Sziasztok!
Szipola!
Szegények
! A legkisebb nálunk is baromira rosszul tűri a meleget, utálja, ha izzadt
De mára azért lett egy kis enyhülés!
Norci!
Nem egyszerű, az biztos! De előbb-utóbb csak túllesztek rajta. Sok kitartást és türelmet kívánok hozzá!
Mj-Móni!
Örülök, hogy jobban vagy! Szerintem jobb, ha beteszel magadnak egy betétet a táskádba, mert bármikor megjöhet. Én is pont úgy voltam, mint Menta, hónapokkal előtte már fájogatott, aztán azelőtt, hogy tényleg megjött volna, jó sokáig tartott ez a pocifájás.
Ja, és most utóljára ez 5,5 hónappal volt a szülés után, pedig 2 babát szoptattam igény szerint. Szóval nem 100% garancia az, hogy ha sokat szoptatsz/fejsz.
Anita!
Nagyon gyakori, hogy a 2 cici nem áll egyformán kézre/szájra
, ilyenkor tényleg az segít, ha a szopizási pózokat váltogatod, ahogy Menta is írta. Nem gond, ha a 2 cici nem egyformán termel, ez szinte mindenkinél így van, ha a kevesebbet termelőből gyakrabban próbálsz szoptatni, illetve ha helyesen lesz rátéve a babád, akkor több termelésre veheted rá. Én még azt megkérdezném, hogy használsz-e cumit, cumisüveget, mert azok is elronthatják úgy a szopitechnikát, hogy a baba kisebesíti a cicit (akár csak a nehezebben bekaphatót is). Törekedj arra, hogy jó mélyen kerüljön a cici a babád szájába. Tényleg a legjobb lenne személyesen megmutatni valakinek.
Minimális súlygyarapodás az első 3 hónapban: heti 10-15 deka, vagy havi 45 deka, tehát Robi ezt bőven túlteljesítette, nincs ok az aggodalomra (legalacsonyabb súlytól kell számolni). Azt még tudni kell, hogy ezek a számok átlagok, nem feltétlenül egyenletes a súlygyarapodás, lehet, hogy egyik héten nem hízza meg ezt a minimumot, a következő héten meg túlteljesít. Kizárólagos szopi esetén (tehát semmi mást nem kap a baba, se teát, se vizet) a pisis pelusok száma a leginformatívabb az elégséges bevitelt illetően (napi 6x3 evőkanálnyi pisi egy Robi korabeli babánál + min. napi egy kaki az első 6 hétben).
Szelesség: iszol tejserkentő teát? Némely babánál az is okoz szelet. Tejet, tejterméket mennyit fogyasztasz? Milyen színű a kakija? Egy vagy két mellből szoptatsz-e alkalmanként, és mennyi időt tölt egy mellen? Mert ha főként a laktózban dús előtejhez jut, és kevésbé a zsírosabb hátsótejhez, akkor az felfújhatja, de ez zöldesebb kaki formájában is jelentkezik. Sírós baba? Ugyanis sírás közben is elég sok levegőt szoktak nyelni.
Egyes babák a stresszre is pocakfájással reagálnak. Ilyenkor segíthet a babamasszázs, vagy ha pucéron összebújtok, a mellkasodra fekteted, hordozókendőbe téve ringatod magadra kötve. Ami még be szokott válni, az az ún. kólikás tartás: a babát pocakkal lefelé az alkarodra fekteted úgy, hogy a fejecskéje van a könyökhajlatodnál, a tenyereddel meg a lába között fogod, és az alkarodon fekszik (asszem van róla kép a szoptatási pozíciókban).
Azért arra vigyázz, hogy nehogy hiányosan táplálkozz! Miket eszel?
Kata!
Elhiszem, hogy szomorú dolog, hogy vége van egy ilyen szoros kapcsolatnak. Nekem is sokszor rossz érzés, hogy a 15 hónaposom eltolja magától a cicit, pedig én még tudom is, hogy a pocaklakó van a háttérben. De akkor is vacak
Viszont ha nem is pont úgy, de azért még sok-sok évig biztos, hogy nagyon közel lesztek egymáshoz, nagyon szoros lesz a testkontaktus iránti igénye. Amit írtál, hogy bújósabb lett, az lehet egyrészt az elválasztódásra adott reakció is, másrészt meg másfél éves kor körül (kinél picit előbb, kinél picit később, az én kisfiamnál is most mutatkoznak a jelei) van egy olyan fejlődési fázis, amikor életkori sajátosság, hogy az addig bátor, a környezetét aktívan fölfedezni vágyó kisgyerek egyszerre folyton az anyukájához bújik, állandóan vele akar lenni, nem lehet egy lépést sem eltávolodni tőle, szinte mint nagyon apró korában. De ez teljesen természetes, meg kell próbálni minél jobban eleget tenni ennek az igényének, és akkor lesz majd képes az igazi önállósodásra. Szóval élvezd ki ezt az időszakot, és ha lassan vége is a szopinak, gondolj arra, hogy milyen klassz, hogy sikerült megélned ezt Dórival!
Pele