsolatban, és jó lenne ha vmi jó tanácsot az égő mellbimbóra is tudnátok mondani(esteleg borogatni vgy nem tudom...)

Köszönm szépen, és tudjátok meg, hogy sok lelki erőt merítettem tőletek és rengeteget segítetek!!!Tényleg mi lenne, ha az ember itt nem jutna segítséghez?

Anita
anita77

Sziasztok!

Szipola!Kép
De hiszen nem is írtál hülyeséget!!! Sőt!
Egyébként pl. a nehezen született babák között is sokkal több a hasfájós. Ez is jelzi, hogy milyen fontos lenne a baba szempontjait is szem előtt tartani a szülésnél... Na, de ez már messzire visz.Kép
Ha nektek jó az édesköménytea, akkor persze, hogy igyad. babától is függ, hogy hogyan reagálnak, és ezek szerint nektek nagyon bevált!
Laktoherb: igazából a legjobb tejszaporító a gyakori, korlátozások nélküli szopiKép Szerintem ezért van sok tejcid. Ha nálatok nem okoz gondot a Laktoherb, és ha te is szereted, akkor ihatod nyugodtan, de azt is megpróbálhatod, hogy fokozatosan csökkented a mennyiségét, és figyeled, mi történik.Kép
VédőnőKépKép
Amit a kórházról írtál, az viszont nagyon jól hangzott!

Judit!
Akkor a végén kezdem: nem, nem kéne leszoktatni az éjszakai szopiról. Majd leszokik magától, ha már nem lesz rá szüksége, lehet, hogy egyik napról a másikra. Abban igazad lehet, hogy nem föltétlenül az éhség motiválja a fölkeléseket, de hát a tejcsi meg a szopizás annyi mindenre jó még az éhség csillapításán kívül!Kép Egyrészt ha jön a foga, akkor lehet, hogy a fájdalom, viszketés az alvásban is zavarja, a tejecske meg szuper fájdalomcsillapító (ezért kérheti gyakrabban nappal is). Másrészt ilyenkor annyi minden történik velük napközben, annyi mindent csinálnak, hogy éjjel jó meggyőződni arról, hogy anya ott van, mindig hozzá lehet bújni, mindig biztonságot ad. Ha nagyon fáradt vagy napközben, esetleg pihenhetsz vele, amikor ő is alszik pl. ebéd után (én így csinálomKép).
Harapás: ha mindig a szopi végén történik, akkor figyelheted, hogy mikor lassul a szopi üteme, és megpróbálhatod még a harapás előtt elvenni a cicit. Vagy olyankor közelebb húzni magadhoz, ezzel beljebb kerül a szájába a cici, és nem tud harapni. És persze mindig mondd is neki, hogy ezt nem szabad, anyának fáj.

Norci!
Lehet, hogy félreérthető voltam: szóval nem föltétlenül rossz vagy hiba a váltott mellből történő szoptatás, sőt, ha tejszaporításra van pl. szükség, akkor nagyon is jó. De figyelni kell rá, hogy magától csatlakozzon le a ciciről a baba. Akkor érdemes megpróbálni a csak 3-4 óránkénti ciciváltást, ha a babád a nagyon gyakori (akár negyed- félóránkénti)szopizók közé tartozik, viszont azt látod, hogy ez mintha bántaná a pociját.
Kistesó mielőbbi beköltözéséhez drukk!!!

Anita!
Köszi!Kép
Cukros víz és Espumisan helyett én azért először a mechanikus dolgokkal próbálkoznék, mint a pocakmasszázs, tornáztatás. Az alkarra fektetős pózt próbáltátok? Nálunk nagyon bevált még a "kakilópóz"Kép, amikor én hanyatt feküdtem, a lábaimat fölhúztam, és a pocakomra ültettem a babát úgy, hogy a fölhúzott térdeimnek támaszkodott. Ez általában hamarosan eredményre vezetettKép
Jó még, ha pl. kendőben vagy a kezedben ringatod úgy, hogy föl vannak húzva a lábai. A mozgás meg a póz is segíthet.
Hajtós dolgokkal is kísérleteznék még a te étrendedben: mák, barack, szilva, szőlő, kivi?
De ha végül is semmi nem jön be, és úgy érzed, hogy a cukros víz segít, akkor adjad azt. A bélflórának nem túl jó, de pár korty szerencsére a szopiba nem nagyon zavar bele. Viszont nagyon kell vigyázni arra, hogy ne legyen belőle egyre több, hogy ne kezdd adni mindenfélére, hanem előbb próbálj más dolgokat is. Mert ilyenkor az a veszély, hogy az ember egyre könnyebben nyúl hozzá.
Cicifájdalom: ha ég szopi közben és utána is, és fehér foltok is vannak rajta, akkor valószínű, hogy egy gombás fertőzésről van szó. Lehet, hogy a sebeken keresztül fertőződött meg. Robi szájában nincsenek fehér foltok az ínyén vagy oldalt? Vastag fehér lepedék a nyelvén?
Glicerin-bóraxot recept nélkül lehet kapni a patikában, azzal kellene kenni a cicidet is szopik előtt-után, és Robi száját is (akkor is, ha tünetmentes).
Nagyon ügyik vagytok, hogy kitartóan próbálkoztok! Lehet, hogy Robinak is az kell, hogy kicsit ügyesedjen, nőjön. Ha másképp nem megy, csinálhatod azt is, hogy bimbóvédővel kezdesz, aztán lecsúsztatod a ciciről.
Nem baj, hogy nincs mérlegetek! Valszeg csak halálra stresszelnéd magad, hogy most miért ennyit vagy annyit szopizottKép Így meg nem tudsz mást tenni, mint a babát figyelniKép Ha görcsök közben is tátog, próbáld cicire rakni. A szopi fájdalomcsillapító is, no meg reflexesen segíthet a kaki/puki kiürülésében. Olyan nincs, hogy a cici fölázik, ha jól van mellen a baba, akkor órákig is lehet a cicin.
KórházKép
További ugyanilyen sok türelmet és kitartást!

Pele
pelcsi

Pele!
Öthónapos, kilenc és félkilós ded szörnyen érdeklődik a családi étkezések iránt. Határozottan tátog a kanálra, ha az aki az ölében tartja eszik. Fogak kibújóban. Ez jelzés a hozzátáplálás megkezdésére, vagy inkább reflex, játék?
sofka
sofka

Sziasztok!

Segítséget kérek. Szombaton volt két hetes a babám és eddig ment minden rendesen, de ma szinte egyfolytában szopizna. Most is egy órája hagyta abba, eleget evett, ez biztos. Aludt egy kicsit, de megint csak enne. Már nem tudom mi lehet a baj, azt hiszem tej van elég, de akkor hogy lehet éhes??? Ha valakinek van ötlete, kérem írjon!

Köszönöm előre is:
Zit
zit

Sziasztok!

Segítséget kérnék! Kép Szombaton volt 2 hetes a babám és eddig ment minden rendesen, de ma szinte egész nap szopizna. Egyszerűen már nem lehet éhes szerintem, mert annyit evett. Tejem van elég úgy érzem, ezért nem tudom, hogy mit tegyek. Ha valakinek van valami ötlete, kérem írjon!

Előre is köszönöm!
Zit
zit

Sziasztok!

Nem tudom, hogy van-e valakinek ilyen tapasztalata, de hátha tudtok segíteni. A 31.hétben járok a kisfiunkkal és elkezdett kinyílni a méhszájam. Viszont a nagyobbik fiam még szopizik, ami ilyen esetben már nem ajánlott, ha jól sejtem. DE hogy magyarázzam el neki, hogy eddig lehetett és most már nem? Naponta 1-2-szer szopizik, délutáni és esti alvásnál, akkor viszont követeli. Tényleg nem tudom, hogy mit csináljak, ő két éves lesz és nagyon megviselné, ha hipp-hopp nem lenne cici, de a koraszülést sem szeretném kockáztatni. Örülnék, ha tudna valaki tanácsot adni.

Katica
Katica

Sziasztok!

Sofka!
5hónaposnál én még azért várnék, szerintem ez egyfajta utánzás is, meg persze kíváncsiság.

Zit!
A babáknál vannak ún. növekedési ugrások, ált. 3 és 6 hetesen, illetve 3 és 6 hónaposan. Persze ezek nagyon laza határok, könnyen elképzelhető, hogy a te babád most megy át egy ilyenen. Ilyenkor egyik napról a másikra hirtelen megnő a babák tejcsiigénye, amihez a kínálatot úgy tudják fölturbózni, hogy pár napig szinte szünet nélkül ennének. Szóval ez egy teljesen normális jelenség, ilyenkor a legjobb, ha az ember beköltözik pl. a babával az ágyba, hagy mindent a csudába, és szopival meg pihenéssel tölti a napjátKép Aztán majd beállhat megint egy ritkább evésre a babó.
Ezen kívül nekik is vannak rosszabb napjaik, amikor front van, szél van, meleg van, hideg van, stbKép, és egész nap csak anya kell nekik. Hát ezek ilyen napok, ilyenkor borul a napirend meg a tervKép, de aztán lesznek majd jobb napok is. Vannak olyan babák is, akik alapból szinte egész nap szopiznának, akár negyed-, félóránként néhány hosszabb alvással megszakítva. De ez is teljesen rendben lévő dolog, egyszerűen ők ilyenekKép
Szóval akármi is legyen a háttérben, nyugi, teljesen normális dologról van szó!

Pele
pelcsi

Sziasztok!

Nem tudom, hogy van-e valakinek ilyen tapasztalata, de hátha tudtok segíteni. A 31.hétben járok a kisfiunkkal és elkezdett kinyílni a méhszájam. Viszont a nagyobbik fiam még szopizik, ami ilyen esetben már nem ajánlott, ha jól sejtem. DE hogy magyarázzam el neki, hogy eddig lehetett és most már nem? Naponta 1-2-szer szopizik, délutáni és esti alvásnál, akkor viszont követeli. Tényleg nem tudom, hogy mit csináljak, ő két éves lesz és nagyon megviselné, ha hipp-hopp nem lenne cici, de a koraszülést sem szeretném kockáztatni. Örülnék, ha tudna valaki tanácsot adni.

Katica
Katica

Katica!

Hát egy koraszülés valóban nem lenne jó dologKép Keményedéseid, görcseid is vannak a szopitól? Érzel szopi közben/után méhösszehúzódásokat? A dokid mit mondott? Javasolta a szopi fölfüggesztését?
Ha a szopi szüneteltetése mellett döntesz, akkor elsőként megpróbálhatnád lerövidíteni a szopi idejét. Nem tudom, meddig szopizik a kisfiad, de elmondhatod neki, hogy most csak kicsit szabad. Ő már elég nagy a megbeszéléshez. Pár perc után határozottan vedd le a ciciről, de öleld tovább, ringasd, sok-sok testkontaktussal pótold a szopit. Elképzelhető, hogy tiltakozni és sírni fog, de határozottnak kell lenned, mert az csak ront a helyzeten, ha később visszakozol. Szóval a kulcsszó a határozottság és a gyengédség. Azt is mondhatod neki, hogy ha megszületik a kistesó, akkor megint szopizhat majd sokat, de most csak picit szabad. Hipp-hopp azért ne vedd el a cicit, az tényleg nagyon megviselné.
Sok sikert, és drukk, hogy ne legyen semmi gond a pocaklakóval!

Pele
pelcsi

Hahó Lányok!

Pár napja, talán egy hete írtam, hogy Kölök rákapott az ujjszopira és akkor megbeszéltük, hogy inkább ez, mint a cumi...

A helyzet most már teljesen ujjszopis lett nálunk, nagyon sokszor "előkerül" a keze, hangosan cuppog, látszólag megnyugszik tőle -
esti altatásnál is hamarabb kiköpte a cicit, mint szokta, akkor én kijöttem a szobájából, pár perc múlva hallom, hogy cuppog Kép meglestem és totál elaltatta magát ezzel!
Napközben is megy az ujjszopi, már tegnap nappal is elaludt közben, szóval ránézésre ez egy jó dolog, de nem mehet a szopi rovására? Vagy az nem baj, ha kevesebbszer kell majd neki a szopi és inkább ujjszopizik?

Eddig kb. negyed-félóránként szopiztunk, a heves ujjszopi óta valamivel ritkábban - egycsapásra nagyfiú lett Kép és kitalálta hogyan nyugtathatja magát? Ez nem baj?
Hagyjam továbbra is neki?

Csak nehogy jobban megszeresse, mint a cicit, mert akkor én megőrülök!! Kép

Puszi!
Szipola és Kölök (11 hetes pont)
Szipola

Szia Pele! KösziKép Ugyanezzel próbálkozom, így tényleg nem szopizik sokáig. Először teát iszik és csak utána kap cicit. DE nem írtam tegnap, hogy az orvos felírt no-spát meg kliont is és ezek mellett viszont nem lehet szoptatni. Szóval nem tudom, hogy milyen hatása lenne Zolikára, ha csak 1-2 percet szopizik. Az orvos semmit nem mondott, mert nem is tudja, eddig nem volt okom mondani és különben is mindenki ferde szemmel
nézett eddig ha mondtam. Most meg tisztára bepánikoltam legutóbb és csak az járt a fejemben, hogy nem akarok kórházba menni.Kép

Katica
Katica

Sziasztok!

Szipola!
Nem igény szerint szoptatott babáknál azt szoktuk mondani, hogy ha szopja az ujját, akkor inkább próbálják meg mellre tenni. De te nem hiszem, hogy tudnál ennél gyakrabban szoptatniKép Pláne ha maga csatlakozik le, és utána kezdi szopizni az ujját, akkor az végképp nem rajtad múlott.Kép
Egyébként az egy nagyon egészséges dolog, ha van valami, amivel meg tudja nyugtatni önmagát. És a te megnyugtatásodraKép: pár hetes kora óta ujjszopizó lányom 3 évesen még szopizikKép

Katica!
Abszolút megértem a pánikot, és teljesen jogos! Nagyon fontos, hogy a születendő babának ne legyen semmi baja!
Gyógyi ügyben hívd föl Ibolyt (száma a www.lll.hu - n fönt van).
Én azt gondolom, hogy azért jó lenne, ha mondanád a dokidnak, mert neki tudnia kell mindenről, ami a várandósságodat érintheti. Aztán azért, mert ő ellenzi, attól a te döntésed még lehet más!

Pele
pelcsi

Kedves Pele! Kép

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, megnyugodtam, hogy nincs gond igazából. Jó, hogy van valaki, aki ért az ilyesmihez, legalább nem pánikol be az ember lánya. Köszi! Kép)

zit
zit

Kedves Pele!
Köszi a tanácsot, akkor várunk még a valódi kóstolgatással. Őszintén szólva, nincs is sok kedvem pancsolni, meg pürézni, míg a nagyok is itthon nyomulnak. De jövő héten kezdődik az iskola!!! (Persze Marci attól még csak anyatejet kap.)
sofka
sofka

Pele!
Nem voltál félreérthető, én fogalmaztam rosszul, szóval anno én váltottam talán túl gyakran mellett, no mindegy ez már a múlté. Viszont képzeld Vili újra szopizik rendesen igaz már csak u.akkor és u.olyna keveset mint eddig, de nem játszik a cicivel és nini a szájában megtaláltam az első rágófogat Kép Talán ez volt a baj? Mondjuk a szopi ugyanúgy jelképes már ha éber, de ha elalszik a cicvel akkor félálomba persze jó nagyokat kortyol.

Köszi az eddigi segítséget no és a drukkot is.

Üdv.
Norci
norci

Szoptatás alatti fogyókúra ügyében kérnék segítséget: hol találok a neten olyan fogyót, ami mellett nem csökken a tejmennyiség?. (Dóri 4 hónapos és csak szopi van, nem szeretnék még kevés tej miatt hozzátáplálni, de a kilókkal most már tényleg muszáj v.mit kezdenem.
Előre is köszi.
rjuli

Pele!

Jáááj, ha ennél gyakrabban szopiznánk összenőnénk teljesen!! Kép Kép De jó lenne! Kép Kép
Csak hát néha kéne egy kis takarítás, meg ilyen olyan házimunka... Fúúj Kép

Szóval ujjszopi miatt semmi nem változik a cicivel - ez jó! Tulképp ujjszopi is nagyon jó, mert tényleg önállóan megnyugszik tőle, és nagyon nagyon aranyos közben!! Írtó hangosan cuppog! Kép Gondolom tudod, miről beszélek Kép Kép

Ja, másik 'elméletem':
Igény szerinti szopi csak támogató, segítő, lelkes apuka mellett lehetséges!!
- persze ha olyan a baba, mint Kölök, hogy negyedórázik...

Nálunk Zsolti konyhamalac lett, minden nap ő főz vacsit, bevásárol, málházik, rendezkedik, tisztába tesz, énekel, fürdet, beszélget, béka-brekeg, zümi-zümmög és táncol ha kell...
Kép Kép Tök jó fej! Kép Kép

Tegnap délután és ma reggel meg azt figyeltem meg Borsánál, hogy kezdi "sajnálni az időt" a szopira, közben számtalanszor abbahagyja, nézelődik, figyel a zajokra, elkezd beszélgetni velem, nevetgél, amikor a cicin van, akkor is rángatja a fejét, mindent fürkész ami körülöttünk van, pár szívás és kiköpi, nézelődik, majd vissza a cicire - nahát! Kép
Én meg mindent kikapcsoltam, simogattam, nyugtató hangulatot próbálok árasztani, egyelőre nem sok sikerrel - lehet hogy csak ilyen extra mókás kedvében van, vagy tényleg kezd a világ érdekesebb lenni, mint a szopi és állandósulhat ez a viselkedés??

Meglátjuk! Ez most csak költői kérdés, hiszen azt senki előre nem tudhatja, hogy Kölöknek mihez lesz kedve! Kép Kép Kép

Anyu tegnap itt volt, Kölök nyűgösködött picit erre ő egyből; adjunk neki teát!! Na, ettől már megőrültem, mert már többször elmondtam neki, hogy nem kell tea, stb. - de ő csak hajtogatja; én is kaptam anno minden szopi után egy kevés teát és hát úgy ittam, mint egy güzü -
furcsa, hogy ezeket a rossz beidegződéseket nem lehet megváltoztatni! Jó, anyu nem gyakorló anya és nincs ennyire beleásódva a témába, de én modern és helyes elveket valló nagymamát szeretnék belőle faragni - épp elég a védőnővel küzdeni...
Hajj, de nehéz a szopisták élete Kép
Szipola

Sziasztok,
Olvasatbeli kérdésem lenne elsősorban a profikhoz (Iboly, Pele, Menta), de mindenki véleményét megköszönném. Valahol az LLL táján (sajna nem találom, hogy hol)azt olvastam, hogy 1 éves korig az anyatej a fő táplálék, minden mást csak szopi után adunk (eddig rendben is volna a dolog), az első szülinap után viszont elkezdi a szilárd táplálék megkapni a főszerepet... hm. Ez most azt jelenti, hogy mostantól szopi előtt kell adnom a kaját az egyévesemnek? Vagy hogy legyen? Az biztos, hogy szeretne enni, mert bőven nem üríti ki a cicit, mindig hagy egy kis helyet a szilárdnak utánaKép. Vagy ez így jó, és egyre több helyet fog hagyni más kajának? Tanácstalan vagyok, főleg a forrás hiteles szopipárti volta miatt.
Köszi a segítséget,
matska
matska

Sziasztok!

Most 2,5 hónapos a kislányom, és nem hajlandó szopizni. Tegnap csak kb. 3x akart, akkor is nagy nehezen sikerült belényomnom a cicit. Kép Teljesen kivagyok már. Közben meg állandóan cuppogtatja a kezét, és látom, hogy éhes. De ha már csak a cici felé fordítom, ordít. Kép Ez most tuti szopisztrájk, nem? Mit lehet ilyenkor tenni?
Ma már kicsit jobb volt, de nem tudom, mi lehet. Igaz, éjszaka is most felkelt 3X, máskor csak 1X szokott. Először azt hittem, most van a fejlődési ugrás, mert volt, hogy mindkét ciciből evett, és utána cuppogott. De sokszor még ömlik a tej, és neki már nem kell.
Terhes tuti nem vagyok, de kb. 2 hete úgy fájdogál a hasam, mintha meg akarna jönni. A nagyobb sem szerette, amikor megvolt, de hát most nincs semmi.
Nem kap semmit, csak szopizik, nem is cumizik.
Annyira rossz, amikor már feszülnek a melleim, neki meg nem kell.
Most összeszámoltam, az éjszakai szopin kívül 5x vagy 6x szopizott, de ebből nagyon kevés volt, amikor igazán evett. A többi az csak max 3 perc, utána meg ömlő tej. Kép
Szóval mit csináljak? Erőltessem továbbra is? VAgy inkább ne, mert attól csak rosszabb? De akkor miért csinál úgy, mint aki éhes?

Ildianyu
ildianyu

Szia Matska!

Szerintem azt nyugodtan rábízhatjuk a babára, hogy mikor hagyja abba a szopizást. Ha előre adjuk a kaját, akkor elválasztjuk. Szerintem az LLL is azt mondja, hogy elkezd a szilárd táplálék főszerepet kapni. Ha a baba engedi. Ha így tesz, akkor elegáns mozdulattal elfordítja a fejét a cicitől a szilárd táplálék felé. Ha még nem, akkor nem. Szerintem minden marad, ahogyan eddig volt, a baba meg majd intézkedik, ha szerepcserét akar. Kép

Snoopy
snoopy

Matska,
ez szerintem vhol gyerek függő. Én hozzátápláltam, de egy időben, jó idő volt, sokat sétáltunk, volt, hogy kimaradt (a napi megszámlálhatatlanból) 1,2. Nem zavart és a kicsit sem, ha otthon voltunk kapott, amikor akart. 21 hónapos, ha most úgy döntenék, hogy napi 5x kap szopit, akkor tökéletesen meg lenne elégedve, de kül. okok miatt, csak reggel és este szopizik. Szóval én magamtól cseréltem fel, és akár hogy is nézem, az én kisfiamnak még majd 2 évesen esze ágában sincs elválasztani magát.Kép
Nálunk egyébként tuti nem fordult el a cicitől magától. Még mindig hozzátáplálhatnám. Ráadásul, mikor nem kellett volna a "könyv" szerint, ő akkor is meghízta a szép kis adagját.Kép
SZóval, azért ez rajtad is múlik.
Juli,
ha lesz erőm, most nincs én szívesen leírom, mit ettem és mit nem, azért a tornát nem szabad kihagyni, mert csak úgy fogsz észrevenni változást. Persze gondolom két gyerek mellett ez nem könnyű, de vhogy időt kell rá szorítani.KépKüldök majd mélt.
Ágci

Kép
Ágci

SZiasztok!

Ildianyu! Nálunk is hasonló Kép Én sem tudom mire vélni, úgyhogy help!!!

Vilka baba (3 hó) nem szeret szopizni Kép Napi 4-5-ször lehet rávenni max 5-6 perces szopira KépKépKép Komfortszopiként az ujját szopogatja, a mellemtől üvölt Kép Szerintem éhesnek sem éhes, sokat alszik, sokat nézelődik, vigyorog, hangosan nevet, oldalrafordul - szóval, működik. De hízni kb. 3 hete csak 5-10 dkg-t hízott. Tejem biztosan van, mert Ármin (21 hó) viszont napi ezerszer is szopizna, lehetőleg ennyiszer másfél órát - és az ő szájából mindig csurog a tej. Meg a mellemből is spriccel, ha nyomom és folydogál sokszor akkor is, ha nem. Már kétszer is megjött - de most épp nem menstruálok. De igaziból Vilka baba sosem szopizott olyan nagy odaadással, mint Ármin. Mindig épp csak addig, míg jól nem lakott. Éjjel nem kel fel egyszer sem, ez születése óta így van, sőt, felébreszteni sem hagyja magát, sem álmában nem szopizik Kép Csakhogy az első két hónapban kb. másfél-másfél kg-t hízott, most meg csak ezt a nyúlfarknyit Kép Tudom, hogy a havi másfél kg nem tartható a végtelenségig, de aggódni kezdtem, hogy nem nagyon gyorsan állt-e le a hízás? Mi van ilyenkor? Kell vmit csinálni?

Márti
márti

Ágci!

Előre is köszi, várok türelemmel. Most már néhány nap-hét nem számít.
rjuli

OFF Ágci! Fogyókúra engem is érdekel - elküldenéd nekem is? Kép KÖszi! És hajrá nektek! KépKépKép

Márti
márti

Pele!

Írtam neked emilt, megkaptad? Csak mert rakoncátlankodott a posta és nem tudom most mi a helyzet vele.

sasha

Kép
sasha

Sziasztok Lányok!

Eszti lányom 7 és fél hónapos. Kb. másfél hónapja próbálkozunk a kajákkal, de az a helyzet, hogy a kiscsajt szemernyit se érdekli az ennivaló. Illetve az nagyon érdekli, hogy az asztalnál mit csinálunk, meg szinte kitépi a kanalat, poharat a kezemből, de ha van is benne valami enni, innivaló, abból éppcsak a nyelve hegyére kerülő egy nyalatot vesz be a szájába, utána többet már nem hajlandó megenni. Már mindenféle ízzel, és sűrűséggel próbálkoztunk, de az eredmény ugyanaz. Számára a táplálkozás csak a szopi. Meddig lehet így el különösebb probléma nélkül? Mit tegyek, hogy a kóstolgatásnál tovább jussunk?
Ja, és az LLL szerint ugye szopi után kellene adni a kaját neki, de ez nálunk teljességgel lehetetlen, mert minden nappali szopiba belealszik, úgyhogy ha össze akarom kapcsolni a tudatában, hogy az evés és a szopi az ugyanaz a tevékenység, azaz táplálkozás, akkor kénytelen vagyok szopi előtt etetgetni. Ez azért nem baj, ugye?

Köszi!

Yoan
yoan

Sziasztok!

Zit!
Kép

Sofka!
No igen, a cici a legegyszerűbbKép Sok sikert az iskolakezdéshez! Én már előre parázok a jövő évtől!

Norci!
Éljeeen! Lehetett a rágófog a bűnös, mert olykor előfordul, hogy szinte az egész állkapcsuk fáj a fogzástól, és nem is tudta rendesen nyitni-mozgatni szegényke a száját.

Rjuli!
Virágnak is volt egy fogyókúrája, nekem bevált, és nem csökkent a tejmennyiség (az más kérdés, hogy most újra gömbölyödömKép). Esetleg próbálj meg írni neki.

Szipola!
Nagyon klassz férjed van!!!! Le a kalappal előtte! Az biztos, hogy az apuka szerepe nagyon fontos.
Bizony, egyszer csak kitárul a babáknak a világ, aztán van ez az időszak, amikor sajnálják az időt a szopiraKép Persze azért éhen nem halnakKép
Anyukák: saját tapasztalat: amikor látják, hogy ez azért jól működik, akkor általában képesek megváltoztatni a beidegződéseiket. ha nem is az elsőnél, de majd a következőnél...

Matska!
Snoopy tök jól leírta. Egyszer csak elkezd majd határozottan kaját követelniKép Szóval ez az egy év nem olyan merev határ, hogy akkor a szülinapjától kezdve.
Mél megy majd!Kép

Ildianyu!
Először is: nyugi! Erőltetni semmiképp sem szabad. Amire nagyon kell figyelni, az a pisis pelusok száma, nehogy kiszáradjon a babád ebben a melegben (bár most jön a hűvösebb idő).
Ha fölkel éjjel, és akkor szopizik is, az nagyon szuper! Mindenképp meg kéne próbálni a lehető legtöbbször megszoptatni félálomban.
Szopisztrájknál alapkérdések: nem váltottál kozmetikumot (tusfürdő, dezodor, mosópor, öblítő, testápoló)? Nem ettél fűszereset, aromásat, amit eddig nem? Nem kiáltottál föl szopi közben, nem váltottál hirtelen testhelyzetet? Nem volt taknyos mostanában a babád? Nem bukós?
Megpróbálkozhatsz más testhelyzetekkel is, ha a szokásostól már sír. Szoptatási pozíciók topikban vannak jó ötletek.
Sokszor nem derül ki, hogy mi az ok, de a legtöbbször türelemmel le lehet küzdeni a sztrájkot. Sok sikert!

Márti!
Azt gondolom, hogy nálatok az a baj, hogy Vilka nem tud rendesen szopizni, és ezért neki nem olyan jó érzés a szopi. A világ fejlettebbik felén most lennétek beutalva egy olyan specialistához, aki a száj- és szájkörnyéki struktúrák, izmok, idegek fölmérésére specializálódott, és amire itthon nincs módKép
Mi a pálya a pisis pelusokkal??? Lehet, hogy Vilka nem tudja rendesen kiüríteni a cicit, és inkább csak a passzívan folyó tejcsire hagyatkozott, ami most kezd kevés lenni neki. Azért nagy mák, hogy Ármin is szopizik! Szoktak egyszerre szopizni?
Még mindig vannak a kattogó, cuppogó hangok? Különböző pózokkal próbálkoztatok? Lehet, hogy egy másikban jobban menne neki.

Sasha!
Megkaptam, csak elaludtam tegnapKép De előbb-utóbb írni fogokKép

Yoan!
Akkor sincs gond, ha egy évig inkább csak tejcsit fogyaszt a babád. Tenni nem sokat tudsz azon kívül, amit eddig is tettél, hogy sokféle ízt és állagot fölkínálsz neki. Hanna lányom 10 hónapos volt, mikor szó szerint egyik napról a másikra elkezdett falniKép Addig meg ő is ennyit kóstolt csak, mint Eszti.
Tényleg, ujjadról próbáltad lenyalatni a pürét? Van, amelyik baba azt szeretiKép
Ha belealszik a szopiba, akkor semmi gond, ha előtte kínálgatod. Ahogy nektek megfelel.

Pele
pelcsi

Pele! Drága vagy, köszi! Kép Igen, néha még mindig kattog-cuppog. Egyszerrre nagyon ritkán szopiznak, mert nagyon nehéz olyan pózt találni, hogy menjen - általában Árminnak nagyon kényelmetlen, de nekem sem túl jó. Én úgy látom, mintha az zavarná néha, hogy túl sok tej jut a szájába és nem tudja olyan gyorsan lenyelni? Mintha néha öklendezne - fulladozna tőle - de ez csak tipp, nem tudom! Szerintem rendesen pisil-kakil, a bőre (turgora) teljesen okés, a kutacsa nincs beesve, tök jókedvű, nem sír, nyugis - csak épp nem hízik Kép Mostanában (szájpenész elkerülésre) Vilka csak a balból eszik (a másikból nem is nagyon tud/szeret), Ármin pedig csak a jobból. Lehet ez az ok? Pózok közül csak a mindketten fekve és az ölemben fekve működik - melyiket javasolnád még esetleg? Vagy fejjek ki szopi előtt előtejet, hogy a hátsóhoz jusson? Bár nekem a fejés sosem ment nagyon Kép Vagy érdemes lenne most kivételesen méregetni, hogy mennyit eszik egy-egy alkalommal? Itthon Ibollyal vagy a Sarlai Katalinnal nem érdemes megnézetni őt, mit gondolsz?

Ezer köszönet az éjszakai törődésért! KépKépKép Vigyázz magatokra! Kép

Márti
márti

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?